Kuurde schreef op vrijdag 6 oktober 2017 @ 09:46:
Misschien een domme vraag, maar wat ben je er precies mee? Is dit enkel voor mensen die een management functie ambiëren of heeft het gewone volkje er ook iets aan? Kan het voor mij als developer een meerwaarde betekenen? Zo heb ik bijvoorbeeld al een scrum master certificaat behaald. Los van het feit of ik de functie van scrum master wil uitoefenen, kan het wel handig zijn om scrum kennis te hebben als je als developer in een scrum team werkt.
ITIL is nuttig in iedere ICT of ICT gerelateerde functie, van 1e lijns helpdesk tot manager.
Heel veel bedrijven en programma's maken op de eoa manier wel gebruik van ITIL, al was het alleen al in de benaming van bepaalde processen. (Wat is een incident, wat is een service request, wat is een change, etc.)
Door tenminste basisbegrip van ITIL ken je de termen en kun je ze plaatsen, waardoor je begrijpt waarom bepaalde processen lopen zoals ze lopen, maar ook begrijpt wat anderen zeggen.
Voor specifiek software development zul je het minder gebruiken (dan ben je meer met SCRUM en andere zaken bezig), maar net buiten development heb je er wel mee te maken en dan is het handig als je iets meer weet dan strict noodzakelijk is voor je eigen functie.
ITIL is wel iets dat met name veel gebruikt word op meer beheer-achtige functies. Dus van support tot en met systeem- en netwerkbeheer en hun afdelingen. Juist daar is het een middel, techniek, dat voor de uitvoerenden het meest interessant is. Het grappige is dat zelfs je eindgebruikers er mee te maken hebben. DIe hoef je niet te vermoeien met de term ITIL, maar je moet ze wel uitleggen dat er een verschil is tussen een incident en een service request en daarbij kun je prima die termen noemen.
Dat is wat ITIL zo interessant en belangrijk maakt, het is voor alle lagen in een bedrijf inclusief eindgebruikers.
Wel een veel gemaakte fout bij ITIL, is dat soms gedacht word dat als je ITIL goed wil doen, je *alles* en van a-z moet implementeren. Dat is niet zo. De hele grap van ITIL is dat je alleen die delen in je organisatie implementeert die passen bij en belangrijk zijn voor de organisatie. Daarbij mag je best creatief zijn.
Wij maken bijvoorbeeld wel gebruik van changes, maar voor ons is dat een soort van veredelde long-term TODO list. "Dingen die we ooit willen oplossen." Technisch zijn dat changes, maar lang niet alles maken we een change voor en we maken daarbij ook gebruik van een soort van simplified ITIL proces.
Qua implementatie, wij maken gebruik van iTop CMDB voor al onze incidenten, changes, etc.
https://www.combodo.com/itop-193
Die hebben we bewust in een simplified ITIL mode gezet, omdat full ITIL voor een kleine organisatie veel te complex en omslachtig is. Je word dan geforceerd allerlei complexe proces stappen in te richten en te doorlopen waardoor de tool in de weg gaat zitten. In een vereenvoudige vorm hou je wel de essentie van ITIL, maar zonder de omslachtigheid. (Full ITIL kan wel weer nuttig of nodig zijn bij grotere organisaties waar bijvoorbeeld voor iedere change inderdaad een heel proces met allerlei verschillende mensen die stappen moeten goedkeuren doorlopen moet worden.)
Qua ITIL kennis: In principe heb je genoeg aan dit boek om de basis te kennen:
https://www.bol.com/nl/p/...-itil-v3/1001004005676864
Een basis cursus is altijd wel handig, zoals gezegd, al was het alleen al om termen te kunnen plaatsen en te begrijpen waarom bepaalde dingen op een bepaalde manier lopen. (En waarom je dus geen incident moet aanmaken als je behoefte hebt aan nieuwe software op je PC. Dat is voor de gebruiker een service request.)
Zie ook:
Wikipedia: Information Technology Infrastructure Library
Wat ook nuttig is, is een klein beetje kennis van Prince2 (projectmanagement):
https://www.bol.com/nl/p/de-kleine-prince-2/1001004006832477
WikiPedia:
Wikipedia: PRINCE2
Ná Scaoll. - Don’t Panic.