Anoniem: 654400 schreef op dinsdag 04 augustus 2015 @ 11:48:
[...]
Goede info, thnx. Alleen weet ik niet of de twee koelkasten die je noemt representatief zijn. Als wetenschapper denk ik: het is nog altijd slechts n=2
Ik zie hier immers ook een posting van Obelink, die ene koelkast van 20 jaar oud heeft die 0.75-1.3 kWh per dag verbruikt, dus iets van 350 kWh per jaar.
Het wisselen van koelmiddel klinkt mij juist als een zeer verstandige handeling in de oren op basis van de informatie die je geeft. Als een koelkast 600 kWh meer verbruikt vanwege te weinig koelmiddel, heb je het er in 1 jaar uit. Wat is de kans dat je compressor in dat jaar de geest geeft?
Het is geen garantie dat je koelkast lekt; er zijn uiteraard modellen die binnen 5 jaar stuk zijn en aan de andere kant koelkasten van 20 jaar oud die nog steeds 95% van hun koelmiddel binnen hebben gehouden. In principe is het een gesloten cyclus en zou er niks moeten lekken, maar veel fabrikanten gebruiken plastic (teflon, etc.) diafragmas in de compressor, welke een heeeeeeel klein beetje permeabel zijn voor isobutaan en andere koelmiddelen. Die lekken dus gegarandeerd. Andere koelkasten ontwikkelen roestlekken, etc. etc. Je weet het pas als je meet. Niet iedere warmtepomp is hervulbaar, zeker als er een roestlek in zit.
Het ligt er dus ook aan wat je van je koelkast verwacht of het zin heeft hem te repareren. Oude koelkasten hebben wel meer gebreken dan alleen problemen aan de warmtepomp. Als je niet handig genoeg bent of het niet aandurft om zelf reparaties eraan te doen is het al ontzettend snel ongunstig om een oude koelkast te repareren en kun je beter een nieuwe kopen. Luchtdichte afdichtingsstrips zijn niet goedkoop, en die moeten ook elke 7-10 jaar vervangen worden. Enzovoorts.
Maar stel dat je een koelkast hebt waar de vulnippel al op zit, je hebt een vacuumpomp die laag genoeg gaat en je hebt een compressor die hoog genoeg gaat om een lektest te doen, dan is het vervangen van 20-80g koelmiddel een kwestie van tientjeswerk, niet eens. Je hebt hoogstens een adapter voor de vulnippel en het koelmiddel zelf nodig. Als je tegen inkoopprijs andere vervangende onderdelen kunt krijgen is een koelkast makkelijk richting de 30 jaar te duwen voor een fractie van de prijs van vervanging.
Edit: maar ik ben zelf dus van mening dat je net zo goed een nieuwe Bosch (of ander A-merk) kunt neerzetten. Prima merk, gaat lang mee, nieuwste snufjes zitten erop, je hebt er geen omkijken naar. Je kunt zo weer 10 jaar vooruit, zoniet meer. En zoveel kost het nou ook niet. Ik vind zelf airco-achtig werk klotewerk, dus de enige reden dat ik zoiets zou aanpakken is als het me meer geld opbrengt dan m'n eigen uurloon. En dat is zeer onwaarschijnlijk. Voor 10 uur werken koop ik een nieuwe koelkast
[
Voor 9% gewijzigd door
mux op 04-08-2015 12:17
]