De voordelen:
1 - Schoon
Een conventionele ketting moet gesmeerd worden, maar vermengd met zand kan er een schurende pasta ontstaan, waardoor de ketting extra snel slijt en de roestwerende laag verdwijnt. Een tandriem heeft geen smering nodig en blijft zo mooi schoon en bovendien kan deze niet roesten. Modder en sneeuw wordt tussen de tanden van de speciaal opengewerkte tandwielen door geperst. Een fiets met tandriem heeft geen ontsierende en zware kettingkast nodig.
2 - Duurzaam
Tijdens duurzaamheidstest werd aangetoond dat de tandriem een 2 tot 3 keer zo lange levensduur heeft als de meest duurzame conventionele ketting. Zo heeft Santos het record rond-de-wereld-fietsen met een tandriem gehaald en zijn er veel successen geboekt in loodzware marathon-wedstrijden als de Australische Crocodile Trophy.
3 - Efficiënt
De soepele carbon draden, de speciaal afgestemde steek van de tanden en het uitgekiende tandprofiel maken de riem net zo efficiënt als een standaard ketting. Onafhankelijke tests hebben aangetoond dat de Gates Carbon Drive™ een even hoge vermogensoverdracht heeft als een nieuwe standaard rollenketting. Het rendement van een conventionele ketting kan snel verminderen door vuil en slijtage. In tegenstelling tot de ketting treedt bij de tandriem in de loop der tijd geen vervorming en nauwelijks slijtage op en daarmee ook géén rendementsverlies. Over de gehele levensduur is de tandriem dus efficiënter dan de conventionele fietsketting.
4 - Onderhoudsvriendelijk
Een tandriem hoeft niet gesmeerd te worden en dus hoeft u ook nooit meer in de weer met ontvettingsmiddeltjes, borstels en poetsdoeken. Zo af en toe het grove vuil met de tuinspuit wegspoelen is voldoende. Als u de fiets een beurt geeft en het frame met siliconenspray behandelt, dan kunt u de tandriem hier ook gerust eens mee inspuiten om hem extra vuilafstotend te maken.
U heeft geen speciaal gereedschap als een kettingpons meer nodig. Het vervangen van de tandriem gebeurt heel eenvoudig met een inbussleuteltje.
Een kettingkast is bij een tandriem niet nodig en dat maakt het uitnemen van het achterwiel in geval van een lekke band veel eenvoudiger.
5 - Stil
Geen zanderig gekraak van metaal op metaal, gerammel of andere geluiden.
6 - Snaarstrak
De tandriem rekt dankzij de carbon kern niet op en biedt dus, in tegenstelling tot de conventionele rollenketting, gedurende zijn gehele levensduur een nagenoeg constante spanning. Na een inrijperiode wordt de riem vaak even nagespannen en daarna nauwelijks meer.
5 - Lichtgewicht
Een reguliere fietsketting weegt ca. 300 gram. De tandriem heeft, afhankelijk van de lengte, een gewicht van slechts 70 tot 80 gram. Inclusief voor- en achtertandwiel weegt de tandriem-aandrijving 300 gram. Daarnaast wordt het gewicht van een kettingkast uitgespaard. Met name vakantiefietsers hebben voordeel van het lagere gewicht van de tandriem, want zij hoeven op hun lange tochten geen zware reserveketting en kettingpons meer mee te nemen. Een reserveriem en een inbussleuteltje zijn voldoende voor het geval de riem breekt.
gates-tandriem
De nadelen:
1 - Niet universeel
Een tandriem kan alleen gecombineerd worden met versnellingsnaven. Niet met een derailleursysteem. Je zal derhalve enkel tandriemfietsen tegenkomen in combinatie met Rohloff en Shimano versnellingsnaven.
2 - Speciaal frame nodig
Een tandriem is een gesloten geheel en kan dus niet, zoals een ketting, opengemaakt worden om door de achtervork te leggen. Er is dus een speciaal frame nodig met een achtervork die je open kan maken.
De technische randvoorwaarden waar een framebouwer zich aan dient te houden zijn zeer streng. De achtervork moet perfect uitgelijnd zijn om de riem goed recht te laten lopen en daarnaast stelt Rohloff strenge stijfheidseisen aan het frame om de lagers in de naaf niet te zwaar te belasten. Je zult de riem dus vrijwel uitsluitend op fietsen van topklasse-fabrikanten tegen komen die een constante constructiekwaliteit kunnen waarborgen.
3 - Enige voorzichtigheid is geboden
De carbon kerndraden van de tandriem mogen niet beschadigen en daarom is het belangrijk erop te letten dat de riem niet geknikt wordt, verkeerd gebogen of klem komt te zitten. Gates stelt voor alle zekerheid strenge voorwaarden, maar diverse testrijders hebben de riem al opzettelijk mishandeld en beschadigd en zij ontdekten dat het probleem minder groot is dan Gates omschrijft.
4 - Niet repareerbaar
Als een tandriem breekt, dan is het niet mogelijk deze te repareren, zoals bij een ketting wel het geval is. Na beschadiging dient de riem dus in z'n geheel vervangen te worden. Een nieuwe tandriem is niet zomaar in ieder dorp verkrijgbaar en dus is het raadzaam op lange tochten een reserveriem mee te nemen.
5 - Prijzig
Door de bovengenoemde strenge constructie-eisen kost een tandriem-frames meer dan een gelijksoortig frame met ketting-aandrijving. De meerprijs voor een tandriem ligt gemiddeld tussen 300 en 500 Euro. Verder worden fietsen met tandriem voornamelijk aangeboden in combinatie met een Rohloff-naaf, welke zowiezo in de topklasse van de markt gepositioneerd zijn.
Het klinkt misschien vreemd, maar rijden met een fiets met tandriem is eigenlijk heel saai... Een tandriemfiets doet namelijk gewoon wat 'ie moet doen: rijden! Het rijdt heel vertrouwd, maar dan wel lekker soepel en stil,
.
Bron:
http://www.bongersbikes.nl/beltdrive