Sissors schreef op maandag 09 september 2013 @ 14:29:
Ligt natuurlijk aan welke definitie je gebruikt. De tong definitie vind ik een aparte, gezien dat je normaal niet met je tong met elektriciteit werkt. Zo kan ik nog wel wat dingen bedenken waar ik geen 120V DC op wil hebben
Sowieso is er ook een verschil tussen pijnlijk en gevaarlijk.
Ik kan ze ook bedenken

Hoe dan ook wil ik geen 120V DC condensator (laten we zeggen >100uF) ontladen op mijn (zweterige) handen in het lab. Of het levensgevaarlijk is, valt nog te bezien maar waarschijnlijk heb ik een lelijke brandwond en schrik me helemaal kapot waardoor het misschien nog gevaarlijker wordt (onverwachtse bewegingen etc.).
Aan de andere kant, 9V batterij testen op je tong is standaard toch?

Dit is correct, alleen bij grote uitzondering moet je kijken naar het voltage dat een process kan verstoren of beinvloeden maar eigenlijk is de stroom bepalend.
Zelfs bij bijvoorbeeld het gevaar van straling wordt vooral gekeken naar de stroom die door deze straling opgewekt wordt in ons lichaam (en dan warmte produceert bijvoorbeeld).
Echter, in de praktijk is het de spanning die de stroom bepaalt in ons lichaam. Als je 300V op je teennagel zet dan is het veilig dan op je oogbal bijvoorbeeld, omdat de stroom zo wezelijk anders is.
De biologische eigenschappen van het weefsel/zenuwen etc. zijn echter te lastig om exact in kaart te brengen. Dus je zult niet snel zien:
"Het is veilig om 77V 60Hz te zetten tussen grote teen en navel, maar tussen elleboog en tepel is het veilig tot 58V 50Hz."
Er wordt een spanning als grenz gekozen waarbij over het algemeen weinig gevaar optreedt (omdat de stroom die loopt klein genoeg is
over het algemeen).