Toon posts:

Ervaringen dubbel glas qua geluidsisolatie?

Pagina: 1
Acties:

Onderwerpen


  • laptopleon
  • Registratie: Februari 2004
  • Laatst online: 30-03 22:17
Ik wil mijn huis beter geluidsisoleren tegen buitengeluid. Ik wil dit doen door een compleet, tweede raam in de vensterbank te zetten en rondom vast te kitten. In feite een achterzet-raam. Hiermee hou ik de isolatie van het bestaande dubbel glas, voor nog meer demping.

Ik woon in een vrijstaand huis, wat als groot voordeel heeft dat ik nooit de dagelijkse geluiden van de buren hoor, waar ik in eerdere woningen wel vaak last van had.

Het huis opgeleverd in 2005. Het heeft dan ook spouwmuren en dubbel glas, wat al veel geluid tegenhoud, maar de laatste tien jaar is het buitengeluid toegenomen, van meer 'sportieve motorrijders' / 'gepimpte auto's' met dito 'sportieve uitlaat', tot meer relatief laag overkomende verkeersvliegtuigen (1.500 tot minder dan 750 meter).

Ik zit veel in mijn werkkamer en daarom wil ik die als eerste beter isoleren qua buitengeluid, ook bij wijze van test, om te kijken of dit het gewenste effect geeft.

Ik denk aan een tweede raamkozijn aan de binnenkant, met
1) Massa dempt dus: dik, dubbel glas
2) Bij voorkeur twee verschillende diktes glas omdat dan de ene een andere resonantie-frequentie heeft dan de andere – Hoewel ik vermoed dat in mijn geval er hooguit nog wat laag doorheen gaat komen dus misschien is het in dit geval zinniger om voor zo dik mogelijk te gaan want dat is het enige wat helpt tegen laag (125 Mhz Hz of lager) geluid.
3) Een 'grote' spouw tussen de glaslagen glas schijnt belangrijk te zijn (maar wat is groot??)
4) Genoeg ruimte tussen het oude en nieuwe kozijn schijnt ook belangrijk te zijn (maar wat is genoeg??)
5) Vooral geen luchtroosters etc. Eventuele kiertjes en gaatjes goed dichtmaken.
6) Hoe zinnig is het om tot € 200 per m2 extra te betalen voor geluiddempende folie als de testrapporten aangeven dat het verschil hem vooral zit in de middenfrequenties, niet in laag?

Kortom ik heb vragen genoeg. Ik kan natuurlijk een specialistisch bureau laten komen die voor € 750 een officieel rapportje opstellen, maar ik dat is betrekkelijk prijzig en hoe meer ik er over lees, hoe meer ik denk te weten dat het sowieso neer gaat komen op: Dik dubbel glas (en de deur verzwaren).

Ik ben vooral benieuwd naar ervaringen van anderen met het gebruik van dubbel glas als geluiddemper. Heb je een studio gebouwd of een voorzetraam geplaatst en hoeveel maakt dat uit? Hoe dik is het?

[Voor 0% gewijzigd door laptopleon op 12-10-2018 12:53. Reden: Hz ipv Mhz]


  • Barrycade
  • Registratie: November 2003
  • Laatst online: 17:16

Barrycade

]3/\/?/?`/(/\|)[-

Heb je niet recht op compensatie als je zo dicht bij Schiphol(?) woont?

Ik zou mijn licht eens opsteken bij gespecialiseerde bedrijven die de isolaties uitvoeren bij woningen rondom Schiphol / andere vliegvelden.

  • frisianstar
  • Registratie: Maart 2008
  • Laatst online: 24-04-2022
Speciaal geluidswerend glas van Pilkington: http://www.pilkington.com...-categories/noise-control

20x JA Solar 6.9KW; Fronius Symo 7.0; Panasonic J Mono 7KW; Atlantic Explorer V3


  • synx6
  • Registratie: Juli 2010
  • Laatst online: 16:42
Ik denk dat je 125Hz bedoelt. Je zegt het zelf al, massa. Maar krijg dat maar eens voorelkaar in een bestaande woning. Heb je verder alles dicht? In de voortuin flink wat groen? Hoeveel Db meet je binnen als piek?

  • nare man
  • Registratie: Juli 2000
  • Laatst online: 26-07-2020
Kennissen van mij wonen aan het grootste 'open verkeersriool' van Rotterdam. Volgens mij hebben zij speciaal geluidswerend glas dat bestaat uit een gelaagd buitenblad van twee afzonderlijke diktes met een speciale folie ertussen, een spouw, en een vrij dik (maar niet gelaagd) binnenblad. Het hele glaspakket is rustig 35 mm dik.

Geluid plant zich via lucht uitstekend voort, dus de breedte van de spouw is voor de geluidsisolatiewaarde vrijwel irrelevant.

Verder zoals gezegd: kieren, roosters e.d. (ook als ze goed sluiten) zijn echt killing voor de geluidsisolatie, dan kun je net zo goed geen geluidswereld glas hebben.

Maar uiteindelijk komt het er helaas wel op neer dat je jezelf in een soort jampot letterlijk 'potdicht' moet verpakken.

[Voor 29% gewijzigd door nare man op 11-10-2018 17:46]

After all, you can't see a figure's panties unless it's the real thing.


  • JukeboxBill
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 19:40
Heb je al gekeken naar kieren rondom de kozijnen? Die kunnen ook een geluidslek geven.
Ook kieren tussen muur en dak zijn een bekend euvel.

Soms ben ik bijna gelukkig


  • Kalevandaal
  • Registratie: November 2007
  • Laatst online: 16:48
Barrycade schreef op donderdag 11 oktober 2018 @ 16:28:
Heb je niet recht op compensatie als je zo dicht bij Schiphol(?) woont?

Ik zou mijn licht eens opsteken bij gespecialiseerde bedrijven die de isolaties uitvoeren bij woningen rondom Schiphol / andere vliegvelden.
Jahoor. Mijn oud werkgever deed dat voor de overheid.
De keuze was:
- aanpassingen aan de woning laten doen
- financiële compensatie
Dus ja, wat koos men....

Maar meer OT. Zoals vaker hier aangehaald, glaspakket doet alles hier. Ik heb deuren in mijn handen gehad die niet te tillen waren qua glaspakket. Ook zijn er speciale roosters om te ventileren (vraag me niet meer wat, tis 10 jaar terug).

  • leecher
  • Registratie: December 2004
  • Laatst online: 19:05
sbruynis schreef op donderdag 11 oktober 2018 @ 19:42:
[...]
Ook zijn er speciale roosters om te ventileren (vraag me niet meer wat, tis 10 jaar terug).
suskast?

  • laptopleon
  • Registratie: Februari 2004
  • Laatst online: 30-03 22:17
Moet inderdaad Hz zijn, aangepast!
Barrycade schreef op donderdag 11 oktober 2018 @ 16:28:
Heb je niet recht op compensatie als je zo dicht bij Schiphol(?) woont?

Ik zou mijn licht eens opsteken bij gespecialiseerde bedrijven die de isolaties uitvoeren bij woningen rondom Schiphol / andere vliegvelden.
Ik woon op Goeree-Overflakkee, een half uur rijden ten zuiden van Rotterdam. Hemelsbreed ± 80 km van Schiphol. Omdat vliegtuigen van / naar Schiphol al boven België gaan zakken, moeten vliegtuigen van / naar Rotterdam daar (ruim) onder blijven en die gaan dus nog eerder zakken…

Dit wordt soms uitgelegd met het verhaal dat het brandstof zou sparen maar over langere afstand zo laag vliegen kost juist meer brandstof vanwege de hogere luchtweerstand.

Kortom vliegverkeer van Rotterdam The Hague Airport vliegt al boven Zeeland op 2.500 meter, hier op Flakkee (35 km hemelsbreed van het vliegveld) op 1.500 meter en boven omgeving Brielle, Hellevoetsluis nog lager, terwijl dat feitelijk helemaal niet nodig is.

Dit zijn trouwens gemiddelden want zolang er niets neerstort is vrijwel alles geoorloofd. Officieel moet een vliegtuig 300 meter boven het hoogste punt van de bebouwde kom blijven en dat is idioot laag voor een verkeersvliegtuig wat niet in de buurt van een vliegveld is. De praktijk is nog gekker want als iemand met een sportvliegtuigje 'voor de lol' duikvluchten over je dorp maakt en nog veel lager overkomt, komt hij daar gewoon mee weg zolang er niemand van de luchtvaartpolitie met een speciaal meetinstrument dat constateert…

Maar nu gaan we op vliegtuigenlawaai focussen en hoewel dat een serieus probleem is waar echt wat aan gedaan moet worden, stel ik voor dat voor een ander topic te bewaren. ;)


Ik denk ook aan een gespecialiseerd bedrijf, maar ik woon dus niet zo dicht bij Amsterdam, waar de meeste zitten. Daarnaast wil ik juist vooral ook eens horen wat de klanten van die bedrijven voor ervaringen hebben. Niet alleen de ronkende verhalen van de website van de verkopers.

[Voor 7% gewijzigd door laptopleon op 12-10-2018 13:18]


  • canonball
  • Registratie: Juli 2004
  • Nu online
Ik woon vlak naast het spoor. Het dubbel glas dempt bijna alles, maar.... de opening voor frisse lucht laat veel door. Aan de kant van het spoor heb ik geen rooster wel een raam, daar hoor ik bijna niets. Aan de kant met het luchtrooster hoor ik het geluid, vol open of bijna dicht maakt niets uit, alleen helemaal dicht maakt het iets minder.

Kun je dat testen, anders lijkt een suskast me zinvoller (en niet alléén de ventilatie opening dicht maken!)

  • Señor Sjon
  • Registratie: Juli 2003
  • Laatst online: 16:42

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

@laptopleon Dat is Zestienhoven (Rotterdam/The Hague airport) die je mogelijk hoort. Schiphol is echt veel verder weg. Als je van die vliegtuigen last hebt, gaat weinig helpen. Ik woon een eiland dichterbij en heb er nauwelijks last van. Soms wat meer charters, maar het is niet bizar veel.

Kijk eerst eens wat voor een glas er nu in zit.

1) Wat het beste helpt is akoestisch glas plaatsen. Dit is dikker en uit meer lagen opgebouwd. Wel opletten of het niet te zwaar wordt in geval van draaiende delen en je zal glaslatten/kozijn moeten aanpassen om een dikkere ruit te plaatsen. In ieder geval veel netter dan wat je nu bedacht hebt.
2) Als je een natuurlijk ventilatierooster hebt, deze vervangen voor een suskast. Hier zijn ook gradaties in naar gelang de gewenste reductie.
3) Kieren en gaten in de verbindingen met buiten goed afdichten, bij voorkeur met band/kit en niet PUR.

Dit zal meer schelen dan een extra raam aan de binnenkant plakken. Dat kan echt niet.


Maar meten is weten. Als je weet hoeveel dB er op de gevel staat, kan je ook berekenen hoeveel effect je maatregelen hebben.

[Voor 4% gewijzigd door Señor Sjon op 12-10-2018 13:40]

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


  • laptopleon
  • Registratie: Februari 2004
  • Laatst online: 30-03 22:17
nare man schreef op donderdag 11 oktober 2018 @ 17:44:
Kennissen van mij wonen aan het grootste 'open verkeersriool' van Rotterdam. Volgens mij hebben zij speciaal geluidswerend glas dat bestaat uit een gelaagd buitenblad van twee afzonderlijke diktes met een speciale folie ertussen, een spouw, en een vrij dik (maar niet gelaagd) binnenblad. Het hele glaspakket is rustig 35 mm dik.
Klopt. Het glas wat ik tot nu toe kon vinden met de beste geluidsisolatie is zelfs 45 mm dik: 8 mm glas / laagje van 0,5 mm geluidsdempende folie / nog een laagje van 0,5 mm geluidsdempende folie / 8 mm glas / 15 mm spouw / 6 mm glas / weer twee keer 0,5 mm folie / 6 mm glas.

Elk stuk glas heeft een frequentie waarop het mee gaat trillen. De logica van twee diktes is, dat 8 mm glas op een andere frequentie mee gaat trillen dan 6 mm dik glas. De folie dempt het meetrillen op de 'eigen' frequentie. Sowieso dempt de massa van al dat glas natuurlijk het meeste, maar het maakt ook uit hoe groot de ruit is: Kleine ruiten trillen minder makkelijk mee. De grootte van de spouwruimte (tussen de lagen van het dubbel glas) maakt ook echt uit. Ik kan het zelf niet onderbouwen maar je leest dit overal.
Geluid plant zich via lucht uitstekend voort, dus de breedte van de spouw is voor de geluidsisolatiewaarde vrijwel irrelevant.
Dat zou je denken maar er is nog een effect: De spouw (en dan bedoel ik de spouw tussen twee kozijnen met elk hun eigen dubbel glas, zoals ik ga toepassen) tussen twee kozijnen / ruiten vormt een klankkast.

Een klankkast heeft (ook weer, net als de losse lagen van de dubbel-glas ruit) een 'ideale' frequentie waarop de (helft van de) geluidsgolf precies in de langste maat van de ruimte past en gaat resoneren. Op die toonhoogte dempt het geheel dus niet of nauwelijks..

Dit is ook waarom een gitaar of speakerbox op een bepaalde toonhoogte mee gaat trillen / harder klinkt.
Verder zoals gezegd: kieren, roosters e.d. (ook als ze goed sluiten) zijn echt killing voor de geluidsisolatie, dan kun je net zo goed geen geluidswereld glas hebben.

Maar uiteindelijk komt het er helaas wel op neer dat je jezelf in een soort jampot letterlijk 'potdicht' moet verpakken.
Klopt. Ik heb intussen ook gezien dat aan de bovenkant vanhet bestaande kozijn een soort dunne plastic strip zit, die wel goed afsluit tegen regen maar nauwelijks massa heeft, dus geluid makkelijk doorlaat naar de binnenkant van de spouwmuur.

Die buitenste laag van de spouwmuur is (zoals opgemerkt door @JukeboxBill ) sowieso allesbehalve geluidsdicht want verstopt achter de brede betimmering van de goot zit een soort kier rondom het hele huis. Ik vermoed dat dit vanwege ventilatie is. Ook zitten er overal van die kiertjes tussen de gemetselde stenen, ook voor ventilatie.

Toch denk ik dat dat een minder groot probleem is omdat de spouwmuur gevuld is met isolatieplaten, maar voor omdat de binnenmuur van dikke betonplaten is. Die enorm veel massa hebben en dus heel goed isoleren, waarschijnlijk beter dan welk soort glas dan ook ;)


Ik zou liefst eens bij een bedrijf of huis gaan kijken / luisteren waar speciaal geluidsisolerend glas toegepast is. Idealiter ergens in het zuiden van Zuid-holland of noorden van Zeeland of westen van Noord-Brabant.

  • Señor Sjon
  • Registratie: Juli 2003
  • Laatst online: 16:42

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

Die kieren mag je pertinent niet sluiten in ieder geval. Die zijn om condens en doorgeslagen regenwater af te voeren.

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


  • Bart2005
  • Registratie: Juli 2014
  • Laatst online: 11-09-2022
Heel effectief zou een noise-cancelling installatie zijn. Met microfoon(s) buiten en een paar luidsprekers binnen die het geluid in tegenfase verspreiden. Dit valt w.s. wel zelf te maken van een koptelefoon met noise cancelling. Veel goedkoper en waarschijnlijk veel beter dan duur dubbel glas wat je toch al hebt.

Of gewoon een noise cancelling koptelefoon op in huis. :)

[Voor 8% gewijzigd door Bart2005 op 12-10-2018 13:59]


  • laptopleon
  • Registratie: Februari 2004
  • Laatst online: 30-03 22:17
Bart2005 schreef op vrijdag 12 oktober 2018 @ 13:57:
Heel effectief zou een noise-cancelling installatie zijn. Met microfoon(s) buiten en een paar luidsprekers binnen die het geluid in tegenfase verspreiden. Dit valt w.s. wel zelf te maken van een koptelefoon met noise cancelling. Veel goedkoper en waarschijnlijk veel beter dan duur dubbel glas wat je toch al hebt.

Of gewoon een noise cancelling koptelefoon op in huis. :)
Geef me één praktijkvoorbeeld waarbij dit goed werkt!

Nee, dit is leuk in theorie maar ik ben nog geen enkele koptelefoon tegengekomen die indruk maakt. Ze dempen bepaalde frequenties en soorten geluid een beetje meer dan met domweg de demping van het dode materiaal van de koptelefoon zelf maar maar daar is alles dan ook wel mee gezegd.

In huis / zonder koptelefoon wordt het al helemaal niks, want waar laat je dat tegenfase-geluid vallen? Dan moet je weten waar ik ben, in huis. En wat als er twee mensen in huis zijn? Sorry, maar ik vraag me af of dit ooit gaat werken in de praktijk en zeker zonder heel veel praktische rompslomp zoals overal speakers of koptelefoons. Heb je wel eens geprobeerd te slapen met een koptelefoon op?


Ik woon overigens niet op het geluidsniveau.. 'Rotterdamse ringweg' maar juist daardoor vallen vliegtuigen – vooral 's avonds en 's nachts – nog meer op.
Señor Sjon schreef op vrijdag 12 oktober 2018 @ 13:39:
Kijk eerst eens wat voor een glas er nu in zit.
Er zit nu dubbel glas in van in totaal 15 mm en in het openslaande deel van 10 mm, zover ik het goed kan meten. Ik kan niet zien of meten hoe dik de lagen glas precies zijn.

Het is een betrekkelijk nieuw huis en er zijn dan ook geen kieren rechtstreeks naar buiten. Er is ook geen 'natuurlijk' ventilatierooster. Wel een huis-afzuig-installatie, maar de pijpen daarvan zijn erg lang en in beton gegoten. Die geven geen geluid van buiten door en de afzuiginstallatie, daar kan ik later nog naar kijken of die stiller kan, maar ik focus eerst op het buitengeluid van één kamer.
Dit zal meer schelen dan een extra raam aan de binnenkant plakken. Dat kan echt niet.
Moet jij eens opletten wat er allemaal kan :D Dit soort opmerkingen moet je maar voor je houden alsjeblieft dank je wel, daar gaan mijn nekharen recht van overeind staan. Ik bepaal zelf wel wat er kan in mijn eigen huis.
Maar meten is weten. Als je weet hoeveel dB er op de gevel staat, kan je ook berekenen hoeveel effect je maatregelen hebben.
Klopt, maar fabrikanten zetten er in de kleine lettertjes altijd iets bij in de zin van dat het een 'schatting' is, dat er geen rechten aan kunnen worden ontleend, dat het een laboratorium-situatie-meting is die niet in de praktijk per se zo uit zal pakken.. etc.

En uiteindelijk gaat het ook om de beleving, hoe een hekel ik ook heb aan hoe vaag dit is.

Als ik naar een dB-meter kijk, zie ik hem behoorlijk uitslaan bij windgeruis, wat ik zelf niet of nauwelijks kan horen en geen last van heb. Anderzijds is een langsrijdende auto met een kapotte uitlaat soms niet te 'zien' qua dB-meter-uitslag, maar irriteert me mateloos.

Dus vandaar dat ik een paar praktijksituaties wil 'beleven' om een beter idee te krijgen van wat ik kan verwachten.

[Voor 22% gewijzigd door laptopleon op 12-10-2018 14:58]


  • Vaal
  • Registratie: Juni 2002
  • Laatst online: 19:33

Vaal

𝖁𝖆𝖓 𝕭𝖎𝖓𝖘𝖇𝖊𝖗𝖌𝖊𝖓, 𝖑𝖚𝖑!

Ik denk dat het zinvoller is om jezelf te trainen niet zo op het geluid te letten of jezelf te laten behandelen tegen hyperacusis.

https://www.kno.nl/patienten-informatie/oor/hyperacusis/

𝕾𝖏𝖔𝖓𝖓𝖎𝖊, 𝖟𝖊 𝖑𝖊𝖌 𝖔𝖕 𝖏𝖊 𝖜𝖆𝖌𝖊𝖓!


  • Señor Sjon
  • Registratie: Juli 2003
  • Laatst online: 16:42

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

Kan je wel vinden, maar als bouwkundige is een raam achter een raam plakken echt iets waar de nekharen van overeind gaan staan. ;)

Een ruit van respectievelijk 15 en 10mm is erg dun, ook voor dubbel glas en eigenlijk ook voor bouwjaar 2005. Met een glasblad van 4+6 is de spouw nog maar 5mm. Bij het draaiend deel 2x3 mm? Dat is erg dun. Het is dus niet zo verwonderlijk dat het weinig geluid tegen houdt. Tegenwoordig is glas al 25-26mm dik incl. spouw van 15mm.

Kan je toevallig een code zien in het glas? Meestal zie je op het aluminium profiel een code geprint.

Op de site van Saint Gobain heb je een nuttige brochure met alle akoestische gevolgen uitgelegd: https://nl.saint-gobain-b...om/nl/sgg-stadipr-silence

Standaard 4-15-4 glas heeft een Rw van 29 dB. Bij 4-15-6 Climaplus Acoustic halveert het geluid al (demping 32 dB). Standaard veiligheidsglas (6/12/44.2=~27mm) heeft al 37 dB demping, een reductie van bijna 88% ten opzichte van standaard glas. Voor een dun ruitje zoals in jouw woning, zal dit nog veel hoger liggen. Op de achterpagina staan ook rekenvoorbeelden.

Mijn advies is dan ook om het bestaande glas eruit te halen, kozijnsponning op te frezen (of smallere glaslat, naar gelang de situatie) en dan nieuw glas te plaatsen. Dit is tevens gelaagd, wat ook weer inbraakwerend is.

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


  • Bart2005
  • Registratie: Juli 2014
  • Laatst online: 11-09-2022
laptopleon schreef op vrijdag 12 oktober 2018 @ 14:49:
Geef me één praktijkvoorbeeld waarbij dit goed werkt!

Nee, dit is leuk in theorie maar ik ben nog geen enkele koptelefoon tegengekomen die indruk maakt. Ze dempen bepaalde frequenties en soorten geluid een beetje meer dan met domweg de demping van het dode materiaal van de koptelefoon zelf maar maar daar is alles dan ook wel mee gezegd.

In huis / zonder koptelefoon wordt het al helemaal niks, want waar laat je dat tegenfase-geluid vallen? Dan moet je weten waar ik ben, in huis. En wat als er twee mensen in huis zijn? Sorry, maar ik vraag me af of dit ooit gaat werken in de praktijk en zeker zonder heel veel praktische rompslomp zoals overal speakers of koptelefoons. Heb je wel eens geprobeerd te slapen met een koptelefoon op?
Het lijkt er niet op dat je veel ervaring hebt met die dingen. ;) Juist de geluiden waar jij last van hebt worden briljant gedempt. Het is elke keer weer een ervaring om bang van te worden zo stil als het dan is.

Antigeluid wordt best veel toegepast:

https://www.merford.com/n...g_oplossingen/antigeluid/

Verder was het dus een Tweakers-oplossing om met behulp van beperkte middelen iets te proberen. Je hebt de elektronica nodig uit een Bose 25 bijvoorbeeld, een microfoon voor buiten, een oude versterker en 2 luidsprekers. Lijkt me gewoon voor de fun al de moeite waard. :)

  • laptopleon
  • Registratie: Februari 2004
  • Laatst online: 30-03 22:17
:) Eh… Ik bewonder je optimisme, maar dit is een koe met een triangel vergelijken.

Ik probeer geluid van vliegtuigen, langsrijdende auto's, krijsende kinderen en dichtslaande autoportieren etc etc buiten te sluiten. Dus allerlei frequenties op allerlei plaatsen, waarvan de bron zich constant verplaatst. Geluiden reflecteren dus steeds via andere hoeken. Dit gaat om te beginnen hoe dan ook nooit lukken met één microfoon, want de microfoon moet altijd tussen mij en de bron zitten en de bronnen zijn aan meerdere zijden om me heen.

Het voorbeeld wat je geeft gaat over (quote) "Transformatoren Compressoren Laagfrequente machines" kortom apparaten die geluid met een constante frequentie en constant volume produceren en een constante positie hebben. Het lukt dan om het volume op een – ook weer vaste – positie, 21 meter verderop te reduceren tot 40 dB.

Kortom een vaste afstand, vast volume, vaste frequentie en dan lukt het een gespecialiseerd bedrijf om het volume te temperen tot 40 dB. Alleen staat er niet bij hoe het start-volume was, dus echt veel weten we nog steeds niet.

Als jij het leuk vindt om hier mee te experimenteren is dat helemaal prima, maar ik garandeer je dat je met de genoemde microfoon voor buiten, oude versterker en twee speaker geen hoorbaar effect voor elkaar krijgt. De timing komt op milliseconden aan, dus je hebt op zijn minst een snelle digitale schakeling nodig en ook de posities van bron, microfoons, luidsprekers en je oren moeten in de real-time berekeningen worden meegenomen, komen heel nauw.

  • Bart2005
  • Registratie: Juli 2014
  • Laatst online: 11-09-2022
Je denkt m.i. veel te moeilijk waardoor je er bij voorbaat van overtuigd bent dat het niet kan. Vooral jouw laatste alinea geeft aan dat je niet weet hoe e.e.a. werkt in de praktijk (en in theorie). Het is geen ruimtevaarttechnologie en zou voor jou best de oplossing kunnen zijn.

  • laptopleon
  • Registratie: Februari 2004
  • Laatst online: 30-03 22:17
Vaal schreef op vrijdag 12 oktober 2018 @ 15:04:
Ik denk dat het zinvoller is om jezelf te trainen niet zo op het geluid te letten of jezelf te laten behandelen tegen hyperacusis.
Ik wilde hier niet over beginnen om het topic niet onhandig 'breed' te maken, maar vroeg of laat komt dit natuurlijk toch aan de orde.

De psychologische factor is belangrijk in deze. Het is een feit dat het een persoonlijke kwestie is, welk geluid herrie is. En ja: Ik stoor me wat eerder aan geluiden dan de gemiddelde Nederlander, dat zie ik zelf ook wel in, maar ik zit gelukkig ver van het niveau van hyperacusis. Die mensen hebben vaak echt geen leven meer.

Het zijn ook niet de gewone, dagelijkse geluiden die me storen maar auto's en motoren met een blèr-pijp, en vliegtuigen die 's avonds laat laag overkomen.

Ik heb wel een tijdje gedacht dat het 'aan mij lag', maar kwam er bijvoorbeeld laatst achter dat de gezamenlijke bewoners van de straat hierachter een brief aan de gemeente hebben gestuurd, met als onderwerp de geluidshinder van de naastgelegen weg… Die mensen wonen er allemaal ook vanaf de nieuwbouw, bijna net zo lang als wij en vinden óók dat het veel erger is geworden.

De slotconclusie is voor mij, na jaren van oplopende, dagelijkse ergernis, dat de burgers de politie en de gemeente niet in beweging krijg om hier iets aan te doen. Terwijl het toch echt heel simpel aangepakt zou kunnen worden door domweg de bestaande wetgeving te handhaven. Er zijn duidelijke grenzen aan hoeveel geluid een uitlaat mag maken. Maar de buurtagent reageert niet eens, de gemeente schuift het af op de politie en de politie via Facebook zegt bijvoorbeeld doodleuk dat ze te weinig mankracht hebben om hier wat aan te doen. 1x per jaar een verkeerscontrole houden is dus al te veel gevraagd.

Mijn vrouw en ik hebben zelfs verhuizen overwegen, maar waar je ook gaat wonen: Wie zegt dat het daar wél rustig blijft? Toen we hier kwamen wonen, 13 jaar geleden, was het hier ook veel stiller. Sowieso zijn er nauwelijks écht stil gelegen huizen, want overal ligt wel een weg of voetbalvereniging of bedrijventerrein op een paar honderd meter afstand.

Vandaar dat mijn besluit is: Dan maar mijn bestaande huis potdicht maken. Ja, het kost al gauw € 1.000 om alleen al een raam van 3x2 meter supergoed te geluidsisoleren, maar wat dan nog? Als ik een auto van € 20.000 koop die na 10 jaar nog 2.000 waard is, vind niemand het een rare uitgave, maar als ik hetzelfde uitgeef aan geluidsisolatie – wat voor mij neerkomt op mentale rust – dan wordt je soms raar aangekeken. Tja, dat is dat jammer want het is mijn leven en mijn besluit staat vast.

Sterker nog, ik ben er van overtuigd dat hele volksstammen zich kapot ergeren aan allerlei vormen van herrie, maar niet bij machte zijn om het aan te pakken.

  • Vaal
  • Registratie: Juni 2002
  • Laatst online: 19:33

Vaal

𝖁𝖆𝖓 𝕭𝖎𝖓𝖘𝖇𝖊𝖗𝖌𝖊𝖓, 𝖑𝖚𝖑!

Bart2005 schreef op vrijdag 12 oktober 2018 @ 15:15:
[...]

Het lijkt er niet op dat je veel ervaring hebt met die dingen. ;) Juist de geluiden waar jij last van hebt worden briljant gedempt. Het is elke keer weer een ervaring om bang van te worden zo stil als het dan is.

Antigeluid wordt best veel toegepast:

https://www.merford.com/n...g_oplossingen/antigeluid/

Verder was het dus een Tweakers-oplossing om met behulp van beperkte middelen iets te proberen. Je hebt de elektronica nodig uit een Bose 25 bijvoorbeeld, een microfoon voor buiten, een oude versterker en 2 luidsprekers. Lijkt me gewoon voor de fun al de moeite waard. :)
Constant geluid wordt prima gefilterd, maar een optrekkende motor met open uitlaat echt niet. Noise cancelling is top voor in het vliegtuig maar in je huiskamer nauwelijks te realiseren.

𝕾𝖏𝖔𝖓𝖓𝖎𝖊, 𝖟𝖊 𝖑𝖊𝖌 𝖔𝖕 𝖏𝖊 𝖜𝖆𝖌𝖊𝖓!


  • laptopleon
  • Registratie: Februari 2004
  • Laatst online: 30-03 22:17
Señor Sjon schreef op vrijdag 12 oktober 2018 @ 15:12:
Kan je wel vinden, maar als bouwkundige is een raam achter een raam plakken echt iets waar de nekharen van overeind gaan staan. ;)
Fair enough ;)

Ik vond dit de meest waardevolle reactie tot nu toe trouwens, dat wil ik toch even zeggen :)
Op de site van Saint Gobain heb je een nuttige brochure met alle akoestische gevolgen uitgelegd: https://nl.saint-gobain-b...om/nl/sgg-stadipr-silence
Dit is inderdaad een heel goede samenvatting. Ik wou dat ik die eerder was tegengekomen. Ik wist het meeste intussen al uit diverse bronnen maar dat heeft me wel heel wat tijd gekost. Ik wist trouwens nog niet dat één dikke plaat glas meer dempt dan twee half zo dikke, maar eigenlijk is het wel logisch.
Standaard 4-15-4 glas heeft een Rw van 29 dB. Bij 4-15-6 Climaplus Acoustic halveert het geluid al (demping 32 dB). Standaard veiligheidsglas (6/12/44.2=~27mm) heeft al 37 dB demping, een reductie van bijna 88% ten opzichte van standaard glas. Voor een dun ruitje zoals in jouw woning, zal dit nog veel hoger liggen. Op de achterpagina staan ook rekenvoorbeelden.
Het is geen serieuze meting, maar om een idee te geven: Met mijn iPhone 5 en een dB-appje kom ik op in ieder geval 20 dB verschil tussen als ik hem uit het raam hou of binnen met het raam dicht. Dat moet dus echt veel beter kunnen.
Mijn advies is dan ook om het bestaande glas eruit te halen, kozijnsponning op te frezen (of smallere glaslat, naar gelang de situatie) en dan nieuw glas te plaatsen. Dit is tevens gelaagd, wat ook weer inbraakwerend is.
Eén ruit in één kozijn zal er natuurlijk (nog) netter uitzien dan twee kozijnen voor elkaar, dat staat buiten kijf. De reden dat ik het toch zo wil doen is: Het geeft nóg meer geluidsisolatie. Kijk, die bestaande kozijnen heb ik toch al. Ze zitten er al in. Ze zijn betaald. Ze kosten niets extra's meer. Waarom zou ik ze er uit slopen als ik daardoor 20 dB extra demping kan hebben?

Want wat ook meespeelt: Het zijn vooral de lage tonen die lastig te dempen zijn. Die dB-waardes die je noemt zijn een soort gemiddelden. Dat is begrijpelijk want dat is de norm en makkelijk vergelijken, maar juist die lage tonen worden veel minder goed gedempt, zoals je misschien wel weet. Dus glas wat '37 dB dempt', dempt geen 37 dB op de sportuitlaat van een motor of de basdreunen van een houseplaat die uit een langsrijdende auto komen.

Daarom wil ik het op mijn werkkamer zo dicht mogelijk maken. Spouwmuren van beton en steen halen zo'n 50 dB demping, 55 als ze geen ankers hebben maar daar ga ik maar niet van uit in mijn geval. Kortom dubbel glas heeft voor mij in principe zin tot zo'n 50 dB maar dan moet je dus de dikste kwaliteit geluiddempend glas mét akoestische folie nemen, zoals Phonibel ST4551 van 88.2ST -15- 66.2ST à € 250 de vierkante meter.

Door eerst alleen mijn werkkamer / 1 groot kozijn te doen, is dat financieel te overzien.

Valt het tegen dan heb ik in ieder geval toch de maximale demping.

Valt het mee, dan kan ik altijd nog besluiten bij de rest van het huis het bestaande glas te vervangen – zoals je voorstelt – in plaats van de kozijnen te verdubbelen.
[…]Kan je toevallig een code zien in het glas? Meestal zie je op het aluminium profiel een code geprint.
Op de 2 vaste ruiten staat:
Glaverbel Thermobel 06 4 S2-THERMOPLUS STARLITE N HR++ H07761 6 532-1- 83

Op de openslaande ruit staat (als ik het goed zie):
Glaverbel Thermobel06 4 S2 THERMOPLUS STARLITE N HR++H07761 5 532-1- 93

[Voor 0% gewijzigd door laptopleon op 13-10-2018 16:41. Reden: uub-code gefixt]


  • Bart2005
  • Registratie: Juli 2014
  • Laatst online: 11-09-2022
Vaal schreef op zaterdag 13 oktober 2018 @ 15:02:
maar een optrekkende motor met open uitlaat echt niet.
Als die voortdurend langs scheuren dan kan je beter gaan verhuizen denk ik. Niets is daartegen bestand. Als je e.e.a. fijn gedempt heb hoor je dat nog en stoor je je er nog steeds aan. Beter kun je dan de oorzaak wegnemen. Het is opvallend dat het meteen zo in hyperbolen wordt gesteld.... Straaljagers.. motoren zonder uitlaat... Dan ben je sowieso kansloos. Maar die dingen waren niet aan de orde dacht ik.

[Voor 19% gewijzigd door Bart2005 op 13-10-2018 18:09]


  • Señor Sjon
  • Registratie: Juli 2003
  • Laatst online: 16:42

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

Hoeveel dB meet je buiten op de ruit? Sterke incidentele geluidsbronnen dempen vereist een overkill aan maatregelen. Dan praat je effectief over een doos-in-doos constructie zoals bij poppodia in binnensteden.

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


  • nare man
  • Registratie: Juli 2000
  • Laatst online: 26-07-2020
laptopleon schreef op zaterdag 13 oktober 2018 @ 14:30:
[...]


Vandaar dat mijn besluit is: Dan maar mijn bestaande huis potdicht maken. Ja, het kost al gauw € 1.000 om alleen al een raam van 3x2 meter supergoed te geluidsisoleren, maar wat dan nog? Als ik een auto van € 20.000 koop die na 10 jaar nog 2.000 waard is, vind niemand het een rare uitgave, maar als ik hetzelfde uitgeef aan geluidsisolatie – wat voor mij neerkomt op mentale rust – dan wordt je soms raar aangekeken. Tja, dat is dat jammer want het is mijn leven en mijn besluit staat vast.
Als geluid zo'n levensbeheersend probleem is dan kun je je huis nog wel potdicht maken maar wat doe je dan met je tuin? Zit je daar gewoon nooit in?

After all, you can't see a figure's panties unless it's the real thing.


  • laptopleon
  • Registratie: Februari 2004
  • Laatst online: 30-03 22:17
Als er één of twee motoren tegelijk langsrijden heb je buiten al gauw 70 dB(A). Ik wordt op mijn wenken bediend want prompt komt er een hele groep scheetkussens (choppers met open uitlaat) voorbij: 73 dB(A) (en 55 binnen met het raam dicht, maar dat was was met beneden de schuifdeur open..)

De weg ligt niet precies onder mijn raam maar op het dichtstbijzijnde punt op ± 40 meter afstand. Veel van de irritatie bij mij wordt veroorzaakt doordat je het op dat punt niet kunt negeren, want daarvoor is het te hard, en het moeilijk is om je er daarna voor af te sluiten, zodat je ongemerkt gaat zitten volgen, hoe ze vaak nog wel anderhalve minuut te horen zijn.


Inderdaad: Echt goed geluide-isoleren heeft heel wat voeten in de aarde. Daarom nam ik het idee jarenlang niet serieus. Ik wist dat het in technisch opzicht kon, maar omdat het duur en omslachtig is, nam ik het niet echt in overweging. Aangezien ik geen grumpy old man wil worden, gaat het idee me steeds meer aanstaan.

Ik ben langzaamaan 'rijp' geworden om de sprong te wagen. Althans eerst eens één kamer te doen: Een raam en een deur. Dat is behapbaar in praktische zin, financiële zin én dan kan ik testen of het genoeg helpt.

Door de oude beglazing ook te laten zitten en omdat die die deels open kan, kan ik dus ook uitproberen of ik die kan missen, of dat die pakweg 20 dB extra isolatie liever erbij wil houden.

  • laptopleon
  • Registratie: Februari 2004
  • Laatst online: 30-03 22:17
nare man schreef op zondag 14 oktober 2018 @ 15:18:
[...]Als geluid zo'n levensbeheersend probleem is dan kun je je huis nog wel potdicht maken maar wat doe je dan met je tuin? Zit je daar gewoon nooit in?
Ik heb best een leuk tuintje met een terras en mijn vrouw vindt het leuk om in het weekend daar te zitten en eens wat te snoeien en zo. Ik ga er dan uiteraard wel eens bij zitten, bakkie koffie etc. Ik help met snoeien. Hang een vlinderkastje op.. Maar verder geef ik er weinig om inderdaad.

Je moet het zó zien: Het is één ding als je zelf de tuin in gaat en dan dat geluid hoort. Dan kies je er zelf voor, op dat moment, maar je kan er elk moment ook weer besluiten dat je het zat bent en weer naar binnen gaan.

Het is heel wat anders als je het altijd moet horen, dag en nacht. Dan heb je er dus geen enkele controle over. Een ander bepaald dan wanneer jij afgeleid wordt van je film, van je maaltijd, van je werk, van je gedachten.

  • laptopleon
  • Registratie: Februari 2004
  • Laatst online: 30-03 22:17
Señor Sjon schreef op zondag 14 oktober 2018 @ 10:19:
Dan praat je effectief over een doos-in-doos constructie zoals bij poppodia in binnensteden.
Omdat het een vrijstaand huis is met dikke stenen muren en dikke betonnen vloeren en we er maar met zijn tweeën wonen, is het ergens nog te overzien. Het huis is in feite al een hele stevige doos met muren van 50 dB(A) 'dik'. Het is een kwestie van de 'gaten' dichtmaken:

• Alle ramen van geluid-isolerend glas voorzien. De serre is best groot dus dat wordt de grootste financiële aderlating ;(
• Dak / zolder ga ik niet betimmeren of zo, daar staat vooral oude rotzooi en de wasmachine. Ik maak een luik bovenaan de trap, met een contra-gewicht, zodat die makkelijk te openen / sluiten is.
• Het huis heeft uiteraard zo'n verplichte WarmteTerugWin-installatie dus ventilatie is al ingebouwd. Ding staat gelukkig op zolder, net als de c.v.-ketel. Af en toe de ramen open blijft mogelijk uiteraard.
• De voordeur, voordeur(kieren), brievenbusklep verzwaren is ook wel te overzien
• De pijp van de afzuigkap. Misschien kan ik daar een klep voor of in zetten die dicht kan. Dat wilde ik altijd al een keer doen, want in de winter komt daar een fikse koude trek doorheen.

  • Karinvt
  • Registratie: December 2018
  • Laatst online: 27-12-2018
Ik ben erg benieuwd of je uiteindelijk het extra kozijn hebt geplaatst en wat je ervaringen zijn.

  • laptopleon
  • Registratie: Februari 2004
  • Laatst online: 30-03 22:17
Zo, dat is al even geleden.

Uiteindelijk heb ik het niet gedaan, omdat ik geen bedrijf in de buurt kon vinden wat hier iets mee deed / ervaring mee had / zin in leek te hebben.

Ook heeft het natuurlijk weinig zin om een paar ramen of een verdieping te doen als het trapgat naar beneden en boven open zijn en daar alsnog weer ramen, voordeur met kier, afzuigkap etc zitten.

Ik zou het nog steeds willen doen maar niet zonder professionele hulp / advies.

Met name met de serre die we hebben weet ik niet goed raad.
Pagina: 1


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee