• KlaasjeNL
  • Registratie: Februari 2006
  • Laatst online: 09:20
Ola, mijn vrouw in dienst als schoonheidsspecialiste. Ze volgt regelmatig trainingen in haar eigen tijd die door de baas worden betaald. Hoewel het niet met die woorden wordt gezegd, is mijn vrouw eigenlijk verplicht om deze trainingen te volgen.

Nou heeft ze bij haar contract 3 jaar geleden een addendum getekend waarin gesteld wordt dat zij 100% van de kosten van een training moet terugbetalen als zij binnen een jaar na deze training vertrekt bij de werkgever. Vertrekt ze binnen 2 jaar, dan betaalt ze 75%, binnen 3 jaar 50% en binnen 4 jaar 25%.

Ze is niet helemaal gelukkig bij deze werkgever, maar laat mijns inziens ook wat makkelijk over zich heenlopen, net als een directe collega van haar, waarmee ze samen met de bazin het team vormt.

Mijn standpunt is dan ook: laat je baas maar weten dat je geen trainingen meer wilt volgen omdat je over 4 jaar mogelijk eens wat anders wilt doen. Dit vindt ze (begrijpelijk) lastig om aan te geven.

Mijn vraag is nu in hoeverre en dergelijk addendum überhaupt rechtsgeldig is? Immers betekent het constante aanbod aan trainingen en de must om deze te volgen dat je nooit uit eigen beweging kan vertrekken zonder een boete te betalen. En dan moet je denken aan +/- 6 trainingen per jaar van bedragen die per training variëren tussen de 500 en 1000 euro. Geen misselijke bedragen dus.

  • jjust
  • Registratie: April 2005
  • Laatst online: 15:42

jjust

Het leven is een strijd

Die bedragen zijn niet mis!

Wat staat er precies in het addendum?
Ik heb een vergelijkbare studiekostenregeling alleen geldt die alleen voor cursussen die ik zelf wil doen. Cursussen verplicht door de werkgever zijn uitgezonderd. Het lijkt mij eerlijk gezegd ook vreemd dat verplichte cursussen hieronder vallen. Ze kunnen dan ongelimiteerd cursussen verplicht stellen en dan kan je nooit meer weg. Anders inderdaad aangeven geen cursussen meer te willen volgen.

Als ze wil overstappen kan je ook aan je beoogd werkgever vragen of ze de studiekosten willen overnemen. Dus dat is misschien een mogelijkheid.

  • GforceNL
  • Registratie: Juli 2004
  • Laatst online: 29-03 10:16

GforceNL

Out of memory....

Lijkt aan alle regeltjes te voldoen.

Mijn advies is stoppen met de cursussen om de kosten binnen de perken te houden mocht ze een andere baan vinden.

http://www.wetrecht.nl/studiekosten-terugbetalen/

<Zinloze tekst hier>


  • Umbrah
  • Registratie: Mei 2006
  • Laatst online: 13:03

Umbrah

The Incredible MapMan

Sommige beroepen is stoppen met trainingen/certificeringen geen optie. helaas. In de ICT zie je dat een (eventuele) nieuwe werkgever vaak dit soort boetes "overneemt"... ik weet helemaal niks van schoonheid (ik vind sommige UML diagrammen wel kunstwerken...) maar als de sector een beetje er op lijkt en je vrouw is helemaal bij, en het is bovendien een schaarse markt (weinig mensen VS veel werkplekken) dan zou ze een kans maken hierin. Gewoon op de koffie gaan bij een eventuele nieuwe werkgever is altijd vrij.

  • DrivinUCrazy
  • Registratie: Oktober 2004
  • Laatst online: 13:58

DrivinUCrazy

Vechte, valle en opstoan

Ik denk dat je als schoonheidsspecialiste niet zo'n luxe positie hebt op de arbeidsmarkt dat je volgende werkgever de boetes van je overneemt. ;)

Zijn de trainingen nodig om bijvoorbeeld gecertificeerd te blijven?

't Is een kwestie van geduld, rustig wachten op de dag, dat heel Holland Limburgs lult.


  • frickY
  • Registratie: Juli 2001
  • Laatst online: 27-03 19:49
GforceNL schreef op woensdag 3 oktober 2018 @ 07:13:
Lijkt aan alle regeltjes te voldoen.

Mijn advies is stoppen met de cursussen om de kosten binnen de perken te houden mocht ze een andere baan vinden.

http://www.wetrecht.nl/studiekosten-terugbetalen/
Kleine nuance
Een werkgever wil over het algemeen graag in zijn werknemers investeren door ze een studie te laten doen
Dit gaat over wanneer de werknemer een studie wilt doen.
Werkgever heeft overigens een scholingsplicht. Zo heel bijzonder is het dus niet dat er opleidingen gevolgd (kunnen) worden.

Wat wél bijzonder is, is dat de trainingen in eigen tijd gedaan moeten worden. Dat is niet de bedoeling. Als de training op verzoek van de werkgever wordt gedaan, valt die onder werktijd.

Zie ook https://zakelijk.infonu.n...-cursus-voor-de-baas.html

  • Helixes
  • Registratie: Juni 2010
  • Laatst online: 18-03 15:13
Tja, ik denk dat het tijd is voor je vrouw om haar positie opnieuw te onderhandelen.

Je laat doorschemeren dat er consequenties zijn verbonden aan het niet volgen van de cursusen. Welke dat zijn, is niet duidelijk. Echter, ik kan me voorstellen dat haar werkgever niet geïnteresseert is in medewerkers die die cursusen niet wil doen.

Tegelijk lijkt me de verhouding tussen werkgever en werknemer bijzonder toxisch, simpelweg omdat dit wat mij betreft een wurgcontract is.

Wat mij betreft zou het een goed idee zijn om aan te geven dat ze stopt met het volgen van die cursusen. Ik zou vernietiging eisen van de overeenkomst met betrekking tot vergoeding cursusgelden voor toekomstige cursusen, en doorbetaling van loon tijdens die cursusen. Zolang die eisen niet worden ingewilligd, zou ik dan ook maar geen cursusen meer doen.

Dan is het slikken of stikken voor de werkgever. Ontbinding van het arbeidscontract betekent dat zij de studiekosten verder niet kunnen verhalen op je partner. Inwilliging van de eisen betekent dat ze naar alle vrijheid die cursusen kan blijven volgen. In beide gevallen verbetert haar positie.

  • Hielko
  • Registratie: Januari 2000
  • Laatst online: 16:16
Jup, denk dat dat inderdaad de enige redelijke oplossing is. Gewoon zeggen dat je in verband met de mogelijke kosten op het moment geen cursussen meer wilt volgen, en dan merk je wel waar het schip strandt.

Overigens, hoeveel verdien je als schoonheidsspecialiste? Als dat tegen het minimumloon aanzit dan kunnen mogelijkerwijs niet (alle) studiekosten teruggevorderd worden omdat het effectieve loon daar nooit onder mag komen.

  • mddd
  • Registratie: Juni 2007
  • Niet online
Eens met Helixes en Hielko, wel met de opmerking dat je beter niet meteen met een 'slikken of stikken' achtige houding erin kunt gaan. In de meeste situaties kom je het verst door gewoon je situatie uit te leggen en in overleg te treden.

4 jaar is een lange tijd. Het is heel normaal om uit te leggen dat je de combinatie van verplichte cursus plus verplicht terugbetalen (zelf na 3 of 4 jaar nog!) bezwarend vindt. Je kunt dat (denk ik) best doen op een vriendelijke manier zonder dat je meteen dreigt of doet lijken alsof je binnenkort weg wilt gaan. Als ze blij met je zijn als werknemer zullen ze je tegemoet willen komen lijkt mij.

(Ik realiseer me dat TS niet de persoon in kwestie is maar ik schrijf 'je' om het makkelijker leesbaar te houden).

PV : 4650 Wp : 15 x AEG AS-M60XB-310 + GoodWe 4200D-NS : PVOutput


  • MrAngry
  • Registratie: December 2001
  • Laatst online: 15:02
Ik vind dat jullie er ook wel hard ingaan. Ik zou eerst eens in gesprek gaan om te bekijken hoe de werkgever erin staat. Wellicht dat die ook zoiets heeft van dat het nu van een heel redelijk bepaling naar een onredelijke is gegaan. Het kan prima dat de werkgever zich hier helemaal niet van bewust is. De volgende stap is dan om er achter te komen of de werkgever deze cursussen als verplicht beschouwd.

Daarna kan je, als de aannames in dit topic bevestigd zijn in een tweede gesprek aangeven dat het dan voelt als een wurgcontract en dat je liever naar een meer gelijkwaardige constructie toe zou gaan, zeker na 4 jaar prima samenwerking zou dat moeten kunnen lijkt me.

En indien nodig daarna pas met gestrekt been erin.

Secrecy corrupts, absolute secrecy corrupts absolutely.


  • Tommie12
  • Registratie: Juni 2011
  • Laatst online: 14:31
De echte geldigheid van dat addendum zal je pas weten als je effectief vertrekt, de baas alles probeert aan te rekenen, en het tot in de rechtbank drijft.
En ook dan is de uitspraak onzeker.

Nu, anderzijds is het toch behoorlijk positief dat je naar trainingen mag gaan, dat houdt je marktwaarde op peil.

  • FlowSnake
  • Registratie: Maart 2017
  • Laatst online: 26-03 21:39
Is een belangrijkere vraag niet waarom zij het daar minder naar haar zin heeft?

Ik bedoel, ik ben niet wegwijs in de branche, maar kennelijk investeert de werkgever dus in het personeel.

Als ik zo de post lees, kan ik ook een andere realiteit ontdekken;

Hoe staat haar collega hierin? Weet zij wel van die onvrede af, en denkt zij daar ook zo over?

Waar ik heen probeer te sturen is of jouw vrouw en haar collega mondjesmaat een werksituatie hebben gecreëerd/laten creëren door geen weerwoord te geven, die nu langzaam de spuigaten uit aan het lopen is. Denk hierbij aan langere uren draaien, meer flexibiliteit vereist, trainingen in eigen tijd moeten volgen, et cetera.

Ik begrijp dat het een kleine onderneming is en dat enerzijds de werknemers meer geneigd zijn om aan verzoekjes vanuit de werkgever te voldoen, en anderzijds dat die eenmalige verzoeken een frequentere verwachting worden zonder compensatie.

  • 11supplier
  • Registratie: April 2013
  • Laatst online: 20-03 00:49
Ik zou het bij een jurist neerleggen.

Vragen waar ik bij twijfel?
- Ik vraag me af of één addendum voor alle studies voldoende is? Is er niet een nieuwe studie een nieuw stuk getekend worden?
- Mag 4 jaar? Volgens mij is 3 jaar de norm?
- Mogen studies ter onderhouding kennis waar de werknemer niet perse baad bij heeft ook? Volgens mij dien je wel echt nieuwe vaardigheden aan te leren of iets wat je CV beter maakt.

Bron: https://www.sociaalverhaa...werkgever-bij-uit-dienst/
Een algemene studiekostenregeling waarin staat dat de werkgever aan de werknemer betaalde studiekosten kan terugvorderen is niet voldoende. In dat geval moet bij elke studie of cursus een aparte studiekostenovereenkomst met de werknemer worden aangegaan.
...
behoort het betalen van de opleiding/cursus tot de normale bedrijfsinvesteringen?
...
op wiens initiatief is de opleiding gestart?

  • daan!
  • Registratie: Februari 2007
  • Laatst online: 10:17
KlaasjeNL schreef op woensdag 3 oktober 2018 @ 00:24:
Ola, mijn vrouw in dienst als schoonheidsspecialiste. Ze volgt regelmatig trainingen in haar eigen tijd die door de baas worden betaald. Hoewel het niet met die woorden wordt gezegd, is mijn vrouw eigenlijk verplicht om deze trainingen te volgen.
Lijkt me ten eerste belangrijk om hier duidelijkheid over te krijgen, is het wel of niet verplicht door de werkgever? Zorg dat je dat zwart op wit krijgt, zelfs een email is al beter dan een mondelinge toezegging.
Nou heeft ze bij haar contract 3 jaar geleden een addendum getekend waarin gesteld wordt dat zij 100% van de kosten van een training moet terugbetalen als zij binnen een jaar na deze training vertrekt bij de werkgever. Vertrekt ze binnen 2 jaar, dan betaalt ze 75%, binnen 3 jaar 50% en binnen 4 jaar 25%.
Nu is 3 jaar gebruikelijk, en 4 jaar niet bij voorbaat verboden.. Maar het lijkt me dat een terugbetaalregeling van 4 jaar wel aanvullend onderbouwd mag worden.. Heeft de werkgever na 3 jaar niet ook al voldoende genoten van de toegenomen productiviteit?
Ze is niet helemaal gelukkig bij deze werkgever, maar laat mijns inziens ook wat makkelijk over zich heenlopen, net als een directe collega van haar, waarmee ze samen met de bazin het team vormt.

Mijn standpunt is dan ook: laat je baas maar weten dat je geen trainingen meer wilt volgen omdat je over 4 jaar mogelijk eens wat anders wilt doen. Dit vindt ze (begrijpelijk) lastig om aan te geven.
Zo zou ik dat ook niet aanpakken, dat klinkt erg als "ik wil nu weg maar moet nog even blijven plakken om de studiekosten".
Maar aangeven dat je liever de cursussen niet meer doet of indien het echt nodig is ze niet meer onder het studiekostenbeding te laten vallen.
Het lijkt me nuttiger om dat hele studiekostenbeding eruit te slopen.
Mijn vraag is nu in hoeverre en dergelijk addendum überhaupt rechtsgeldig is?
Er zijn uitspraken waarin werknemers er onderuit komen, maar dat weet je pas bij de rechter. In principe moet je ervan uitgaan dat het beding rechtsgeldig is.
Immers betekent het constante aanbod aan trainingen en de must om deze te volgen dat je nooit uit eigen beweging kan vertrekken zonder een boete te betalen.
[...]
En dan moet je denken aan +/- 6 trainingen per jaar van bedragen die per training variëren tussen de 500 en 1000 euro. Geen misselijke bedragen dus.
Hoeveel cursussen kan je als schoonheidsspecialiste doen?

  • aegis
  • Registratie: Augustus 2002
  • Laatst online: 14:18
Ik ben het met @11supplier eens zou het addendum en arbeidscontract eens door een jurist/rechtswinkel door laten lopen kijken of het allemaal wel geldig is en zodra daar kennis overgenomen een gesprek aan gaan met de werkgever over dat je geen cursussen meer wilt volgen.

Aan de hand van hoe het gesprek verloopt kunnen je kijken of het probleem opgelost word of dat je toch met een gestrekt been erin moet gaan.

Het lijkt mij namelijk niet helemaal geldig als er verplichte cursussen gedaan moet worden die terugbetaald moeten worden. In feite maak je het zo voor een werknemer namelijk niet mogelijk door te groeien in carriere en mogelijkheden zonder daarvoor te betalen zeker omdat het bedrag ook niet kleiner wordt, elk jaar komt er minimaal 3k euro bij aan kosten terwijl je maar 750 van die 3000 terugbetaald dus je zult zolang je er werkt nooit zonder die scholingskosten komen in de huidige structuur.

[Voor 6% gewijzigd door aegis op 03-10-2018 17:37]

https://bettyskitchen.nl

Pagina: 1


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee