Anoniem: 290231 schreef op maandag 09 februari 2009 @ 03:33:
[...]
Het begint eindelijk duidelijk te worden. Ik ben tevens nog even aan t googlen geweest en kwam dit tegen:
There are three ways that HDMI can routinely carry audio :
[...]
2. Multichannel PCM
[...]
2. Is supported by nVidia 8200/8300/9300 & 9400 on
-board graphics and ATI 4xxx series graphics. This is lossless for 48kHz/16bit audio but Windows downsamples higher sampling rates or bit depths to 48k/16bit.
[...].
Dus wat er eigenlijk gebeurd als ik het goed heb, word het True
-HD of DTS HD audio bestand gedownsampled naar LPCM 7.1. (wat volgens mij na nog meer googlen niet heel erg veel uitmaakt met True HD of DTS HD, klopt dit?) Kortom een dure geluidskaart is nodig voor het HD audiostream over HDMI.
Kortom: de 8200/9300/9400 chipset kan alleen LPCM via HDMI uitsturen en niet de HD varianten.
Afspelen via (L)PCM is niet downsampelen, maar gewoon decoden. Voor losless formaten is dit hetzelfde als unzippen. Bij niet losless formaten doet een goede decoder (ffdshow audiodecoder) dat net zo goed als de duurste receivers. Dat windows dit zou downsampelen naar 48k/16bit is niet correct, windows sampeled naar het formaat dat je bij afspeelapparaten hebt gekozen, kies daar 96 KHz en je hebt voor 48KHz en 96KHz geen resamplingsfouten. Decoders downsampelen protected media wel naar 48KHz/16bit (en windows sampeled dat dan weer naar het gekozen formaat), maar als je zelf de streams uit een Blu
-ray trekt en omzet naar LPCM heb je hier geen last van. (unprotected)
Verder zie ik nogal wat discussies over het vloeiend afspelen van media. Haperingen worden over het algemeen veroorzaakt door diverse oorzaken:
- Films die zijn opgenomen met 24 beelden per seconde waarbij de beweging te groot is om onze ogen te foppen.
- Decoder niet snel genoeg.
- Niet lineair verschil werkelijke beeldscherm frequentie en frames in film.
- Clock verschillen audio/video/scherm.
Oplossingen:
1) Hier kun je niets aan veranderen, de filmer had hier rekening mee moeten houden bij het maken van de film. Een oplossing is het maken van tussenliggende frames, iets wat Pioneer en de duurdere Panasonic tv's doen. Windvd schijnt dit ook te kunnen.
2) Andere decoder/renderer/hardware offloading/snellere cpu gebruiken.
3) Zet de frequentie van je videokaart gelijk met de media of in een zo goed mogelijke vermenigvuldiging (reclock lost de kleine verschillen die je dan over hebt wel op. 23,976<24). Let hierbij op dat het scherm sommige frequenties misschien wel kan weergeven via een pulldown methode (voorbeeld 24p op Panasonic 7 en 8 serie), dan is de werkelijke frequentie nog steeds niet correct. Mijn beamer heeft gelukkig native ondersteuning zonder pulldown en ik gebruik RunEvent.vbs met Reclock Filter welke de frequentie naar 24Hz veranderd bij 24p en naar 50Hz voor PAL en 60Hz voor NTSC.
4)De standaard reference clock van Directshow is de Microsoft sound renderer, dit terwijl voor echt vloeiende beelden beter de clock van video gebruikt had kunnen worden. Verder staan niet alle clocks in je pc echt gelijk. Oplossing voor beide is Reclock Filter, deze kan de pitch van de audio aanpassen (of nog beter audio timestretching gebruiken).
Hiernaast kun je nog tearing en vsync (wanneer deze op hetzelfde moment als het aanmaken van een frame valt) problemen hebben, deze zijn op te lossen door EVR renderer, Mediaplayer Classic HomeCinema of Reclock Filter VSYNC tools te gebruiken.
Reclock filter werkt niet correct met Vista Media Center en niet op 64bit (wel op een 64bit OS, zolang de player 32bit is. Reclock filter werkt niet zo precies bij hardware offloading. Reclock filter werkt alleen goed met SPDIF als de frequentie een exacte waarde of vermenigvuldiging is. (voorbeeld 59,94 Hz bij NTSC) Dit omdat bij SPDIF het alleen mogelijk is een pakket te droppen of repeaten en dit maar erg minimaal kan zonder dat dit hoorbaar is. (24p op 25 of 50Hz vloeiend weergeven is dus niet mogelijk met SPDIF, 23,976 op 24 of 60Hz dus wel, echter heb je bij 60Hz wel weer andere problemen door de 2,5x).
Lipsync (audio loopt niet geheel synchroon):
Als je geluid niet door je weergave apparaat (Tv/Beamer etc) gaat maar direct naar een versterker dan krijg je een vertraging in je video doordat het weergave apparaat het signaal eerst verwerkt. HDMI 1.3 apparatuur lost dit op door vanaf het weergave apparaat de vertraging door te geven aan de versterker. PC's doen dit niet (ook niet via HDMI 1.3). Dit kun je handmatig doen als je versterker audiodelay ondersteunt. Met de hand de delay bijstellen is bijna niet te doen. Je kunt een crt monitor als tweede scherm aansluiten en een timer op beide schermen draaien. Door nu een foto te maken waar beide schermen op staan kun je de vertraging berekenen. Let wel dat de vertraging vaak anders is op verschillende resoluties, je zou verschillende delay's onder verschillende usermodes kunnen zetten als je versterker dit kan. Verschillen kleiner dan 20ms zijn niet waar te nemen. Mocht het verschil tussen de resoluties dus kleiner zijn dan kun je ook een gemiddelde nemen. Sommige imageprocessors (Pixelworks) zijn zo snel dat ze nauwelijks meer dan 20 ms kosten.
Mocht je versterker zelf een scaler hebben dan kun je deze ook voor het upscalen gebruiken waardoor er geen verschil meer in de delay tussen de verschillende resoluties zit. Zo is 1 delay zetten voldoende.
Lage zwartwaardes/overbelicht beeld in MediaPortal:
16
-235
-> 0
-255 fix
[
Voor 56% gewijzigd door
|sWORDs| op 10-02-2009 22:11
]