Maximaal geïsoleerde opblaasbare jacuzzi
Ik heb al 5 jaar een Intex jacuzzi 900L in gebruik die ik vanaf het begin op 5cm piepschuim heb gezet om het grootste warmteverlies via de bodem te beperken.
Ik heb net bij de Aldi voor 244,30 euro een kleinere Bestway Lay-Z St. Lucia jacuzzi 600L gekocht die ik maximaal wil isoleren.
De beste manier om het energieverbruik van een jacuzzi te beperken is door de jacuzzi maximaal te isoleren, wat je aan warmte niet kwijtraakt hoef je er ook niet meer in te pompen met warmtepompen of solar matten.
De opblaasbare jacuzzi's hebben wel een luchtgevulde wand en deksel, maar door convectie verdwijnt daar veel warmte door, dat deze grote luchtkamers goed zouden isoleren is een illusie.
Om het warmteverlies inzichtelijk te maken heb ik de warmteweerstand Rd en warmtedoorgangscoëfficient U van de jacuzzi vlakken opgezocht/berekend en daarmee de warmteverliezen voor de juiste dikte berekend; zie bijgevoegd overzicht.
De absolute waarden kunnen afwijken van de praktijk, maar de verschillen in isolatie spreken voor zich.
Omdat de opblaasbare jacuzzi's niet al te duur zijn (250-500 euro) is het zaak om relatief goedkoop isolatiemateiaal te gebruiken om het energieverlies te beperken.
Als eerste blijkt dat de meeste warmte verdwijnt door de bodem.
Met goedkoop piepschuim van 5 cm dik dat je in een cirkel met de diameter van de jacuzzi uitsnijdt kun het warmteverlies door de bodem al aanzienlijk beperken. Wil je optimale isolatie neem dan 10cm (2x 5 cm) piepschuim.
Om de platen bij elkaar te houden en losse korrels piepschuim te vermijden kun je de omtrek van de piepschuim cirkel omwikkelen met duct tape.
De cover verliest ook veel warmte door het opblaasbare deksel heen (de warmte convecteert van het warme water van de jacuzzi via de lucht rechtstreeks naar de bovenkant van het deksel).
Door tussen het opblaasbare kussen en de cover enkele lagen noppenfolie (met een of tweezijdige reflectielaag) te plaatsen wordt dit warmteverlies al aanzienijk beperkt,
Het noppenfolie in een cirkel ter grootte van de binnendiameter van de jacuzzi snijden en de stroken met duct tape aan elkaar plakken.
Het opgeblazen kussen in de cover houdt het noppenfolie op z'n plaats (en droog),
Dan blijft nog de wand van de jacuzzi als warmteuitstraler over.
Ik snij de binnenkant van m'n oude jacuzzi Ø190 eraf en plaats de overgebleven buitenwand om m'n nieuwe jacuzzi Ø170.
Tussen beide wanden plaats ik 10 cm steenwol (Rockwool pakket van 6 platen 1000x600x10 cm).
De slab van de oude jacuzzi (binnenmaat Ø150) komt op de nieuwe jacuzzi te liggen om te voorkomen dat er water in de steenwol komt.
Als je geen oude jacuzzi tot je beschikking hebt kun je overwegen om noppenfolie met reflectielaag om de omtrek van de jacuzzi te wikkelen.
Omdat de nieuwe jacuzzi maar 66 cm hoog is en de oude 71 cm kan ik op de cover van de nieuwe jacuzzi de cover van de oude jacuzzi plaatsen (ook weer met enkele lagen noppenfolie tussen opblaasdeksel en cover).
Heb je maar één cover dan kun je meer lagen noppenfolie tussen cover en opblaasbaar kussen plaatsen (kussen minder ver opblazen, maar dat scheelt niks aan isolatiewaarde).
Daarmee krijg ik een zeer goed geïsoleerde jacuzzi die maar 14% van de energie van m'n oude jacuzzi (op 5 cm piepschuim) gebruikt.
Deze jacuzzi gebruikt naar schatting maar 1,5 kWh per dag en dat is met de huidige hoge elektriciteitsprijs 0,90 euro per dag.
Ik heb de posts van anderen even vlot doorgenomen.
- temperatuur lager zetten als je de jacuzzi niet gebruikt wordt scheelt energie (∆T lager)
- dat opwarmen vanaf een lagere nachttemperatuur meer energie kost dan de jacuzzi continu op hoge temperatuur aan laten staan is een fabeltje volgens de thermodynamica!
- door een Intex solar mat van 120x120 cm (23,08 bij Bol) op de jacuzzi te plaatsen kun je de jacuzzi overdag redelijk op temperatuur houden.
NB. Ik wil dat even uitproberen, mogelijk wordt m'n sterk geïsoleerde jacuzzi dan vrijwel energieneutraal
Na 5 jaar kreeg ik de E90 melding niet meer weg door het filter te vervangen of het filter eraf te laten.
Na demontage van de pomp bleek de keramische as door de rotor gebroken.
Ik heb 2 RVS asjes (niet magnetisch) in China besteld en inmiddels binnen.
Binnenkort ga ik een RVS asje monteren en kijken of de Intex pompunit het dan weer doet (zo ja dan maak ik een familielid blij met een reserve unit).
Zodra ik meer weet post ik het hier.