Toon posts:

als tussenpersoon welke belasting moet ik betalen?

Pagina: 1
Acties:
 • 1.688 views

Onderwerpen

Vraag


 • foralllocation
 • Registratie: Oktober 2018
 • Laatst online: 25-10-2018
Mijn vraag
ik ben particulier
welke belasting moet ik betalen: 8)7

ik als tussenpersoon verbind twee partijen: er zijn totaal:
1. eigenaar van diamant
2. Malca - Amit( transport bedrijf en escrouw account/office)
3. bedrijf van diamant beurs
4. ik
5. broker
6. koper

ik krijg van een 5.broker gegevens van koper en stuur ik door naar een 3.bedrijf, vervolgens 3.bedrijf stuurt alle gegevens naar 2.Malca-Amit en ze maakt factuur,

3.bedrijf krijgt factuur en via 4.mijn en 5.broker gaat de factuur naar de 6.koper.
6.koper betaalt factuur en laat de steen leveren bij Malca - Amit en doet inspectie van de steen. als alles goed is,
dan laat 3.bedrijf van diamant beurs 2 Malca-Amit een escrow contract tekenen die wordt door 2. Malca - Amit behandelt en na ontvangst van geld van de koper betaalt aan alle partijen ( 1.2.3.4.5. )

wat ik moet betalen aan de belasting dienst? welke box? en moet ik btw betalen?
ik ben particulier...

...

Alle reacties


 • Woask
 • Registratie: Oktober 2012
 • Laatst online: 22:45
Wat heb je zelf al gevonden op het internet?

 • pirke
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 23:05
Hoe kom je in zo'n situatie terecht als je de wetgeving niet kent?

Waarschijnlijk valt dit onder "inkomsten overige werkzaamheden", dat kun je bij je jaarlijkse aangifte invullen.

Dat is het deel van de inkomstenbelasting. Daarnaast heb je ook te maken met de BTW wetgeving. Aangezien je deelneemt aan het economische verkeer hoor je een BTW nummer aan te vragen als je dit structureel (vaker dan 1 a 2 keer) doet. Of je moet een uitzondering aanvragen vanwege geringe omzet.

Ik zou www.belastingdienst.nl maar eens goed gaan lezen als ik jou was... Daar staat 99% op van wat je wilt weten.

[Voor 85% gewijzigd door pirke op 25-10-2018 00:40]

De Belangrijkste Toespraak Die Je Ooit Zal Horen


 • Wim-Bart
 • Registratie: Mei 2004
 • Laatst online: 10-01-2021

Wim-Bart

Zie signature voor een baan.

je winst moet je als particulier bij je reguliere inkomen optellen. Dat wordt gewoon gezien als loon. Of je moet er een bedrijf van maken, dan kan je het geld in de zaak terug stoppen (maar moet je wel een deel uitbetalen als loon). Zoals @pirke al schreef dus.

Beheerders, Consultants, Servicedesk medewerkers. We zoeken het allemaal. Stuur mij een PM voor meer info of kijk hier De mooiste ICT'er van Nederland.


 • pirke
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 23:05
Wim-Bart schreef op donderdag 25 oktober 2018 @ 01:30:
je winst moet je als particulier bij je reguliere inkomen optellen. Dat wordt gewoon gezien als loon. Of je moet er een bedrijf van maken, dan kan je het geld in de zaak terug stoppen (maar moet je wel een deel uitbetalen als loon). Zoals @pirke al schreef dus.
Inkomsten overige werkzaamheden is geen loon, al lijkt het vergelijkbaar. Premie ZVW moet je zelf betalen bijvoorbeeld, en je hebt geen WW of andere sociale zekerheden.

En als je er een bedrijf van maakt dan maakt de rechtsvormen (eenmanszaak of bv) enorm uit in hoe de omzet en winst afgehandeld worden. Als hij de basis vd belastingwetgeving niet kent en hij wil dit bedrijfsmatig gaan doen (meer dan incidenteel) dan moet hij op zijn minst goed fiscaal en bedrijfskundig advies inwinnen voor zijn persoonlijke situatie. Ik vermoed echter dat dit een incidentele gebeurtenis is.

De Belangrijkste Toespraak Die Je Ooit Zal Horen


 • SmurfLink
 • Registratie: Juni 2016
 • Niet online
Bel de belastingtelefoon en stel ze deze vraag.

 • BiLLY_daKid
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 05-06 23:10
SmurfLink schreef op donderdag 25 oktober 2018 @ 08:12:
Bel de belastingtelefoon en stel ze deze vraag.
Wanneer gaan we opmerkingen bannen? De eerste horde is contact krijgen met de BD en vervolgens krijg je een antwoord waarvan ze niet bevestigen dat het antwoord ook juist is.

Dit is echt een te complexe zaak om telefonisch af te handelen.

Verder eens met bovenstaande. Bijzondere casus voor een particulier, die niet BTW plichtig is.

 • F_J_K
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online

F_J_K

Moderator CSA/PB

Front verplichte underscores

Is er een stap waar je tijdelijk eigenaar van de diamant bent? Gaat de hoofdsom via jouw bankrekening?

Zo te zien in beide gevallen nee. Dan resteert slechts de vergoeding voor jouw werk, je zegt daar niets over maar dat mag gewoon volledig via Overige werkzaamheden opgeven bij de belasting. Tenminste, als je Nederlander bent. Wel 7 jaar alle papieren bewaren, natuurlijk.

Als antwoord op mijn vragen ja is, dan wil je heel erg oppassen. Klinkt shady ;) En als het vaker dan 1x voorkomt (laat staan vaker dan eenmaal dezelfde 6.koper) zal je al snel aan een bedrijfsmatige activiteit willen denken.

'Multiple exclamation marks,' he went on, shaking his head, 'are a sure sign of a diseased mind' (Terry Pratchett, Eric)


 • SmurfLink
 • Registratie: Juni 2016
 • Niet online
BiLLY_daKid schreef op donderdag 25 oktober 2018 @ 09:19:
[...]


Wanneer gaan we opmerkingen bannen? De eerste horde is contact krijgen met de BD en vervolgens krijg je een antwoord waarvan ze niet bevestigen dat het antwoord ook juist is.

Dit is echt een te complexe zaak om telefonisch af te handelen.

Verder eens met bovenstaande. Bijzondere casus voor een particulier, die niet BTW plichtig is.
Maar dit is ook een te complexe zaak voor willekeurige tweakers. Iedereen hier heeft een mening, maar degene die bepaalt of jij je aanslagen goed hebt ingevuld is toch echt de belastingdienst. Dus een belastingadviseur of de belastingtelefoon gaat je het goede antwoord geven, terwijl je hier niet zeker zal weten of wat men zegt ook klopt.

 • CivLord
 • Registratie: Maart 2011
 • Laatst online: 08-03 11:58
Je schrijft dat je particulier bent, maar dat is alleen het geval wanneer het slechts een enkele keer gebeurt.
Wanneer je dit regelmatig doet, of van plan bent om dit regelmatig te doen, en daar ook geld aan verdient, dan ben je ondernemer.
Of je ook voldoet aan de definitie van ondernemer voor de diverse belastingwetten is een tweede. Dan is o.a. ook belangrijk dat je je je naar buiten toe presenteert als tussenpersoon en hoeveel tijd je er aan kwijt bent.

Je verdiensten moet je sowieso aangeven voor de inkomstenbelasting. Wanneer je voor een beperkt aantal personen werkt en niet als tussenpersoon naar buiten treedt, is het resultaat uit overige werkzaamheden. Dan kun je wel de kosten die je maakt in mindering brengen op je inkomsten. Treedt je naar buiten toe op als tussenpersoon en concurreer je met andere tussenpersonen, dan zal je al snel gezien worden als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Wanneer je er aantoonbaar veel tijd in steekt, kom je ook in aanmerking voor verschillende soorten ondernemersaftrek.
Wanneer het meer dan incidenteel gebeurt, zal je ook BTW in rekening moeten brengen en moeten afdragen. Dan kun je ook voor de bedrijfskosten die je maakt BTW terugvragen.

Aanvulling: Laat je goed voorlichten door een belastingadviseur. Die zijn er niet voor niets. Ze zijn niet gratis, maar kunnen je een hoop ellende besparen.
En zelfs wanneer je denkt dat het allemaal wel meevalt en je denkt dat je een paar maal een paar tientjes als resultaat uit overige werkzaamheden aan moet geven, dan is het bijhouden van een goede boekhouding essentieel. Het hoeft geen professionele boekhouding te zijn, maar je moet alles dat je doet, alles wat je verdient en alles wat je betaalt dat ook maar iets met je activiteiten als tussenpersoon te maken heeft opschrijven. Dan kan achteraf altijd nog worden gereconstrueerd wat je totale verdiensten en je kosten waren. Dat is belangrijk wanneer de belastingdienst met vragen komt. Wanneer jij die vragen niet kunt beantwoorden, ben je in overtreding en moet de Belastingdienst zelf een schatting van je verdiensten maken. Die schatting zal niet snel te laag zijn.
Als kleine tussenpersoon zal je niet snel op de radar komen van de Belastingdienst. Maar er gaat heel veel geld om in de handel in diamanten en het is voor criminelen een interessante mogelijkheid om geld wit te wassen. Daarom staat het onder verscherpt toezicht van verschillende instanties. Wanneer ze bij een onderzoek naar één van de betrokken partijen jouw naam tegenkomen, is de kans groot dat jij ook meegenomen wordt in het onderzoek.

[Voor 36% gewijzigd door CivLord op 25-10-2018 10:25]


 • Jazzy
 • Registratie: Juni 2000
 • Laatst online: 23:05

Jazzy

Moderator SSC/PB

Moooooh!

BiLLY_daKid schreef op donderdag 25 oktober 2018 @ 09:19:
[...]


Wanneer gaan we opmerkingen bannen?
Daar is de afgelopen tijd regelmatig discussie over geweest, zie o.a. Giftige eerste reactie op elke topic. Als je echt denkt dat er tegen opgetreden moet worden dan kun je natuurlijk een TR aanmaken. Anders gewoon, zoals je nu gedaan hebt, aan de gebruiker uitleggen dat het complexer is dan een belletje. :)

Exchange en Office 365 specialist. Mijn blog.


 • Harm2211
 • Registratie: Juli 2017
 • Laatst online: 06-06 08:39
Voor wat betreft de BTW:
Je verricht diensten. Als je dat met een bepaalde duurzaamheid doet (geen incidentele dienst, maar meerdere diensten over een langere periode, dan ben je BTW plichtig (zie art. 9 van de Btw-richtlijn)

Voor de Inkomstenbelasting:
Eerst moet je beoordelen of er spraken is van een bron van inkomsten. Uit jurisprudentie is duidelijk geworden dat er sprake is van een bron van inkomen indien:
Er deelname is aan het economisch verkeer==> check, want je doet zaken met een andere partij
Je beoogt om winst te maken==> Lijkt me wel, het lijkt me sterk dat je dit doet omdat het je hobby is.
Winst ook objectief verwacht mag worden==> Lijkt me ook het geval. Je verricht een dienst, maakt zelf waarschijnlijk niet veel kosten en je wordt er voor betaald, dus met de activiteit is winst te verwachten.

Als mijn bovenstaande aannames kloppen, dan is er sprake van een bron van inkomen. Dit houdt in dat opbrengst belast is in box 1. Er zijn dan 3 mogelijkheden. Het is loon, het is winst uit onderneming, het is resultaat uit overige werkzaamheden.

Loon zal het niet zijn, (of je moet een gezagsverhouding hebben met een opdrachtgever, maar dat is weer een heel ander probleem.

Of er sprake is van winst uit onderneming of resultaat uit overige werkzaamheden is afhankelijk van veel aspecten, bijvoorbeeld:
Omvang van de activiteiten (omzet)
Aantal opdrachtgevers
Heb je activa (bijvoorbeeld een zakelijk auto of een zakelijk pand in eigendom)
loop je ondernemersrisico (te kort door de bocht, maar ben je financieel afhankelijk van deze activiteit)
enz.

Bij kleine omvang, weinig opdrachtgevers, weinig activa en weinig ondernemersrisico is er sprake van ROW, omgedraaid is er sprake van winst uit onderneming.

Met andere woorden, laat je adviseren zodat je niet nu er vanuit gaat dat er niets belast is en over een paar jaar nog flink wat OB en IB af moet dragen.

 • Thijsmans
 • Registratie: Juli 2001
 • Laatst online: 23:08

Thijsmans

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)

EU-richtlijnen gelden, anders dan Verordeningen, niet rechtstreeks. In Nederland is de Btw-richtlijn geimplementeerd in de Wet op de omzetbelasting 1968. BTW wordt geheven van degene die ondernemer is (daargelaten de vrijstelling die je kunt krijgen op grond van de Kleine Ondernemersregeling). In het kader van de inkomstenbelasting - waar ook het ondernemersbegrip wordt toegepast - heeft de Belastingdienst daar het een en ander over geschreven op zijn website. Als je eenmalig een klusje doet, lijk je mij geen ondernemer.

Als je inkomsten hebt, moet je dat opgeven. Of je beoogt inkomsten te hebben, lijkt mij daarvoor niet relevant; dat speelt een rol bij de vraag naar ondernemerschap. Het zou wat zijn, als je simpelweg onder de belasting uit komt door te stellen dat je niet beoogde geld te verdienen 8)7 M.i. gaat het om "resultaat uit overige werkzaamheden", nu er geen dienstverband is. Overigens geldt daarbij ook dat je met de inkomsten verbonden onkosten mag aftrekken, het gaat immers om het resultaat.

Let erop dat je ook zvw-premies moet afdragen. Maar voor de heffing daarvan geldt wel een drempel (als ik het goed herinner, wordt pas vanaf +/- € 40,00 geheven).

Lees ook eens deze pagina goed door.

Solis2mqtt: cloud-loze oplossing om je Solis wifi-stick uit te lezen.


 • Harm2211
 • Registratie: Juli 2017
 • Laatst online: 06-06 08:39
Het beogen van winst is gewoon 1 van de bronvereisten, dus zeker wel relevant bij een bronvraagstuk. Het is alleen wat lastig toepasbaar. Het stellen dat je geen winst beoogd is ook wat anders dan geen winst beogen.

 • humptydumpty
 • Registratie: September 2007
 • Laatst online: 26-05 20:47
Beste foralllocation,

Deze vraag lijkt wel heel erg op een tentamen vraag die ik laatst voor een collega heb gemaakt. Oeps!

Het goede antwoord heb ik hier nog niet gelezen! Ik ga je natuurlijk niet het antwoord geven.

Kan je wel wat algemene tips geven.
Splits het vraagstuk in belastingen.
Leer je basis nu eens een keer (wanneer ben je belastingplichtig, wanneer voldoe je aan die criteria) !!! Zet er een vette streep onder in je wetboek. Snap je de wet niet lees dan de uitleg. Begrijp je die niet vraag het of pak een belasting almanak.

Belastingen worden geheven naar de feiten niet wat iemand roept. Wanneer ben je ondernemer, wanneer niet. Dat verschilt dus ook per belasting. (In concurrentie treden VS onderneming drijven)

Daarna ga je wat dieper en kijk je naar de speciale regelingen binnen de .....
(Hint, jij bent belastingplichtig maar een ander moet hem betalen voor je en als we toch zover zijn wat moet er allemaal gebeuren/aanvoldoen voordat je die mag toepassen) kijk ook even naar de aansprakelijkheid.


Succes met je studie!

 • gise
 • Registratie: Juni 2007
 • Niet online
Hahah serieus, gaan mensen hier al vragen stellen uit hun studie om te proberen zo het antwoord te vinden?

 • Harrie_
 • Registratie: Juli 2003
 • Niet online

Harrie_

⠀         🔴 🔴 🔴 🔴 🔴

gise schreef op donderdag 25 oktober 2018 @ 15:04:
Hahah serieus, gaan mensen hier al vragen stellen uit hun studie om te proberen zo het antwoord te vinden?
Was dat niet gelijk duidelijk dan? TS begint uit het niets te lullen over een diamant, escrow en een diamantbeurs zonder enige vorm van inleiding. 8)7

☀️ 18 Panelen | 🔋 5,8 kWp | ⚡ SolarEdge SE6K


 • Harm_H
 • Registratie: Juli 2008
 • Laatst online: 22:57
foralllocation schreef op donderdag 25 oktober 2018 @ 00:23:
welke belasting moet ik betalen:

ik als tussenpersoon verbind twee partijen
Als je meer dan 500 euro eraan verdient moet je volgens mij aanmelden als Ondernemer. En vervolgens betaal je alleen belasting over de winst (omzet-kosten).

Als je dat niet wilt, en het is eenmalig, dan kan het waarschijnlijk als particulier in de reguliere jaaraangifte onder overig inkomen.

Dit laatste is "inkomsten uit overig werk" in de belastingaangifte. Box 1.

[Voor 61% gewijzigd door Harm_H op 25-10-2018 18:47]

Mijn tweakblog over de toekomst


 • Ardana
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 22:41

Ardana

Moderator General Chat

Mens

Gezien dit zeer waarschijnlijk een huiswerkvraag is, gaat het topic op slot.

TS kan mij een bericht sturen als hij van mening is dat de vork anders in de steel zit.
Pagina: 1

Dit topic is gesloten.


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee