Gewoon heel realistisch: ga niet naar de hypotheker, maar zoek een integerder adviseur die je kan informeren over hypotheken. Hoe weet je wanneer je deze voor je hebt? Als een adviseur jou steeds weer een bepaalde richting in duwt, dan kun je op je klompen aanvoelen dat hij/zij er een bepaalde belang bij heeft.
Toen ik mijn woning kocht, had ik met mijn ouders al geregeld hoe wij het zouden doen. Toch ben ik nog (ten overvloede) informatie gaan inwinnen bij allerhande adviseurs (toen nog kosteloos, voor het provisie-verbod.)
De "Hypotheker" (jazeker!) was echt een vuile rat, mij steeds weer in de richting van een 'mooie' beleggingshypotheek in duwende, blij dat ik dit nooit gedaan heb- blijkt nu acht jaar later
Ik heb echt medelijden met alle gezinnen die nu door dit soort praktijken in de shit zitten, als ik niet beter wist toen, had ik wellicht ook een dergelijk product aangeschaft. Echt boos kan ik er om worden.
Er was er maar één (van de vier verschillende adviseurs) die zei: ga eens met je ouders praten, als dat niet lukt- kom dan terug en dan kijken wij naar een geschikte annuïteiten-hypotheek zoals je graag wilt.
Gewoon een stukje integriteit, die man die was een uur kwijt aan mij, kreeg er niks voor terug, behalve een potentiële klant- want als ik het niet rond kreeg, was ik naar hem gegaan- absoluut zeker.
Tweede punt: reken niet op inkomsten van derden voor de aflossing van je woning en je levensonderhoud.
Denk je vriendin weg in het totaalplaatje en als je het voor jezelf in kunt vullen, als alleenstaande- dan is het prima. Houdt er rekening mee, dat een woningeigenaar ca. €11.000 euro nodig heeft als buffer (volgens het NiBud), ik kom er zelf ook niet aan (helaas

) maar als er wat stuk gaat (of je dak vervangen moet worden) dan ben je de haas. Denk er aan dat je ook in een uitkeringssituatie kunt komen, als jij teveel afgelost hebt door een schenking van je ouders, waardoor de waarde hoger ligt dan jouw restschuld- dat je dan in het kader van de WWB (Wet Werk en Bijstand) soms je huis mag 'opeten' voor de overwaarde die je geniet.
Dit verschilt per gemeente, iedere gemeente heeft naast de officiële wetgeving hiervoor (WWB) ook een zekere 'discretionaire bevoegdheid', ofwel: zij mag haar eigen beleid maken en daarmee (gedeeltelijk of volledig) afwijken naar eigen bevinden. Soms kan een schenking zinvol zijn, maar het kan dus ook in je nadeel werken. Ga dus rekenen aub- get your numbers straight!
Soms kun je dat geld beter steken in het klussen aan je woning- als dat vergunningvrij (zodat de gemeente het niet te weten komt dat je opknapt- ook rekening houden met overlast voor de buren zodat men niet gaat bellen en langskomt van toezicht&handhaving, anders komt je huis alsnog in de spotlights) is en de WOZ-waarde is hoger of lager dan de aankoopwaarde vd woning, zodat je schuld min- of meer gelijk is aan de waarde, dan wordt je door de gemeente meestal niet gekort of gedwongen tot een krediethypotheek voor je uitkering, mocht je onverhoopt je baan verliezen (werkeloosheid stijgt nog steeds en zeg aub nooit 'nooit'.)
Derde punt: laat je woning technisch keuren, door een ingenieur van VEH (eigen huis), kost je 250-300 euro, maar als het een oud pand betreft, kan het je $$$ schelen in de prijs, af ervan zien (kan soms ook verstandig zijn, een woning aanschaffen gaat altijd gepaard met gevoel en emotie, maar het beste besluit je alles zoveel mogelijk op basis van rationaliteit, wat je over 5 jaar voelt, weet je nu niet. Het tij kan wel compleet gekeerd zijn, in alle facetten van je leven (ziekte, scheiding, verpaupering van de buurt, bestemmingsplan ongunstig etc.) Ik heb mijn woning laten keuren door de VEH, en dat leverde een korting op van ca. 32.000 euro- de beste 250 euro 'ever spend' zoals je wellicht begrijpt.
Vierde punt: kijk bij de gemeente waar je gaat wonen naar het bestemmingsplan van die wijk waar de woning zich bevindt en doe onderzoek naar de gemiddelde WOZ-waarde, de buren (social media, hebben zij vaak feestjes (Haren bijv.

) is het koude kak of juist Frans Bauer-like etc. etc.
Check de waarde-ontwikkeling voor die woning en wijk en daaromheen.
Kijk of je in nood, de toko makkelijk kunt verhuren, of je een kind kwijt kunt in geval van (en wellicht heb jij geen plannen, maar je vriendin wel- en die bepaalt, al denken mannen altijd van niet- laat jezelf verrassen

)
Wat soms gunstig kan zijn, is een woning van een corporatie overnemen, met terugkoop-garantie.
Nadeel hiervan is, dat je de mogelijke winst in overwaarde in de toekomst moet delen met je corporatie, voordeel is uiteraard dat zij ook delen in een evt. verlies en je de woning altijd kwijt kunt, in geval van.
De ratio ligt niet altijd 50% om 50% voor beide partijen, soms 33% om 66%, dus informeer jezelf goed.
Soms kan een wachtlijst waar je op staat, al voldoende zijn om in aanmerking te komen voor een dergelijk pand. Soms zijn het leuke appartementen waar prima iets van te maken valt (lekker rustig tussen de bejaarden, al meurt de galerij wel naar Brilcreem waarschijnlijk) en soms is het 10x niks, soms een rijtjeswoning in een aardige buurt, dus kijk goed rond.
Probeer een plan te maken en alles voor jezelf op papier te zetten, waar je aan moet denken voordat je een object aanschaft. Make up your mind a priori, dan ben je beter in staat om alle bull-crap van verkopers, makelaars, notarissen, adviseurs etc. eruit te filteren

De kans op falen omlaag=de kans op slagen en long term plezier omhoog. As simple as that.
Leg ook alles vast op foto (en vervolgens laten registreren op datum bij de Belastingdienst, dit is gratis en dan is het gewaarmerkt, dat die foto op moment van waarmerken bestond- voor evt. toekomstige procedures) zoals je meterstanden bij het betrekken/passeren van het huis, de tuin, van de buren, de straat, ALLES EIGENLIJK. De binnenstaat opnemen, buitenstaat, scheuren, vekeersdrempels in de straat, beplanting, onkruid, ALLES. Laten waarmerken, 20 pag. in laten binden bij de copyshop en naar de belasting sturen (kijk op internet, want alleen grote kantoren bieden deze service!) en daarna onderin de la en hopelijk hoef je het nooit te gebruiken. Als je ooit discussies krijgt over de staat of bouwdatum van iets (verjaring!!!), dan heb je een referentiepunt. Geloof mij, je kunt discussies krijgen over strookjes grond van 5cm en hekwerken etc.
Kijk maar naar de 'Rijdende Rechter' op Ned.1 wekelijks en dan weet je genoeg.
Succes!