Señor Sjon schreef op dinsdag 15 december 2015 @ 09:18:
Tsja, de Russen neerschieten omdat ze over een gebied kleiner dan Limburg vlogen lijkt me al niet zo'n handige actie. Ik begreep uit berichtgevingen tijdens de Patriotmissie dat de ondersteuning van de Nederlandse troepen ook suboptimaal was. Zie o.a.
http://www.elsevier.nl/Bu...e-Patriot-steun-1611682W/
Ook heeft Erdogan veel steun uit de minder ontwikkelde binnenlanden en wordt elke demonstratie tegen zijn bewind hard neergeslagen. Daar krijg je dus niet de kudo-trofee mee.
Tsja, was dat een heel slimme actie? Wellicht niet, heb ik er respect voor? Ja, want ik zie dat menig andere landen uitspraken/regelementen treffen tegen Rusland, maar geen 'daden'. Turkije heeft hiermee een statement afgegeven richting de Russen met alle consequenties van dien.
Dit heeft dus niets met Erdogan te maken, wat menige dus vaak verwarren. Het gaat mij om de welvarendheid van Turkije. Dat Erdogan nu aan de macht is, so be it. Het is een persoon die nu juiste werkzaamheden uitvoert voor Turkije. Ik keur dan ook zeker niet alle daden die hij doet/uitspreekt goed, bijv. de uitspraken die hij bij de ramp van Soma uitsprak:(een kolenmijn ongeluk waarbij vele doden zijn gevallen) "gebeurd overal in de wereld"

Seraphin schreef op dinsdag 15 december 2015 @ 09:36:
De Turkse regering is al meerdere jaren bezig de oppositie de mond te snoeren. Dat is geen speculatie, maar een keihard gegeven. Een snelle google:
http://www.metronieuws.nl...n-aanpak-van-journalisten
http://www.volkskrant.nl/...uropese-waarden~a3811153/
http://nos.nl/artikel/206...-bij-kritische-media.html
[...]
Er zijn legio verklaringen mogelijk dat een journalist openlijk die vraag kan stellen, geen daarvan weerleggen echter het feit dat het vrije woord onder zeer grote druk staat. Deze feiten worden niet teniet gedaan door jou aangehaalde voorbeeld.
De vergelijking met kritiek op andere landen gaat per definitie mank. Het is een subjectieve vergelijking ("meer" of "minder" kritiek is nogal moeilijk te staven, helemaal vanuit een persoonlijk perspectief), en het doet niets af aan de validiteit van de kritiek die nu speelt.
[P.S.]
In het geval van de Russische straaljager kan ik me overigens wel weer vinden in het Turkse standpunt. De manier waarop e.e.a. nu wordt gepresenteerd is wat onhandig, maar Rusland moet maar eens leren te stoppen met het schenden van andermans luchtruim.
Ik heb even snel de berichtten doorgenomen, ze zijn van alle van de media groep "Samanyolu" die dus ook van de bus is afgehaald. Ofwel, naar mijn inziens zijn dat terechte invallen geweest. De 'oppositie' daarintegen is nog altijd vrij actief bezig.
Wellicht moet ik het anders stellen. Stel dat er in Duitsland een orgaan actief bezig is om pararelel de overheid/economie inelkaar te laten klappen. De overheid heeft dit door, voert daarom invallen en arrestaties uit. Dat is toch niet gek? Is dit niet een gevalletje: meten met twee maten?
Je alinea over kritiek slaat eigenlijk de spijker op de kop. Kritiek wat onderbouwd wordt, enige logica kent hoeft niet 'meer' of 'minder' te zijn. Het is waar jij voor staat. Echter kritiek zonder enige onderbouwing of logica.. Juist dat is gek.
Orion84 schreef op dinsdag 15 december 2015 @ 10:06:
[...]
Medeleven tonen waarmee? Het is een nieuwsbericht over een internetblokkade, geen nieuwsbericht over de aanslagen. En hoe is dit vergelijkbaar met Frankrijk? Volgens mij is daar geen sprake geweest van een internetblokkade?
[...]
Waarom vind je dat rechtvaardig? Misschien als je dat eens goed kan uitleggen, dat er hier ook meer begrip ontstaat over dit soort acties.
[...]
Wat verwacht je dan van een technologie website? Dat ze een politiek opiniestuk schrijven? Ik denk dat we dat beter over kunnen laten aan redacties die daar verstand van hebben. Een feitelijk nieuwsitem over een internetblokkade past in deze vorm prima op Tweakers in mijn ogen.
Nou ja.. Volgens mij geef ik aan waarom ik het rechtvaardig vind "nationale veiligheid". Maar goed, dat is de discussie niet.
Zoals Seraphin in een eerder reactie aangaf, wellicht staan menige er wel tever van af om een goed oordeel te geven net als Seraphin aangeeft in mindere maten mee te leven indien je er te ver van af staat?
Hiernaast heeft Frankrijk wellicht ten tijde van de aanslag niets geblokkeerd, als zijn daar menige verschillen, wel heeft een wet ingevoerd om dat nu zonder tussenkomst van een rechter mogelijk te maken. Ok, ook dat is niet goed te praten. Echter dergelijke aanslagen hebben in het verleden in Turkije vaker afgespeeld en probeert men door blokkades andere aanslagen te voorkomen.
Ik verwacht van een nieuwssite of dat een tech of niet tech site is, dat een stuk volledig is. En ik snap best dat dat soms lastig kan zijn, maar dan vraag ik me af -gezien het feit dat een nieuwsartikel meestal offtopic reacties naar boven haalt- waarom het gepost wordt. Wat de toegevoegde waarde van het nieuwsartikel is?
MadMarky schreef op dinsdag 15 december 2015 @ 10:19:
[...]
Het is toch ook algemeen bekend dat de Russen niet persé IS bombarderen? Ze bombarderen de vijanden van Assad en dat kan inderdaad vanalles zijn.
Zoals de Turken onder het mom van "strijd tegen terroristen" de Peshmerga bestoken (die weer wapens krijgen uit het westen), bestoken de Russen de Turkmenen (die weer geliëerd zijn aan Turkije) en zo heb een grote mengelmoes aan facties en partijen die hun eigen oorlog uitvechten. Dat daarbij flink wat wrijving kan ontstaan is te verwachten, maar dat je dan vliegtuigen uit de lucht moet halen? Mwoah.
Onder de mom van "
strijd tegen terroristen" de "
Peshmerga"? Je bedoeld de PKK, de terroristische organisatie, welke door de koerden zelf als ook door NAVO als terreurbeweging gekenmerkt wordt?
Rukapul schreef op dinsdag 15 december 2015 @ 11:13:
Het gaat voornamelijk om gevoelsmatige verbondenheid en culturele afstand. Je zou kunnen stellen dat Turkije en de Turken jarenlang het voordeel van de twijfel hebben gehad met een seculiere regering, democratisering (reductie inbreng leger), toenadering tot EU, economische ontwikkeling, dialoog m.b.t. minderheden (Koerden), etc. Ondertussen is echter wel duidelijk dat onder het laagje vernis er geen basis is. In rap tempo is de macht gegrepen door een autoritaire partij / leider op sterk religieuze inslag, is al het voorgaande teruggedraaid, en is keer op keer bevestigd dat het merendeel van de in Europa woonachtige Turken een grotere loyaliteit aan Turkije heeft dan aan het woonland waarbij integratie en verkleining van culturele verschillen zwaar achterblijven over een periode van decennia.
Dan hoef je er niet gek van op te kijken dat er een "don't care" houding is voor zaken waarmee men zich in West Europa niet identificeert, met uitzondering dan van inperking van vrijheden die juist in West Europa hoog in het vaandel staan.
Het is grappig dat je dit benoemt. Want ik zie juist het tegenovergestelde. Economisch gezien, groeien we juist t.o.v. de voorgaande jaren. Daar voorheen de staatshoofden hun eigen zakken aan het vullen waren en de staatskas leeg roofen, vult de huidige overheid de kas (en waarschijnlijk ook zijn eigen zak). Geeft Turkije lening aan het IMF. Hiernaast krijgen koerden steeds meer vrijheid, vrijheid om hun taal te spreken, vrijheid om een eigen nationale zender te hebben, vrijheid om te studeren in hun eigen taal.
Standeman schreef op dinsdag 15 december 2015 @ 11:24:
[...]
En jij denk niet dat "Nationale veiligheid" als stok wordt gebruikt om een politieke agenda te voeren d.m.v. censuur? Was de nationale veiligheid überhaupt wel in geding?
Ik vind het op zijn minst frappant dat in geheel West-Europa dit soort middelen niet nodig heeft om hun 'nationale veiligheid' te beschermen. Wanneer is de laatste keer dat Twitter of Youtube geblokkeerd is in NL/DE/FR? Punt is dat dergelijke blokkades angst voor de eigen bevolking uitstralen. De bevolking van Turkije is er niet bij gebaat, de overheid wel.
Daarnaast is er nog de vermeende oliehandel met IS. Foto's van tankwagens die heen en weer lijken te rijden tussen IS gebied en Turkije. Nog geen idee of de beschuldigingen waar zijn, maar het valt wel in lijn die Turkse overheid lijkt te volgen.
Vast en zeker zal er acties onder de mom van "nationale veiligheid" worden bestreden. Ik geloof echter niet dat alle acties 'zomaar' uitgevoerd worden. Je stelt overigens de goede vraag, was de nationale veiligheid überhaubt in geding? Geen idee? Was het zo? Maakt dat voor sommige überhaubt uit, gezien de reacties?
Ik vind het frappant dat je West-Europa vergelijkt met Turkije. De EU landen die jij noemt hebben tot heden niets te maken gehad met terreur aanslagen oid. Frankrijk heeft het meegemaakt en je ziet dat men daar stappen onderneemt(terecht of onterecht buitengelaten). Turkije worstelt al jaren tegen de terreur. Het is niet iets van gisteren. Kortom het is veel complexer dan menig denken te weten.