Vraag


  • Swassena
  • Registratie: april 2009
  • Laatst online: 05-10 05:09
Hoi allen,

Ik ben aan de slag gegaan met een aantal nieuwe onderdelen om mijn pc weer wat up to date te brengen. Gisteren sloeg ik aan het installeren, maar ik liep aan tegen een probleem:

Ik geraak in het BIOS, en kan daar probleemloos in navigeren. De gegevens van de CPU en het RAM-geheugen worden ook correct uitgelezen. Geen problemen daar. Ik liet ook alle settings op de standaardwaarden. Ik heb dan ook speciaal onderdelen uitgekozen die niet op overclocking zijn gericht.

Eenmaal voorbij het BIOS probeer ik te booten vanaf mijn 256GB SSD schijfje van Samsung (een 840PRO). Ik heb ook proberen booten vanaf een USB drive om Windows te herinstalleren.

In beide gevallen is het zo dat van zodra ik wil booten vanaf een van de twee opslagmedia, de pc random lijkt af te sluiten, om daarna automatisch te herstarten. Ik krijg geen BSOD of andere meldingen te zien. Tijdens het booten merk ik ook geen foutmeldingen of beeps op. Het is verder ook zo dat het niet altijd even lang lijkt te duren vooraleer de pc automatisch reboot. Ik krijg dan de Windows laadanimatie te zien, maar hier geraakt hij nooit voorbij. De power down + reboots vinden dus telkens plaats na een 30 à 60-tal seconden.

Om duidelijkheid te scheppen: deze hardware is nieuw:Deze hardware heb ik uit mijn vorige PC gehaald.Deze dingen heb ik geprobeerd:
  • De onderdelen uit de kast gehaald en los op een antistatische mat geïnstalleerd
  • Ik heb de videokaart ook uit de setup gehaald en boot vanop de geïntegreerde graphics
  • Het RAM-latje van bank gewisseld. Dit omdat de volgorde van de RAM-slots nogal raar ligt op het nieuwe moederbord (1-3-2-4).
Bij deze dus mijn probleem. Hopelijk weer iemand hier raad. Moet ik op zoek naar een nieuwe voeding (al gaf deze in mijn vorige setup hoegenaamd geen problemen, toch is deze al wel vrij oud ondertussen) of moet ik de oplossing toch ergens anders gaan zoeken?

(NB: Ik heb absoluut geen ervaring met het maken van posts op Tweakers. Alvast mijn excuses moest ik belangrijke info vergeten zijn of bepaalde regels niet in acht heb genomen.)

Alvast bedankt! :w

Alle reacties


  • Castor385
  • Registratie: mei 2005
  • Laatst online: 26-10 23:16
Probeer het geheugen eens te testen op fouten. Vroegah gebruikte ik daar MemTest86 voor.

Als ik vreemde random reboots had, dan lag het in 99% van de gevallen aan een brak geheugen balkje

[Voor 0% gewijzigd door Castor385 op 14-07-2016 11:09. Reden: spelling error]

Study everything, You'll find something you can use


  • Tens
  • Registratie: maart 2006
  • Laatst online: 19:57

Tens

functie elders

Voor de zekerheid:
Je probeert met een oude windows installatie op een nieuw systeem op te starten?
Dat gaat bijna nooit werken.
Heb je voor het opstarten vanaf USB in het bios de opstartvolgorde veranderd?

Gezondheidsclaim in afwachting van Europese goedkeuring


  • Tjm De Groot
  • Registratie: oktober 2014
  • Laatst online: 07-02 11:10
Heb je de mogelijkheid om te testen met een andere voeding ?. Een 7 jaar oude voeding is in de loop der jaren qua power versleten en kan je beter vervangen voor een efficiënt exemplaar.

I7 8700K, MSI PRO CARBON Z370, GTX MSI 1080, 16 gigabyte ddr4 3200.


  • Swassena
  • Registratie: april 2009
  • Laatst online: 05-10 05:09
Ik probeerde eerst inderdaad een bestaande Windows installatie te booten, maar besefte dat ik inderdaad ging moeten herinstalleren. Ik heb toen een USB bootable installer gemaakt en vandaar proberen opstarten. De opstartvolgorde heb ik ook veranderd, maar nog steeds kreeg ik random reboots.

Ik zal de memtest eens proberen. Een andere voeding heb ik niet bij de hand om te testen jammer genoeg.
Thanks voor de reacties alvast!

  • frankym
  • Registratie: juli 2013
  • Laatst online: 26-10 21:27
Als je aangeeft een nieuwe ssd the hebben gekocht is het nog wel eens een apart verhaal.

Ik heb zelf ook een poos lopen stoeien dat mijn pc opnieuw bleef opstarten.

Je zou de ssd in een pc moeten hangen (met Windows)

Uitvoeren --> fdisk --> partitie aanmaken.

Wilt nog wel eens gebeuren dat er nog geen mbr-partitie is aangemaakt en daarom de pc opnieuw blijft opstarten.

Vervolgens kun je gewoon Windows installeren.

  • Swassena
  • Registratie: april 2009
  • Laatst online: 05-10 05:09
frankym schreef op donderdag 14 juli 2016 @ 12:31:
Als je aangeeft een nieuwe ssd the hebben gekocht is het nog wel eens een apart verhaal.

Ik heb zelf ook een poos lopen stoeien dat mijn pc opnieuw bleef opstarten.

Je zou de ssd in een pc moeten hangen (met Windows)

Uitvoeren --> fdisk --> partitie aanmaken.

Wilt nog wel eens gebeuren dat er nog geen mbr-partitie is aangemaakt en daarom de pc opnieuw blijft opstarten.

Vervolgens kun je gewoon Windows installeren.
Een nieuwe SSD is het in die zin niet. Er stond al een Windows installatie op van mijn vorige PC. Alleen kan je jammer genoeg nooit Windows installaties overzetten wanneer je een nieuw moederbord + RAM installeert heb ik geleerd, dus een nieuwe installatie zal wel nodig zijn.

  • Swassena
  • Registratie: april 2009
  • Laatst online: 05-10 05:09
Hi,

Dit heb ik ondertussen geprobeerd:
- Memtest laten draaien. Na een goed uur moest ik jammer genoeg het huis verlaten, maar op die tijd kwam er geen enkele error naar voor.
- Een andere (klassieke) harde schijf geprobeerd
- Een andere USB install drive gemaakt met een verse Windows 10 ISO.
- Een Ubuntu Live USB drive gemaakt

Maar steeds hetzelfde verhaal: van zodra het BIOS zijn POST doet zie ik dat hij wel begint te laden, maar na een aantal seconden lijkt hij te rebooten (verlichting op het moederbord schakelt ook uit).

  • Tens
  • Registratie: maart 2006
  • Laatst online: 19:57

Tens

functie elders

Wat me niet helemaal duidelijk is; je kan niet opstarten op welk medium dan ook, maar je kunt wel memtest doen?

Als je geen HDD of SDD in je pc doet, maar alleen een usb (win of linux) start hij dan wel door?

Gezondheidsclaim in afwachting van Europese goedkeuring


  • Ting87
  • Registratie: augustus 2009
  • Niet online
Swassena schreef op vrijdag 15 juli 2016 @ 09:27:
Hi,

Dit heb ik ondertussen geprobeerd:
- Memtest laten draaien. Na een goed uur moest ik jammer genoeg het huis verlaten, maar op die tijd kwam er geen enkele error naar voor.
- Een andere (klassieke) harde schijf geprobeerd
- Een andere USB install drive gemaakt met een verse Windows 10 ISO.
- Een Ubuntu Live USB drive gemaakt

Maar steeds hetzelfde verhaal: van zodra het BIOS zijn POST doet zie ik dat hij wel begint te laden, maar na een aantal seconden lijkt hij te rebooten (verlichting op het moederbord schakelt ook uit).
Dus, nieuw moederbord en nieuwe CPU?
Probeer anders even te kijken of er niet een BIOS update beschikbaar is die je moet doen voordat het moederbord het goed doet (weleens gehad bij -dacht- z68).

  • Swassena
  • Registratie: april 2009
  • Laatst online: 05-10 05:09
@Tens: De memtest is het enige dat ik heb kunnen booten, inderdaad. Zonder HDD of SSD kwam hij niet verder.
@Ting87: Het is inderdaad een nieuw moederbord en nieuwe CPU. De BIOS is op to date en zit op F3 hetgeen de recentste versie is, want ik vermoedde ook eerst dat ik het BIOS nog ging moeten flashen.

Acties:
  • +1Henk 'm!

  • Birdy D
  • Registratie: oktober 2013
  • Laatst online: 23-10 13:11
Zou toch eerst eens naar je voeding omkijken..

  • Swassena
  • Registratie: april 2009
  • Laatst online: 05-10 05:09
Birdy D schreef op vrijdag 15 juli 2016 @ 12:20:
Zou toch eerst eens naar je voeding omkijken..
Was ook mijn volgende idee. Ik heb een nieuwe voeding besteld, want 750W heb ik ook echt niet (meer) nodig. Na een goede 7 jaar zal een nieuwe allicht geen kwaad doen. :)

Acties:
  • +1Henk 'm!

  • kgd92
  • Registratie: november 2011
  • Laatst online: 15:57
Swassena schreef op donderdag 14 juli 2016 @ 14:09:
Er stond al een Windows installatie op van mijn vorige PC. Alleen kan je jammer genoeg nooit Windows installaties overzetten wanneer je een nieuw moederbord + RAM installeert heb ik geleerd, dus een nieuwe installatie zal wel nodig zijn.
Niet per se, heb dit laatst nog met een W10 machine gedaan. De licentie is inderdaad niet meer geldig, maar hij start wel gewoon door en zodra je een geldige licentiecode invoert is er niks aan het handje. Voeding lijkt me onwaarschijnlijk. Als je je GPU eruit laat, wat je geprobeerd hebt, zou zelfs een brakke oude 750W voeding het systeem moeten kunnen draaien. Wat zijn de CPU temps? Kan het zijn dat de koeler niet goed gemonteerd is en de CPU oververhit? Dit zou afsluiten kunnen veroorzaken. Verder alle instellingen in de BIOS goed staan?

Zou toch echt verwachten dat de fout ergens in het mobo zit, aangezien memtest gewoon draait en je verder nergens in komt. Nog wat dingetjes waarvan ik uitga dat het het probleem niet is, maar altijd goed zijn om na te lopen:

Zitten alle voedingsconnectoren goed aangesloten?
Heb je je HDD/SSD al op een andere SATA poort proberen aan te sluiten?
Zitten de juiste afstandsbusjes op de correcte manier geinstalleerd tussen moederbord en kast?
Heb je al getest met slechts 1 RAM module geinstalleerd?

If all else fails, heb je een DVD drive? Probeer dan eens vanaf een windows DVD te starten, ivm mogelijke USB drivers die roet in het eten gooien.

Edit: Ik zie dat het bord een Dualbios heeft, kan het proberen waard zijn ;)

[Voor 9% gewijzigd door kgd92 op 15-07-2016 13:06]


Acties:
  • +1Henk 'm!

  • Swassena
  • Registratie: april 2009
  • Laatst online: 05-10 05:09
Hoihoi,

Ik ben 'blij' te melden dat het probleem bij de voeding lag. Afgelopen weekend heb ik een nieuwe voeding besteld + geïnstalleerd, en alle problemen waren verdwenen als sneeuw voor de zon *O*

Aan iedereen bedankt voor jullie reacties! Ik heb, ondanks de nodige frustraties, toch weer wat bijgeleerd. d:)b

  • Birdy D
  • Registratie: oktober 2013
  • Laatst online: 23-10 13:11
Mooi, welke voeding heb je gekocht?Zoals in jou geval met upgraden van nieuwe componenten volgende keer gelijk een nieuwe voeding bijbestellen, zeker gezien zijn leeftijd..en afhankelijk welke je nu hebt gekocht.

[Voor 71% gewijzigd door Birdy D op 18-07-2016 12:04]


Acties:
  • +1Henk 'm!

  • Swassena
  • Registratie: april 2009
  • Laatst online: 05-10 05:09
Birdy D schreef op maandag 18 juli 2016 @ 12:00:
Mooi, welke voeding heb je gekocht?Zoals in jou geval met upgraden van nieuwe componenten volgende keer gelijk een nieuwe voeding bijbestellen, zeker gezien zijn leeftijd..en afhankelijk welke je nu hebt gekocht.
Ik heb gekozen voor de GM G550M. Gezien mijn setup, en het feit dat ik nooit Crossfire of SLI zal gebruiken leek me dat een realistischer vermogen dan de 750W die ik had (zelfs 450W had waarchijnlijk wel genoeg geweest). Krijgt ook algemeen goeie recensies op de pricewatch en werd gebruikt in de Best Buy Guide :)

[Voor 3% gewijzigd door Swassena op 18-07-2016 12:19]


  • Tjm De Groot
  • Registratie: oktober 2014
  • Laatst online: 07-02 11:10
Kijk eens aan mijn vermoeden qua voeding was de juiste, ben blij dat je probleem is opgelost, veel plezier met je systeem. ;w

I7 8700K, MSI PRO CARBON Z370, GTX MSI 1080, 16 gigabyte ddr4 3200.

Pagina: 1


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functionele en analytische cookies

Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

janee

    Cookies van derden

    Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

    janee