XanderDrake schreef op donderdag 25 juli 2013 @ 10:28:
[...]
Ach kijk maar es rond hoe werkgevers zich gedragen in dit topic maar ook in vele andere topics in dit forum. Regio- en filiaal managers zullen altijd het ergste doen wat wordt toegelaten/geaccepteerd. Als later de economie weer aantrekt dan zullen ze hun bullshit misschien terug nemen, maar voor mijn gevoel speelt het iig bij retail al veel langer.
Ik heb ook redelijk wat jaren in de retail gewerkt (tijdens school enzo), ik heb eigenlijk nooit dit soort gekke dingen ondervonden. En ook ik heb wel eens staan schelden op m'n manager ja, net als hij op mij.
Dat gedoe met roosters en onverwachte oproepen kan ik me dan ook weinig bij voorstellen. Die roosters zijn immers toch van te voren bekend? Vroeger werd ik ook wel eens gebeld op het laatste moment of ik in kon vallen voor iemand: soms ging dat wel en soms ging dat niet. Verder geen woorden aan vuil gemaakt, welke van de twee het ook werd.
Overuren werden altijd netjes geschreven, en de dankbaarheid was er ook gewoon. Sowieso als je je gewoon goed inzette en goed werk verzette werd dat altijd opgemerkt en op één of andere manier wel beloond.
Ik blijf erbij dat bedrijven die zo handelen vroeger of later wel tegen de lamp lopen. Dergelijke onvrede achter de schermen heeft namelijk directe invloed op de klant die met het personeel te maken heeft. Goed, dat zal in een supermarkt niet zo hard lopen, maar een simpele kledingwinkel waar je gewoon niet of slecht geholpen wordt kan zo z'n deuren sluiten als het personeel niet meer doet wat het hoort te doen.
[...]
Het is natuurlijk niet slaafs, maar wel onderdanig.
Hoe je het ook noemt, je bent er zelf bij. Ga je 'gebukt' (en laat je een deel van je leven ruïneren) door zoiets 'stoms' als je baan? Of heb je ook een beetje trots en laat je niet met je sollen?
[...]
Wat ik uit jou stukjes opmaak is dat je vindt dat je het hard en individualistisch moet aanpakken, je bek open moet trekken en door drammen. Wat dat is de aard van het beestje anno 2013. In feite praat je de vrij extreme tegenstellingen die de maatschappij zijn binnengeslopen de afgelopen 20 jaar daarmee in een klap goed. Iedereen moet maar op zijn strepen staan en concurreren.
Ja, het mooiste is natuurlijk als alles in je leven kwam aanwaaien. Een opleiding aan een goede school, mooie vrouw, een leuke baan, fijne collega's, stevig salaris, mooi huis, leuke auto, weinig uren hoeven werken, veel vakantiedagen...
Maar zo werkt het nu eenmaal niet. Voor al die zaken (of wat je hart dan ook mag begeren) zul je gewoon continu je best moeten doen. Dat heeft niks met hard zijn of individualistisch denken, maar is gewoon de realiteit. En is het overigens altijd al geweest, ook 20 jaar terug ook 200 jaar terug en ook 2000 jaar terug.
Ik ga niet zeggen dat het slecht is, concurrentie en individualisme hebben veel goeds gebracht, maar het ziet er naar uit dat door schiet. Minder intelligente mensen, schoolverlaters en mensen met een iets minder commercieel gerichte diploma verliezen de strijd. Sowieso zijn de bezuinigen op alles sociaal en maatschappelijk een veeg teken.
Daar geloof ik helemaal niks van. De maatschappij heeft evengoed een professor als een stratenmaker nodig om goed te functioneren. En net als de professor een groot probleem heeft om het onderzoeksgeld bij elkaar te rapen, kan een stratenmaker hinder ondervinden van goedkope arbeid uit bijvoorbeeld Oost-Europa. En ook een jonge afgestudeerde econoom die zich een droombaan had voorgesteld bij een bank zal moeilijkheden hebben vandaag de dag een goed bij z'n wensen aansluitende baan te vinden.
Kortom, iedereen heeft last van bezuinigingen en de kwakkelende economie. Dat treft echt niet alleen minder intelligenten, kunstenaars of verkopers.
Vroeger (begin jaren 90 en daarvoor) had je gewoon goede vaste aanstellingen. Dan had je nog mensen die hun 20 jarig werk jubileum vierden. Dat mag niet meer ofzo
De man waar ik het over had, stamt ook uit die tijd. Zijn vroegere collegas zitten nog op hun eigen plek, al decennia. Maar hij heeft pech en moet maar in de ratrace mee doen.
Dat mag nog zeker wel (en zal ook zeker nog wel gebeuren), feit is wel dat de markt enorm aan het veranderen is. Werknemers willen vaak zelf niet eens meer zo lang plakken bij dezelfde werkgever, omdat ze na verloop van tijd gewoon 'iets nieuws' willen doen. Geef ze is ongelijk. Ik zou er niet aan moeten denken 20 jaar lang bij dezelfde werkgever hetzelfde kunstje te hoeven doen. Zelfs (goede) werkgevers verwachten eigenlijk wel van je dat je je blijft ontwikkelen en dat dat ultiem kan leiden tot een wissel van functie buiten de eigen organisatie. Daar is toch ook niks mis mee?
Andersom kun je ook redeneren dat deze man zich misschien wel iets te veilig had gewaand met het idee dat hij tot z'n pensioen altijd z'n baan zou behouden. Ik kan niet beoordelen of dit ontslag terecht was, maar 9 van de 10 keer zie je toch dat de persoon 'van wie ze toch al eigenlijk af wilden omdat ze niet zo tevreden waren', er tijdens zo'n reorganisatie wordt uitgezet.
Ik heb ook zo'n reorganisatie van dichtbij meegemaakt, althans, dat ging om een gedwongen verhuizing van het kantoor naar een stuk verderop. Ondanks dat ik niet zelf weg hoefde, was ik wel blij dat er een leuk budget was voor scholing (dus ik kon nog ff een cursus meepakken alvorens ik ging solliciteren buiten de deur), terwijl anderen (die ook niet perse weg hoefden) alleen maar bezig waren met zaken als 'zal mijn salaris hetzelfde zijn', 'oh nu moet ik een uur verder reizen' en 'wat ga ik de oude omgeving missen' enzovoorts... Ja, ik begrijp het sentiment, maar fuck, je hebt een baan, die mag je nog houden ook, je krijgt nog geld mee ook, of je gaat iets doen en kiest een ander pad... Alles maar dan ook alle opties werden gefaciliteerd door de werkgever. Hou dan op met huilen en get your shit together denk ik dan.
Verder, ook met hem in het achterhoofd:
Hogere functies in academie met vaste aanstelling: soort van manager (PI, senior scientist, assistent/associate professor)
Expert in je veld != goede manager
Expert in je veld != ambities om leidinggevende te moeten zijn
Veel in spotlight staan, goede publicaties presenteren, je goed verkopen aan commisies en NWO: meer PR en communicatie en "uiterlijk" dan inhoud.
Expert in je veld != PR/communication personage
Dingen in jou voordeel forceren, voorrang krijgen, dingen doordrammen: politiek
Expert in je veld != politicus
In feite is het weer hetzelfde. Iedereen moet maar mee in dit circus terwijl ze hele andere kwaliteiten hebben. Want dat is het leven, anno 2013

Heb jij nog recentelijk een vacature gelezen voor een UD/UHD? Eisen: Goede manager, ambities om leiding te geven, in de spotlights staan, NWO imponeren, werken aan je PR, politiek bedrijven, persberichten lanceren, etc...
Dat zijn dus juist die dingen die de expert zou moeten kunnen, naast het bedrijven van de wetenschap. Je kunt dat 'een circus' noemen, ik noem het gewoon de realiteit. Dan kun je je daar wel tegen afzetten, maar dat zal je niet verder helpen je doelen te bereiken.
Het is denk ik juist het collectief die dit de beste manier vind, anders hadden dergelijke eisen ook niet in zo'n vacaturetekst gestaan.
Mijn vriendin is ook 'expert/uniek' in haar werkveld, en bezit eigenlijk ook al die kwaliteiten die jij zegt niet samen te gaan met het expert zijn. Nou, dan zal die vaste aanstelling en die hogere loonschaal die ze heeft ook wel uit de lucht gegrepen zijn, of niet?
Ik geloof er weinig in dat dit perse ligt aan individualistisch denken. Nee, verre van. Mensen binnen zo'n faculteit of onderzoeksnetwerk, in relatie tot elkaar of hun promovendi of post-docs zorgen echt wel goed voor elkaar ook al zijn ze elkaars directe concurrenten als het bijvoorbeeld gaat om subsidieaanvragen.
Als je niet hebt kunnen bijbenen in die veranderende eisen ligt dat 9 van de 10 keer niet aan incompetentie die niet te repareren is, maar gewoon het hebben van oogkleppen en de realiteit niet willen inzien... Beetje dit idee:
YouTube: Who moved my Cheese? The Movie by Dr. Spencer Johnson