Hertog schreef op woensdag 09 juli 2008 @ 22:55:
[...]
Heb je een bron voor de wettelijke waarde van deze 'wil'? Ik weet dat dit in het Otto-verhaal ook speelde, maar daar werd dacht ik ook gezegd dat de consument had kunnen weten dat Otto nooit de tv had willen verkopen voor dat bedrag. Hier is dat niet het geval.
Ik noem toch het artikel? 3:33 jo. 6:217 lijkt me toch wel duidelijk? Je hebt een wil nodig voor een rechtshandeling.. Hoe jij tot de conclusie komt dat dat hier niet het geval zou zijn vraag ik me af. Zeggen dat de wil er niet was, is in principe snel gedaan, het probleem ontstaat wanneer de tegenpartij zich op 3:35 beroept. Om deze reden heeft het beroepen op een ontbrekende wil vaak geen effect. Of 25% prijsverschil nog een gerechtvaardigd vertrouwen op kan wekken hangt geheel van feitelijke omstandigheden af. De markt, soort aanbieding en product.
[...]
Zo'n beetje iedere webwinkel stuurt tegenwoordig alleen geautomatiseerde orderbevestigingen. Betekent dit dat dan dat geen enkele koop officieel is tot het moment dat je een factuur ontvangt?
Nee, het betekent dat de orderbevestiging an sich niet de doorslag geeft of je je succesvol op 3:35 kunt beroepen.
Twazerty schreef op woensdag 09 juli 2008 @ 23:12:
[...]
Als je in de winkel staat en er staat een prijs van 100 euro bij een 52 inch lcd tv. Dan moeten ze die verkopen voor 100 euro. En een webwinkel is dat bijna hetzelfde. Een krantje is wat anders. In het krantje kun je geen dingen kopen.
En dat klopt dus niet.. (zie verhaal hierboven, sterker nog zie het topic over de Otto-TV).
beany schreef op donderdag 10 juli 2008 @ 09:11:
[...]
Nou, volgens de webshop in dit topic... zou het dus fair moeten zijn dat je iets besteld, betaald en vervolgens een mailtje stuurt 'he! ik dacht gezien te hebben dat het 50 euro kostte ipv 100. Foutje van mijn kant. Geen probleem, maar je zal het mij toch moeten leveren voor 50 euro.'. Klinkt bizar, maar het is gewoon hetzelfde maar dan vanuit de koper.
Nee dus. Geen van beide wegen (een ontbrekende wil kan immers slechts tot een nietige overeenkomst leiden en een beding in de AV werkt in casu slechts ter voordeel van de verkoper) kan leiden tot een prijsvermindering voor de koper.
Zyppora schreef op donderdag 10 juli 2008 @ 09:38:
[...]
Als de wil een product te verkopen er niet is, dan moeten ze dat product al dan niet tijdelijk uit het assortiment halen. Maar da's verder niet relevant, de verkoper wil nog steeds het product verkopen, maar probeert op slinkse wijze klanten te trekken/meer geld los te peuteren.
Het gaat niet om de wil het product uberhaupt te verkopen, het gaat om de wil het aanbod zoals het aanvaard is gedaan te hebben. Dus verkopen voor een bepaalde prijs onder bepaalde voorwaarden. Jouw redenatie snijdt geen hout.
[...]
De wil is er wel, zie hierboven. En geautomatiseerd of niet, een bevestiging is een bevestiging. Als de webshop dat niet als officieel ziet, dan moeten ze geen geautomatiseerd systeem gebruiken maar elke order handmatig bevestigen.
Je begrijpt het wettelijk systeem niet. Zie mijn uitleg hierboven.
[...]
IANAL, maar m.i. klopt die AV dan gewoon niet. De verkoper behoudt zich het recht voor de prijzen te verhogen -nadat- een koopcontract is aangegaan en deze is bevestigd? Wordt nog een mooie boel. 'Ja sorry hoor, maar de prijzen zijn gestegen en we sturen uw TV niet op voordat uw naast de in de webshop vermelde prijs van 1500 euro nog eens 500 euro extra betaalt.' Op de orderbevestiging staat het product en het bedrag dat gemoeid is met de koopovereenkomst. Zo simpel is het nu eenmaal.
YANAL, ik noem notabene het wetsartikel waarin je het na kunt lezen en toch wil je er over in discussie?
[...]
Als dat de conclusie is, ben je als consument dus gewoon overgeleverd aan de genade van de verkoper. Fijne gedachte. Ik had onmiddelijk voor overeenkomst ontbinden gekozen. Dit is geen manier van zakendoen.
Toch wil ik de TS op het hart drukken een rechtswinkel binnen te lopen en informatie te vragen. Die kunnen hem toch een stuk verder helpen.
Niet gelijk zo melodramatisch, je bent als consument simpelweg overgeleverd aan hetgeen je zelf overeengekomen bent. Niet meer dan logisch is dat een winkel niet gebonden zou zijn indien ze juridisch gezien nieteens een overeenkomst hebben gesloten bij een ontbrekende wil.
Vooral een rechtswinkel bellen, zij hebben vast een ander BW

Erkens schreef op donderdag 10 juli 2008 @ 09:51:
[...]
Volgens mij gaat dat niet over deze overeenkomst, want dat zou betekenen dat ze na levering alsnog om een prijsverhoging kunnen vragen

Ik denk dat dit gaat over bijvoorbeeld abonementen etc.
Het gaat gewoon over een overeenkomst - dus ook deze. Het houdt inderdaad in wat jij als gevolg ziet. Niet zo raar als je dat overeengekomen bent...
Oscar Mopperkont schreef op donderdag 10 juli 2008 @ 10:01:
[...]
Is natuurlijk nogal een aanname. Het zal niet de eerste keer zijn dat de AV niet correct ter hand worden gesteld. Kleine moeite bij een webshop om het goed te doen, maar als ik TS was zou ik iig nog even het bestelproces van de site doorlopen om te kijken hoe en wanneer je de AV hebt voorgeschoteld gekregen.
Nou dat het een aanname is valt op zich best mee... De tijd dat het onduidelijk was hoe digitale AV's ter hand gesteld moeten worden hebben we al enige tijd verlaten. Maar goed, inderdaad; ik kan het niet uit de casus op maken, vandaar ook mijn antwoord onder voorbehoud van de twee voorwaarden dat de AV deel uit maakte van de overeenkomst en dat ze correct ter hand gesteld waren. In casu is dat inderdaad
your only ticket out.
EnsconcE schreef op donderdag 10 juli 2008 @ 10:08:
[...]
Volgens mij, en daar heb ik nu even geen bewijs voor, geldt de prijs die naar alle redelijkheid als goed aangenomen kan worden. Stel dat een hd lcd verkocht wordt voor 99 euro dan kan een winkel achteraf de prijs wijzigen en de koop overeenkomst ongeldig laten verklaren. Bij dit bedrag (316 naar 235) zou het om een stunt kunnen gaan en zou de TS juist niet aan het kortste eind trekken. Het is nog een redelijk aanneembare prijs.
Stel dat de webwinkel aan het langste eind zou trekken dan zijn zij in staat elke keer achteraf een paar euro's bij het bedrag op te doen. Niet wenselijk en volgens de wet ook gedekt dunkt me.
Je moet het Otto TV verhaal onderscheiden van het verhaal over de bepaling in de AV:
Bij de Otto TV ging het erom dat otto zich beriep op 3:33 BW; er zou geen sprake zijn geweest van een juridisch aanbod nu de wil bij otto nooit bestaan heeft de TV zo goedkoop te verkopen. De "klanten" beriepen zich op 3:35 BW. Wat er kortgezegd op neerkomt dat zij zich beriepen op een gerechtvaardigd vertrouwen in het bestaan van die wil aan de kant van Otto met als gevolg dat Otto alsnog gehouden is die TV's te leveren. In die betreffende zaak trok Otto - gezien het prijsverschil, de markt, het product etc - aan het langste eind. Dat er een geautomatiseerde orderbevestiging was deed daar niets aan af. Hoe het antwoord op die vraag in de casus van de TS (bij een prijsverschil van 25%) zou liggen hangt af van de omstandigheden, daar kan je over discussieren.
Waar de TS echter aan ten onder gaat is niet bovenstaande verhaal, maar simpelweg het beding in de AV wat zegt dat de verkoper de prijs kan verhogen en dat de koper dan kan ontbinden. Zo een beding maakt - naar ik aan neem - deel uit van de overeenkomst door aanvaarding daarvan en is correct ter hand gesteld. De feitelijke inhoud van het beding staat op de zwarte noch op de grijze lijst. Aan de eisen van zo een soortig beding om niet op de zwarte lijst te staan wordt immers voldaan. Je zou nog kunnen zeggen dat het onder de algehele -open- norm van onredelijk bezwarend zou staan, maar dat zou vrijwel zeker geen stand houden ivm a contrario redenatie vanuit de zwarte lijst. Het antwoord is dus vrij simpel; verkoper beroept zich op een bedongen recht van prijsverhoging. Dat heeft de TS dus te aanvaarden, simpelweg omdat hij partij is bij die overeenkomst.
[
Voor 16% gewijzigd door
Anoniem: 63813 op 10-07-2008 10:27
]