"Tegenwoordig" kun je nog steeds maar 16A per groep doen, dus tenzij je erg langzaam wilt koken is daar weinig veranderd.
De platen van Ikea kunnen ofwel aan 2x16A danwel 1x32A 230V danwel 480V 16A.
Meh, als je daarmee accoord gaat kun je net zo goed alsnog op 2000W-plaatje prutsen. Ik merk het trouwens minimaal en alleen met sommige pannen. Ik gok dat dat getril dus te maken heeft met oneffenheden op de bodem van de pannen en inderdaad alleen als ik er een shitlading (>3000W) energie in pomp. Dit heeft weinig tot niets met ontwerp te maken en alles met fundamentele natuurkunde, hoe inductie werkt.
Er wordt wel eens gezegd dat als je pannen op gas hebt gebruikt dat ze dan niet meer te gebruiken zijn op inductie. Geldt dit nog steeds of gaat het erom dat de bodem gewoon vlak moet zijn?
Bodem moet vlak en geleidend zijn. Risico met oude pannen is dat ze niet meer vlak genoeg zijn. Ik merk er weinig van, jaar of twee terug nieuwe pannen gekocht en al die tijd op gas gekookt. Die dingen werken prima op inductie. Sterker nog, enige pan die trilt is een nieuwe die we sinds de nieuwe keuken gekocht hebben. Maar alles staat of valt bij kwaliteit, kan me voorstellen dat het bij heel dunne bodems veel problematischer is.
leecher schreef op dinsdag 12 mei 2015 @ 14:57:
Geen ervaring met platen van Ikea maar dit weekend toevallig wel de eerste ervaring met een inductie kookplaat (Siemens) in een ander huis. Voorheen heb ik altijd op gas gekookt.
Ik vind het een mooie techniek en zo'n platte kookplaat in het werkblad vind ik er ook mooi uit zien.
Wat ik echt irritant vond is de bediening. Touch knopjes = traag werken. Ik weet niet hoe dat bij andere platen zit maar hier was het echt een gevalletje touchbuttons-moet-omdat-het-kan-ongeacht-de-functionaliteit. Even snel je 'gas' open.dicht draaien gaat niet omdat je die stomme knopjes een paar tellen ingedrukt moet houden of anders elk stapje moet doorlopen en dat waren er in dit geval 16.
Maw dit is overduidelijk niet Ikea-specifiek. Gewoon irritant, maar bijna niet te vermijden momenteel

Wat verder ook vervelend was is dat hij pannen regelmatig niet wilde 'herkennen' terwijl die het 2 seconden daarvoor prima deed. Ruil ik vervolgens 2 pannen van zone en werkt alles weer.
Het vermogen van de plaat weet ik niet maar was ook niet afdoende. Grootste zone op de hoogste stand kwam overeen met de grootste gaspit <50% open van mijn eigen gaskookplaat en dat is al niet de hardste brander.
Mijn conclusie was dat ik nooit een inductieplaat zal kopen waarbij de bediening trager is dan een fysieke knop. Gelukkig zijn er ook inductieplaten die een fysieke bediening hebben. Daarnaast moet ie ook een flinke bak vermogen hebben want op zo'n lauw pitje koken is vaak geen pretje.
Check. Hoeveel W was jouw geval?
Thombias schreef op dinsdag 12 mei 2015 @ 15:25:
[...]
Ik ben niet specifiek geinteresseerd in Ikea platen. Ik vraag me alleen af of deze overeenkomen met platen van de bekende merken. Maar jij geeft al aan dat ze niet echt hoogstaand kwalitatief zijn.
Ik wil mij zelf behoeden voor een drama.
Als ik het zo lees is een Siemens niet noemenswaardig beter. Ikea maakt zelf niets, hun spul is gewoon van andere fabrikanten, iirc grotendeels van Whirlpool. Iig is op merk oordelen doorgaans kortzichtig. Ieder merkt heef maandagmorgenmodellen en juweeltjes. Wat je wilt is specifiek per model kijken.
In vergelijk.....
In de tijd dat ik een keuken kocht heb ik me laten ompraten om Atag apparatuur aan te schaffen omdat het die week net in een pakket aanbieding zat. Ik heb hier echt spijt van. Al vele malen(gelukkig binnen de garantie) een monteur over de vloer gehad.
Mooi voorbeeld. ATAG is prima merk, maar jij hebt blijkbaar ofwel pech met jouw apparaten danwel een paar slechte modellen te pakken.