Algemene informatie
Uitbraak
In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus, ook wel SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2 genoemd. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. In Nederland, maar ook wereldwijd, worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.In Nederland werd op 27 februari de eerste patiënt met het virus gevonden. Ook in andere landen, binnen en buiten Europa, dook het virus eerder al op.
Symptomen
De symptomen van COVID-19 zijn niet specifiek, d.w.z. op basis van symptomen alleen kan niet met zekerheid worden gesteld of er sprake is van COVID-19.Op basis van beschikbare data van 55.924 patiënten zijn de volgende symptomen geassocieerd met COVID-19, gerangschikt van veel voorkomend tot weinig voorkomend als volgt.
Meest voorkomende symptomen
Klacht | Percentage |
Koorts | 87.9% |
Droge hoest | 67.7% |
Vermoeidheid | 38.1% |
Sputum productie (Slijm en speeksel ophoesten) | 33.4% |
Koortademigheid | 18.6% |
Spierpijn of gewrichtspijn | 14.8% |
Keelpijn | 13.9% |
Hoofdpijn | 13.6% |
Koude rillingen | 11.4 |
Misselijkheid of braken | 5.0% |
Neusverstopping | 4.8% |
Diarree | 3.7% |
Ophoesten van bloed | 0.9% |
Conjunctivale congestie (oogklachten) | 0.8% |
Het optreden van symptomen vindt gemiddeld genomen plaats of dag 5 - 6 na infectie. De meeste patiënten geïnfecteerd met SARS-CoV-2 ervaart milde symptomen, circa 80%. De overige patiënten ervaart op zijn minst ernstige symptomen (13.8%) of zelfs kritieke symptomen (6.1%). Kritieke symptomen omvat respiratoir falen, septische shock en/of multi-orgaan dysfunctie/falen.
bron: WHO China Joint Mission on COVID-19 Final Report
Ziektebeloop
De huidige kennis aangaande ziektebeloop is vooralsnog beperkt. Afgaande op beschikbare data is de periode van ontstaan van verschijnselen tot klinisch herstel in milde gevallen circa 2 weken. In ernstige of kritische gevallen betreft dit 3 - 6 weken. De mate van ziekte tijdens aanvang van symptomen is geen garantie voor uitkomst; d.w.z. patiënten met kritieke symptomen kunnen herstellen, maar ook patiënten met initieel milde symptomen kunnen komen te overlijden, zie ook onderstaande figuur./f/image/bdaMFmhM2fZUAJybEI69lMtv.jpg?f=fotoalbum_large)
bron: WHO China Joint Mission on COVID-19 Final Report
Risicofactoren
Het grootste gedeelte van de mensen de mensen ontwikkelt slechts milde symptomen, de risicogroepen zijn ouderen en mensen met onderliggend lijden, zoals diabetes, een hoge bloeddruk of longaandoeningen. Zie ook de site van het RIVM en het CDC.Extra informatie
https://www.ntvg.nl/artik...men-en-afvlakken/volledighttps://www.worldometers....rus/coronavirus-symptoms/ (let op, dit is op basis van de gegevens in China)
Ik verdenk mezelf van besmetting
Wat te doen bij verdenking op besmetting. Onderstaand het advies zoals gegeven door het RIVM. Dit advies is up-to-date op 17 maart 2020, 19:30. Raadpleeg voor het meest actuele advies altijd het RIVM zelf: RIVM - COVID-19Voor verdere informatie rondom vragen met betrekking tot de eigen gezondheid, raadpleeg het RIVM:Ik denk dat ik het nieuwe coronavirus heb. Wat moet ik doen?
Voor iedereen geldt:
Blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid of hoesten, keelpijn of koorts. Dit zijn milde klachten. Mijd sociaal contact. Beperk bezoek aan kwetsbare personen. Bel alleen met de huisarts als de klachten verergeren (koorts > 38 graden Celsius en moeite met ademhalen) en je medische hulp nodig hebt.
Als je je beter voelt en 24 uur lang geen gezondheidsklachten hebt gehad, ben je genezen. Dan kun je anderen niet meer besmetten.
https://www.rivm.nl/coron...ntwoorden#eigengezondheid
Verspreiding
Het uitgangspunt van het RIVM is dat besmette mensen het virus alleen verspreiden, wanneer ze symptomen hebben. Zodra je geen symptomen meer hebt, kun je na 24 uur weer naar buiten (bron 1) en (bron 2).De incubatietijd, de tijdsduur van besmetting tot het verschijnen van de eerste symptomen, bedraagt gemiddeld 5 tot 6 dagen, en vrijwel iedereen die symptomen ontwikkelt doet dat binnen 14 dagen na besmetting (bron).
Aanpak
Algemeen
Er zijn feitelijk 3 scenario's om met het virus om te gaan.- Een tussenoplossing; waarbij je de verspreiding temporiseert om zo enerzijds de zorg niet te overbelasten en anderzijds als gevolg ook langzaam Herd Immunity te creëren.
- Niets doen, dus de verspreiding zijn gang laten gaan. Dit zorgt voor een enorme overbelasting van ziekenhuizen en is daarmee geen reële optie
- Compleet in isolatie om zo het virus uit te laten sterven

Een ander veelgehoord begrip is 'flatten the curve'. Ook dat staat in het teken van de zorg niet overbelasten. De NOS en de Washington Post (met een corona simulatie) leggen dit goed uit.
Nederland
16 maart heeft premier Rutte het volk toegesproken en uitgelegd waarom we (in Nederland) voor scenario 1 gaan:Vragen en antwoorden
Vele vragen aangaande SARS-CoV-2 en COVID-19 zijn geclusterd en beantwoord terug te vinden conform nationale richtlijnen en adviezen op de websites van het RIVM en de Rijksoverheid. Derhalve onderstaand de verwijzingen naar de betreffende pagina's:Q&A
Maatregelen Nederland
Algemeen
In Nederland zijn verschillende maatregelen van kracht. De verwachting is dat maatregelen op- en afgeschaald gaan worden naar gelang de ontwikkeling van het virus in Nederland. Maatregelen zijn (onder andere):- Waar mogelijk werkt iedereen thuis
- De scholen zijn dicht (maar opvang voor ouders in vitale beroepen is gegarandeerd)
- Alle horeca, sport- en sexclubs gaan dicht
Wat kan je zelf doen?
In Nederland is het advies om het volgende te doen:- Blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Beperk contact met andere mensen.
- Als je geen klachten hebt, werk zoveel mogelijk thuis of probeer je werktijden te verspreiden.
- Zorg voor goede hygiënemaatregelen:
- Was je handen regelmatig met water en zeep
- Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
- Gebruik papieren zakdoekjes
- Geen handen schudden
Cijfers wereldwijd
De verspreiding gaat snel en er zijn veel bronnen met allerlei cijfers. Het is belangrijk om niet overhaast conclusies te trekken, het aantal besmettingen in ieder geval Nederland is hoger dan deze cijfers. Hoeveel exact is lastig te zeggen, dat hangt van veel variabelen af. Dit wordt goed uitgelegd door oa psychodude in "Wetenschappelijke ontwikkelingen rond het Coronavirus"Een aantal interessante links met cijfers over de verspreiding:
https://www.worldometers.info/coronavirus/ Vooral focus op de huidige cijfers
https://ourworldindata.org/coronavirus De ontwikkeling met verschillende doorsnedes
https://www.arcgis.com/ap...c995c40e7ae72254029bf6251 De verspreiding binnen Nederland
Interessante artikelen en links
Belangrijke links
- RIVM
- ECDC
- WHO
- CDC
- De corona simulator die een goed inzicht geeft in de effecten van maatregelen
- De update die door het RIVM op 18 maart in de tweede kamer gegeven is
- De update die door het RIVM op 25 maart in de tweede kamer gegeven is
- De update die door het RIVM op 1 april in de tweede kamer gegeven is
Laatste wetenschappelijke ontwikkelingen
Voor een overzicht van de laatste wetenschappelijke publicaties met betrekking tot het COVID-19, zie de volgende websites:Aanvullende informatie omtrent vaccins
Aanvullende informatie omtrent vaccins:Ontwikkeling, werking ed van de Coronavaccins
https://www.rivm.nl/covid-19-vaccinatie
https://www.rivm.nl/covid-19-vaccinatie/vragen-achtergronden
https://www.rijksoverheid...en/coronavirus-vaccinatie
En volg de laatste informatie uit de topic starts van de algemene corona topics: Topicreeks: Het Coronavirus in Nederland en België
Voor aanvullingen kan je per DM contact opnemen met @psychodude @ZieMaar!.
[ Voor 213% gewijzigd door tweakduke op 02-11-2021 14:11 ]