• Brent
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 17:21
Zojuist is de burgemeester van Gdansk overleden aan de gevolgen van een steekpartij. Hij werd gisteravond tijdens een festival gestoken door wat nu bekend is een recent vrijgekomen man die de voormalige partij van Adamowicz beschuldigde van zijn gevangenzetting. Adamowicz was inmiddels verkozen als onpartijdige tot het burgemeesterschap, maar heeft als lid van CP, partij van de vorige regering en Tusk, deelgenomen aan de Solidariteitsbeweging en heeft tot de laatste snik rechten van minderheden met hand en tand verdedigd, wat ook gezien het politieke klimaat een gemis is. Hoe gaat het eigenlijk met PiS, CP en de rest?

Opmerkelijk overigens dat Polen wel meer van die activistische burgemeesters kent, Slupsk heeft er ook een die in heel Polen bekendheid geniet.

Humanist | Kernpower! | Determinist | Verken uw geest | Politiek dakloos


 • johnwoo
 • Registratie: Oktober 1999
 • Laatst online: 31-01 16:33
Wat je vergeet te melden is dat direct na zijn dood het politieke moddergooien is begonnen over de oorzaken, verantwoordelijkheid etc.

Rechts-conservatieven (zeg maar PiS-aanhangers) noemen het vooral een eenmansactie van een gestoorde gek. Wat het an sich ook zeker is, maar ze gaan wel er wel heel snel aan voorbij dat het door PiS geïnitieerde harde klimaat waarin iedereen die niet katholiek en nationalistisch is (i.e. het niet met PiS eens is), de vijand c.q. een verrader is, dergelijke gestoorden wel extra motiveert, en dat zulk soort extremisten hierdoor hun gedachtengoed bevestigd zien. Dat is dan vooral de reactie die je vanuit liberale kant hoort, net als van onpartijdigen.

Bijgevolg heeft de organisator en oprichter van het charitatieve evenement waar deze burgemeester is aangevallen (WOSP, de grootste charitatieve organisatie in Polen die met grote muziekoptredens na kerst geld verzamelen om dure ziekenhuisapparatuur aan te schaffen), zelf ook een liberaal die al langer "onder vuur" ligt van conservatieven en al vele doodsbedreigingen kreeg, zich genoodzaakt gezien om er na 26 jaar mee te stoppen. Daarmee is de toekomst van het evenement zelf onzeker. Overigens was de TV-uitzending van WOSP, na jaren bij publieke omroep TVP te zijn geweest, sinds 2016 -toen PiS aan de macht was en TVP naar propagandazender ombouwde- al verplaatst naar TVN.

De regering heeft de gelegenheid aangegrepen om de organisatie van evenementen veel strenger te willen gaan reguleren. Uiteraard vanwege de veiligheid, maar is wel zo dat grote muziekevenementen en dancefeesten vaak door wat progressiever volk wordt georganiseerd; het type mensen wat het vaak oneens is met PiS, en die men liever geen podium geeft (letterlijk in dit geval, maar vooral ook figuurlijk). Dat stoorde de regering al wel eerder; bij verschillende evenementen maakten ze al problemen, vaak door subsidie stop te zetten, maar meestal werd dat wel opgevangen door donaties, via inzamelingen en/of grote partijen die daarop wilden sponsoren. Dit is een goed precedent om de veiligheidsprocedures flink aan te scherpen, waardoor evenementen een stuk moeilijker (of tenminste een stuk duurder) te organiseren zijn.

Specs | Toyota MR2 Turbo


 • RobinHood
 • Registratie: Augustus 2011
 • Niet online

RobinHood

Raaaawwwrrrr!

Een van de interessantere dingen die ik de afgelopen tijd over Polen heb gelezen, blijkbaar in oktober al, gaat over de toekomst van Polen in de EU: https://www.trouw.nl/demo...xit-te-wachten-~a7bdbe47/ en dan vanuit de kant van Polen, mind you.

Heel kort samengevat: PiS heeft gekeken naar GB en de Brexit en denkt "Hee, wat een goed idee!" en het anti-EU-vuur wordt dus flink opgestookt, uiteraard met het nodige slachtofferschap:

Polen heeft volgens eigen opgaven de afgelopen jaren netto 102 miljard echte euro’s ontvangen van deze ‘denkbeeldige gemeenschap’ (omgerekend zo’n 6 miljard van de Nederlandse belastingbetaler). Dat geld komt Polen gewoon toe, benadrukte de president: “Wij hebben het recht het een en ander te verwachten van Europa dat ons in 1945 uitleverde aan de Russen.”

Wat ook niet bepaald helpt is dat de EU dus Polen telkens op de vingers tikt en de geldkraan wat dichter draait, niet als strafmaatregel, maar het gaat nou eenmaal beter, dus dan heb ook genoeg aan een paar miljard minder. De EU maakt zichzelf dan natuurlijk wel een makkelijk doelwit voor anti-EU mensjes daar, maarja, de EU kan moeilijk niks doen en juist meer geld sturen.

Ook de opvang van migranten is in dat altijd open, tolerante en zeker niet xenofobische land een klein issue:

Een ander middel om de populariteit van de EU te ondermijnen, is de migrant; 51 procent van de Polen ziet liever dat hun land uit de EU stapt, dan dat het niet-Europese vreemdelingen opneemt, zelfs als ze daarmee alle EU-fondsen verspelen.

Ik zei toch dat ze naar de Brexit keken? :X

Uiteraard staat verder in het stuk dat het natuurlijk totale zelfmoord is voor Polen, again zie Brexit, het land is totaal afhankelijk van de EU, en ditmaal niet alleen door de handel, maar ook door alle subsidies die ze nog ontvangen.

Wat jammer genoeg niet duidelijk is is hoeveel Polen er nou echt uit de EU willen, al is het feit dat 51% van de mensen nog liever uit de EU gaat dan dat ze vluchtelingen opnemen niet echt een geruststellende gedachte :X Ik heb verder nog niks gehoord over een referendum, maar het is wel duidelijk dat ze bezig zijn met een erg giftig fundament te leggen.

Overigens heeft de EU wel een klein succesje geboekt de afgelopen maanden, al kan het dus ook een nederlaag zijn: https://www.nu.nl/buitenl...ming-hooggerechtshof.html Het hooggerechtshof wordt de komende tijd niet de nek omgedraaid. Ze zullen vast wel iets anders verzinnen om de rechtstaat verder te ontmantelen, maar het heeft wat vertraging gekregen, zo machteloos is de EU dus niet :)

Al met al verwacht ik wel dat in de toekomst Polen eruit stapt, samen met Hongarije en Tsjechië, en misschien nog wat van dat soort landen, beetje het idee van "We're gonna start our own EU, with dictators and corruption!" onder het mom van "weg met de buitenlanders" "de EU legt ons allemaal shit op!" en "we kunnen het best alleen!".

EventueIle spelingsfautem zijn 100% ironisch bedoeldt.


 • Qwerty-273
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 19:23

Qwerty-273

Meukposter

***** ***

johnwoo schreef op woensdag 16 januari 2019 @ 15:20:
WOSP, de grootste charitatieve organisatie in Polen die met grote muziekoptredens na kerst geld verzamelen om dure ziekenhuisapparatuur aan te schaffen
Sowieso is de WOSP (de 27ste was het alweer) een goed excuus voor de regering (alle partijen die die jaren aan de macht zijn geweest, dat is dus bijna iedereen) om weinig geld in de gezondheidszorg te pompen. De standaard voorzieningen via NFZ zijn op de meeste plekken gewoon echt karig, zeker als je kijkt naar het salaris van een dokter (en ook verpleegkundigen). Als je aan de kassa gaat zitten bij een supermarkt (bv Biedronka) dan is jouw salaris hoger dan dat van een dokter die fulltime werkt.......

Erzsébet Bathory | Strajk Kobiet | Met 2 armen heb je meer armen dan de gemiddelde mens.


 • RobinHood
 • Registratie: Augustus 2011
 • Niet online

RobinHood

Raaaawwwrrrr!

Over wat @johnwoo qua politiek gekonkel na die moord staat nu ook een artikel in Trouw: https://www.trouw.nl/same...verdeelde-polen~af56e663/

Het is precies wat @johnwoo al zei: rechts-conservatief zet de dader direct weg als een gek met totaal geen politiek doel, de liberalen zien het als een politieke moord die mogelijk is gemaakt door de haat van PiS. Al zegt PiS natuurlijk weer dat de haat juist uit de liberale hoek komt, al lijkt dat toch wel redelijke onzin te zijn, maarja, onzin stopt partijen als PiS natuurlijk niet.

Uiteindelijk wordt zo de kloof alleen maar dieper en dieper, en da's nooit positief. Deze moord is een nieuwe stap in de neerwaartse spiraal waar Polen in zit, en ik geloof nog steeds niet dat er op tijd gestopt wordt. Dit wordt gewoon een nieuw Rusland.

EventueIle spelingsfautem zijn 100% ironisch bedoeldt.


 • Brent
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 17:21
Klinkt een beetje als 'de kogel kwam van links' na Fortuin. Uiteindelijk is het volgens mij best meegevallen met die kloof. Hoe is dat in Polen? Kan dit misschien dienen als punt waarop de oppositie zich eens wat gaat organiseren? Want dat is het belangrijkste wat eraan schort volgens mij.

Humanist | Kernpower! | Determinist | Verken uw geest | Politiek dakloos


 • FunkyTrip
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 18:34

FunkyTrip

Funky vidi vici!

Heeft iemand al de banden/geldstromen tussen PiS en Rusland onderzocht? Of is de PiS juist heel erg anti-Rusland? Lijkt me dat Rusland het prima vindt als Polen intern gedoe heeft en misschien de EU uitgaat.

Of zitten ze in een spagaat? Dat eigenlijk alles wat de PiS doet op de lange termijn een win is voor Rusland, maar dat ze zelf een hekel hebben aan de Russen?

Dit dus.


 • RobinHood
 • Registratie: Augustus 2011
 • Niet online

RobinHood

Raaaawwwrrrr!

Brent schreef op donderdag 17 januari 2019 @ 14:57:
Klinkt een beetje als 'de kogel kwam van links' na Fortuin. Uiteindelijk is het volgens mij best meegevallen met die kloof. Hoe is dat in Polen? Kan dit misschien dienen als punt waarop de oppositie zich eens wat gaat organiseren? Want dat is het belangrijkste wat eraan schort volgens mij.
Polen nu is echt niet te vergelijken met Nederland toen, en ook niet met het Nederland van nu. De kloof is echt een stuk groter, het vervelende is dat vooral dankzij PiS er een soortgelijke kloof is ontstaan als in de VS: Of je bent rechts-conservatief, of je bent links-liberaal. Veel ruimte voor gematigdheid is er eigenlijk niet meer. Je staat of praktisch te juichen dat "ex communistische rechtelijke elite" eindelijk eens wordt aangepakt, of je ziet het als het vermoorden van de rechtstaat, ik hoor geen geluiden van "mwah, ik zit er een beetje tussenin'

De mate van georganiseerdheid van de oppositie is ook niet echt het grootste probleem. zelfs al zouden ze 1 groot pact zijn, dan nog hebben ze nauwelijks spreektijd in hun versie van de TK en komen ze gewoon nauwelijks in de media omdat de PiS praktisch gezien de baas is, vandaar de terechte vergelijkingen met Rusland en Turkije waar de massa-media ook totaal niet meer objectief, neutraal en/of onafhankelijk is. Natuurlijk heb je altijd wel politieke blogs, maar hoe groot is hun bereik nou echt? En het Engels van veel Polen, zeker de wat oudere generatie, vrij belabberd, dus internationale media zijn ook geen optie. Russisch lezen kunnen ze vaak wel, maarja, ik betwijfel of je wat aan de Russische media gaat hebben :X

Het grootste probleem in Polen is simpelweg de PiS, hoe goed de oppositie is, is net als in Turkije of Rusland eigenlijk niet meer belangrijk, want ze zijn tandenloos gemaakt. Ik verwacht daarom ook vrij weinig van de verkiezingen, denk je werkelijk dat er veel kritiek in de media zal komen op de PiS?

@FunkyTrip Geen idee, daarvoor volg ik het niet genoeg, maar doorgaans is anti-EU redelijk pro-RU, maar van geen van de oostbloklanden die nu raar doen hoor je dingen over Rusland, al zou het me niks verbazen als er toch wat lijntjes zijn. Een onderzoek ernaar kun je natuurlijk wel vergeten, want geen rechtstaat.

EventueIle spelingsfautem zijn 100% ironisch bedoeldt.


 • johnwoo
 • Registratie: Oktober 1999
 • Laatst online: 31-01 16:33
FunkyTrip schreef op donderdag 17 januari 2019 @ 16:26:
Heeft iemand al de banden/geldstromen tussen PiS en Rusland onderzocht? Of is de PiS juist heel erg anti-Rusland? Lijkt me dat Rusland het prima vindt als Polen intern gedoe heeft en misschien de EU uitgaat.

Of zitten ze in een spagaat? Dat eigenlijk alles wat de PiS doet op de lange termijn een win is voor Rusland, maar dat ze zelf een hekel hebben aan de Russen?
Hoewel hun methodes erg Russisch aandoen, is PiS erg anti-Russisch. Net als de liberalen overigens, en eigenlijk praktisch iedereen in Polen. Ook al is Rusland niet meer de USSR, die bezetting ligt nog te vers in het geheugen, en Poetin's houding helpt niet bepaald om dat te vergeten. Sowieso hebben conservatieve Polen een historisch calimero-complex; Duitsers moeten ze ook niet. Een van de bronnen waaruit PiS gretig tapt om de publieke opinie hun kant op te trekken; oude zaken uit WO2 of de communistentijd komen regelmatig in het nieuws.

Alleen hoe die afkeer van Rusland zich uit verschilt: de liberalen hingen redelijk aan NATO/EU, terwijl PiS meer richting NATO/VS kijkt. Trump voelde zich erg thuis bij zijn staatsbezoek vorig jaar voorafgaand aan de NATO-top. PiS probeert hem zoveel mogelijk te paaien omdat zij het (nu ze in Europa een beetje in het verdomhoekje zitten) niet zo fijn vonden dat Trump Amerika's "commitment" aan Europa ter discussie stelde. Dat lukte aardig trouwens, want Trump en PiS zitten redelijk op een lijn wat betreft sociaal-cultureel-economische dingen. Polen voldoet dus wel aan de NATO-defensie-begrotingsnorm.

Polen is ook (net als de Baltische staten) erg gespannen door de acties van Rusland in Oekraïne. Het is dat er ook historische animositeit is tussen Polen en Oekraïne (en dat er veel Oekraïense immigranten in Polen zijn waarover je de Polen nu net zo hoort praten als West-Europeanen over de Polen hier), anders had er veel bredere steun voor Oekraïne geweest in Polen.

Specs | Toyota MR2 Turbo


 • RobinHood
 • Registratie: Augustus 2011
 • Niet online

RobinHood

Raaaawwwrrrr!

@johnwoo Niet alleen conservatieve Polen hebben last van dat complex, de Polen die ik ken zijn erg anti-PIS en erg liberaal, maar ook zij zijn erg gevoelig over alles wat Polen in de afgelopen eeuwen is aangedaan. Eentje had zelfs nog een beetje de pik op Zweden vanwege een oorlog van meer dan 300 jaar geleden :/ Maar dit is wel N=3, misschien heb ik gewoon pech :P

Natuurlijk ergens ook wel te begrijpen omdat de bezettingen door Duitsland en de Sovjet-Unie niet bepaald best waren, maar de manier waarop het gebracht wordt is wel wat apart, en zoals in een citaat staat in een eerdere post van mij: Dat ze een vermogen van de EU hebben gekregen wordt gezien als geld wat ze gewoon toekomt, omdat heel Europa Polen zou hebben uitgeleverd aan de Sovjets, ofzo.

De angst voor Rusland is inderdaad behoorlijk aanwezig, ik snap daarom ook wel dat zij zoveel geld uitgeven aan defensie.

Wat ik uit dit soort dingen opmaak is dat "ze" gewoon terugwillen naar het romantische beeld van een rijk en machtig Polen, met allerlei fijne, traditionele, simpele dingetjes. Een tijd die nooit echt bestaan heeft eigenlijk. En dat is dus weer erg vergelijkbaar met wat andere landen die heel erg teren op "vroeger was alles beter".

EventueIle spelingsfautem zijn 100% ironisch bedoeldt.


 • Brent
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 17:21
Polen is een beetje Frankrijk, minus de militaire capaciteiten ;) En een van de meest belabberde startposities die je in Europa maar kunt hebben :\ Hadden beter nog een keer op Generate Map kunnen klikken, maarja...

Overigens zijn de Polen die ik ken juist er aan de kant van Oekraine. Met name westelijk deel ervan heeft immers sterke historische banden met Polen, door de volksverhuizing in '45 zijn er heel wat Polen uit wat nu Oekraine is gekomen. Ook zijn er inmiddels een paar miljoen Oekrainers die in Polen werken, en daar de banen doen die Polen hier doen. Misschien inderdaad de 'elitaire opgeleide' bubbel waar ik in zit, maar negatief nieuws over Oekrainers kan ik me niet herinneren. Russen uiteraard, maar ook betweterige west-Europeanen.

Maar de oppositie is dus, als ik op Funkytrip afga, niet georganiseerd in de zin dat ze geen goede massacommunicatiekanelen hebben. Dat lijkt me anno nu essentieel voor het voeren van een effectieve oppositie. Wat ik veel hoor is dat de oppositie gefragmenteerd is en er geen duidelijk blok is waar je je steun aan kunt geven. En de anti-PO-propaganda lekt ook wat door (vage corruptiebeschuldigingen tijdens hun regeringsperiode).

Humanist | Kernpower! | Determinist | Verken uw geest | Politiek dakloos


 • johnwoo
 • Registratie: Oktober 1999
 • Laatst online: 31-01 16:33
RobinHood schreef op vrijdag 18 januari 2019 @ 01:33:
@johnwoo Niet alleen conservatieve Polen hebben last van dat complex, de Polen die ik ken zijn erg anti-PIS en erg liberaal, maar ook zij zijn erg gevoelig over alles wat Polen in de afgelopen eeuwen is aangedaan. Eentje had zelfs nog een beetje de pik op Zweden vanwege een oorlog van meer dan 300 jaar geleden :/
Klopt, veel Polen hebben dat (misschien de uiterst progressievelingen uit liberale en socialistische hoek uitgezonderd). Maar de conservatieven blijven het steeds zelf oprakelen. PiS gebruikt het juist als "rallying cry" om hun achterban op te zwepen.
Brent schreef op vrijdag 18 januari 2019 @ 10:45:
Overigens zijn de Polen die ik ken juist er aan de kant van Oekraine. Met name westelijk deel ervan heeft immers sterke historische banden met Polen, door de volksverhuizing in '45 zijn er heel wat Polen uit wat nu Oekraine is gekomen. Ook zijn er inmiddels een paar miljoen Oekrainers die in Polen werken, en daar de banen doen die Polen hier doen. Misschien inderdaad de 'elitaire opgeleide' bubbel waar ik in zit, maar negatief nieuws over Oekrainers kan ik me niet herinneren. Russen uiteraard, maar ook betweterige west-Europeanen.
Zoek maar eens op "Bandera" ;) Nu ze een gezamenlijke vijand hebben (Rusland) zit Polen inderdaad best in een spagaat; ze staan achter Oekraine wat Rusland betreft, maar hebben onderling ook nog wel vetes.
Hier bijvoorbeeld een artikel in Trouw van eind 2017: https://www.trouw.nl/home...kraine-en-polen~aab8e0e5/

Specs | Toyota MR2 Turbo


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • sprankel
 • Registratie: December 2006
 • Laatst online: 19-01 00:54
Ik ben verwonderd hoe weinig aandacht dit krijgt zowel hier als in de algemene media

De rechters zijn op straat gekomen waarmee ze in strijd zijn met de huidige Poolse wetgeving die voorschrijft dat ze zich niet negatief mogen uitspreken over Polen of de overheid.

https://www.amnesty-inter...echt-op-vreedzaam-protest

Dan is er ook nog de LGBT kwestie

In de zomer zijn er zware rellen uitgebroken op een Pride

https://www.youtube.com/watch?v=kJWzUrLf1aw

In November is een wet uitgebracht die leerkrachten straft tot 3 jaar cel indien ze seksuele voorlichting geven wat het Europees parlement veroordeeld heft

https://www.europarl.euro...f-sex-education-in-poland

Sinds de zomer zijn meer en meer steden/ lokale overheden zich "LGBT vrij beginnen noemen wat Europa al meermaals veroordeeld heeft.

Ondertussen verklaart zich 1/3de van het land "LGBT vrij"

https://balkaninsight.com...-polands-lgbt-free-zones/

Artikel 7 inroepen heeft niet gewerkt, Polen blokkeert alles binnen Europa, het huidige klimaatakkoord is door alle lidstaten goedgekeurd behalve Polen dat momenteel "uitstel" heeft gekregen.

Polen heeft de EU bij zijn ballen, ze kunnen artikel 7 niet doorduwen want Hongarije steunt hun, ze kunnen Polen niet uit de EU gooien want daar bestaat geen procedure voor. Als ze Polen harder proberen aanpakken dan geven ze de overheid het perfecte excuus om te verklaren dat Europa het grote kwaad is dat Polen wilt bezetten waar de bevolking heel gevoelig aan is.
Het is duidelijk dat extreem rechts in Polen uit de EU wilt, echter de lokale bevolking is Pro-EU dus ze moeten eerst die mening omgooien, Polen steekt dus continu zijn middelvinger op naar de EU, en de EU die staat machteloos.
Het "LGBT vrij" verhaal is niet enkel Europa uitdagen maar ook een volgende stap om de vrije mening van de bevolking weg te nemen nadat ze dit binnen het rechtstaat systeem reeds gedaan hebben. Het staat in de sterren geschreven dat de vrije pers afschaffen op hun agenda staat.

Naar mijn mening, de Brexit is 1 ding maar de Polexit, dat word een heel ander verhaal.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • 3x3
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 04-06-2020

3x3

Dit is een reactie zonder enige onderbouwing, waarmee je wel een enorm breed statement maakt, waardoor je de onderbouwing compleet aan de ander laat om het al dan niet te ontkrachten. Dat is niet het niveau van discussieren wat we willen zien in AWM.

[Voor 81% gewijzigd door defiant op 01-03-2020 12:56]

| live and give like no one else |


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • 3x3
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 04-06-2020

3x3

3x3 schreef op zondag 1 maart 2020 @ 12:31:
[mbr]Dit is een reactie zonder enige onderbouwing, waarmee je wel een enorm breed statement maakt, waardoor je de onderbouwing compleet aan de ander laat om het al dan niet te ontkrachten. Dat is niet het niveau van discussieren wat we willen zien in AWM.[/mbr]
Ik sloot mij eigenlijk aan bij de vorige sprekers op basis van hun bronnen. Doordat de E.U. artikel 7 kan doorduwen kan het de situatie in Polen niet veranderen en geen CO2 maatregelen eisen. Polen kan voor zichzelf kiezen, Nederland doet het dansje wel mee en kan mogelijk de hoogste netto bijdrage gaan betalen en wel schade leidt in de economie door de strenge milieunormen.

Er komt vooral naar voren dat het onvermogen van de EU om binnen Europa een eerlijk speelveld te creëren voor de interne markt. Daamee is de E.U. rot in zijn fundamenten. Je zou geen akkoord moeten sluiten, als een land zich er volledig niet aan hoeft te houden binnen je unie.

| live and give like no one else |


Acties:
 • +5Henk 'm!

 • sprankel
 • Registratie: December 2006
 • Laatst online: 19-01 00:54
3x3 schreef op zondag 1 maart 2020 @ 12:31:
@sprankel
Ze blijven er lekker in.
De E.U. functioneerd niet.
Hier zetten we alle boeren tegen de muur, en daar doen ze gewoon wat in hun eigen belang is.
De EU heeft issues, dat is waar maar nog nooit heeft de EU artikel 7 gebruikt tegen een lidstaat. Er zijn stemmen binnen de EU die Polen harder wilt aanpakken zoals ze uit de Schengen zone gooien. In ieder geval, de EU moet wel reageren en ze zijn 2 jaar geleden al verder gegaan dan ze ooit gedaan hebben in hun volledige geschiedenis.

De boeren tegen de muur zetten heeft Nederland gedaan, de EU heeft daar weinig mee te maken. Maar dat is exact wat euroskeptische doen, alles wat fout gaat is de schuld van de EU, nee wat zeg ik, het is dat van Brussel. De burgemeester, sorry, de 14 burgemeesters in Brussel hebben geen fluit te zeggen over Nederland en nog veel minder over de boeren daar, en maar goed ook overigens. De lidstaten daarintegen die alle zelf ingetekend hebben en mee het beleid vormen, dat zijn diegene die beslissen. Het beleid van "Brussel" is dus ook het beleid van Nederland, het beleid waar de Britten uitstappen is ook hun beleid maar dat zal een Boris nooit zeggen, die spreekt enkel over "Brussel", alsof het iets is waar zijn land niets mee te maken heeft, alsof het een verre vreemde persoon is die komt zeggen wat hij wel of niet moet doen en alsof jij en ik niet gestemd hebben om te bepalen wie daar zit om ons te vertegenwoordigen. Maar dan moet je toegeven dat wat de EU doet datgene is wat de bevolking van de EU stemt en dat past niet in het verhaal alles is de schuld van Brussel.

De EU heeft 2 zware problemen, een imago probleem waar het veel te ver staat van de bevolking en dat alles opgericht is in een positieve bui, laten we samenwerken & laten we ons niet opdringen. Niemand heeft in het verleden aan een scenario als Polen gedacht, daarom dat enkel een lidstaat artikel 50 kan inroepen maar niet de EU zelf.
Het daadwerkelijk op tafel kunnen kloppen, het daadwerkelijk een lidstaat dwingen iets wel of niet te doen, net datgene wat een Boris en al die eurosceptici beweren dat de EU doet, namelijk dat Brussel voor hun beslist en zij moeten ondergaan, dat is net wat de EU in de praktijk niet kan doen, die slagkracht heeft de EU niet, het kan hoogtens druk uitvoeren, hoogtens artikel 7 inroepen, maar met een scenario als Polen is dat veel te weinig slagkracht.

Pools extreem rechts maakt handig gebruik van dat gebrek aan slagkracht, ze willen uit de EU, hebben gezegd dat ze uit de EU willen, de Britten hebben uiteraard al verklaard dat ze dat een geweldig idee vinden. In de huidige stand van zaken zou Europa het ook niet erg vinden mocht Polen dat daadwerkelijk doen maar de bevolking wilt het niet. Dus nemen ze het land over als een dictatuur, en iedere keer de EU schiet op Polen omdat wat ze nu doen totaal niet overeenstemt niet met wat dat vreemde Brussel hun zogenaamd oplegt, nee wat Polen zelf op zijn knieën destijds gevraagd heeft om in te stappen goed wetende dat de EU massaal geld zou pompen in hun landn u en mijn belastingsgeld trouwens, fundamenten waar Polen zelf om gevraagd heeft om mee in te stemmen. Regels en akkoorden waar Polen op hun kniëen voor gesmeekt heeft wat ze nu als wc papier gebruiken. Ik ben er geweest in die periode dat Polen vroeg om lid te worden, ik werd ontvangen door de lokale bevolking als een VIP terwijl ik hun duidelijk probeerde te maken dat ze gerust gewoon mochten doen, de EU was voor hun de toekomst die hun land voort zou duwen, wat ook gebeurd is, hence waarom de lokale bevolking nog altijd massaal Pro-EU is.

En dat dwingt de EU inderdaad tot een grote crisis, moeten de lidstaten de bevolking verdedigen? Immers zijn het hun rechten & hun vrijheden die omzeep geholpen word terwijl het nog altijd burgers van de EU zijn. Als Polen uit de EU wilt, roep artikel 50 in, er is niemand die hun tegen houd. Maar moeten we toelaten dat er zich een dictatuur installeert, de bevolking misleid en alles wat fout gaat op de EU steekt om dan eindelijk artikel 50 in te roepen zonder dat de bevolking in opstand kan of wil komen?

En wat dan? Wat gaat Putin zeggen als de EU aan zijn grenzen verdwijnt, die gaat staan springen van vreugde, wat zeg ik, die staat nu al te springen van vreugde. Denk niet dat de Polen daar op zitten te wachten.

Maar als dat vreemde Brussel waar wij allemaal niets mee te maken hebben zou beslissen, ik zeg maar iets, om de overheid in Polen niet meer te erkennen omdat het geen democratie meer is (wat nu reeds al het geval is) en zou beslissen om die overheid af te zetten en verkiezingen te houden, dan roepen al die eurosceptische groepen in koor dat die vreemde Brussel inderdaad de bron van al het kwaad is.

Edit toelichting:
Het is niet toevallig dat Polen zich tegen de LGBT richt, dat er rellen onstaan tegen pride's en dat men zich "LGBT vrij" noemt. Net zoals het geen toeval is dat er vorig jaar in Boston gewapende neo Nazi's in origineel kostuum zowel die regenboogvlag als de vlag van Israël meehadden om in brand staken en gezamelijk urine te lossen op beide vlaggen.
Extreem rechts kan wel roepen dat die pride's carnaval zijn, belachelijk zijn maar wat ze daadwerkelijk willen zeggen is dat ze niet willen dat iemand zich de vraag stelt waarom er wereldwijd ieder jaar opnieuw prides geörganiseerd worden, als je dacht dat Amsterdam canal pride groot was met 0.5 miljoen bezoekers, het record staat op 5 miljoen bezoekers in NY. Wereldwijd, zowat in iedere hoofdstad; ieder jaar, volledig privé georganiseerd door lokale VZW's. Zelfs Erdogan krijgt de pride in Istanbul niet plat ondanks dat hij er ieder jaar genoeg traangas en rubberen kogels inpompt. Stel u voor, dat de bevolking vragen stelt wat achter dat carnaval gedoe daadwerkelijk zit.

En dan begint het verhaal in WO2, met een extreem rechtse partij die oorspronkelijk LGBT gezind was maar vervolgens beslist artikel 175 in te roepen, vervolgens beslist die groep te isoleren van de maatschappij, hun verbied om deel te nemen om uiteindelijk er een roze driehoek op te kleven en ze naar de concentratiekampen te sturen. Na WO2 bleef artikel 175 in effect, de weinig overlevenden uit die contratiekampen werden naar de gevangenis gestuurd waarbij de tijd in het concentratiekamp werd afgetrokken van hun gevangenisstraf, klein detail waar Europa het heel moeilijk mee heeft. Dan nog los van wat er met Alan Turing gebeurd is of met SS Dr Carl Værnet.

De eerste prides waren zuivere rellen met lokale politie en tegenstanders waarbij de eerste 5 dagen geduurd heeft. Daarna zijn ze op straat gekomen, niet met een regenboogvlag maar met diezelfde roze driehoek op een zwarte band gedragen op de arm ook wel the pink triangle movement genoemd. Toen diezelfde groep begon samen te werken met vrouwengroeperingen om op te komen voor de rechten van de vrouw wat in het begin ook bestookt werd met traangas en geweld besloot Harvey Milk om te stoppen met het dragen van wat hij Hitler zijn haat symbool noemde, roepte hij op om te stoppen met geweld, en vroeg hij om een nieuw symbool wat die regenboogvlag geworden is. Toen Harvey verkozen werd als eerste publiekelijk geoute homo werd hij op zijn kantoor samen met de burgemeester van San Fransico met 3 kogels point blank doodgeschoten door zijn politieke tegenstander. De rechtbank oordeelde dat deze gehandeld had in een vlaag van krankzinnigheid, daarop zijn heel zware rellen uitgebroken, de desbetreffende dader heeft zelfmoord gepleegt en de regenboogvlag is wereldwijd uit respect voor Harvey Milk het symbool geworden.

Ik kan nog wel even doorgaan wat er allemaal gebeurd is maar you get the point, extreem rechts komt niet bepaald positief naar voor in het verhaal achter de prides. Maar Europa ook niet, pas in 2004 besliste Duitsland de slachtoffers van de concentratiekampen te erkennen. In 2018 vroeg de Duitse president aan de LGBT verenigingen om vergiffenis voor de dood en gruwelijke martelingen tijdens WO2 maar met nadruk ook op de opressie en het lange zwijgen na WO2, de nazi wetgeving onder artikel 175 is pas in 1994 afgeschaft.

Je snapt dat prides heel gevoelig ligt voor de Europese politiek, niet enkel weten ze nog niet helemaal een houding aan te nemen wat betreft dat verleden, getuigende dat op de biljetjes van 50 pond het hoofd van Alan Turing staat nadat de lokale bevolking daar not amused was toen ze allemaal gezellig naar de imitation game gingen gaan kijken in de lokale bioscoop, er is nog het een en ander waar nog excuses voor moeten komen.

Als je dan als land, als lid van de EU, waar je de concentratiekampen kan gaan bezoeken, en ja in Auschwitz ligt er een originele roze driehoek al zal de lokale gids daar geen woord over zeggen, tenminste als de Poolse overheid het nog niet weg gehaald heeft onder het motto LGBT propaganda, als je dan u land "LGBT vrij" noemt, dan steek je de EU op een heel gevoelige plaats met als enige daadwerkelijke reden zwaar te provoceren. En doordat de lokale bevolking dit niet weet, zelfs hier komen de geschiedenisboeken op de schoolbanken niet verder dan een kleine vermelding dat er ook homo's naar de concentratiekampen gingen, komen ze er nog mee weg ook.

Zelfs Putin durft niet openlijk te zeggen wat Polen nu zegt hoewel hij in de praktijk wel hetzelfde doet, dat geeft mogelijks een beter idee hoe zwaar Polen de EU tracht te provoceren.

[Voor 31% gewijzigd door sprankel op 01-03-2020 14:48]


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • johnwoo
 • Registratie: Oktober 1999
 • Laatst online: 31-01 16:33
^ Inmiddels zijn al wel enkele stedenbanden opgeheven. Enkele plaatsen in Frankrijk en Duitsland hebben hun vriendschapsband opgezegd met Poolse plaatsen die zichzelf als LGBT-free profileren.

Dit weekend heeft PiS weer een mooie schijnbeweging gemaakt. Er werd in de sejm (2e kamer) gestemd over een noodpakket met maatregelen tijdens de coronacrisis. Vooral praktische zaken als ondersteuning voor ondernemers etc. Een halfuur voor de stemming ('s nachts overigens) heeft de regering daar een wijziging aan de kieswet aan toegevoegd: personen ouder dan 60 en in quarantaine zouden bij de presidentsverkiezing in mei per post mogen stemmen. Vanwege de last-moment toevoeging hebben veel mensen het volledige pakket niet exact doorgelezen c.q. kunnen doorlezen, en hebben ook veel oppositieleden voor gestemd, omdat het over een "pakket ondersteunende maatregelen" ging.

Zie bv: Reuters

Uiteraard is 60+ precies de grootste fanbase van PiS. Dus terwijl veel mensen #zostanwdomu thuiszitten om het virus niet te laten verspreiden en dus ook niet zouden gaan stemmen, wordt het vooral de oudere PiS-stemmer gemakkelijk gemaakt om wel een stem uit te brengen.

Dit staat haaks op de grondwet, die bepaalt dat in de 6 maanden voorafgaand aan een verkiezing, er geen wijzigingen aan de kieswet gedaan mogen worden. Maar PiS vindt dat "technische/organisatorische" zaken, zoals zij dit noemen, daar niet onder vallen - ook al heeft het constitutioneel hof bepaald dat de grondwet helder is en geen enkele wijziging is toegestaan.

In reactie daarop heeft de grootste oppositiekandidaat van KO haar campagne stilgelegd en opgeroepen tot een boycot van de verkiezing, met als argument dat die in zulke omstandigheden, waarin niet iedereen kan stemmen, überhaupt uitgesteld zou moeten worden. Het idee is dat als de regering de verkiezing dan toch laat doorgaan, Duda zou winnen maar er met een dusdanig lage opkomst geen sprake meer is van een legitiem mandaat.

PiS daarentegen lijkt vooralsnog van plan de verkiezingen door te willen laten gaan - al geeft Duda zelf (mogelijk "voor de Bühne") aan dat hij overweegt om het, wanneer de coronacrisis in Polen verergert, zelf te willen blokkeren (ik weet niet of hij daar, als zittend president, überhaupt over kan beslissen?). PiS heeft de post van president wel nodig om hun wil door te drijven, want de president kan wetten veto'en (de meerderheid in de senaat is PiS sinds afgelopen jaar kwijt, maar die kan wetten van de sejm enkel vertragen, niet blokkeren).

The soap continues...

[Voor 3% gewijzigd door johnwoo op 29-03-2020 21:40]

Specs | Toyota MR2 Turbo


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • 3x3
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 04-06-2020

3x3

johnwoo schreef op zondag 29 maart 2020 @ 21:36:
^ Inmiddels zijn al wel enkele stedenbanden opgeheven. Enkele plaatsen in Frankrijk en Duitsland hebben hun vriendschapsband opgezegd met Poolse plaatsen die zichzelf als LGBT-free profileren.

Dit weekend heeft PiS weer een mooie schijnbeweging gemaakt. Er werd in de sejm (2e kamer) gestemd over een noodpakket met maatregelen tijdens de coronacrisis. Vooral praktische zaken als ondersteuning voor ondernemers etc. Een halfuur voor de stemming ('s nachts overigens) heeft de regering daar een wijziging aan de kieswet aan toegevoegd: personen ouder dan 60 en in quarantaine zouden bij de presidentsverkiezing in mei per post mogen stemmen. Vanwege de last-moment toevoeging hebben veel mensen het volledige pakket niet exact doorgelezen c.q. kunnen doorlezen, en hebben ook veel oppositieleden voor gestemd, omdat het over een "pakket ondersteunende maatregelen" ging.

Uiteraard is 60+ precies de grootste fanbase van PiS. Dus terwijl veel mensen #zostanwdomu thuiszitten om het virus niet te laten verspreiden en dus ook niet zouden gaan stemmen, wordt het vooral de oudere PiS-stemmer gemakkelijk gemaakt om wel een stem uit te brengen.

Dit staat haaks op de grondwet, die bepaalt dat in de 6 maanden voorafgaand aan een verkiezing, er geen wijzigingen aan de kieswet gedaan mogen worden. Maar PiS vindt dat "technische/organisatorische" zaken, zoals zij dit noemen, daar niet onder vallen - ook al heeft het constitutioneel hof bepaald dat de grondwet helder is en geen enkele wijziging is toegestaan.

In reactie daarop heeft de grootste oppositiekandidaat van KO haar campagne stilgelegd en opgeroepen tot een boycot van de verkiezing, met als argument dat die in zulke omstandigheden, waarin niet iedereen kan stemmen, überhaupt uitgesteld zou moeten worden. Het idee is dat als de regering de verkiezing dan toch laat doorgaan, Duda zou winnen maar er met een dusdanig lage opkomst geen sprake meer is van een legitiem mandaat.

PiS daarentegen lijkt vooralsnog van plan de verkiezingen door te willen laten gaan - al geeft Duda zelf, mogelijk "voor de Bühne", aan dat hij overweegt om het, wanneer de coronacrisis in Polen verergert, zelf te willen blokkeren (ik weet niet of hij daar, als zittend president, überhaupt over kan beslissen?). PiS heeft de post van president wel nodig om hun wil door te drijven, want de president kan wetten veto'en (de meerderheid in de senaat is PiS sinds afgelopen jaar kwijt, maar die kan wetten van de sejm enkel vertragen, niet blokkeren).
Je kan je onder deze onverwachte en levensbedreigende omstandigheden toch niet boos maken omdat een regering de democratie zo inclusief mogelijk wil maken?

Een situatie waarin mensen hun leven moeten wagen om te kunnen stemmen, lijkt mij onwenselijk en ondemocratisch. Als je dan als regering toch verkiezingen wilt houden, moet je wel het stemmen op afstand faciliteren.

Het wel/niet kunnen stemmen per post is een maatregel die niet toegankelijker is voor ouderen dan voor jongeren, maar even toegankelijk is voor iedereen lijkt mij.

| live and give like no one else |


 • johnwoo
 • Registratie: Oktober 1999
 • Laatst online: 31-01 16:33
3x3 schreef op zondag 29 maart 2020 @ 21:45:
[...]


Je kan je onder deze onverwachte en levensbedreigende omstandigheden toch niet boos maken omdat een regering de democratie zo inclusief mogelijk wil maken?

Een situatie waarin mensen hun leven moeten wagen om te kunnen stemmen, lijkt mij onwenselijk en ondemocratisch. Als je dan als regering toch verkiezingen wilt houden, moet je wel het stemmen op afstand faciliteren.

Het wel/niet kunnen stemmen per post is een maatregel die niet toegankelijker is voor ouderen dan voor jongeren, maar even toegankelijk is voor iedereen lijkt mij.
Als het stemmen op afstand voor iedereen toegankelijk zou zijn: geen probleem. Maar het hele punt is dus dat dat niet zo is: men wil het alleen voor 60-plussers en mensen in quarantaine/isolatie toestaan.

De rest mag gewoon in de rij bij het stemlokaal aansluiten, wat veel mensen begrijpelijkerwijs niet zullen doen in de huidige crisis.

Hier in NL verwacht men de coronapiek eind april; als je naar de stats kijkt zie je dat PL enkele weken achterloopt met besmettingen (al was men wel relatief snel met maatregelen; maar is wel meer vergrijst dan hier, dus een uitbraak zal wel net als in IT relatief ernstig kunnen worden), dus is te verwachten dat de piek daar exact rond de verkiezingen zal zijn...

Specs | Toyota MR2 Turbo


 • Anoniem: 472287
 • Registratie: September 2012
 • Niet online
3x3 schreef op zondag 29 maart 2020 @ 21:45:
[...]


Je kan je onder deze onverwachte en levensbedreigende omstandigheden toch niet boos maken omdat een regering de democratie zo inclusief mogelijk wil maken?

Een situatie waarin mensen hun leven moeten wagen om te kunnen stemmen, lijkt mij onwenselijk en ondemocratisch. Als je dan als regering toch verkiezingen wilt houden, moet je wel het stemmen op afstand faciliteren.

Het wel/niet kunnen stemmen per post is een maatregel die niet toegankelijker is voor ouderen dan voor jongeren, maar even toegankelijk is voor iedereen lijkt mij.
Je mist hier een belangrijk punt : Stemmen op afstand alleen voor 60 plussers.

 • 3x3
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 04-06-2020

3x3

johnwoo schreef op zondag 29 maart 2020 @ 22:08:
[...]

Als het stemmen op afstand voor iedereen toegankelijk zou zijn: geen probleem. Maar het hele punt is dus dat dat niet zo is: men wil het alleen voor 60-plussers en mensen in quarantaine/isolatie toestaan.

De rest mag gewoon in de rij bij het stemlokaal aansluiten, wat veel mensen begrijpelijkerwijs niet zullen doen in de huidige crisis.
Als het selectief is, is het wel een heel smerig proces wijzigingetje inderdaad.
Hier in NL verwacht men de coronapiek eind april; als je naar de stats kijkt zie je dat PL enkele weken achterloopt met besmettingen (al was men wel relatief snel met maatregelen; maar is wel meer vergrijst dan hier, dus een uitbraak zal wel net als in IT relatief ernstig kunnen worden), dus is te verwachten dat de piek daar exact rond de verkiezingen zal zijn...
Schijnbaar is electoraal Corona niet zo slecht voor de meeste zittende regeringen, zelfs Trump schijnt er baat bij te hebben. Ik ben blij dat we er in Nederland niet aan hoeven te denken, en hoop dat het virus hier uitgewerkt is tegen de tijd dat wij naar de stembus mogen.

| live and give like no one else |


 • Brent
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 17:21
Is het 60+ en in quarantaine, of 60+ of in quarantaine om per post te mogen stemmen?

Ik dacht eerder al, die quarantaine in de rest van Europa komt de Grote Lijder goed uit: al die vervelende in het buitenland verblijvende werkenden en jongeren kunnen zo niet stemmen.

Humanist | Kernpower! | Determinist | Verken uw geest | Politiek dakloos


 • johnwoo
 • Registratie: Oktober 1999
 • Laatst online: 31-01 16:33
Brent schreef op maandag 30 maart 2020 @ 11:45:
[...]

Is het 60+ en in quarantaine, of 60+ of in quarantaine om per post te mogen stemmen?

Ik dacht eerder al, die quarantaine in de rest van Europa komt de Grote Lijder goed uit: al die vervelende in het buitenland verblijvende werkenden en jongeren kunnen zo niet stemmen.
Het is 60+ of in quarantaine, dus als je als werkende jongere terug naar PL zou gaan en dan dus verplicht 2 weken thuiszit, dan zou je ook per post mogen stemmen. Dat moet je dan wel tijdig registreren. En als die 2 weken eindigen voor de verkiezingen dan moet je alsnog de deur uit.

Volgens Duda moet je, als de winkels open zijn en je boodschappen kunt doen ook gewoon kunnen stemmen. Dat staat wel ietwat haaks op het "blijf zoveel mogelijk thuis" advies. Boodschappen doen moet je nu eenmaal om te overleven, stemmen niet, dus imo is het geen goede vergelijking van hem. In de praktijk zullen veel mensen dan ook thuisblijven als de corona rondwaart.

Vandaag is het sterftecijfer in PL harder gestegen dan eerdere dagen... Van 22 gisteren naar 31 vandaag (cumulatief). Nu maar hopen dat de vlot ingestelde maatregelen daar wel effect hebben tegen de verspreiding, want met een flinke vergrijzing - nog een stuk meer dan in NL - vrees ik voor het aantal dodelijke slachtoffers als het virus wijdverbreid zou circuleren...

[Voor 23% gewijzigd door johnwoo op 30-03-2020 22:53]

Specs | Toyota MR2 Turbo


 • wildhagen
 • Registratie: Juni 1999
 • Niet online

wildhagen

FP ProMod

Blablabla

De verkiezingen in Polen worden spannender dan verwacht. Waar de extremisten van de PiS de gedoodverfde winnaars leken te gaan worden, komt er nu serieuze concurrentie;
Andrzej Duda heeft een drukke campagnemaand achter de rug. De conservatieve Poolse president gold begin dit jaar nog als de gedoodverfde winnaar van een tweede termijn, maar die voorsprong lijkt te zijn verdampt door de coronacrisis. Zijn grootste rivaal, de liberale burgemeester van Warschau, verscheen vanuit het niets en hapt nu naar zijn hielen.

Duda en zijn bondgenoten openden eerder deze maand een felle aanval op de Poolse lhbti-gemeenschap. "Lhbti is een ideologie die erger is dan het communisme", zei de president, die zich presenteert als hoeder van het traditionele gezin.

Zijn campagnemanager, parlementariër Joachim Brudzinski van regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), schreef op Twitter dat "Polen op z'n mooist is zonder lhbti" en een andere PiS-politicus stelde: "Lhbti'ers zijn geen mensen."

De president reisde deze week af naar Washington voor een bezoek aan het Witte Huis, als eerste buitenlands staatshoofd sinds het uitbreken van de pandemie. Duda kreeg daar van president Donald Trump, een politieke geestverwant, de toezegging dat de VS een deel van de troepenmacht die uit Duitsland wordt teruggetrokken, naar het buurland in het oosten zal verplaatsen. Voor veel Polen een aantrekkelijk vooruitzicht.

De campagnemachine van Duda moest vanuit de slaapstand ineens op volle toeren draaien. Dat was niet alleen in het belang van de president, want er staat zondag iets op het spel voor meer betrokkenen. Duda's lot en dat van de regeringspartij Recht- en Rechtvaardigheid (PiS) zijn nauw met elkaar verbonden.
Bron, en nog veel meer info: Poolse president Duda moet door coronacrisis plots vechten voor zijn ambt

Virussen? Scan ze hier!


 • Qwerty-273
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 19:23

Qwerty-273

Meukposter

***** ***

Nou ja spannend valt ook wel mee hoor. Ik zie eigenlijk deze keer veel minder van de verkiezingen (in Warschau). Veel rustiger op straat vergeleken met vorige verkiezingen. Dat komt natuurlijk voornamelijk door de coronamaatregelen met afstandhouden etc. Dus echt spannend is het niet. PiS is al nu jaren stevig aan de macht, zeker met alle voordelen die ze scheppen voor de lagere inkomens trekken ze keer op keer veel stemmen. Maar ook een groot deel is het nu wel een beetje zat (al ken ik voornamelijk de kijk uit de hoofdstad wat zeker geen goed beeld geeft van het hele land en nog niet gesproken over de grote groep in de VS die stemmen).

Erzsébet Bathory | Strajk Kobiet | Met 2 armen heb je meer armen dan de gemiddelde mens.


Acties:
 • +3Henk 'm!

 • wildhagen
 • Registratie: Juni 1999
 • Niet online

wildhagen

FP ProMod

Blablabla

Nou, Polen glijdt weer verder af hoor qua mensenrechten:
De Poolse regering wil volgende week stappen zetten om zich terug te trekken uit het Verdrag van Istanboel, een mensenrechtenverdrag van de EU dat geweld tegen vrouwen moet voorkomen en bestrijden.

Volgens de minister van Justitie schendt het verdrag de rechten van ouders, omdat scholen verplicht aandacht moeten geven aan het onderwerp.

"Het verdrag bevat elementen van een ideologie die wij schadelijk achtten", zei minister Zbigniew Ziobro tegen journalisten op zaterdag. Het zou volgens de Poolse regering bovendien respectloos zijn tegenover de (katholieke) kerk, hoewel hij niet specificeerde om welke reden.

Vrijdag kwamen duizenden mensen bijeen in hoofdstad Warschau om te demonstreren tegen het terugtrekken uit het verdrag.
Bron, en meer info: Polen wil zich terugtrekken uit EU-verdrag dat geweld tegen vrouwen bestrijdt

Het gaat hier dus om de Convention on preventing and combating violence against women and domestic violence

Dus zij vinden het schadelijk om geweld tegen vrouwen te bestrijden. In andere woorden, ze vinden dus dat geweld tegen vrouwen gewoon moet kunnen?

Een logische volgende stap is wellicht om huiselijk geweld legaal te gaan maken, en wellicht zelfs promoten?

Maargoed, wat wil je, met een regime dat stelt dat (o.a.) homo's en lesbiennes "geen mensen zijn" of "minder zijn dan een aap".....

Nice to know dat zulk volk ook gewoon in de EU zit.... wordt het niet tijd om ze er eens uit te trappen? :X

Virussen? Scan ze hier!


 • Brent
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 17:21
Net als de VS, is de politieke discussie in Polen post-feiten, nouja, de helft die PiS stemt in ieder geval. Het doet er niet toe wat er in het verdrag staat, het is een tekentje dat PiS naar de achterban kan sturen van 'kijk, wij blijven die irritante belerende westerlingen dwarsliggen. bedankt voor de stemmen!'

Het blijft interessant, die parallellen met de VS. Een landelijk, achtergesteld deel tegen een opgeleid en stedelijk deel, diametraal tegenover elkaar, met met name een radicaliserend conservatisme.

Humanist | Kernpower! | Determinist | Verken uw geest | Politiek dakloos


 • leekers
 • Registratie: Januari 2014
 • Laatst online: 06-01-2021
wildhagen schreef op zondag 26 juli 2020 @ 08:49:
Nou, Polen glijdt weer verder af hoor qua mensenrechten:


[...]


Bron, en meer info: Polen wil zich terugtrekken uit EU-verdrag dat geweld tegen vrouwen bestrijdt

Het gaat hier dus om de Convention on preventing and combating violence against women and domestic violence

Dus zij vinden het schadelijk om geweld tegen vrouwen te bestrijden. In andere woorden, ze vinden dus dat geweld tegen vrouwen gewoon moet kunnen?

Een logische volgende stap is wellicht om huiselijk geweld legaal te gaan maken, en wellicht zelfs promoten?

Maargoed, wat wil je, met een regime dat stelt dat (o.a.) homo's en lesbiennes "geen mensen zijn" of "minder zijn dan een aap".....

Nice to know dat zulk volk ook gewoon in de EU zit.... wordt het niet tijd om ze er eens uit te trappen? :X
Inderdaad wordt het daar eens tijd voor en ik persoonlijk ben er voorstander van dat Nederland gewoon eens zegt in de EU dat landen zoals Polen die zich niet houden aan regels of wetten van de EU een termijn krijgen van 6 maanden om zich daaraan aan te passen .
Als ze dat niet doen dan worden ze gewoon verwijderd uit de EU .
Sterker ik ben gezien de hele crisis en het zien van de als molenstenen om de nek hangen van landen zoals Spanje , Italie , Griekenland en de Oostbloklanden Nederland eens serieus moet gaan overwegen zelf uit de EU te stappen .

"Beautiful Clean Coal"


 • Tuttel
 • Registratie: Oktober 2013
 • Laatst online: 14:25
leekers schreef op donderdag 30 juli 2020 @ 07:08:
[...]


Inderdaad wordt het daar eens tijd voor en ik persoonlijk ben er voorstander van dat Nederland gewoon eens zegt in de EU dat landen zoals Polen die zich niet houden aan regels of wetten van de EU een termijn krijgen van 6 maanden om zich daaraan aan te passen .
Als ze dat niet doen dan worden ze gewoon verwijderd uit de EU .
Sterker ik ben gezien de hele crisis en het zien van de als molenstenen om de nek hangen van landen zoals Spanje , Italie , Griekenland en de Oostbloklanden Nederland eens serieus moet gaan overwegen zelf uit de EU te stappen .
Het is simpelweg niet mogelijk om binnen de huidige verdragen een land uit de EU te zetten zonder dat ze zelf Artikel 50 initiëren . De maatregelen die we hebben is het intrekken van subsidies en als nucleaire optie het stemrecht van een lidstaat opschorten onder Artikel 7. Dat vereist uiteindelijk echter een unanieme stemming van de Raad, wat Hongarije (en andersom Polen) ongetwijfeld zullen blokkeren met een veto.

 • leekers
 • Registratie: Januari 2014
 • Laatst online: 06-01-2021
Het is niet de bedoeling om met een niet onderbouwde oneliner zo'n stelling neer te zetten, dat voegt niets toe aan de discussie en zorgt alleen maar voor ontsporing. Wat nu dus ook is gebeurd.

[Voor 77% gewijzigd door defiant op 30-07-2020 12:35]

"Beautiful Clean Coal"


 • wildhagen
 • Registratie: Juni 1999
 • Niet online

wildhagen

FP ProMod

Blablabla

Door het PIS-beleid in Polen zien de Nederlandse rechtbanken de Poolse tegenhangers nu niet meer als onafhankelijk, maar als puppets van de PIS-regering.
Volgens de Internationale Rechtshulpkamer (IRK) van de rechtbank Amsterdam zijn Poolse rechtbanken niet langer als onafhankelijk te beschouwen ten opzichte van de Poolse overheid. De IRK weigert daarom een Poolse man over te leveren.

De IRK, die beslist over overlevering van verdachten en veroordeelden aan andere Europese landen, stelt dat de man die verdacht wordt van drugshandel, geen eerlijk proces in zijn thuisland kan worden gegarandeerd.

Dit besluit kan gevolgen hebben voor het overleveren van verdachten aan Polen vanuit Nederland. Daarom wil de IRK van het Hof van Justitie van de Europese Unie weten of een overlevering aan een lidstaat van de EU inderdaad geweigerd moet worden als rechtbanken in dat land niet langer onafhankelijk kunnen functioneren.

Volgens de IRK is dit de eerste keer dat het Hof deze vragen krijgt voorgelegd.

De rechtspraak in Polen is al langer omstreden. Volgens de IRK is er onder andere sprake van politieke inmenging in de benoemingen en overplaatsingen van (vice-)presidenten bij rechterlijke instanties en van rechters.

In april van dit jaar tikte het Hof van Justitie van de Europese Unie de Poolse regering nog op de vingers omdat er tuchtkamers waren ingesteld die uitspraken van rechtbanken kunnen toetsen en rechters daarvoor kunnen bestraffen.

Deze tuchtkamers bestaan uit personen die indirect politiek gekozen worden. Volgens het Hof van Justitie moest de werkzaamheid van deze kamers dan ook worden opgeschort, anders zou een dwangsom worden opgelegd. Het is niet duidelijk of Polen hierop maatregelen heeft getroffen.
Bron: Rechtbank: Poolse rechtbanken niet langer als onafhankelijk te beschouwen

Zoals gezegd is dit dus de eerste keer dat zoiets in de EU gebeurt, maar of dit nou een primeur is waar je als land (in dit geval Polen) trots op moet zijn....

Virussen? Scan ze hier!


 • Qwerty-273
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 19:23

Qwerty-273

Meukposter

***** ***

Om nog eens dit topic wat hoger op te krijgen. Volgens mij wordt er in Nederland niet al te veel gemeld over het lopende en escalerende conflict voornamelijk op het punt van abortus (ok de NOS heeft wel recentelijk een stukje geschreven). Terwijl de vrouwenbeweging wel een sterk goed is in Nederland, en je niet kan in denken dat je zonder het zelfbeslissingsrecht tijdens een zwangerschap moet stellen. De Dolle Mina's hebben in de jaren '70 natuurlijk goed werk verzet in de Nederlandse samenleving (en zorgden voor tal van organisaties die nu nog goed werk verzetten).

Voor een snelle bijspijker optie over het onderwerp:


En wat extra artikelen:
https://www.opendemocracy...oland-after-abortion-ban/
https://www.opendemocracy...olands-abortion-protests/
https://www.opendemocracy...orting-the-womens-strike/

Dat is natuurlijk allemaal gericht op het vrouwen en abortus vraagstuk, maar wat ook belangrijk is dat in eerdere voorstellen miskramen een punt van een strafonderzoek worden (want was dat wellicht een abortus?). Dit speelt al decennia (het strikte abortus stuk), maar pas sinds dit jaar loopt het uit op massale protesten in heel het land (de protesten in 2016 waren ook behoorlijk - maar kleiner vergeleken met nu).

KOD richt zich op het herstel van de democratie. De onafhankelijkheid van de rechtsstaat in Polen is in de laatste jaren behoorlijk achteruit gegaan en dat speelt ook mee in het bovenstaande. Het heeft wel een stuk minder zichtbare aanhang dan de StrajkKobiet beweging.

https://www.opendemocracy...en-stones-turn-political/

Erzsébet Bathory | Strajk Kobiet | Met 2 armen heb je meer armen dan de gemiddelde mens.


 • Qwerty-273
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 19:23

Qwerty-273

Meukposter

***** ***

Om toch nog wat extra achtergrond info toe te voegen. En tevens hoe deze hele situatie eigenlijk maar het topje van de ijsberg is die recht op Europa afstevent.

https://www.opendemocracy...bortion-should-scare-you/
Behind these initiatives hides a powerful outfit called the Ordo Iuris Institute for Legal Culture. Ordo Iuris styles itself an independent conservative think tank; in reality, it is an extremist religious organisation and its leaders have created a web of reactionary organisations in Poland and beyond.

Ordo Iuris lawyers drafted the text of the 2016 bill to ban abortion, as well as other legal texts, including arguments for leaving the Istanbul Convention on violence against women, and bills that criminalised comprehensive sexuality education, and restrict in-vitro fertilisation and a charter that created Poland’s now infamous ‘LGBT-free zones’.

Ordo Iuris is able to make such progress because it has infiltrated the inner workings of the Polish state. For example, Ordo Iuris’s founder now sits on the Polish Supreme Court and other Ordo Iuris alumni occupy important positions in government ministries, academia, the judiciary and other public institutions including advising the Polish president.
De media wordt ook zwaar onderschut genomen met extra belastingen. Met het idee dat de onafhankelijke lokale media niet meer voldoende budget heeft om verslag te leggen. De staatsmedia die verslag doet in positief licht op PiS blijft natuurlijk buiten schot.

https://www.reuters.com/article/idUSL8N2KF77R
Poland’s planned advertisement tax will weaken or eliminate some media in the country, tens of publishing groups said in an open letter to Polish authorities and leaders of political parties on Tuesday.

...

The letter said the tax would mean “weakening, and even eliminating some media in Poland” and deepening inequalities between private media and public ones, which the signatories said are heavily supported by the government.
Een van de leiders van het protest staat momenteel onder arrest en wacht een rechtszaak af.

https://apnews.com/articl...442609f45fefabfebc44ab71f
Marta Lempart told The Associated Press on Thursday that she was formally read the charges at the district prosecutor’s office in Warsaw on Wednesday.

The charges against her include insulting a police officer and causing an epidemiological threat for organizing protests during the coronavirus pandemic. Under Polish law, a person can face from six months to eight years of imprisonment for causing an epidemiological threat.

[Voor 13% gewijzigd door Qwerty-273 op 13-02-2021 20:41]

Erzsébet Bathory | Strajk Kobiet | Met 2 armen heb je meer armen dan de gemiddelde mens.


 • Brent
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 17:21
Even beetje gaan graven n.a.v. dat Ordo Luris: Politico heeft een kort profiel van een van de oprichters, Jerzy Kwaśniewski, die op de lijst meest invloedrijke Europeanen staat voor dit jaar. Vol met links naar verdere achtergrond: https://www.politico.eu/l...anking/jerzy-kwasniewski/

Humanist | Kernpower! | Determinist | Verken uw geest | Politiek dakloos


 • polthemol
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 20:16

polthemol

Moderator General Chat
Brent schreef op maandag 15 februari 2021 @ 11:47:
Even beetje gaan graven n.a.v. dat Ordo Luris: Politico heeft een kort profiel van een van de oprichters, Jerzy Kwaśniewski, die op de lijst meest invloedrijke Europeanen staat voor dit jaar. Vol met links naar verdere achtergrond: https://www.politico.eu/l...anking/jerzy-kwasniewski/
ruikt eigenlijk naar dezelfde taktieken die in Hongarije, het VK, Griekenland (Gouden dageraad), Italië (5 sterren) en de VS te zien zijn. Inclusief het steeds weer teruggrijpen naar 'vroegah' en heel veel repressieve religieuze visies. Vrij beangstigend.

Nunc purus risus, volutpat sagittis, lobortis at, dignissim sed, sapien


 • Qwerty-273
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 19:23

Qwerty-273

Meukposter

***** ***

Ah, nog niemand die een opmerking heeft gemaakt over de "Narodowym Spisie Powszechnym Ludności i Mieszkań 2021", of te wel de census die eens in de 10 jaar wordt uitgevoerd. Die is gestart per 1 april en loopt tot 30 september (dat zou eigenlijk 30 juni zijn maar is verlengd vanwege covid).

De lijst met vragen kan je via https://spis.gov.pl/lista-pytan-w-nsp-2021/ terug vinden of de Engelstalige versie is ook beschikbaar als pdf.

Invullen is verplicht, dat kan je zelf online doen, maar er komen ook census 'medewerkers' langs waarbij je mee moet werken. Vul je het niet in, en wil je de census medewerkers niet te woord staan, dan staan daar boetes op..... Verder organiseert men ook een loterij om mensen over te halen om tijdig mee te doen. Hoofdprijs een Toyota Yaris (landelijk), en daarnaast eerste en tweede plek prijzen (verdeeld over de woiwodschappen) in de vorm van een prepaid kaart met 1000 of 500 PLN er op.

Grootste vrees is dat de gegevens die gelinkt zijn aan je pesel (de Poolse bsn variant) en de pesel van iedereen in het huishouden verder gebruikt zullen worden door de PiS machine (of eigenlijk de groepen er achter), zeker wanneer je buiten de demografie van de aanhangers valt.

Erzsébet Bathory | Strajk Kobiet | Met 2 armen heb je meer armen dan de gemiddelde mens.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Jebus4life
 • Registratie: Juni 2012
 • Laatst online: 18:10

Jebus4life

BE User

Members only:
Alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers. Inloggen

Jullie vriendelijkste zuiderbuur


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Qwerty-273
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 19:23

Qwerty-273

Meukposter

***** ***

Bron: https://www.pap.pl/aktual...ipca-musza-zebrac-podpisy

Rafał Trzaskowsi, de president van Warschau, en KO zijn (eindelijk) een petitie gestart om TVP Info op te laten heffen (en tevens de verplichte bijdrage aan de kant te schuiven). Dit is het meest pure PiS propaganda kanaal binnen TVP (de publieke omroep in Polen, vergelijkbaar met de NPO in Nederland).

Zie eventueel ook http://stoptvp.info/ of dit oudere artikel om een idee te krijgen over wat je op de publieke omroep dan ziet.

Erzsébet Bathory | Strajk Kobiet | Met 2 armen heb je meer armen dan de gemiddelde mens.


 • defiant
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 20:46

defiant

Moderator General Chat
Aangezien de kwestie in Polen weer actueel is en in diverse andere topic terug komt een kort overzicht van de kwestie die nu speelt:

Polen negeert EU-recht, krijgen we een 'Polexit'?
Pools recht gaat boven Europees recht, oordeelde het Constitutioneel Hof van Polen donderdag. Waar verdragen van de Europese Unie en uitspraken van de EU-rechtbanken in strijd zijn met de Poolse grondwet, krijgt de eigen wet voorrang.
Hij ziet drie mogelijkheden om uit de door de uitspraak ontstane situatie te komen. "De Poolse grondwet moet veranderen, maar dat is logisch gezien erg problematisch. Een andere optie is dat de Europese wetgeving verandert." Ook aan die kant zal het moeilijk zijn om te bewegen, verwacht hij.

"De laatste optie, die door het Constitutoneel Hof is geadviseerd, is dat Polen de Europese Unie verlaat."

Of dat inderdaad gaat gebeuren is moeilijk in te schatten, denkt John Morijn, lid van het College voor de Rechten van de Mens en bijzonder hoogleraar recht en politiek in de internationale betrekkingen. "Formeel moet een land zelf uit EU stappen, zoals bij de Brexit", zegt hij. "Maar door het Europees recht niet meer te erkennen als hoogste recht, stap je er ook min of meer uit."
Onverzoenlijke speech Poolse premier: 'EU mag Polen niet dwingen'
"Polen is een trots land en mag niet worden gechanteerd." Dat heeft de Poolse premier Morawiecki in het Europees Parlement gezegd. Hij betrad het hol van de leeuw om de uitspraak van het Poolse Constitutionele Hof te verdedigen.

Twee weken geleden oordeelde dat hof dat het Poolse recht zwaarder weegt dan het Europese. Het is vandaag voor het eerst dat de Poolse regering en het Europees Parlement in debat gaan over de omstreden uitspraak, die een bom legt onder de basisprincipes van de EU.

Morawiecki stuurde gisteren al een brief waarin hij flinke kritiek uitte op de Europese instituties. Daarmee zette hij de toon voor vandaag. Het knetterde dan ook flink tijdens dit debat met de Europarlementariërs: "U bent niet eerlijk tegen het Poolse volk", zei VVD-Europarlementariër Malik Azmani en meer boze Europarlementariërs beschuldigen de Poolse premier van leugens en halve waarheden. Een Poolse Europarlementariër en partijgenoot van premier Morawiecki sprak weer over "een Brusselse onderdrukker".

Climate dashboard | “Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.”


 • Virtuozzo
 • Registratie: Mei 2009
 • Niet online
polthemol schreef op maandag 15 februari 2021 @ 12:38:
[...]

ruikt eigenlijk naar dezelfde taktieken die in Hongarije, het VK, Griekenland (Gouden dageraad), Italië (5 sterren) en de VS te zien zijn. Inclusief het steeds weer teruggrijpen naar 'vroegah' en heel veel repressieve religieuze visies. Vrij beangstigend.
Het is één netwerk. Achter al die drama’s zitten oligarchen met bruine hemden.

[Voor 7% gewijzigd door Virtuozzo op 22-10-2021 16:24]

Populisme: de weigering van complexiteit en de poging om simplistische antwoorden te formuleren op ingewikkelde vraagstukken middels gebruik van elke mogelijke prikkel van gedrag - i.p.v. moeite te doen voor gezonde participatie.


 • Qwerty-273
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 19:23

Qwerty-273

Meukposter

***** ***

Gisteren (de 22ste) was het een jaar geleden dat de omstreden abortus wetgeving in ging in Polen. Na een lange tijd geen protesten op de straat (of in ieder geval minder massaal) was er gisteren weer een optocht in verschillende steden. Daarbij zijn de dames, ook actief met steun verzamelen in Straatsburg (of te wel het Europese Parlement). Zo heeft Malin Björk twee amendementen ingediend die vervolgens zijn aangenomen. Nu zit je natuurlijk nog met de kwestie welk orgaan heeft het laatste woord, maar als het aan de EP/EC ligt zal PL natuurlijk hard moeten veranderen (op dit en andere punten).

De socials van StrajkKobiet:
https://www.facebook.com/ogolnopolskistrajkkobiet
https://twitter.com/strajkkobiet

De huidige campagne hashtag is #BronimyŻycia
-edit--
Wellicht nog meer achtergrond kan je terug lezen in dit recente interview met Marta Lempart. Daar wordt ook weer verwezen naar het boek "To jest wojna Kobiety fundamentaliści i nowe średniowiecze" van Klementyna Suchanow. Waar je een hele achtergrond kan terug vinden welke netwerken en groepen mensen eigenlijk aan de touwtjes trekken - die Virtuozzo hierboven heel samengevat noemt. (helaas heb ik nog geen Engelse vertaling van haar boek gevonden, dus dat laat nog op zich wachten)

[Voor 25% gewijzigd door Qwerty-273 op 24-10-2021 00:59]

Erzsébet Bathory | Strajk Kobiet | Met 2 armen heb je meer armen dan de gemiddelde mens.


 • Virtuozzo
 • Registratie: Mei 2009
 • Niet online
Interview met Radosław Sikorski, even de moeite waard. Hij legt de vinger op waar het bloed naar toe stroomt bij de wond. Hongarije, Rusland.

https://www.newstatesman....ath-of-hungary-and-russia

Populisme: de weigering van complexiteit en de poging om simplistische antwoorden te formuleren op ingewikkelde vraagstukken middels gebruik van elke mogelijke prikkel van gedrag - i.p.v. moeite te doen voor gezonde participatie.


 • Virtuozzo
 • Registratie: Mei 2009
 • Niet online
Qwerty-273 schreef op zondag 24 oktober 2021 @ 00:31:

Wellicht nog meer achtergrond kan je terug lezen in dit recente interview met Marta Lempart. Daar wordt ook weer verwezen naar het boek "To jest wojna Kobiety fundamentaliści i nowe średniowiecze" van Klementyna Suchanow. Waar je een hele achtergrond kan terug vinden welke netwerken en groepen mensen eigenlijk aan de touwtjes trekken - die Virtuozzo hierboven heel samengevat noemt. (helaas heb ik nog geen Engelse vertaling van haar boek gevonden, dus dat laat nog op zich wachten)
Ik heb het geluk gehad een tijd geleden om haar in gesprek te kunnen engageren, naderhand heeft ze een kennis voorzien van verwijzingen onderzoek & studie naar die netwerkreconstructies. Het is inderdaad uiterst pijnlijk dat er nog geen vertaling of referentiedossier beschikbaar is voor journalisten en beleidsadviseurs. Gemiste kans daar, want het gaat werkelijk ontzettend diep.

Misschien meer van belang, het netwerkfenomeen is niet anders dan zoals gemeten bij Brexit. De initiële verkenning al van punten van overlap tussen interne dynamiek en externe is ronduit eng. Van dezelfde denk tanks tot een Palatin wat weer opduikt, al met al heeft Sikorski in het eerder genoemde interview een goed punt.

Een existentiële bedreiging.

Populisme: de weigering van complexiteit en de poging om simplistische antwoorden te formuleren op ingewikkelde vraagstukken middels gebruik van elke mogelijke prikkel van gedrag - i.p.v. moeite te doen voor gezonde participatie.


 • Helixes
 • Registratie: Juni 2010
 • Laatst online: 24-10-2022
Virtuozzo schreef op maandag 25 oktober 2021 @ 11:13:
Interview met Radosław Sikorski, even de moeite waard. Hij legt de vinger op waar het bloed naar toe stroomt bij de wond. Hongarije, Rusland.

https://www.newstatesman....ath-of-hungary-and-russia
Scherpe analyse. Afbraak van de onafhankelijke rechtelijke macht is zeker één manier om een liberale democratie af te breken. De vergelijking met Rusland is daarmee wel treffend. Nog even los van andere subversie van de liberale democratie (zoals bijvoorbeeld bij de stembus) in Rusland, is het wat mij betreft de afbraak van de onafhankelijke rechtelijke macht in Rusland die het heeft gemaakt tot de kleptocratie die het nu is. Onder het mom van de rechtsgang wordt de oppositie uitgehold, monddood gemaakt, en/of naar de Goelagarchipel gestuurd. Dat begon met Lebedev, en is nooit meer opgehouden.

Op zich kan ik me de opstelling van Merkel wel voorstellen. Immers, als de dialoog wordt gestaakt en Polen steeds verder wordt buitengesloten is er de-facto geen mechanisme meer om het naderende onheil in Polen af te wenden. En wat we niet moeten vergeten is dat Merkel een product is van de repressie die Polen dan staat te wachten...

 • Virtuozzo
 • Registratie: Mei 2009
 • Niet online
De les die we al die tijd vergeten waren, die ook nu nog tegen bias botst (zowel bij burger als politicus als journalist) is dat afbraak van rechtsstaat niet eens eerst raakt aan liberaal of democratie, maar aan hoekstenen van ordening.

Laat ik het zo zeggen: wanneer je die rechtsstaat compromitteert verschaf je jezelf het vermogen om een early adapters fenomeen te scheppen voor gebruik van veranderingen & verschuivingen in ordening over termijn heen. Een policy expert hier omschrijft het als een slow burn regime change, naar voorbeeld van wat na Jeltsin zich voltrok in Rusland - wat we tegenwoordig kunnen meten in Hongarije en het Verenigd Koninkrijk.

De les aldus is dit: compromitteren van rechtsstaat is de indicator van intentie tot scheppen van gulzige oligarchie.


Waarmee meteen een teken aan de wand gezet wordt voor het Nederlandse, maar goed, zie de problematiek van bias bij dit alles. De correlaties en effecten zijn meetbaar.

[Voor 4% gewijzigd door Virtuozzo op 25-10-2021 13:32]

Populisme: de weigering van complexiteit en de poging om simplistische antwoorden te formuleren op ingewikkelde vraagstukken middels gebruik van elke mogelijke prikkel van gedrag - i.p.v. moeite te doen voor gezonde participatie.


 • Virtuozzo
 • Registratie: Mei 2009
 • Niet online
Voor wie te maken heeft met Polen, als ondernemer, burger, wat dan ook, het is iets om de komende tijd op te letten. Komt er een media machine, of niet. Zo ja, dan zet men door, zo nee, dan is er ruimte tot correctie. Bankier niet op polls of metingen, het is geen arena van conforme werking meer. Dat 90% van de Polen het allemaal niet wil is niet relevant.

Of zoals Anne Applebaum al deed opmerken vanaf het vliegveld:Menige ondernemer of werknemer is bij het niet letten op signalen & disproportionele signalen in de perikelen van Brexit flink tegen de lamp gelopen. Het is dan ook echt iets om in de gaten te houden.

[Voor 10% gewijzigd door Virtuozzo op 25-10-2021 11:52]

Populisme: de weigering van complexiteit en de poging om simplistische antwoorden te formuleren op ingewikkelde vraagstukken middels gebruik van elke mogelijke prikkel van gedrag - i.p.v. moeite te doen voor gezonde participatie.


 • Virtuozzo
 • Registratie: Mei 2009
 • Niet online
Om daar nog even expliciet op in te haken, een leestip.

Van Sarah Chayes, Thieves of State. Why Corruption Threatens Global Security

https://wwnorton.com/books/thieves-of-state/

https://www.bol.com/nl/nl...ecurity/9200000037292247/

Populisme: de weigering van complexiteit en de poging om simplistische antwoorden te formuleren op ingewikkelde vraagstukken middels gebruik van elke mogelijke prikkel van gedrag - i.p.v. moeite te doen voor gezonde participatie.


 • dr.lowtune
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 17:54

dr.lowtune

Deugt niet

Polen gaat “nucleair” qua uitingen:

https://www.ad.nl/buitenl...de-wereldoorlog~ae0c6ef6/

Ik verwacht dat de EU voor de bühne net zoals bij Brexit netjes blijft, maar onderwater gewoon alle processen gaat volgen on Polen langzaam maar zeker af te laten sterven.

Als unie ben je zo sterk als de zwakste schakel: Polen wil niet = exit. Edit: misschien kunnen we dan ook meteen afscheid nemen van Hongarije als we toch schoon schip maken.

[Voor 11% gewijzigd door dr.lowtune op 25-10-2021 19:19]


 • johnwoo
 • Registratie: Oktober 1999
 • Laatst online: 31-01 16:33
Polen zal zelf geen Polexit inzetten imo. Om 2 redenen:
 1. Behalve het corona-herstelpakket dat nu geblokkeerd dreigt te worden, loopt er nog veel meer EU-geld naar Polen. De regionale ontwikkelings-potjes (die weer kunnen starten nu veel regio's hun LGBT-free-verklaring hebben ingetrokken); de agrarische subsidies, ... Zelfs al zou men het corona-geld missen, valt er nog genoeg te "verdienen" aan de EU. Tenslotte was Polen ook voor corona een netto-ontvanger. En hoewel er vanuit conservatieve hoek ook misinformatie wordt verspreid waarin wordt geclaimd dat Polen netto-betaler (!) is, is de regering-PiS pragmatisch genoeg om deze inkomsten niet te willen missen. Dat zou de economie stevig doen stagneren, en hun populariteit doen dalen.
 2. Nog los van de overheidsbalans, is het Poolse volk nog steeds een groot voorstander van EU-lidmaatschap. Dus wederom (maar nu los van de begroting) zou de regering haar eigen ruiten ingooien door een Polexit in te zetten.
Van de andere kant denk ik ook niet dat de regering-PiS gaat inbinden. De afgelopen jaren hebben wel aangetoond dat men niet tot compromis in staat is, en de zin toch doordrijft. Ik begrijp dat Merkel om dialoog roept, dat is de aard van het beestje en ze zal ook geen existentiële EU-crisis willen achterlaten als legacy, maar ik denk dat ze hierin wel naïef is. Of op z'n minst niet doortastend genoeg. Die dialoog gaat niets opleveren; PiS zal hooguit wat zand strooien met loze of nauwelijks belangrijke zaken, of wat controversiële veranderingen uitstellen, maar zal uiteindelijk haar "core" programma gewoon doorzetten.

Nee, wat ik denk dat er gaat gebeuren, is een voortzetting van de afgelopen jaren: men blijft lekker in de EU, zoekt de grenzen op van waar men mee weg kan komen, en waar het echt botst zal men de EC en het Europees hof gewoon keihard negeren. Ad infinitum. Dankzij Hongarije kan Polen haar stem ook niet kwijtraken. Het enige wat er kan gebeuren is dat meer en meer fondsen worden geblokkeerd.

Daar zit dan op de langere termijn wel een risico: de propagandamachine draait op volle toeren, en als er mettertijd steeds meer geld wegvalt, zou men de EU in een dusdanig slecht daglicht kunnen stellen dat de, momenteel grote, steun voor EU-lidmaatschap afbrokkelt onder de bevolking.

Maar dat zie ik de komende jaren nog niet gebeuren; dit zou een risico kunnen worden als PiS nogmaals herkozen wordt. Op de korte termijn zie ik geen reëel Polexit risico. Of er zou, onder druk van de minder pragmatische en nog conservatiever-dan-PiS hoek (zie: Ziobro en z'n Solidarna Polska, of misschien Konfederacja), "per ongeluk" c.q. overhaast een beslissing op emotie doorheen gedrukt worden... Want de Poolse regering heeft wel de mogelijkheid om het EU-lidmaatschap eenzijdig op te zeggen, zelfs zonder referendum. Daar is alleen een meerderheid in het parlement voor nodig ter goedkeuring. Dat kan dus theoretisch in één nacht gefixt worden, zoals sommige wetten er ook doorheen geloodst zijn...

Specs | Toyota MR2 Turbo


 • Qwerty-273
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 19:23

Qwerty-273

Meukposter

***** ***

Nu heb je op TVP Info in de nacht de programmering van TVP World. Dat is soms best "interessant" om te volgen (buiten de accenten), je ziet toch een heel erg gekleurd beeld terug op een "onafhankelijke" nieuwszender (waarbij er groepen zijn die de indoctrinatie en beeldvorming niet willen zien, en het voor zoete koek slikken).

De ster is eigenlijk wel Michał Rachoń die Rock Rachon presenteert.
https://tvpworld.com/5746...op-officials-and-epp-meps
https://tvpworld.com/57339470/

[Voor 6% gewijzigd door Qwerty-273 op 15-12-2021 13:38]

Erzsébet Bathory | Strajk Kobiet | Met 2 armen heb je meer armen dan de gemiddelde mens.


 • Virtuozzo
 • Registratie: Mei 2009
 • Niet online
En de NSO affaire raakt wederom Polen’s oppositie: https://abcnews.go.com/In...h-opposition-duo-81862002

Populisme: de weigering van complexiteit en de poging om simplistische antwoorden te formuleren op ingewikkelde vraagstukken middels gebruik van elke mogelijke prikkel van gedrag - i.p.v. moeite te doen voor gezonde participatie.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • XWB
 • Registratie: Januari 2002
 • Niet online

XWB

Devver
Iemand "Judges under pressure" al gezien? Deze documentaire gaat over de afbraak van de rechtstaat in Polen.
Terwijl de oorlogsmisdrijven nog in de straten van Boetsja liggen, werden de verkiezingen in buurland Hongarije gewonnen door een dierbare collega van Poetin. Orbán heeft zijn supermeerderheid in het parlement behouden en kan rustig verder klussen aan wat er nog over is van de Hongaarse rechtsstaat. Dat is niet zoveel aangezien Orbán al twaalf jaar bezig is om die af te breken. In Polen lopen ze wat dat betreft nog achter; daar is de partij van Morawiecki pas sinds 2015 bezig onder het motto Recht en Rechtvaardigheid.

De documentaire volgt een aantal rechters en activisten dat zich verzet tegen de hervormingen van de rechtspraak. Zo zie je rechter Igor Tuleya snel nog een verzoekschrift naar het Europese Hof verzenden nadat hij geschorst is, Europees ingrijpen is dan zijn laatste hoop. Hij moet snel handelen omdat hij niet weet hoelang hij nog toegang zal hebben tot zijn computer en wanneer hij opgepakt gaat worden. Tuleya is een van de velen die door de Poolse tuchtkamer worden vervolgd wegens het uitspreken van kritische vonnissen. De leden van de tuchtkamer worden benoemd door de regering, die zich tot doel heeft gesteld ‘de status van rechters te reguleren en verhelderen’. Dat is politieke taal voor: ontslaan en vervolgen.

La Batterie des Hommes sans Peur


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Cyberblizzard
 • Registratie: Februari 2003
 • Niet online
Ik ben wel blij dat er door de oorlog in Oekraïne barsten komen in de Visegrád-groep. Polen wil harder optreden dan de EU mbt sancties voor Rusland, terwijl Hongarije Orban en co op de rem staan. Zo wordt Hongarije meer geïsoleerd en kan het moeilijk een veto gebruiken mbt sancties. Hopelijk kan die mini-Poetin snel weg voor het systeem helemaal Russisch is (pers, recht), met het gevaar dat Polen volgt.

Welkom in het Antropoceen! - Fietsen, goed voor iedereen!


 • Qwerty-273
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 19:23

Qwerty-273

Meukposter

***** ***

Niet dat het een nieuwe ontwikkeling is, maar Strajk Kobiet staat vanavond weer op de stoep van Kaczyński. En hij heeft al een statement uitgestuurd dat hij vandaag niet thuis is.

De politie is al behoorlijk aanwezig sinds begin van de middag (liep er zelf langs en werd vriendelijk doch dringend verzocht om de route iets te wijzigen, een klein stukje omlopen). En het aantal zal wel oplopen met volledige uitrusting naarmate het 6 uur wordt en de dames ten tonele verschijnen.

De beweging gaat gelukkig gewoon door!

Erzsébet Bathory | Strajk Kobiet | Met 2 armen heb je meer armen dan de gemiddelde mens.

Pagina: 1 2 Laatste


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee