Toon posts:

Futureproof Gmesysteem (+ VR)

Pagina: 1
Acties:

 • GreatMagicalHat
 • Registratie: Januari 2012
 • Laatst online: 04-12 18:23
Mijn desktop gaat alweer zo'n 8 jaar mee, dus het is tijd om hem te vervangen. Ik doe meestal best wat jaartjes met mijn PC zonder grote upgrades (wel kleinere upgrades zoals RAM bijprikken, bijvoorbeeld) dus dat hoop ik weer te bereiken met deze build. Daarnaast hoop ik ook een keer door de Valve Index queue heen te komen, en mijn huidige computer kan daar helemaal niks mee. Als ik verstandig ben wacht ik nog een maandje met bestellen (vanwege persoonlijke redenen) maar ik ben wel alvast een lijstje gaan maken.

Wat wil je doen met je nieuwe systeem?
Gamen, programmeren en af en toe wat dingen zoals het bewerken van video's (over het algemeen met de Open Source alternatieven op de Adobe's en andere giganten). En dus in VR gamen. Ik speel op het moment vrij weinig AAA, maar ik wil wel de mogelijkheid hebben. Het kunnen draaien van een VM is ook fijn, en niet alles dicht moeten gooien om te kunnen gamen vind ik ook altijd prettig.

Wat mag het systeem gaan kosten?
Mijn plan was rond de 1000 euro, maar daar zit ik al zo'n 10% boven, dus als het veel oplevert kan het vast nog wel iets wat omhoog. Een absoluut maximum heb ik (nog) niet.

Zijn er componenten of randapparatuur die je al hebt en mee wil nemen naar je nieuwe systeem?
Voeding: pricewatch: Cooler Master V Series V550
(Wat ouder model dat ik recent per ongeluk extra had besteld bij een ander systeem. Zit nog in het plastic, en als ik het serienummer goed interpreteer is hij in april 2018 gebouwd.)
Alle randapparatuur, inclusief twee simpele 1080p HDMI schermen. Ik denk dat ik voor een tientje een DisplayPort naar HDMI converter koop om het tweede scherm aan te kunnen sluiten.
(Misschien nog m'n 3TB HDD, maar hij begint wel oud te worden, en z'n tweelingbroer is al overleden, dus ik weet het nog niet zeker. Ik heb immers ook een NAS ingericht, dus ik heb minder noodzaak voor veel ruimte.)

Heb je nog bepaalde (merk)voorkeuren?
Nee.

Heb je nog bepaalde eisen/wensen?
Mijn huidige systeem is een straaljager, dus hij moet wel stiller, maar dat zou niet heel moeilijk moeten worden. Ik ben ook voor een wat kleinere kast gegaan, zodat die enkele keer dat ik hem verplaats dat makkelijker wordt.

Ga je overklokken?
Ik ben het niet van plan. Als het systeem het kan, dan misschien na een paar jaar om er nog wat meer uit te halen, maar het systeem hoeft er niet op gebouwd te zijn.

Wat verwacht je van ons?
Ik hoop vooral het te horen als ik rare dingen doe. Verder zijn suggesties voor verbeteringen aan het systeem voor vergelijkbare prijzen ook meer dan welkom. Verder zijn er nog een paar componenten waar ik over twijfel (dat ik verderop heb aangegeven) en daar zou ik graag meningen over horen.

Daarnaast is het plan pas over een maand te bestellen, en hoewel ik sowieso het geheel dan nog zal nalopen, hoor ik het ook graag als er bepaalde dingen die ik daarbij dan ook moet meenemen, of zelfs als het verstandiger is om nog wat langer te wachten. En een reden om niet toch al eerder te bestellen is sowieso positief.

Componenten

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsAMD Ryzen 7 3700X Boxed€ 285,-€ 285,-
1MoederbordenASRock B450M Pro4€ 77,90€ 77,90
1VideokaartenSapphire Radeon RX 5700 XT Pulse€ 426,60€ 426,60
1BehuizingenAntec Dark Phantom 301M€ 50,51€ 50,51
2VentilatorenArctic F14 PWM PST, 140mm€ 7,95€ 15,90
1Geheugen internG.Skill Aegis F4-3200C16D-32GIS€ 121,75€ 121,75
1Solid state drivesKingston A2000 1TB€ 115,85€ 115,85
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 1.093,51


Toelichting
Ik ben begonnen met de meest recente Desktop BBGs, maar de meeste componenten heb ik geloof ik wel vervangen inmiddels.

Processor: een stapje omhoog t.o.v. wat men meestal doet bij dit budget. Ik doe graag veel tegelijk, en heb goede ervaring wat betreft "futureproofness" met wat extra uitgeven en extra cores hebben. Ik wil nu voor de stock cooler gaan, en dan kan ik altijd nog een andere kopen als hij niet bevalt.
Moederbord: genoeg case fan headers en RGB headers (de cooler en kast hebben RGB, dus dan moet ik die wel kunnen besturen natuurlijk), vier RAM slots zodat ik later nog bij kan prikken. Verder leek me dit een prima bord. Ik zou voor een B550 chipset kunnen gaan voor compatibiliteit met nieuwere CPU's, maar ik verwacht niet dat ik de processor ga upgraden, dus dan is het het niet echt waard om geld uit te geven aan de mogelijkheid.
Videokaart: Ik zat ook naar de 5600XT te kijken en ik vind het verschil in prijs (meer dan 100 euro) wel groot, maar uiteindelijk toch voor de 5700XT gegaan omdat het toch wel echt lijkt uit te maken in VR.
Kast: Goede materialen, filters aan drie kanten, en best een mooi uiterlijk naar mijn mening. RGB is grappig als het niet te veel met de prijs doet, maar ik ga ook zeker naar de mogelijkheid kijken om het soms uit te zetten - gewoon iets leuks om mee te spelen en dan zien we verder wel weer.
Case fans: 2x140mm om aan de voorkant als intake te monteren. Daar kan ook 3x120mm maar dit leek me beter. De kast komt met een 120mm fan als exhaust achterin. Ik ben niet van plan om de PST te gebruiken, maar zonder was slecht te verkrijgen voor dit model, het scheelde niet veel in prijs en de mogelijkheid hebben is nooit slecht.

Werkgeheugen

Hier twijfel ik nog een beetje. Ik ben wel van plan om 2x16GB te gaan, eigenlijk om de zelfde reden als bij de processor: goede ervaring met veel RAM, en ook prettig als ik naar de toekomst kijk. Ik wil ook gewoon een stapje omhoog ten opzichte van de 16GB die ik nu heb. Waar ik wel over twijfel is welk setje. Deze is gebaseerd op een recente BBG, maar dan 2x16 ipv 2x8 (en iets sneller). Hij staat niet op QVL lijstjes, maar ik zag wel ergens deze in combinatie met een B550 moederbord staan, wat al meer is dan voor de 2x8 uit de BBG. Veel BBGs (en andere adviezen) raden duurder RAM aan, dus dat geld besparen ziet er goed uit vind ik. Als ik een belangrijke reden voor ander RAM mis hoor ik dat graag.

SSD

Ik wil een 1TB SSD. De huidige keuze is er even snel bijgeklikt als een redelijke optie, maar ligt totaal nog niet vast. Ik denk dat iets als 3 partities zal doen: 1 linux, 1 windows, 1 shared storage.

Een van de dingen waar ik nog over twijfel is of ik een SATA of Nvme SSD wil. Ik vraag me af of ik op dit moment de voordelen van Nvme echt merk, en als ik voor SATA ga, dan heb ik de Nvme M.2 slot nog open voor een toekomstige upgrade. Maar een upgrade zou waarschijnlijk meer om capaciteit gaan dan snelheid, dus dan maakt het minder uit en zou het afhankelijk van de prijsontwikkelingen zo kunnen zijn dat ik voor een HDD ga uiteindelijk, alhoewel juist dan een heel snelle kleine SSD als cache misschien juist een goed plan is. Ik ben er gewoon nog niet helemaal uit.

 • 99ruud99
 • Registratie: December 2018
 • Laatst online: 23:35
Ik zou zelf liever crucial RAM stickjes pakken, dan weet je zeker dat ze stabiel blijven.
qua SSD moet je even opletten dat er soms mensen problemen hebben met deze ssd - dan zou wd blue sn 550 beter zijn.

 • GreatMagicalHat
 • Registratie: Januari 2012
 • Laatst online: 04-12 18:23
99ruud99 schreef op maandag 29 juni 2020 @ 11:43:
Ik zou zelf liever crucial RAM stickjes pakken, dan weet je zeker dat ze stabiel blijven.
Voor welke zou je dan gaan?

Zonder heat spreaders: pricewatch: Crucial CT2K16G4DFD832A
Flink duurder: pricewatch: Crucial Ballistix BL2K16G30C15U4R
(Nog) minder snel: pricewatch: Crucial Ballistix Sport LT BLS2K16G4D240FSE (slecht verkrijgbaar)

Ik vind het lastig om de mindere specs en het extra geld te verantwoorden. Dat komt onder andere omdat ik geen idee heb wat de kans op problemen daadwerkelijk zijn, en of het om aannames gaat, om een luide enkeling of om structurele problemen. Ik zeg niet dat Crucial geen betere keuze is, maar dat ik hem gewoon nog niet helemaal snap en dat ik informatie mis om het goed te beoordelen.
99ruud99 schreef op maandag 29 juni 2020 @ 11:43:qua SSD moet je even opletten dat er soms mensen problemen hebben met deze ssd - dan zou wd blue sn 550 beter zijn.
Dankje! Hier ga ik naar kijken.

 • 99ruud99
 • Registratie: December 2018
 • Laatst online: 23:35
Ik weet het zelf ook niet, hoor enkel van andere mensen. Ik heb zelf gewoon meteen crucial gepakt, zekere voor het onzekere :) Natuurlijk is het je eigen keuze.

 • Djarune
 • Registratie: November 2003
 • Laatst online: 23:40
Crucial is beter, maar als je de RAM niet gaat overklokken werkt die set die je hebt gekozen prima. Wordt nog eens bevestigd door G.Skill zelf via hun RAM configurator

Wel zou ik de Kingston A2000 ssd vervangen voor de WD Blue equivalent. Met de A2000 hebben verschillende gebruikers BSOD problemen.

 • GreatMagicalHat
 • Registratie: Januari 2012
 • Laatst online: 04-12 18:23
Djarune schreef op maandag 29 juni 2020 @ 12:55:
Crucial is beter, maar als je de RAM niet gaat overklokken werkt die set die je hebt gekozen prima. Wordt nog eens bevestigd door G.Skill zelf via hun RAM configurator
Interessante tool, die had ik nog niet gevonden.

Ik ben inderdaad niet van plan zelf het geheugen te overclocken. Maar in die tool zie ik juist alleen langzamere versies van 2x16 uit de Aegis serie. Of begrijp ik dan iets verkeerd / zie ik iets over het hoofd?
Djarune schreef op maandag 29 juni 2020 @ 12:55:
Wel zou ik de Kingston A2000 ssd vervangen voor de WD Blue equivalent. Met de A2000 hebben verschillende gebruikers BSOD problemen.
Ok, geen A2000.

Van de WD Blue is zowel de 1TB M.2 SATA versie (pricewatch: WD Blue SSD M.2 (3D v-nand (TLC) 1TB) als de SATA SATA versie (pricewatch: WD Blue SSD 2,5" (3D v-nand (TLC)) 1TB) iets goedkoper, en de M.2 Nvme versie (pricewatch: WD Blue SN550 1TB (WDS100T2B0C)) iets duurder. Voor welke ik wil gaan weet ik nog niet helemaal.

Dank voor het meedenken!

 • Djarune
 • Registratie: November 2003
 • Laatst online: 23:40
GreatMagicalHat schreef op maandag 29 juni 2020 @ 13:27:
Interessante tool, die had ik nog niet gevonden.

Ik ben inderdaad niet van plan zelf het geheugen te overclocken. Maar in die tool zie ik juist alleen langzamere versies van 2x16 uit de Aegis serie. Of begrijp ik dan iets verkeerd / zie ik iets over het hoofd?
Ik kom toch echt op hetzelfde 3200Mhz geheugen uit. Deze dus. De 3000Mhz versie werkt trouwens minder stabiel En in enkele gevallen helemaal niet goed met Ryzen systemen, terwijl die wel in de BBG’s heeft gestaan..
Ok, geen A2000.

Van de WD Blue is zowel de 1TB M.2 SATA versie (pricewatch: WD Blue SSD M.2 (3D v-nand (TLC) 1TB) als de SATA SATA versie (pricewatch: WD Blue SSD 2,5" (3D v-nand (TLC)) 1TB) iets goedkoper, en de M.2 Nvme versie (pricewatch: WD Blue SN550 1TB (WDS100T2B0C)) iets duurder. Voor welke ik wil gaan weet ik nog niet helemaal.
De NVMe versie (SN550) is bijna 4x zo snel in lezen en schrijven. De SATA is daarom minder interessant als systeemschijf.

 • GreatMagicalHat
 • Registratie: Januari 2012
 • Laatst online: 04-12 18:23
Djarune schreef op maandag 29 juni 2020 @ 15:18:
Ik kom toch echt op hetzelfde 3200Mhz geheugen uit. Deze dus.
Dat is 2x8, en ik wil graag 2x16 hebben (op 3200 deze). Ik weet niet of dat nog uitmaakt voor compatibiliteit. Ik weet ook niet of het ontbreken van b450 moederborden in voor dit setje betekent dat ze het niet hebben getest of dat het niet werkt. Het zou toch fijn als ze dat daar toe zouden voegen... (al snap ik ook wel waarom ze dat niet doen)

RAM blijft toch erg lastig...
Djarune schreef op maandag 29 juni 2020 @ 15:18:
De NVMe versie (SN550) is bijna 4x zo snel in lezen en schrijven. De SATA is daarom minder interessant als systeemschijf.
Oh, dat is toch wel meer dan ik verwachtte, en dat maakt dat wel een stuk aantrekkelijker. Ik ga er nog even verder naar kijken, maar dat klinkt wel als de betere optie dan.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Djarune
 • Registratie: November 2003
 • Laatst online: 23:40
GreatMagicalHat schreef op maandag 29 juni 2020 @ 15:35:
[...]


Dat is 2x8, en ik wil graag 2x16 hebben (op 3200 deze). Ik weet niet of dat nog uitmaakt voor compatibiliteit. Ik weet ook niet of het ontbreken van b450 moederborden in voor dit setje betekent dat ze het niet hebben getest of dat het niet werkt. Het zou toch fijn als ze dat daar toe zouden voegen... (al snap ik ook wel waarom ze dat niet doen)
Het is allebei “CL16-18-18-38” en bevatten allebei Hynix AFR (A-die’s). Ze zijn dus behalve het verschil in opslag hetzelfde en zullen gewoon werken in dit moederbord.

 • GreatMagicalHat
 • Registratie: Januari 2012
 • Laatst online: 04-12 18:23
Oeh, dat klinkt goed. Dankjewel! Dan blijf ik inderdaad bij dit RAM (al denk ik dat het meer geluk dan wijsheid was dat ik een goede had gekozen).

 • GreatMagicalHat
 • Registratie: Januari 2012
 • Laatst online: 04-12 18:23
Djarune schreef op maandag 29 juni 2020 @ 15:18:
De NVMe versie (SN550) is bijna 4x zo snel in lezen en schrijven. De SATA is daarom minder interessant als systeemschijf.
Ik heb hier verder naar gekeken, en ik ben tot de conclusie gekomen dat in de praktijk een SATA ssd meer dan voldoende is. Dit vooral vanwege deze blinde test: YouTube: YouTube

Dus de vraag blijft dan vooral wat het upgrade path moet zijn en of ik daarvoor de NVMe slot open moet houden. En uiteindelijk denk ik toch eigenlijk niet. Als ik er later meer opslag bij wil hebben zal dat waarschijnlijk mee om de capaciteit gaan dan om de snelheid. En daarmee dacht ik dat ik er uit was.

Maar... als het upgrade path open houden goedkoper is en in de praktijk geen significant verschil levert, dan klinkt het toch weer aantrekkelijker. Er zijn natuurlijk wel andere dingen waarbij je het mogelijk wel echt merkt. Ik ben er nog niet helemaal uit, maar ik leun nu meer in de richting van de SATA versie van de SSD. Dan komen we dus uit op dit:

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsAMD Ryzen 7 3700X Boxed€ 285,-€ 285,-
1MoederbordenASRock B450M Pro4€ 78,90€ 78,90
1VideokaartenSapphire Radeon RX 5700 XT Pulse€ 430,51€ 430,51
1BehuizingenAntec Dark Phantom 301M€ 52,-€ 52,-
2VentilatorenArctic F14 PWM PST, 140mm€ 8,95€ 17,90
1Geheugen internG.Skill Aegis F4-3200C16D-32GIS€ 122,75€ 122,75
1Solid state drivesWD Blue SSD M.2 (3D v-nand (TLC) 1TB€ 111,90€ 111,90
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 1.098,96
Pagina: 1


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee