Ook bij tweedehands handel kunnen zaken misgaan. Van defecte artikelen tot oplichting. Informeer jezelf dus goed voor je handelt. Ook met de beste wil van de wereld kan er iets misgaan en dan is het goed te weten hoe het op te lossen.
Kopen
Het risico bij het plaatsen van een "vraag" advertentie is het aantrekken van een oplichter die "toevallig" datgeen heeft wat jij zoekt. Over het algemeen is het handiger als je zelf kan uitzoeken van wie je iets koopt. Bij zeldzame spullen of dingen die zo goedkoop zijn dat je denkt dat iemand die het over heeft de moeite niet doet er een advertentie voor te maken hebben "vraag" advertenties natuurlijk wèl zin.
Ook populair bij oplichters zijn "populaire" objecten: de nieuwste spelconsoles, mobiele telefoons (populaire modellen), nieuwe videokaarten, dat soort spul. Bij twijfel: ga het persoonlijk afhalen. Dan zie je in ieder geval wat je krijgt. If it sounds too good to be true, it probably is.
Dit alles is geen enkele garantie, foto's zijn natuurlijk ook van internet te plukken. Maar de kans dat de verkoper op z'n minst het object ook daadwerkelijk bezit is al groter. Je kan mogelijk in de EXIF informatie zien of de foto recent gemaakt is.
In basis heeft de koper een onderzoeksplicht. Dat betekent online dat je vooral veel vragen moet stellen om latere problemen te voorkomen. Wat de verkoper zelf vertelt of antwoordt, moet kloppen met de werkelijkheid. Als er bijzonderheden zijn die hem bekend zijn, dan moet hij de melden, omdat het impact heeft op wat de koper redelijkerwijs verwacht.
Bij aankomst geldt nogmaals dat het product onderzocht moet worden; voldoet het aan wat de verkoper heeft verteld? Voldoet het aan de verwachtingen?
Zo niet, is het dan een aspect wat de koper had moeten vragen? Bijvoorbeeld als de lengte van de videokaart zo is dat het niet bij de koper in de kast past: dat had hij van te voren moeten vragen en kan de verkoper niet aangerekend worden.
Goed, je hebt een advertentie met wat leuks gevonden. Trek dan eerst zover mogelijk de verkoper na. Hiervoor kan je een aantal dingen doen:
Andere dingen die je kan controleren zijn posthistory en mogelijk homepage. Het is geen enkele garantie, maar het idee is dat iemand met een lange posthistory van behulpzame posts minder snel geneigd is om je te tillen dan een newbie met minder dan 10 posts, al was het maar om niet voor schut te gaan voor de community.
Ook een homepage kan iets zeggen over iemand. Dat iemand er sowieso al één heeft zegt al wat, aangezien een goedkope oplichter de moeite waarschijnlijk niet zou doen. Ook dit is géén garantie, maar het gaat om het totaalplaatje. Zie je een nieuw populair ding voor een erg goede prijs van iemand die gisteren is aangemeld zonder homepage, posthistory of userstats, dan weet je waarschijnlijk wel hoe laat het is.
Politie
Nepwekker
Oplichter.eu
Opgeletopinternet (alleen archief)
Is iemand niet in staat om een normale vraag naar tevredenheid te beantwoorden, vraag jezelf dan af of diegene wel in staat zal zijn om het object stevig te verpakken en op te sturen. Je kan de verkoper bellen, maar een telefoongesprek hoeft weinig te zeggen als je oplichters zoekt. Een goede oplichter heeft een vlotte babbel en een prepaid mobieltje, dus ook al klonk ie nog zo betrouwbaar, het hoeft niets te zeggen.
Verder zijn er betaalmethoden die meer veiligheid bieden. Creditcard is verzekerd, maar wordt door particulieren niet aangeboden. Paypal kan een beschermd alternatief zijn, maar veel mensen zijn er niet mee bekend dat als je voor vrienden en familie kiest, de bescherming vervalt! Veel oplichters vragen daar dan ook om, onder het mom dat ze dan geen kosten krijgen. Werk daar dus niet aan mee.
Rembours wordt ook vaak als veilig aangemerkt, maar aangezien je het pakket niet mag controleren voor betaling, weet je niet of er een stapel bakstenen in zit.
Tikkie wordt ook vaak aangeboden, echter werkt Tikkie altijd met een tussenrekening. Hierdoor blijft het echte IBAN van de tegenpartij afgescherm. In geval van oplichting is dit niet handig. Probeer Tikkie dus te vermijden.
Wetboek 6:217 zegt slechts dit:
1 Een overeenkomst komt tot stand door een aanbod en de aanvaarding daarvan.
Met andere woorden: wat we veel zien in vraag en aanbod is een scenario als dit:
Let dus vooral goed op als je met meerdere mensen tegelijk communiceert!
Als je als verkoper namelijk aan meerdere mensen een tegenvoorstel doet, en meerdere mensen gaan akkoord met dat voorstel voordat je het intrekt, dan heb je met meerdere mensen een bindende overeenkomst gesloten terwijl je maar één product hebt.
In dit voorbeeld is niets afgesproken over de eventuele verzending, en ook dat kan impact hebben.
Als de zending defect aankomt, dan is het geleverde niet conform. De vraag is dan wat de oorzaak van non-conformiteit is. Is het anders dan geadverteerd, dan is het niet conform en moet verkoper zorgen dat hij met een oplossing komt.
Om problemen en discussie te voorkomen, is het sowieso net als met alles belangrijk dat zaken vooraf duidelijk zijn. Zorg dus dat je onderling afspraken maakt over wie het risico draagt. Dit is een verschil met winkels, omdat die het risico niet bij de koper mogen leggen. De verkoper is zich er vaak niet van bewust dat hij meestal aansprakelijk is tenzij anders wordt afgesproken. Bijvoorbeeld in dit scenario:
Dit is ook de basis waarom het zo gezien moet worden; ook al is het voor beiden vervelend, is in de meeste gevallen de verkoper de enige die invloed had, voor zover verzending al bijdroeg aan de non-conformiteit.
Als verkoper het was komen brengen, en stof had kortsluiting veroorzaakt bij aansluiten bij koper, dan denk ik dat mensen de situatie ook een stuk minder lastig inschatten: dan gaat koper niet betalen. Dat hangt weer samen met het idee dat veel mensen hebben dat een overeenkomst pas rond is bij betaling, wat ook niet klopt, maar gevoelsmatig is het een stuk dichterbij.
Stellen dat koper toch moet betalen als het defect aankomt, is vergelijkbaar met een situatie waarbij verkoper het komt brengen, het bij de koper niet werkt, en dan zegt: "Thuis deed hij het nog, dus betalen, want dat is de overeenkomst".
Andersom, als koper het komt ophalen, ziet het werkend bij verkoper, en thuis werkt het niet meer, dan zullen de meeste mensen de kosten gevoelsmatig niet bij verkoper leggen. En zelfs daar zou je kunnen discussiëren waar het kapot is gegaan als verkoper het bijvoorbeeld ontkoppeld en ingepakt heeft - wanneer is het dan echt kapot gegaan?
Bij een defect aangekomen product, blijft de bewijslast sowieso een lastig iets, dat is niet te voorkomen. Er zijn allerlei factoren die dat lastig maken, zelfs buiten de vraag of zowel koper als verkoper te goeder trouw zijn. Het komt dan weer aan op de afspraken, keuzes en redelijkheid en billijkheid. Je verplaatsen in beide paar schoenen is dan belangrijk; veelal leeft er een gevoel van "ik heb niets fout gedaan, dus ben ik niet verantwoordelijk - of - dus heeft de ander iets fout gedaan". En dat is soms niet de realiteit.
Het is bij electronica bijvoorbeeld bekend dat het simpelweg loskoppelen/verplaatsen of uitbouwen een risicomoment is bij zaken die al lange tijd in gebruik zijn. Het argument "werkend verzonden" alleen al is daarmee lastig. Je pakt een monitor in, en jaren aan stof binnenin verplaatst, wat ertoe kan leiden dat hij het dan al niet meer doet.
Is dat niet het moment, dan verplaatst stof nog meer tijdens transport. Bij aankomst ontstaat direct kortsluiting, en het werkt niet meer. Was het scherm dan werkend verzonden of niet? Hetzelfde met uitdroging van bepaalde zaken, waardoor trillingen en schudden funest kunnen zijn.
En zo zijn er tal van scenario's denkbaar, waarbij beide partijen met de beste wil van de wereld een afspraak maken, maar waarbij het gewoon vervelend is voor beiden, en niemand kan er iets aan doen. En dat is ook waarom afspraken zo belangrijk zijn vooraf.
Als een pakket aangetekend is verzonden en het komt niet of beschadigd aan, dan kan de afzender (die dus de opdrachtgever is) de schade claimen bij de postdienst (o.a. bij PostNL, zie http://www.postnl.nl/klan...-heeft-schade-wat-nu.html)
De koper kan niets meer dan afwachten- zolang het binnen het redelijke blijft. Uiteindelijk houdt koper simpelweg recht op zijn product of het geld terug.
Vooraf en rembours
Het is over het algemeen gebruikelijk om vooraf te betalen. Overweeg in geval van dure spullen om het af te halen. Onder rembours op laten sturen kan vanwege het extra werk om echt iets te bezorgen een zekerheid zijn bij kleinere dingen. Bij duurdere zaken is er dan echter nog steeds het risico om bakstenen, ijsthee of andere opvulling te ontvangen met ongeveer hetzelfde gewicht.
ophalen
Indien de verkoper weigert mee te werken aan ophalen voel je eigenlijk al nattigheid en kan je beter afzien van de deal. Let er ook op dat veel oplichters tegenwoordig bewust afhalen vermelden en intussen danwel in een uithoek van Nederland zeggen te zitten, of een daadwerkelijke afspraak nooit tot stand komt. Op die manier proberen ze vertrouwen te geven vanwege het afhalen terwijl ze al weten dat het op verzending zal uitdraaien - die dan nooit plaatsvindt.
verzekerd
Ook verzekerde of aangetekende verzending is iets om over na te denken bij dure spullen. Als je niet bekend bent met diverse postbedrijven is het over het algemeen verstandig je spullen door Postnl te laten versturen, tenzij je erg slechte ervaringen met je lokale bezorger hebt. Kleinere vervoersbedrijven hebben nog wel eens mensen in dienst die pakjes "erbij" bezorgen naast hun gewone werk. Je ziet liever niet één of andere sjaak in z'n stationwagon met drie bier en jouw server op de achterbank de straat in rijden.
geld overschrijvingen
Overbodig om te vermelden: verstuur geen geld met WesternUnion, Moneygram of andere services of escrowservice waar je nog nooit van gehoord hebt. Waar een bankrekening in extreme gevallen door de politie nog tot een fysieke persoon is te herleiden zal je geld bij WU, MG en dergelijke services gewoon in een zwart gat verdwijnen.
inspectie bij ophalen
Ga je een compleet systeem afhalen, trek dan even het sidepanel van de PC af voor je hem meeneemt. Een koper heeft eens een compleet systeem gekocht van iemand, wat hij ook werkend kon aanschouwen. Eenmaal thuis bleek hij een systeemkast te hebben meegenomen die praktisch vol schroot zat. Dit bleek om een oplichter te gaan die vernuftig kabeltjes richting de monitor had omgewisseld.. Het sidepanel verwijderen is een kleine moeite, zo zie je toch beter wat je koopt.
PayPal
Let ook op met betalingen via Paypal. Paypal kent welliswaar een kopersbescherming garantie, maar dit geldt alleen indien er betaald is voor goederen. Oplichters vragen je daarom te kiezen voor een "familie betaling" of "prive transactie" of een "gift" i.p.v. te betalen voor goederen. Hiermee zie je af van de kopersbescherming en kan je bij oplichting dus fluiten naar je geld, aangezien je je geld niet kan terugkrijgen. Zie ook de Paypal voorwaarden.
Tikkie
Let ook op met betalingen via Tikkie. Door via Tikkie te betalen kan je van te voren het IBAN nummer niet zien en dus ook niet controleren. Juist voor oplichters is dit handig, aangezien hiermee een controle stap vervalt. Wil je dus zeker weten wat het IBAN nummer van de tegenpartij is, weiger dan een Tikkie betaling en vraag om het IBAN nummer. Wil men dat niet geven? Dan weet je al vrij redelijk dat het fout zit.
Driehoeksoplichting
Wanneer mogelijk vul dan in de omschrijving van je betaling in van welke username je een product koopt en jouw postcode. Bijvoorbeeld '<product> Tweakers <username verkoper> <username koper> <postcode>. Hiermee is het beter te herkennen wanneer er een oplichter in het spel is welke driehoeksoplichting probeert, een methode waarbij de oplichter iemand anders laat betalen voor de spullen die hij van een ander koopt. Wanneer je geld ontvangt dan check ook altijd goed op een eventueel aanwezige omschrijving. Juist bij driehoeksoplichting is vaak sprake van een verkeerde omschrijving, die dan met een smoesje wordt afgedaan ("per ongeluk het verkeerde product ingevuld").
Als je een advertentie gaat plaatsen, wees dan duidelijk: wat heb je te koop, typenummers en een duidelijke omschrijving van eventuele gebreken of ontbrekende onderdelen. Foto's, desnoods productfoto's van internet, helpen echt. Ze maken je advertentie aantrekkelijker en leveren véél meer views op. Wees ook altijd eerlijk, want jij zou er ook niet blij van worden als je kapotte spullen in de maag gesplitst kreeg.
Op deze manier gaat de afhandeling het snelste. Bellen is uiteraard ook een optie, maar bij spullen met een lage waarde loop je het risico meer kwijt te zijn aan telefoontikken dan het object je op zal leveren. Daarbij is niet iedereen altijd bereikbaar. En nee, niemand in Nigeria wil jouw videokaart hebben, die mailtjes moet je negeren.
Wanneer je geld ontvangt controleer dan ook altijd goed op een eventueel aanwezige omschrijving met daarin gegevens zoals een username of postcode en of deze overeen komen met de persoon aan wie je iets verkocht hebt.
Je kan kopers ook meerdere opties voor het verzenden geven met de keuze of ze het risico willen dragen. Zo kunnen ze kiezen tussen het risico of extra kosten (verzekerd of niet). Bijvoorbeeld een standaard lijstje voor NL met postNL:
Afhalen: gratis
Bubbelenvelop: afhankelijk van gewicht
Onverzekerd pakket tot 10kg: €6,95
Aangetekend tot 10kg: €8,60
Verzekerd pakket tot 10kg: €14,45
Voor de verpakking e.d. breng je nooit kosten in rekening, het staat je uiteraard vrij dit wel te doen. Het is echter verstandiger dit in de verkoopprijs van je object te verrekenen, want hoge verzendkosten vallen niet altijd goed. De aangetekende optie is tot €500 verzekerd (let op: op basis van de factuur!) en is maar €1,95 duurder dan onverzekerd. Is je object dus minder dan € 500 waard, dan kan aangetekend versturen een veilige optie zijn. Raakt het pakket zoek dan is niemand geld kwijt.
Verpak je spullen ook altijd goed. Vervoersbedrijven laten nog wel eens wat stuiteren. Stop het object altijd in een doos die ruim groot genoeg is voor het betreffende ding met veel ruimte rondom en vul de ruimte op met krantenproppen. Zo heb je een aardige kreukelzone zonder speciaal verpakkingmateriaal aan te schaffen. ESD zakjes voor elektronica spreken voor zich.
Al met al blijft zowel het kopen als het verkopen een zaak van goed vertrouwen. Let altijd op en besef je dat je altijd het risico hebt dat het soms eens misgaat. Dat hoort er helaas bij.
Kopen
- De weg naar een aankoop
- Veilig handelen
- Veilig betalen en transport
- Wanneer is de koop gesloten: de overeenkomst
- Verzending
- Betalen
- Ten slotte
De weg naar een aankoop
Vraag of aanbod?
Om te beginnen: zoek je iets wat niet echt zeldzaam is? Plaats dan geen "vraag" advertentie, maar zoek in het aanbod. Vragen heeft eigenlijk alleen zin als je iets zeldzaams zoekt, zoals een printplaat voor een specifiek type HD of een stuk antiek.Het risico bij het plaatsen van een "vraag" advertentie is het aantrekken van een oplichter die "toevallig" datgeen heeft wat jij zoekt. Over het algemeen is het handiger als je zelf kan uitzoeken van wie je iets koopt. Bij zeldzame spullen of dingen die zo goedkoop zijn dat je denkt dat iemand die het over heeft de moeite niet doet er een advertentie voor te maken hebben "vraag" advertenties natuurlijk wèl zin.
Reacties op vraag advertenties
Oplichters worden (helaas) ook steeds slimmer. In plaats van te adverteren met courante interessante producten, struinen ze de vraag-advertenties af en reageren massaal op allerlei advertenties. Krijg je dus een berichtje van een gebruiker die beweert jouw product te hebben, en is deze gebruiker pas recent geregistreerd op Tweakers, neem dan geen risico. Ook gebruiken ze truuks waarbij ze met je gaan appen, whatsapp enz om er betrouwbaar uit te zien. In alle gevallen: hou je ogen open en wees bedachtzaam.Ophalen of verzenden?
Vraag of het product op te halen is. In 99% van de gevallen valt de communicatie dan meteen stil. Soms krijg je wellicht een adres, waar dan uiteindelijk niemand op komt dagen, of waar iemand woont die van niets weet. Een oplichter laat je rustig voor de lol heen en weer rijden. Soms blijkt de ophaallocatie aan de andere kant van het land te liggen, waardoor jij als koper toch zwicht voor verzenden. Dit zijn typische truuks van oplichters om hun adres niet vrij te geven.Nieuwe en populaire artikelen
Het zou algemeen bekend moeten zijn maar: pas op met nieuw spul. Het kan best legitiem zijn, maar het is gevoeliger voor oplichting. Wat is nieuw? Dat hangt van het object af, maar vraag je af of je jezelf een goede reden kan verzinnen om het te willen verkopen als jij het zou hebben. Pas ook op met spullen die extreem goedkoop zijn.Ook populair bij oplichters zijn "populaire" objecten: de nieuwste spelconsoles, mobiele telefoons (populaire modellen), nieuwe videokaarten, dat soort spul. Bij twijfel: ga het persoonlijk afhalen. Dan zie je in ieder geval wat je krijgt. If it sounds too good to be true, it probably is.
Controleer de advertentie
Je wilt iets kopen. Bekijk de advertentie goed. Is de tekst duidelijk, is het duidelijk wat je koopt of is het geschreven door een dronkenlap? Vooral in geval van nieuw/populair spul: staan er zelfgemaakte foto's bij? Je kan ook via Google de foto's terugzoeken. Het is niet ongebruikelijk dat men foto's van andere sites gebruikt. Je kan eventueel de verkoper vragen om een eigen foto van het product, een sticker of heatsink of iets dergelijks, desnoods in combinatie met een recente krant.Dit alles is geen enkele garantie, foto's zijn natuurlijk ook van internet te plukken. Maar de kans dat de verkoper op z'n minst het object ook daadwerkelijk bezit is al groter. Je kan mogelijk in de EXIF informatie zien of de foto recent gemaakt is.
Onderzoeksplicht
Via bijv. Tweakers, Marktplaats, Speurders e.d., iets kopen is meestal particulier. Er geldt dan geen consumentenbescherming zoals bij aankoop bij een bedrijf. De verkoper moet natuurlijk nakomen wat hij heeft beloofd. Dat betekent dat een ‘nieuw’ product er ook nieuw moet uitzien. En niet gebruikt. Belooft de verkoper een merkartikel? Dan mag het geen namaak zijn.In basis heeft de koper een onderzoeksplicht. Dat betekent online dat je vooral veel vragen moet stellen om latere problemen te voorkomen. Wat de verkoper zelf vertelt of antwoordt, moet kloppen met de werkelijkheid. Als er bijzonderheden zijn die hem bekend zijn, dan moet hij de melden, omdat het impact heeft op wat de koper redelijkerwijs verwacht.
Bij aankomst geldt nogmaals dat het product onderzocht moet worden; voldoet het aan wat de verkoper heeft verteld? Voldoet het aan de verwachtingen?
Zo niet, is het dan een aspect wat de koper had moeten vragen? Bijvoorbeeld als de lengte van de videokaart zo is dat het niet bij de koper in de kast past: dat had hij van te voren moeten vragen en kan de verkoper niet aangerekend worden.
Veilig handelen
Who are you!?Goed, je hebt een advertentie met wat leuks gevonden. Trek dan eerst zover mogelijk de verkoper na. Hiervoor kan je een aantal dingen doen:
Tweakers V&A beoordelingen
Check om te beginnen de beoordelingen van de (ver)koper. Soms zijn er nog geen beoordelingen. In zo'n geval is het aan te raden geen hele dure dingen van de betreffende user te kopen met verzenden, en te kiezen om deze persoonlijk op te halen.Andere dingen die je kan controleren zijn posthistory en mogelijk homepage. Het is geen enkele garantie, maar het idee is dat iemand met een lange posthistory van behulpzame posts minder snel geneigd is om je te tillen dan een newbie met minder dan 10 posts, al was het maar om niet voor schut te gaan voor de community.
Ook een homepage kan iets zeggen over iemand. Dat iemand er sowieso al één heeft zegt al wat, aangezien een goedkope oplichter de moeite waarschijnlijk niet zou doen. Ook dit is géén garantie, maar het gaat om het totaalplaatje. Zie je een nieuw populair ding voor een erg goede prijs van iemand die gisteren is aangemeld zonder homepage, posthistory of userstats, dan weet je waarschijnlijk wel hoe laat het is.
Check de oplichterssites
Je kan op een aantal sites controleren of de verkoper bekend staat alszijnde een oplichter. Je kan hier o.a. bankrekeningnummer (met en zonder IBAN) en soms e-mail adres, telefoonnummer en URL natrekken. Indien er iets over deze gegevens bekend is krijg je een waarschuwing. Zie dan meteen af van de koop.Politie
Nepwekker
Oplichter.eu
Opgeletopinternet (alleen archief)
Doe een iban-check
Via de site https://nl.ibancalculator.com/iban_validieren.html kan je de iban van de verkoper controleren. Niet alleen zie je of de iban klopt, je ziet ook of er een vermoeden is van fraude met de ingevulde iban.Google de persoon
Er is vaak veel informatie te vinden door eenvoudigweg op nick, naam, adres enz te zoeken. Check of alles matcht en dat er geen rare zaken in voorkomen. Als je de persoon, bankrekeningnummer of e-mail tegenkomt op sites zoals opgelichtopinternet e.d., loop dan weg. Check bijvoorbeeld het genoemde adres via Google Maps. Het zal niet de eerste keer zijn dat een opgegeven adres uitkomt op een verlaten bedrijfspand.Communicatie
Bekijk wat de reacties van iemand zijn. Bij dure objecten: stel een vraag over het object, kijk wat voor antwoord je krijgt. Bij een nieuw object met een behoorlijke waarde kan je vragen om een foto van het serienummer, aanbieders van illegale/gestolen spullen haken dan vaak af.Is iemand niet in staat om een normale vraag naar tevredenheid te beantwoorden, vraag jezelf dan af of diegene wel in staat zal zijn om het object stevig te verpakken en op te sturen. Je kan de verkoper bellen, maar een telefoongesprek hoeft weinig te zeggen als je oplichters zoekt. Een goede oplichter heeft een vlotte babbel en een prepaid mobieltje, dus ook al klonk ie nog zo betrouwbaar, het hoeft niets te zeggen.
Waar woon je?
Vraag de verkoper om zijn NAW gegevens en vast telefoonnummer. Zeker bij duurdere objecten is het raadzaam te weten met wie je te maken hebt en of de gegevens ook daadwerkelijk kloppen. Via deze gegevens kan je de verkoper verifieren, bijv via de telefoondgids. Bel hem via het telefoonnummer op om te verifieren wie hij is. Een oplichter zal natuurlijk niet zijn echte NAW gegevens willen afstaan, Wil de verkoper geen NAW gegevens verschaffen, loop dan weg.IP check
Als je via de mail contact hebt (We raden echter aan via Tweakers berichten te communiceren) met de verkoper, gebruik dan de header informatie om zijn IP adres te achterhalen. Op internet zijn diverse sites die je meer info over het IP adres kunnen geven zodat je weet waar het vandaan komt. Met name IP adressen die via proxy's lopen zijn verdacht. Sommige verkopers hebben een eigen website. Via SIDN kan je de registrar van de site opvragen en matchen tegen de NAW gegevens van de verkoper.Gebruik Tweakers berichtenservice
Als je via Tweakers communiceert, dan kunnen de berichten in geval van nood door een hele kleine groep admins ingezien worden. Zo kunnen we eenvoudig de zaak bekijken als er onenigheid is, of informatie verzamelen voor de instanties als er sprake is van oplichting.Authenticiteit van het object
Het is natuurlijk erg makkelijk om een object te verkopen door gebruik te maken van foto's van anderen. Vraag dus altijd, met name bij dure objecten, om een aantoonbare recente foto, bijvoorbeeld van het object met de krant van vandaag en het serienummer. Een oplichter zal dit niet kunnen realiseren, loop dan weg. Vraag ook om achtergrond informatie, zoals waar het product gekocht is en een scan van de aankoopbon.Tweefactorauthenticatie
Met tweefactorauthenticatie is je account beter beveiligd. Je hebt dan een extra apparaat nodig om in te loggen. Dit verkleint de kans aanzienlijk op misbruik van accounts door bijvoorbeeld oplichters. We adviseren iedereen die gebruikmaakt van V&A, dus zowel kopers als verkopers, tweefactorauthenticatie in hun account in te schakelen. Zo maken we samen V&A weer een stuk veiliger.Veilig betalen en transport
Het meest veilige, is wellicht simpelweg kiezen voor ophalen of laten brengen, en dan gelijk oversteken. Zeker bij duurdere producten is dit een pre, omdat je simpelweg ook het product gelijk kan beoordelen.Verder zijn er betaalmethoden die meer veiligheid bieden. Creditcard is verzekerd, maar wordt door particulieren niet aangeboden. Paypal kan een beschermd alternatief zijn, maar veel mensen zijn er niet mee bekend dat als je voor vrienden en familie kiest, de bescherming vervalt! Veel oplichters vragen daar dan ook om, onder het mom dat ze dan geen kosten krijgen. Werk daar dus niet aan mee.
Rembours wordt ook vaak als veilig aangemerkt, maar aangezien je het pakket niet mag controleren voor betaling, weet je niet of er een stapel bakstenen in zit.
Tikkie wordt ook vaak aangeboden, echter werkt Tikkie altijd met een tussenrekening. Hierdoor blijft het echte IBAN van de tegenpartij afgescherm. In geval van oplichting is dit niet handig. Probeer Tikkie dus te vermijden.
Wanneer is de koop gesloten: de overeenkomst
Over het moment waarop de koop gesloten is, bestaat veel misverstand. Veel mensen gaan er onterecht van uit dat als er betaald is, dat dat het moment is dat de koop rond is. Die misvatting kan nare gevolgen hebben, zoals een negatieve beoordeling.Wetboek 6:217 zegt slechts dit:
1 Een overeenkomst komt tot stand door een aanbod en de aanvaarding daarvan.
Met andere woorden: wat we veel zien in vraag en aanbod is een scenario als dit:
- Mogelijke koper stuurt een bericht: "Ik bied 500 euro"
- Verkoper reageert: "Prima"
Let dus vooral goed op als je met meerdere mensen tegelijk communiceert!
Als je als verkoper namelijk aan meerdere mensen een tegenvoorstel doet, en meerdere mensen gaan akkoord met dat voorstel voordat je het intrekt, dan heb je met meerdere mensen een bindende overeenkomst gesloten terwijl je maar één product hebt.
In dit voorbeeld is niets afgesproken over de eventuele verzending, en ook dat kan impact hebben.
Risico voor verzending
Bij de verzending kan van alles mis gaan. Het kan zoek raken of beschadigen. Als dat gebeurt, dan kan niemand daar iets aan doen, maar wie is er dan verantwoordelijk? De basis wordt uitgelegd in dit blog van Arnoud Engelfriet. Wij hebben op details echter een andere interpretatie, omdat het voorbeeld dat Arnoud geeft dat er niets is afgesproken in de dagelijkse praktijk niet veel voorkomt.Als de zending defect aankomt, dan is het geleverde niet conform. De vraag is dan wat de oorzaak van non-conformiteit is. Is het anders dan geadverteerd, dan is het niet conform en moet verkoper zorgen dat hij met een oplossing komt.
Om problemen en discussie te voorkomen, is het sowieso net als met alles belangrijk dat zaken vooraf duidelijk zijn. Zorg dus dat je onderling afspraken maakt over wie het risico draagt. Dit is een verschil met winkels, omdat die het risico niet bij de koper mogen leggen. De verkoper is zich er vaak niet van bewust dat hij meestal aansprakelijk is tenzij anders wordt afgesproken. Bijvoorbeeld in dit scenario:
- Koper reageert op een advertentie met: "Ik bied 500 euro inclusief verzending"
- Verkoper reageert met: "Akkoord"
Achtergrond: risico voor verzending
De enige die echt controle heeft over de kwaliteit van verpakking en zending is de verkoper, daar waar verzending onderdeel is van de afspraak. *TENZIJ* de koper heel specifiek eist hoe dat dient te gebeuren of de verkoper vooraf de koper waarschuwt dat het eigen risico is en die alsnog akkoord gaat.Dit is ook de basis waarom het zo gezien moet worden; ook al is het voor beiden vervelend, is in de meeste gevallen de verkoper de enige die invloed had, voor zover verzending al bijdroeg aan de non-conformiteit.
Als verkoper het was komen brengen, en stof had kortsluiting veroorzaakt bij aansluiten bij koper, dan denk ik dat mensen de situatie ook een stuk minder lastig inschatten: dan gaat koper niet betalen. Dat hangt weer samen met het idee dat veel mensen hebben dat een overeenkomst pas rond is bij betaling, wat ook niet klopt, maar gevoelsmatig is het een stuk dichterbij.
Stellen dat koper toch moet betalen als het defect aankomt, is vergelijkbaar met een situatie waarbij verkoper het komt brengen, het bij de koper niet werkt, en dan zegt: "Thuis deed hij het nog, dus betalen, want dat is de overeenkomst".
Andersom, als koper het komt ophalen, ziet het werkend bij verkoper, en thuis werkt het niet meer, dan zullen de meeste mensen de kosten gevoelsmatig niet bij verkoper leggen. En zelfs daar zou je kunnen discussiëren waar het kapot is gegaan als verkoper het bijvoorbeeld ontkoppeld en ingepakt heeft - wanneer is het dan echt kapot gegaan?
Bij een defect aangekomen product, blijft de bewijslast sowieso een lastig iets, dat is niet te voorkomen. Er zijn allerlei factoren die dat lastig maken, zelfs buiten de vraag of zowel koper als verkoper te goeder trouw zijn. Het komt dan weer aan op de afspraken, keuzes en redelijkheid en billijkheid. Je verplaatsen in beide paar schoenen is dan belangrijk; veelal leeft er een gevoel van "ik heb niets fout gedaan, dus ben ik niet verantwoordelijk - of - dus heeft de ander iets fout gedaan". En dat is soms niet de realiteit.
Het is bij electronica bijvoorbeeld bekend dat het simpelweg loskoppelen/verplaatsen of uitbouwen een risicomoment is bij zaken die al lange tijd in gebruik zijn. Het argument "werkend verzonden" alleen al is daarmee lastig. Je pakt een monitor in, en jaren aan stof binnenin verplaatst, wat ertoe kan leiden dat hij het dan al niet meer doet.
Is dat niet het moment, dan verplaatst stof nog meer tijdens transport. Bij aankomst ontstaat direct kortsluiting, en het werkt niet meer. Was het scherm dan werkend verzonden of niet? Hetzelfde met uitdroging van bepaalde zaken, waardoor trillingen en schudden funest kunnen zijn.
En zo zijn er tal van scenario's denkbaar, waarbij beide partijen met de beste wil van de wereld een afspraak maken, maar waarbij het gewoon vervelend is voor beiden, en niemand kan er iets aan doen. En dat is ook waarom afspraken zo belangrijk zijn vooraf.
Claims bij de postdienst
Als een pakket niet aankomt, en het is niet verzekerd verzonden, dan doet de postdienst niets voor je. Wel blijft het melden belangrijk, want het gebeurt dat medewerkers pakketten stelen, en dan is het goed als de postdienst in ieder geval weet dat er iets mis is.Als een pakket aangetekend is verzonden en het komt niet of beschadigd aan, dan kan de afzender (die dus de opdrachtgever is) de schade claimen bij de postdienst (o.a. bij PostNL, zie http://www.postnl.nl/klan...-heeft-schade-wat-nu.html)
De koper kan niets meer dan afwachten- zolang het binnen het redelijke blijft. Uiteindelijk houdt koper simpelweg recht op zijn product of het geld terug.
Betalen
Er is al wat gezegd over veilig betalen en het product krijgen. Hier wat meer informatie over de verschillende betaal- en verzendwijzen.Vooraf en rembours
Het is over het algemeen gebruikelijk om vooraf te betalen. Overweeg in geval van dure spullen om het af te halen. Onder rembours op laten sturen kan vanwege het extra werk om echt iets te bezorgen een zekerheid zijn bij kleinere dingen. Bij duurdere zaken is er dan echter nog steeds het risico om bakstenen, ijsthee of andere opvulling te ontvangen met ongeveer hetzelfde gewicht.
ophalen
Indien de verkoper weigert mee te werken aan ophalen voel je eigenlijk al nattigheid en kan je beter afzien van de deal. Let er ook op dat veel oplichters tegenwoordig bewust afhalen vermelden en intussen danwel in een uithoek van Nederland zeggen te zitten, of een daadwerkelijke afspraak nooit tot stand komt. Op die manier proberen ze vertrouwen te geven vanwege het afhalen terwijl ze al weten dat het op verzending zal uitdraaien - die dan nooit plaatsvindt.
verzekerd
Ook verzekerde of aangetekende verzending is iets om over na te denken bij dure spullen. Als je niet bekend bent met diverse postbedrijven is het over het algemeen verstandig je spullen door Postnl te laten versturen, tenzij je erg slechte ervaringen met je lokale bezorger hebt. Kleinere vervoersbedrijven hebben nog wel eens mensen in dienst die pakjes "erbij" bezorgen naast hun gewone werk. Je ziet liever niet één of andere sjaak in z'n stationwagon met drie bier en jouw server op de achterbank de straat in rijden.
geld overschrijvingen
Overbodig om te vermelden: verstuur geen geld met WesternUnion, Moneygram of andere services of escrowservice waar je nog nooit van gehoord hebt. Waar een bankrekening in extreme gevallen door de politie nog tot een fysieke persoon is te herleiden zal je geld bij WU, MG en dergelijke services gewoon in een zwart gat verdwijnen.
inspectie bij ophalen
Ga je een compleet systeem afhalen, trek dan even het sidepanel van de PC af voor je hem meeneemt. Een koper heeft eens een compleet systeem gekocht van iemand, wat hij ook werkend kon aanschouwen. Eenmaal thuis bleek hij een systeemkast te hebben meegenomen die praktisch vol schroot zat. Dit bleek om een oplichter te gaan die vernuftig kabeltjes richting de monitor had omgewisseld.. Het sidepanel verwijderen is een kleine moeite, zo zie je toch beter wat je koopt.
PayPal
Let ook op met betalingen via Paypal. Paypal kent welliswaar een kopersbescherming garantie, maar dit geldt alleen indien er betaald is voor goederen. Oplichters vragen je daarom te kiezen voor een "familie betaling" of "prive transactie" of een "gift" i.p.v. te betalen voor goederen. Hiermee zie je af van de kopersbescherming en kan je bij oplichting dus fluiten naar je geld, aangezien je je geld niet kan terugkrijgen. Zie ook de Paypal voorwaarden.
Tikkie
Let ook op met betalingen via Tikkie. Door via Tikkie te betalen kan je van te voren het IBAN nummer niet zien en dus ook niet controleren. Juist voor oplichters is dit handig, aangezien hiermee een controle stap vervalt. Wil je dus zeker weten wat het IBAN nummer van de tegenpartij is, weiger dan een Tikkie betaling en vraag om het IBAN nummer. Wil men dat niet geven? Dan weet je al vrij redelijk dat het fout zit.
Driehoeksoplichting
Wanneer mogelijk vul dan in de omschrijving van je betaling in van welke username je een product koopt en jouw postcode. Bijvoorbeeld '<product> Tweakers <username verkoper> <username koper> <postcode>. Hiermee is het beter te herkennen wanneer er een oplichter in het spel is welke driehoeksoplichting probeert, een methode waarbij de oplichter iemand anders laat betalen voor de spullen die hij van een ander koopt. Wanneer je geld ontvangt dan check ook altijd goed op een eventueel aanwezige omschrijving. Juist bij driehoeksoplichting is vaak sprake van een verkeerde omschrijving, die dan met een smoesje wordt afgedaan ("per ongeluk het verkeerde product ingevuld").
Ten slotte
Beoordeel elkaar
Hopelijk heb je nu met succes iets gekocht! Beoordeel dan de verkoper in zijn userstats zodat anderen een beter idee krijgen van waar ze aan toe zijn. Ben je niet tevreden, ga dan niet meteen met minpunten strooien maar geef de verkoper eerst de kans om het probleem op te lossen. Meer informatie over beoordelingen staat in de FAQ.Het gaat toch fout
Ondanks alle voorzorg kan het natuurlijk gebeuren dat je opgelicht wordt. Hiervoor kan je in het volgende topic dan meer informatie te vinden over hoe te handelen: \[V&A] Help! Ik ben opgelicht!. Let wel dat Tweakers.net geen partij in de transactie is en dus niet kan/wil bemiddelen.Verkopen
Je weet hoe je eraan komt
Je kan als eerste bij de "vraag" advertenties kijken, maar reken erop dat dit niet noodzakelijk een goede koper op zal leveren. Er zijn mensen die al het "aanbod" te duur vinden en een "vraag" advertentie plaatsen terwijl ze op zoek zijn naar iets waar gewoon aanbod van is, maar die het voor minder willen hebben. Geen aanrader dus, tenzij je erg veel haast hebt om van je spullen af te komen.Als je een advertentie gaat plaatsen, wees dan duidelijk: wat heb je te koop, typenummers en een duidelijke omschrijving van eventuele gebreken of ontbrekende onderdelen. Foto's, desnoods productfoto's van internet, helpen echt. Ze maken je advertentie aantrekkelijker en leveren véél meer views op. Wees ook altijd eerlijk, want jij zou er ook niet blij van worden als je kapotte spullen in de maag gesplitst kreeg.
Prijs bepalen
Maar wat is het nu eigenlijk waard? Je kan de pricewatch afzoeken naar vergelijkbare spullen en kijken wat andere Tweakers in V&A ervoor vragen, of op andere sites als eBay/Marktplaats/etc. Het kan verstandig zijn om iets hoger in te zetten dan het bedrag wat je eigenlijk wilt hebben, want vaak genoeg doen mensen je een bod net onder de vraagprijs. Bovendien kan je altijd later nog zakken met de prijs, terwijl de prijs opvoeren een stuk minder geloofwaardig is. Uiteraard kan je je spullen ook gewoon veilen, of dat effectief is hangt af van het soort object. Gewilde dingen doen het waarschijnlijk beter in een veiling aangezien je met één bieder nooit erg ver komt.Communicatie
Wees altijd vriendelijk. Betaling vooraf vragen is heel normaal. Als je mail krijgt van een geïnteresseerde met een vraag of de vraag "is deze er nog?", mail dan bij voorkeur meteen je rekeningnummer en het juiste bedrag+verzoek voor adres terug. Hiermee voorkom je tig keer heen-en-weer mailen waarbij nog wel eens vele uren tussen de mailtjes willen zitten.Op deze manier gaat de afhandeling het snelste. Bellen is uiteraard ook een optie, maar bij spullen met een lage waarde loop je het risico meer kwijt te zijn aan telefoontikken dan het object je op zal leveren. Daarbij is niet iedereen altijd bereikbaar. En nee, niemand in Nigeria wil jouw videokaart hebben, die mailtjes moet je negeren.
Wanneer je geld ontvangt controleer dan ook altijd goed op een eventueel aanwezige omschrijving met daarin gegevens zoals een username of postcode en of deze overeen komen met de persoon aan wie je iets verkocht hebt.
Verzending
Hou er rekening mee dat het risico voor verzending in basis bij de verkoper ligt, tenzij anders afgesproken.Je kan kopers ook meerdere opties voor het verzenden geven met de keuze of ze het risico willen dragen. Zo kunnen ze kiezen tussen het risico of extra kosten (verzekerd of niet). Bijvoorbeeld een standaard lijstje voor NL met postNL:
Afhalen: gratis
Bubbelenvelop: afhankelijk van gewicht
Onverzekerd pakket tot 10kg: €6,95
Aangetekend tot 10kg: €8,60
Verzekerd pakket tot 10kg: €14,45
Voor de verpakking e.d. breng je nooit kosten in rekening, het staat je uiteraard vrij dit wel te doen. Het is echter verstandiger dit in de verkoopprijs van je object te verrekenen, want hoge verzendkosten vallen niet altijd goed. De aangetekende optie is tot €500 verzekerd (let op: op basis van de factuur!) en is maar €1,95 duurder dan onverzekerd. Is je object dus minder dan € 500 waard, dan kan aangetekend versturen een veilige optie zijn. Raakt het pakket zoek dan is niemand geld kwijt.
Verpak je spullen ook altijd goed. Vervoersbedrijven laten nog wel eens wat stuiteren. Stop het object altijd in een doos die ruim groot genoeg is voor het betreffende ding met veel ruimte rondom en vul de ruimte op met krantenproppen. Zo heb je een aardige kreukelzone zonder speciaal verpakkingmateriaal aan te schaffen. ESD zakjes voor elektronica spreken voor zich.
Afhalen
Natuurlijk is afhalen ook een optie. Dan weet de koper zeker wat hij krijgt en jij hebt meteen je geld. Aangezien je natuurlijk liever niet elke onbekende in je huis wilt laten kan je er voor kiezen om de koper in de hal te ontvangen. Eventuele rare gasten kunnen dan niet in je woonkamer rondkijken.Afhandeling
Als alles goed is gelopen is het ook hier goed om de koper te beoordelen. Vraag ook om een beoordeling met een link naar je eigen userstats, want veel Tweakers vergeten dit of weten niet van het bestaan hiervan.Al met al blijft zowel het kopen als het verkopen een zaak van goed vertrouwen. Let altijd op en besef je dat je altijd het risico hebt dat het soms eens misgaat. Dat hoort er helaas bij.
[ Voor 255% gewijzigd door Microkid op 18-10-2024 06:50 ]
4800Wp zonnestroom met Enphase
Life's a waste of time. Time's a waste of life. Get wasted all the time and you'll have the time of your life.