FlowSnake schreef op vrijdag 6 maart 2020 @ 22:18:
[...]
Maar goed, gevaar hierin zit dus in het gemak, de drempel, en zelfreflectie. Neem nu de waterschapsbelasting, wij hebben een incasso openstaan, dat gaan we niet in een keer betalen. Anderzijds, waarom niet? Omdat de incasso gratis is en/of relatief weinig kost. Maar puntje bij paaltje is het een krediet.
Het gevaar komt nooit van 1 simpel aspect, niemand gaat drinken/roken/gokken/whatever foute dingen, door blootgesteld te staan aan 1 simpel aspect. Geen uitgave beheer, geen geldbesef, creditcard, abbo's, 'easy clicker' (de mobiele jongens), of zelfs sociale druk/gedreven (of zelfs geen van alle, maar ook gewoon verkeerde momenten/mensen/tijdstip).
Rood 'kunnen' staan (het kunnen maak het verschil) is voor mij niets anders dan een 'dan kan ik altijd terugvallen op mijn ouders/vrienden/werkgever/whatever', je dubbele zekerheid in geval van problemen. En je kan prima financieel 'ok' leven als jij elke maand een honderd of wat in rood komt te staan, je buffers bij problemen is een ander verhaal, maar 'ok' leven kan ook gewoon.
Ik ben zelf bv prinicipeel tegen lenen voor een auto (private lease is gewoon huur, tel ik niet mee), of welke 50/50, betaal in 3 jaar, of welke onzin, toch met de komst van EV's hoor je opeens steeds meer mensen 'het is geen lening maar investering' (errr.. auto is dat nooit, never nooit) wanneer zij ipv eigen geld een 10-15k auto kopen, opeens 20k bijlenen voor een nieuwe EV.
Krediet is een boe-woordje, maar enkel in de situaties in de ogen van een ander. Alleenstaande moeder met 4 kinderen met pappa vertrokken geld lenen bij ouders, veelal prima, man die nieuwe <insert iets> wil kopen en lening bij de bank neemt, helemaal fout. Maar simpel gezien.. het is krediet.
*belasting vind ik altijd een grijs gebied, puur in theoretische vorm. Het is geen exacte schuld/tegoed principe op een gegeven moment, enkel het in het geheel aangenomen doorloop van het jaar, voorschot op het verwachte, of het gekozen 'schuld' moment.