denuz schreef op dinsdag 19 juni 2018 @ 09:06:
@
Anoniem: 279475 @
Anoniem: 39993
Dat het allemaal zichtbaar is in het kadaster klopt niet.
Ja, je kan in het kadaster inderdaad zien of er een hypotheek op het pand zit.
Ja, je kan in het kadaster inderdaad zien wat de hoogte van de hypotheek was bij het aangaan.
Je kan niet in het kadaster zien wat de huidige hoogte van de hypotheek is. Over het algemeen staat in iedere (consumenten) hypotheekakte dat je de woning niet mag verhuren. Desondanks geven banken in sommige situaties toch toestemming om (tijdelijk) te verhuren. Of de bank toestemming gegeven heeft kan je dan weer niet in het kadaster zien.
Aflossingen worden niet geregistreerd en het ingeschreven bedrag kan hoger zijn dan het daadwerkelijk geleende bedrag. Maar het geeft je wel een globaal beeld, zeker omdat beslagen ook geregistreerd zijn.
Mij gaat het vooral om niet-tijdelijke verhuur. Een bank geeft over het algemeen geen toestemming voor verhuur zonder beperkingen (omdat ze dan dus geen aanspraak meer kunnen maken op een huurbeding). Dus dan kun je er zekerheidshalve maar beter vanuit gaan dat het niet mag, als het volgens de in de registers aanwezige stukken niet zou mogen. Je risico is natuurlijk een stuk lager als je voor een jaartje tijdelijk een appartementje of huisje huurt. Dan kun je wat minder kritisch zijn.
TLer schreef op dinsdag 19 juni 2018 @ 09:13:
TS had een vervalste verklaring ontvangen bij het aangaan van de overeenkomst van de verhuurder. Er was voor hem dan ook geen rede om dit bij de bank na te vragen. Hij had reeds een bevestiging ontvangen op papier.
Dat was niet de TS, maar iemand met een vergelijkbaar verhaal.
Het probleem is, dat je met wat moeite (en een beetje geld) best genoeg informatie kunt inwinnen om een goede inschatting te kunnen maken terwijl de markt overspannen is. Dus ik snap ook wel dat mensen dan eerder geneigd zijn om een risico te nemen, maar neem dat risico dan in ieder geval bewust.
Als in het register "NEE" staat en een willekeurige particuliere verhuurder komt met 1 A4-tje met daarop een "JA", dan is het natuurlijk ook wel wat naïef om dan blind op die "JA" te varen, terwijl in het formele register gewoon keihard "NEE" staat. Dan ga je dat toch even navragen? Daarom hebben we nou juist die officële registers.
Als ik iets zou huren voor een korte periode, dan zou ik er waarschijnlijk wat makkelijker in staan, maar als ik voor "onbepaalde tijd" ergens wil gaan wonen dan zou ik geen genoegen nemen met een twijfelachtige constructie (zeker omdat banken eigenlijk nooit toestemming geven voor permanente verhuur, maar wel voor tijdelijke verhuur in bepaalde situaties). Maargoed.... daarom heb ik waarschijnlijk ook gekozen voor kopen i.p.v. huren.
[
Voor 34% gewijzigd door
Anoniem: 39993 op 19-06-2018 09:31
]