• DennisF
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 27-09 04:01
Tijd voor mijn eerste topic in lange tijd. Een custom NAS welke ik afgelopen maanden heb gebouwd en gegeven het donkere uiterlijk van de front cover maar de naam "Data Monolith" heb gegeven. :)

Achtergrond
Iedere paar jaar wissel ik van NAS/techniek. Deze iteratie had ik meer ruimte nodig om een hoop grote backups te consolideren, wilde ik remote management (LOM) en wilde ik geen gebruik meer maken van de mogelijkheid om de NAS aan mijn tv te hangen. Op deze manier kon ik wat meer kijken naar "echte" server hardware. Dit gaf ook ruimte aan waar de NAS gehangen kon worden (hoeft nu niet meer in de buurt van de televisie) en de meterkast leek de ideale plaats.

Techniek
Qua hardware zit er een Asrock C2750D4I in met 16GB ECC low voltage memory op 1600MHz. 5x 4t WD RED HDDs zorgen voor de storage en een 840 EVO van 256 GB zorgt voor OS en cache disks. Power wordt geleverd door een 150W Picopsu en iedere HDD heeft een eigen buffer. 4 Everflow 40mm PWM fans zorgen voor zeer stille koeling.

Dit alles draait Ubuntu LTS en ZFS (ZoL) voor het filesysteem.

Cardboard prototype
Alvorens te beginnen met ontwerpen en bouwen wilde ik eerst kijken of alles paste. Daarom ben ik begonnen met een stuk karton en wat oude/nieuwe onderdelen.


Eerste cut-out
Proefliggen


Bij het eerste ontwerp wilde ik 4 individuele fan-mounts.

Proefhangen


Zoals je ziet, weinig plek in de meterkast voor een normale case, maar plek genoeg voor een metertje hardware.

Design
Nadat het kartonnen deel klaar was heb ik alles getekend in een 3d pakket zodat het gefabriceerd kon worden.


Base, 3mm alu. 880x220 mm


Cover, 3mm plexiglas.

Cover

De uiteindelijke 2 kleuren welke ik het mooiste vond. Dit is verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog. De donkere kleur is het uiteindelijk geworden.


Gefabriceerde cover kwam binnen. Door de 45mm hoogte moest het na het buigen gezaagd worden wat wat lelijke randen gaf. Deze zie je toch niet dus niets aan gedaan.

Base

Het uiteindelijke ontwerp is ietsje langer dan mijn eerste versie.


Hardware proefliggen.


Helaas de gaten te dicht bij de rand ontworpen. Ook een nare lijn erin door buigen.


Ook deze grote gaten bogen niet goed.

Omdat de buiging en bewerkingen van de aluminium plaat toch lelijke plekken achter liet heb ik de base laten afvlakken alvorens te laten anodiseren. Dit is met wat kans 's werelds platste case :)

Anodiseren

Meer kleurtjes om te kiezen.


Het donker blauw-grijze resultaat.Demping

Er zitten speciale grommet dempers van 3mm diepte in met bijpassende schroeven zodat het niet te vast aangedraaid kan worden waardoor de demping vermindert. Dit was initieel niet de bedoeling maar de custom dempers die ik wilde waren niet te krijgen (tegen een redelijke prijs).

Sata board
Omdat de Picopsu nu niet echt 's werelds meest stabiele PSU is en omdat ik graag per-disk SATA activity wilde zien heb ik een klein PCB'tje ontworpen. De 12 en 5v rail hebben ~500uF per stuk en er is een transistortje wat een led aanstuurt zodat we niet de maximale stroom van de SATA spec overschrijden.


Alle grote onderdelen voor de SATA bordjes bij elkaar.
Dit is een ander SATA bruggetje wat ik van Ebay heb om even te kijken of het paste.


Custom bordjes binnen.


4/5 gebouwd en getest.

Opbouw

Gewoon zoals een normale case alles erin en erop schroeven.


Koeling door 4 PWM 40mm fans.

Plaatsing


Mocht je nog vragen hebben or meer plaatjes willen dan hoor ik het graag en zal ik het topic aanpassen. Meer plaatjes en een andere build blog plus metingen van de hardware is te vinden op mijn blog.Update Jan 2017

Mid 2016 ging de IPMI controller (remote login) van de Asrock C2750D4I stuk. Dit viel nog onder garantie van de fabrikant en dus moest het moederbord terug. Deze RMA duurde zo lang dat ik van de nood maar een deugd heb gemaakt en de server een mid-life update heb gegeven.

Omdat de tijd niet stilstaat is er een Supermicro X10SDV-4C-TLN2F in gegaan. Deze heeft een Intel D-1521 Broadwell Xeon SOC met 4 + 4 HT cores en 10 gigabit netwerk aan board. De 6 sata poorten zijn genoeg voor de disks en er is een M.2 NVME aanwezig voor een SSD. Deze Xeon-on-a-chip kan 45 watt verstoken, wat leidde tot problemen met de bestaande koeling. Onder load ging de CPU naar 100+c en dus moest er iets gedaan worden.

Voor het OS/cache is een Samsung SM961 256Gb M.2 SSD erbij gekomen wegens de zeer hoge I/O snelheden. Voor het geheugen is er 32Gb 2133Mhz DDR4 ECC ingeprikt. Het is allemaal een beetje overkill maar ZFS vindt het prima :+

Om de hitte-problemen aan te pakken wilde ik niet de fans vergroten maar de flow beter krijgen. Ik heb een poging gedaan een andere koeler te krijgen maar dat was geen succes (1 miskoop en er bestaat een mooie 1u koperen unit maar die is alleen in de US goed verkrijgbaar en de transportkosten waren afschrikwekkend :-() Dus als eerste heb ik een prototypetje fan-rack laten printen in 3d (via 3dhubs.com, Lacko's hub in Amsterdam) om de server in 2 delen op te delen. Daar is er met een stukje karton een air-shroud gemocked voor de CPU. Dit werkte prima en de CPU is nu 59 idle en 75 onder 100% load.

Je kunt hier ook de geplaatste NVME SSD al zien onder een 3-tal heatsinks rechtsonder net onder de SATA kabels. Het fan rack en de air-shroud heb ik daarna ontworpen met TinkerCad en laten printen door verschillende hubs (Alex' en Rence' hubs).

Tinkercad had niet alle opvulling goed maar dat was niet zo'n probleem (zie spleetje tussen de T en de H bijvoorbeeld). Het resultaat zag er best ok uit en was sterk genoeg. Na nog een klein beetje vijlwerk en wat finetuning paste het prima.

Er zit een plexiglas cover over de server welke de bovenkant afsluit, op deze manier is er nog iets iets zichtbaar.

Er zaten al 5 WD Red 4Tb schijven in maar ik wilde graag een hot spare in mijn ZFS zpool hebben dus moest de SSD plaats maken. Bij het originele ontwerp van de server had ik daar al rekening met gehouden dat dat ooit kon gebeuren dus was het slechts een kwestie van wat gaatjes uitboren en mounten. De 840 EVO is met pensioen gegaan en een verse WD Red 4Tb pakt nu de ruimte in.

Als laatste heb ik een HDD pcb'tje (via Ebay) toegevoegd welke met een led laat zien of de disk draait. Deze active spare moet niet draaien als er niets te doen is. Dat was makkelijk geregeld met hdparm in Linux en zo heb ik nog wat visuele feedback.En daarmee moet de server weer een tijdje mee. De volgende upgrade zal een 10gbps netwerk zijn in andere computers in huis zodat we wat kunnen doen met al deze nieuwe bandbreedte. (Of het ook echt nodig is? Ehrm... O-))

[Voor 27% gewijzigd door DennisF op 22-01-2017 09:25. Reden: Typos, opmaak, 2017 update]


 • _ferry_
 • Registratie: Januari 2002
 • Niet online

_ferry_

Moderator Tweaking

Nipple Tweaker

Deftige buld zeg! Vooral voor iets wat nota bene in doorgaans het lelijkste hokje van het huis hangt :P Toch de moeite genomen om te laten anodiseren etc. Vooral de printjes met LED's maken het natuurlijk helemaal af :)

 • johnkeates
 • Registratie: Februari 2008
 • Laatst online: 24-09 04:07
Wat heef dit grapje nou gekost? :p ik kan me voorstellen dat alu onderdelen laten maken, anodiseren, kunststof enz. niet gratis is ;)

 • DennisF
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 27-09 04:01
@_ferry_: Het is afgewerkt op het niveau dat het in de huiskamer kon hangen. Echter dat kwam niet door de keuringscommissie ;)

@johnkeates: Genoeg idd :P

 • Farg0
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 01-10 16:07
Nou ziet er mooi uit ! Waar zit de PSU juist ?

 • Xudonax
 • Registratie: November 2010
 • Laatst online: 01-10 21:14
Vooral die LEDs maken het mooi af :) Mag ik vragen hoe je dat gedaan hebt? Ik zit namelijk ook te kijken of zoiets realiseerbaar is voor mijn NAS. Alleen zit dat in een standaard mITX kastje verwerkt :')

 • D-Three
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 11:40
Woooooow! Nice! :)
Waar heb je de plaat laten maken en anodiseren? Of is dit beroepsgeheim? ;) :P

 • nick_haak
 • Registratie: December 2004
 • Laatst online: 26-09 17:38
Ziet er geweldig uit zeg! erg netjes afgewerkt.

Beetje offtopic misschien (sorry ;) )
Ik zit er zelf over te denken om een servertje te bouwen met dit moederbord, en een picopsu, maar dan in een silverstone DS380.
Echter lees ik veel berichten van mensen met problemen met zo'n opstelling, of die vermoeden dat dit nooit gaat werken ivm de opstartpiek van de hdd's, maar dit moederbord ondersteunt al staggered spinup, en de sata backplane van de kast heeft al condensatoren aan boord.

Heb je zelf enige problemen ondervonden met je setup op het vlak van de voeding? en weet je toevallig ook hoeveel je machine verbruikt (piek tijdens opstarten, idle en load)?

Alvast bedankt, en petje af voor een mooi project !

 • HKLM_
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 14:59
Echt een mooie buld :) is Het alleen niet lastig om een hdd te vervangen ?

👩‍🚀 -> Astronauts use Linux because you cant open Windows in space <- 🚀


 • Raven
 • Registratie: November 2004
 • Niet online

Raven

Marion Raven fan

Farg0 schreef op donderdag 01 januari 2015 @ 09:21:
Nou ziet er mooi uit ! Waar zit de PSU juist ?
"150W Picopsu", die zit op de ATX connector (rechtsboven te zien op plaatje onder "Opbouw") met ergens anders een laptop-achtige voeding die de boel omzet naar DC voor de PicoPSU.
Xudonax schreef op donderdag 01 januari 2015 @ 09:45:
Vooral die LEDs maken het mooi af :) Mag ik vragen hoe je dat gedaan hebt? Ik zit namelijk ook te kijken of zoiets realiseerbaar is voor mijn NAS. Alleen zit dat in een standaard mITX kastje verwerkt :')
With ^, al vermoed ik dat die aan de SATA-pcb's zitten.
Heeft die PicoPSU geen problemen met de stroompiek voor het inschakelen van 5 3.5" HDD's?

[Voor 13% gewijzigd door Raven op 01-01-2015 14:15]

After the first glass you see things as you wish they were. After the second you see things as they are not. Finally you see things as they really are, and that is the most horrible thing in the world...

Oscar Wilde

Mooi bakje. Ook gaaf dat je 'm gewoon gaat anodiseren en met een perspexcover bouwt terwijl hij in de meterkast hangt waar je 'm meestal niet ziet. Gewoon echt gaaf afgewerkt :)

 • DennisF
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 27-09 04:01
Farg0 schreef op donderdag 01 januari 2015 @ 09:21:
Nou ziet er mooi uit ! Waar zit de PSU juist ?
Zoals raven al aangeeft is het die kleine insteek kaart aan, zie het in bijna alle opbouw plaatjes bijvoorbeeld.

 • Xudonax
 • Registratie: November 2010
 • Laatst online: 01-10 21:14
Raven schreef op donderdag 01 januari 2015 @ 14:10:
[...]

With ^, al vermoed ik dat die aan de SATA-pcb's zitten.
Als ik het goed zie/lees zitten ze inderdaad op de kleine "tussen" PCB's waar ook de condensator op zit. Ik wil voor m'n BitFenix Prodigy de complete drive cage assembly gaan verbouwen zodat er een flink aantal schijven in kunnen. Zoiets zou prachtig zijn om met kleine LEDs aan de binnenkant van de case te realiseren zodat je kan zien wat de schijven doen. Welke pin(nen) op de SATA aansluiting gebruik je hiervoor? Heb je "simpelweg" een transistor op de A+ en B+ lijnen gezet, of zit er meer techniek achter?

 • DennisF
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 27-09 04:01
Raven schreef op donderdag 01 januari 2015 @ 14:10:
Heeft die PicoPSU geen problemen met de stroompiek voor het inschakelen van 5 3.5" HDD's?
nick_haak schreef op donderdag 01 januari 2015 @ 13:54:
Echter lees ik veel berichten van mensen met problemen met zo'n opstelling, of die vermoeden dat dit nooit gaat werken ivm de opstartpiek van de hdd's, maar dit moederbord ondersteunt al staggered spinup, en de sata backplane van de kast heeft al condensatoren aan boord.

Heb je zelf enige problemen ondervonden met je setup op het vlak van de voeding? en weet je toevallig ook hoeveel je machine verbruikt (piek tijdens opstarten, idle en load)?
De hdd's trekken 20 watt-ish bij opstarten each. Geen probleem. Het enige wat onstabiel was bij de picopsu is als je een hdd reconnect, dan tripte het mobo en kreeg je een gratis reboot. Daarom zitten er ook die capacitor buffers tussen overal. Er zijn ook speciale SATA stekkers te koop met condensatoren erin welke dezefde functie hebben.

Nu is het stabiel als een huis bij inpluggen-uittrekken van de componenten die aan de picopsu hangen.

 • DennisF
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 27-09 04:01
Xudonax schreef op donderdag 01 januari 2015 @ 09:45:
Vooral die LEDs maken het mooi af :) Mag ik vragen hoe je dat gedaan hebt? Ik zit namelijk ook te kijken of zoiets realiseerbaar is voor mijn NAS.
Xudonax schreef op donderdag 01 januari 2015 @ 14:24:
Als ik het goed zie/lees zitten ze inderdaad op de kleine "tussen" PCB's waar ook de condensator op zit. Ik wil voor m'n BitFenix Prodigy de complete drive cage assembly gaan verbouwen zodat er een flink aantal schijven in kunnen. Zoiets zou prachtig zijn om met kleine LEDs aan de binnenkant van de case te realiseren zodat je kan zien wat de schijven doen. Welke pin(nen) op de SATA aansluiting gebruik je hiervoor? Heb je "simpelweg" een transistor op de A+ en B+ lijnen gezet, of zit er meer techniek achter?
Dit werkt simpelweg met pin11 van de power connector. Deze cut je tussen de controller en hdd en als de hdd het naar high trekt dan is er load en gaat de led aan. Overigens zegt de sata spec (google even en je hebt 'm zo gevonden) dat je niet zomaar een led eraan kunt hangen ivm amperage, het schema staat daar ook in.

Er is op Ebay ook een verkoper van dit soort pcb'tjes maar deze koppelt de led wel direct aan de pin (en was erg duur).

Overigens mocht er echt interesse zijn in deze pcb's, ik heb er nog 3 liggen welke ik zou op kunnen bouwen voor mensen die dit willen. Bij veel interesse kan ik ook een batch (laten) bouwen.

 • nick_haak
 • Registratie: December 2004
 • Laatst online: 26-09 17:38
Geweldig, bedankt voor je snelle antwoord.
Dit geeft me toch wel wat hoop dat dit kan gaan werken, ik heb zelf op het moment 4x WD red 2TB, en 2 ssd's, verwacht dit niet uit te breiden op korte termijn (hoogstens schijven wisselen).

Wat voor adapter / powerbrick heb je voor de picopsu hangen?

 • DennisF
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 27-09 04:01
D-Three schreef op donderdag 01 januari 2015 @ 10:06:
Woooooow! Nice! :)
Waar heb je de plaat laten maken en anodiseren? Of is dit beroepsgeheim? ;) :P
Gesneden en gebogen bij Watersnijtechniek Rijssen en gevlakt en geanodiseerd bij ATM Heerhugowaard.

 • DennisF
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 27-09 04:01
nick_haak schreef op donderdag 01 januari 2015 @ 14:35:
Geweldig, bedankt voor je snelle antwoord.
Dit geeft me toch wel wat hoop dat dit kan gaan werken, ik heb zelf op het moment 4x WD red 2TB, en 2 ssd's, verwacht dit niet uit te breiden op korte termijn (hoogstens schijven wisselen).

Wat voor adapter / powerbrick heb je voor de picopsu hangen?
De originele 150w van mini-box (heb alles uit de us laten komen)

 • Detmer
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 13:16

Detmer

Professioneel prutser

Die zou je nog in de woonkamer kunnen hangen zo mooi!

Verkoopt gebruikte computers, laptops en meer: https://tweakers.net/aanbod/user/412392/ | https://www.ipsumcomputerservice.com


 • Raven
 • Registratie: November 2004
 • Niet online

Raven

Marion Raven fan

After the first glass you see things as you wish they were. After the second you see things as they are not. Finally you see things as they really are, and that is the most horrible thing in the world...

Oscar Wilde


 • DennisF
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 27-09 04:01
Detmer schreef op donderdag 01 januari 2015 @ 14:45:
Die zou je nog in de woonkamer kunnen hangen zo mooi!
Dat was mijn intentie ook maar mijn iets minder geeky vriendin vond dat toch geen goed idee :P

 • DennisF
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 27-09 04:01
Omdat het op dat moment goedkoper was voor de combinatie. (Jammergenoeg vond de belastingdienst dat niet bij inklaring :+ Was net wat meer kwijt dan wat ik hier moest betalen in totaal uiteindelijk.)

 • Raven
 • Registratie: November 2004
 • Niet online

Raven

Marion Raven fan

Na het lezen van de eerste zin wilde ik over import(en verzend)kosten beginnen, maar die had je al ondervonden :+

Mbt de hdd led, moet ik dan aan http://www.google.nl/sear...0.img..11.0.0._3KfrK9P4dc denken? De eerste paar plaatjes.

After the first glass you see things as you wish they were. After the second you see things as they are not. Finally you see things as they really are, and that is the most horrible thing in the world...

Oscar Wilde


 • DennisF
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 27-09 04:01
Downloader_NL schreef op donderdag 01 januari 2015 @ 14:05:
Echt een mooie buld :) is Het alleen niet lastig om een hdd te vervangen ?
Tjah, het zijn geen snelle wissel sledes maar dat had ik ook niet nodig... bij problemen shut ik 'm gewoon down en replace de disk. Omdat er geen achterkant op zit (dat is de muur) kun je direct bij de schroeven van de hdd's. Erg makkelijk vond ik zelf in vergelijking met het gepiel in sommige cases.

 • DennisF
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 27-09 04:01
Grappig genoeg kom je op een tweakers.net post uit waar eenzelfde schema staat als wat ik heb gebruikt: Activity LEDs voor SATA HDD (Deze had ik nog niet gezien toen ik aan het zoeken was hoe dit te bouwen, had weer wat tijd gescheeld }:O )

Nee niet hetzelfde, te snel gekeken maar erg close. Serial ATA International Organization
Serial ATA Revision 3.2, page 262 of 874, onderste tekening, linker schema. De hele pull up met R1 heb ik niet, daar zit 1.5k direct naar pin 11 en R2=270 R3=0 weerstanden, maar dat hangt dan weer een beetje af van je led etc

[Voor 19% gewijzigd door DennisF op 01-01-2015 14:59]


 • Raven
 • Registratie: November 2004
 • Niet online

Raven

Marion Raven fan


^ dus?

After the first glass you see things as you wish they were. After the second you see things as they are not. Finally you see things as they really are, and that is the most horrible thing in the world...

Oscar Wilde


 • DennisF
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 27-09 04:01
Lijkt me ook werkbaar, maar zie mijn aangepaste vorige post voor wat ik heb gebruikt.

 • Raven
 • Registratie: November 2004
 • Niet online

Raven

Marion Raven fan

DennisF schreef op donderdag 01 januari 2015 @ 14:54:
[...]


Grappig genoeg kom je op een tweakers.net post uit waar eenzelfde schema staat als wat ik heb gebruikt: Activity LEDs voor SATA HDD (Deze had ik nog niet gezien toen ik aan het zoeken was hoe dit te bouwen, had weer wat tijd gescheeld }:O )

Nee niet hetzelfde, te snel gekeken maar erg close. Serial ATA International Organization
Serial ATA Revision 3.2, page 262 of 874, onderste tekening, linker schema. De hele pull up met R1 heb ik niet, daar zit 1.5k direct naar pin 11 en R2=270 R3=0 weerstanden, maar dat hangt dan weer een beetje af van je led etc
Dus R1 weg, maar wel een weerstand tussen transistorbasis en pin11? En R3=0, dus die kan blijkbaar ook weg? En welke transistor? edit: Oh wacht, type transistor hangt van stroom voor LED af.

[Voor 3% gewijzigd door Raven op 01-01-2015 15:08]

After the first glass you see things as you wish they were. After the second you see things as they are not. Finally you see things as they really are, and that is the most horrible thing in the world...

Oscar Wilde


 • DennisF
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 27-09 04:01
Raven schreef op donderdag 01 januari 2015 @ 15:05:
[...]
Dus R1 weg, maar wel een weerstand tussen transistorbasis en pin11? En R3=0, dus die kan blijkbaar ook weg? En welke transistor? edit: Oh wacht, type transistor hangt van stroom voor LED af.
R1 weg (en ook die verbinding van de source, dus hele stuk weghalen, niet gewoon geen weerstand tussen anders is het het einde van je hardware :)). Ja op de rest. Transistor weet ik niet meer uit mijn hoofd maar dat was een huis-tuin-en-keuken BC'tje voor max 5 volt denk ik.

 • raytje192
 • Registratie: Oktober 2007
 • Laatst online: 18-09 23:12
Heel strakke build! En erg origineel! :)

 • Raven
 • Registratie: November 2004
 • Niet online

Raven

Marion Raven fan

DennisF schreef op donderdag 01 januari 2015 @ 15:13:
[...]


R1 weg (en ook die verbinding van de source, dus hele stuk weghalen, niet gewoon geen weerstand tussen anders is het het einde van je hardware :)). Ja op de rest. Transistor weet ik niet meer uit mijn hoofd maar dat was een huis-tuin-en-keuken BC'tje voor max 5 volt denk ik.
Okido :)

Zie net trouwens http://www.satacable.com/sata15p-act-2p.html , handig om bij pin11 te komen.

After the first glass you see things as you wish they were. After the second you see things as they are not. Finally you see things as they really are, and that is the most horrible thing in the world...

Oscar Wilde


 • nick_haak
 • Registratie: December 2004
 • Laatst online: 26-09 17:38
Thanks, kan ik weer even verder mee, top _/-\o_
Nog meer adresjes op te zoeken, top!

 • DennisF
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 27-09 04:01
Niet te krijgen, zijn al maanden "out of stock" :)

 • DennisF
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 27-09 04:01
raytje192 schreef op donderdag 01 januari 2015 @ 15:31:
Heel strakke build! En erg origineel! :)
tnx! :)

 • Xudonax
 • Registratie: November 2010
 • Laatst online: 01-10 21:14
Hmm, interessant :) Dat ziet er helemaal niet moeilijk of complex uit, het is enkel een kwestie van het klein genoeg opbouwen zodat het makkelijk voor veel schijven te doen is. Maar dat moet wel gaan lukken.

 • jantje112
 • Registratie: Maart 2002
 • Laatst online: 09:42
Erg mooie oplossing en zou voor mij volgens mij prima passen in mijn kleine meterkast.

Zou je overwegen de tekeningen of de mogelijkheid er 1tje te laten maken te delen?

 • DennisF
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 27-09 04:01
Xudonax schreef op donderdag 01 januari 2015 @ 20:04:
Hmm, interessant :) Dat ziet er helemaal niet moeilijk of complex uit, het is enkel een kwestie van het klein genoeg opbouwen zodat het makkelijk voor veel schijven te doen is. Maar dat moet wel gaan lukken.
Het los laten bouwen van 1 stuks is vrij prijzig kan ik vertellen uit ervaring :+

Ik hoorde al dat er meer interesse was (oa Jantje112 hierboven) Als er een stuk of 10 zijn dan wil ik best een serie maken. Dan komt de prijs ook flink naar beneden (gokje op ergens onder de 200 voor base + cover + alle power/sata kabels + 6x sata bordjes + picopsu voeding)

Je hebt dan de volledige keuze van kleuren voor de base maar je kunt dan denken aan laten spuiten (kameleon autolak anyone ;)), anodiseren (zie waaier van foto) maar ook vergulden/chromen etc zijn mogelijk. De cover komt in echt alle mogelijke kleuren en finishes (transparant, mat, frost etc). (Afhankelijk van je wensen kan de prijs dan variëren.)

Zou dat interessant voor je zijn? Maken we d'r gewoon een mini kickstarter van :)

 • BladeSlayer1000
 • Registratie: April 2013
 • Laatst online: 01-10 23:08
Mooi gemaakt! Het lijkt nu meer een voorwerp dat je in een huiskamer zou willen neerzetten dan in een meterkast.

 • Xudonax
 • Registratie: November 2010
 • Laatst online: 01-10 21:14
Ik zit te kijken naar een opzet voor 22 schijven op een oppervlak van 14x16cm, dus dat zou sowieso een stukje custom design worden. Ook omdat ik ook wil weten of er een schijf in de betreffende bay zit of niet. Dan kan ik in totaal 28x 2TB kwijt in een ITX kast, dat is ook wel leuk :) Tegen de tijd dat dat af is zal ik ook een dergelijk topic kunnen openen hoop ik.

 • DominoNL
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 01-10 23:05

DominoNL

Professioneel Azijnzeiker

Hhmm, voor pak 'em beet 200 euro incluis voeding en in een kleur naar wens ben ik denk ik ook van de partij! Wat een pareltje!

* zou wel graag zien dat er dan 6 3,5" HDD's inpassen, maar dat zal het probleem niet zijn.

[Voor 27% gewijzigd door DominoNL op 02-01-2015 00:41]


 • ThinkPad
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 14:34

ThinkPad

Moderator Wonen & Mobiliteit
Wauw, mooi zeg!

Hoe zit het qua warmte? 40mm fans zijn vaak niet de stilsten namelijk...?

Gas besparen door CV-tuning | Elektriciteit besparen
Geen vragen via privébericht die ook via het forum kunnen a.u.b.


 • DennisF
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 27-09 04:01
ThinkPadd schreef op vrijdag 02 januari 2015 @ 01:07:
Hoe zit het qua warmte? 40mm fans zijn vaak niet de stilsten namelijk...?
Het werkt net niet passief idle. Omdat de fans PWM zijn (het moederbord kan ze aansturen) en omdat dit een server bordje is (PWM werkt gewoon goed) zie je dat ze idle'n op 1500rpm. Ik kan bij volledige stilte ze dan net horen. Onder volle load gaan de meeste fans naar 4k rpm (50% duty cycle) wat hoorbaar maar stil is als je er naast staat (daarnaast zit dit ding in de meterkast, met de deur dicht/kier hoor je het niet).

(Ik heb denk ik 6 soorten 40mm fans gekocht voor dit project, verschillend van 18k Delta 2cm diepe server ijzers tot een el-cheapo 2 euro is-morgen-kapot varianten. Deze Everflows zijn tot nu toe gewoon goed, stil idle en ruime airflow als het heet wordt.)

 • jantje112
 • Registratie: Maart 2002
 • Laatst online: 09:42
Wat is de breedte van je case? En hoe is de case bevestigd aan de muur?

Zou er nog een mogelijkheid zijn om 1 of 2 2.5" naar de achterkant te verhuizen zodat je 6 3.5" schijven aan de voorkant kan gebruiken?

 • aaitje
 • Registratie: Mei 2012
 • Laatst online: 09:12
Mooi gemaakt DennisF!

 • DennisF
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 27-09 04:01
jantje112 schreef op vrijdag 02 januari 2015 @ 20:48:
Wat is de breedte van je case? En hoe is de case bevestigd aan de muur?

Zou er nog een mogelijkheid zijn om 1 of 2 2.5" naar de achterkant te verhuizen zodat je 6 3.5" schijven aan de voorkant kan gebruiken?
220mm breed, aan de bovenkant zit een 5.5mm gat met een m5 ankerbout in de muur. En ja, aan de achterkant is plek zat voor 6 ssd's, kwestie van paar gaatjes erbij maken. Afhankelijk van je moederbord kun je daar wellicht een M2 ssd op zetten.

 • TheNephilim
 • Registratie: September 2005
 • Laatst online: 30-09 16:21

TheNephilim

Wtfuzzle

Erg netjes hoor, mooi afgewerkt en optimaal de ruimte in de meterkast benutten!

 • DennisF
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 27-09 04:01
Topic start post aangepast aan mid-life update in Jan 2017.

 • LooneyTunes
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 01-10 13:49
Enig idee waar je dit (soort) printjes kan verkrijgen? Ik ben er al tijden naar op zoek.
De enige die ik zo kan vinden is op e-bay (uitverkocht) voor US $134,99. :? ?

Ik ben bezig met een NAS-speciaal (2 PC's in 1 oude UPS-rack behuizing) en voor de 8 schijven is dit de meest mooie en simpele oplossing. (zonder zelf te hoeven solderen)

 • DennisF
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 27-09 04:01
Net even gekeken en kon ze ook niet meer vinden. Schema staat hier in de thread dus je zou net als mij ze even zelf kunnen maken?

 • Plainside
 • Registratie: September 2014
 • Laatst online: 21-09 15:30

Plainside

I browse when I'm at work

Oef dat ziet er niet verkeerd uit.
eerste vraag die mij te binnen schoot is het geen stof ontvanger(heb ik altijd met wallmount PC's en nu ook servers blijkbaar :+ )?

 • HKLM_
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 14:59
@DennisF leeft deze nas na 5 jaar nog?

👩‍🚀 -> Astronauts use Linux because you cant open Windows in space <- 🚀


 • DennisF
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 27-09 04:01
Hoi HKLM. Deze is afgelopen woensdag met pensioen gegaan😊 Ik ben verhuisd en het inmiddels plek voor een 19” rackje.

 • DennisF
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 27-09 04:01
De NAS case is niet meer in gebruik. Als je deze wilt hebben dan kan dat want ik geef m weg aan diegene met het beste plan ervoor!

Hoe? Simpel, post je build plan met foto van de plek waar deze komt. Eind van de maand krijgt het beste idee m.

(Je krijgt de 2 delen van de case (cover er base) een 150w picopsu met powerbrick. De SATA pcbs voor de hdds en whatever grut ik nog kan vinden.)
Pagina: 1Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee