Jij denkt echt dat een bank moeilijk gaat doen voor die enkele jaren? Dat is een non-argument.
Als TS op safe wil spelen kan 'ie beter kijken of 'ie zijn hypotheek kan oversluiten en lagere maandlasten kan genereren of in een kortere periode kan afslossen zodat 'ie eventueel eerder met pensioen kan.
By all means is een hogere hypotheeksom een groter risico dan een lagere hypotheeksom. Mensen rekenen zichzelf veel te snel rijk. Het kan ook zijn dat de huizenmarkt in elkaar ploft en stel dat TS over 10 jaar wil verhuizen met een huis dat dan fors onder water staat omdat de huizenprijzen zijn gedaald, heeft 'ie alsnog een probleem.
Heb je gemist dat hij een huis van 430.000 euro kan financieren met een hypotheek van 300.000 euro? Zelfs als het huis 40% in waarde daalt de komende 10 jaar dan staat hij alsnog niet onder water als hij gewoon blijft aflossen. Een probleem zal hij dus niet hebben, dan moet de waarde van het huis echt halveren. Wat dat betreft zal de verhouding in LTV niet heel erg veel veranderen.
Kortom, ik zou niet zomaar verhuizen en overwaarde gebruiken voor wat dan ook, enkel omdat het schijnbaar financieel voordeliger lijkt. Versneld aflossen, dát is per definitie verstandig. Al het andere niet. (Al kunnen er absoluut redenen zijn om overwaarde te gebruiken. Wij gaan ook flink verbouwen intern. We gebruiken daar de overwaarde eigenlijk alleen voor omdat het verhaal naar de bank daardoor makkelijker werd. Het huis is nu, voor verbouwing, al net zo veel waard als wat we er voor betaald hebben plus de kosten van verbouwing. De verbouwing word bijna 1:1 gezien als waardevermeerdering, dus na verbouwing staat het huis fors boven water. Voor zolang het duurt...)
Wat jij doet is een verbouwing financieren met overwaarde simpelweg omdat het financieel voordeliger lijkt. Je praat je eigen verbouwing goed met een waardevermeerdering die je als 1:1 ziet terwijl dat natuurlijk volstrekt onrealistisch is. Een deel van het geld voor de verbouwing is al direct verdampt nadat je verbouwing is afgerond.
Dus waarom is een verbouwing wel een verstandig idee en verhuizen niet, enkel omdat jij voor de eerste optie hebt gekozen? Je moet puur vanuit de feiten redeneren, niet vanuit je eigen voorkeuren.
Daarnaast is het ook niet zo dat versneld aflossen per definitie verstandig is en al het andere niet. Dat is weer erg zwart-wit kijken vanuit de eigen situatie. Er zijn genoeg redenen te bedenken dat versneld aflossen niet interessant is. Ik heb de afgelopen jaren flink extra afgelost en achteraf gezien was dat vanuit financieel opzicht niet de beste keuze. Geen slechte keuze, maar ook niet de beste.
CornermanNL schreef op maandag 12 maart 2018 @ 08:53:
Het 'verzilveren' van de overwaarde door te verkopen en naar een huis in een duurdere klasse te verhuizen klinkt leuker dan het is. Hele volksstammen hebben dit rond 2007 gedaan en zitten nu nog op de blaren.
De meeste die deze truc uithalen gaan namelijk een hogere schuld aan dan de schuld die ze hadden bij hun oude woning. Het idee dat je dan 'rijker' wordt door dit te doen gaat dan gelijk mank. Je verhoogt simpelweg je risico op wat in eerste instantie gewoon een eerste levensbehoefte is, een dak boven je hoofd.
Nu gaat het allemaal lekker , maar als het straks tegenzit moet je gewoon de hogere aflossing iedere maand naar de bank overmaken. En als dat dan niet lukt om wat voor reden dan ook , kan je ook niet lekker makkelijk van je te dure huis af.
Je moet altijd naar het risico blijven kijken. Echter een LTV van onder de 70% maakt het een stuk minder risicovol. Daarnaast zijn de eisen voor een hypotheek een stuk strenger waardoor er ook niet zoveel geleend kan worden als in 2007 mogelijk was. Kortom constant blind naar de crisis blijven refereren om een punt te maken houd op een gegeven moment ook op.
Blijft natuurlijk wel staan dat je altijd moet kijken of je de lasten kan blijven betalen. Echter het idee is juist dat een nieuwe hypotheek afsluiten door te verhuizen (en dus geen boete te betalen) betekent dat je (veel) minder rente gaat betalen waardoor je tegen dezelfde maandlasten meer kan lenen, wat dat betreft hoeft het risico dus niet te stijgen.
Het is daarom erg belangrijk om de cijfers op een rij te zetten voordat je van te generieke uitspraken uit gaat. Reken voor jezelf eens uit wat de extra kosten gaan zijn, wat het risico gaat zijn en wat je er mee gaat winnen. Dan weet je snel genoeg of het interessant is of niet.
[
Voor 24% gewijzigd door
Tsurany op 12-03-2018 09:14
]
SMA SB5.0 + 16x Jinko 310wp OWO + 10x Jinko 310wp WNW |--|--| Daikin 4MXM68N + 1x FTXA50AW + 3x FTXM20N