https://werkwacht.nl/artikel/overwerk-weigeren/
https://werkwacht.nl/artikel/arbeidstijdenwet/
https://werkwacht.nl/artikel/maximale-werktijd/
Dit zijn de wettelijk geldende regels. Die zijn te allen tijde van toepassing, in elke sector, in Nederland. Als je werkgever zich daar niet aan houd, riskeert hij een rechtszaak.
Daarbovenop liggen de in de CAO overeengekomen regels. Die zijn afhankelijk van jouw sector. Als het goed is heb je de CAO gekregen bij ingang van je contract. Lees dat na en kijk of hij in overtreding is daarmee. Regels in het CAO die in strijd zijn met de wet zijn niet geldig.
Daarbovenop liggen dan de regels die in jouw contract gesteld staan, maar die mogen nooit in strijd zijn met de CAO of de Arbeidstijdenwet. Elke regel in je contract die dat overschrijdt, kan je als niet geldig beschouwen.
Ga dus na wat jouw contract exact van jou mag eisen en of dat in overtreding is met de wetten en de CAO. Win eventueel informatie in bij het Juridisch Loket als je daar recht op hebt (maximaal jaarinkomen is daar de grens).
Wat is afgesproken met je baas bij ingang van contract mag je hem best op zijn bordje geven. Als jij helder hebt gezegd 'Ik kan twee zaterdagen per maand werken', en je wordt voor meer dan dat ingepland, zou ik, wanneer je het nieuwe rooster ontvangt, gelijk bellen/mailen/naar hem toe gaan en zeggen 'Ik heb gezegd dat ik maar twee zaterdagen per maand kan, ik sta er voor 3/4/5 ingepland, dat gaat mij niet lukken, dus voor welk van deze dagen ga je vervanging zoeken?'. Realiseer je wel dat die afspraak op zich niet wordt ondersteund door welk document dan ook; niet door de wet, niet door de CAO, en niet door je contract. Dat is een 'Gentleman's agreement' waarvan je hoopt dat diegene zich eraan houdt, maar je hebt geen pressiemiddelen daadwerkelijk je baas daaraan te laten houden. Daarin ben je overgelaten aan de menselijkheid en eerlijkheid van je baas.
Goed punt, ik pas het aan.
[
Voor 38% gewijzigd door
naarden 4ever op 07-11-2019 11:01
]