qadn schreef op dinsdag 28 juni 2011 @ 12:47:
Maar het is zo dat binnen de wereld waar ik werk en met mijn opleiding het van je verwacht wordt dat als je in het diepe wordt gegooid dat je zelf wel weer komt bovenzwemmen.
(Academische opgeving, gepromoveerd).
Ik heb een vergelijkbare ervaring. Ik heb eerst een promotietraject gedaan en ben daarna aangenomen als postdoc om een project te leiden als projectmanager. Ik had 0 ervaring, geen projectmanagement cursus gedaan. Gewoon gedaan - op basis van gezond verstand. Het project is inmiddels na 4 jaar uiterst succesvol geëindigd.
Het ging om een Europees project met 17 partners met op elk moment zo'n 35-40 man die er tegelijkertijd aan werkte.
Belangrijk is om in het begin je project op te hakken in stukken en duidelijk te hebben welke partij verantwoordelijk gaat zijn voor welk stuk, welke deadlines daarbij zijn en wie er kan worden aangesproken. Je moet dus een planning maken waarin de tijdsplanning duidelijk wordt. Houdt rekening met een kwaliteitsfase (reviews, debuggen, etc) en houdt ruimte voor tegenslagen.
Verder is het vooral in het begin erg duidelijk om veel met elkaar te praten en precies helder te hebben wat iedereen denkt en of het bij elkaar past. Je zult merken dat ook al als mensen dezelfde woorden gebruiken en zeggen het met je eens te zijn dat in de praktijk ze eigenlijk toch iets heel anders voor ogen kunnen hebben. Je praat heel snel langs elkaar heen en dat kan later heel veel ellende opleveren.
Plan vaste meetings. Als je met veel mensen samenwerkt is het ontzettend moeilijk om een tijdstip te vinden dat iedereen kan. Door vaste meetings in te lassen om de paar weken binnen een werkpakket is het makkelijker voor iedereen om deze tijdstippen vrij te houden. Tijdens deze meetings bespreek je de voortgang en probeer je (of wie leidend is binnen het werkpakket) te detecteren wat de knelpunten zijn. Een dergelijke meeting heb je ook met de werpakketleiders. Maak steeds concrete afspraken wanneer mensen dingen af hebben. Je krijgt zo ook snel in de gaten op wie je kunt vertrouwen en wie je sterk moet monitoren.
Zorg voor een communicatieplatform, een werkomgeving, een ontwikkelmachine waarop alle software kan worden samengebracht en getest, een code repository, een website als nodig, enz.
Doe actief aan kwaliteitsbewaking. Er was een plan dat alle geschreven documenten en software werd gereviewed door minstens twee personen die niet bij het werkpakket zijn betrokken. De makers waren verplicht om het commentaar serieus te nemen en zoveel mogelijk te verwerken. Ik hield zelf toezicht op dat deze kwaliteitsslag ook daadwerkelijk werd gemaakt en controleerde persoonlijk steekproefsgewijs of er iets werd gedaan met de commentaar. Ook krijg je snel voor jezelf op een rijtje waar toezicht nodig is en waar niet.
Moet je ook wat doen met financiën? Heb ik ook gedaan. Budgetten en persoon maanden waren vooraf afgesproken per partner. Je moet de cijfers zo vaak zien te vragen dat je goed in de gaten hebt op welk tempo de gereserveerde resources worden verbruikt - ik deed het jaarlijks, maar achteraf had ik het misschien halfjaarlijks moeten doen. Als een partner binnen een jaar de helft van de resources al heeft opgebruikt gaat er iets niet goed en moet er worden bijgestuurd. Hetzelfde geld als een partner na twee jaar nog maar 15 procent van zijn resources heeft gebruikt. Daarbij wil je ook nog in de gaten houden wat elke partner zo ongeveer doet om zeker te weten dat elke partner zijn steentje bijdraagt. Hoe sneller dat je detecteert dat een partner niet doet maar wel declareert, hoe meer tijd je hebt om er over te zeuren en het recht te laten zetten. Je wil voorkomen dat ze op het eind claimen veel te hebben gedaan 'buiten het project' en dat ze niet genoeg input kregen binnen het traject om te weten wat ze moesten doen. Ik heb met een zo'n partner te maken gehad die dat heeft geprobeerd. Gelukkig vanaf begin af aan onder de loep gehad en gezeurd en na 3 jaar heb ik ze onder grote druk kunnen zetten zodat ze ten eerste resources overhevelden naar degenen die hun werk hebben overgenomen en wel hebben gedaan en dat ze ten tweede het laatste jaar wel alles hebben gedaan om er een succes van te maken.
Uiteindelijk vond ik het reuze meevallen. Vooral in het begin zwem je in alles wat er gedaan moet worden, wat je dan zelf precies moet doen en met welke houding en hoe je het regelt. Maar als je op een bepaald moment merkt dat je het gewoon zelf kunt inrichten zoals jij denkt dat het goed is kun je met een beetje visie, zelfverzekerdheid en doorzettingsvermogen zonder problemen een heel eind komen.