
Wat is WordPress?
Iedereen kent WordPress (opgericht door Matt Mullenweg en Mike Little) als de tool om weblogs mee aan te drijven, posts in omgekeerd chronologische volgorde laten zien. In mei 2003 wordt het project gestart als een fork van het project b2/cafelog. WordPress is geschreven in PHP en maakt gebruik van MySQL als database.WordPress kan gebruikt worden in de gratis hosted versie op WordPress.com. Hier kan iedereen een weblog registreren en meteen aan de slag met het schrijven van posts. Hierbij zijn er echter wel een aantal beperkingen waar je rekening mee dient te houden; je kunt geen eigen plugins of themes installeren en je kunt de beschikbare themes niet aanpassen. Gelukkig is er ook een variant waarbij dat wél kan!
De code van WordPress is te downloaden en op een eigen webserver te installeren. Deze procedure staat overigens bekend om zijn eenvoudige installatie. Zodra je WordPress op een eigen webserver geïnstalleerd hebt, heb je alle vrijheid om te doen met jouw installatie wat je maar wilt!
Systeemvereisten voor WordPress
Zoals elk open source pakket heeft WordPress een aantal minimale systeemvereisten.Deze gaan echter binnenkort veranderen; WordPress versie 3.1 is de laatste zijn die PHP en MySQL 4 zal ondersteunen (lees: PHP 4 en MySQL 4 End of Life Announcement voor meer informatie daar over). Vanaf WordPress versie 3.2 zal PHP 5.2 en MySQL 5.0.15 als minimale systeemvereisten hebben.
WordPress documentatie
De grootste bron van documentatie over WordPress is te vinden in de WordPress Codex.Belangrijke pagina's in deze codex zijn:
- Template tags geeft een lijst van alle template tags die je kunt gebruiken bij het maken van een eigen theme.
- Plugin API met alle documentatie die je nodig hebt om een eigen plugin te gaan schrijven.
- Action Reference geeft een overzicht van alle actions die WordPress heeft en waar je met een plugin gebruik van kunt maken.
- Filter Reference geeft een overzicht van alle filters die WordPress heeft en waar je met een plugin gebruik van kunt maken.
Support vragen (en krijgen) door de community
De community van WordPress wordt door velen als erg prettig beschreven.Dit komt met name doordat het team achter WordPress erg open is en actief communiceert met haar gebruikers. Niet alleen via de Support Forums, maar ook via onofficiële kanalen als Twitter, IRC en Instant Messaging.Veel vragen ter ondersteuning worden geplaatst op de Support Forums en de Nederlandse Support Forums. Er is een goede omschrijving van - en richtlijnen voor het gebruik van - het forum: Welcome to the WordPress Support Forum.
Op dit moment kunnen de forums nog wat rommelig over komen, maar er is een team aan de slag gegaan met het actiever modereren en beheren van de forums. Er zijn nog vrij veel vragen die niet beantwoord worden en vaak is dit door miscommunicatie of onduidelijkheden in de vraag. Daarom is het zo belangrijk dat de richtlijnen gevolgd worden. Ook artikelen als Where To Start en First Steps With WordPress helpen nieuwe gebruikers met het opstarten met WordPress en hopelijk het actiever deel gaan nemen in de community.
WordPress als een CMS
Met plugins en doelgerichte code in de thema's viel in het verleden functionaliteit van een volledig CMS na te bootsen, maar voor het grote publiek is dit nog niet haalbaar.In juni van het jaar 2010 is daar dan de release van WordPress 3.0. Deze versie introduceerde features die nog ontbraken, om het tot een volledig CMS te maken; Custom Post Types, Custom Taxonomies en ondersteuning om menu's te beheren vanuit het administratiepaneel.
Hoewel er nog steeds een stevige groep mensen zijn die WordPress per definitie geen echt CMS vinden, zijn er al enorm veel websites te vinden die aangedreven worden door WordPress. Door de jaren heen heeft WordPress zich opgewerkt in de wereld van de open source content management systemen.
De toekomst van WordPress
Wie op de hoogte wil blijven van de ontwikkeling van WordPress, doet er goed aan om het WordPress Development Updates blog te volgen. Hier schrijven leden van het WordPress Core team van tijd tot tijd over wat de toekomst van WordPress gaat brengen en waar ze mee bezig zijn.Wat gaat WordPress 3.2 brengen?
Mark Jaquith heeft op het eerder genoemde WordPress Development Updates blog een post geschreven over de plannen die ze hebben voor WordPress 3.2: WordPress 3.2, the plan: faster, lighter.De belangrijkste punten:
- Snellere release cycle dan rondom 3.1: Sneller kleinere updates uitbrengen, of in elk geval kleiner dan de enorme stap die 3.1 was.
- PHP 5.2 en MySQL 5 is vereist vanaf WordPress 3.2
- Einde Internet Explorer 6 ondersteuning voor het administratiepaneel
- Verbeteringen in snelheid door optimalisatie en refactoring van code
Gebruik van plugins binnen WordPress
Met plugins kun je de functionaliteit van WordPress uitbreiden of veranderen. Middels een uitgebreid API-systeem, stelt het ontwikkelaars in staat om code aan bepaalde hooks te koppelen en op het juiste moment uit te voeren. Op dit moment zijn er ruim 13.000 plugins beschikbaar in de WordPress plugin directory.Het installeren en beheren van plugins is erg eenvoudig. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om vanuit het administratiepaneel van WordPress een nieuwe plugin te installeren. De zoekfunctie die je ziet in de WordPress plugin directory, zit tegenwoordig verwerkt in het scherm om de plugins te beheren in het administratiepaneel.
Meest bekende plugins
Zoals gezegd, er zijn enorm veel plugins beschikbaar. Ook zijn er veel lijstjes te vinden van 'plugins die elke WordPress installatie zou moeten hebben'. Dat is natuurlijk voor iedereen verschillend en voor elke installatie anders. De volgende plugins hebben echter zo'n status verworven dat ze in de meeste installaties aanwezig zijn:- Akismet is de meest gebruikte plugin om spam reacties er automatisch uit te filteren. Deze plugin is gemaakt door de mensen van Automattic (het bedrijf van oprichter Matt Mullenweg) en wordt standaard meegeleverd in het download-pakket van WordPress.
- WordPress SEO is een redelijk nieuwe plugin, maar heeft inmiddels al grote roem verworven. Het is op dit moment de meest toonaangevende zoekmachine optimalisatie plugin voor WordPress.
- W3 Total Cache verzorgt een uitgebreid pakket aan caching opties. Veel grote websites en weblogs aangedreven door WordPress gebruiken W3 Total Cache als plugin voor de caching van alle pagina's.
Themes bepalen het uiterlijk van WordPress
In de WordPress theme directory zijn ruim 1.300 gratis thema's te downloaden. Net zoals bij plugins, is het installeren en beheren van themes erg eenvoudig en volledig te doen vanuit het administratiepaneel.Maar naast deze officiële plaats om te zoeken naar een mooi uiterlijk voor jouw WordPress installatie, is er enorm veel aanbod aan themes vanuit externe partijen.
Mobiele WordPress applicaties
Voor de bekendste smartphones heeft WordPress een applicatie. Zo kun je overal jouw inhoud bewerken, reacties goedkeuren en nieuwe posts schrijven.offtopic:
De eerste versie van deze topicstart is een feit. Er is nog veel meer informatie die opgenomen kan worden in dit topic. Reacties in de vorm van tips, opmerkingen en vragen zijn natuurlijk altijd welkom!
De eerste versie van deze topicstart is een feit. Er is nog veel meer informatie die opgenomen kan worden in dit topic. Reacties in de vorm van tips, opmerkingen en vragen zijn natuurlijk altijd welkom!
Still to come:
- Betrouwbare externe bronnen van themes en plugins
- Premium themes en plugins
- Showcase van grote websites en weblogs aangedreven door WordPress
- Concurrentie van andere (open source) content management systems
- Inhoudsopgave toevoegen
Changelog:
07-02-2011 22:22 - Eerste versie van de topicstart staat online.
26-04-2011 19:22 - Update met onder andere: Ontwikkeling en toekomst WordPress
[ Voor 16% gewijzigd door Anoniem: 383454 op 26-03-2011 19:27 ]