In elk geval in België is het vrij standaard om een 300mA aardlekschakelaar net na de teller te zetten (die wordt bij keuring ook verzegeld) en gevoelige circuits achter een extra 30mA aardlekschakelaar te zetten . Voor een deel is dat verplicht (badkamer bijvoorbeeld), maar met de isolatiekwaliteit van moderne toestellen kan je ook je hele installatie achter die tweede 30mA aardlekschakelaar zetten. (edit: voor de duidelijkheid, dat is verplicht, je mag ook 2 maal 30mA of 30mA en 3mA of zo gebruiken, maar een badkamer bijvoorbeeld moet achter 2 aardlekschakelaars zitten waarvan de eerste <= 300mA is en de tweede <= 30mA is)
In de praktijk gebeurt het in zo'n geval vaak dat beide aardlekschakelaars afslaan bij een aardlekfout. Dat is uiteraard foute boel, maar niet fouter dan als er één zou afslaan. Je zit met een aardlekfout en die ga je moeten opsporen.
Begin eens met alles behalve die kring uit te schakelen (zekeringen uit) en test of het probleem dan optreedt (indien niet, zit je ergens met beïnvloeding tussen de kringen (koppelingen of meerdere aardlekfouten); indien wel, dan weet je dat je het in die kring moet zoeken. Test diezelfde toestellen ook eens op andere kringen die ook achter de 30mA aardlekschakelaar zitten. Als je dan hetzelfde probleem hebt, ligt het aan de toestellen of aan de aardlekschakelaar (die dingen kunnen ook stuk gaan en dat gebeurt waarschijnlijk op een moment dat ze gebruikt of getest worden, dus bij aanpassingen aan de installatie, want zo goed als niemand test die dingen maandelijks).
[Voor 6% gewijzigd door indigo79 op 19-09-2018 12:52]