Alhoewel dit zeker waar is, is de volgende vraag natuurlijk welke van die uitgaven echt onnodig zijn. De staat van de keuken kun je niet bepalen - ik heb ook een nieuwe keuken genomen omdat dit appartement bijvoorbeeld zonder werd opgeleverd (dat is Duits, die verhuizen hun keuken mee, de mafketels).
[...]
Ik snap wat je wilt zeggen en er zit zeker een kern van waarheid in. Maar de woningmarkt in nederland is niet stabiel, de economie zit in een dip dus je weet het maar nooit met een baan. En dan kan deze rust ineens een molensteen worden en met een restschuld is je toekomst meteen een stuk moeilijker.
dat is waar, en gezien jeverleden en het mijne kan ik hier helemaal in meekomen, aan de andere kant kun je ook niet inschatten wat de kans is dat zijn baan vergaat. Ik snap je hoor, de neiging om te proberen altijd voorraad te houden voor "wat als" zie ik bij mezelf en m'n vader bijvoorbeeld ook heel sterk terug nadat hij wat geldproblemen had (die ik gelukkig op kon lossen, was dat studiegeld toch niet geheel weggegooid

) maar je moet ergens wel een keer de grens tussen "goed voorbereid" en "paranoïde" gaan zien.
Die ligt overigens inderdaad niet bij 400 euro spaarcentjes.
[...]
je gaat er dan wel vanuit dat er geen overwachte uitgaven zijn binnen deze periode.
Jij gaat er natuurlijk weer aan voorbij dat, als de nood aan de man komt, het echt de spuigaten uit loopt en het leven lastig is je in elk geval die 140 euro kunt gebruiken om een lening te ritselen die tot 140 euro p maand kost om écht onverwachte dure dingen af te vangen. Ik sta vooraan in de rij mensen die wil zeggen dat dat geen wenselijk scenario is als je het kunt vermijden, maar het is wel een realistische afvanger als het helemaal de soep in loopt. Zo gezien moet hij dus wel hard gaan sparen, maar er kan als het mis gaat dus nog wel wat rekken voor het breekt.
[...]
ik snap det je de rust wilt herstellen, maar vraag me af of iemand daar echt bij gebaat is. Ik heb liever dat de ts me een dikke eikel vind maar er iets van opsteekt. Ik weet trouwens wat het is om geld problemen te hebben en je huis uigeknikkerd te worden(vaders bedrijf failiet) en verder deurwaarders op de stoep toen ik nog in mijn studententijd zat. Geld problemen ontneemt zoveel levensplezier. De ts heeft wat geld over, maar binnen mum van tijd kan hij zwaar in de ellende zitten... No margin of error..
De marge is groter dan je denkt als je geen uitstaande schulden hebt. Als je enige schuld je hypotheek is, en je vastgoed is niet wezenlijk minder waard dan die hypotheek, dan is het wel mogelijk om een leninkje te ritselen ter overbrugging. Natuurlijk moet er snel veel spaargeld bij, en is 140 euro sparen per maand niet veel. Aan de andere kant loopt er op dit moment geen bloed uit én heeft hij indien er wél een aderlating komt de mogelijkheid om daar gepast op te reageren.
Als hij z'n baan kwijt raakt wordt het leven lastiger, maar eerlijk gezegd, als je je baan kwijtraakt ben je momenteel sowieso fucked, daar ga je op die leeftijd gewoon geen spaargeld tegenover kunnen zetten. Dat weet ik zeker, want ik heb van 2006 tot en met begin 2009 1500 tot 2000 euro per maand gespaard, een paar kleinigheidjes verkocht ter waarde van een auto (full options, 6 cilinders, de hele flikkerse klimbim erop) en m'n hypotheek afgelost (want huis in NL verkocht) en tóch was het zwaar om van midden 2009 tot midden 2012 twee huishoudens financieel te onderhouden; en dan had ik nog het geluk dat die twee huishoudens in één gebouw zaten zodat er maar één hypotheek aan vast zat. Die al voor de helft afbetaald was. In Duitsland waar het vastgoed geen flikker kost.
Je kunt op een gegeven moment niet meer zeggen "daar had je rekening mee moeten houden". Ja, 400 gespaard en 140 per maand sparen is beide weinig. De 400 is zelfs veel té weinig. Maar helemaal van alles en nog wat aan de kant zetten en in een half jaar tijd (het start topic is van oktober heh!) verhuizen én een forse spaarpot opbouwen is gewoon niet weggelegd voor mensen die last hebben om aan een ton hypotheek te komen. Als hij dat kon sparen zo snel, dan was dit topic er nooit gekomen. Rustig houden is één ding, maar paniek zaaien heeft ook geen zin. Een redelijke en gebalanceerde blik op wat er gebeuren moet en wat er financieel mogelijk is is waar de TS het meest aan heeft. Of hij je een eikel vind is daarbij niet zo boeiend - of hij je overdreven centenneukerig vindt wel. Ik herken echt heel duidelijk het "dat overkomt mij geen tweede keer" gevoel dat je hebt, maar ik dnek dat je uit het oog verliest dat de realiteit is dat mensen beperkte middelen hebben en dat als je alles alleen maar spaart voor "was als" je uiteindelijk niet leeft. En daarmee schiet je je doel flink voorbij.