Ik weet niet hoe het met de Swift zit, maar ik ken wel de Corsa-C (1.2 liter) op benzine. Tot augustus 2004 was er een 75 pk versie (die heb ik) die 910 kg weegt, goed voor 25 euro wegenbelasting per maand. Die van mij verbruikt 1:16 in de zomer, 1:14 in de winter. Op vakantie met lange stukken snelweg is zelfs 1:17,5 te halen (is me dus pas één keer gelukt). De tank is 44 liter, ga even van 40 liter uit; dan zou je dus een actieradius hebben van 640 km. In werkelijkheid gaat het brandstoflampje al na 35 liter aan. Veel leger dan dat heb ik nooit gereden.
Ik heb er niet over te klagen. De wegligging is prima. De standaard Continental eco-contact banden konden wat betere regeneigenschappen hebben, maar ach, daar kun je desnoods zelf wat aan doen. Waarschijnlijk zijn deze al vervangen.
Ander praktisch puntje: tegenwoordig wordt er bij veel auto's geklaagd dat je niet meer zelf de lampjes kunt verwisselen. Aan de voorkant is dat een kwestie van een dop 30 graden draaien, eruit nemen, lampje wisselen, terugzetten en -draaien. Achter moet je een paar schroefjes verwijderen om het glas eraf te halen. De schroevendraaier wordt meegeleverd en ligt bij de krik.
Mijn zus rijdt de "gefacelifte" versie van na augustus 2004; deze heeft 80 pk en is oa te herkennen aan de andere bumpers. Deze weegt 925 kg, dus nog steeds 25 euro per maand aan wegenbelasting. Deze trekt voor mijn gevoel een stuk feller op dan mijn eigen auto; net alsof die wat lichter is. Die 5 pk verschil merk je dus wel degelijk.
Bij beide auto's hebben we een in hoogte verstelbaar stuur; ik weet niet of dat standaard is. Maar let er wel op dat je er goed in past als je lange benen hebt, anders rijdt het echt niet prettig. De "diepte" van de beenruimte voor is wel prima in orde. Met name bij Aziatische auto's was dat bij mij een no-go, waaronder de Swift.
Motorisch; de ZX12E Ecotec motor die erin ligt heeft een distributieketting. Verder zijn de wielkasten van kunststof: geen roestvorming door steenslag zoals vele andere Opels dat op deze plek hebben. Wel regelmatig behandelen met zo'n zwart goedje om het mooi te houden.
Er is één zwak punt: in de schakeloverbrenging zit een kunststof asje dat de beweging van de pook overbrengt naar de versnellingsbak. Dit kunststof verslijt, waardoor het schakelen steeds moeilijker gaat en je op een gegeven moment niet meer naar de 1 of 2 kunt schakelen. Door er een aftermarket vervangingsasje in te zetten van metaal is dit probleem verholpen. Kosten: 150 euro inclusief montage.
Als ik al een klacht had dan was het wel de beenruimte achterin, zeker als de voorstoelen ver naar achteren staan. Bij mij maakt dat niet uit want het aantal keren dat ik iemand achterin meeneem is op één hand te tellen. Maar hoe zit dat bij jou?
En verder zou ik je aanraden bij de 1 liter Corsa-C weg te blijven; die mist imho te veel vermogen. Als je lange afstanden gaat kijken zou je ook kunnen kijken naar de dieselvariant. Deze vind je veel aan de kanten van België. In Nederland is deze nooit echt aangeslagen, als deze überhaupt ooit in NL is verkocht.