Misschien komen er nog mooiere beelden die van dichterbij opgenomen zijn (niet alle beelden vinden zo snel de weg naar het internet), laten we hopen.

Het blijkt dat veel mensen dachten dat het een ontploft vliegtuig was (ondanks de grote lichtflits), de streep in de lucht was uiteindelijk veel hoger en langer dan dat. Ik weet niet wat ik zou gedacht hebben, toen ik de eerste beelden met geluid zag dacht ik dat de verschillende explosies (sonic booms) andere (kleinere) meteorieten waren die in de buurt insloegen en de ruiten deden barsten, en misschien zou ik wel dekking gezocht hebben. Anderzijds is het op een video moeilijk aan te voelen dat alle ruiten in de hele omgeving tegelijk barstten. Waarschijnlijk waren alle knallen die te horen waren 'sonic booms' van de verschillende stukken?
De weergave in de media was niet altijd correct, gisteren in het 19u-journaal op VRT1 zei men dat de meteoriet in de ruimte ontploft was, maar daar is in de ruimte geen aanleiding voor en dan zou het geluid zich niet voortplanten. Ze barstte uit elkaar op 30/50 km hoogte, de ruimte begint pas vanaf ongeveer 100 km. Men zei ook ergens dat zo'n grote meteoriet uitzonderlijk is, maar het blijkt dat er jaarlijks ongeveer 3 zijn met een diameter van 3 meter of meer, maar dat ze meestal in onbewoond gebied of oceanen terecht komen.
Hier ook een blunder:
De laatste keer dat er een echt grote explosie ontstond, was in 1908 in Siberië. Daardoor vielen bomen om in een gebied van 2000 vierkante kilometer. Het was de grootste inslag van een meteoroïde in de geschiedenis.
De Morgen blijkt een korte geschiedenis te hebben... Dit geeft mensen toch nogal een verkeerd beeld. Men zou het bijvoorbeeld ook eens over de meteoriet van 65 miljoen jaar geleden mogen hebben.
De mensen die deze gebeurtenis meegemaakt of gevolgd hebben weten nu wel wat te doen als ze zoiets zien: Ga weg van vensters en bescherm je oren.
Het deed me ook aan dit filmpje denken:
De meteoriet van gisteren was wel lichter dan de Concorde, maar minder gestroomlijnd en 30 keer sneller
Stel je dan ook eens voor welk effect deze had (of zou gehad hebben):
Wikipedia: Giant impact hypothesis
En dat stelt dan weer niets voor ivm een supernova, en een supernova ivm de Big Bang

Marzman schreef op zaterdag 16 februari 2013 @ 10:36:
[...]
Ik dacht ook dat wij alles zo goed konden berekenen maar dan is het wel vreemd dat die russen zo verbaasd waren en dat ik hierboven twee mensen zie die beweren ook zo'n ding gezien te hebben zonder dat het zelfs het nieuws gehaald heeft.
Zoals reeds gezegd is een meteoor van deze omvang te klein om te detecteren.
Een meteoriet met een virus lijkt me een vrij kleine kans omdat de kans op leven erg klein is. En dan moet het ook nog een virus zijn dat miljarden lichtjaren kan overleven buiten de dampkring en vatbaar is voor het leven op aarde. Ik vraag me wel soms af of een echt grote meteoriet de aarde (of de maan) niet uit zijn of haar baan in het helal kan duwen. Dan veranderen er wel wat parameters die het leven op aarde mogelijk hebben gemaakt.
Een lichtjaar is een afstandseenheid, maar het moet ook geen miljarden jaren kunnen overleven, als een grote meteoriet ergens inslaat kan het brokstukken in de ruimte katapulteren (vooral op kleinere planeten), die op hun beurt elders kunnen inslaan. Maar op dergelijke planeten is ook de kans op bacterieel leven nogal klein.
Hier onderaan trouwens een interessant stukje over het ontstaan van leven:
http://cybercorner.webs.com/hetuniversum.htm
[
Voor 20% gewijzigd door
Anoniem: 78739 op 16-02-2013 12:04
]