Toon posts:

Motor Dacia Logan 1.4 8v trilt licht

Pagina: 1
Acties:

Onderwerpen

Vraag


 • dicksterk
 • Registratie: December 2005
 • Laatst online: 11-11 23:03
Wij hebben een dacia logan sedan, 1.4 8v(75pk) motortype is vogens my k7j (motor van renault).
De motor van de autoheeft de volgende problemen:
- trilt licht tijdens stationair lopen, loopt absoluut op 4 cylinders maar gewoon niet 100% vlak
- trilt tijdens rijden op de snelweg bij 100 rijden, schakel je dna bijvoorbeeld terug naar 4 dan wordt het toerental veel hoger en de trillign ook veel erger). het blijft echter trillen het wordt nergens schudden, maar het is een irritant gevoel.
- net na de zomer heeft de auto meestla een week dat hij heel slecht start, dan kan je makkelijk 10 minuten bezig zijn met starten voor hij loopt(bij eerste koude start). na een paar dagen geb eurd dat dan ineens weer en daarna zo weer maanden niet, soms 1 mislukte start waarbij de mtor even aanslaat en direct weer uitvalt, de 2e start gaat dan goed.

Die startporblemen zijn er al 5 jaar, ooit is er na uitlezen een krukas-sensor vervangen. Maar af ent oe sprong dan het motorlampje weer aan en liep hij weer wat minder goed, na een dag of 2 gign dat lampje dan weer uit. In de zomer van 2020 schokte de auto hele erg tijdens het rijden en gign het motorlampje weer branden, Lambda sensor bleek nu de oorzaak en werd vervangen. sinds die tijd loopt de motor aardig, maar hij blijft nu heel regelmatig bovenstaande probleemn geven. trillen bij stationair lopen, trilllen tijdens snelweg rijden en af en toe niet starten. Voor een diagnos naar de garage gebracht: geen foutcodes, en de boodschpa dat het eignelijk hele veel kan zijn. Het kon helpen een grote beurt te geven(la heeft hij dei vorig jaar gehad), kleppen stellen of distributietiming werden ook als opties gegeven. geschatte kosten 500-700 euro maar geen enkele zekerheid dat het ging helpen. we denken er nu over de auto weg te doen, maar hij zit en rijdt verder heerlijk dus toch ook jammer. maar zoveel geld investeren met de kans dat het niet opgelost is is voor ons ook geen optie.
mijn vragen:
1. iemand enig idee wat dit kan zijn?
2. iemand enig idee van een heel goedkope monteur/klusser/hobbyist die hier eens naar wil kijken in de omgeving den bosch?

Alle reacties


 • ikwilwp8
 • Registratie: September 2012
 • Laatst online: 24-11 11:50
Carterontluchting zou een oorzaak kunnen zijn. Als ik mij niet vergis zit bij dit type Renault motoren de carterontluchting in een soort bocht in het kleppendeksel dat met een beetje oliesludge snel verstopt.
Kan tal van vreemde gedragingen veroorzaken, Google er maar eens op.

Volgens mij is dat relatief goedkoop te laten checken, of je kunt het zelf.

Slecht starten kan een brakke benzinepomp zijn, maar ook hier, veel mogelijkheden.

Weet niet van welk jaar de auto is?

 • Stef87
 • Registratie: Mei 2012
 • Nu online
Als je al 5 jaar problemen laat staan lopen de kosten op ja.. Als de auto verder goed is snap ik niet dat je hem weg doet om die 500-700€..? Valt ook nog mee.

Ben zelf monteur geweest en vind dit altijd bijzonder: “hele goede en goedkope monteur” dat gaat niet samen.

Breng je auto naar een iets betere garage en laat ze een diagnose stellen.

Citigo-E, Model 3 SR+ Daikin FTXM & 5kW Monoblock. Ex-Autotechnisch Specialist. www.GewoonDuurzaamAdvies.nl


 • dicksterk
 • Registratie: December 2005
 • Laatst online: 11-11 23:03
@ikwilwp8: de auto is uit 2006. Goede tip maar ik moet dna eerst iemand vinden die goedkoop wil checken want ik heb echt la tevel uitgegeven aan deze uato
@stef87; Ik zeg nergens dat we het probleem 5 jaar heben laten liggen, enkel dat niemand het kna vinden. De renault-dealer heeft deze zomer de auto ook uitgelezen: lekkage door schuifdak en probleem met airco was de conclusie na het uitlezen. Alleen jammer dat deze autogeen schuifdak of airco heeft. Ik denk dat een monteur die vooral ergt veel lol in repareren heeft en het ook wil doen voor de mensen met een kleine beurs kwalitatief niet onder hoft te doen voro iemand die een hoog uurloon vraagt. Veel jonge monteurs hebben geen flauw ide meer wat je moet doen als iets niet direct blijkt door uitlezen. Wat betreft waarom we hem weg doen: met een beperkt budget is 700 uitgeven zonder garantie dat het is opgelost gewoon te riscantt. Ik kna toevallig zeer goedkoop aan een honda civic 1.5 vtec-e 5deurs uit 1997 komen, waarvan het lijstje met problemen me 300 euro kost en dat is gewoon een klein duidelijk lijstje dingen waarna de auto weer perfect is. we gaan dan wel van en auto van 15 naar een auto van 23, maar het blijft een honda dus betrouwbaarder dan een franse auto op hoge leeftijd vermoed ik, of denken jullie daar anders over?

 • TTLCrazy
 • Registratie: Augustus 2000
 • Laatst online: 14:00

TTLCrazy

Listen to Frankie

Als jij een beter gevoel hebt bij een Honda moet je dat zeker overwegen. Maar je gaat wel naar een bijna 10 jaar oudere auto. Ik snap het wel want dit is een irritant probleem, heb je hem al eens naar een Dacia garage gebracht ? Die hebben meestal wel de expertise om dit soort lastige dingen op te sporen.

edit: zag dat je hem naar een Renault garage had gebracht met een twijfelachtige uitkomst, ik zou dan eentje opzoeken die goed bekend staat.

[Voor 18% gewijzigd door TTLCrazy op 14-01-2021 15:23]

just imagine: war breaks out and nobody turns up... SPECS - Ajaxied > Ajacied


 • Stef87
 • Registratie: Mei 2012
 • Nu online
Zonder iemand een budget te geven om diagnose te stellen kan iemand je van tevoren ook niet “beloven” dat het gegarandeerd opgelost is. Dat is bij elke auto en merk zo.

Uit praktijk ervaring kan ik zeggen dat een hoop dealers maar 1 of soms 2 technisch specialisten hebben, maar de meeste mensen gaan alleen met een jonge auto naar de dealer -> vaak weten die monteurs daarom niet veel als ze met een foutcode er niet uit komen.

Onafhankelijke universele garage zoeken, want die hebben vaker met problemen te maken tov een dealer.

Dus je kan 200-400€ budget aan een garage geven, die moet vervolgens een diagnose stellen, alvorens hij je kan vertellen wat het totale kostenplaatje zou worden. Als je geluk hebt dan weet de monteur al in een half uur wat de diagnose is.

*edit*
Auto is gewoon duur, ook de nog oudere Honda zal je af en toe een paar honderd euro kosten. Is ook heel normaal.

[Voor 7% gewijzigd door Stef87 op 14-01-2021 15:53]

Citigo-E, Model 3 SR+ Daikin FTXM & 5kW Monoblock. Ex-Autotechnisch Specialist. www.GewoonDuurzaamAdvies.nl


 • dicksterk
 • Registratie: December 2005
 • Laatst online: 11-11 23:03
@ttlcrazy: Idd is hij la bij een renualt-dealer geweest(die zijn ook dacia-dealer want dacia valt onder Renault). Maar wat ik daar ook probeer, uurloon is veel te hoog en ik weet bij voorbaat wat ze dan gaan doen: dingen vervnagen of doen die het kunnen zijn. dus grote beurt bij de dealer(ik betaal bij goedkope garages of hobbymonteursnooit meer dan 110 voor een grote beurt) bj de dealer ben je makkeljik het 3dubbele kwijt. dan blijkt het nogsteeds aanwezig en krijg je de eindeloze trial and error van onderdelen vervangen die het kunnen zijn. gek enoeg nemen ze onderdelen die het niet ziijn niet gewoon weer terug waardoor je la dat geld kwijt bent. als ik iemand kan vinden die voor 25 euro de kleppen wil stellen en die carterverstopping wil controleren(dat kan in 1 moeite als de klepdekselpakking er toch af moet) wil ik dat nog wel proberen. maar nog een paarhonder euro met dde kans dat ik die weggooi wil ik niet meer.

 • Stef87
 • Registratie: Mei 2012
 • Nu online
dicksterk schreef op donderdag 14 januari 2021 @ 15:53: als ik iemand kan vinden die voor 25 euro de kleppen wil stellen en die carterverstopping wil controleren(dat kan in 1 moeite als de klepdekselpakking er toch af moet) wil ik dat nog wel proberen. maar nog een paarhonder euro met dde kans dat ik die weggooi wil ik niet meer.
Er is niemand die voor 25€ je kleppen gaan stellen... Daar kan je het zelf niet eens voor doen als je nieuwe pakking e.d moet kopen.

Voor 25€ zal de hobbyist/zwartwerker het niet eens doen, want dat is het “risico” al niet eens waard.

Bedoel het niet stom, maar misschien is het beter om de auto weg te doen en een scooter of ander vervoersmiddel te proberen? Als je alle kosten mee zou rekenen zit een wat oudere Toyota Aygo ofzo al snel op 250-350€ per maand aan totale kosten. Dat je af en toe 500€ voor een duurdere reparatie kwijt bent is dan niet zo gek.

Citigo-E, Model 3 SR+ Daikin FTXM & 5kW Monoblock. Ex-Autotechnisch Specialist. www.GewoonDuurzaamAdvies.nl


 • -tom-562
 • Registratie: Juli 2005
 • Laatst online: 13:42

-tom-562

Oliesjeik

Lol, voor 25 euro kleppenstellen? Voor dat geld krijg je nog niet eens de kleppen gesteld van een 4-takt brommer met gewoon een stelboutje/contramoertje :P

Men do not quit playing because they grow old. They grow old because they quit playing.


 • .Maarten
 • Registratie: Januari 2011
 • Laatst online: 00:08
Als ik het zo lees zijn die 1.6 8 kleppers niet moeilijk te stellen. Maar ja voor 25 euro gaat een monteur niet lopen prutsen. Al helemaal niet omdat je dan meteen de pakking ed mee wilt vervangen ivm oude pakking en kans op lekkage. Om over het checken van de carter ontluchting nog maar te zwijgen.

Een universele garage kan een flink stuk goedkoper zijn. Maar autorijden kost nou eenmaal geld. Als je zelf handig bent kun je proberen om zelf de kleppen te stellen.

Al verwacht ik dat je er met alleen kleppen stellen niet bent.

[Voor 6% gewijzigd door .Maarten op 14-01-2021 16:17]


 • dicksterk
 • Registratie: December 2005
 • Laatst online: 11-11 23:03
Ik heb het idee dat de meeste schrijvers hier niet per definitie gebruik maken vna de goedkoopste montuer die ze op marktplaats kunnen vinden zoals ik, had ik eigenlijk wel verwacht van tweakers.
Een klepdekselpakking van 3 jaar kna nog best mee(3 jaar geleden is de distributieriem vervangen), en onze hobbymonteur toen ik nog thuis woonde ebruikte in zon gevla voor de zekerheid een betje kit om de kans p lekkage voor te zijn. het hoeft vna mij niet op de manier volgens het boekje las het maar werkt. dan kost kleppen stellen dus enkel 15 minuten werk(volgens diverse fora op internet waarover de etijdsduur wordt besproken hoe lang dat bij dit type motor met stelschroefjes duurt het zijn maar 8 kleppen. 25 euro voor een kwartier werk is nog veel, ik gebruik meestal moneurs die 20-25 euro per uur rekenen.
Meestal zijn mij jaarlijkse kosten als volgt:
jaar 1 apk(35 euro), misschien 2 2ehandsbanden 35 per stuk dus 70 kosten 105
jaar 2 apk 35 euro, grote beurt(110 euro) totaal 145
afgelopen jaar(2020 met de dacia)(beurt was in 2019 dus niet in 2020):
januari nieuwe accu 75 euro
juni lambda sensor 50 euro
augustus apk, 4 2ehands banden en radio verwisselen 250 euro
oktober diagnose motorproblemen (50 euro waarbij 3 oorzaken als optie gegeven zonder garantie) 140 euro voor 2 wiellagers
dus in 1 jaar 565 euro, waar dna nog 500-700 bij zou komen zonder garantie dat het helpt. Dat is teveel vind ik.
bij de honda moet een grote beurt, vervanging multiriem, vervanging draagarm linksvoor, vervanging thermostaat en vervanging kachelwerstand worden gedaan. dit gaat me bij een hobbymonteur 300 euro kosten. de auto rijdt nu la goed dus is straks nog beter en ik wil er minimaal 2 jaar mee doen. ik zie dat beter lukken met e honda zonder motorprobleem dan met een sluimerend motorprobleem zonder oplossing. zijn hier geen hobbymonteurs, of mensen die al jaren gebruik maken vna een heel goedkope?

 • Stef87
 • Registratie: Mei 2012
 • Nu online
dicksterk schreef op donderdag 14 januari 2021 @ 19:33:
Ik heb het idee dat de meeste schrijvers hier niet per definitie gebruik maken vna de goedkoopste montuer die ze op marktplaats kunnen vinden zoals ik, had ik eigenlijk wel verwacht van tweakers.
Een klepdekselpakking van 3 jaar kna nog best mee(3 jaar geleden is de distributieriem vervangen), en onze hobbymonteur toen ik nog thuis woonde ebruikte in zon gevla voor de zekerheid een betje kit om de kans p lekkage voor te zijn. het hoeft vna mij niet op de manier volgens het boekje las het maar werkt. dan kost kleppen stellen dus enkel 15 minuten werk(volgens diverse fora op internet waarover de etijdsduur wordt besproken hoe lang dat bij dit type motor met stelschroefjes duurt het zijn maar 8 kleppen. 25 euro voor een kwartier werk is nog veel, ik gebruik meestal moneurs die 20-25 euro per uur rekenen.
Meestal zijn mij jaarlijkse kosten als volgt:
jaar 1 apk(35 euro), misschien 2 2ehandsbanden 35 per stuk dus 70 kosten 105
jaar 2 apk 35 euro, grote beurt(110 euro) totaal 145
afgelopen jaar(2020 met de dacia)(beurt was in 2019 dus niet in 2020):
januari nieuwe accu 75 euro
juni lambda sensor 50 euro
augustus apk, 4 2ehands banden en radio verwisselen 250 euro
oktober diagnose motorproblemen (50 euro waarbij 3 oorzaken als optie gegeven zonder garantie) 140 euro voor 2 wiellagers
dus in 1 jaar 565 euro, waar dna nog 500-700 bij zou komen zonder garantie dat het helpt. Dat is teveel vind ik.
bij de honda moet een grote beurt, vervanging multiriem, vervanging draagarm linksvoor, vervanging thermostaat en vervanging kachelwerstand worden gedaan. dit gaat me bij een hobbymonteur 300 euro kosten. de auto rijdt nu la goed dus is straks nog beter en ik wil er minimaal 2 jaar mee doen. ik zie dat beter lukken met e honda zonder motorprobleem dan met een sluimerend motorprobleem zonder oplossing. zijn hier geen hobbymonteurs, of mensen die al jaren gebruik maken vna een heel goedkope?
Goedkoop = duurkoop in veel gevallen... Tweedehands banden zou ik niet aan beginnen. Je kan prima een C-merk band vinden die een paar tientjes per stuk zijn (viking was een bekende paar jaar terug)

En bij draagarm vervangen moet je ook de auto uitlijnen op professionele apparatuur anders slijten je banden en je onderstel harder. Iemand die die hele waslijst voor 200-300€ zou vervangen kan daar niet zijn boterham mee verdienen.

Op een gegeven moment stapelen problem zich op, deels doordat je 25euro voor kleppen stellen al veel te duur zou vinden. (Of neem je iedereen hier in de maling)

Ook bij een Honda moet er soms diagnose worden gesteld, gaan de verstuivers stuk (of alleen de rubbers) etc etc.

Conclusie: je wilt iets, maar de ander moet het wel even vrijwel gratis voor je oplossen. Een echt goede technisch opgeleide monteur zit tenminste 4 maar meestal 6 jaar op school (hoi).

Storingen zoeken en diagnose stellen kunnen die “hobbymonteurs” van marktplaats niet, want anders zouden ze een stuk meer per uur verdienen.

Iemand die 25€ zou rekenen om je kleppen af te stellen, zou ik mijn auto niet aan laten raken: grote kans dat die wat fout doet en de schade niet kan betalen, gezien het met 25€ Nooit “uit” kan.

[Voor 3% gewijzigd door Stef87 op 14-01-2021 20:00]

Citigo-E, Model 3 SR+ Daikin FTXM & 5kW Monoblock. Ex-Autotechnisch Specialist. www.GewoonDuurzaamAdvies.nl


 • -tom-562
 • Registratie: Juli 2005
 • Laatst online: 13:42

-tom-562

Oliesjeik

25 euro voor een kwartier werk, en het gereedschap en het pand is gratis? En dan nog, knappe jongen als jij dat redt. In 15 minuten krijg ik de kleppen van 2 Honda oldtimer 4-takt brommers gesteld, en dan heb ik 4 kleppen gedaan en dan kan ik ook nog eens overal bij (luchtgekoelde 1-cilinder). Geen een garage zal natuurlijk maar een kwartier werk rekenen, dat is gewoon minimaal een uur. En pakkingen hergebruiken, wat is dat voor een beunhazerij, een fatsoenlijke garage doet dat ook niet.
En 2e hands banden, je moet het maar willen.. (slechte ervaringen mee).
Een monteur die 20 euro per uur vraagt is gewoon iemand die zwart een beetje bij beunt, daar hoeft niks mis mee te zijn, maar dat is niet 'normaal' en kan je ook niet verwachten van een normale garage (tarief ligt eerder rond de 50 euro ex. BTW, voor een niet merk-dealer)

Maar wat is de discussiewaarde nou precies?

Men do not quit playing because they grow old. They grow old because they quit playing.


 • Destruction
 • Registratie: Juni 2000
 • Laatst online: 12:09

Destruction

(ex-)Automonteur

Eens met bovenstaande.

Je laat die auto al jaren consequent slecht verzorgen, dan moet (mag!) je niet verbaasd zijn over dit soort problemen. Er bestaan genoeg universele garages die niet een heel hoog uurtarief rekenen, maar wel gewoon goed werk leveren. Teun de Beun van Marktplaats... Je levert zelf het bewijs dat dit niet helpt en uiteindelijk kost het je meer.

En 25 euro voor kleppen stellen? :D 9 van de 10 keer kun je zo'n pakking niet hergebruiken, het risico op scheuren (en dus lekkages) is in ieder geval groot. In 15min kleppen stellen is ook wel erg enthousiast, eerst moet de boel open en tijdens het controleren/stellen moet je ook meermalen met de hand de motor verdraaien etc.. Je bent al snel een uur bezig in totaal, en dan nog materiaal (pakking)... Iemand die die klus accepteert voor 25 euro gaat gewoon een tijdje koffie zitten drinken, om daarna je 25 euro aan te pakken zonder je auto te hebben aangeraakt. Zoals al gezegd moeten er nogal wat kosten betaald zijn voordat de monteur zelf een beetje inkomsten heeft (huur/hypotheek pand, stroom, afschrijving gereedschap, personeel, etc).

Om over zaken als gebruikte banden nog maar te zwijgen. Je kunt goedkoop nieuwe banden kopen, je hoeft echt niet per definitie te kiezen voor de top merken om gewoon een prima band te hebben. Maar gebruikte zooi... 8)7 Dan neem je je veiligheid ook niet serieus.

Conclusie: Doe die auto weg, en ga inderdaad voortaan maar weer brommer rijden. Of accepteer dat een auto hebben nou eenmaal geld kost, en stop met bezoekjes aan Teun de Beun.

Een Honda Civic uit de jaren '90 is in principe geen gekke keuze, maar die auto's kunnen één ding erg goed, en dat is roesten. Ook zeker geen goedkope reparatie, en ook niet iets dat Teun de Beun van Marktplaats kan.

[Voor 31% gewijzigd door Destruction op 14-01-2021 21:12]

Citroen Berlingo 2.0HDi '05 | Yamaha FZS600 Fazer '00 | Gravity is a myth, earth sucks.


 • MLLL
 • Registratie: Augustus 2019
 • Laatst online: 10:32

MLLL

Palm Treo 650

Ik teken er gelijk voor als mijn auto maar 1300 euro aan onderhoud en reparaties zou kosten.
De teller staat sinds maart al op 3500 euro voor mijn auto.

Al al met denk ik zomaar dat het gehobby aan je auto de auto geen goed heeft gedaan.

 • -tom-562
 • Registratie: Juli 2005
 • Laatst online: 13:42

-tom-562

Oliesjeik

MLLL schreef op donderdag 14 januari 2021 @ 20:32:
Ik teken er gelijk voor als mijn auto maar 1300 euro aan onderhoud en reparaties zou kosten.
De teller staat sinds maart al op 3500 euro voor mijn auto.

Al al met denk ik zomaar dat het gehobby aan je auto de auto geen goed heeft gedaan.
Als je avatar klopt is het natuurlijk appels met peren vergelijken. Je had ook een Lexus kunnen kopen, dan was je voor 1300 euro al lang klaar geweest :+

Men do not quit playing because they grow old. They grow old because they quit playing.


 • MLLL
 • Registratie: Augustus 2019
 • Laatst online: 10:32

MLLL

Palm Treo 650

-tom-562 schreef op donderdag 14 januari 2021 @ 20:34:
[...]

Als je avatar klopt is het natuurlijk appels met peren vergelijken. Je had ook een Lexus kunnen kopen, dan was je voor 1300 euro al lang klaar geweest :+
Heb drie Lexussen gehad en dat kanik wel beamen, er is niets beter dan japanse perfectie. Al zit er af en toe ook wel een miskleun tussen, maar uitzonderingen bevestigen de regel.

 • deepbass909
 • Registratie: April 2001
 • Laatst online: 01:43

deepbass909

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

[☼☼] [:::][:::] [☼☼]

dicksterk schreef op donderdag 14 januari 2021 @ 19:33:
Ik heb het idee dat de meeste schrijvers hier niet per definitie gebruik maken vna de goedkoopste montuer die ze op marktplaats kunnen vinden zoals ik, had ik eigenlijk wel verwacht van tweakers.
Ik maak gebruik van de goedkoopste monteur, ik doe namelijk zoveel mogelijk zelf. Maar als hij weg gaat, gaat de auto zeker niet per definitie naar de goedkoopste. Ik wil niet stellen dat een goedkope monteur per definitie slecht is en een dure per definitie goed, maar de kans dat je een slechte monteur treft als je voor de goedkoopste gaat is wel aanzienlijk.

Ik heb liever een monteur die naar mijn auto als geheel kijkt en ook ziet dat er andere zaken mogelijk gedaan moeten worden dan wat direct zichtbaar is.
Een klepdekselpakking van 3 jaar kna nog best mee(3 jaar geleden is de distributieriem vervangen), en onze hobbymonteur toen ik nog thuis woonde ebruikte in zon gevla voor de zekerheid een betje kit om de kans p lekkage voor te zijn. het hoeft vna mij niet op de manier volgens het boekje las het maar werkt. dan kost kleppen stellen dus enkel 15 minuten werk(volgens diverse fora op internet waarover de etijdsduur wordt besproken hoe lang dat bij dit type motor met stelschroefjes duurt het zijn maar 8 kleppen. 25 euro voor een kwartier werk is nog veel, ik gebruik meestal moneurs die 20-25 euro per uur rekenen.
Pakkingen hergebruiken is eigenlijk altijd not-done. Een 3 jaar oude pakking is nu misschien dicht, maar de kans op lekkage na hergebruik is vrijwel zeker. Pakkingen zetten zich na installatie onder invloed van warmte en dat proces kan niet omgekeerd worden. Een hergebruikte pakking zal daardoor nooit meer zo goed kunnen afsluiten als een nieuwe.

Monteurstarief van €20 - €25 per uur is echt laag. Het tarief omvat meer dan alleen uurloon, namelijk ook gereedschap, huur ruimte, opleiding, etc. Voor een Nederlandse monteur die wit werkt is €50 per uur goedkoop, €100 - €150 gangbaar voor een dealer.

Als bovendien een klus zelf in 15 minuten gedaan kan worden, dan is het normaal om 30 minuten te rekenen, want je moet ook tijd inruimen voor het voorbereiden (klaarleggen gereedschap, opzoeken specificaties) en opruimen en administratie.
Meestal zijn mij jaarlijkse kosten als volgt:
jaar 1 apk(35 euro), misschien 2 2ehandsbanden 35 per stuk dus 70 kosten 105
jaar 2 apk 35 euro, grote beurt(110 euro) totaal 145
afgelopen jaar(2020 met de dacia)(beurt was in 2019 dus niet in 2020):
januari nieuwe accu 75 euro
juni lambda sensor 50 euro
augustus apk, 4 2ehands banden en radio verwisselen 250 euro
oktober diagnose motorproblemen (50 euro waarbij 3 oorzaken als optie gegeven zonder garantie) 140 euro voor 2 wiellagers
dus in 1 jaar 565 euro, waar dna nog 500-700 bij zou komen zonder garantie dat het helpt. Dat is teveel vind ik.
bij de honda moet een grote beurt, vervanging multiriem, vervanging draagarm linksvoor, vervanging thermostaat en vervanging kachelwerstand worden gedaan. dit gaat me bij een hobbymonteur 300 euro kosten. de auto rijdt nu la goed dus is straks nog beter en ik wil er minimaal 2 jaar mee doen. ik zie dat beter lukken met e honda zonder motorprobleem dan met een sluimerend motorprobleem zonder oplossing. zijn hier geen hobbymonteurs, of mensen die al jaren gebruik maken vna een heel goedkope?
Ik vraag me overigens af of die Dacia überhaupt wel serieus bekeken is. Je koude startproblemen moeten traceerbaar zijn. 10 minuten starten is zeker niet normaal en mijn eerste ingeving is een brandstofdrukregelaar. Een goede monteur, die sterk is in diagnose (en die vind je echt niet voor €25 per uur) moet dat echt wel kunnen achterhalen. Net als het trillen overigens.

Als laatste, autorijden kost geld, onderhoud kost geld en hoe goedkoper je het onderhoud probeert te maken, hoe meer het gaat opstapelen. En slecht onderhoud leidt eigenlijk altijd tot vervolg schade, waardoor het uiteindelijk alleen maar duurder wordt.

Waarschuwing, opperprutser aan het werk... en als je een opmerking van mij niet snapt, klik dan hier


 • Kuusj
 • Registratie: April 2012
 • Nu online

Kuusj

Ofwel varken in 't Limburgs

dicksterk schreef op donderdag 14 januari 2021 @ 19:33:
Ik heb het idee dat de meeste schrijvers hier niet per definitie gebruik maken vna de goedkoopste montuer die ze op marktplaats kunnen vinden zoals ik, had ik eigenlijk wel verwacht van tweakers.
Een klepdekselpakking van 3 jaar kna nog best mee(3 jaar geleden is de distributieriem vervangen), en onze hobbymonteur toen ik nog thuis woonde ebruikte in zon gevla voor de zekerheid een betje kit om de kans p lekkage voor te zijn. het hoeft vna mij niet op de manier volgens het boekje las het maar werkt. dan kost kleppen stellen dus enkel 15 minuten werk(volgens diverse fora op internet waarover de etijdsduur wordt besproken hoe lang dat bij dit type motor met stelschroefjes duurt het zijn maar 8 kleppen. 25 euro voor een kwartier werk is nog veel, ik gebruik meestal moneurs die 20-25 euro per uur rekenen.
Meestal zijn mij jaarlijkse kosten als volgt:
jaar 1 apk(35 euro), misschien 2 2ehandsbanden 35 per stuk dus 70 kosten 105
jaar 2 apk 35 euro, grote beurt(110 euro) totaal 145
afgelopen jaar(2020 met de dacia)(beurt was in 2019 dus niet in 2020):
januari nieuwe accu 75 euro
juni lambda sensor 50 euro
augustus apk, 4 2ehands banden en radio verwisselen 250 euro
oktober diagnose motorproblemen (50 euro waarbij 3 oorzaken als optie gegeven zonder garantie) 140 euro voor 2 wiellagers
dus in 1 jaar 565 euro, waar dna nog 500-700 bij zou komen zonder garantie dat het helpt. Dat is teveel vind ik.
bij de honda moet een grote beurt, vervanging multiriem, vervanging draagarm linksvoor, vervanging thermostaat en vervanging kachelwerstand worden gedaan. dit gaat me bij een hobbymonteur 300 euro kosten. de auto rijdt nu la goed dus is straks nog beter en ik wil er minimaal 2 jaar mee doen. ik zie dat beter lukken met e honda zonder motorprobleem dan met een sluimerend motorprobleem zonder oplossing. zijn hier geen hobbymonteurs, of mensen die al jaren gebruik maken vna een heel goedkope?
Met andere woorden, je wil gewoon voor een kwart dubbeltje op de eerste rang zitten, want kom op zeg, een kleppendekselpakking (van toch zeker wel 3 euro en 11 cent) opnieuw gebruiken :') Moet meteen hier aan denken haha:

Maar goed, een oudere auto wil ook gewoon zeggen dat het onderhoud waarschijnlijk meer en dus duurder zal zijn dan bij een nieuwe auto. Een nieuwe auto schrijft echter meer af. Dus het is maar net wat je wil. Wat niet kan is wat jij wil. Denk gewoon dat je je niet bewust bent van de kosten om een auto te rijden. De 8 kleppen van mijn Kever laat ik iedere paar duizend km stellen met nieuwe kleppendekselpakkingen, als je die kosten niet wil dragen moet je geen auto rijden. Dat je niet naar de merkdealer gaat begrijp ik, met een uurtarief van 120,- per uur (bij VW ten minste) loopt het al snel uit de klauwen. Om nu naar Teun de Beun te gaan die het wel even 'hatseflatst' voor twee tientjes is echt het compleet ander uiterste van dat spectrum..

Relatief goedkoop autorijden kan. Afgelopen 2 jaar ben ik in totaal (kleine en grote beurt, nieuwe Hankook zomer en winterbanden) nog geen 600,- kwijt geweest bij mijn Kia Picanto uit 2014. Zaken als een distributieketting, hydraulische lifters (geen te stellen kleppen) en gewoon normaal onderhoud bij een fatsoenlijke garage helpen daar best in mee. Maar ja, de aanschaf is waarschijnlijk wel 8-10x zo hoog.

Tweakers is overigens doorgaans niet echt een forum waar men altijd voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten. Ofja, laat ik het zo zeggen: het moet zo goedkoop mogelijk fatsoenlijk :7

R7 5800X - RTX3070 - Kever '74 - 5,025kWp (15x SunPower X21-335BLK & SolarEdge SE5000HD)


 • Nox
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 13:43

Nox

Noxiuz

-tom-562 schreef op donderdag 14 januari 2021 @ 20:34:
[...]

Als je avatar klopt is het natuurlijk appels met peren vergelijken. Je had ook een Lexus kunnen kopen, dan was je voor 1300 euro al lang klaar geweest :+
Als jouw avatar klopt is het 5 jaar niks en daarna alles in een keer :D

Oh en @ts; ik zou eens gaan kijken wat je aan budget hebt en kijken of je nog wil autorijden. Er een kopen en een rijden zijn 2 aparte dingen. Wat wil je maandelijks en eenmalig uitgeven? Dan kunnen we je wel advies geven.

[Voor 24% gewijzigd door Nox op 14-01-2021 21:51]

Overlever van KampeerMeet 4.1
"Als David Attenborough een film van jou zou moeten maken zou hij het moeilijk krijgen." - TDW


 • dicksterk
 • Registratie: December 2005
 • Laatst online: 11-11 23:03
Iederen bedankt voor de reacties. Ik heb het idee dat we totaal op verschillende golflengtes denken.
Gereedschap wordt meerdere malen meegenomen in de afschrijving. Ik denk dan: alsof ik wil betalen omdat er een merkschroevendraaier in mijn auto bezig in plaats vna een exemplaar van action of aliexpress.
@stef87: je hebt geljik wat het uitlijnen betreft, was even vergeten te melden dat ik dat daanra nog evven ergens laat doen want dat kan mijn "teun de beun" niet, maar ook voor uitlijnen bel ik dan half brabant rond om te kijkne waar het het goedkoopste kan.
Verder ben ik dus juist wel opuoek naar goede teun de beun-adressen. nog zon dingetje wat me verbaasde in de reacties: roest ja klopt, de hond aheeft best wat roest. maar plaatjes lassen en niet-ddragende delen kitten/plamuren is vo mij goed genoeg, ik ga echt geen restauratie laten doen aan een auto van 23 jaar. apk {as deze keer prima, geen enkele opmerking over roest op draende delen. mijn broekspijipen worden drijfnat(passagiersstoel want zelf rijd dik niet ik ben blind) worden drijfnat las we door de wasstraat rijden dus dat mag teun de beun oplossen.

 • -tom-562
 • Registratie: Juli 2005
 • Laatst online: 13:42

-tom-562

Oliesjeik

dicksterk schreef op vrijdag 15 januari 2021 @ 09:20:
Iederen bedankt voor de reacties. Ik heb het idee dat we totaal op verschillende golflengtes denken.
Gereedschap wordt meerdere malen meegenomen in de afschrijving. Ik denk dan: alsof ik wil betalen omdat er een merkschroevendraaier in mijn auto bezig in plaats vna een exemplaar van action of aliexpress.
@stef87: je hebt geljik wat het uitlijnen betreft, was even vergeten te melden dat ik dat daanra nog evven ergens laat doen want dat kan mijn "teun de beun" niet, maar ook voor uitlijnen bel ik dan half brabant rond om te kijkne waar het het goedkoopste kan.
Verder ben ik dus juist wel opuoek naar goede teun de beun-adressen. nog zon dingetje wat me verbaasde in de reacties: roest ja klopt, de hond aheeft best wat roest. maar plaatjes lassen en niet-ddragende delen kitten/plamuren is vo mij goed genoeg, ik ga echt geen restauratie laten doen aan een auto van 23 jaar. apk {as deze keer prima, geen enkele opmerking over roest op draende delen. mijn broekspijipen worden drijfnat(passagiersstoel want zelf rijd dik niet ik ben blind) worden drijfnat las we door de wasstraat rijden dus dat mag teun de beun oplossen.
8)7 :F :F ;w
Echt, als het niks mag kosten, pak lekker de fiets! Of ga zelf sleutelen! Wat een internetmonteur...

En de halve provincie afbellen om hooguit een paar tientjes te besparen op uitlijnen... en dan zeker nog 50 km/45 minuten rijden 'want daar is het het goedkoopste' om vervolgens de boel kats verkeerd uit te laten lijnen met extreme bandenslijtage als gevolg. If you pay peanuts, you get monkeys.
Ik denk dat jij idd op een totaal andere golflengte zit als 99% van autorijdend Nederland

[Voor 11% gewijzigd door -tom-562 op 15-01-2021 09:50]

Men do not quit playing because they grow old. They grow old because they quit playing.


 • Knul
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 13:33
dicksterk schreef op vrijdag 15 januari 2021 @ 09:20:
Iederen bedankt voor de reacties. Ik heb het idee dat we totaal op verschillende golflengtes denken.
Gereedschap wordt meerdere malen meegenomen in de afschrijving. Ik denk dan: alsof ik wil betalen omdat er een merkschroevendraaier in mijn auto bezig in plaats vna een exemplaar van action of aliexpress.
@stef87: je hebt geljik wat het uitlijnen betreft, was even vergeten te melden dat ik dat daanra nog evven ergens laat doen want dat kan mijn "teun de beun" niet, maar ook voor uitlijnen bel ik dan half brabant rond om te kijkne waar het het goedkoopste kan.
Verder ben ik dus juist wel opuoek naar goede teun de beun-adressen. nog zon dingetje wat me verbaasde in de reacties: roest ja klopt, de hond aheeft best wat roest. maar plaatjes lassen en niet-ddragende delen kitten/plamuren is vo mij goed genoeg, ik ga echt geen restauratie laten doen aan een auto van 23 jaar. apk {as deze keer prima, geen enkele opmerking over roest op draende delen. mijn broekspijipen worden drijfnat(passagiersstoel want zelf rijd dik niet ik ben blind) worden drijfnat las we door de wasstraat rijden dus dat mag teun de beun oplossen.
Kek, als je broekspijpen toch nat worden zou ik lekker achterop een brommer gaan zitten, zelfde effect en je rijdt nog eens veul zuiniger.

En je wil zeker betalen voor een merkschroevendraaier, met een exemplaar van Action draai je de boel veel sneller dol, en dan ben je nog verder van huis.

* Knul is helaas ervaringsdeskundige.

 • NoepZor
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 07:41
dicksterk schreef op vrijdag 15 januari 2021 @ 09:20:
Iederen bedankt voor de reacties. Ik heb het idee dat we totaal op verschillende golflengtes denken.
Gereedschap wordt meerdere malen meegenomen in de afschrijving. Ik denk dan: alsof ik wil betalen omdat er een merkschroevendraaier in mijn auto bezig in plaats vna een exemplaar van action of aliexpress.
@stef87: je hebt geljik wat het uitlijnen betreft, was even vergeten te melden dat ik dat daanra nog evven ergens laat doen want dat kan mijn "teun de beun" niet, maar ook voor uitlijnen bel ik dan half brabant rond om te kijkne waar het het goedkoopste kan.
Verder ben ik dus juist wel opuoek naar goede teun de beun-adressen. nog zon dingetje wat me verbaasde in de reacties: roest ja klopt, de hond aheeft best wat roest. maar plaatjes lassen en niet-ddragende delen kitten/plamuren is vo mij goed genoeg, ik ga echt geen restauratie laten doen aan een auto van 23 jaar. apk {as deze keer prima, geen enkele opmerking over roest op draende delen. mijn broekspijipen worden drijfnat(passagiersstoel want zelf rijd dik niet ik ben blind) worden drijfnat las we door de wasstraat rijden dus dat mag teun de beun oplossen.
Als het Action en Ali Express gereedschap zo goed is, dan zou elke garage het gebruiken. Zelfde vragen, minder afschrijving op gereedschap = meer winst.

Daarnaast zie ik buiten beurtjes en banden weinig additionele kosten aan je auto. Helaas ben je nu op een punt dat je een keer wat moet repareren. Een andere auto kopen is ook altijd een gok. Iets wat goed rijdt kan over 30.000 km ook kapot zijn. Ik zou een goed, niet al te dure universele garage zoeken met verstand van zaken en daar een goede kostenafspraak mee maken (dus eerst diagnose, dan pas zooi vervangen).

Als je heel goedkoop wil rijden, koop dan een Daihatsu of een soortgelijk gebakje.

De wijzen komen uit het Oosten!


 • DeKever
 • Registratie: Augustus 2015
 • Laatst online: 13:30
Ik word altijd heel blij van dit soort topics. Er zijn mensen nog knieperiger dan ik. Dat troost mij ;)

De meesten hier nemen geen risico met hun auto en zijn bereid daarvoor te betalen. Jij en ik zijn bereid wat meer te gokken. Ik laat mijn uitlaat liever dichtlassen dan vervangen. Dat is prima, maar dan moet je niet piepen als de rekening een keertje komt.

Ik heb het idee dat er hier weinig zijn die adresjes van beunhazen kennen. Tegelijkertijd zou ik wel adviseren om een iets realistischer beeld te krijgen van de kosten van een auto. De 300 euro per maand lijkt mij ook wat hoog, maar voor 100 per maand ga je t ook niet redden of je moet er niet mee rijden.

 • -tom-562
 • Registratie: Juli 2005
 • Laatst online: 13:42

-tom-562

Oliesjeik

Ik geef liever ook zo min mogelijk uit (wie niet) en sleutel zo veel mogelijk zelf (omdat ik het ook leuk vind om te doen), maar het moet gewoon wel goed zijn. Dus kwaliteitsonderdelen en kwaliteitsgereedschap ('goed gereedschap is het halve werk' is gewoon waar, en het scheelt een hoop frustratie). Wat ik echt niet kan laat ik doen door een specialist en daar betaal ik ook dan graag een correcte prijs voor.
TS gaat nog een stapje verder (hergebruik onderdelen) én kan ook nog eens niet zelf sleutelen én vindt ook nog dat bepaalde reparaties binnen een bepaalde tijd kunnen 'want dat staat op internet'. Ik geloof dat zelfs de meeste beunhazen/zwart werkende monteurs zulke 'internetmonteurs' liever zien gaan dan komen.

[Voor 9% gewijzigd door -tom-562 op 15-01-2021 12:09]

Men do not quit playing because they grow old. They grow old because they quit playing.


 • Yucon
 • Registratie: December 2000
 • Laatst online: 09:25

Yucon

*broem*

Waarom stel je die kleppen zelf niet gewoon? Als je die fora afstruint en dan met tijdsindicaties komt kun je ook youtube afstruinen.

Die 15 minuten kan trouwens best kloppen mits alles open ligt. En dat moet ook nog even gebeuren.

edit: ik lees een beetje dat je schraperigheid ook vooral door een wantrouwen cq eerdere teleurstelling komt. Als je dat een beetje laat varen kan ik je ASM autoservice aanraden; dat is iemand van het type ouderwetse dorpsgarage. Als je daar binnenloopt en start met het verhaal dat je pakkingen wil hergebruiken vlieg je denk ik met pek en veren de deur uit. Maar als je gewoon het verhaal uitlegt is hij wel iemand die je eerlijk voor een goede prijs kan helpen. Ik heb verder geen relatie met het bedrijf maar ik ben er wel eens als klant geweest. Hij heeft me toen voor voor een heel scherpe prijs met een lastig probleem geholpen.

Maar 25 euro voor de klepjes gaat het vast niet worden. Maar het klopt wel dat het bij die 8v renault motoren heel makkelijk is dus je kunt het met voelermaatjes van een euro of 5 echt gewoon zelf doen.

Goudenheuvel 7/A, 5234GA, Den Bosch
https://www.detelefoongids.nl/asm-autoservice/17763815/5-1/
dicksterk schreef op vrijdag 15 januari 2021 @ 09:20:
Iederen bedankt voor de reacties. Ik heb het idee dat we totaal op verschillende golflengtes denken.
Gereedschap wordt meerdere malen meegenomen in de afschrijving. Ik denk dan: alsof ik wil betalen omdat er een merkschroevendraaier in mijn auto bezig in plaats vna een exemplaar van action of aliexpress.
Ik denk inderdaad dat je dat wil. Bij een action schroevendraaier is de kans echt heel veel groter dat het kruisje van de schroef een rondje wordt. En raad eens wie dat uitboren daarvan gaat betalen? :*)

[Voor 91% gewijzigd door Yucon op 15-01-2021 13:12]


 • MsD
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 13:18
[b]Yucon schreef op vrijdag 15 januari 2021 @ 12:57:

Ik denk inderdaad dat je dat wil. Bij een action schroevendraaier is de kans echt heel veel groter dat het kruisje van de schroef een rondje wordt. En raad eens wie dat uitboren daarvan gaat betalen? :*)
Gelukkig zijn de schroefextractie setjes ook heel goedkoop bij de Action :)

 • Destruction
 • Registratie: Juni 2000
 • Laatst online: 12:09

Destruction

(ex-)Automonteur

dicksterk schreef op vrijdag 15 januari 2021 @ 09:20:
Iederen bedankt voor de reacties. Ik heb het idee dat we totaal op verschillende golflengtes denken.
Gereedschap wordt meerdere malen meegenomen in de afschrijving. Ik denk dan: alsof ik wil betalen omdat er een merkschroevendraaier in mijn auto bezig in plaats vna een exemplaar van action of aliexpress.
@stef87: je hebt geljik wat het uitlijnen betreft, was even vergeten te melden dat ik dat daanra nog evven ergens laat doen want dat kan mijn "teun de beun" niet, maar ook voor uitlijnen bel ik dan half brabant rond om te kijkne waar het het goedkoopste kan.
Je wil absoluut dat een monteur met goed gereedschap werkt, goedkoop is duurkoop en ook als het gaat om gereedschap is dat absoluut waar. Anders ga je van die grapjes krijgen dat je auto nog niet af is omdat er een steeksleutel gebroken is en Teun de Beun van de week wel 'effe' een nieuwe gaat ophalen...

Dus je wil een paar tientjes besparen, en daarvoor rijdt je zonodig half brabant rond? Je snapt dat je dan meer uitgeeft aan benzine dan je maximaal op het uitlijnen zou kunnen besparen? :D 8)7
Verder ben ik dus juist wel opuoek naar goede teun de beun-adressen. nog zon dingetje wat me verbaasde in de reacties: roest ja klopt, de hond aheeft best wat roest. maar plaatjes lassen en niet-ddragende delen kitten/plamuren is vo mij goed genoeg, ik ga echt geen restauratie laten doen aan een auto van 23 jaar. apk {as deze keer prima, geen enkele opmerking over roest op draende delen. mijn broekspijipen worden drijfnat(passagiersstoel want zelf rijd dik niet ik ben blind) worden drijfnat las we door de wasstraat rijden dus dat mag teun de beun oplossen.
Sorry, maar als dit je afwegingen zijn... Doe die auto weg, koop ook geen vervanger. Ga maar met de taxi, trein of bus voortaan. Veel veiliger, niet alleen voor jou, maar ook voor de rest van Nederland.

Dit heeft niets met golflengte te maken, want je kunt je auto goedkoop én goed laten onderhouden. Je hebt in dit topic echter al meermalen duidelijk gemaakt dat goed onderhoud je niets interesseert.

Het is heel simpel. Autorijden kost geld. Je kunt geluk hebben dat je auto een tijd lang weinig kosten met zich mee brengt, maar er komt het onvermijdelijke moment dat je een keer wel fors moet investeren in je auto om er weer lange tijd mee verder te kunnen.

Jouw Dacia had nu niet zoveel problemen gehad, als je het ding de afgelopen jaren beter had onderhouden. Je hebt verkeerd bezuinigd en daarmee gegokt en verloren.

Niemand zegt dat je uitsluitend naar de dealer moet gaan, omdat het anders slecht is. Dat is ook onzin, want sommige dealers maken er ook een zooitje van. Maar nogmaals: Accepteer dat autorijden nou eenmaal geld kost, en zoek een goede garage die niet al te duur is. Stop met beunhazen van marktplaats, want het resultaat van die praktijken is ook duidelijk. Dit, of gewoon stoppen met autorijden en het OV gaan gebruiken.
MsD schreef op vrijdag 15 januari 2021 @ 15:01:
[...]


Gelukkig zijn de schroefextractie setjes ook heel goedkoop bij de Action :)
Gelukkig zijn die setjes ook wel echt heel snel kapot. Ik heb ze ook 's gekocht, om te proberen. Ik weet hoe het werkt, maar die rotzooi van de action was meteen kapot. Needless to say dat de troep meteen weer in de kliko is beland.

[Voor 13% gewijzigd door Destruction op 15-01-2021 15:35]

Citroen Berlingo 2.0HDi '05 | Yamaha FZS600 Fazer '00 | Gravity is a myth, earth sucks.


 • -tom-562
 • Registratie: Juli 2005
 • Laatst online: 13:42

-tom-562

Oliesjeik

MsD schreef op vrijdag 15 januari 2021 @ 15:01:
[...]


Gelukkig zijn de schroefextractie setjes ook heel goedkoop bij de Action :)
Ja, gelukkig breken die nooit af en gelukkig ben je dan nóg verder van huis :') dat spul moet je vooral aan een beunhaas aanraden.

Als het trouwens écht goedkoop moet, koop een Yaris of een Corolla uit '98/'99 o.i.d.. Goedkoper en betrouwbaarder autorijden bestaat niet. In tegenstelling tot b.v. een Honda Civic van die bouwjaren roesten ze lang niet zo erg en zijn ze veel minder afgetrapt.

[Voor 28% gewijzigd door -tom-562 op 15-01-2021 15:25]

Men do not quit playing because they grow old. They grow old because they quit playing.


 • Destruction
 • Registratie: Juni 2000
 • Laatst online: 12:09

Destruction

(ex-)Automonteur

-tom-562 schreef op vrijdag 15 januari 2021 @ 15:23:
[...]

Als het trouwens écht goedkoop moet, koop een Yaris of een Corolla uit '98/'99 o.i.d.. Goedkoper en betrouwbaarder autorijden bestaat niet. In tegenstelling tot b.v. een Honda Civic van die bouwjaren roesten ze lang niet zo erg en zijn ze veel minder afgetrapt.
Maar ook zo'n auto kost meer dan 50 euro per jaar aan onderhoud. Ik heb sterk de indruk dat TS eigenlijk gewoon geen geld heeft voor een auto, en dat het daarom allemaal zo krap (veel te krap) moet.

Citroen Berlingo 2.0HDi '05 | Yamaha FZS600 Fazer '00 | Gravity is a myth, earth sucks.


 • Yucon
 • Registratie: December 2000
 • Laatst online: 09:25

Yucon

*broem*

MsD schreef op vrijdag 15 januari 2021 @ 15:01:
[...]


Gelukkig zijn de schroefextractie setjes ook heel goedkoop bij de Action :)
:+ _O-

 • _JGC_
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 13:29
Destruction schreef op vrijdag 15 januari 2021 @ 15:32:
[...]


Maar ook zo'n auto kost meer dan 50 euro per jaar aan onderhoud. Ik heb sterk de indruk dat TS eigenlijk gewoon geen geld heeft voor een auto, en dat het daarom allemaal zo krap (veel te krap) moet.
Nou weet ik niet hoe een Yaris dat doet, maar als ik kijk naar het boodschappen gebakje van m'n ouders... Toyota Starlet 1.3 uit 1992. Staat wel altijd droog in de garage, dat zal z'n redding geweest zijn, maar tot nu toe:
- 1x nieuwe bandjes
- 1x nieuwe achterdemper
- 1x nieuwe radiateur
- 3x kleine beurt
- jaarlijks fluitend door de APK (op die lekke achterdemper en versleten banden na)

Ding hebben ze nu al een jaar of 12, gekocht voor een habbekrats en ding wil maar gewoon niet dood gaan, ondanks dat er nog nooit verder is gekeken dan APK en oliebeurtjes.

 • Destruction
 • Registratie: Juni 2000
 • Laatst online: 12:09

Destruction

(ex-)Automonteur

_JGC_ schreef op vrijdag 15 januari 2021 @ 17:10:
[...]

Nou weet ik niet hoe een Yaris dat doet, maar als ik kijk naar het boodschappen gebakje van m'n ouders... Toyota Starlet 1.3 uit 1992. Staat wel altijd droog in de garage, dat zal z'n redding geweest zijn, maar tot nu toe:
- 1x nieuwe bandjes
- 1x nieuwe achterdemper
- 1x nieuwe radiateur
- 3x kleine beurt
- jaarlijks fluitend door de APK (op die lekke achterdemper en versleten banden na)

Ding hebben ze nu al een jaar of 12, gekocht voor een habbekrats en ding wil maar gewoon niet dood gaan, ondanks dat er nog nooit verder is gekeken dan APK en oliebeurtjes.
Een Starlet is wel een degelijk auto'tje inderdaad, ik heb nog tijdelijk een Starlet gehad als 2e auto, eentje uit 1996 (hetzelfde model) met 340k km op de klok. Dat blok was van onder tot boven vettig, dat wel.. Maar starten en wegrijden, altijd.

Citroen Berlingo 2.0HDi '05 | Yamaha FZS600 Fazer '00 | Gravity is a myth, earth sucks.


 • MLLL
 • Registratie: Augustus 2019
 • Laatst online: 10:32

MLLL

Palm Treo 650

-tom-562 schreef op vrijdag 15 januari 2021 @ 09:48:
[...]

8)7 :F :F ;w
Echt, als het niks mag kosten, pak lekker de fiets! Of ga zelf sleutelen! Wat een internetmonteur...

En de halve provincie afbellen om hooguit een paar tientjes te besparen op uitlijnen... en dan zeker nog 50 km/45 minuten rijden 'want daar is het het goedkoopste' om vervolgens de boel kats verkeerd uit te laten lijnen met extreme bandenslijtage als gevolg. If you pay peanuts, you get monkeys.
Ik denk dat jij idd op een totaal andere golflengte zit als 99% van autorijdend Nederland
Dit doet mij denken aan mijn tante die 20 km verderop appels kocht omdat ze daar goedkoper waren met haar Jaguar met een V12 motor....

 • NotSoSteady
 • Registratie: April 2010
 • Laatst online: 00:52
dicksterk schreef op donderdag 14 januari 2021 @ 19:33:
Ik heb het idee dat de meeste schrijvers hier niet per definitie gebruik maken vna de goedkoopste montuer die ze op marktplaats kunnen vinden zoals ik, had ik eigenlijk wel verwacht van tweakers.
Een klepdekselpakking van 3 jaar kna nog best mee(3 jaar geleden is de distributieriem vervangen), en onze hobbymonteur toen ik nog thuis woonde ebruikte in zon gevla voor de zekerheid een betje kit om de kans p lekkage voor te zijn. het hoeft vna mij niet op de manier volgens het boekje las het maar werkt. dan kost kleppen stellen dus enkel 15 minuten werk(volgens diverse fora op internet waarover de etijdsduur wordt besproken hoe lang dat bij dit type motor met stelschroefjes duurt het zijn maar 8 kleppen. 25 euro voor een kwartier werk is nog veel, ik gebruik meestal moneurs die 20-25 euro per uur rekenen.
Meestal zijn mij jaarlijkse kosten als volgt:
jaar 1 apk(35 euro), misschien 2 2ehandsbanden 35 per stuk dus 70 kosten 105
jaar 2 apk 35 euro, grote beurt(110 euro) totaal 145
afgelopen jaar(2020 met de dacia)(beurt was in 2019 dus niet in 2020):
januari nieuwe accu 75 euro
juni lambda sensor 50 euro
augustus apk, 4 2ehands banden en radio verwisselen 250 euro
oktober diagnose motorproblemen (50 euro waarbij 3 oorzaken als optie gegeven zonder garantie) 140 euro voor 2 wiellagers
dus in 1 jaar 565 euro, waar dna nog 500-700 bij zou komen zonder garantie dat het helpt. Dat is teveel vind ik.
bij de honda moet een grote beurt, vervanging multiriem, vervanging draagarm linksvoor, vervanging thermostaat en vervanging kachelwerstand worden gedaan. dit gaat me bij een hobbymonteur 300 euro kosten. de auto rijdt nu la goed dus is straks nog beter en ik wil er minimaal 2 jaar mee doen. ik zie dat beter lukken met e honda zonder motorprobleem dan met een sluimerend motorprobleem zonder oplossing. zijn hier geen hobbymonteurs, of mensen die al jaren gebruik maken vna een heel goedkope?
Tja, als je die bedragen in je hoofd hebt dan is alles duur. Misschien kun je beter een keer naar een fatsoenlijke garage gaan in plaats van 5 jaar lang met gezeik rond te rijden. Een auto kost nou eenmaal geld, maar geld besparen op een auto kost nog veel meer (en dat ga jij nu merken).

 • dicksterk
 • Registratie: December 2005
 • Laatst online: 11-11 23:03
Helaas worden er een aantal aananmes gedaan hier die niet helemaal kloppen.
1. De dacia heeft weldegelijk onderhoud gehad. 1 keer per 2 jaar een grote beurt zoals ik pchreef. we rijden 10 tot 15000 per jaar dus gemiddeld 1 keer per 25000km kreeg de auto een grote beurt. Dat ik daarvoor de goedkoopste garages of soms monteurs gebruikte betekent niet per definitie dat die beurten slecht gedaan zijn, olie, filters en bougies weden elke rote beurt vervangen.
2. ook ded aaannam dat ik niet bereid ben de auto te laten maken voor bijvoorbeeld 500-700 klopt niet helemaal. IK zou dat nog wel gedaan hebben als duideljk werd doro diagnose wa er nu echt gedaan moet worden.
voorbeeld; bij die honda civic blaast de kachel enkle op stand 3 en 4, de oorzaak daarvan is een kapotte kachelweerstand, dus laat ik dat maken, de oorzaak van het probleem is bekend dus de oplossing zal 95% zeker werken.
De dacia heeft een probleem dat heel veel mogelike oplossingen kent. op andee fora heb ik dergelijke diagoseprocessen regelmatig gelezen. bij de dacia zouden ze bijvoorbeeld het voende doen
1. een grote beurt met originele onderdelen of imitatie-onderdelen met een gevestigde reputatie en dus meestla vergelijkbare prijs. helpt dit niet dan wordt dat niet teruggedraaid dus ongeacht of het opgelost is, 250 euro verder.
2. bougiekabels en bobines vervangen, weer ruim 100 verder. indien nogsteeds niet opgelost 350 kwijt
3. kleppen stellen, laten we zeggen 75-100 euro. 450 kwijt.
5. injectoren reinigen of vervnagen, 160-200 euro verdeer.
stel dat daarna blijkt dat het nogsteeds niet opgelost is dan zal je zien dat er een nooit geconstateerd heel klein lekje in de uitlaat is, of een sensor niet goed werkt of nog iets anders. dat kost dna misschien 50 euro, maar alle voorgaande reparaties van niet-kapotte onderdelen moet je wel gewoon betalen. als je finnacieele ruimte hebt kan je wel wat geld vergokken, heb je het krapper dan kan je wel wat uitgeven maar dna moet het ook wel gelijk raak zijn. natuurlijk is 500-700 niet teveel voor weer 2-3 jaar rijplezier. maar het is voor mij onoverkomelijk veel voor 0 dagen extra rijplezier, en die kans zat er ook in zij de universele garage die de laatste diagnose deed. hij was zelf niet enthousiast, ikk wil het best vervangen zei hij maar ik heb geen enkele garantie dat het dan is opgelost. de dacia geeft geen foutcode, geen brandend motorlampje meer sinds de lambda sensor is vervangen.
Het gedrag is ook heel wisselend, er zijn dagen dat ik zelfs de (ex)monteurs hier met ee proefrit zou kunnen overtuigen deze auto van me te kopen. alleen heb je dan wel kans dat je na een snelwegrit naar huis ineens denkt; waar is die heerlijk rijdende auto van net gebleven ik heb nu 75 hobbelpaarden. heb probleem kan soms dagen tto een week totaal weg zijn.
De honda civic was al in de familie. ik heb he 2,5 jaar geleden n aeen proefrit aangeraden aan een familieelid, hij kostte 700 euro. Nu heeft dat familielid vna kennissen een gratis peugeot 206 uit 200 gekregen omdat die mensen geen zin hadden de moeite te doen er een koper voor te vinden. Gezien onze problemen met de dacia mochten wij de honda hebben. Die breng ik nu zo goedkoop mogelijk in technisch goede staat.. Gisteren een bestuurdersstoel opgehaald op de sloop voor 35 euro, de stoel vna de sloop voelt en zit als nieuw de stoel die in de honda zat had een ernstig scheefstaande rugleuning. nu de rest nog voor 300 euro en nog uitlijnen en dan kan hij er voorlopig tegen. dat is uiteindelijkgoedkoper en zekerder dan de dacia laten maken met de kans dat et probleem blijft.

 • Tomatoman
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 13:48

Tomatoman

Fulltime prutser

dicksterk schreef op donderdag 14 januari 2021 @ 15:53:
@ttlcrazy: Idd is hij la bij een renualt-dealer geweest(die zijn ook dacia-dealer want dacia valt onder Renault). Maar wat ik daar ook probeer, uurloon is veel te hoog en ik weet bij voorbaat wat ze dan gaan doen: dingen vervnagen of doen die het kunnen zijn. dus grote beurt bij de dealer(ik betaal bij goedkope garages of hobbymonteursnooit meer dan 110 voor een grote beurt) bj de dealer ben je makkeljik het 3dubbele kwijt,
. dan blijkt het nogsteeds aanwezig en krijg je de eindeloze trial and error van onderdelen vervangen die het kunnen zijn. gek enoeg nemen ze onderdelen die het niet ziijn niet gewoon weer terug waardoor je la dat geld kwijt bent. als ik iemand kan vinden die voor 25 euro de kleppen wil stellen en die carterverstopping wil controleren (dat kan in 1 moeite als de klepdekselpakking er toch af moet) wil ik dat nog wel proberen. maar nog een paarhonder euro met dde kans dat ik die weggooi wil ik niet meer.
Volgens mij geef je hier haarfijn aan waarom het probleem al vijf jaar voortduurt zonder dat het ooit is opgelost. In alles wat je schrijft – ook in andere reacties in dit topic – geef je aan dat jij vindt dat het probleem goedkoop moet worden opgelost. Dat kun jij wel vinden, maar zo werkt de wereld niet. Als vind ik nog zo hard dat vandaag de zon moet schijnen, het gaat toch echt niet gebeuren. Jouw verwachtingen over kosten zijn onrealistisch.

Als je fatsoenlijk onderhoud te duur vindt, moet je vooral niet naar een nóg oudere auto overstappen. Dan is een OV-kaart een stuk veiliger. Je weet dan vooraf precies wat je kwijt gaat zijn, zonder onverwachte kosten. Dat het OV niet al te comfortabel is lijkt me geen probleem, aangezien een Dacia Logan zonder airco ook volstaat. Dat het openbaar vervoer soms wat vertraging heeft is ook geen probleem, aangezien je het acceptabel vindt dat je zo nu en dan vijf minuten bezig bent met het starten van je auto.

Waarom deze keiharde sneer? Omdat ik denk dat je een keer met je neus op de feiten gedrukt moet worden. You get what you pay for. En goedkoop en tegelijkertijd zorgeloos autorijden bestaat niet.

Een goede grap mag vrienden kosten.


 • dicksterk
 • Registratie: December 2005
 • Laatst online: 11-11 23:03
@tomatoman: ik ind 1 grote beurt per 25000km bepaald niet hetzelfde als slecht onderhoud plegen. Ik ken mensen die nooit een grote beurt laten uitvoeren en mijn vasthouden daaraan erg decadent vinden. de telkens terugkerende conclusie: goedkope grote beurt is dus niet goed uitgevoerd, is puur een aanname. Ik schreef la eerder: k wil dat probleem best oplossen voor 500-700 euro maar ik wil niet met 5500-700 gokken, onderdelen laten vervangen met e kans dat het niet is opgelost. De universele garage(geen beunhaas dus) die de laatste diagnose stelde gaf aan dat hij geen enkele zekerheid had dat het zou helepn om een grote beurt te gev en, kleppen te stellen en de etiming vna de distributieriem te controleren. het kon de oorzaak zijn maar het kon ook dat na die repatraties van 500-700 euro het probleem nog gewoon bestond. Met weinig geld is een andere auto die op het moment vna aankoop geen probleem heeft, en minder kost dan de reparatiekosten aan de andere auto dan een betere optie.
Het klinkt hier nu een beetje alsof ik diegene ben met een auto die je vna verre hoort aankomen omdat de multiriem slipt, dat is dus niet zo. wel bij de honda die we net gekregen hebben, en daarom gaat die dus voor we hem dagelijks gaan gebruiken een nieuwe multiriem en een grote beurt krijgen. wel bij teun de beun, maar hij krijgt het wel.
Overigens: een dacia logan is een heel ergt comfortabele auto(bijna alle auto's met een frans onderstel zijn comfortabel). Ik vind de civic niet per definite comfortabeler qu avering, redelijk elijk{aardig. wel is de civic een stuk stiller, betere isolatie van het motorgeluid en die 1.5 vtec-e is sowieso heel erg stil op het moment dat je hem economisch rijdt.
Ik vind de mentaliteit een beetje jammer: het is lekker makkelijk om te zeggen, ga maar met het ov las een auto duur is. die dacia rijen we nu 8 jaar, en nu pas doe ik hem weg niet puur omdat er een duurere reparatie aankomt, maar omdat niet zeker is dat die dure reparatie helpt waardoor het een bodemloze put wordt. blijkbaar zitten hier alleeen maar mensen die zich een auto makkelijk kunnen verloorloven en niet afhnakelijk zijn vna teun de beun om te kunnen blijven rijden. dat is fijn voor jullie, maar wel lekker makkelijk om te zeggen dat mensen die het minder heben dna maar geen auto moeten hebben.

 • _JGC_
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 13:29
@dicksterk Ik begrijp je wel hoor, bij sommigen is de dealer heilig... bij mij niet, de reparaties die ik tot nu toe bij de dealer heb laten doen was een hoge rekening en probleem niet opgelost, kan je alsnog zelf aan de slag.
Ik heb jarenlang een teun de beun gehad voor onderhoud, toen die arbeidsongeschikt werd ben ik naar een garage gegaan. Die garagehouder was verbaasd over de goede staat van een 9 jaar oude auto met zoveel kilometers, in de positieve zin.

Wel is het zo dat een teun de beun vaak net niet de kennis hebben over jouw auto en alleen de grote lijnen kennen. Maar als je auto ouder wordt loop je daar bij de dealer ook tegenaan. Ik hoef met een 206 niet bij de plaatselijke dealer aan te komen, de onderdelen moeten ze speciaal bestellen en "we zien hier bijna geen 206'jes meer" is de reden.

 • dicksterk
 • Registratie: December 2005
 • Laatst online: 11-11 23:03
@_jgc_: precies wat ik bedoel. Idd soms ontkom je niet aan een diagnose stellen. dat deed ik dan ook met de dacia. in totaal is er door 3 mensen diagnose gesteld, 1 garage in de buurt kon niets vinen, 1 teun de beun ook niet en een derde universele garage dus ook niet concreet enkel een paar voorstellen die mogeljkkonden helpen zonder zekerheid. diagnose genoeg gesteld dus, alleen zonder dat er een duideljiek oorzaak te vinden lijkt te zijn. overigens voor de mensen hier die mij slecht onderhodu verwijten heeft niemand gezegd dat mij onderhoud slecht was en dat dat de rede kon zijn.
Pagina: 1Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee