Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Gonadan
  • Registratie: Februari 2004
  • Nu online

Gonadan

Admin Beeld & Geluid, Harde Waren
Topicstarter
Naar aanleiding van de aankomende aankoop van een nieuwe monitor ben ik op een onderwerp gestuit waar ik nog niet veel van af weet. Ondertussen heb ik heel veel gelezen en denk te weten hoe het in elkaar steekt, maar er blijven toch vragen over die ik beantwoord wil hebben om een juiste keuze te kunnen maken. Heel veel posts en informatie is al wat jaren oud dus in hoeverre is het veranderd?

Wide gamut houdt in dat je relatief meer (of meer nuances van) kleuren hebt. Een monitor met wide gamut color space kan dus in principe meer variaties weergeven dan een standaardmonitor. Mits die uiteraard beschikbaar zijn in de bron. Tot zover geen vragen.

Dan lees ik echter verhalen dat als je standaardmateriaal (sRGB) bekijkt op een wide gamut monitor het allemaal veel te verzadigd wordt, omdat het feitelijk vertaald moet worden. Dit kan je dan tegen gaan door een profiel/kalibratie in je OS in te richten maar niet alle software kan daar goed mee om gaan. Is dit waar en nog steeds zo?

Stel dat je alles goed ingesteld hebt en je naar tevredenheid kunt werken, hoe zit het dan met je workflow? Je werkt dan in feite in een 'bredere' kleurruimte dan anderen dus zal je spul aan het einde moeten exporteren als sRGB als ik het goed begrijp? Dat stel je dan in bij je LR export functie?

Wat blijft er dan nog over van de kleuren, is dat ineens anders of is het gewoon 'minder' maar wel correct omdat je alles juist afgesteld hebt? En bij anderen ziet het er dan gewoon goed uit, maar wel 'gewoon' sRGB? Of kan het zijn dat het in je eigen bereik erg mooi is maar na export toch ineens heel anders?

Heeft het dan eigenlijk wel toegevoegde waarde om zelf veel kleuren te kunnen zien als je het uiteindelijk toch allemaal exporteert naar minder kleuren? Feitelijk gebruik je het dan alleen tijdens je workflow en het bekijken van materiaal van anderen zal ook niet beter zijn omdat 'teh interwebs' ook maar sRGB is. Toch? Of zit ik hier volledig naast de plank? :P

Van die 10-bit monitoren weet ik dat ook de aansturende hard- en software ermee om moet kunnen gaan. Maar in hoeverre geldt dat ook voor 'gewoon' wide gamut?

Je begrijpt het al, ik snap er weinig meer van. Veel artikelen spreken elkaar enigszins tegen of praten over zaken die niet meer waar zijn. Hellup! :)

Look for the signal in your life, not the noise.

Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • PageFault
  • Registratie: April 2002
  • Laatst online: 08-05 06:45
Als je je monitor gecalibreerd en geprofileerd hebt en alle tools (zowel OS als je software) goed hebt ingesteld, dan ziet sRGB op een Wide Gamut monitor eruit als .... sRGB. Dat is het idee achter color management. Inderdaad kan niet alle software er niet mee omgaan, meer software niet dan wel. Voor de meeste software is dat ook niet relevant. Voor mij zijn de grafische tools het belangrijkst dat ze het supporten, evt. de web browser. De rest boeit me niet.

Workflow: werk met een color space die in elk geval niet kleiner is dan de gamut van bijv. je camera (scanner of wat dan ook). De meeste cameras hebben meestal wel een gamut die ergens groter is dan sRGB. Je zou voor AdobeRGB of ProPhotoRGB kunnen kiezen. Let wel dat je output (printers bijv. evt. web) meestal een kleinere gamut heeft. Daarvoor moet je bij de export concessies doen en dus de kleurenruimtes converteren. Je geeft daarbij de bron en het doel gamut (bijv. sRGB) op en er zijn 4 strategien voor de conversie, zgn. rendering intents. Meestal kies je voor Photographic of Relative colorimetric. Dit gaat normaal prima, je mist een stuk saturatie meestal tov een wide gamut.

Als je alleen voor het web ontwikkeld, heb je op zich niet heel veel aan een wide gamut monitor.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Deathchant
  • Registratie: September 2003
  • Laatst online: 15-05 00:46

Deathchant

Don't intend. Do!

Ik ben me er ook meer en meer in aan het verdiepen.
sRGB is kleiner dan AdobeRGB.
AdobeRGB heeft gewoon per kleur een veel wijdere range, meer verzadiging. Wanneer je kleuren gebruikt in het AdobeRGB spectrum, bijvoorbeeld verzadigd rood, zal dit in webbrowsers (behalve firefox) altijd weergegeven worden in sRGB, dus er gaat informatie verloren omdat sRGB die verzadigde kleur rood niet kan weergeven, dus wordt het "teruggeschaald" naar een kleur rood binnen sRGB (wat dan flets en onverzadigd uitziet).
Volgens mij geeft elke browser sRGB weer, en Firefox kan ook adobeRGB weergeven.

Een ICC kleurenprofiel is een eigenlijk een soort van berekening waarbij het profiel tegen de monitor zegt hoe een bepaalde kleur weergegeven moet worden. De ene monitor geeft rood anders weer dan een andere monitor en d.m.v. calibratieapparaat wordt er gemeten hoe een monitor de kleuren weergeeft. Je kunt waardes ingeven waartegen je het wilt toetsen (120cd/m2 helderheid, 2,2 gammawaarde en 6500K). Er komt een icc profiel uit die zegt tegen de monitor hoe de settings moeten staan voor die specifieke monitor om aan het gewenste criterium te voldoen.

En ja ,het ligt ook aan de drukker hoe je foto er komt uit te zien. Meeste drukkers willen dat je in sRGB aanlevert zodat alles 1 op 1 overkomt. Sommige drukkers converteren een bestand ook eerst naar sRGB voordat het geprint wordt. Sommige drukkers, gebruiken adobeRGB of profotoRGB (nóg groter spectrum dan adobeRGB). Dus als jij je foto's bij kunt bewerken en aanleveren in adobeRGB bij een drukker die ook in adobeRGB kan afdrukken, dan is het goed.
Veel drukkers geven je daarom ook hun profiel, zodat je dit in lightroom kunt inladen om te softproofen, m.a.w. kijken hoe jouw fotoprint eruit komt te zien. Meestal heb je dan flink baat bij een wide color gamut monitor zoals de Dell U2713H die ik nu heb. Deze kan 99% van het adobeRGB spectrum weergeven en 100% van sRGB. Dus met softproofing (het checken van je bewerkte foto's tegen een ander profiel van een drukker) kun je dan zien hoe je foto afgedrukt wordt.

Daarom is het ook zo belangrijk dat je je monitor calibreert: de ene monitor geeft kleuren net een tikkie anders weer dan anderen, en je wilt dat je foto 1 op 1 uit de printer komt rollen.

Wat ik dus niet weet is dat als je een wide gamut scherm gebruikt om te editen in adobeRGB, en je moet je foto's af laten drukken bij een drukker die NIET adobeRGB kan, maar sRGB, of het dan een kwestie is van gewoon exporteren naar sRGB en alles is in orde....geen idee....nog niet geprobeerd. Ik ben ook vrij nieuw in deze materie.

Kijk eens hier: http://www.digitalefotogr...k-kleurprofiel-te-kiezen/

EDIT: op zich zou een understanding color/calibration topic wel erg handig zijn ;)

[ Voor 9% gewijzigd door Deathchant op 18-09-2015 14:10 ]

Canon: EOS R6 | EF 16-35/4L IS USM | EF 70-200/2.8L IS II USM
Zeiss: 35/2 Distagon | 50/2 Makro-Planar | 85/1.4 Planar | 100/2 Makro-Planar | 135/2 Apo Sonnar


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Gonadan
  • Registratie: Februari 2004
  • Nu online

Gonadan

Admin Beeld & Geluid, Harde Waren
Topicstarter
offtopic:
Ha DC, ons dopje had het al over jou met je scherm. :+


Is het dan zo dat als je zo'n scherm kalibreert, via windows, via grafische kaart of hardwarematig in de monitor. De kleurweergave dus weer in orde is, ofwel niet oververzadigd? Dus ook voor applicaties die zelf geen weet hebben van die 'wide gamut' etc?

Is het dan ook zo dat als je met RAW werkt, dus mogelijkheid tot bewerken in ruime kleuren, je hem gewoon als export naar sRGB kunt doen uit LR? Bijvoorbeeld via de Flickr plugin? En dat je dan dus niet de fletse kleuren hebt in een andere browser omdat je het zelf al correct geëxporteert hebt?

Look for the signal in your life, not the noise.

Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Deathchant
  • Registratie: September 2003
  • Laatst online: 15-05 00:46

Deathchant

Don't intend. Do!

offtopic:
Ik zie niet waar hij het over me heeft...

Tja...die U2713H ondersteunt hardwarematige calibratie via die X-Rite i1 display pro apparaat. D.w.z. dat het apparaat alles meet, het icc profiel maakt, inlaadt en ook direct alle settings die je normaal op je monitor zou instellen al vanzelf instelt in een lookup table. Althans zo heb ik het begrepen.

Dus als het goed is, zou het wisselen van videokaart geen invloed mogen hebben, alhoewel wordt aangeraden je monitor naar gelang de tijd verstrijkt vaker opnieuw te kalibreren vanwege "inslijting" e.d. Klinkt logisch allemaal :)

Het werken met RAW heeft niet echt een directe link met het kleurenonderwerp waar we het nu over hebben. RAW is eigenlijk het digitale negatief van een foto waarbij alle informatie staat die de beeldsensor heeft vastgelegd. Een JPG ziet er meestal mooier uit uit de camera dan RAW omdat hier nog interne bewerkingen op worden gedaan door de camera om tot een mooi eindplaatje te komen (JPG verscherping, wat verzadiging e.d.), uiteraard afhankelijk van welke camera je hebt. Maar een JPG wordt gecompressed, dus er gaat uiteindelijk informatie verloren, waardoor het eindresultaat dan ook kleiner is dan het RAW formaat.
Maar met een RAW heb je álle informatie die de sensor heeft vastgelegd en heb je dus veel meer ruimte in zowel kleuren, dynamisch bereik e.d.

Mijn vermoeden is dat als jij op je adobeRGB monitor foto's bewerkt en ze dan in lightroom exporteert naar sRGB, dat het gewoon goed uitziet, omdat Lightroom die "berekenslag" van adobeRGB naar sRGB maakt. Het geëxporteerde bestand ziet er op de widegamut monitor dan hetzelfde uit dan als op een sRGB monitor lijkt me
Je kunt wel van adobeRGB -> sRGB maar niet andersom.
Maar zoals ik al zei: ik ben ook een beginner op dit gebied; wellicht zit ik er wel naast. Mensen als Ventieldopje of Kid Jansen weten hier veel meer van af dan ik. Dus ik hoop op hun toevoegingen in dit topic, zodat ik er ook van kan leren ;)

Canon: EOS R6 | EF 16-35/4L IS USM | EF 70-200/2.8L IS II USM
Zeiss: 35/2 Distagon | 50/2 Makro-Planar | 85/1.4 Planar | 100/2 Makro-Planar | 135/2 Apo Sonnar


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Gonadan
  • Registratie: Februari 2004
  • Nu online

Gonadan

Admin Beeld & Geluid, Harde Waren
Topicstarter
offtopic:
Dat was in een DM waar we het toevallig over de U2713H hadden die ik wel heeeeel interessant vind. Hij zei dat jij hem hem ook had, vandaar. :)


RAW benoemde ik juist omdat je dan nog niet in een specifiek kleurbereik zit. Pas in LR zal een profiel toegewezen worden wat ruimer is dan wat je later als export kiest. Toch?

Wat jij als laatste zegt over die rekenslag hoop ik ook op. Dat zou betekenen dat ik prima zo'n scherm kan gebruiken en zelf profiteren van de extra kleurruimte zonder dat het nadelig is voor publicatie of tonen van andere zaken.

Look for the signal in your life, not the noise.

Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • begintmeta
  • Registratie: November 2001
  • Niet online

begintmeta

Moderator General Chat
Je kan zo'n scherm prima voor alles gebruiken, ik heb sinds enige tijd een Eizo CS240, nog geen nadelen opgemerkt.

Een handige kleurruimtegids (hard&software) hier op GoT lijkt me op zich best een goed idee.

[ Voor 29% gewijzigd door begintmeta op 18-09-2015 15:00 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Gonadan
  • Registratie: Februari 2004
  • Nu online

Gonadan

Admin Beeld & Geluid, Harde Waren
Topicstarter
Nou ja ik lees overal dat software er niet mee om kan gaan dus dat je dan alles in teletubbykleuren krijgt in bijvoorbeeld je browser. Dan zou hij alleen bruikbaar zijn voor de fotobewerking en verder wil je hem eigenlijk gewoon op sRGB hebben. Ofzo. :?

Maar dat verhaal lijkt mij zo sterk omdat je dan feitelijk geen zak aan zo'n scherm hebt. Het moet toch zo zijn dat als je hem kalibreert dat het gewoon goed gaat? Of is er dan een mismatch tussen wat je OS denkt dat een kleur moet zijn en wat je software beweert dat het is? :?

Look for the signal in your life, not the noise.

Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • begintmeta
  • Registratie: November 2001
  • Niet online

begintmeta

Moderator General Chat
Ik heb mijn monitor meestal op het sRGB profiel staan, dat is in mijn geval meestal ruim genoeg, en het zorgt er ook voor dat ook het niet-gecolormanagde er 'normaal' uitziet, om dat sRGB meestal ook ongeveer de kleurruimte is waar non-colormanaged vanuit wordt gegaan. Een ruimter kleurbereik (bijvoorbeeld Adobe RGB) heeft imho eigenlijk alleen maar zin als je te maken hebt met (heftige&uitgebreide) (groenof eventueel oranje)tinten, of als je een dergelijke kleurruimte als uitvoerdoel hebt (sRGB omvat van de kleurruimte van meeste drukmethoden bijvoorbeeld al wel tenminste het grootste deel).

Als software niet met kleurprofielen kan omgaan en dan uitgaat van vreemde profielen (of vreemde profielen moet verwerken), kan je inderdaad vreemde effecten krijgen, maar dat krijg je dan ook met normale monitoren (behoudens dat die natuurlijk een kleinere kleurruimte hebben en daardoor zichzelf wat beperken (wat natuurlijk ook een vreemd effect kan zijn). Als ik mijn monitor niet op sRGB zet is het inderdaad zo dat het een en ander in de interface wat te 'kleurrijk' kan worden, maar het sRGB-profiel met normale witbalans en kleurtemperatuur selecteren is een kwestie van een knopje op de monitor indrukken.

Echt nodig het ik het grotere kleurbereik van de monitur dus ook eigenlijk niet kan je ook wel zeggen. :P Maar zo weet ik zeker dat sRGB volledig weergegeven kan worden (dat moet IMHO wel), en de monitor is eenvoudig te calibreren en te gebruiken met verschillende profielen en heeft een redelijk homogeen beeld (alleen het contrast zou wel beter mogen IMHO). Misschien ga ik tzt ook wel meer doen met het kleurmanagement/30bit kleur weergave... Ik vind de monitor zelf prettig, het grotere model is de CS270, misschien ook interessant als je een Dell U2713H zou overwegen.

[ Voor 19% gewijzigd door begintmeta op 18-09-2015 17:28 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • PageFault
  • Registratie: April 2002
  • Laatst online: 08-05 06:45
Deathchant schreef op vrijdag 18 september 2015 @ 14:03:
Ik ben me er ook meer en meer in aan het verdiepen.
sRGB is kleiner dan AdobeRGB.
AdobeRGB heeft gewoon per kleur een veel wijdere range, meer verzadiging. Wanneer je kleuren gebruikt in het AdobeRGB spectrum, bijvoorbeeld verzadigd rood, zal dit in webbrowsers (behalve firefox) altijd weergegeven worden in sRGB, dus er gaat informatie verloren omdat sRGB die verzadigde kleur rood niet kan weergeven, dus wordt het "teruggeschaald" naar een kleur rood binnen sRGB (wat dan flets en onverzadigd uitziet).
Volgens mij geeft elke browser sRGB weer, en Firefox kan ook adobeRGB weergeven.

Een ICC kleurenprofiel is een eigenlijk een soort van berekening waarbij het profiel tegen de monitor zegt hoe een bepaalde kleur weergegeven moet worden. De ene monitor geeft rood anders weer dan een andere monitor en d.m.v. calibratieapparaat wordt er gemeten hoe een monitor de kleuren weergeeft. Je kunt waardes ingeven waartegen je het wilt toetsen (120cd/m2 helderheid, 2,2 gammawaarde en 6500K). Er komt een icc profiel uit die zegt tegen de monitor hoe de settings moeten staan voor die specifieke monitor om aan het gewenste criterium te voldoen.

En ja ,het ligt ook aan de drukker hoe je foto er komt uit te zien. Meeste drukkers willen dat je in sRGB aanlevert zodat alles 1 op 1 overkomt. Sommige drukkers converteren een bestand ook eerst naar sRGB voordat het geprint wordt. Sommige drukkers, gebruiken adobeRGB of profotoRGB (nóg groter spectrum dan adobeRGB). Dus als jij je foto's bij kunt bewerken en aanleveren in adobeRGB bij een drukker die ook in adobeRGB kan afdrukken, dan is het goed.
Veel drukkers geven je daarom ook hun profiel, zodat je dit in lightroom kunt inladen om te softproofen, m.a.w. kijken hoe jouw fotoprint eruit komt te zien. Meestal heb je dan flink baat bij een wide color gamut monitor zoals de Dell U2713H die ik nu heb. Deze kan 99% van het adobeRGB spectrum weergeven en 100% van sRGB. Dus met softproofing (het checken van je bewerkte foto's tegen een ander profiel van een drukker) kun je dan zien hoe je foto afgedrukt wordt.

Daarom is het ook zo belangrijk dat je je monitor calibreert: de ene monitor geeft kleuren net een tikkie anders weer dan anderen, en je wilt dat je foto 1 op 1 uit de printer komt rollen.

Wat ik dus niet weet is dat als je een wide gamut scherm gebruikt om te editen in adobeRGB, en je moet je foto's af laten drukken bij een drukker die NIET adobeRGB kan, maar sRGB, of het dan een kwestie is van gewoon exporteren naar sRGB en alles is in orde....geen idee....nog niet geprobeerd. Ik ben ook vrij nieuw in deze materie.

Kijk eens hier: http://www.digitalefotogr...k-kleurprofiel-te-kiezen/

EDIT: op zich zou een understanding color/calibration topic wel erg handig zijn ;)
Een ICC profiel, is in tegenstelling tot Microsofts color management in XPS en zoals PostScript het aanpakt, geen berekening, maar het resultaat ervan. Het zijn eigenlijk meerdere tabellen met berekeningen tussen het profiel en een PCS (profile connection space, meestal XYZ of Lab) en omgekeerd. De enige uitzondering is de device link profile waar de tabellen in staan om tussen 2 kleurenruimtes rechtstreeks te kunnen omrekenen. Specialisten werk dat laatste.


Drukkers werken graag in EuroScale, een CMYK profiel ipv een RGB profiel, die kleiner is dan sRGB. Daar is soft proofing nog belangrijker ;)

Voor het exporteren/rekenen hoef je niks te calibreren, je hebt alleen zelf geen idee hoe het eruit gaat zien. Het zijn maar getalletjes die, mits je de juiste instellingen doet, in de juiste context geplaatst worden.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Ventieldopje
  • Registratie: December 2005
  • Laatst online: 12:03

Ventieldopje

I'm not your pal, mate!

Gonadan schreef op vrijdag 18 september 2015 @ 13:36:
Naar aanleiding van de aankomende aankoop van een nieuwe monitor ben ik op een onderwerp gestuit waar ik nog niet veel van af weet. Ondertussen heb ik heel veel gelezen en denk te weten hoe het in elkaar steekt, maar er blijven toch vragen over die ik beantwoord wil hebben om een juiste keuze te kunnen maken. Heel veel posts en informatie is al wat jaren oud dus in hoeverre is het veranderd?

Wide gamut houdt in dat je relatief meer (of meer nuances van) kleuren hebt. Een monitor met wide gamut color space kan dus in principe meer variaties weergeven dan een standaardmonitor. Mits die uiteraard beschikbaar zijn in de bron. Tot zover geen vragen.

Dan lees ik echter verhalen dat als je standaardmateriaal (sRGB) bekijkt op een wide gamut monitor het allemaal veel te verzadigd wordt, omdat het feitelijk vertaald moet worden. Dit kan je dan tegen gaan door een profiel/kalibratie in je OS in te richten maar niet alle software kan daar goed mee om gaan. Is dit waar en nog steeds zo?

Stel dat je alles goed ingesteld hebt en je naar tevredenheid kunt werken, hoe zit het dan met je workflow? Je werkt dan in feite in een 'bredere' kleurruimte dan anderen dus zal je spul aan het einde moeten exporteren als sRGB als ik het goed begrijp? Dat stel je dan in bij je LR export functie?

Wat blijft er dan nog over van de kleuren, is dat ineens anders of is het gewoon 'minder' maar wel correct omdat je alles juist afgesteld hebt? En bij anderen ziet het er dan gewoon goed uit, maar wel 'gewoon' sRGB? Of kan het zijn dat het in je eigen bereik erg mooi is maar na export toch ineens heel anders?

Heeft het dan eigenlijk wel toegevoegde waarde om zelf veel kleuren te kunnen zien als je het uiteindelijk toch allemaal exporteert naar minder kleuren? Feitelijk gebruik je het dan alleen tijdens je workflow en het bekijken van materiaal van anderen zal ook niet beter zijn omdat 'teh interwebs' ook maar sRGB is. Toch? Of zit ik hier volledig naast de plank? :P

Van die 10-bit monitoren weet ik dat ook de aansturende hard- en software ermee om moet kunnen gaan. Maar in hoeverre geldt dat ook voor 'gewoon' wide gamut?

Je begrijpt het al, ik snap er weinig meer van. Veel artikelen spreken elkaar enigszins tegen of praten over zaken die niet meer waar zijn. Hellup! :)
Gamut is het bereik van de kleuren en zegt verder weinig over de stapjes binnen het kleurbereik. Alleen dus maar tot hoe ver rood groen en blauw hij kan gaan. Vaak wordt dit grafisch weergegeven door middel van een driehoek binnen een CIE1976 of CIE1931 grafiek.

Afbeeldingslocatie: http://tweakers.net/ext/f/cRVS30V5K5iLTtR4fjdUeB0M/full.png

De bitdiepte bepaald hoeveel tonen je binnen dat bereik van elke kleur weer kan geven. Standaard zijn dit er vaak 8 bits per kleurkanaal (= 2^8 = 256 gradaties/tonen per kanaal; 256^3 = 16,7 miljoen kleuren totaal) en soms voor laptops 6 bits per kleurkanaal (= 2^6 = 64 tonen per kanaal; 64^3 = 262.144 kleuren totaal). Hoe meer stapjes je beeldscherm weer kan geven hoe minder snel je de overgangen gaat zien met het blote oog, een effect dat "banding" genoemd word. Met 10 bits per kleurkanaal heb je de beschikking over 1024 tonen per kanaal wat neerkomt op 1.073.741.824 kleuren :+ Omdat je dus per kanaal meer tonen hebt wil dit dus ook zeggen dat je in zwart wit ook 4x zo veel gradaties kan maken (256 vs 1024), win win dus.

Afbeeldingslocatie: http://discountcomputer.ro/wp-content/uploads/2014/04/color-banding.jpg
Banding

Profielen als sRGB en AdobeRGB bepalen voor je foto wat hun "gamut" en dus kleurbereik is. Profielen voor je monitor zorgen er voor dat er omgerekend kan worden van je monitor's native gamut naar een andere gamut zoals sRGB en AdobeRGB zodat het dus correct wordt weergegeven.

Als je sRGB plaatjes op een wide gamut monitor veel te saturated zijn dan is je monitor gewoon niet goed gekalibreerd ;)

www.maartendeboer.net
1D X | 5Ds | Zeiss Milvus 25, 50, 85 f/1.4 | Zeiss Otus 55 f/1.4 | Canon 200 f/1.8 | Canon 200 f/2 | Canon 300 f/2.8


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Gonadan
  • Registratie: Februari 2004
  • Nu online

Gonadan

Admin Beeld & Geluid, Harde Waren
Topicstarter
Dus omdat je bereik groter is maar het aantal bits hetzelfde moet er dus omgerekend worden. Feitelijk betekent een arbitraire waarde in het ene profiel wat anders dan in het andere profiel.

Wellicht zijn de verhalen die ik gelezen heb gewoon onkunde maar het kwam wel veel voor. Dat je alles instelt op het nieuwe profiel maar dat sommige programma's daar gewoon niets mee doen.

Ach ja, nu nog maar eens uitzoeken wat ik dan nog nodig heb voor die 10 bit weergave. Al heb je er in LR zelf geen kloot aan geloof ik.

Look for the signal in your life, not the noise.

Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Ventieldopje
  • Registratie: December 2005
  • Laatst online: 12:03

Ventieldopje

I'm not your pal, mate!

Puur omdat het bereik groter is, het aantal bits doet er niet toe.

Voor 10-bits heb je een monitor nodig die het ondersteund, display port kabel en Nvidia Quadro kaart. Dat is het wel, in LR heb je er niks aan omdat die alleen 8-bit is. In photoshop en andere professionele software heb je er wel wat aan :)

www.maartendeboer.net
1D X | 5Ds | Zeiss Milvus 25, 50, 85 f/1.4 | Zeiss Otus 55 f/1.4 | Canon 200 f/1.8 | Canon 200 f/2 | Canon 300 f/2.8


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • begintmeta
  • Registratie: November 2001
  • Niet online

begintmeta

Moderator General Chat
Je hebt niet per se een Quadro (of Fire) kaart nodig toch? Alleen wel monitor, kaart en een driver die 30bits doen natuurlijk (o.a de Linux-nvidia driver doet als ik me niet vergis ook op gewone g-kaarten 30 bits). Ook HDMI kan overigens tot bepaalde resoluties ook met >24b-bits overweg.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Ventieldopje
  • Registratie: December 2005
  • Laatst online: 12:03

Ventieldopje

I'm not your pal, mate!

Nope, je hebt ook gewoon een Quadro of Firepro kaart nodig. Andere series videokaarten ondersteunen het niet al blijven mensen maar proberen de drivers te "hacken".

De linux driver doet ook gewoon 8-bits met GeForce kaarten, geen 10-bits. Bovendien is 10-bits nog érg onstabiel onder linux, zéker met compositing.

HDMI ondersteund ook 10-bits onder bepaalde omstandigheden maar ook daar geldt dat je bepaalde hardware nodig hebt en GeForce kaarten (evenals AMD tegenhangers) vallen wederom buiten de boot.

Hoeft geen probleem te zijn, een entry level Quadro kaart is al lang niet zo duur meer :)

www.maartendeboer.net
1D X | 5Ds | Zeiss Milvus 25, 50, 85 f/1.4 | Zeiss Otus 55 f/1.4 | Canon 200 f/1.8 | Canon 200 f/2 | Canon 300 f/2.8


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Gonadan
  • Registratie: Februari 2004
  • Nu online

Gonadan

Admin Beeld & Geluid, Harde Waren
Topicstarter
Ventieldopje schreef op zondag 20 september 2015 @ 22:13:
Puur omdat het bereik groter is, het aantal bits doet er niet toe.

Voor 10-bits heb je een monitor nodig die het ondersteund, display port kabel en Nvidia Quadro kaart. Dat is het wel, in LR heb je er niks aan omdat die alleen 8-bit is. In photoshop en andere professionele software heb je er wel wat aan :)
Laat dan maar zitten, PS gebruik ik niet. ;)

Look for the signal in your life, not the noise.

Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • begintmeta
  • Registratie: November 2001
  • Niet online

begintmeta

Moderator General Chat
Ventieldopje schreef op maandag 21 september 2015 @ 00:42:
Nope, je hebt ook gewoon een Quadro of Firepro kaart nodig. Andere series videokaarten ondersteunen het niet al blijven mensen maar proberen de drivers te "hacken".

De linux driver doet ook gewoon 8-bits met GeForce kaarten, geen 10-bits. Bovendien is 10-bits nog érg onstabiel onder linux, zéker met compositing.
Dat laatste klopt natuurlijk, maar weet je zeker dat het eerste kopt? Met ingang van de 295-driver geeft nvidia aan: 'This driver release supports X screens with screen depths of 30 bits per pixel (10 bits per color component) on NVIDIA GPUs based on G80 and higher chip architectures.' in plaats van 'This driver release supports X screens with screen depths of 30 bits per pixel (10 bits per color component) on NVIDIA Quadro GPUs based on G80 and higher chip architectures.'* Overigens lijkt het met HDMI sowieso niet te moeten werken, aangezien dat volgens de README standaard geditherd wordt.
...
Hoeft geen probleem te zijn, een entry level Quadro kaart is al lang niet zo duur meer :)
Klopt natuurlijk.

Hoe zit het trouwens met fullscreen directx-surfaces in windows, er zijn hier en daar berichten dat die ook met normale geforce-kaarten 30bit kunnen zijn.

[ Voor 15% gewijzigd door begintmeta op 21-09-2015 10:04 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Ventieldopje
  • Registratie: December 2005
  • Laatst online: 12:03

Ventieldopje

I'm not your pal, mate!

begintmeta schreef op maandag 21 september 2015 @ 09:50:
[...]

Dat laatste klopt natuurlijk, maar weet je zeker dat het eerste kopt? Met ingang van de 295-driver geeft nvidia aan: 'This driver release supports X screens with screen depths of 30 bits per pixel (10 bits per color component) on NVIDIA GPUs based on G80 and higher chip architectures.' in plaats van 'This driver release supports X screens with screen depths of 30 bits per pixel (10 bits per color component) on NVIDIA Quadro GPUs based on G80 and higher chip architectures.'* Overigens lijkt het met HDMI sowieso niet te moeten werken, aangezien dat volgens de README standaard geditherd wordt.

[...]

Klopt natuurlijk.

Hoe zit het trouwens met fullscreen directx-surfaces in windows, er zijn hier en daar berichten dat die ook met normale geforce-kaarten 30bit kunnen zijn.
Positive :) Bovendien werkt het zó buggy dat het sowieso geen aanrader is, ook niet met Quadro kaart onder Linux. Dat terwijl de linux drivers eigenlijk super zijn.

HDMI ondersteund het in de standaard "fysiek" dus wel alleen de drivers en wellicht aansluiting dus niet ;) Kan best zijn dat dit helemaal niet doorgevoerd wordt door fabrikanten omdat ze daar hun Quadro/FirePro kaarten voor hebben. Die hebben allemaal DisplayPort aansluitingen welke veel meer voordelen hebben dan HDMI. Ik vrees met grote vrezen dat HDMI toch een beetje consumer grade spul blijft grotendeels, tenminste voor het aansturen van beeld naar je monitor.

www.maartendeboer.net
1D X | 5Ds | Zeiss Milvus 25, 50, 85 f/1.4 | Zeiss Otus 55 f/1.4 | Canon 200 f/1.8 | Canon 200 f/2 | Canon 300 f/2.8


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • begintmeta
  • Registratie: November 2001
  • Niet online

begintmeta

Moderator General Chat
Ventieldopje schreef op maandag 21 september 2015 @ 13:53:
...
Positive :) Bovendien werkt het zó buggy dat het sowieso geen aanrader is, ook niet met Quadro kaart onder Linux.
...
Wel apart dat ze het 'quadro-vereiste' dan doelbewust uit de documentatie lijken te hebben gehaald. (het laatste wat je post maakt het natuurlijk toch allemaal wat minder interessant)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • moozzuzz
  • Registratie: Januari 2005
  • Niet online
Om terug te komen op de kern vh onderwerp: color-management. Het ultieme doel is om het beeld wat je captured (input) "juist" (=exact hetzelfde) te kunnen weergeven (output). Omdat zowel input (camera) als output (beeldscherm/printer/...) beperkingen hebben of niet 100% lineair zijn, zijn er vertaaltabelletjes nodig (ICC). Het is dus een verhaal van analoog te digitaliseren en nadien weer te "analogiseren".

Dus om perfect te wezen moet je dus zowel een inputprofiel hebben van je camera, een output-profiel van je scherm en een van je printer/papier-combinatie (papier heeft immers ook impact op het finale resultaat).

In de realiteit is de doelstelling om je hippe fine-art foto er op je scherm er even goed (als in: hetzelfde) uit te laten zien als de print-versie of als je hem toont op een brakke tablet. Stel dat je beeldscherm niet erg goed de groene tonen (*) kan weergeven, zal jij in nabewerking mogelijks gemiddeld-gezien te hard aan je groene schuivertje trekken met als resultaat dat je favo-fotoboer jou een "te groene" (*) foto opstuurt.

(*) insert welk andere mogelijke afwijking en ditto resultaten

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Gonadan
  • Registratie: Februari 2004
  • Nu online

Gonadan

Admin Beeld & Geluid, Harde Waren
Topicstarter
Nee dat sluit niet helemaal aan bij het doel wat velen er van hebben. Het doel is om wat je op je scherm hebt zo goed mogelijk op andere plaatsen te kunnen weergeven. Dus andere gekalibreerde schermen, foto's, afdrukken, etc.

Of het qua kleur perfect aansluit op wat de input was boeit mij veel minder, dat is RAW en dat kietel je toch altijd wel een beetje. Alleen qua witbalans kan je al mijlenver afwijken.

Look for the signal in your life, not the noise.

Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Ventieldopje
  • Registratie: December 2005
  • Laatst online: 12:03

Ventieldopje

I'm not your pal, mate!

Kalibreren om te matchen op geschoten kleur gebeurt niet omdat dit afhankelijk is van de camera maar ook de witbalans en dergelijke. Je schiet dan altijd met een speciale (gekalibreerde) kleurenkaart om zo bij het post processen van je foto's de witbalans goed te krijgen en ook de andere kleuren bij te kunnen stellen. Zo zijn de kleuren op de foto precies zoals ze geschoten waren. Hoe ze dan afgebeeld worden op je monitor is dan gek genoeg eigenlijk niet eens zo belangrijk omdat je toch een referentie hebt ;)

Kalibreren doe je voornamelijk zoals Gonadan aangeeft om er voor te zorgen dat je beeld voldoet aan een standaard die te reproduceren is tussen verschillende monitoren. Ga je afdrukken dan heb je daarbij ook nog eens een profiel van je printer en papier nodig om te kunnen softproofen. Bij softproofen wordt er direct omgerekend van je monitor profiel naar het print profiel en daarbij ook eventueel rekening gehouden met het papier en de zwartwaarden.

www.maartendeboer.net
1D X | 5Ds | Zeiss Milvus 25, 50, 85 f/1.4 | Zeiss Otus 55 f/1.4 | Canon 200 f/1.8 | Canon 200 f/2 | Canon 300 f/2.8


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Gonadan
  • Registratie: Februari 2004
  • Nu online

Gonadan

Admin Beeld & Geluid, Harde Waren
Topicstarter
Wide gamut scherm aangesloten en eens mee gaan spelen. De geluiden op internet kloppen wel out of the box. Kleuren zijn intenser en verzadigder dan ze behoren te zijn.

Standaard springt hij per applicatie naar een andere preset, zoals multimedia voor browsers. Maar daar wordt het niet echt beter van. Als ik bijvoorbeeld simpel kijk naar Google Agenda dan zijn de afspraakblokken netvliesverwoestend rood geworden, met een zweem van magenta.

Zodra ik de preset op sRGB zet is het weer zoals ik gewend ben. Is dat dan waar men het over had? Dat browsers e.d. niet snappen dat je een andere monitor met andere color space hebt? Of is het een kwestie van anders instellen?

Moet nu wel even uitvogelen welke instellingen ik moet gebruiken voor normaal werk en welke in LR. :P

Look for the signal in your life, not the noise.

Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Ventieldopje
  • Registratie: December 2005
  • Laatst online: 12:03

Ventieldopje

I'm not your pal, mate!

Je moet je beeldscherm dan ook wel kalibreren, anders weet je OS niet wat voor scherm je hebt en wordt er dus ook niet correct omgerekend van de kleurruimte van je applicatie (vaak sRGB) naar je monitor profiel. Het gevolg is dat de kleuren dan te intens worden.

Simpelweg je monitor kalibreren (met wat voor gamut dan ook, het beste is native gamut) zal dit oplossen. Het is niet de bedoeling dat je voor elke applicatie zou moeten wisselen van profiel ;)

www.maartendeboer.net
1D X | 5Ds | Zeiss Milvus 25, 50, 85 f/1.4 | Zeiss Otus 55 f/1.4 | Canon 200 f/1.8 | Canon 200 f/2 | Canon 300 f/2.8


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Gonadan
  • Registratie: Februari 2004
  • Nu online

Gonadan

Admin Beeld & Geluid, Harde Waren
Topicstarter
Ik vond het bloempje al zo prachtig rood zonder nabewerken. :+

Maar voor kalibreren heb je hardware nodig zoals ik het nu zie, want het ingebouwde Windows kalibratietooltje beviel mij al wel.

Edit: Ej grappig, ik stuiter zo van the digital picture naar de site van Kid Jansen. :D

Edit2: Brightness naar beneden naar 19% (volgens review) en de ICC voor Adobe RGB van die site geript. Dan zou het nu relatief in orde moeten zijn? Toch maar het custom colours profiel gebruikt, is stukken beter maar voelt toch nog wat apart. Maar dat kan net zo goed zijn omdat mijn voorgaande TN-paneel gewoon bagger was. :P

[ Voor 55% gewijzigd door Gonadan op 22-09-2015 21:10 ]

Look for the signal in your life, not the noise.

Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8


  • moozzuzz
  • Registratie: Januari 2005
  • Niet online
Gonadan schreef op dinsdag 22 september 2015 @ 09:29:
Nee dat sluit niet helemaal aan bij het doel wat velen er van hebben. Het doel is om wat je op je scherm hebt zo goed mogelijk op andere plaatsen te kunnen weergeven. Dus andere gekalibreerde schermen, foto's, afdrukken, etc.

Of het qua kleur perfect aansluit op wat de input was boeit mij veel minder, dat is RAW en dat kietel je toch altijd wel een beetje. Alleen qua witbalans kan je al mijlenver afwijken.
Dat het vele (amateurs maar ook pro's) zo niet zien is wellicht een andere discussie :). Het is altijd goed de basis in het achterhoofd te houden alvorens oplossingen te zoeken voor de velen die denken een probleem te hebben :).

Als je je foto zo goed (definitie?) mogelijk op andere schermen wil weergeven moet je vooral zelf géén wide gamut aanschaffen lijkt me zo :p :+ (pun intended ;) ). Immers het grootste deel van die andere schermen zijn prut en kunnen een aantal kleuren die een widegamut toont niet aan. Maw het ene scherm geeft je in post ietswat opgetrokken schaduwen alsnog helemaal dichtgelopen weer terwijl een ander scherm je foto ongevraagd al een stop exposure cadeau doet. Mi is het een onvindbare heilige graal om op andere plaatsen een foto goed weer te geven (goed als in: zoals jij hem op je scherm krijgt) of je moet een wel heel erg veilig kleurenpallet gaan hanteren en vooral extremen vermijden.

Dat wil niet zeggen trouwens dat ik grif erken dat er velen zijn die vooral mikken op digitale publicatie en het printgedeelte onbelangrijk vinden of daar nog niet toegekomen zijn :P.
Ventieldopje schreef op dinsdag 22 september 2015 @ 12:37:
Hoe ze dan afgebeeld worden op je monitor is dan gek genoeg eigenlijk niet eens zo belangrijk omdat je toch een referentie hebt ;)

Bij softproofen wordt er direct omgerekend van je monitor profiel naar het print profiel en daarbij ook eventueel rekening gehouden met het papier en de zwartwaarden.
Van zodra je gaat afwijken van de werkelijkheid is het natuurlijk weer wel belangrijk een beeldscherm te hebben zodat je met schuivertjes kan spelen en op het oog kan beoordelen of je dicht bij je einddoel bent of helemaal niet.

  • Ventieldopje
  • Registratie: December 2005
  • Laatst online: 12:03

Ventieldopje

I'm not your pal, mate!

Dat wel inderdaad ;) Ach, eigenlijk is het met dat soort dingen altijd wel belangrijk en bovendien een kleine moeite als je eenmaal weet hoe je je beeldscherm goed moet kalibreren. Het is alleen even een investering :)

www.maartendeboer.net
1D X | 5Ds | Zeiss Milvus 25, 50, 85 f/1.4 | Zeiss Otus 55 f/1.4 | Canon 200 f/1.8 | Canon 200 f/2 | Canon 300 f/2.8


  • Gonadan
  • Registratie: Februari 2004
  • Nu online

Gonadan

Admin Beeld & Geluid, Harde Waren
Topicstarter
moozzuzz schreef op woensdag 23 september 2015 @ 01:36:
Dat het vele (amateurs maar ook pro's) zo niet zien is wellicht een andere discussie :). Het is altijd goed de basis in het achterhoofd te houden alvorens oplossingen te zoeken voor de velen die denken een probleem te hebben :).

Als je je foto zo goed (definitie?) mogelijk op andere schermen wil weergeven moet je vooral zelf géén wide gamut aanschaffen lijkt me zo :p :+ (pun intended ;) ). Immers het grootste deel van die andere schermen zijn prut en kunnen een aantal kleuren die een widegamut toont niet aan. Maw het ene scherm geeft je in post ietswat opgetrokken schaduwen alsnog helemaal dichtgelopen weer terwijl een ander scherm je foto ongevraagd al een stop exposure cadeau doet. Mi is het een onvindbare heilige graal om op andere plaatsen een foto goed weer te geven (goed als in: zoals jij hem op je scherm krijgt) of je moet een wel heel erg veilig kleurenpallet gaan hanteren en vooral extremen vermijden.

Dat wil niet zeggen trouwens dat ik grif erken dat er velen zijn die vooral mikken op digitale publicatie en het printgedeelte onbelangrijk vinden of daar nog niet toegekomen zijn :P.
Los van af (laten) drukken:

Het idee is toch om een soort standaard na te streven die ik niet zelf bedacht heb op mijn studeerkamertje door aan mijn monitorinstellingen te prutsen. Daarmee bereik ik in ieder geval dat mijn foto er goed uit ziet op mensen die wél serieus met hun beeldscherminstellingen bezig zijn. Dus feedback van velen in dit subforum zal ook redelijk aansluiten bij wat ik zelf zie.

Dat betekent wel dat als ik ze op Flickr zeil je natuurlijk kleurruimte verliest. Maar liever wat kleur 'verliezen' dan er compleet naast zitten qua kleur en belichting. Van wat ik eerder uit het topic begreep zal je bij exporteren naar RGB wel iets kunnen missen, maar niet ineens een totaal andere foto moeten krijgen.

Voor de hipster die zijn scherm nog op de etalage-instellingen (want kleuren!) heeft staan of de keldertweaker die hem monochroom heet op 3% brightness hoef je het toch niet te doen. :P

Look for the signal in your life, not the noise.

Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8


  • Deathchant
  • Registratie: September 2003
  • Laatst online: 15-05 00:46

Deathchant

Don't intend. Do!

Normaliter hou ik niet van crossposten, maar ik ben echt ten einde raad met mijn nieuwe U2713H...Ik heb nu al de 3e monitor gekregen, dit keer een gloednieuwe en weer problemen...
https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1649827

Stel ik me nou zo enorm aan ofzo? Ventieldopje heeft deze issues niet, Gonadan die em pas nieuw heeft ook niet.....

Canon: EOS R6 | EF 16-35/4L IS USM | EF 70-200/2.8L IS II USM
Zeiss: 35/2 Distagon | 50/2 Makro-Planar | 85/1.4 Planar | 100/2 Makro-Planar | 135/2 Apo Sonnar


  • Universal Creations
  • Registratie: Januari 2000
  • Laatst online: 15-05 21:23
Ellendig voor je. Maar het past niet zo in dit topic, dus laat je probleem even in dat topic.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


  • Gonadan
  • Registratie: Februari 2004
  • Nu online

Gonadan

Admin Beeld & Geluid, Harde Waren
Topicstarter
Kid Jansen schreef op dinsdag 01 mei 2012 @ 16:09:
Je kan beter gewoon in de software instellen dat je het handmatig wil doen. Ik weet niet of dat met de ColorMunki software kan, maar het kan in ieder geval wel met de i1Profiler software.

Ik kalibreer zelf altijd met m'n i1Pro en i1Profiler (op het moment versie 1.3.1), daar doe ik het volgende:
  • Ga naar C:\Windows\System32\spool\drivers\color en verwijder profiel van vorige kalibratie
  • Start PC opnieuw op
  • In systeemvak rechtermuisknop op i1Profiler Tray en dan Exit
  • Brightness en contrast van scherm even op maximaal zetten voor een paar minuten, om scherm op te laten warmen (of gewoon een uur wachten)
  • Scherm resetten naar fabrieksinstellingen
  • Scherm instellen op de Custom Preset (waarbij je handmatig de witbalans kan instellen met RGB sliders)
  • Start de i1Profiler software
  • Zet User Mode op Advanced
  • Ga naar Profiling linksboven
  • White Point op CIE Illuminant D65
  • Luminance op 120 cd/m²
  • Contrast Ratio op Native
  • Flare Correct uit
  • Ambient Light Smart Control uit
  • Next
  • Profile Settings op default
    • Chromatic Adaption op Bradford (default)
    • ICC Profile Version op Version 4 (default)
    • Tone Response Curve op Gamma 2.2 (default)
    • Profile Type op Matrix based (default)
  • Next
  • Default Patches - Patch set size op Large (478)
  • Next
  • Display Hardware Setup
    • Automatic Display Control (ADC) uit
    • Adjust brightness, contrast, and RGB gains manually aan
  • Start Measurement
  • Helderheid en witbalans op scherm instellen aan de hand van aanwijzingen van de software
  • Wachten op meten van de 478 patches voor het kalibratieprofiel voor de kleur- en gammakalibratie
  • Next
  • Create and save profile
Voor twee schermen ben je dan ongeveer drie kwartier bezig en dan kan je weer een maandje vooruit, waarna je het allemaal weer opnieuw kan doen.

Om de twee rode stappen gaat het in dit geval. Zet je die precies andersom, dan gaat de software dus zelf via het DDC/CI kanaal instellingen op je scherm wijzigen. Je moet even kijken of je ook zoiets kan terugvinden in de opties van de ColorMunki software, want op deze manier kan je veel nauwkeuriger kalibreren.
Deze post citeer ik even uit een heel oud topic aangezien Kid Jansen daar naar blijft verwijzen. Is dit nog steeds 'de' manier om de kalibratie te doen of is een andere werkwijze handiger?

Look for the signal in your life, not the noise.

Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8


  • Ventieldopje
  • Registratie: December 2005
  • Laatst online: 12:03

Ventieldopje

I'm not your pal, mate!

Kan ook maar dat is wel een heel gepiel en zijn de stappen volgensmij groter dan dat met ADC mogelijk is, gewoon hardware kalibratie met ADC dus aan en dan als gamut 'native' selecteren. Wel even zorgen dat je de nieuwste software hebt :)

Omdat je gamut van je scherm groter is dan dat van sRGB wordt er gewoon omgerekend en heeft het dus weinig nu om met een beperkte gamut te kalibreren. Iets dat schijnbaar mis gaat met de software al denk ik dat ze dat met de nieuwe software wel opgelost hebben.

www.maartendeboer.net
1D X | 5Ds | Zeiss Milvus 25, 50, 85 f/1.4 | Zeiss Otus 55 f/1.4 | Canon 200 f/1.8 | Canon 200 f/2 | Canon 300 f/2.8


  • Gonadan
  • Registratie: Februari 2004
  • Nu online

Gonadan

Admin Beeld & Geluid, Harde Waren
Topicstarter
Ik doe net alsof ik het snap maar eigenlijk snap ik er geen kut van. Gewoon maar proberen en zien wat het wordt, op zich is advanced wel beter gok ik.

Is die 120cd niet wat fel overigens?

Door al dat geneuzel er omheen krijg ik trouwens al meer twijfel, hoe weet ik nu of de kalibratie juist is gedaan? Blijkbaar is kalibreren en vertrouwen op dat ding alsnog niet de heilige graal. Dus feitelijk kan je ook met kaliberen nog allemaal andere instellingen hebben. :D

Look for the signal in your life, not the noise.

Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8


  • Ventieldopje
  • Registratie: December 2005
  • Laatst online: 12:03

Ventieldopje

I'm not your pal, mate!

120cd is helemaal niet fel en prima in te werken als je een wat donkere ruimte hebt. Het beste contrast haal je vaak echter als je hem iets feller kalibreert. Ik heb twee profielen, allebei met de zelfde instellingen alleen de brightness anders. Een op 120cd/m2 en de ander op 300 (native) cd/m2.

www.maartendeboer.net
1D X | 5Ds | Zeiss Milvus 25, 50, 85 f/1.4 | Zeiss Otus 55 f/1.4 | Canon 200 f/1.8 | Canon 200 f/2 | Canon 300 f/2.8


  • begintmeta
  • Registratie: November 2001
  • Niet online

begintmeta

Moderator General Chat
Ik vond De waarde die Eizo1,2 suggereerde (80-100cd/m2) inderdaad al wat donker, is dus niet gek misschien.

  • Ventieldopje
  • Registratie: December 2005
  • Laatst online: 12:03

Ventieldopje

I'm not your pal, mate!

80-100 komt meer overeen met de condities waarin je de afgedrukte foto gaat bekijken. Dat klopt dus wel voor het softproofen maar het is niet fijn om zo mee te werken (vind ik).

www.maartendeboer.net
1D X | 5Ds | Zeiss Milvus 25, 50, 85 f/1.4 | Zeiss Otus 55 f/1.4 | Canon 200 f/1.8 | Canon 200 f/2 | Canon 300 f/2.8


  • Gonadan
  • Registratie: Februari 2004
  • Nu online

Gonadan

Admin Beeld & Geluid, Harde Waren
Topicstarter
Ja precies, dat was wat ik ervan mee kreeg. 120cd is niet representatief als je wilt afdrukken.

Ik lees trouwens steeds dat je moet rebooten, maar in win7 wordt het profiel toch gewoon direct gebruikt als je het selecteert? Of gaan de hardwarematige profielen onder de CAL1/2 zitten?

Look for the signal in your life, not the noise.

Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8


  • Ventieldopje
  • Registratie: December 2005
  • Laatst online: 12:03

Ventieldopje

I'm not your pal, mate!

Twee dingen worden er aangepast, je krijgt een ICC profiel en de instellingen worden opgeslagen onder CAL1/2. Hiervoor hoef je niet te rebooten vanaf Windows 7 :)

www.maartendeboer.net
1D X | 5Ds | Zeiss Milvus 25, 50, 85 f/1.4 | Zeiss Otus 55 f/1.4 | Canon 200 f/1.8 | Canon 200 f/2 | Canon 300 f/2.8


  • Gonadan
  • Registratie: Februari 2004
  • Nu online

Gonadan

Admin Beeld & Geluid, Harde Waren
Topicstarter
Dus stel dat je een 120cd profiel maakt voor werken en een 80cd profiel voor softproofen dan moet je alleen maar even in je windows het tweede profiel selecteren en de monitor op CAL2 zetten en je kunt gaan.

Look for the signal in your life, not the noise.

Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8


  • Ventieldopje
  • Registratie: December 2005
  • Laatst online: 12:03

Ventieldopje

I'm not your pal, mate!

Precies :) Overigens is dat verschil zo klein dat ik me afvraag of dat zin heeft. Maar ja, maak één profiel voor printen en één profiel voor normaal gebruik met een brightness die je fijn vind. Voor mij is dat 120 en 300.

www.maartendeboer.net
1D X | 5Ds | Zeiss Milvus 25, 50, 85 f/1.4 | Zeiss Otus 55 f/1.4 | Canon 200 f/1.8 | Canon 200 f/2 | Canon 300 f/2.8


  • Gonadan
  • Registratie: Februari 2004
  • Nu online

Gonadan

Admin Beeld & Geluid, Harde Waren
Topicstarter
Heb jij altijd die tweakers zonnebril op ofzo? :D

Kalibreer jij overigens via de advanced?

Look for the signal in your life, not the noise.

Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8


  • Deathchant
  • Registratie: September 2003
  • Laatst online: 15-05 00:46

Deathchant

Don't intend. Do!

Kid's post zegt dan ICC profiel v4...Voor windows7 gebruikers kan dit dus beter op 2 staan had ik begrepen?

JE kunt ADC wel aanzetten, maar je monitor moet het ondersteunen toch? In het geval van de 2713H kan dat, maar niet met alle monitoren.
Die handmatige stappen zie ik wel zitten ;)

Canon: EOS R6 | EF 16-35/4L IS USM | EF 70-200/2.8L IS II USM
Zeiss: 35/2 Distagon | 50/2 Makro-Planar | 85/1.4 Planar | 100/2 Makro-Planar | 135/2 Apo Sonnar


  • Ventieldopje
  • Registratie: December 2005
  • Laatst online: 12:03

Ventieldopje

I'm not your pal, mate!

Niet elke monitor ondersteund ADC / DDC maar je kunt het ook niet aanzetten als je monitor het niet ondersteund ;)

ICCv4 werkt onder Windows 7 niet goed inderdaad. Voor PS zal het prima werken maar bijv. in de foto viewer krijg je hele rare dingen. Het beste is dus daar om een v2 profiel te maken/gebruiken.

Het nadeel van handmatige stappen is dat die nooit zo precies zijn als met ADC, zoals in de handleiding van Eizo ook oa. staat (pagina 10).

www.maartendeboer.net
1D X | 5Ds | Zeiss Milvus 25, 50, 85 f/1.4 | Zeiss Otus 55 f/1.4 | Canon 200 f/1.8 | Canon 200 f/2 | Canon 300 f/2.8


  • Gonadan
  • Registratie: Februari 2004
  • Nu online

Gonadan

Admin Beeld & Geluid, Harde Waren
Topicstarter
Nou dopje, anders schrijf jij even een fijn stappenplan voor de U2713H met i1 en win7. Dat scheelt een hoop posts. :+

Look for the signal in your life, not the noise.

Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8


  • begintmeta
  • Registratie: November 2001
  • Niet online

begintmeta

Moderator General Chat
Heeft Dell dat niet gedaan? :P

[ Voor 5% gewijzigd door begintmeta op 24-09-2015 18:23 ]


  • Ventieldopje
  • Registratie: December 2005
  • Laatst online: 12:03

Ventieldopje

I'm not your pal, mate!

Gonadan schreef op donderdag 24 september 2015 @ 18:05:
Nou dopje, anders schrijf jij even een fijn stappenplan voor de U2713H met i1 en win7. Dat scheelt een hoop posts. :+
Stappenplan is het zelfde, alleen in het scherm er voor of er na even selecteren dat je een v2 profiel wil ipv. een v4 profiel. Ik denk dat Kid Jansen daar vást al wel wat over heeft geschreven :)

www.maartendeboer.net
1D X | 5Ds | Zeiss Milvus 25, 50, 85 f/1.4 | Zeiss Otus 55 f/1.4 | Canon 200 f/1.8 | Canon 200 f/2 | Canon 300 f/2.8


  • Gonadan
  • Registratie: Februari 2004
  • Nu online

Gonadan

Admin Beeld & Geluid, Harde Waren
Topicstarter
Meh, elke post die ik van Kid tegen kwam verwees naar dit citaat. }:|
Maar wellicht vind ik meer info in de reviews op zijn site.

Look for the signal in your life, not the noise.

Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8


Acties:
  • +2 Henk 'm!
Ik zal proberen om zondag uitgebreid te reageren, vandaag en morgen heb ik daar geen tijd voor.

Over mijn post, bedenk je wel dat die al ruim 3 jaar oud is en dat het vooral het beste werkte in mijn situatie met de U2711. Met ADC aan kreeg ik een veel minder nauwkeurig resultaat. Het lijkt mij niet onwaarschijnlijk dat het tegenwoordig beter werkt. Daarnaast heb je het verschil van softwarematige kalibratie met slechts een paar hardwarematige aanpassingen in het scherm en een volledig hardwarematig kalibreerbaar scherm. Als de kalibratiesoftware de interne LUT kan programmeren met ADC aan is dat altijd nauwkeuriger. Dat zou niet heel onwaarschijnlijk zijn, omdat de kalibratiesoftware van Dell vrijwel een kloon is van X-Rite i1Profiler

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Gonadan
  • Registratie: Februari 2004
  • Nu online

Gonadan

Admin Beeld & Geluid, Harde Waren
Topicstarter
Heej Kid! Ik dacht dat je op vakantie was ofzo, je had al dik twee weken niet meer gepost. :D

Tof dat je nog uitgebreid gaat reageren. Uit jouw post haal ik alvast dat ik het inderdaad gewoon ga proberen zoals ons dopje al voorstelde. Met ADC aan en eerst maar eens zonder kunstgrepen. :P

Look for the signal in your life, not the noise.

Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8


Acties:
  • 0 Henk 'm!
Was het maar zo'n feest... Nee, gewoon erg druk. Haal het binnenkort wel weer in als ik het minder druk heb.

Acties:
  • +5 Henk 'm!
Gonadan schreef op vrijdag 18 september 2015 @ 13:36:
Wide gamut houdt in dat je relatief meer (of meer nuances van) kleuren hebt.
Wide gamut betekent dat het kleurbereik significant verzadigdere primairen (rood, groen en blauw) heeft dan de sRGB kleurruimte. Soms wordt het kleurbereik van wide gamut monitoren ook wel aangeduid met Adobe RGB, maar dat is niet helemaal juist, om verschillende redenen. Eén daarvan is dat vrijwel alle wide gamut monitoren een meer verzadigde rode en blauwe primair hebben dan de Adobe RGB kleurruimte (die dezelfde rode en blauwe primairen heeft als sRGB).

Het grotere kleurbereik betekent dat een groter deel van het kleurvolume dat wij kunnen waarnemen door het scherm kan worden weergegeven. Het heeft echter geen invloed op het aantal kleuren dat een scherm kan weergeven, dat is namelijk alleen maar afhankelijk van de kleurdiepte.
Een monitor met wide gamut color space kan dus in principe meer variaties weergeven dan een standaardmonitor.
Nee, hetzelfde aantal variaties, tenzij de kleurdiepte ook hoger is. Bij dezelfde kleurdiepte liggen de variaties alleen verder uit elkaar (wat dus ook de oorzaak is van color banding).
Mits die uiteraard beschikbaar zijn in de bron.
Dat is niet eens noodzakelijk. Sterker nog, als je niet aan color management doet wordt het altijd met het grotere kleurbereik weergegeven. Je hebt dan dus alleen een foute kleurweergave, doordat alles sterk oververzadigd wordt weergegeven.
Dan lees ik echter verhalen dat als je standaardmateriaal (sRGB) bekijkt op een wide gamut monitor het allemaal veel te verzadigd wordt, omdat het feitelijk vertaald moet worden.
Klopt. Dat vertalen kan dus alleen als je color management workflow goed in elkaar zit, anders wordt het niet gedaan en dan gaan de RGB waarden van de bron ongewijzigd door naar het scherm.
Dit kan je dan tegen gaan door een profiel/kalibratie in je OS in te richten maar niet alle software kan daar goed mee om gaan. Is dit waar en nog steeds zo?
True.
Stel dat je alles goed ingesteld hebt en je naar tevredenheid kunt werken, hoe zit het dan met je workflow? Je werkt dan in feite in een 'bredere' kleurruimte dan anderen dus zal je spul aan het einde moeten exporteren als sRGB als ik het goed begrijp? Dat stel je dan in bij je LR export functie?
Als je in RAW schiet werk je in Lightroom eigenlijk altijd in een grotere kleurruimte. De werkruimte van Lightroom heet voor zover ik weet ook gewoon Lightroom RGB en is gebaseerd op ProPhoto RGB. Deze kleurruimte gebruikt imaginaire groene en blauwe primairen en kan dus nooit volledig door een scherm worden weergegeven. Dit is gedaan zodat het kleurbereik van de bron niet wordt beperkt door de werkruimte van Lightroom.

Overigens is het volgens mij niet zo dat RAW helemaal geen kleurinformatie bevat en dat het profiel zomaar wordt toegewezen. Dat heb ik wel regelmatig gelezen, maar dat kan nooit kloppen en wel om drie redenen:
  1. Door de imaginaire groene en blauwe primairen is het onmogelijk om een apparaat te maken dat het volledige kleurvolume van die kleurruimte kan vastleggen of weergeven.
  2. Door het erg grote kleurbereik dat dan wordt aangenomen zouden vrijwel alle kleuren oververzadigd worden weergegeven. Sterk verzadigde groene en blauwe tinten zouden door de imaginaire primairen zelfs buiten het reële bereik vallen en dus ofwel clippen of weggegooid moeten worden.
  3. Het zou betekenen dat voor alle opname-apparaten hetzelfde kleurbereik wordt aangenomen. Het verschil in kleurbereik van opname-apparaten is lang niet zo groot als bij weergave-apparaten, maar er zijn nog steeds wel significante verschillen. Zeker sinds de komst van UHD, want fabrikanten proberen nu ook aan de opnamekant een zo groot mogelijk deel van de Rec. 2020 kleurruimte vast te leggen.
Wat blijft er dan nog over van de kleuren, is dat ineens anders of is het gewoon 'minder' maar wel correct omdat je alles juist afgesteld hebt?
Dat is dus het irritante, je werkt in Lightroom eigenlijk altijd met een subset van de kleuren die er zijn. Vrijwel elke camera kan wel kleuren opnemen die vrijwel geen enkel scherm kan weergeven. Die kleuren zijn er nog steeds als je aan het bewerken bent, alleen worden die niet helemaal correct weergegeven doordat je scherm er fysiek niet toe in staat is om ze correct weer te geven. Als je op een standard gamut scherm (kleurbereik ongeveer gelijk aan sRGB kleurruimte) werkt is dit in nog veel sterkere mate het geval.

De kleuren buiten het kleurbereik van je scherm zullen clippen naar de rand van het kleurbereik van je scherm. Maar er kan ook nog verschil zitten in de kleuren binnen het kleurbereik van je scherm. Bij gamut mapping zijn er namelijk ook methodes (rendering intents) waarbij kleuren nog net binnen het kleurbereik van het weergave-apparaat minder verzadigd worden weergegeven zodat er nog steeds een verschil is tussen kleuren die buiten het kleurbereik van het scherm vallen en kleuren die er nog net binnen vallen. Anders zouden die kleuren allemaal hetzelfde worden weergegeven, waardoor je door een gebrek aan kleurnuances (oftewel color banding) veel detail verliest in kleurovergangen met een klein kleurverschil.
En bij anderen ziet het er dan gewoon goed uit, maar wel 'gewoon' sRGB? Of kan het zijn dat het in je eigen bereik erg mooi is maar na export toch ineens heel anders?
Als jij exporteert als sRGB zou de foto er bij iedereen met een gekalibreerd scherm dat alle kleuren in de sRGB kleurruimte kan weergeven goed uit moeten zien. Ik vraag me alleen af of je dat in Lightroom ziet. Als je in Lightroom exporteert in sRGB zie je daarna in Lightroom volgens mij nog steeds de foto zonder de conversie naar sRGB, maar dat weet ik niet 100% zeker. Het lijkt me in ieder geval niet geheel onverstandig om de foto na exporteren nog even te bekijken in een ander color managed programma, bijvoorbeeld Photoshop.

Om te zorgen dat de export er uit ziet zoals je wilt, in plaats van de pre-export, moet je volgens mij soft proofen. Dat kan voor zover ik weet niet in Lightroom, maar wel in Photoshop.
Heeft het dan eigenlijk wel toegevoegde waarde om zelf veel kleuren te kunnen zien als je het uiteindelijk toch allemaal exporteert naar minder kleuren?
Dat hangt af van je gamut mapping methode en of je gaat soft proofen. Die kleuren hebben geeft extra vrijheid bij het bewerken. Je kan het vergelijken met HDR:

Als je een HDR sensor hebt en een SDR scherm krijg je standaard dynamic range compression. De foto zal er dan niet goed uit zien. Het dynamisch bereik van je beeldschermen of drukwerk blijft gelijk, dus als je een groter dynamisch bereik van de camera gaat mappen naar het dynamisch bereik van je beeldscherm of drukwerk dan wordt het beeld minder contrastrijk.

Wat eerst zwart was kan nu best donkergrijs zijn, doordat dat deel dan niet meer de donkerste vastgelegde waarde is. Aan de andere kant kan een deel dat eerst clipte naar wit nu donkerder zijn, bijvoorbeeld de lucht rond de zon. Al zat dat minder snel de indruk geven van een minder contrastrijk beeld.

Je kan dan vervolgens het dynamisch bereik van de sensor beperken, waardoor donkere tinten eerder clippen naar zwart en lichte tinten eerder naar wit. Je kan er echter ook voor kiezen om het te tone mappen zodat de HDR bron optimaal wordt weergegeven op een SDR weergave-apparaat. Het is dan niet meer echt HDR, want daarvoor moet de hele keten van begin tot eind HDR zijn, maar het is wel beter dan wanneer het vanaf het begin al was beperkt tot SDR.

Hetzelfde kan dus ook met kleur. Je kan het kleurbereik laten clippen zonder de kleuren die binnen het bereik vallen te wijzigen (vergelijkbaar met HDR beperken tot SDR), of je kan er bij de gamut mapping methode voor kiezen om kleuren die nog net binnen het bereik vallen iets minder verzadigd weer te geven. Kleuren binnen het bereik zullen dan iets onderverzadigd zijn, maar perceptueel zal het beter overeenkomen met hoe je het zelf in het echt zou zien (of op een scherm dat wel al die kleuren weer kan geven). Dat laatste is dus de variant voor kleur van HDR tone mappen naar SDR.
Van die 10-bit monitoren weet ik dat ook de aansturende hard- en software ermee om moet kunnen gaan. Maar in hoeverre geldt dat ook voor 'gewoon' wide gamut?
Om er volledig gebruik van te maken moet de keten van begin tot eind wide gamut ondersteunen. Vergelijkbaar met HDR en met 10-bit, maar het kan nog steeds toegevoegde waarde hebben om het alleen aan het begin van je workflow te hebben in plaats van helemaal niet, zoals ik hierboven heb uitgelegd.
Gonadan schreef op vrijdag 18 september 2015 @ 14:17:
Is het dan zo dat als je zo'n scherm kalibreert, via windows, via grafische kaart of hardwarematig in de monitor. De kleurweergave dus weer in orde is, ofwel niet oververzadigd? Dus ook voor applicaties die zelf geen weet hebben van die 'wide gamut' etc?
Die eerste twee zijn hetzelfde. Bij softwarematige kalibratie worden vrijwel alle aanpassingen gedaan door de videokaart op basis van de ICC profielen van de bron en het scherm. Als de bron geen ICC-profiel heeft wordt aangenomen dat het sRGB moet zijn.

Bij hardwarematige kalibratie maak je eigenlijk een virtuele monitor met een bepaald kleurbereik, witpunt en gammacurve. Stel ik kalibreer mijn scherm hardwarematig naar Adobe RGB, dan gaat vervolgens alles in de keten voor het scherm er van uit dat het een perfect Adobe RGB scherm is. Er is nog steeds wel een ICC-profiel, zodat content die niet Adobe RGB is kan worden gemapped naar Adobe RGB. Maar alle aanpassingen om van Adobe RGB naar het daadwerkelijke scherm te gaan worden dus in het scherm zelf gedaan op basis van de LUT.

Ik heb in juni hier al het één en ander over geschreven in het artikel over de introductie van de Eizo ColorEdge CS270:

Waar de LUT voor gebruikt wordt is het omzetten van de kleuren zoals die door de videokaart worden uitgestuurd naar de kleuren zoals die op het scherm moeten worden weergegeven. In de LUT staat dus je kalibratie, maar in plaats van formules is het dus een kant en klare tabel. De reden hiervoor is heel simpel: een beeldscherm heeft niet de rekenkracht om voor elke pixel voor elk nieuw frame uit te rekenen wat de juiste waarde moet zijn.

Bij "softwarematige" kalibratie staat alle kalibratie-informatie in het ICC-profiel. Vervolgens bepaalt je videokaart aan de hand daarvan hoe de kleur van een pixel zoals dat van een programma naar de videokaart gaat moet worden omgezet voor het wordt doorgestuurd naar het scherm.

Bij hardwarematige kalibratie bevat het ICC-profiel niet de volledige kalibratie-informatie. De videokaart past dan alleen maar aan voor
het ingestelde kleurbereik, witpunt en gamma van het scherm op basis van de het ICC-profiel van de content, wat veel simpelere correcties zijn. Die correctie gaat er van uit dat het scherm een perfect scherm is: als je hebt gecorrigeerd voor gamma, witpunt en kleurbereik wordt de kleur goed weergegeven. Alleen is geen enkel scherm een perfect scherm, want je hebt ook nog onregelmatige afwijkingen.

Als je een 3D kleurvolume zou opsplitsen in een 3D grid, dan zou bij een perfect scherm elk deeltje een kubus zijn met gelijke afmetingen. In de praktijk heb je echter grid distortion: het zijn geen perfecte kubussen meer en de afmetingen verschillen ook een beetje. Het deel van de correctie dat vervolgens in het scherm wordt gedaan op basis van die LUT is het rechttrekken van dat 3D grid, zodat elke kleur wordt weergegeven zoals bedoeld.

Doordat het scherm niet echt berekent wat het moet worden, maar opzoekt, heeft het nut om een LUT te hebben met een veel hogere bitdiepte dan de kleurdiepte van het paneel. De belangrijkste reden daarvoor is dat hardwarematige gekalibreerde schermen gamut mapping ondersteunen: door middel van de LUT het kleurbereik beperken, ongeacht de kleurinformatie van de content. Hierdoor verschuiven de fysieke RGB-combinaties van het paneel ten opzichte van de RGB-combinaties zoals die zouden moeten zijn voor het kleurbereik dat je weer wilt geven. Doordat er een nagenoeg oneindige hoeveelheid verschillende kleurbereiken ingestelde kunnen worden in de applicatie voor hardwarematige kalibratie heb je dan ook een heel erg grote LUT nodig om te zorgen dat je afrondingsfouten beperkt tot een minimum.

Het voordeel van gamut mapping is dat het voor alle content geldt. Het kleurbereik van veel wide gamut schermen is iets groter dan Adobe RGB. Zou ik het scherm niet kalibreren (en per definitie dan dus ook niet het kleurbereik aanpassen), dan wordt bij alle content zonder kleurprofiel de pixel door het scherm worden weergeven zoals deze door het programma werd opgegeven.

Stel nu echter dat ik het gamut heb gemapped naar Adobe RGB en dat het native kleurbereik van het paneel als volgt is:

Rx = 0,680
Ry = 0,310
Gx = 0,210
Gy = 0,700
Bx = 0,147
By = 0,054

(gamut van LG Display LM270WQ3-SLA1 paneel)

Als een programma dan doorgeeft aan de videokaart dat een bepaalde pixels de RGB-kleur [200;0;0] heeft, dan wordt er van uit gegaan dat dat Rx = 0,640 Ry = 0,330 is van Adobe RGB. Maar het kleurbereik van het scherm is groter dan Adobe RGB dus die [200;0;0] wordt dan met behulp van de LUT omgezet naar [200;55;28], zodat het ook echt als de rode primair van Adobe RGB wordt weergegeven en niet als de rode primair van het paneel zelf.

Maar als je nu een afbeelding opent in Photoshop die als kleurprofiel sRGB heeft toegewezen, dan kan het niet in één keer worden omgezet. De videokaart zet het dan eerst om van sRGB naar Adobe RGB, want die denkt dat het scherm een kleurbereik heeft gelijk aan Adobe RGB op basis van het ICC-profiel van de kalibratie. Vandaar dat ik eerder ook
"het ingestelde..." er bij had gezet, want het gaat dus niet om de native eigenschappen van het scherm.

Laten we dan zeggen dat we de RGB-kleur [135;218;56] hebben in sRGB. Dan maakt de videokaart daar eerst [164;218;73] in Adobe RGB van en vervolgens wordt dat in het scherm op basis van de LUT omgezet naar [163;214;71] voor weergave door het paneel.

Zou je een LUT hebben die maar een bitdiepte heeft van 8 bits, gelijk aan het paneel, dan zou daar best wel eens iets anders uit kunnen komen, doordat het al is omgezet van sRGB naar Adobe RGB. Als je dan Adobe RGB niet heel uitgebreid in die LUT hebt staan krijg je twee keer afronden op hetzelfde aantal significante cijfers als het eindresultaat, want dan een significant verschil kan geven in het eindresultaat.
Is het dan ook zo dat als je met RAW werkt, dus mogelijkheid tot bewerken in ruime kleuren, je hem gewoon als export naar sRGB kunt doen uit LR? Bijvoorbeeld via de Flickr plugin? En dat je dan dus niet de fletse kleuren hebt in een andere browser omdat je het zelf al correct geëxporteert hebt?
Dat zou inderdaad goed moeten gaan.
Deathchant schreef op vrijdag 18 september 2015 @ 14:31:
offtopic:
Ik zie niet waar hij het over me heeft...

Die U2713H ondersteunt hardwarematige calibratie via die X-Rite i1 display pro apparaat. D.w.z. dat het apparaat alles meet, het icc profiel maakt, inlaadt en ook direct alle settings die je normaal op je monitor zou instellen al vanzelf instelt in een lookup table. Althans zo heb ik het begrepen.
Normaal stel je eigenlijk alleen maar de witbalans voor wit (100% grijs, RGB [255;255;255]) en de helderheid in, de rest wordt vrijwel altijd via het ICC profiel gedaan. Bij hardwarematige kalibratie worden er veel meer aanpassingen dan dat in het scherm gedaan. Het ICC-profiel is er alleen nog maar om content met een ander kleurprofiel dan de perfecte virtuele monitor die je hebt gecreëerd te remappen naar het kleurbereik, witpunt en gammacurve daarvan.
Dus als het goed is, zou het wisselen van videokaart geen invloed mogen hebben...
Klopt, maar zou zelf dan toch opnieuw kalibreren.
...alhoewel wordt aangeraden je monitor naar gelang de tijd verstrijkt vaker opnieuw te kalibreren vanwege "inslijting"
Hangt er een beetje vanaf hoe professioneel je er mee bezig bent. Als het echt je werk is zou ik toch minimaal één keer per 200 branduren kalibreren (ongeveer één keer per maand dus bij standaard werkweek). Als het scherm nieuw is heb je ook meer last van drift dan als het scherm al wat ouder is. Als je scherm er al een aantal duizend branduren op heeft zitten kan je als hobbyist ook wel één keer per twee à drie maanden kalibreren.
Gonadan schreef op vrijdag 18 september 2015 @ 15:07:
Nou ja ik lees overal dat software er niet mee om kan gaan dus dat je dan alles in teletubbykleuren krijgt in bijvoorbeeld je browser. Dan zou hij alleen bruikbaar zijn voor de fotobewerking en verder wil je hem eigenlijk gewoon op sRGB hebben.
Toen ik vier maanden de Eizo ColorEdge CG277 kon gebruiken voor m'n review van dat scherm was dat inderdaad wat ik deed. Je kon toch met twee muiskliks van profiel wisselen, dus als ik niet bezig was met iets waar ik wide gamut voor wilde gebruiken activeerde ik het sRGB profiel dat ik gemaakt had en wist ik zeker dat het goed werd weergegeven.

Het zou ook goed moeten gaan in andere gevallen ware het niet dat Windows niet goed overweg kan met ICC v4. Ik weet niet meer uit m'n hoofd wat nou ook alweer de voordelen waren van v4 boven v2, maar zelf had ik destijds in ieder geval bewust gekozen voor v4, ten koste van een correcte weergave buiten goede color managed software zoals Lightroom en Photoshop.

Als je ICC v2 gebruikt zou het eigenlijk altijd goed moeten gaan, maar dat zou ik dan eigenlijk eens moeten testen.
begintmeta schreef op zondag 20 september 2015 @ 22:48:
Je hebt niet per se een Quadro (of Fire) kaart nodig toch? Alleen wel monitor, kaart en een driver die 30bits doen natuurlijk (o.a de Linux-nvidia driver doet als ik me niet vergis ook op gewone g-kaarten 30 bits). Ook HDMI kan overigens tot bepaalde resoluties ook met >24b-bits overweg.
Photoshop laat je volgens mij alleen maar 30 bit output activeren als een Quadro of FirePro videokaart gedetecteerd wordt.
Ventieldopje schreef op donderdag 24 september 2015 @ 14:14:
Ik heb twee profielen, allebei met de zelfde instellingen alleen de brightness anders. Een op 120cd/m2 en de ander op 300 (native) cd/m2.
300 cd/m² is wel heel erg helder. Ik werk zelf meestal tussen de 120 en 180 cd/m², voor films en series kijken (volledig verduisterde kamer) schroef ik de helderheid vaak zelfs terug naar 50 tot 80 cd/m².
Gonadan schreef op donderdag 24 september 2015 @ 14:46:
Ik lees trouwens steeds dat je moet rebooten, maar in win7 wordt het profiel toch gewoon direct gebruikt als je het selecteert? Of gaan de hardwarematige profielen onder de CAL1/2 zitten?
Zonder rebooten had ik met m'n U2711 in combinatie met X-Rite i1Profiler software en i1Pro spectrofotometer dat je kalibratie op kalibratie kreeg, ondanks het eerst verwijderen van het profiel. Geen idee of dat een bug was in een oudere versie van de software, maar ik doe het nog steeds maar voor de zekerheid, is ook een kleine moeite.

[ Voor 13% gewijzigd door Kid Jansen op 27-09-2015 14:24 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Grozno
  • Registratie: Februari 2006
  • Laatst online: 16:04

Grozno

acts without consequence!

Ik heb je post nog niet helemaal gelezen, maar: _/-\o_

Advocatus ineptias | Free Speech Online


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Gonadan
  • Registratie: Februari 2004
  • Nu online

Gonadan

Admin Beeld & Geluid, Harde Waren
Topicstarter
Allereerst _/-\o_

Bizar uitgebreid, mijn dank is groot. :)
Kid Jansen schreef op zondag 27 september 2015 @ 13:33:
Als jij exporteert als sRGB zou de foto er bij iedereen met een gekalibreerd scherm dat alle kleuren in de sRGB kleurruimte kan weergeven goed uit moeten zien. Ik vraag me alleen af of je dat in Lightroom ziet. Als je in Lightroom exporteert in sRGB zie je daarna in Lightroom volgens mij nog steeds de foto zonder de conversie naar sRGB, maar dat weet ik niet 100% zeker. Het lijkt me in ieder geval niet geheel onverstandig om de foto na exporteren nog even te bekijken in een ander color managed programma, bijvoorbeeld Photoshop.
Dat is inderdaad de test die ik doe. Dan bekijk ik de geëxporteerde JPG in de standaard windows viewer of iets soortgelijks. Maar dat zou dan toch in theorie een ander resultaat kunnen zijn dan je in Lightroom had? Als bepaalde kleuren simpelweg buiten het bereik van sRGB lagen ga je die naar de export niet meer terug zien.
Om te zorgen dat de export er uit ziet zoals je wilt, in plaats van de pre-export, moet je volgens mij soft proofen. Dat kan voor zover ik weet niet in Lightroom, maar wel in Photoshop.
Soft proofen kan gelukkig ook in LR. :)
Die eerste twee zijn hetzelfde. Bij softwarematige kalibratie worden vrijwel alle aanpassingen gedaan door de videokaart op basis van de ICC profielen van de bron en het scherm. Als de bron geen ICC-profiel heeft wordt aangenomen dat het sRGB moet zijn.
En dát is dan dus wat ik steeds lees en wat vaak mis gaat.
Je kunt een mooi plaatje online zetten met een AdobeRGB profiel maar als de software die het plaatje toont bij iemand anders dat profiel gewoon negeert wordt het als sRGB getoond en ziet het er dus ruk uit. Browsers vertikken dit meestal dus daarom lazer je alles met sRGB online. Ik begin het eindelijk een beetje door te krijgen. :P

Look for the signal in your life, not the noise.

Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8


Acties:
  • 0 Henk 'm!
Bij die laatste quote hoort er inderdaad eigenlijk nog tussen "of de applicatie niet color managed is". Zelfs bij applicaties die niet color managed zijn (of alleen via OS) wordt er vaak nog wel een kleurprofiel toegekend. Dit zie je bijvoorbeeld met Paint, die voegt automatisch een sRGB profiel toe, maar kan het zelf niet lezen. Dat is heel goed te zien als je op een wide gamut monitor een afbeelding maakt in Paint en vervolgens op slaat en dan opent in Photoshop. In Paint zijn de kleuren dan veel meer verzadigd.

Ik dacht overigens dat niet alle browsers het fout deden, maar ik weet alleen niet meer welke het dan goed deden.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • PageFault
  • Registratie: April 2002
  • Laatst online: 08-05 06:45
Kid Jansen schreef op maandag 28 september 2015 @ 14:39:
Bij die laatste quote hoort er inderdaad eigenlijk nog tussen "of de applicatie niet color managed is". Zelfs bij applicaties die niet color managed zijn (of alleen via OS) wordt er vaak nog wel een kleurprofiel toegekend. Dit zie je bijvoorbeeld met Paint, die voegt automatisch een sRGB profiel toe, maar kan het zelf niet lezen. Dat is heel goed te zien als je op een wide gamut monitor een afbeelding maakt in Paint en vervolgens op slaat en dan opent in Photoshop. In Paint zijn de kleuren dan veel meer verzadigd.

Ik dacht overigens dat niet alle browsers het fout deden, maar ik weet alleen niet meer welke het dan goed deden.
Volgens mij gaan niet color managed applicaties er anders mee om, in elk geval Paint: ze negeren het profiel en zetten de RGB waardes gewoon in GDI of XPS (wat er dan ook onder water op je OS gebruikt wordt). Als je een color management applicatie draait, zoals vroeger Adobe Gamma of een van de tools van X-Rite of Datacolor, dan is er al dan niet in de videokaart iets aangepast in de LUT en is dat het enige wat nog een beetje relatief heeft met color management.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Gonadan
  • Registratie: Februari 2004
  • Nu online

Gonadan

Admin Beeld & Geluid, Harde Waren
Topicstarter
Kalibratie voltooid, het blijft wat verzadigder dan voorheen maar niet storend. Foto's zien er wel mooi uit. Nu zie ik ook verschil tussen foto's als ik ALT-TAB tussen LR en Flickr. Eigenlijk gewoon zonde. :'(

Ik heb overigens niets van doen gehad met de CAL1 of CAL2 presets, klopt dat? Gewoon op custom gezet en gas erop.

[ Voor 21% gewijzigd door Gonadan op 29-09-2015 19:54 ]

Look for the signal in your life, not the noise.

Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Ventieldopje
  • Registratie: December 2005
  • Laatst online: 12:03

Ventieldopje

I'm not your pal, mate!

In dat geval doe je nog steeds aan software kalibratie. Weet je zeker dat je de software van Dell hebt gebruikt (niet die van X-Rite) samen met een i1 display pro?

www.maartendeboer.net
1D X | 5Ds | Zeiss Milvus 25, 50, 85 f/1.4 | Zeiss Otus 55 f/1.4 | Canon 200 f/1.8 | Canon 200 f/2 | Canon 300 f/2.8


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Gonadan
  • Registratie: Februari 2004
  • Nu online

Gonadan

Admin Beeld & Geluid, Harde Waren
Topicstarter
Euh, nee ik heb bewust de software van X-rite zelf gebruikt. :F

Look for the signal in your life, not the noise.

Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Gonadan
  • Registratie: Februari 2004
  • Nu online

Gonadan

Admin Beeld & Geluid, Harde Waren
Topicstarter
Ok opnieuw gedaan, nu heb ik wel CAL1. Qua kleuren zie je geen verschil. De stappen die je moet doen zijn trouwens oneindig veel simpeler dan met de software van xrite zelf. Klopt dat wel? Ik hoefde nu alleen maar 'luminance' in te stellen.

Overigens grappig om te zien dat Lightroom in de bibliotheek sRGB gebruikt en pas in 'develop' de uitgebreide kleurruimte. :D

Look for the signal in your life, not the noise.

Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8


Acties:
  • 0 Henk 'm!
Dat zou best kunnen. Dan wordt er waarschijnlijk gekalibreerd naar native kleurbereik, D65 wit en gamma 2,2. Ik stel zelf eigenlijk altijd zoveel mogelijk handmatig in, want dan weet ik tenminste zeker wat ik krijg. Ik ben liever een kwartier langer bezig per kalibratie dan dat het één druk op de knop is en je dan maar moet hopen dat het resultaat overeenkomt met wat je probeert te bereiken.

Bij die Eizo ColorNavigator software kon het allemaal ook heel simpel, maar gelukkig kon je ook heel uitgebreid alles zelf instellen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Gonadan
  • Registratie: Februari 2004
  • Nu online

Gonadan

Admin Beeld & Geluid, Harde Waren
Topicstarter
Native heb ik zelf gekozen omdat die het meest logisch klonk.
Ik had de keuze tussen:
AdobeRGB
sRGB
Rec. 709
DCI-P3 Emulation
Native
Custom

Heb ik verkeerd gekozen?

Look for the signal in your life, not the noise.

Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Deathchant
  • Registratie: September 2003
  • Laatst online: 15-05 00:46

Deathchant

Don't intend. Do!

Nee, Native is goed :)

Canon: EOS R6 | EF 16-35/4L IS USM | EF 70-200/2.8L IS II USM
Zeiss: 35/2 Distagon | 50/2 Makro-Planar | 85/1.4 Planar | 100/2 Makro-Planar | 135/2 Apo Sonnar


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Ventieldopje
  • Registratie: December 2005
  • Laatst online: 12:03

Ventieldopje

I'm not your pal, mate!

Native is prima maar het is aan te raden alle andere opties ook goed te zetten naar wens en een large patch set te gebruiken :)

www.maartendeboer.net
1D X | 5Ds | Zeiss Milvus 25, 50, 85 f/1.4 | Zeiss Otus 55 f/1.4 | Canon 200 f/1.8 | Canon 200 f/2 | Canon 300 f/2.8


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Gonadan
  • Registratie: Februari 2004
  • Nu online

Gonadan

Admin Beeld & Geluid, Harde Waren
Topicstarter
Maar je kalibreert hem toch maar naar één kleurruimte? Of past hij dan de preset aan en moet je alle profielen naast elkaar opslaan?

Patch set kon ik niet kiezen, dat kon wel bij de software van xrite zelf.

Look for the signal in your life, not the noise.

Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Ventieldopje
  • Registratie: December 2005
  • Laatst online: 12:03

Ventieldopje

I'm not your pal, mate!

Dan moet je hem in geavanceerde modus gebruiken, daar is ergens een optie voor. Heb nu even de software niet bij de hand maar je zou het wel moeten kunnen vinden.

Je kalibreert naar de ruimte die je opgeeft, in dit geval native (grootste ruimte), de aanpassingen in de LUT worden opgeslagen in je beeldscherm (CAL1 of CAL2) en je krijgt een daarbij behorende ICC profiel.

www.maartendeboer.net
1D X | 5Ds | Zeiss Milvus 25, 50, 85 f/1.4 | Zeiss Otus 55 f/1.4 | Canon 200 f/1.8 | Canon 200 f/2 | Canon 300 f/2.8


  • Gonadan
  • Registratie: Februari 2004
  • Nu online

Gonadan

Admin Beeld & Geluid, Harde Waren
Topicstarter
Ventieldopje schreef op dinsdag 29 september 2015 @ 23:46:
Dan moet je hem in geavanceerde modus gebruiken, daar is ergens een optie voor. Heb nu even de software niet bij de hand maar je zou het wel moeten kunnen vinden.
Die optie zag ik niet, in de X-Rite software had ik hem wel gezien. Vanavond nog maar eens grondig kijken, misschien moet ik daarvoor de 'custom' optie kiezen.
Je kalibreert naar de ruimte die je opgeeft, in dit geval native (grootste ruimte), de aanpassingen in de LUT worden opgeslagen in je beeldscherm (CAL1 of CAL2) en je krijgt een daarbij behorende ICC profiel.
Ja precies, zo had ik het ook in mijn hoofd.
Dus niet alle opties langs om te kalibreren, maar één optie kiezen. Maar dan dus wel advanced begrijp ik.

Zijn wij overigens zo perfectionistisch of is die boel gewoon ruk gedocumenteerd? Je koopt zo'n ding en scherm en je zit met twee stukken hard- en software met quickstartquide. That's it, zoek het uit.
En het 'check for updates' linkje van de Dell software linkt naar een zinloze pagina van de X-Rite site. :')

Look for the signal in your life, not the noise.

Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8


  • Ventieldopje
  • Registratie: December 2005
  • Laatst online: 12:03

Ventieldopje

I'm not your pal, mate!

Heb je wel de nieuwste software gedownload via de site van Dell? Het is inderdaad met wat googlen te vinden maar amper via hun site. Versie 1.5.3 is de nieuwste voor zover ik weet :)

http://en.community.dell....libration-solution-x-rite

www.maartendeboer.net
1D X | 5Ds | Zeiss Milvus 25, 50, 85 f/1.4 | Zeiss Otus 55 f/1.4 | Canon 200 f/1.8 | Canon 200 f/2 | Canon 300 f/2.8


  • Gonadan
  • Registratie: Februari 2004
  • Nu online

Gonadan

Admin Beeld & Geluid, Harde Waren
Topicstarter
Nee, had de nieuwste van X-Rite. Dell verwees mij gewoon naar die website, niet naar die van henzelf. Ik ga even een wankel krukje en een stuk touw zoeken. |:(

De versie van Dell is uit mijn hoofd iets van 1.1.0, ik vond dat al bedroevend laag en begrijp nu waarom. De screenshots op jouw link liggen dan ook perfect in lijn met wat ik in de nieuwste software van X-Rite had gezien, vanavond dan maar voor de zoveelste keer kalibreren. :D

Look for the signal in your life, not the noise.

Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8


  • begintmeta
  • Registratie: November 2001
  • Niet online

begintmeta

Moderator General Chat
De documentatie bij mij eizo is redelijk te noemen imho. Software is makkelijk te vinden

[ Voor 23% gewijzigd door begintmeta op 30-09-2015 14:19 ]


  • Ventieldopje
  • Registratie: December 2005
  • Laatst online: 12:03

Ventieldopje

I'm not your pal, mate!

Nou we het er toch over hebben, om 18:00 is er een gratis webinar van X-Rite over kalibratie. Ze gebruiken daar onder andere een ColorMunki Photo maar de principes zijn het zelfde, wellicht komt de i1 ook nog wel aan bod. Het

https://attendee.gotowebinar.com/register/743257035515624705

Beetje een lullig tijdstip misschien maar wellicht de moeite waard :)

www.maartendeboer.net
1D X | 5Ds | Zeiss Milvus 25, 50, 85 f/1.4 | Zeiss Otus 55 f/1.4 | Canon 200 f/1.8 | Canon 200 f/2 | Canon 300 f/2.8

Gonadan schreef op woensdag 30 september 2015 @ 08:44:
Zijn wij overigens zo perfectionistisch of is die boel gewoon ruk gedocumenteerd?
Dat laatste. Documentatie van X-Rite en bijvoorbeeld ook DataColor is ruk. De handleiding van de Eizo ColorNavigator software is overigens ook niet veel meer dan een opsomming van de functies met wat screenshots, daar staat ook nauwelijks uitleg in. Gelukkig heeft Eizo ook nog het Color Management Handbook.
Ventieldopje schreef op woensdag 30 september 2015 @ 13:48:
Heb je wel de nieuwste software gedownload via de site van Dell? Het is inderdaad met wat googlen te vinden maar amper via hun site. Versie 1.5.3 is de nieuwste voor zover ik weet :)

http://en.community.dell....libration-solution-x-rite
Die 1.5.3 is inderdaad de nieuwste, maar daar zal binnenkort wel verandering in komen. Meestal liep die Dell UltraSharp Color Calibration Solution qua versienummering niet veel achter die van de X-Rite i1Profiler software. Die laatste zit nu sinds eind augustus op 1.6.3, dus ik denk dat er dan binnenkort ook wel een nieuwe 1.6.x versie komt van Dell UltraSharp Color Calibration Solution. Dit des te meer omdat 20 oktober er weer nieuwe Dell UltraSharp Premium schermen komen die zeer waarschijnlijk via dezelfde software hardwarematige kalibratie zullen gaan ondersteunen.

  • Gonadan
  • Registratie: Februari 2004
  • Nu online

Gonadan

Admin Beeld & Geluid, Harde Waren
Topicstarter
Versie 1.5.8 is ook beschikbaar, maar staat niet op die website. Beetje apart.

Look for the signal in your life, not the noise.

Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8


  • Ventieldopje
  • Registratie: December 2005
  • Laatst online: 12:03

Ventieldopje

I'm not your pal, mate!

Ik kan de versie niet zien maar je kun het inderdaad ook vinden via de driver downloads pagina voor je beeldscherm.

De laatste versie nu is van augustus 2015, twee maandjes oud :) Dit is dan denk ik 1.5.8? Het staat er niet bij in ieder geval.
http://www.dell.com/suppo...uageCode=EN&categoryId=DD

www.maartendeboer.net
1D X | 5Ds | Zeiss Milvus 25, 50, 85 f/1.4 | Zeiss Otus 55 f/1.4 | Canon 200 f/1.8 | Canon 200 f/2 | Canon 300 f/2.8


  • Gonadan
  • Registratie: Februari 2004
  • Nu online

Gonadan

Admin Beeld & Geluid, Harde Waren
Topicstarter
Je kunt hem downloaden als je software start via het startmenu. Via de systray krijg je de zuinige versie van de software.

Look for the signal in your life, not the noise.

Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8

Pagina: 1