Dagion schreef op woensdag 17 juni 2020 @ 11:11:
[...]
De winkel heeft zelf al aangegeven dat ze het willen repareren, dus het is niet echt mijn mening maar die van de winkel. En volgens mij heeft TS ook aangegeven dat het niet in de handleiding staat dat je de ketting moet opspannen. Als het in hun voorwaarden of montagehandleiding anders staat ben ik het met je eens.
Mjah. Wat zijn de mogelijke scenario's?
1. Webshop levert met flinterdunne marges fietsen-in-doos van over de hele wereld tot op jouw deurmat. Service nul, maar daar is de prijs dan ook naar.
2. Webshop weet wat ze doen, selecteert wat ze verkopen, weet daardoor wat ze verkopen en is misschien niet de goedkoopste, maar doet hun best.
3. Webshop hoort bij een keten met fysieke winkels, heeft werkplaatsen, kan niet alleen service leveren maar ook onderhoud en reparaties.
4. Webshop is een "moetje" van een bestaande keten, omdat iedereen dat doet, De site zelf is een veredeld faxsysteem dat in jouw lokale winkel uitkomt, fiets wordt kant en klaar geleverd. Wederom met bijbehorende prijs en service.
5. Webshop is een stel laaienlichters dat half werk levert, afdankertjes verstuurt en pas garantie gaat leveren als klanten dreigen met ontbinding of verdere stappen.
En wat er op het internet gebeurt, is dat iedereen op zoek is naar de prijzen van #1, men eist de service van #4, en als er iets ook maar een haartje van perfect verwijderd is, gaat men ervan uit dat ze met shop #5 te maken hebben en schreeuwen over de rechten van de consument. En na zoveel honderden topics, of het nou over keukens, banken, tv's of fietsen gaat, waar meteen onderbuikadvocaten met irrelevante wetteksten en foute aannames gaan lopen te wapperen, voelde ik me even geroepen om een tegengeluid te geven, dus bovenstaande.
Als jij zonodig een fiets online op de goedkoopste plek wil bestellen, zorg er dan ook voor dat je weet of leert hoe je een fiets in elkaar moet zetten. Waar denk je dan dat het prijsverschil vandaan komt? Zo'n fysieke winkel krijgt ze ook gewoon in dozen binnen. Als jij verwacht dat zo'n dozenschuiver elke doos openmaakt om de fiets te controleren, de fiets in elkaar te zetten om te kijken of alles klopt en vervolgens weer in te pakken voor jou, dan mag je niet meer verwachten dat het allemaal niks kost.
Wat is er defect dan?
Als je het product zonder reden retour stuurt mag de webwinkel wel de verzenkosten van jou naar hun in rekening brengen mits dat van te voren gecommuniceerd is en je ook zelf mag bepalen hoe je het opstuurt of langs komt brengen.
bron
De verkoper mag het product niet weigeren dus ook niet als er een doos mist.
bron
Hier heeft ook niemand het over, en dat is totaal irrelevant aan de rest van de vraag.
"Ik heb twee weken rondgefietst op een online bestelde fiets, de doos al weggegooid, en nu wil ik hem terugsturen, moet de shop dat accepteren?" is een heel andere vraag dan wat hier speelt.
Persoonlijk vindt ik het wel zwak van de webshop, heb verschillende fietsen bij twee verschillende webshops online gekocht en die werden netjes afgemonteerd en afgesteld geleverd, waarbij de laatste stappen (stuur, trappers) door de bezorger gedaan werden. De doos werd netjes weer door de bezorger mee terug genomen. Het kan dus prima netjes.
Ja, en jij hebt dus bij een degelijke webshop besteld, met service tot aan de aflevering, en TS niet. Dus daar begint het verschil al. Tenminste, er is mij in dit hele topic niet duidelijk geworden wat er precies nog gemonteerd moest worden, of en waar er ergens vermeld staat dat de fiets door de eindgebruiker nog afgesteld moet worden, enzovoorts.