@
DonJunior Het antwoord is al gegeven door FeaR en de link van The Eagle is ook zeer informatief. Als ik me goed herinner worden daar de Denon receiver instellingen in lekentaal uitgelegd.
Echter wel nog een aanvulling. Audio is verre van zwart/wit, er zijn zoveel factoren die meespelen dat je eigenlijk geen echte harde regels kunt opstellen over de juiste audio instellingen. In de meeste gevallen geven bovenstaande suggesties echter wel een prettig resultaat (iig voor film en dat is toch waar het gross van de 5.1sets voor gebruikt wordt) en zijn ze een mooie uitgangspositie voor eventuele verdere finetuning van instellingen. Smaak is tenslotte persoonlijk.
Het grote voordeel van een subwoofer is dat deze gebouwd is om lage frequenties weer te geven en zal dat daarom meestal op een hoger volume kunnen weergeven (vanwege formaat speaker en het aanwezige vermogen). Ook al zou de frequency response volgens de specs aardig gelijk zijn aan een speaker, zal een subwoofer er meestal meer volume uit kunnen krijgen. De +/- 3db waarover gesproken wordt bij de frequency response geeft slechts aan dat de genoemde frequentie het punt is waar de weergave 3db onder de gemiddelde weergave uitkomt.
Het Grote Subwoofer Topic
Er wordt verder geen rekening gehouden met het volume, terwijl dat toch eigenlijk een belangrijk punt is. Het gehoor is namelijk niet even gevoelig voor alle frequenties. Het is het meest gevoelig voor frequenties rond de 4000hz. Daarboven en daaronder is er een mooie curve voor wat betreft gevoeligheid;
Bron: http://www.silcom.com/~aludwig/EARS.htm
Zoals je ziet hebben de lage frequenties aanzienlijk meer volume nodig voor een gelijkwaardige weergave. Dat kan zomaar 20 tot 30db meer zijn, (wat een factor 100 tot 1000 is qua benodigd vermogen). Dat verschil in waarneming strookt niet echt met een vlakke frequency-response waar speakerfabrikanten dus mee adverteren. Door een losse subwoofer te gebruiken, kun je deze dus wat luider afstellen dan de speakers, zodat je optimaal kunt inspelen op onze verminderde gevoeligheid. Hoewel ik, nu ik dit schrijf, eigenlijk wel denk dat hier in de audiotracks (hetzij film hetzij muziek) al rekening mee gehouden moet zijn.
Toch zal een subwoofer niet altijd prettig zijn bij het afspelen van muziek. Films gebruiken de subwoofer vooral voor effecten. Die moeten knallen en de kwaliteit ervan maakt verder minder uit. Muziek echter heeft belang bij een mooie weergave van de frequenties, i.p.v. korte, zijn het vaker langere passages gedurende het hele lied die weergegeven moeten worden.
En hier komt het nadeel van een (enkele) subwoofer om de hoek kijken. De lage frequenties worden enorm beïnvloed door de ruimte waarin de speakers zich bevinden. Dat betekent dat er van die vlakke response helemaal niets meer overblijft. Door de zogenoemde
staande golven kan het zomaar zijn dat de ene frequentie met 20db wordt versterkt, terwijl de andere met 40db wordt verzwakt. Bij een liedje betekent dat dan (aanzienlijk meer dan bij film) dat je de ene passage nauwelijks hoort, terwijl de andere overmatig door de ruimte knalt. Aangezien de locatie en de mate van versterking/verzwakking van deze staande golven verandert met de plek waar je meet en waar je de sub hebt staan, kun je de effecten deels compenseren door gebruik te maken van meerdere subwoofers. Bij goede plaatsing en equalizing worden de tekortkomingen van de ene, opgeheven door de sterke punten van andere.
Feitelijk bereik je hetzelfde met twee speakers die zonder subwoofer spelen. Je hebt tenslotte twee weergevers op verschillende locaties die (door audyssey) redelijk op elkaar worden afgestemd. Daar komt bij dat muziek (m.u.v. enkele specifieke genres *kuch*o.a. dubstep*kuch*) niet zo heel laag gaan qua frequentie. Een speaker met een laagbereik van 35á45hz kan meestal prima het volledige bereik van het liedje weergeven en doet dan (ook dankzij de bovengenoemde nadelen) niet onder voor een setup met subwoofer.
Echter bij een goed afgestelde multisub opstelling heb je weer duidelijk profijt van het lagere bereik van de subwoofers.