Toon posts:

Het grote retro computer topic Deel 1

Pagina: 1
Acties:

 • gravitone
 • Registratie: december 2005
 • Laatst online: 09:21
Gezien het doorgaande succes van het retro consoles topic lijkt het me een mooi moment om eens een retro computer topic te beginnen. Ik wil hiermee eerst maar eens even polsen of er interesse voor is, en aan de hand van de reacties deze first post langzaam updaten met info en wat structuur aanbrengen.

Introductie

Het lang voorbij tijdperk van de home computer heeft ons vanaf de jaren 70 tot in de jaren 90 een grote varieteit aan hardware en games gebracht die door menig tweaker kapotgespeeld zijn. Van de simpele zx81 tot de amiga 4000, al deze machines hadden hun eigen bijzonderheden, merkwaardigheden, en persoonlijkheid. Deel hier je ervaringen, aankopen, bezittingen, en vooral foto's en screenshots.

 • gravitone
 • Registratie: december 2005
 • Laatst online: 09:21
Laat ik maar meteen beginnen met mijn game geschiedenis.

We hadden thuis sinds 1989 een pc op zolder staan. Mijn pa werkte op dat moment voor een amerikaanse maatschapij in de offhore en onshore olie dienstverlening dus pc kennis was een pre. Deze eerste machine werd aangeschaft dankzij een PC prive project. Als 7 jarige vond ik dit natuurlijk allemaal reuze interessant.

specs:
AT desktop case
286 16MHZ
2MB RAM
40MB 2x5.25" slot HDD
3.5" floppydrive
5.25" floppydrive
128kb EGA graphics card (merk vergeten)
14' philips EGA monitor
3 knops genius muis.
quickshot joystick
Star LC-10 matrix printer

Mijn eerste game ervaring was een vreemde voor een 7 jarige, namelijk leisure suit larry. Deze game is er wel voor een groot deel verantwoordelijk voor geweest dat ik vrij snel dankzij games en boeken grotendeels zelfstandig engels heb geleerd. 3 jaar na dato sprak en schreef ik al een redelijk woordje engels.

Het bedrijf waar mijn pa werkte had een aantal amerikaanse en britse werknemers die allerlei software en games van bbs'en aftrok. Het duurde dan ook niet lang voordat de 5.25" en later de 3.5" floppies met de nieuwste full versions en shareware bij ons thuis verschenen. Het eerste jaar heb ik nog redelijk wat oude CGA games gespeeld bijvoorbeeld testdrive, alleycat, arctic fox, qbert, hangman, en nog een aantal anderen die ik mij nauwelijks meer kan herinneren. verder natuurlijk toppertjes zoals thexder, the eagles nest, en vrij snel na de release verschenen ook de eerste 3 delen van commander keen op floppies bij ons in huis.

Gezien mijn pa's disinteresse om ook maar iets thuis te ondernemen werd de computer eigenlijk alleen door mij gebruikt. De harddisk zat binnen een jaar na aanschaf zo goed als vol. Al snel had ik een bak vol eigen diskettes staan met vrachten games, en ging een groot deel van mijn zakgeld op aan doosjes lege 3.5" huismerk diskette's bij de block.

Mijn nichtjes die 1km verderop woonden hadden een msx2 8350 ter beschikking met dozen vol 3.5" diskettes vol met games. Ik heb hier ook gretig alle konami klassiekers gespeeld tot ver voorbij etenstijd.
Zelfs een naieve tevergeefse poging ondernomen om de msx software op mijn pc te draaien.

Mijn eerste orginele zelf aangeschafte game liet nog een aantal jaren op zich wachten. Pas tijdens het pentium tijdperk had ik hier genoeg geld voor. Screamer 2, rebel assault, command & conquer, settlers 2, MDK, waren mijn eerste aankopen.

 • Sluuz
 • Registratie: september 2004
 • Laatst online: 20-09 17:12
Wij hadden vroeger op zolder een Commodore64 staan. Eentje met een floppydrive en die mooie F toetsen aan de rechterkant van het toetsenbord. Ik weet nog dat ik op 6 jarige leeftijd al vrij bedreven was met de CLI op dat systeem. Ik wist beter hoe dat ding werkte dan mijn vader. Er stond een grote 5,25'' floppybak naast en we hadden zo'n joystick met 1 knop op de stick en 1 op de voet. Het ding kraakte als de hel trouwens.

Veel gespeelde "games": Enduro Racer, Ghostbusters, Karate enz.

Later kwamen de Pentiums. De eerste was een Pentium 75 waarop ik games als Doom shareware en Duke Nukem 3D speelde. Daarvoor trouwens ook nog MK2 op 14 floppy's geregeld die ik moest uitpakken met ARJ. Wat een drama was dat. Vooral toen schijfje 12 corrupt leek maar ik dat nog niet helemaal snapte dus het maar bleef proberen.

Weet ook nog een mooi moment dat ik "Where in the world is Carmen San Diego" graag van mijn buurjongen wilde kopieren. Hij besloot in al zijn wijsheid alleen de bestanden te kopieren die de naam van de levels hadden. Dus geen .exe file en de rest ook niet. Tot onze verbazing en teleurstelling werkte het niet. Het was niet mogelijk alles te kopieren, zoveel schijfjes hadden we niet.

Geweldige tijd, maar gelukkig voorbij.

PSN: Sluuz


 • gravitone
 • Registratie: december 2005
 • Laatst online: 09:21
Hier even info over de retro pc die ik op dit moment aan het bouwen ben voor windows 95/98 games en latere dos cd-rom games.

Moederbord: GA-5AX Rev. 4.1
AMD K6-III+ 450@600mhz
256MB 133mhz SDRAM
2xVoodoo2 12mb SLI
PowerVR PCX2
Leadtek Geforce2 ultra 64MB
Soundblaster 16 + DB60-XG midi daughterboard.
Roland MT-32
Diamond monstersound MX300 (aureal vortex2)
20gb IDE hdd
3com etherlink III netwerk kaart
microsoft sidewinder gamepad (gameport)

Zal later even wat fototjes toevoegen (zoek nog een degelijke case)

 • Roman
 • Registratie: juni 2001
 • Laatst online: 16-09 13:44

Roman

Aaaaaaaaahhhhhhhh

AMD KII 450@600 Mhz.. Retro???

Als ik retro lees denk ik meer aan computers uit de jaren 70 en 80. Zoals wat ik zo thuis heb staan, o.a. Amiga 500/2000 en de 1200. Van de week krijg ik nog een TI-99/A4. En als het mee zit ook nog een Sinclair 48k. Dan heb ik nog wat diverse Apples: Apple ][c, Macintosh 128K, Macintosh SEHD, Machintosh IIfx. Verder nog de machine waar alles mee begonnen is (tenminste bij mij) De EACA Genie I. En dan nog een echte laptop... de Amstrad PPC 512.

So dat was mijn verzameling. Nog niet echt veel maar ben ook maar pas net begonnen.

Dan hierbij een oproep.... Wie heeft er nog retro spul staan waar hij of zij van af wil? (en dan bedoel ik geen 286 ofzo)

Heb ook nog 2 spelconsoles staan. De Amiga CD32 en de CDi, maar dat hoort in een ander topic thuis.

NOW INTERACTIVE! Joystick controls Fry's left ear.


 • Nazanir
 • Registratie: januari 2010
 • Laatst online: 18-09 18:54

Nazanir

Is pappa!

Pff ik weet de preciese specs niet meer, maar:

Headstart
10Mhz
2x optische drive
20MB HDD
hoeveel RAM dat ding had weet ik echt niet meer.
VGA output

Een aantal dingen staan me nog wel heel goed bij: Als je een CD in deze computer wilde stoppen, dan moest je deze in een soort "case" doen. Het zag er uit als een hele grote 3 1/2" floppy, aan de onderkant zat dan ook zo'n gelijksoortig schuifding. We kregen er een 4tal eigen merk CDs bij, met van alles en nog wat. 1 Disc stonden vooral tutorials op, een andere wat nuttige programmas en een soort typecursus, de derde disc zat vol met games (geen enkele was shareware, maar er zaten echt bizarre games tussen, als een hele vage soort chessmet compleet onbegrijpbare regels en controls) en de laatste disc bevatte een tekenprogramma a la photoshop. Ik was wel erg onder de indruk van dat programma, je kon er echt bizar veel mee qua foto bewerking. Alleen foto's op dat apparaat krijgen, dat was nog eens een opgave zeg...

We kregen dat ding toen ik een jaar of 5 was, dus dat is nu 22 jaar geleden. Ook hebben we nog een oude Atari gehad, maar ik weet echt niet meer wat voor een dat was (is uit dezelfde tijd).

Wat me nog het meeste bijstaat, was toen je die PC aanzette:

De computer word nu gestart met een Turbo snelheid van 10Mhz!

Sjees, 10Mhz, echt niet meer voor te stellen. Het was echt een van de eerste desktop PCs.

-


 • Klojum
 • Registratie: augustus 2006
 • Laatst online: 10-09 03:55
Nazanir schreef op donderdag 09 juni 2011 @ 14:41:
Pff ik weet de preciese specs niet meer, maar:

Headstart
10Mhz
2x optische drive
20MB HDD
hoeveel RAM dat ding had weet ik echt niet meer.
VGA output
M'n broer had een Philips Headstart op 4,77 / 8Mhz (turbo), een plat model met een 5.25" en een 3.5" floppydrive, en met een beige Hercules/EGA-scherm. Intern geheugen was denk ik 640KB of 768KB, en een 20MB hardcard (soort insteek-harddisk). Vandaag de dag gaat de gehele inhoud van die schijf minstens 2x zo snel door een netwerkkabeltje, elke seconde weer :D

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Metro2002
 • Registratie: augustus 2002
 • Laatst online: 10-09 16:08
Mijn eerste computer ervaring was op een commodore 64 van mijn pa (choplifter :D ) ,
later heb ik er zelf 1 gekocht en mijn pa kreeg uiteindelijk een XT pc (8086, 10Mhz). Terwijl ik op de C64 allerlei toffe games had (summergames, wintergames, choplifter, kung fu, etc) bleef het op de pc beperkt tot golf en testdrive.

Waarom hij die pc gekozen had snapte ik toen echt niks van, de commodore 64 had veel betere graphics en zelfs een grafisch OS (geOS :D ) en de overburen hadden destijds een Atari ST staan. Volledig in kleur, grafisch OS etc. Daar mocht de pc nog niet in de schaduw van staan. 8) Daar speelde ik altijd lemmings op, nebulous, spiderman etc.

Later kregen we een pentium 100 pc met windows 95 en holy shit wat een vooruitgang. Kleur, games die de moeite waard waren om te spelen (magic carpet, clandestiny, doom, quake, duke nukem 3D, shadow warrior ). Allemaal spellen die op mijn 386SX niet helemaal soepel of gewoon niet liepen :+ (had er met veel moeite en een diepteinvestering van 160 gulden voro 4MB ram geheugen net windows 95 op aan de praat gekregen :+ )

Via via kreeg ik toen een 486 computer die over was van het bedrijf van een oom van me. Een echte 486SX33 dus zonder coprocessor, wist ik toen veel. Kwam er achter toen ik destruction derby wilde spelen en het niet werkte omdat er geen coproc in zat ;(

Daarna geupgrade naar een pentium II 233Mhz. Wow wat een vooruitgang en hello 3D games 8)

Daarna slechts wat upgrades gedaan maar de stap naar de pentium processor en windows 95 was me wel altijd bijgeleven,die trokken de pc echt van de middeleeuwen naar de toekomst en toen was het (helaas) ook gedaan met de alternatieven die voorheen zoveel beter waren zoals de Amiga, atari ST en dat soort apparaten.

Als je tegenwoordig je pc upgrade dan heb je helaas niet echt meer de WOW faktor die je toen had :/

Eigenlijk jammer dat er tegenwoordig naast Mac niet echt meer concurrentie is van de pc.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Roman
 • Registratie: juni 2001
 • Laatst online: 16-09 13:44

Roman

Aaaaaaaaahhhhhhhh

Deze week mijn verzameling aangevult met een C64c, Spectrum Sinclair 128k, MSX 2, Atari STf en 2 defecte Spectrum 48k.... Nu nog de zolder eens opruimen zodan de spullen niet meer in de woonkamer hoeven te staan.

@hierboven... idd dat wow effect mis ik nu ook. Was vroeger echt anders.

Ik weet nog toen ik mijn eerste PC had 486SX33, en ik was de Amiga gewent (dus diskette erin en aanzetten), dus PC diskette erin aanzetten... Non operating Disk... WTF.. Wist ik toen veel... eerst van HD booten en dan A: en dan het spel starten... Of beter eerst naar hd copieren.

@ hieronder. Ken ik niet.. Maar wil ik wel hebben :9~

[Voor 49% gewijzigd door Roman op 12-06-2011 22:15]

NOW INTERACTIVE! Joystick controls Fry's left ear.


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • MEN-O
 • Registratie: oktober 2006
 • Laatst online: 20-09 14:05
Ben ooit begonnen met een Comx 35, ben benieuwd of iemand zo'n ding kent.


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • The Eagle
 • Registratie: januari 2002
 • Laatst online: 16:14

The Eagle

I wear my sunglasses at night

D's staat hier nog een hele mooie MSX2 naast me. Full options zogezegd, volledig complete Philips NMS8280 inclusief genlock :)

Verder hier onder mijn bureau nog een P200 zonder MMX met 128MB RAM, een 1GB HDD en een 6x CD speler. Zit ook nog een 120/250 QIC-80 tapestreamer in, die extra snel kan doordat de floppycontroller ED floppies (2.88MB) ondersteunt ;)
Ding is overigens begonnen als een P100 met 8MB ;)

Al is het nieuws nog zo slecht, het wordt leuker als je het op zijn Brabants zegt :)


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Streepje
 • Registratie: augustus 2006
 • Laatst online: 17-02 19:41

Streepje

noem me maar Streepje

Mijn eerste pc kreeg ik op mijn 8ste en was de Sinclair pc200specs
bouwjaar 1988
OS MS-DOS, Digital Research GEM desktop, Organiser software
CPU Intel 8086 8 MHz
RAM 512 KB
VRAM 64 KB
ROM 16 KB
TEXT MODES 40 or 80 columns x 25 lines
GRAPHIC MODES 320 x 200 / 640 x 200, CGA and MDA graphic modes
COLORS 16


BUILT IN MEDIA 3.5'' floppy drive (720k)
OS MS DOS - DR DOS
POWER SUPPLY Built-in PSU

Asus maximus IV extreme-----Intel Core I7 2600k----- Asus GTX580 SLI


 • Roman
 • Registratie: juni 2001
 • Laatst online: 16-09 13:44

Roman

Aaaaaaaaahhhhhhhh

Ah, das het broertje van de PPC512 die ik heb. Wikipedia: PPC 512

Die is van Amstrad en niet van Sinclair (en dan bedoel ik Sir Clive Sinclair, de vader van de Spectrum).

dat ding heb je niet toevallig nog liggen...??? Past mooi in mijn verzameling :+

NOW INTERACTIVE! Joystick controls Fry's left ear.


 • Streepje
 • Registratie: augustus 2006
 • Laatst online: 17-02 19:41

Streepje

noem me maar Streepje

hij komt inderdaad weg bij Amstrad (waar me vader voor werkte) maar het merk was een Sinclair. Ik had er vroeger 2 maar ze zijn allebei helaas verdwenen :( 1 was compleet met kleuren monitor diskette stations en er zat een modem(?) bij

Asus maximus IV extreme-----Intel Core I7 2600k----- Asus GTX580 SLI


 • ByteDelight
 • Registratie: januari 2005
 • Laatst online: 16:05

ByteDelight

Retro computing is alive!

Vandaag 2 video's geüpload die laten zien dat 25fps ook prima op een 8-bits 3.5MHz cpu kan:
http://www.4shared.com/video/Xaa8Zrdr/DIVideo_2.html
YouTube: DIVideo on ZX Spectrum showing Jean Michel Jarre live - YouTube

Lachen, niet?

Lees meer op http://www.worldofspectru...s/showthread.php?p=565729.

Retro Computer hardware: http://bytedelight.com


 • cc12
 • Registratie: maart 2003
 • Laatst online: 16-08 08:03
Niet direct een bijdrage over retrocomputers. Maar toch handig mocht je deze willen opknappen.

Veel behuizingen van oude computers gaan verkleuren door de zonlicht. Ik zag op wikipedia een middel om de verkleuring sterk te verminderen.

Wikipedia: Retr0bright

 • Metro2002
 • Registratie: augustus 2002
 • Laatst online: 10-09 16:08
cc12 schreef op vrijdag 01 februari 2013 @ 13:46:
Niet direct een bijdrage over retrocomputers. Maar toch handig mocht je deze willen opknappen.

Veel behuizingen van oude computers gaan verkleuren door de zonlicht. Ik zag op wikipedia een middel om de verkleuring sterk te verminderen.

Wikipedia: Retr0bright
van wat ik gelezen heb is dat effect helaas maar tijdelijk, na een tijdje komt de gele kleur toch weer terug.

 • SeatRider
 • Registratie: november 2003
 • Laatst online: 08:13

SeatRider

Hips don't lie

MEN-O schreef op zondag 12 juni 2011 @ 22:14:
Ben ooit begonnen met een Comx 35, ben benieuwd of iemand zo'n ding kent.

[afbeelding]
Ja, ik! Klasgenootje van mij had er zoeen :)

Nederlands is makkelijker als je denkt


 • dominic
 • Registratie: juli 2000
 • Laatst online: 12-09 13:44

dominic

will code for food

Ik heb van mijn vader op jonge leeftijd een Commodore 64 gekregen. Veel assembly op gedaan, muziek op gemaakt en natuurlijk veel games gespeeld.

Ik heb hem nog steeds en misschien vindt een van mijn eigen zoons het wel wat ;) Helaas heb ik de Final Cartridge III er niet meer bij, dus dat wordt lang wachten met laden voor hem van de 1541.

1992:


2012:

[Voor 7% gewijzigd door dominic op 03-02-2013 21:22]

Download my music on SoundCloud


 • Chiel340
 • Registratie: oktober 2006
 • Laatst online: 20-09 09:25
Mijn eerste ervaring was met een Acorn Electron..., ik snapte er op die leeftijd de ballen van en liet het laden van spelletjes (Frogger) over aan mijn 4.5 jaar oudere broer.

Was wel een heerlijk tijd, voor de televisie samen spelletjes doen! Cartrdige laden of via casettebandjes, dat weet ik zo niet meer.

Daarna gingen we over naar een Philips 286 die mijn vader voor zijn werk als ICT'er nodig had. Maar verder dan spelletjes spelen ben ik nooit gekomen, daar was ik toen nog te jong voor.

Xeon E3 1240 V3 / Asrock B85M ITX / Sapphire RX580 Pulse 8 GB / Corsair Value Select PC 12800 16 GB / Windows 10 Professional 64 bit


 • CapTVK
 • Registratie: november 2000
 • Niet online
(overleden)
Tjee, wat voor homecomputers heb ik zoal gehad. Bij mij is het rond 1984 begonnen denk ik met een C64 met datasette. Gekocht bij V&D in combinatie met een lidmaatschap op MCN. Ik kan me nog herinneren daar "in den beginne" daar op te spelen.

Wij hadden niet de luxe van een diskdrive (in die tijd net zo duur als een C64 zelf) dus we moesten het doen met het inladen van spelletjes van cassette. En zonder snellader duurt dat lang.....heel erg lang...maar je leert wel geduld te krijgen. Nu konden we via iemand het werk al snel een set met cassetebandjes (keurig met cijfertjes waar op de band alles stond) met allemaal C64 spelletjes en andere programma's krijgen. En nog belangrijker een speedloader!
Wie van jullie kent de "→L" speedloader nog? Bij ons hadden we een C15 cassette speciaal volgezet (A&B kant) met alleen maar dat programma zodat we eerst snel de snellader konden inlezen (scheelt weer de cassette terugspoelen). Dat klinkt omslachtig maar als je bedenkt dat normaal inladen een kwartier (of meer?) kan duren en met een speedloader een paar minuten is dat een enorme vooruitgang.
Later hebben we nog KCS cartridge gehad en nog wat later een Power cartridge (de beroemde rode). Daarmee was laden vanaf cassette prima te doen. Vond ik in die tijd tenminste

C64 Spelletjes die ik die tijd nog heb gespeeld (uit het blote hoofd)
 • Mr Wimpy (een burgertime kloon, ja ook in die tijd werd er vol op gekloond door iedereen)
 • Radar Rat Race
 • Snokie
 • Snoopy
 • Steen der Wijzen
 • Pit Stop 2
 • Aztec Challenge (de voorouder van alle andere running games)
 • Forbidden Forest
 • Beach Head 1&2
 • Way of The Exploding Fist
 • IK+ 8)
 • PSI5 trading company (hopelijk komt er nog eens een variant hierop nu we FTL hebben)
 • Last Ninja 1 & 2 (de originelen heb ik helaas niet meer, had ook Last Ninja 2 met rubberen shuriken en Ninja masker)
 • Impossible Mission (als je eenmaal doorhad hoe je de puzzelstukjes moest draaien en combineren was het prima te doen)
 • Cauldron 2 (deze was krankzinnig moeilijk 8)7 )
 • Seven Cities of Gold (bij een vriend die wel een diskdrive had)
Later de overstap gemaakt naar de Amiga 500 en nog later de PC (286)

TF2 GoT http://www.teamfortress.eu


 • CapTVK
 • Registratie: november 2000
 • Niet online
(overleden)
Wie van ons heeft nog een ZX80 in originele doos op zolder staan? Als je alles netjes bewaard hebt kan het nog best wat opleveren. :)

http://www.ebay.co.uk/itm...ng_RL&hash=item43b94a8903

TF2 GoT http://www.teamfortress.eu


 • buzzbuzz68
 • Registratie: augustus 2008
 • Laatst online: 08-09 15:18
Ik heb zelf recent nog een Sinclair QL gekocht. Puur uit nostalgie.
Ben begonnen op een ZX81. Prachtig machientje waar ik veel van geleerd heb (met 1K geheugen moet je creatief worden). Daarna een Aquarius gekocht (Mattel dacht ook een blauwe maandag dat ze daarmee wat konden verdienen). Daarna lang getwijfeld over de QL, maar uiteindelijk de wijze beslissing genomen om een Amiga 1000 te kopen. Wat een fantastische machine. Daarna de Amiga 2000 en 4000. Daarna trad het PC tijdperk voor mij in, maar dat is niet zo spannend.
Voor degenen die nog wat leuks van die tijd willen zien moet je de film Micro Men eens opzoeken. Erg leuk gemaakt en een leuk verhaal over Sir Clive :+
Pagina: 1


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functionele en analytische cookies

Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

janee

  Cookies van derden

  Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

  janee