Toon posts:

[Work in progress] Handleiding gebruikersreviews 2.0

Pagina: 1
Acties:

Acties:
  • +3Henk 'm!

  • Kid Jansen
  • Registratie: Oktober 2005
  • Niet online
Mede-auteur:
  • Kiswum
  • Registratie: November 2004
  • Laatst online: 27-05 17:58

Kiswum

Hoeveel ervaring heb je met het schrijven van gebruikersreviews?

Ik ben helemaal nieuw met reviewen

Samenvatting
Als je al vaker Tweakers hebt bezocht zal je waarschijnlijk al wel eens gebruikersreviews voorbij hebben zien komen. Deze gebruikersreviews beschrijven de ervaringen van een persoon met een bepaald product. Er staan op het moment grofweg 13.000 gebruikersreviews op Tweakers die er sinds de begindagen van Tweakers op zijn gezet door je medegebruikers. Deze variëren van korte samenvattingen tot halve boekwerken, en zijn voor velen van ons een sterk meewegende factor bij de aanschaf van nieuwe producten.

Belangrijkste punten in dit onderdeel
  • Aanmaken review:
    • Zoek product op in de Pricewatch
    • Open productpagina
    • Ga naar de reviewtab van het product
    • Klik op de blauwe knop [Schrijf review]
  • Houd de plus- en minpunten kort (ca. 35 karakters per regel, afhankelijk van gebruikte karakters)
  • Voorbeeld inhoudelijke onderdelen review:
    • Inleiding
    • Specificaties
    • Uitpakken van product
    • Onderwerpen van extra schuifbalken van uitgebreide review (afhankelijk van productcategorie)
    • Eventuele problemen met / gebreken van het product (en oplossingen)
    • Prijs / alternatieven
    • Conclusie
  • Voorbeeldvragen om te beantwoorden in review:
    • Voldoet het product aan de door jou gestelde eisen?
    • Voldoet het product aan de fabrikant opgegeven specificaties?
    • Hoe verhouden prestaties van het product zich tot die van alternatieven en z'n voorganger?
  • Schrijf duidelijke zinnen in correct Nederlands. Maak zinnen niet te lang (17-22 woorden). Maak correct gebruik van interpunctie, hoofdletters en alinea's.
  • Als je hetzelfde ook in minder woorden kunt zeggen dan heeft dat vrijwel altijd de voorkeur.
Belangrijkste UBB-code in dit onderdeel
Je kan op Tweakers tekst niet opmaken op dezelfde manier als in een tekstverwerker. De opmaak wordt op Tweakers gedaan met UBB-code. Voor reviews van het in dit onderdeel beoogde niveau is vrijwel geen UBB-code nodig, in de meeste gevallen zal het onderstaande voldoen:

[h1]Hoofdstuktitel[/h1]
[h2]Paragraaftitel[/h2]
[h3]Subparagraaftitel[/h3]
[b]dikgedrukte tekst[/b]
[i]cursieve tekst[/i]
[u]onderstreepte tekst[/u]
[url=adres]weergave in tekst[/url], bijvoorbeeld [url=tweakers.net]Tweakers[/url]

Op basis van de h1, h2 en h3 tags kan met behulp van de tag [toc] automatisch een inhoudsopgave gegenereerd worden (toc = Table of Contents)

Hoe dat er uit ziet in een review:


Inhoudsopgave
Opzoeken van gebruikersreviews
De reviews kunnen op verschillende manieren worden opgezocht. Zo kan je op Reviews klikken in de rode balk bovenaan de pagina. Vanuit dat scherm kan je alle reviews, inclusief redactionele reviews, per productcategorie opzoeken. Maar je kan van daaruit ook naar een pagina met een lijst van alle reviews.

De andere manier om reviews te zoeken is eerst het product op te zoeken in de Pricewatch en van daaruit naar het tabblad reviews te gaan.


Beoordelingssysteem van uitgebreide reviews
Het zal je bij het bekijken van reviews van anderen misschien al zijn opgevallen dat sommige reviews een score hebben. Een zogenaamde "uitgebreide review" kan worden gewaardeerd van 0 tot +3 door Tweakers met een actief account. Deze beoordelingen kunnen boven- en onderaan de review worden geplaatst. De scores staan voor:

0OppervlakkigDeze review helpt niet met het vormen van een oordeel
+1BeknoptDeze review is beknopt maar helpt met het vormen van een oordeel
+2UitvoerigDeze review maakt de ins en outs van het product goed duidelijk
+3SpotlightDeze review is uitstekend en verdient een plaats in de schijnwerpers

In de eerder genoemde lijst van alle reviews kan met behulp van de functies in de linker kolom op de gewenste soort reviews en kwaliteit gefilterd worden. Eenvoudige reviews worden niet in deze lijst weergegeven. Deze zijn alleen te vinden via de reviewtab in de Pricewatch bij het product waar de review over gaat.Het is belangrijk te onthouden dat ook een review met +1 een nuttige toevoeging is bij het vormen van een mening. Het is absoluut niet nodig dat iedereen uitvoerige +2 of +3 betogen gaat houden over een specifiek product. De "nul" score is feitelijk niets anders dan een waarschuwing voor anderen dat deze review onvoldoende inhoud en/of onderbouwing heeft, en in deze handleiding gaan we er even van uit dat wij iets beters willen bereiken. Maar nogmaals, onderschat de waarde van een korte maar krachtige +1 review niet.

Hopelijk heb je na het bekijken van een aantal gebruikersreviews ook zin om er zelf één te schrijven. Maar wellicht vraag je jezelf nog af waarom je een productreview zou schrijven. Aangezien je zelf het product al hebt zal je er niet veel meer aan hebben. Door je ervaringen te delen kan je echter wel anderen helpen bij het maken van hun keuze. Als het een slecht product is kan je hen behoeden voor een miskoop. Als het een goed product is kan je het hen juist aanraden.

Laat je vooral niet ontmoedigen door de meesterwerken van de bekende gezichten van gebruikersreviews. Ook zij zijn ooit vanaf nul begonnen en kijken nu zeker niet zonder fronsen terug op hun eerste werkjes. Met deze handleiding wordt het makkelijker dan ooit om je ook snel onder die groep te scharen.


Ik wil een review schrijven, wat nu?
Het aanmaken van een review gaat voor een groot deel hetzelfde als het opzoeken. Op de pagina Reviews staat rechts bovenaan de blauwe knop [Review schrijven]. Nadat je hier op hebt geklikt kom je op een pagina waar je het product op kan zoeken waar je een review van wilt schrijven. Als je een product hebt gekozen kom je meteen in het reviewscherm waar je een review kan schrijven van dat product.



De andere mogelijkheid is om het product eerst op te zoeken in de Pricewatch. Vervolgens naar de tab reviews te gaan en daar op de blauwe knop [Schrijf review] te klikken.




Bij het bekijken van gebruikersreviews zal het je wellicht al zijn opgevallen dat er een onderscheid is tussen "eenvoudige reviews" en "uitgebreide reviews". Een "eenvoudige review" bestaat uit:
  • Een korte toelichting van maximaal 50 woorden
  • 1 tot 8 pluspunten
  • 1 tot 8 minpunten
  • Een eindoordeel van 1 tot 5 sterren
Deze tekstvelden ondersteunen alleen platte tekst, UBB-code werkt hier niet. Bij deze korte reviews is het van belang om de plus- en minpunten kort en krachtig te houden en in de korte toelichting een zo'n compleet mogelijke samenvatting te geven. De plus- en minpunten hebben in de praktijk vaak maar een regellengte van zo'n 35 tekens inclusief spaties (de breedte verschilt per karakter), alles langer dan dat wordt gespreid over meerdere regels wat er een stuk slordiger uitziet.

Ga geen uitgebreide betogen houden, daar is de uitgebreide review voor. Hoewel uitvoerige reviews erg in trek zijn is het niet zo dat een eenvoudige review geen waarde heeft, sterker nog; veel mensen lezen liever een korte maar krachtige review. Als je een goede beschrijving geeft van 50 woorden, aangevuld met een handjevol voor- en nadelen, geef je al een uitstekende toevoeging voor de Tweakers community. Het kost een paar minuten, maar het zal je in dank worden afgenomen.


Uitgebreide review
Als je meer te vertellen hebt, of graag wat foto's toe wilt voegen aan je review, dan is de uitgebreide review de juiste keuze. De eenvoudige review is ook meteen de basis van de uitgebreide review. Door op "Schrijf een uitgebreide review" te klikken worden de opties uitgebreid met de volgende onderdelen:
  • Meer schuifbalken, afhankelijk van de productcategorie waar het product onder valt
  • Het tekstveld "Uitgebreide toelichting"
  • Mogelijkheid om maximaal 4 afbeeldingen te uploaden
  • Mogelijkheid om extra productkoppelingen te maken die relevant zijn voor de review
Met de extra schuifbalken kunnen specifieke aspecten die van toepassing op de categorie waar het product onder valt worden beoordeeld op een simpele manier. De extra productkoppelingen zijn om aan te geven in combinatie met welke andere producten je dit product hebt getest. Bij een processor is het bijvoorbeeld relevant om te vermelden met welk moederbord en geheugen je het getest hebt.

Maar waar het bij de uitgebreide review natuurlijk vooral om draait is het tekstveld "Uitgebreide toelichting". Hier komt de echte review in te staan, de rest is meer om lezers in minder dan een minuut al een redelijk beeld te geven van het product, maar dat is niet veel meer dan een opsomming van subconclusies.


Wat zet ik in de review?
Nu we weten hoe we een review aanmaken moeten we natuurlijk aan de slag om onze ervaringen er in te zetten. Elke ervaren reviewer zal zijn eigen methode hanteren, maar laten we met een basis beginnen:

Allereerst is het van belang om al redelijk wat ervaring te hebben met het product waar je over gaat schrijven. Het is leuk om te zien dat je wat nieuws hebt gekocht, maar van een review verwachten we op Tweakers toch iets meer dan enkel het uitpakken van de doos. Zorg dus voor voldoende ervaring met het product, zodat je een duidelijke mening kunt vormen. Een review maken nadat een product end-of-life is is aan de andere kant ook niet bijzonder zinvol, dus het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen de hoeveelheid ervaring en de life cycle van het product.

Bedenk vooraf welke onderdelen je wilt bespreken, want structuur speelt een belagrijke rol in elke review. Probeer je hierbij ook te verplaatsen in je medegebruikers. Ondanks dat je zelf bepaalde features van een product niet gebruikt kan het toch interessant zijn om die te testen, omdat anderen er wel in geïnteresseerd zijn. Denk bijvoorbeeld aan de camera van een smartphone.

Als je eenmaal een idee hebt wat je wilt bespreken is het aan te raden om dit alvast in de review te zetten in de vorm van een hoofdstukindeling. Zeker bij wat langere reviews is dit praktisch een vereiste om het overzichtelijk te houden. Enorme lappen tekst zijn lastiger om te lezen dan hapklare hoofdstukken. Een beetje structuur kan het verschil maken tussen een ramp om te lezen en een uitstekend advies.

De opzet van een review zou bijvoorbeeld kunnen zijn:
  • Inleiding: hoe ben je bij dit product gekomen, en waarom? Eventueel een stukje geschiedenis van fabrikant en productserie.
  • Specificaties: hoewel de pricewatch al veel specificaties bevat, staat er vaak nog meer op de website van de fabrikant. Daarnaast kunnen de specificaties soms flink worden uitgebreid, als je weet welke onderdelen er in het product zitten. Bijvoorbeeld het paneel van een beeldscherm of de harde schijf in een laptop
  • Uitpakken van het product: biedt de verpakking voldoende bescherming? Wat zit er in de doos?
  • Product in de praktijk: dit is de basis van je review. De precieze invulling zal per product verschillen, maar vaak zijn de schuifbalken voor de productcategorie een goed uitgangspunt. Bijvoorbeeld bij beeldschermen:
    • Featureset
    • Kleurweergave
    • Contrast en helderheid
    • Ghosting
    • Pixeldefecten
    • Bouwkwaliteit en afwerking
    • Vormgeving
  • Problemen met het product: waar liep je tegen aan? Is de oorzaak te achterhalen? Heb je een oplossing gevonden? Hoe was de service van de fabrikant?
  • Prijs / alternatieven: is het product concurrend geprijsd (is het zijn geld waard)? Zijn er alternatieven die interessant kunnen zijn?
  • Conclusie: je eindoordeel over het product. Meestal een korte samenvatting van de belangrijkste resultaten gecombineerd met de afweging die leid tot het eindoordeel.
Besef wel dat dit alleen maar een voorbeeld is. Laat vooral je creativiteit op z'n beloop. Soms komen de leukste reviews juist van mensen die een unieke aanpak hadden.

Met de structuur op papier willen we natuurlijk deze hoofdstukken gaan invullen, maar wat moet je schrijven? Bedenk waarom je voor dit product hebt gekozen. Aan diverse aspecten van het product zal je functionele of technische eisen gesteld hebben bij het uitzoeken. Daarnaast heeft de fabrikant diverse eigenschappen en prestaties van het product gespecificeerd. Je komt dan al een aardig eind in de goede richting door bijvoorbeeld de onderstaande vragen te beantwoorden.
  • Voldoet het product aan de door jou gestelde eisen?
  • Voldoet het product aan de fabrikant opgegeven specificaties?
  • Hoe verhouden prestaties van het product zich tot die van alternatieven en z'n voorganger?
  • Heb je al eerder een vergelijkbaar product gehad? Zo ja:
    • Hoe verhouden de prestaties van het nieuwe product zich tot die van het product dat je hiervoor had?
    • Is het nieuwe product de upgrade die je verwachtte dat het zou zijn?
Algemene tips voor het schrijven van een review
  • Probeer het leesbaar en interessant te houden. Humor, (licht) sarcasme, een beetje dollen, het kan allemaal, maar vermijd wel gezeur en schuttingtaal. Het is jouw ervaring dus laat jouw eigen stijl niet verloren gaan in je zoektocht naar het maken van een "betere" review.
  • Schrijf duidelijke zinnen in correct Nederlands. Gebruik eventueel de spelling- & grammaticacontrole van bijvoorbeeld Word.
  • Maak zinnen niet te lang. Dit komt de leesbaarheid niet ten goede. Een gemiddelde zinslengte van 17-22 woorden is een goede richtlijn, maar varieer de zinslengte wel. Af en toe een wat langere zin is geen enkel probleem, dit maakt het vaak juist prettiger om te lezen.
  • Maak correct gebruik van interpunctie, hoofdletters en alinea's. Dit kan de tekst een stuk prettiger maken om te lezen. Voor alinea's is een lengte van 4-8 zinnen per alinea een goede richtlijn voor gebruikersreviews.
  • Probeer objectief en neutraal te zijn. Een rant over een defect product of een product met onverwachte tekortkoming is de basis van een slechte review. Het is veel nuttiger om te zeggen wat er mis was en of dat een probleem is van het product in het algemeen, of dat jij toevallig pech had.
  • Probeer een product wel uitvoerig en met een kritisch oog te bekijken. Je hoeft problemen niet op te zoeken, maar zorg dat eventuele nadelen duidelijk in de review naar voren komen. Hetzelfde geldt voor overwegingen die niet voor iedereen van toepassing zijn, maar wel een issue kunnen zijn voor een bepaalde groep.
  • Een langere review staat niet gelijk aan een betere review. Als je hetzelfde ook duidelijk kunt maken in minder woorden heeft dat vrijwel altijd de voorkeur.
  • Onthoud dat je een product beschrijft, niet een merk. Ervaringen met een merk en andere producten kunnen absoluut een toevoeging zijn, maar de primaire focus is het product.
  • Een review schrijven vereist niet dat je het wiel opnieuw uit gaat vinden. Leer van anderen! Bekijk +2 en +3 reviews van anderen voor ideeën, zeker binnen dezelfde productgroep.
  • We hebben het hier over een productreview, niet een shopreview. Problemen met een winkel, de levering, en de garantie afhandeling van de winkel horen in de shopreview categorie thuis.
  • Zorg voor een degelijke en complete conclusie. Veel lezers zullen direct naar de conclusie springen, dus zorg dat de conclusie een goede samenvatting is van alle voor- en nadelen van het product. Zie de conclusie als een beknopte review op zich.
Opmaak van een review
Het is voor de opmaak van de review handig om te weten dat het tekstveld "Uitgebreide toelichting" zelf alleen platte tekst ondersteunt. Alle opmaak in de uiteindelijke weergave moet dus gedaan worden met UBB-code. Als je de review eerst in een tekstverwerker schrijft zoals het Word is het belangrijk om hier rekening mee te houden.

Voor dit onderdeel houden we het met de opmaak bij dikgedrukt, cursief en onderstreept. Dit kan direct met tags: [b]dikgedrukt[/b], [i]cursief[/i] en [u]onderstreept[/u], maar ook met de knoppen boven het tekstveld:



Met deze opties kun je in ieder geval hoofdstukken en paragrafen aanduiden. De meest gebruikte methodes daarvoor zijn:
  • Hoofdstukken: [b][/b] (dik gedrukt)
  • Paragrafen: [i][/i] (cursief)
  • Subparagrafen: [u][/u] (onderstreept)
Of
  • Hoofdstukken: [b][/b] (dik gedrukt)
  • Paragrafen: [b][i][/i][/b] (cursief + bold)
  • Subparagrafen: [i][/i] (cursief)
Voor citaten kan de [quote] tag gebruikt worden: [quote]citaat[/quote]. Een andere optie is cursief maken en tussen aanhalingstekens zetten, wat goed werkt voor erg korte citaten door de gewone tekst heen.

Voor het plaatsen van links kan de [url] tag gebruikt worden. Dit kan door het adres tussen de tags te zetten, bijvoorbeeld [url]tweakers.net[/url], wat dan gewoon wordt weergegeven als tweakers.net. De nettere manier is [url=adres]weergave in tekst[/url], bijvoorbeeld [url=tweakers.net]Tweakers[/url]: Tweakers. Voor het plaatsen van links die beginnen met http:// of met www. is het niet nodig om de url tag te gebruiken als je het ook zo wilt weergeven in de tekst, want het wordt dan automatisch al als link herkend.

[Voor 255% gewijzigd door Kid Jansen op 07-06-2015 17:53]


  • Kid Jansen
  • Registratie: Oktober 2005
  • Niet online

Ik ben een beginner

Samenvatting
tekst
Inhoudsopgave
Onderdeel 1

[Voor 255% gewijzigd door Kid Jansen op 06-06-2015 13:11]


Acties:
  • 0Henk 'm!

  • Kid Jansen
  • Registratie: Oktober 2005
  • Niet online

Ik ben een redelijk ervaren reviewer

Samenvatting
tekst
Inhoudsopgave
Onderdeel 1

[Voor 113% gewijzigd door Kid Jansen op 06-06-2015 13:11]


  • Kid Jansen
  • Registratie: Oktober 2005
  • Niet online

Ik ben een ervaren reviewer

Samenvatting
tekst
Inhoudsopgave
Onderdeel 1

[Voor 55% gewijzigd door Kid Jansen op 06-06-2015 13:11]


Acties:
  • +1Henk 'm!

  • Kid Jansen
  • Registratie: Oktober 2005
  • Niet online

UBB FAQ voor gebruikersreviews

Tabellen

In dit onderdeel zal het maken van tabellen voor gebruikersreviews uitgebreid worden behandeld. Tabellen zijn een geweldig middel om grote hoeveelheden data gestructureerd weer te geven, bijvoorbeeld meetwaarden of daarop gebaseerde resultaten. Daarnaast bieden ze de mogelijkheid om meerdere afbeeldingen naast elkaar weer te geven. Het nadeel van tabellen op Tweakers is dat je ze niet kant en klaar kan genereren, maar in plaats daarvan de tabelstructuur moet specificeren met UBB-code. Dat kan zeker in het begin lastig zijn, vooral met complexe tabellen.
Basis van tabellen maken met UBB-code
De basis van tabellen onder de knie krijgen is niet lastig met behulp van de UBB FAQ, maar het is wel goed om te weten dat een aantal attributen van de tags voor tabellen niet werken in gebruikersreviews.

Een simpele voorbeeldtabel:

a1b1
a2b2

code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
[table]

[tr]
[td]a1[/td]
[td]b1[/td]
[/tr]

[tr]
[td]a2[/td]
[td]b2[/td]
[/tr]

[/table]


Werkt wel in gebruikersreviewsWerkt niet in gebruikersreviews
Attributen van table-tag
widthcellpadding
heightfontsize
bordercontrast
bordercolor
bgcolor
background
Attributen van td en th tags
colspanalign
rowspanfontsize
valigncontrast
bgcolor
background
width
height

In plaats van het align attribuut van de td en th tags kun je gebruik maken van de losse [left], [right] en [center] tags. Die werken namelijk wel gewoon in gebruikersreviews, ook in tabellen.

Snel tabellen maken met Excel gecombineerd met Find & Replace in Word
Het met de hand schrijven van simpele tabellen, waar geen cellen met samengevoegde rijen of kolommen in zitten, is een saaie en tijdrovende bezigheid. Zeker als het lange tabellen zijn. Maar buiten dat is het bovendien ook niet nodig. Door de tabellen gewoon in Excel te maken en vervolgens slim gebruik te maken te maken van de sterke Find & Replace functionaliteit in Word kan je dit soort tabellen in een handomdraai maken.

Als voorbeeld nemen we de onderstaande tabel. Stel je voor dat dit de tabel is die je in Excel hebt staan. Het heeft hier nog geen zin om de opmaak al te doen, want die komt niet mee in de conversie. Als je dus cellen een andere achtergrondkleur wilt geven, of tekst cursief of dikgedrukt wilt maken moet je dat later doen.

a1b1c1d1
a2b2c2d2
a3b3c3d3


Nu selecteer je de tabel in Excel en kopieer je deze naar het klembord. Vervolgens ga je naar Word, klik je op de pagina met je rechter muisknop gevolgd door T. Hiermee plak je de tabel vanuit Excel als tekst in Word. Ik vind het zelf handig om daarna alles te selecteren en de tekst op No Spacing te zetten, maar deze stap is niet noodzakelijk.

Nu de tabel als tekst in Word staat, waarbij de cellen binnen een rij per kolom worden gescheiden door een tab en een nieuwe rij door een return kunnen we beginnen met het omzetten naar UBB-code.
  • Selecteer de hele tabel met Ctrl+A en open het Find & Replace menu met Ctrl+H
  • Vul in het veld Find de waarde ^p in
  • Vul in het veld Replace de waarde in het codeveld hieronder in
    code:
    1
    
    [/td]^p[/tr]^p^p[tr]^p[td]
  • Klik op de knop \[Replace All]
  • Vul nu in het veld Find de waarde ^t in
  • Vul in het veld Replace de waarde in het codeveld hieronder in
    code:
    1
    
    [/td]^p[td]
  • Klik weer op de knop \[Replace All]
Als het goed is ziet de tabel er nu uit zoals in het codeveld hieronder:

code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
a1[/td]
[td]b1[/td]
[td]c1[/td]
[td]d1[/td]
[/tr]

[tr]
[td]a2[/td]
[td]b2[/td]
[td]c2[/td]
[td]d2[/td]
[/tr]

[tr]
[td]a3[/td]
[td]b3[/td]
[td]c3[/td]
[td]d3[/td]
[/tr]

[tr]
[td]


Zoals je ziet is elke rij nu alinea geworden en is staat elke cel per rij op een nieuwe regel. Er gaat alleen nog iets fout, want de de eerste rij heeft geen openingstag en de eerste cel in die rij ook niet. Deze staan namelijk helemaal onderaan.
  • Selecteer dit deel (zie codeveld hieronder) onderaan de tabel en knip dit naar het klembord
    code:
    1
    2
    
    [tr]
    [td]
  • Plak dit helemaal bovenaan voor "a1"
  • Maak de tabel af door bovenaan de table-openingstag toe te voegen en onderaan de sluittag
Als het goed is ziet de code van de tabel er nu als volgt uit:

code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
[table]

[tr]
[td]a1[/td]
[td]b1[/td]
[td]c1[/td]
[td]d1[/td]
[/tr]

[tr]
[td]a2[/td]
[td]b2[/td]
[td]c2[/td]
[td]d2[/td]
[/tr]

[tr]
[td]a3[/td]
[td]b3[/td]
[td]c3[/td]
[td]d3[/td]
[/tr]

[/table]


Dit vertaalt zich tot de volgende tabel in een gebruikersreview:



Opmaak van tabellen
Voor de opmaak van tabellen kunnen een aantal attributen van de table-tag gebruikt worden:
  • border
  • bordercolor
  • bgcolor
  • background
Met het attribuut border kunnen celranden binnen de tabel worden toegevoegd. Deze optie werkt op het forum goed, maar in gebruikersreviews is het resultaat erg lelijk. Deze optie kan daarom beter niet gebruikt worden.



Met bordercolor kan je de kleur instellen van de rand rondom de tabel. Dit beïnvloed de celranden in de tabel die je met border aan kan zetten niet.



Met bgcolor kan je de tabel of cel (attribuut van zowel table als td en th tags) een effen achtergrondkleur geven. De standaard achtergrondkleur van een tabel in gebruikersreviews is RGB [249;250;250], dus #f9fafa.



Om een goede of slechte waarde te highlighten kan je bijvoorbeeld de volgende kleuren gebruiken:

goed: #aadbb7 / RGB \[170;219;183]
redelijk: #e3ecbb / RGB \[227;236;187]
voldoende: #ffeb9c / RGB \[255;235;156]
matig: #feddb8 / RGB \[254;221;184]
slecht: #fcadae / RGB \[252;173;174]


Met background is het mogelijk om een afbeelding als achtergrond van een tabel of cel in te stellen.



Deze afbeelding wordt zowel horizontaal als verticaal herhaald als de afbeelding kleiner is dan de tabel, ook gedeeltelijk. De breedte van een tabel is in gebruikersreviews is altijd 620 pixels, dus als je het in de breedte niet wilt herhalen zorg dan dat de afbeelding ook zo breed is. Als je de afbeelding wel wilt herhalen zorg dan dat de breedte een geheel aantal keer in 620 pixels past.

Voor de hoogte van de tabel kan je de formules gebruiken aan het einde van het onderdeel over complexe tabellen. Je moet het dan alleen voor alle rijen van de tabel berekenen en er vervolgens nog 1 bij optellen voor de rand rondom de tabel (niet 2, omdat er ook iedere keer al een rand als rijscheiding is inbegrepen, bij de laatste rij is dat dus al de rand rondom).

De achtergrond(kleur) van een cel heeft een hogere prioriteit dan die van de hele tabel. Je kan dus een een achtergrond kleur voor de hele tabel instellen en vervolgens een aantal cellen highlighten.



code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
[table bgcolor=white]

[tr]
[th rowspan="2" bgcolor=#e1e1e1]Resolutie
(HxV)[/th]
[th colspan="2" bgcolor=#e1e1e1][center]Full[/center][/th]
[th colspan="2" bgcolor=#e1e1e1][center]Normal[/center][/th]
[th colspan="2" bgcolor=#e1e1e1][center]Enlarged[/center][/th]
[/tr]

[tr]
[th bgcolor=#e1e1e1]weergegeven
als resolutie[/th]
[th bgcolor=#e1e1e1]scaling
factor (H)[/th]
[th bgcolor=#e1e1e1]weergegeven
als resolutie[/th]
[th bgcolor=#e1e1e1]scaling
factor (H)[/th]
[th bgcolor=#e1e1e1]weergegeven
als resolutie[/th]
[th bgcolor=#e1e1e1]scaling
factor (H)[/th]
[/tr]

[tr]
[td]800x600[/td]
[td bgcolor=#ffccca]2560x1440[/td]
[td]3,200[/td]
[td bgcolor=#c6efce]800x600[/td]
[td bgcolor=#c6efce]1,000[/td]
[td bgcolor=#ffeb9c]1920x1440[/td]
[td]2,400[/td]
[/tr]

[tr]
[td]1024x768[/td]
[td bgcolor=#ffccca]2560x1440[/td]
[td]2,500[/td]
[td bgcolor=#c6efce]1024x768[/td]
[td bgcolor=#c6efce]1,000[/td]
[td bgcolor=#ffeb9c]1920x1440[/td]
[td]1,875[/td]
[/tr]

[tr]
[td]1280x720[/td]
[td bgcolor=#ffccca]2560x1080[/td]
[td]2,000[/td]
[td bgcolor=#c6efce]1280x720[/td]
[td bgcolor=#c6efce]1,000[/td]
[td bgcolor=#c6efce]1920x1080[/td]
[td bgcolor=#c6efce]1,500[/td]
[/tr]

[/table]


Het is aan te raden om geen kleuren als achtergrond te gebruiken of in de achtergrondafbeelding te hebben die donkerder zijn dan RGB [75;75;75]. Het attribuut contrast van de table-tag werkt namelijk niet in gebruikersreviews, dus de tekst blijft zwart, ook bij donkere achtergronden. Hierdoor wordt de tekst slecht leesbaar. De tags [red], [green] en [blue] werken ook niet, dus je kan die ook niet gebruiken om de kleur van de tekst aan te passen.

Nu is het voor grijswaarden natuurlijk gemakkelijk om te zien of deze donkerder zijn dan RGB [75;75;75], omdat bij een grijswaarde alle R, G en B gelijk zijn. Voor overige kleuren is dit lastiger, doordat rood, groen en blauw niet allemaal een even groot aandeel hebben in de totale helderheid van een kleur. Van alle mogelijk 8-bit RGB kleuren is 88,6% helderder dan RGB [75;75;75].

Alle vlakken in de onderstaande afbeeldingen hebben ongeveer dezelfde helderheid (in sRGB kleurruimte met gamma 2,2 en D65 wit), dat zou een redelijk idee moeten geven van welke kleuren je wel of juist beter niet kan gebruiken.



Als je wilt bepalen of een 8-bit RGB kleur (in sRGB kleurruimte met gamma 2,2 en D65 wit) voldoet, dan kan dat door te kijken of de onderstaande ongelijkheid waar is:

(R / 255)2,2 · 0,2127 + (G / 255)2,2 · 0,7152 + (B / 255)2,2 · 0,07217 > 0,06772

Afbeeldingen naast elkaar weergeven in tabellen
Het is mogelijk om afbeeldingen in de tekst naast elkaar weer te geven, maar dat kan dan alleen strak tegen elkaar, of gescheiden door spaties. Met de [right], [left] en [center] tags is het niet mogelijk om ze naast elkaar te krijgen, daarmee komen de afbeeldingen namelijk schuin onder elkaar te staan.

Als je afbeeldingen naast elkaar wilt weergeven ziet het er dan netter uit als ze in een tabel staan en dit geeft ook meer mogelijkheden om de afbeelding naar wens te positioneren.

De maximum breedte van afbeeldingen in de tekst is 620 pixels wat net zo breed is als de tabellen en de uitlijning van de tekst. Voor afbeeldingen in een tabel is de maximum breedte als volgt:

Aantal kolommenMaximum breede in pixels per afbeelding
1570
2270
3188


De code ziet er dan als volgt uit:

code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
[table]

[tr]
[td colspan="2"][img=570,x]url van tabelbrede foto[/img][/td]
[/tr]

[tr]
[td][img=270,x]url linker foto[/img][/td]
[td][img=270,x]url rechter foto[/img][/td]
[/tr]

[/table]


Het is niet mogelijk om op deze manier een tabel te maken met zowel rijen met twee foto's naast elkaar als rijen met drie foto's naast elkaar, doordat drie niet deelbaar is door twee, maar dat kan wel met een trucje:

code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
[table]

[tr]
[td colspan="6"][center][img=570,x]url van tabelbrede foto[/img][/center][/td]
[/tr]

[tr]
[td colspan="3"][center][img=270,x]url linker foto[/img][/center][/td]
[td colspan="3"][center][img=270,x]url rechter foto[/img][/center][/td]
[/tr]

[tr]
[td colspan="2"][center][img=188,x]url linker foto[/img][/center][/td]
[td colspan="2"][center][img=188,x]url middelste foto[/img][/center][/td]
[td colspan="2"][center][img=188,x]url rechter foto[/img][/center][/td]
[/tr]

[/table]


Een volledig voorbeeld hiervan (inclusief Lightbox-code en afbeeldingsbeschrijvingen):



code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
[table bgcolor=white]

[tr]
[td colspan="6"][anchor=afbeelding188][/anchor][center][url=http://static.tweakers.net/ext/f/CIZIDY7JJtsXZVkrfh8kq1Iz/full.png,"Afbeelding 188: kalibratie valideren V - Photoshop met meetvlak langs onderrand",validation][img=570,321]http://static.tweakers.net/ext/f/CEQOtixfIoWLoke4Ra4wC3pR/full.png[/img][/url]
[small]Afbeelding 188[/small][/center][/td]
[/tr]

[tr]
[td colspan="3"][anchor=afbeelding190][/anchor][center][url=http://static.tweakers.net/ext/f/VDvN0I3xJiqvX7kMMsGCx7HJ/full.png,"Afbeelding 190: resultaten van kalibratie valideren II",validation][img=270,199]http://static.tweakers.net/ext/f/UnkwckBqzbMRdimzVmqHQrK0/full.png[/img][/url]
[small]Afbeelding 190[/small][/center][/td]
[td colspan="3"][anchor=afbeelding191][/anchor][center][url=http://static.tweakers.net/ext/f/um04t9qo8vHXHcPosraLDUkp/full.png,"Afbeelding 191: resultaten van kalibratie valideren - detail CIELAB",validation][img=270,165]http://static.tweakers.net/ext/f/kmm7ziVYi78Kd78lbGCCrjmm/full.png[/img][/url]
[small]Afbeelding 191[/small][/center][/td]
[/tr]

[tr]
[td colspan="2"][anchor=afbeelding193][/anchor][center][url=http://static.tweakers.net/ext/f/upyberS14veoZSsgGkSk2kvK/full.png,"Afbeelding 193: PDF-validatierapport I",validation][img=188,266]http://static.tweakers.net/ext/f/QoCmjvzBXx8LvJs3ni14Z5Sq/full.png[/img][/url]
[small]Afbeelding 193[/small][/center][/td]
[td colspan="2"][anchor=afbeelding194][/anchor][center][url=http://static.tweakers.net/ext/f/RQra1C2yv2EkBisGrrh6GGPf/full.png,"Afbeelding 194: PDF-validatierapport II",validation][img=188,266]http://static.tweakers.net/ext/f/PuP9OBYtmU3EnJBo87nheo5S/full.png[/img][/url]
[small]Afbeelding 194[/small][/center][/td]
[td colspan="2"][anchor=afbeelding195][/anchor][center][url=http://static.tweakers.net/ext/f/i3OfAPm8gsry9njLrES9cRgc/full.png,"Afbeelding 195: PDF-validatierapport III",validation][img=188,266]http://static.tweakers.net/ext/f/A6jbFTJOQFniPGRVpa2c3pzW/full.png[/img][/url]
[small]Afbeelding 195[/small][/center][/td]
[/tr]

[/table]



Complexe tabellen met veel cellen met samengevoegde rijen/kolommen
Zodra er cellen zijn met samengevoegde rijen / kolommen wordt de UBB-code van een tabel al snel een stuk minder overzichtelijk, vooral met samengevoegde rijen. We beginnen daarom met een vrij simpel voorbeeld:

a1-3b1c1
bc2
b3c3-4
ab4

De code van deze tabel ziet er als volgt uit:

code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
[table]

[tr]
[td rowspan="3"]a1-3[/td]
[td]b1[/td]
[td]c1[/td]
[/tr]

[tr]
[td colspan="2"]bc2[/td]
[/tr]

[tr]
[td]b3[/td]
[td rowspan="2"]c3-4[/td]
[/tr]

[tr]
[td colspan="2"]ab4[/td]
[/tr]

[/table]

Je kan het echter zo gek maken als je wilt:

a1-4bc1d1e1
b2c2de2
b3-5c3d3e3-4
c4-5d4
a5de5-6
ab6c6


code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
[table]

[tr]
[td rowspan="4"]a1-4[/td]
[td colspan="2"]bc1[/td]
[td]d1[/td]
[td]e1[/td]
[/tr]

[tr]
[td]b2[/td]
[td]c2[/td]
[td colspan="2"]de2[/td]
[/tr]

[tr]
[td rowspan="3"]b3-5[/td]
[td]c3[/td]
[td]d3[/td]
[td rowspan="2"]e3-4[/td]
[/tr]

[tr]
[td rowspan="2"]c4-5[/td]
[td]d4[/td]
[/tr]

[tr]
[td]a5[/td]
[td rowspan="2" colspan="2"]de5-6[/td]
[/tr]

[tr]
[td colspan="2"]ab6[/td]
[td]c6[/td]
[/tr]

[/table]
Mogelijke problemen met complexe soort tabellen
Iets om op te letten bij dit soort tabellen is de manier waarop browsers tabellen renderen. Het kan namelijk gebeuren dat een tabel niet wordt weergegeven zoals je zou mogen verwachten op basis van de code. Dit is het geval wanneer een rij of kolom alleen maar uit samengevoegde cellen bestaat. Het lijkt dan of die rij komt te vervallen. Dit is op te lossen door in de td of th-tags gebruik te maken van de attributen width en height voor respectievelijk kolommen en rijen.

Een voorbeeld van een rij die lijkt te vervallen:

code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
[table border=1]

[tr]
[td rowspan="2"]a1-2[/td]
[td]b1[/td]
[td rowspan="2"]c1-2[/td]
[td]d1[/td]
[/tr]

[tr]
[td rowspan="2"]b2-3[/td]
[td rowspan="2"]d2-3[/td]
[/tr]

[tr]
[td]a3[/td]
[td]c3[/td]
[/tr]

[/table]


Op basis van deze code zou je verwachten dat de tabel er zou uit komt te zien:

a1-2b1c1-2d1
b2-3d2-3
a3c3

In plaats daarvan ziet de tabel er zo uit:

a1-2b1c1-2d1
b2-3d2-3
a3c3


In dit geval heb ik het probleem opgelost door de cellen die twee rijen overspannen het attribuut height="45" te geven. Die 45 bestaat uit 2 · 20 + 2 · 2 + 1, waarbij die waarden respectievelijk de standaard celhoogte, de standaard cellpadding en de border zijn.

Tabellen in gebruikersreviews hebben in dit geval een aantal voordelen, namelijk dat de attributen cellpadding en fontsize van de table-tag niet werken. Hierdoor is het mogelijk om een standaard formule te geven voor het attribuut height van de td- en th-tags voor het overspannen van meerdere rijen wanneer alle cellen in die rij samengevoegd zijn:

Celhoogtesamengevoegd = #Regelstekst standaard · 20 + #Regelstekst [small] · 21 + (#Rijen - 1) · 21

Om 4 rijen te overspannen, waar 8 regels gewone tekst over verspreid zijn en 3 regels [small] tekst, moet ik het attribuut height van de overspannende cel dus de waarde 286 geven, want 8 · 20 + 3 · 21 + (4 - 1) · 21 = 286.


Deze formule gaat niet op wanneer bij één of meer van de te overspannen cellen de celhoogte niet afhangt van het aantal regels tekst in die cel, maar ook van het attribuut height. In dat geval is de formule:

Celhoogtesamengevoegd = Σ(ingestelde celhoogtes) + #Regelstekst standaard in cellen zonder ingestelde hoogte · 20 + #Regelstekst [small] in cellen zonder ingestelde hoogte · 21 + (#Rijen - 1) · 21

Het is hierbij van belang dat de ingestelde hoogte van die cellen voor elk van die cellen hoger is dan #Regelstekst standaard · 20 + #Regelstekst [small] · 21 in die cellen, anders hangt de celhoogte alsnog af van het aantal regels tekst en niet van het attribuut height.

Voorbeeld:
  • Eén rij met een ingestelde hoogte van 35
  • Eén rij met een ingestelde hoogte van 50
  • Drie rijen zonder ingestelde hoogte
  • Zeven regels standaard tekst verspreid over die drie rijen
  • Vier regels [small] tekst verspreid over die drie rijen
Celhoogtesamengevoegd = (35 + 50) + 7 · 20 + 4 · 21 + ((1 + 1 + 3) - 1) · 21 = 393

Het instelbereik van het attribuut height is overigens 20-400. Het instellen van de celhoogte is alleen nodig wanneer er één of meerdere rijen van de tabel alleen maar bestaan uit cellen met samengevoegde rijen. Met kolommen werkt het hetzelfde, behalve dat er daarbij geen standaard formule gegeven kan worden. Je zal daarbij per situatie moeten kijken wat de waarde van het attribuut width moet zijn om de tabel correct weer te geven.


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee