High level is eigenlijk alleen in het leven geroepen voor stereoversterkers. Door het signaal van de main-speakers af te kappen kun je op die manier toch een subwoofer aansluiten, omdat bij een stereoversterker elke andere aansluiting ontbreekt.
Het Grote Subwoofer Topic
Wat werkt nu het best?
Welke aansluitvorm het best werkt, hangt een beetje af van je eisen.
Wanneer je de subwoofer hoofdzakelijk voor film gebruikt, dan kies je het best voor de LFE aansluiting. Deze aansluiting heeft als voordeel dat de crossover van de receiver gebruikt wordt (doorgaans is deze van hogere kwaliteit dan die van de subwoofer). Daarnaast ben je er ook van verzekerd dat enkel de sub het 0.1 kanaal voor zijn rekening neemt. Het is hierbij wel belangrijk dat je de overige speakers in je systeem instelt alszijnde “small”. Op deze manier worden de speakers namelijk afgekapt in het laag (zelf in te stellen, maar het advies is dit in te stellen op 80 – 120hz, afhankelijk van de kwaliteit en grootte van de speakers) en krijgt de sub het volledige laagspectrum (<20 – 200hz) voor zijn kiezen. De subwoofer is er niet alleen beter in, maar de weergavekwaliteit van de speakers blijkt er ook op vooruit te gaan doordat deze niet meer het veeleisende laag hoeven weer te geven. Let op dat er in de receiver wordt aangegeven dat er een subwoofer aanwezig is.
Bij stereo/hifi kies je het beste voor de low-level aansluiting (dus van pre-out R+L naar line-in R+L). Net als bij de normale speakers, kun je ook de speakergrootte van de pre-outs instellen. Het is niet mogelijk om dit in te stellen alszijnde subwoofer, daarom kies je het best voor “large”. De overige speakers kun je (net als hierboven) instellen op “small”. Door deze instelling krijgt de subwoofer het volledige frequentiebereik van de geluidsbron binnen, de crossover stel je dus in op de subwoofer zelf. Dit kan op 80-120hz, maar wanneer je zeer capabele front speakers hebt, kun je dit ook wat lager instellen om te voorkomen dat het signaal van twee bronnen komt en daardoor storing veroorzaakt. Het “nadeel” van deze aansluiting is dat de subwoofer niet wordt herkend alszijnde aanwezig, waardoor het 0.1 kanaal aan de overige aanwezige kanalen zal worden toegevoegd. Bij films betekend dit een mogelijk minder goede bass-weergave.
Wanneer er geen subwoofer out of pre-out aanwezig is op de versterker, dan kies je voor aansluiting via de speakerterminals. De speakers dienen uiteraard ingesteld te worden alszijnde “large”, omdat de subwoofer hetzelfde signaal binnen krijgt. Wanneer speakers worden ingesteld op “small” wordt het laagbereik afgekapt en krijgt de subwoofer enkel signalen binnen die hij niet of nauwelijks kan weergeven. Doordat ook hier de subwoofer het volledige frequentiebereik binnenkrijgt, wordt de crossover ingesteld op de subwoofer. Dit kan het best op een wat lagere frequentie dan bij de voorheen genoemde methoden. Het advies is om de subwoofer pas in te laten springen op punt waarop de front speakers hun roll-off hebben. Meestal is dit de laagst genoemde frequentie van het door de fabrikant vermeldde frequentiebereik. Ook bij deze aansluiting is het belangrijk dat er op de receiver wordt ingesteld dat er geen subwoofer aanwezig is, om te voorkomen dat niet alle signalen naar de speakerterminals worden gestuurd.
LFE + Main
Wanneer de receiver een subwoofer/LFE aansluiting heeft, kun je vaak instellen welke signalen via deze aansluiting verstuurd moeten worden. Je hebt meestal de keuze uit LFE en LFE+Main (of een gelijkaardige benaming). Deze optie is eigenlijk alleen van invloed wanneer je muziek luistert op de direct of pure direct luistermodus. Bij gebruik van deze twee luistermodi wordt het signaal namelijk niet gemixt over andere kanalen en heb je een zuiver stereo weergave wanneer de bron ook zuiver stereo is (meestal tenzij dts muziek). Doordat er sprake is van zuivere stereo, wordt de subwoofer dus niet gebruikt. Door te kiezen voor LFE+Main krijgt de subwoofer ook signalen van het stereo-kanaal binnen.
Bij films heeft dit eigenlijk geen invloed, omdat de lage tonen uit de 5.0 geluidssignalen (<200hz) bij het 0.1 signaal worden gevoegd. Het LFE signaal zelf (0.1) gaat enkel tot 120hz en kan niet met speaker-crossovers geregeld worden. toon volledige bericht
Ik heb het zelf niet getest, maar strikt gezien zou een via LFE aangesloten subwoofer met direct of pure direct weergave en LFE+Main ingeschakeld, hetzelfde moeten klinken als een high-level aangesloten opstelling.
Het gebruik van beide aansluitingen tegelijkertijd is enkel handig wanneer je én een stereoversterker hebt én een receiver, elk gebruikt voor hun eigen doeleinde; resp. muziek en films/series. Op deze manier hoef je geen instellingen te veranderen en switch je gewoon van "versterkingsbron".