Een off-topic discussie barstte los in het BB-topic, misschien beter om die hier voort te zetten.
EnzoMatrix schreef op donderdag 09 juni 2011 @ 15:00:
omdat onderzoek subjectief is
denk ik.
Volgens mijn zijn er ook onderzoeken die bewijzen dat aardbeien kanker veroorzaken, rondom die tijd dat ik dat las, heb ik besloten geen onderzoek meer serieus te nemen voor de volle 100%
Wormaap schreef op donderdag 09 juni 2011 @ 15:46:
[...]
[afbeelding]
Onderzoek is nauwelijks subjectief, de verslaggeving eromheen daarentegen... Helaas is het niet te doen om de volledige artikelen die gepubliceerd worden in de vakbladen allemaal te lezen, het is veel en moeilijk leesbaar.
Gonadan schreef op donderdag 09 juni 2011 @ 15:55:
[...]
Was het maar waar, ook onderzoeken zijn best vaak subjectief. Zij worden dan gestart om een bepaalde stelling te bewijzen en hebben per definitie al een einddoel voor ogen. Dan is het niet vreemd als dat doel ook behaald wordt. Het hoeft dan echter nog niets te betekenen aangezien een onderzoek met tegenovergesteld doel misschien best de stelling zou kunnen ontkrachten. Waarbij een objectief onderzoek pas echt de verhouding tussen de resultaten aangeeft en je een manier geeft om er waarde aan te hechten.
Er zijn vele onderwerpen waar maar één of twee onderzoeken van te vinden zijn, die resultaten verspreiden zich over 'het net'. Kan je dat dan als waarheid aannemen? Het aantal bronnen is erg laag, en tegenonderzoeken hebben niet plaatsgevonden voor zover te vinden is. Imo is het dan erg lastig om te bepalen hoeveel waarde je aan de resultaten kunt hangen.
Iets wat je ook veel terug ziet komen bij fitness e.d., vandaar dat veel ervaren figuren ook zeggen dat je eerst maar eens hard moet trainen en goed eten. Daarna kan je je druk maken over details.
Wormaap schreef op vrijdag 10 juni 2011 @ 00:45:
[...]
Nounou, dat is nou ook weer niet de insteek om een gezonde conversatie mee te starten...
@Gonadan: Elk onderzoek wordt gestart om iets te bewijzen, zonder hypothesen is er namelijk weinig te onderzoeken. Maar het peer review systeem werkt toch best aardig om subjectief onderzoek buiten de wetenschappelijke vakbladen te houden. Als het in die vakbladen staat is het door meerdere onafhankelijke personen (over het algemeen professoren) gecontroleerd, en kun je er dus vanuit gaan dat het onderzoek gedegen is uitgevoerd.
Dat vervolgens iets als (ik zuig maar wat uit mijn duim nu, maar voor het idee...) 'Met een statistische significantie van 95% kan gesteld worden dat het eten van aardbeien de kans op kanker in de testgroep van 1500 labratten verhoogde met 0.2%, waarbij in acht moet worden genomen dat er slechts ratten van één bepaalde soort zijn onderzocht.' door 'het net' wordt vertaald naar 'Dit onderzoek laat zien dat er een verband is tussen het eten van aardbeien en kanker.' laat voornamelijk zien dat journalisten geen kaas hebben gegeten van wetenschap, en dat soort versimpelingen hun weg véél sneller naar het grote publiek vinden dan het originele onderzoek.
Begrijpelijk, maar jammer dat wetenschappelijk onderzoek daardoor bij het grote publiek zijn geloofwaardigheid verliest.
Pruimenvlaai schreef op vrijdag 10 juni 2011 @ 01:13:
[...]
En wat als er geen consensus wordt gevormd? bijvoorbeeld:
Wikipedia: Saturated fat and cardiovascular disease controversy
Of:
[...]
http://www.johndcook.com/...re-and-confirmation-bias/
Wormaap schreef op vrijdag 10 juni 2011 @ 01:29:
[...]
Dan ben je nog steeds Wikipedia en andere 'zoveelstehands' bronnen aan het citeren. Wat was de bewoording in die 47 studies die effectiviteit bewezen? En in welke gevallen zou het effectief zijn? En hoe significant waren de resultaten? Wat waren de limitaties van de studies?
Je kan niet een artikel van vele pagina's (ik heb er hier een paar liggen van 20+ pagina's per stuk, en dat zijn nog kleintjes) samenvatten in een krantenartikel en verwachten dat je de nuances kunt behouden.
Resultaten van onderzoeken moeten beschouwd worden binnen de gestelde context en limitaties, en dat is waar kranten, websites en andere nieuwsbronnen snel de fout ingaan. Er is een reden dat je geen enkel wetenschappelijk artikel zult vinden waarin staat 'aardbeien veroorzaken kanker.', hooguit 'binnen de context en limitaties van dit onderzoek zijn er sterke aanwijzingen dat aardbeien en kanker gerelateerd zouden kunnen zijn.'
Natuurlijk zullen er altijd nieuwe onderzoeken gedaan worden die andere onderzoeken tegenspreken. Er wordt dan wel weer op een andere manier naar de zaken gekeken, wellicht is de samenstelling van de testgroep anders geweest, wellicht worden er zaken meegenomen die in een ander onderzoek niet meegenomen zijn. Allemaal boeiende zaken die wel in het rapport, maar niet in het krantenartikel staan.
Edit: Wellicht is het bediscussiëren van het al dan niet geloven van wetenschappelijke publicaties lichtelijk buiten de scope van dit topic. Mijn excuses aan degenen die hier niets mee kunnen, en wellicht moeten we de discussie in een nieuw topic voortzetten
Dus brand los of ga door.Gonadan schreef op vrijdag 10 juni 2011 @ 09:21:
[...]
Ik waardeer de moeite die je hebt gestoken in de onderbouwing van jouw post en de argumenten waarmee je mijn stelling probeert te ontkrachten.
[...]
Ok, maar dan laat je het onderzoek dus toetsen en worden de conclusies als het goed is ook gesteund door anderen. In de ideale situatie werkt het inderdaad zo.
Vergis je echter niet in de onderzoekers die ergens in geloven en daar graag bewijs voor willen vinden. Bewijs voor een stelling is vaak wel te vinden, ook al is de beoogde eindconclusie niet helemaal correct. Dan zal je echter minder subjectief met de (tussen)resultaten omgaan waardoor de 'peer review' waarschijnlijk problemen oplevert.
Begrijp me niet verkeerd, ik wil echt niet beweren dat veel wetenschappers subjectief onderzoeken. Daar zou ik niet eens gefundeerde uitspraken over kunnen doen. Ik vind het echter wel wat naïef om te denken dat onderzoekers altijd 100% objectief werken, dat kunnen weinig mensen.
[...]
Dat is inderdaad in de meeste gevallen het probleem. Zo heb ik ook boeken gelezen die ik na enkele hoofdstukken maar weggelegd heb omdat ik mij niet kon vinden in de conclusies die de schrijver trok aan de hand van de bronnen die gebruikt waren. Één oneliner uit een onderzoek was genoeg voor een half hoofdstuk gefantaseer.

Look for the signal in your life, not the noise.
Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8