Dus je laat geen diagnose doen? Nja, goedkoopste "oplossing" inderdaad. Krijgen we helaas niet te weten wat het probleem uiteindelijk was, jammer.
Vanmiddag laten uitlijnen daar had ik nog wel 1 vraag over: uitlijnen lukte volledig op 1 ding na, het rechter achterwiel staat een milimeter(zoiets zei de man die uitlin de) te ver naar buiten maar hij was al maximala afgesteld. dit kon nog wel verder maar dan moest het gat worden uitgeboord, dit kon wel maar wel op eigen risico. hebben we nu niet laten doen. is dit een gebruikelijke oplossing? de man gaf aan dat het niet heel erg was, ooguti 1 achterband rechts per jaar vervanen ;-)ja ik weet dat de meesten hier 2e hands bandeneen verwerpelijk idee vinden maar als het elk jaar moet vind ik 35 euro voor een bandje inclusief monteren prima. dat uitboren lijkt me een riscante zaak in 23 jaar odu metaal, of valt dit wel mee?
Als je boren in 23 jaar riskant vindt vraag ik me oprecht af waarom je erin rijden dan niet spannend vindt. Het is niet de bedoeling, het betekent namelijk dat de auto waarschijnlijk ooit een aanrijding gehad heeft of dat er heel veel onderdelen versleten zijn die eigenlijk ook vervangen moeten worden, waardoor het uitlijnen een soort symptoombestrijding is. Of het in jouw specifieke auto "kan" om dat gat uit te boren weet ik niet, zal waarschijnlijk zo'n vaart niet lopen, maar dit is een teken dat je eigenlijk al in een riskant wrak rijdt.
Zoals al gezegd, 1 band vervangen is iets wat je nooit moet doen, altijd minimaal twee tegelijk. Ik heb een keer een voorband inclusief velg kapotgereden en daarna met een volledige reserveband verder gereden, deze was natuurlijk anders versleten dan de andere voorband en ook een ander merk/type. M'n auto trok ontzettend naar een kant toe en het stuur stond behoorlijk scheef als ik rechtdoor ging, waardoor ik dacht dat ik m'n ophanging ook kapot had gereden. Na het vervangen van de kapotte velg en beide voorbanden reed 'ie weer gewoon rechtdoor. Dus altijd beide kanten tegelijk vervangen, dan heb je als het goed is ook nooit de situatie dat je slechts 1 band moet vervangen omdat ze allebei ongeveer gelijk slijten. Het is bovendien vaak nog goedkoper ook omdat je op veel plekken een soort korting krijgt als je meerdere banden tegelijk laat doen (of je betaalt relatief meer als je slechts 1 band laat doen, net hoe je het wilt bekijken).
van uitlijnen weet ik eienlijk weinig. We zijn er in elk geval behoorlk p vooruit gegaan want met dde uitlijning tot vandaag sleten alel 4 de banden in 1 jaar op(de binnenkant van de banden) de voorbanden waren tot op het canvas versleten in 1 jaar, dat gaat nu dus niet meer gebeuren.
Schokkend. Je hoort dit zelf in de gaten te houden, minstens 1x per maand ofzo. Je banden zitten niet "opeens" op het canvas, dan ben je heel erg lang doorgereden nadat je onder de wettelijk minimale 1.6mm kwam, en daarna nog eens ongelofelijk lang met slicks. Daarmee kan je als het regent al niet meer fatsoenlijk de bocht om. Ook met geldige APK krijg je gewoon een ontzettend terechte dikke boete als je met zulke banden rondrijdt, en het is levensgevaarlijk zowel voor jezelf als voor medeweggebruikers. Ik hoef hopelijk niet uit te leggen waarom. De APK is niet het enige moment dat je auto een APK moet kunnen doorstaan, je auto moet dat te allen tijde kunnen.
dicksterk schreef op donderdag 4 februari 2021 @ 21:12:
De komende sneeuw-dagen gaan we toch niet rijden, want mijn partner heeft enkkle in auto's met abs gereden en dat heeft deze Honda niet en we hebben de auto te kort om dat verantworod te gaan testen in de sneeuw/ijzel.
Klinkt als een goed idee. In winterse condities wil je nooit dat je ABS nodig zou hebben, dat betekent namelijk dat de situatie al dusdanig verkeerd is ingeschat dat er eigenlijk nog maar weinig aan te redden is. Zeker als je het normaal vindt om met banden zonder profiel of zelfs zichtbaar canvas te rijden kan ABS al helemaal niks meer redden en is het zelfs een wonder dat er nog niks mis is gegaan tijdens een klein regenbuitje. Laat staan winterse omstandigheden.
dicksterk schreef op donderdag 4 februari 2021 @ 23:06:
@webgaming: dat is idd niet heel veel duurder, maar daar omt montae dan nog wel bij natuurlijk(geldt ook voor nieuwe banden van 30 euro) maar niet voor de 2ehadns van 35 die zijn incl montage en balanseren, ik denk dat ik met een continental van 45 nog 10-15 kwijt ben aan montage is 60(2 banden van 60 incl. montage is 120 terwijl ik nu 70 betal, dat is toch best een verschil.
Nogmaals: autorijden is niet goedkoop, hoe graag je ook wilt dat dat het wel is. Je hebt in eerste instantie je eigen veiligheid en in tweede instantie die van je medeweggebruikers. Als jij elke APK aan komt zetten met banden die het nog *net* doorheen komen en er bij de volgende afkeur pas weer tweedehandsjes oplegt die even ruk zijn, speel je ook met de veiligheid van een ander. Dan is het gewoon, hoe kut het ook klinkt, tijd om de auto weg te doen en het OV te pakken ofzo.
ik vroeg me onog af of het erg gevaarlijk is met winterbanden te blijven rijden in de zomer(op de voor-as) achter zitten zoals gezegd al zomerbanden.
Hoewel ik het toejuich dat mensen met winterbanden rijden in winterse omstandigheden, zou ik het verbieden om zomer- en winterbanden te mixen op dezelfde auto, als ik de wetgever was. Ik weet niet wat de wetgeving hier precies over zegt maar ik zou het afraden. Liever vier dezelfde banden (hoewel dat waarschijnlijk toch al niet het geval was) dan "een beetje winterbanden" want dat zorgt er vooral voor dat je auto gek reageert als je het nodig hebt. Ook dienen winterbanden in veel landen een minimaal profiel van 4mm te hebben, wederom Nederland zal wel weer afwijken maar zeker weten doe ik het niet, en dat lijkt me voor tweedehands winterbanden nog iets minder waarschijnlijk. Deze eis voor het profiel is er met een goede reden, dus het is niet om je te pesten ofzo.
Hoe vaak en hoeveel geld je precies kwijt bent aan je bandenwissel-escapades weet ik niet, maar mocht je voor winterbanden willen gaan zou het lonend zijn om een tweede set velgen te regelen (kan heel goedkoop) waar je die banden op zet, en dan bewaar je ze gewoon. Dan heb je dus een set winterbanden en een set zomerbanden. In de winter slijten je zomerbanden niet en in de zomer slijten je winterbanden niet, dus na die eenmalige investering ben je als het goed is niet veel meer aan banden kwijt dan wanneer je slechts 1 set gehad had waar je het hele jaar op rijdt. Moet je natuurlijk wel een langere periode met dezelfde auto (of banden- en velgenmaat) willen doen. Hier kan je heel simpel een begroting voor maken over de komende 2, 3, 4 jaar en kijken waar je break-even zit.
Je hebt het geluk dat je in Nederland woont en daarom vrije keuze hebt om het hele jaar op zomerbanden te rijden, ook als de situatie daar compleet niet naar is. In een land als Duitsland mag je gewoon de weg niet op zonder winterbanden als de omstandigheden winters zijn. Dus als je daar je auto wel wilt kunnen gebruiken in de winter moet je dus een set winterbanden bij de vaste autokosten incalculeren. Dit geldt overigens ook gewoon voor Nederlanders als ze in Duitsland willen rijden. Niet dat dat deze winter heel erg van toepassing gaat zijn, maar toch.
@erwin; als je in die honda zou rijden zou je merken dat ondanks mij manier van zo goedkoop mogelijk onderhouden die auto als je 100 rijdt op de snelwg zo strak op de weg ligt en zo stabiel rijdt(2500 toeren draait de motor dan ongeveer) geen enkele trilling in de wielen/stuur/ophangign dat je nauweliks voelt dat je rijdt
Ik zet hier persoonlijk mijn vraagtekens bij gezien je topichistorie, maar ik heb je auto niet gevoeld dus het zal wel. Als ze hem niet eens meer fatsoenlijk uitgelijnd krijgen kan ik me dat slecht voorstellen. Ik denk dat je lekker zachte vering hebt die de boel nog behoorlijk opvangt, dat is iets heel anders dan "strak op de weg liggen".
alels bij elkaar wel 680 euro uitgegeven: apk met 2 vrij dure voor-winterbanden(175 incl apk) 35 voor een stoel, 350 voor grote beurt, draagarm voor, thermostaat, multiriem en dan nu nog 120 euro voor uitlijnen en 2 2ehands banden incl montage(50 voor uitlijnen). dus alles bij elkaar best wat uitgegeen, 550 teruggekrgen van een opkoper voor de dacia(die gaat nu naar roemenie) dus we kome redelijk uit.
Ik weet niet over welke periode deze kosten uitgesmeerd zijn maar het zijn allemaal geen hoge bedragen, juist aan de lage kant maar dat is te verwachten met goedkope hobbybobs. Ik hoop voor je dat ze hun werk goed gedaan hebben.
Dat is waar, maar lezen lukt wel gewoon, en net als mensen met dyslexie gewoon hun epistels nog even kunnen nalezen om de overduidelijk foute zaken eruit te halen voordat ze op "Verstuur" drukken, ook al wordt het misschien niet perfect, kan dat in deze situatie ook. Ik snap dat het wat extra moeite kost maar het kost ons nu vaak ook moeite om te lezen wat je precies opschrijft met soms miscommunicatie als gevolg (bijv. een kachelmotor van 655 euro).