Fuzzillogic schreef op dinsdag 10 april 2007 @ 17:13:
Het aangeven van welke versie specs er gebruik is gemaakt bij het opstellen van een document is juist handig. Al was het maar zodat de browser zou kunnen aangeven "hey misschien moet je me eens updaten, want dit gaat me boven m'n pet". Zo kun je meteen ook de semantische/syntactische verschillen tussen de versies afvangen, en waar nodig anders verwerken. Specificaties zijn niet altijd perfect, in een latere versies worden vaker correcties of wijzigingen doorgevoerd. Met een version-tag zou een browser zich daarop kunnen instellen.
http://lists.w3.org/Archi...ic-html/2007Apr/0279.html
http://lists.w3.org/Archi...ic-html/2007Apr/0319.html
En probeer voor de gein maar eens rond te surfen met IE4 of zelfs IE5.0 - op het moment dat je merkt dat je browser het niet meer aankan is het wellicht gewoon tijd voor een update van je browser. Common sense heet dat en versioning zal daar weinig tot geen verbetering in brengen

<tbody /> is optioneel. Toegegeven, het kan rare zaken opleveren als je "table > tr" als CSS selector gebruikt, maar ik heb het nooit als probleem ervaren.
In XHTML is je DOM-tree ook anders als je TBODY weglaat, en zo zijn er nog veel meer zaken die toch net even anders zijn in XHTML (met XHTML mimetype) ivt HTML en waar menig 'slap-on-that-XHTML-DTD-because-it-is-newer-and-better' amateur geen weet van heeft (
XHTML is not for Beginners ) - dat is uiteindelijk ook een reden waarom XHTML nooit goed van de grond is gekomen: iedereen is HTML gewend en XHTML blijkt dan toch net te ingewikkeld te zijn (ja, niet simpeler maar juist ingewikkelder).
Dat <br /> ziet er misschien 'vreemd' uit, maar het dient een hoger doel: het houdt het simpel. Immers elke tag dient afgesloten te zijn. GEEN uitzonderingen. Bovendien lijkt het mij een kwestie van gewenning.
Ik vint dat ook wel wat ja, d of t is ook maar lastig dus doen we alles maar +t - dat went ook wel

Door de compatibiliteit zo hoog in het vaandel te houden blijven de 'mindere zaken' uit voorgaande sites maar resources opslurpen. En waarom? Dat je met Opera 11 ook nog gewoon HTML4-pagina's wilt bekijken lijkt me niet meer dan logisch, maar er zijn andere oplossingen dan "backwards compatibility" te verzinnen om dat op te lossen.
Doe een voorstel naar de HTML WG zou ik zeggen. Ik denk echter dat als je de mailinglist zo doorleest je genoeg argumenten zal vinden waarom andere oplossingen juist niet ideaal zijn.
Kijk al naar de XML-parser in Opera. Die staat al volledig los van de tag-soup-parser.
Omdat XHTML mode compleet anders is dan HTML mode ja; precies wat Hixie zelf al aangeeft (ik neem aan dat je weet wie dat is): we hebben al 4 verschillende parsing-modes, meer hoeft daar niet bij omdat dat het alleen maar nog complexer maakt.
Meuk zoals document.write werken dan ook niet meer, omdat dat de concepten van XML ondermijnt. Ik vind dat werkelijk een goede zaak.
Dat is inherent aan het feit dat XML niet echt met fragments overweg kan, en dat is echt geen goede zaak.
Enfin, ik ben ervan overtuigd dat de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen. Dat is vaker gebleken: het scheiden van structuur en uiterlijk middels CSS is een extra gedachtestap, welke niet altijd makkelijk is voor beginnende devvers. De voordelen van CSS hoef ik niet uit te leggen.
Ik ben het met je eens dat een aantal zaken in de huidige specificaties best wel het predikaat 'deprecated' mogen krijgen (inline style en eventhandlers bijvoorbeeld), maar an sich is dat een algemene kwestie, namelijk die van good vs bad practices, en dat is niet iets dat XHTML echt afdwingt of onmogelijk is in HTML.
[...]
Een hack is het gebruiken van de mogelijkheden op andere manier dan de ontwerper voor ogen heeft gehad. Al die demo's op MSX, C64 bestaan voor een belangrijk deel uit het hacken van de videochip. Soms vonden die hacks ook hun weg naar toepassingen zoals spellen, maar gezien de beperkingen of de omslachtigheid gebeurde dat niet vaak.
Hetzelfde geldt voor het OO-model in JS: het kán wel, het is er gewoon nooit zo voor ontworpen. Het resultaat: beperkingen en omslachtigheid.
Toch knap dat jij weet dat het nooit zo ontworpen is, ik denk namelijk dat javascript juist wel ontworpen is om een flexibele en bijzonder expressieve taal te zijn. Ja, JS2 geeft je straks bijvoorbeeld 'private' en 'public' maar dat is uiteindelijk enkel syntax suiker. Ik zou zeggen: geef eens wat concrete voorbeelden van wat jij beperkend en omslachtig vindt, wellicht kan ik er dan meer over zeggen. Mijn ervarig is dat dergelijke uitspraken meestal slechts een indicatie zijn dat degene die ze doet nog niet alteveel ervaring met de taal zelf heeft

En ach, ik haalde WA1.0 eigenlijk maar aan als voorbeeld. Het is meer de algehele... beperktheid van het hedendaagse webplatform dat mij begint te vervelen. Een date-picker maken? Idealiter zou ik verwachten dat je daar een custom tag voor in je XHTML gooit, binnen je eigen namespace. <fuzzi:datepicker startdate="current" range="false" /> Je browser roept vervolgens het custom-made componentje aan dat de datepicker verder rendert (bijv. mbv SVG) en regelt. Dus eigenlijk: gewoon netjes met drop-in componenten werken.
Ik werk zelf al aardig component-based, maar dan in javascript welke ik unobtrusive koppel aan een stukje markup. Hoe is dat anders dan wat jij voor ogen hebt dan?
Dat het niet zo flexibel is, daar kan ik inkomen, het is immers 10 jaar oud (HTML4, CSS). Alleen dat ze er nauwelijks iets aan verbeterd wordt, daar snap ik niets aan.
Daarom is ook de WHATWG uiteindelijk opgezet en heeft op eigen initiatief drafts opgesteld voor een opvolger van HTML (en vergeet ook WebForms niet) en is W3 nu eindelijk ook wakker geschud. Er wordt dus wel degelijk aan gewerkt.
Wat ik zou willen zien: de voordelen van een gestandaardiseerde maar uitbreidbare mark-up-taal (XHTML), gecombineerd met een krachtige standaard widgets-set (bijv. Swing), programmeerbaar met een uitgebreide, volledig OO-gerichte taal (Java), maar wel met de absolute vrijheid van het 'surfen'. (dus geen WebStart-achtige zaken, hoewel ik webstart al een bijzonder goed alternatief vind voor bijv. e-mailclients.)
Wat wellicht iets voor jou is is misschien wel
Google Web Toolkit - ideaal voor serverside programmeurs die liever niet hun vingers vies maken aan simpele clientside zaken

Pff wat een verhaal

En nu is de topic-title ook weer fout. Het is niet zozeer HTML vs XHTML, maar meer "keep the legacy" vs "let's start over"

Ik zal even een betere titel verzinnen

(edit: zo beter?)