Members only:
Alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers.
Inloggen
Dat dacht ik ook. Maar als je op de doos van de fan kijkt, zie je dat hij aangesloten moet worden op schakel (zwart), neutraal (bruin) en continu (blauw). Lijkt dus tegenstrijdig met gebruik in een vochtige ruimte....Gebanned schreef op vrijdag 29 december 2017 @ 11:56:
Volgens mij horen dingen in de badkamer standaard geaard te zijn. Daarvoor zie ik op dit apparaat geen aansluiting wat mij doet twijfelen of dit ding uberhaupt wel in de badkamer mag komen.
[ Voor 15% gewijzigd door Microkid op 29-12-2017 12:09 ]
4800Wp zonnestroom met Enphase
Life's a waste of time. Time's a waste of life. Get wasted all the time and you'll have the time of your life.
Hoe en wat had je willen aarden bij een kunststof apparaat dan? Het huis van de motor die ver weggestopt is? Apparaten die geaard moeten worden hangt altijd af van de buitenkant van het apparaat. Deze ventilatoren zijn dubbel geïsoleerd. (staat op de achterkant van de doos, links van de barcode)Gebanned schreef op vrijdag 29 december 2017 @ 11:56:
Volgens mij horen dingen in de badkamer standaard geaard te zijn.
My bad, de buisventilator die ik laatst bij mij thuis heb opgehangen vereiste wel aarding; en ik dacht dat het voor apparatuur in natte ruimtes sowieso verplicht was. Weer wat geleerd.sypie schreef op vrijdag 29 december 2017 @ 12:11:
[...]
Hoe en wat had je willen aarden bij een kunststof apparaat dan? Het huis van de motor die ver weggestopt is? Apparaten die geaard moeten worden hangt altijd af van de buitenkant van het apparaat. Deze ventilatoren zijn dubbel geïsoleerd. (staat op de achterkant van de doos, links van de barcode)
Op de doos staat anders. Raar.Gebanned schreef op vrijdag 29 december 2017 @ 12:15:
Overigens is dit apparaat alleen voor wandmontage volgens Praxis.nl
Volgens de doos is de nalooptijd instelbaar van '2 tot 30 minuten'. Is de doos wel van het juiste model TS?sypie schreef op vrijdag 29 december 2017 @ 12:11:
Laat het in ieder geval duidelijk zijn dat het uitgaan van de ventilator op het moment dat het licht uit gaat niet wenselijk is. Een douchebeurt met lekker warm water zorgt voor veel damp wat niet meteen weg is zodra je afgedroogd bent, zeker niet als er verder geen vorm van ventilatie is.
Dat is een beetje een gebrekkige quote uit de NEN1010 lijkt het. Wel een nuttige bron om even op te duikelen als men mal blijft doen met het 'sabotageargument'; als je dat niet kunt ontkrachten op basis van de wijze waarop de vorige ventilatoren stukgingen, dan zou je nog kunnen controleren of de afstand tot de douche wel volstond.Microkid schreef op vrijdag 29 december 2017 @ 12:06:
Zie ook https://www.karwei.nl/advies/elektra/elektriciteit-badkamer : "Buiten zone 2 mogen gewone 220V aansluitingen en apparaten gebruikt worden. Zolang deze maar voorzien zijn van randaarde."
Is de ventilator wel goed aangesloten? Er zit niet voor niets een continue stroomdraad op. Als die wordt aangesloten op de schakeldraad van het licht, krijgt dat apparaat dus geen stroom meer zodra je de lamp uitdoet. En dan werkt de nalooptijd ook niet.Thralas schreef op vrijdag 29 december 2017 @ 12:39:
[...]
Volgens de doos is de nalooptijd instelbaar van '2 tot 30 minuten'. Is de doos wel van het juiste model TS?
Of de motor van de ventilator zelf (of andere onderdelen), door een te hoog toerental waar hij niet op berekend is.Frosty15 schreef op vrijdag 29 december 2017 @ 12:11:
Je zegt dat hij wanneer hij uitstaat ook draait, door lucht vanuit het ventilatiekanaal.
Wellicht zit daar het probleem, zover ik weet gaat een motor zich dan gedragen als een opwekker.
Misschien dat een condensator of dergelijk dat niet leuk vind.
Zeker last van schimmel, is ook de reden dat de ventilator eindelijk geïnstalleerd is.HollowGamer schreef op vrijdag 29 december 2017 @ 12:04:
@Anoniem: 37297 Wat klote, zou voor mij een reden zijn om te verhuizen eerlijk gezegd. Maargoed genoeg huisbazen die maar wat aanmodderen of zich niet echt houden aan de regels.
Dat de ventilatie aangaat met het licht is volgensmij niet zo'n groot probleem. Het kapot gaan echter wel. Heb je geen last van schimmels btw.?
Volgens mij heb ik niet gezegd dat de ventilator draait wanneer het licht uit is, dat is in ieder geval niet het geval namelijk. De ventilator is aan wanneer het licht aan staat en direct uit wanneer het licht uit gaat. Op zich geen enorm wenselijke situatie nee, maar al een stuk beter dan helemaal niets. We laten het licht na het douchen dan nog een tijdje aan staan.Frosty15 schreef op vrijdag 29 december 2017 @ 12:11:
De ventilator is dubbel geisoleerd (symbol is een vierkantje met daarin nog een vierkantje)
Aarding is dan niet nodig, volgens mij mogen deze zelfs niet geisoleerd zijn.
Je zegt dat hij wanneer hij uitstaat ook draait, door lucht vanuit het ventilatiekanaal.
Wellicht zit daar het probleem, zover ik weet gaat een motor zich dan gedragen als een opwekker.
Misschien dat een condensator of dergelijk dat niet leuk vind.
[ Voor 5% gewijzigd door Noodels op 30-12-2017 13:16 ]
[ Voor 11% gewijzigd door jeroen3 op 30-12-2017 16:53 ]
[ Voor 19% gewijzigd door keur0000 op 30-12-2017 16:57 ]
Bron: SR. Engineer met +40 jaar ontwerp/werkervaring in het bouwen van o.a. datacenters ;)
Anoniem: 372738
Dit. Als het vocht gaat condenseren loopt het naar beneden, precies waar de printplaat is...painkill schreef op zaterdag 30 december 2017 @ 16:16:
Lijkt mij vocht te zijn geweest, zeker gezien het feit dat de printplaat op een plek zat waar druppels naartoe gaan.
[ Voor 24% gewijzigd door Anoniem: 372738 op 30-12-2017 17:50 ]
sleep: a completely inadequate substitute for caffeine
Om alle mogelijke misverstanden te voorkomen, stel dat je heel misschien ergens iets vindt van metaal waaraan je dit vast zou kunnen schroeven (kans is bijzonder klein), dubbel geïsoleerd betekent dat aarding gewoon helemaal niet is toegestaan. Met goedwillend stuntwerk (draadje naar binnen naar de motor) leidt zelfs meer naar gevaarlijker dan naar veiliger. Het apparaat is dan niet meer dubbelgeïsoleerd.Noodels schreef op zaterdag 30 december 2017 @ 13:15:
Aarde heeft geen toegevoegde waarde bij een dubbel geisoleerde behuizing...
Als 1 hond vecht om een been, dan is hij zeker schizofreen.
Anoniem: 1020671
Zelfs de duurdere modellen, ik adviseer de prettig stille S&P Silent 100 ventilators, met in rubberrand afgedekte print of kroonsteem verzuipen uiteindelijk als er water inloopt.Toettoetdaan schreef op dinsdag 2 januari 2018 @ 15:27:
Ook helemaal niet handig dat de draad van boven erin komt, als er dan een druppel op de kabel komt door condensvorming, dan geleid de draad die netjes naar het kroonsteentje.
En zoals gezegd, alle condens in dat ding gaat nu naar de printplaat...
Even omdraaien zou de levenstuud van de ding drastisch verhogenZo dus: [afbeelding]
(Sencys Ventilator Basic, de eerste die je had, IP36, maar natuurlijk alleen als hij niet op de kop hangt, anders zitten de gaten aan de bovenkant...)
https://www.praxis.nl/bad...ic-100mm-timer-ce/5324267
Maar zelfs dan, neem gewoon een duurder modelletje waarbij de electronica afgesloten is:
Als 1 hond vecht om een been, dan is hij zeker schizofreen.
Klopt, de eerste twee zijn IP36 gecertificeert, dat betekent dus dat er een constante straal op mag komen van 100liter per minut!!! (Ik vind deze certificeringzeer discutable gezien de onbeschermde electronica, maargoed)Anoniem: 1020671 schreef op dinsdag 2 januari 2018 @ 15:36:
Deze ventilator mag gewoon in de badkamer. De wijze van aansluiten is niet de reden waarom ze kapot gegaan zijn, ook al is het amateuristisch.
[ Voor 5% gewijzigd door Toettoetdaan op 02-01-2018 21:47 . Reden: Edit: webp to png ]
Duidelijke uitleg, dank!Theo74 schreef op maandag 1 januari 2018 @ 17:04:toon volledige bericht
Dubbel geisoleerd houdt in dit geval in dat er simpel NiETS te aarden valt, alles is uitgevoerd in kunstof en de motor is niet direct bereikbaar opgesloten.
Buiten het feit dat deze Praxis/Formido ventilator geen hoge kwaliteit is, is het kortsluitprobleem meest mogelijk teruglopend condenswater. Condenswater geleid normaal gesproken lastig tot niet maar eenmaal langs de luchtschacht gelopen wordt dit water vervuild. In een enkel geval kan het ook door inregenen komen als er geen juist ‘hoedje’ op het beluchtingskanaal op dak zit.
De oorzaak is een slecht beluchtingskanaal en geen tweede afzuigventilator die tegenwerkt. Zou deze er hebben gezeten dan had de huurbaas nooit een ventilor in de badkamer laten plaatsen, dat kost immers geld voor een verplicht iets wat er al zit.
Het probleem heeft alles te maken met snel en goedkoop verplichte ventilatie maken. Vaak gaat het goed, vaak gaat het mis, zoals in dit geval.
Laat een goede loodgieter het beluchtingskanaal goed inspecteren en eventueel een leidingsok trekken. Daarna moet er een goede ventilator opgezet met eventueel nalooptimer en/of hygro-sensor zodat de ventilator nog even doordraait nadat het badkamerlicht is uitgedaan. De benodigde constante fase zit simpel in de centraaldoos van het badkamerplafond. Is deze onbereikbaar door een vaak geplaatst verlaagd plafond dan zal deze even open moeten. Alleen op deze manier kom je tot een echt goede oplossing.
En vergeet niet, de ventilator doet het alleen goed als de badkamerdeur gesloten blijft tijdens het douchen.
Daar vrees ik ook voor inderdaad. Wellicht laat ik nog iemand kijken naar de algehele staat van elektronica aansluiting in het huis.Toettoetdaan schreef op dinsdag 2 januari 2018 @ 15:27:
Ook helemaal niet handig dat de draad van boven erin komt, als er dan een druppel op de kabel komt door condensvorming, dan geleid de draad die netjes naar het kroonsteentje.
En zoals gezegd, alle condens in dat ding gaat nu naar de printplaat...
Sidenote: Beunhazende huisbazen zijn prima, als ik er een was zou ik het ook doen, maar dit is gewoon gevaarlijk voor jullie. Je mag best vragen of de electronica in de badkamer door een professional mag worden gedaan. Als er al zoveel fout gaat met zoiets simpels als dit, hoe zit die lasdoos in het plafon dan in elkaar die waarschijnlijk nog dichter op je douchecabine zit?
In mijn ogen ook erg vreemd waarom dit apparaat überhaupt IP gecertificeerd is. Maar op dit moment vindt de huisbaas het helaas nog veel te leuk om ons uit huis proberen te pesten (wat alleen maar averechts werkt), dus hij gaat het niet op een andere boeg gooien ben ik bang.Toettoetdaan schreef op dinsdag 2 januari 2018 @ 17:18:
[...]
Klopt, de eerste twee zijn IP36 gecertificeert, dat betekent dus dat er een constante straal op mag komen van 100liter per minut!!! (Ik vind deze certificeringzeer discutable gezien de onbeschermde electronica, maargoed)
De derde, die het volgens de TS nogsteeds doet, is IPX4 gecertificeert en mag dus 10liter per minut over zijn bakkes krijgen. Samen met dat ze dubbel geïsoleerd zijn, mogen deze ventilatoren gewoon in de badkamer hangen. Maar dat is alleen van toepassing als ze volgens de voorschiften zijn gemonteert...
Maar, nu je het zo vraagt en ik deze foto nog eens bekijk:
[afbeelding]
Dat gaas sluit dus tegen het plastic van de behuizing, terwijl je hier juist verwacht dat het perfect in de buis zou vallen zodat je een lekdichte afsluiting hebt. Nu kan één druppel condens op het gaas gewoon de electronica in druppelen. En dat lijkt precies te zijn gebeurt. IP36 mijn reet!![]()
Inplaats dat de huisbaas zich beraamt tegen deze studenten moet hij die IP36 certificeering aanvechten!
404 Signature not found
Tsja, in zijn ogen is dat duidelijk met het geleverde bewijs (defecte ventilator, verklaring van "klusjesman", verklaring van de bedrijfsleider van de praxis), maar dat is gemakkelijk te ontkrachten gelukkig, o.a. met behulp van jullie kennis!SMSfreakie schreef op woensdag 3 januari 2018 @ 14:14:
als huisbaas ging ik zorgen dat je kon zien of er mee geklooid was of niet.. als je dan toch al geen vertrouwen meer hebt in je huurders...
[ Voor 3% gewijzigd door Majesty op 03-01-2018 14:19 ]
als ik rechter was had ik schijt aan wat een handige harry / Teun de Beun zonder enige papieren gaat roepen..Majesty schreef op woensdag 3 januari 2018 @ 14:18:
[...]
Tsja, in zijn ogen is dat duidelijk met het geleverde bewijs (defecte ventilator, verklaring van "klusjesman", verklaring van de bedrijfsleider van de praxis), maar dat is gemakkelijk te ontkrachten gelukkig, o.a. met behulp van jullie kennis!
404 Signature not found
Anoniem: 1020671
Apple iPhone 16e LG OLED evo G5 Google Pixel 10 Samsung Galaxy S25 Star Wars: Outlaws Nintendo Switch 2 Apple AirPods Pro (2e generatie) Sony PlayStation 5 Pro
Tweakers is onderdeel van
DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden - Auteursrecht © 1998 - 2025
•
Hosting door TrueFullstaq