Ask! schreef op vrijdag 24 mei 2019 @ 09:21:
Ah is samenwonend geen burgerlijke staat? Ik dacht van wel namelijk, dat verklaart al veel.
Dan is ongehuwd gewoon correct voor ons beiden!
Bedankt voor de goede antwoorden allemaal!
Vind Burgerlijke Staat altijd erg verwarrend, dus maakt het allemaal wat meer helder

Burgerlijke staat gaat vooral om civielrechterlijke situaties:
het vermeld of iemand gehuwd is, een geregistreerd partnerschap heeft, onder curatele gesteld is of onder voogdij valt (indien minderjarig)... tevens bevat het een registratie van je ouders/kinderen/afstamming, naar ik meen ook adelijke titels en je nationaliteit
Je hebt dan natuurlijk ook een notarieel contract ondertekend waaruit een bezitsgemeenschap ontstaan is volgens BW boek 3, hoofdstuk 7.
ook al zijn er op de standaard rechten zoals vastgeteld in het Burgerlijk wetboek geen aanpassingen of speciale uitzionderingen vastgelegd, je hebt wel degelijk een 'contract' ondertekend, dat regelt hoe jullie gezamelijke bezitsverhouding is betreffende een bezit dat jullie samen als eigendom hebben in gelijke mate en ook gezamelijk bewonen/gebruiken.
In een apart samenlevingscontract kan vaak uitzonderingen vastleggen in de 'standard' bezitsverhouding en -verplichtingen, een vaak gebruikt voorbeeld is bv dat de beide eigenaren die een in gelijke mate dit bezit delen besluiten dat de lasten/kosten niet ook in gelijke mate gedeeld worden, maar naar rato van inkomen..
Hierdoor ontstaat geen 'claim' van degene die mogelijk een hoger inkomen heeft en dus meer bijdraagt in de vaste lasten, op degene die dat niet heeft.
Doe je dat niet, kan een situatie ontstaan dat bij een mogelijk verbreken van de relatie opeens degene die een hoger inkomen gehad heeft en een groter deel van de vaste lasten droeg, kan gaan stellen dat de ander een 'schuld' ten opzichtte van hem heeft (iets dat in bepaalde 'ruzie-achtige breakups nog wel kan voorkomen en een 'harde' en ruzieachtige afhandeling van de relatie kan opleveren).
Volgens de 'standaard' eigendomsregels ben je namelijk als eigenaar die een bezit in evenredige mate deelt, ook verplicht dat deel gelijk aan je bezitsverhouding te betalen aan de lasten... doe je dat niet en worden de lasten door een gedragen, kan deze dat eventueel later terugeisen. (kan overigens, het moet niet en soms gebeurt het ook gewoonweg niet, los ervan of dit contractueel vastgelegd is).
Een samenlevingscontract is niet noodzakelijk altijd -beter-... het kan goed zijn dat ook de standaard regels rondom bezitsverhouding voldoen en/of partners hel goed dingen samen kunnen regelen.
Er zijn twee specifieke voordelen echter aan het wel sluiten van zo'n contract of iig gezamelijk doornemen van hoe de rechterlijke situatie precies in ekaar zit:
1) Als het goed is, je goed advies krijgt en zelf ook de moeite doet goed alle scenario's en mogelijkheden door te nemen, 'weet' je goed welke afspraken je aangaat en welke gevolgen deze hebben...
Je wint er een zekere vorm van transparantie van, en je kunt ook enigszins aannemen dat ook je partner dit ook weet en bewust hiermee instemt.
2) mocht er een conflict ontstaan, kun je terugvallen op regels die je bewust samen opgesteld hebt en ingestemd hebt... of iig heb je bewust besloten terug te vallen op de 'standaard' regels zoals deze rondom zulke situaties in het Burgerlijk Wetboek staan.
Intelligente mensen zoeken in tijden van crisis naar oplossingen, Idioten zoeken dan schuldigen