_Dune_ schreef op maandag 6 januari 2020 @ 23:54:
[...]
Neem contact met Microsoft op en geef aan dat je het moederbord hebt moeten vervangen vanwege een defect. Middels de chat kunnen ze jou verder helpen, ik heb een soortgelijke situatie gehad, betrof een Windows 7 key welke ge-upgrade was naar Windows 10 gecombineerd met een nieuw moederbord.
Ik moest wel de Windows 7 key door geven. Na een 10 minuten in de chat en remote overname, was mijn licentie weer geactiveerd. Natijd nog meerdere malen een herinstallatie uitgevoerd met geen problemen.
[...]
Dan ben jij slecht geholpen, zie mijn reactie hier boven, men had jou kunnen helpen door jouw license key weer te activeren.
Hah, de irone

. Het risico en de eventuele vervolg stappen van die keys van 10 euro is natuurlijk identiek aan hetgeen jij zojuist hebt beschreven. Of iemand daar aan moet gaan beginnen laat ik maar even in het midden.
Maar for the record: al die windows 7 keys die destijds geupgrade zijn gekoppeld aan de hardware die je toen had, dat was 'part of the deal'. Het is helaas niet zo dat wanneer je toen een retail key had (overdraagbaar) dat dit een windows 10 retail key werd.
Prima dat microsoft uit coulance de boel heeft geheractiveerd maar je huidige activatie is nu net zo grijs als die keys van 10 euro. Wil je het volgens het boekje doen, ja dat is een beetje mierenneuken, dan moet je een nieuwe retail key kopen (oem mag niet want je bouwt geen nieuw systeem bij een moederbord replacement).
Microsoft gebruikt overigens ook bij Windows10 het bekende punten systeem waarbij het vervangen van moederbord, cpu, hdd, enz strafpunten op levert tot het punt dat de key gedeactiveerd wordt. Hiervoor wordt naar het serienummer gekeken. Het vervangen van een moederbord levert direct genoeg strafpunten op (de lijst is ergens te vinden op de microsoft fora).
Jorisweyn schreef op vrijdag 3 januari 2020 @ 09:51:
hallo,
ik heb nu nog een laptop waar de windows10 licentie dadelijk van verloopt.
Ik ga in mei een nieuwe pc zelf bouwen en heb daar dan ook windows voor nodig dus is het nog de moeite dat ik 150€ nu uitgeef aan een w10 versie en die dan gewoon kan meenemen naar mn nieuw systeem of zal ik dan terug een nieuwe licentie moeten kopen?
mvg
Joris
Ik denk dat je zelf het antwoord al weet. Wanneer je een nieuw systeem gaat bouwen dan pak je in de regel een OEM licentie. Die zit dan wel 'vast' aan je systeem maar die zijn in de regel goedkoper. Als je de laptop blijft gebruiken/verkoopt dan heeft die überhaupt zijn eigen licentie nodig. Nu een duurdere retail licentie kopen die je kunt 'meenemen' kan, maar wat doe je dan met de laptop daarna?
Overigens misschien handig om te weten dat je bij de windows installatie het invoeren van de key kunt overslaan en dan heb je nog een paar weken de tijd om een key aan te schaffen. Als ik me niet vergis 30 dagen en daarna krijg je een watermerk.
[
Voor 36% gewijzigd door
sdk1985 op 07-01-2020 03:35
]