dion_b schreef op zondag 8 juli 2018 @ 16:06:
Zijn zorg - dat er vanuit UTP een of andere analoge brom/ruis mee komt met het digitale signaal via Ethernet, dat zijn zijn beurt de analoge output van z'n streamer kan beinvloeden - is helemaal niet zo gek.
Dat is wel gek want dat hoort a) niet uit de zender z'n bitjesgenerator te komen, b) buiten de kabel gehouden te worden door bijvoorbeeld de twists, en c) stuk te lopen op de bitjesdetectie bij de ontvanger, en als het daaromheen loopt dan zit er iets goed mis in het ontwerp.
Qua twists: Las tijden geleden een stukje van wat PA mensen die keken of UTP een werkbare vervanger was voor gebalanceerde microfoonkabel. Waarmee toch niet heel erg grote stroompjes over soms tientallen meters mee vervoerd worden, van podium naar mengtafel. De conclusie was dat ja, gangbare UTP werkt prima voor dat doel. Ook niet heel gek want 20 kHz is niet heel veel vergeleken met wat zelfs 10BASE-T over de kabel jaagt.
Je hebt gelijk als je zegt dat als dat kan optreden er sprake is van slecht ontworpen apparatuur, maar zoals je vervolgens zelf aangeeft is slechte apparatuur schering en inslag. Dus het is een reele zorg, zelfs met dure apparatuur.
Dat voor de discussie aannemende, doet de techneut dan er simpelweg een hekje omheen zetten. In dit geval een hekje om het analoge gedeelte, dat hou je ruisvrij, en alle ruis rond je bitjes laat je stuklopen op je digitale bitjesdetector in je per lichtpijp aangesloten DAC. Dan kan er 50 Hz op je ethernetkabel staan en je hoort er niets van op de speakers. Dat is waarom we digitale techniek hebben.
Al het andere is dan gewoon niet interessant meer. Wil je je daar toch in verdiepen, tijd om zelf eens een cursus electrotechniek te doen, de 'scoop aan te zwengelen, en zo verder.
Of je zet je versterker op tien en gaat dan dat wereldbefaamde stiltenummer streamen. Dan hoor je gauw genoeg of er nog iets te horen is qua meelekkende ruis. Hoor je niets, waar is dan het probleem?
Overigens, als ik Auralic google zie ik dat sommige modellen van WiFi voorzien zijn. Ik ben doorgaans groot voorstander van het geven van vaste aansluitingen aan vaste apparaten, maar als je 100% zeker wilt zijn dat je geen stoorproducten binnen krijgt is via WiFi verbinden met de router allicht het overwegen waard.
Zodat je het vage gebrom van de buurvrouw haar gare magnetron kan beluisteren als ze jouw en de hele rest van de buurt hun wifi signaal ermee wegdrukt om een broodje bapao op te warmen?
Ik begrijp je redenatie hier niet helemaal.
Focal schreef op zondag 8 juli 2018 @ 16:25:
Tja.. iedereen komt weer met wat anders en spreekt elkaar soms tegen, en ik heb helaas niet voldoende kennis van zaken om kaf van koren te scheiden.
Wellicht dat dat feit u even ontschoten is.
Nou nee, die constatering is vrij centraal aan het epistel. En mijn tip zou dan ook zijn om daar wat aan te doen. Maar dan niet vanuit de audio-hobby met zo hun eigen niet altijd heel erg in de werkelijkheid gegronde ideetjes, maar vanuit grondbeginselen in de electrotechniek en eventueel de digitale techniek. Want dat is toch waarmee de apparatuur uiteindelijk moet werken.
Klopt als een bus! Eerder boeide mij dit soort dingen ook ab-so-luut niet! Maarja, als Muziek-enthousiasteling raak je soms verwikkeld in bepaalde zaken. Ik heb er zelfs een cursus voor gedaan omdat in die groepen het ‘not done’ is je niet te interesseren in dergelijk zaken.
Wat niet wil zeggen dat de groupthink helemaal rationeel is.
Persoonlijk denk ik dat het veel interessanter is om een cursus PA te doen en met practische hands-on ervaring en van mensen met interessante verhalen van de werkvloer te leren hoe dat met die groundloops en wat er nog zo meer mis kan gaan met audio nou klinkt. Dan krijg je vanzelf wel een gevoel van wat er werkt en wat niet.
Of ga met die eerder genoemde cursus electro je eigen versterker bouwen. Dan kun je tot in den treure uitvogelen wat er wel en niet werkt. Je loopt wel het risico dat je je hoorplezier vergalt omdat je ondertussen precies kan horen wat er mis is met je set-up. Een probleem wat je ook hebt met uitgaan en hebben gewerkt in de uitgaanswereld.
Dat ziet er bij vluchtige inspectie uit als de F in F/UTP.
Precies! Goedkope Chinese rommel. Zoals schakelende voedindingen aan m’n Router. Ieders router.
Sommige routers hebben dure Chinese rommel aan boord, ingebouwd zelfs. Al over gedacht om je netwerk te upgraden naar enterprise spul om de ruis te minderen?
Ik heb ook niets gezegd over dat bepaalde apparatuur ‘superieur’ is. Ontzettend veel digitale apparaten worden geleverd met gewoon slecht ontworpen voeding. Omdat goed ontworpen lineaire voedingen te duur zijn.
Tja...
Je zou natuurlijk al die apparatuur kunnen uitzoeken op bijvoorbeeld met 12 volt (of -48 volt) gevoed willen worden en een laagspanningsnet in je huis aan te leggen, gevoed met batterijen die dan weer gevoed worden uit het lichtnet.
Je kan voor de gein eens kijken hoeveel zoiets kost in combinatie met een redelijk goede (maar niet "audiofiel"-geprijsde) audio setup.
Bepaalde zaken zijn soms overtrokken, maar in de kern gewoon hoorbaar.
Soms wel, soms niet. Ik denk dat een hoop dingen waarvan wel geclaimd wordt (in het wereldje) dat ze ze kunnen horen bij blinde luistertests toch niet gehoord zullen kunnen worden.
En dat er soms over doodsimpele oplossingen heen gekeken wordt omdat, bijvoorbeeld, een afsluitweerstandje van een paar cent gewoon te min is voor een huiskameropstelling waar de kabel al meer kost dan een modaal maandsalaris.
Geen idee. Kan ik niet meten.
"Meten is weten."