Toon posts:

LNX FAQ

Pagina: 1
Acties:
 • 13.994 views sinds 30-01-2008

 • Pim.
 • Registratie: Mei 2001
 • Laatst online: 28-05 17:57

Pim.

Aut viam inveniam, aut faciam

Topicstarter

NOS FAQ:

Inhoudsopgave
« · ^

Welke Linux distributie moet ik nemen
'If I had a nickel for every time I was asked "Which is the best Linux distribution?," Im sure I'd be just as wealthy as our friend Bill Gates. Its not that I dont like helping a prospective Linux user, but there are difficulties to answering a question like that, which almost seems to be rhetoric these days. No single distribution is right for everyone, and that might just be one of the things that makes Linux so great.'

- Patrick Mullen.Met deze vraag zit iedereen die met Linux begint.
Net als met de keuze van een OS is dit afhankelijk van jouw eisen. Wij kunnen daarom op deze vraag geen eenduidig antwoord geven. Wij geven hier een overzicht van de distributies, en voor welke soort gebruikers deze distributies het meest aantrekkelijk zijn.

Er zijn vele honderden Linux distributies, het is voor de beginner daarom moeilijk om overzicht te krijgen en een keuze te maken. Dat Linux verkrijgbaar is in de vorm van zoveel verschillende distributies is zowel een nadeel als een voordeel. Voor iedere groep gebruikers is er wel een Linux distributie te vinden. Of jij nou een distributie voor de desktop wilt of voor een server, voor een nieuw systeem of voor een systeem van 10 jaar oud, het kan allemaal. De website Distrowatch brengt nieuws over veel Linux distributies en BSD, geeft informatie over distributies en houdt de populariteit van de verschillende distributies bij. Om een indruk te geven welke distributies populair zijn voor welke gebruiksdoeleinden, volgt hier een korte opsomming.

Indien je na het lezen van deze tekst nog steeds geen keuze kan maken over welke distributie je wilt gaan gebruiken, is het raadzaam om even de search te gebruiken en te zoeken naar "Het grote (welk OS jij wilt, bijvoorbeeld linux distro) topic deel X" topics door te lezen. Je kunt in die topics specifieke vragen stellen.
Ok de opsomming


Distributies voor de desktop


Ubuntu, Mandriva, SUSE en Fedora zijn bekende distro's. Allemaal zijn ze primair gericht op de desktop, maar ze bieden ook de optie aan voor een kale installatie indien je deze distributies op een server wil gebruiken. Deze distributies zijn erg geschikt voor de beginner, het gebruiksgemak is gelijk aan dat van Windows, zo niet beter. Als jij een beginner bent of als je graag wilt dat het gewoon werkt, zonder veel gedoe, dan zijn deze distributies voor jou.

LiveCD distributies

Een LiveCD is een CD, DVD of eventueel een USB key met een Linux distributie er op. Een LiveCD laat de harde schijf ongemoeid en installeert niets, het intern geheugen van de PC wordt gebruikt. Omdat deze LiveCD's niets installeren zijn deze handig om Linux mee uit te proberen, met Linux te werken wanneer het niet mogelijk is om het permanent te installeren op de harde schijf of om een Windows installatie te redden. LiveCD's zijn echter wel wat trager dan een distributie die permanent is geinstalleerd omdat ze dus alleen het RAM geheugen kunnen gebruiken en omdat elke keer wanneer een LiveCD opstart de hardware weer opnieuw geconfigureerd moet worden. Er zijn LiveCD distributies die ook de optie bieden om permanent op de harddisk te installeren, en er zijn normale distributies die ook een LiveCD versie hebben. LiveCD's zijn trouwens niet alleen beperkt tot Linux distributies, er zijn er ook die gebaseerd zijn op de BSD's en andere OS's. Populaire Linux LiveCD distributies zijn Damn Small Linux, Knoppix en SLAX

Distributies voor de geavanceerde gebruiker

Debian, Slackware, Arch Linux en CentOS zijn goede kandidaten. Dit zijn meer "doe-het-zelf" distributies, ze zijn meer basic en je hebt meer kennis nodig dan voor de desktop distributies. Veel distributies in deze categorie zijn ook populair voor gebruik op servers. Als jij graag zelf wat meer controle wilt hebben, dan zijn deze distributies voor jou.

Distributies voor de fanatiekeling

Wil je echt leren hoe Linux in elkaar steekt en nog meer controle hebben over jouw distributie, dan is Gentoo een populaire keuze. In Gentoo wordt alle software zelf gecompileerd indien je dat wenst, maar als jij alles zelf wilt compileren is het wel te adviseren om een redelijk krachtige PC te gebruiken, anders duurt compileren erg lang. In principe kan een beginner ook met Gentoo aan de slag, omdat de documentatie van Gentoo erg goed is, maar je moet dan wel bereid zijn veel te leren en veel tijd te investeren. Ook is er Linux From Scratch, dit is eigenlijk geen distributie. Het is documentatie met instructies hoe je zelf een werkend Linux systeem kan bouwen uit broncode. Het kost heel veel tijd, maar het is wel erg leerzaam.

« · ^

Wat voor hardware heb ik nodig om Linux te kunnen draaien?
Linux en de andere Unix'en zijn te gebruiken op zeer veel verschillende hardware, variërend van embedded systemen met 4 MB RAM en de CPU-power van een rekenmachine tot supercomputers. De eisen die aan de hardware gestelt worden zijn dus afhankelijk van wat jij met een computer wilt doen.

Een zeer oude 486 is voldoende als jij bijvoorbeeld die machine wilt inzetten als router voor jouw thuisnetwerk en het niet erg vindt om met de command line te werken. Voor de modale thuisgebruiker die met een moderne Linux distributie voor de desktop wil werken is een gemiddeld systeem of zelfs een al wat ouder systeem prima. Een Pentium 3/Celeron of Athlon/Duron met 256 MB RAM is voldoende. Als je een oudere PC hebt waar je Linux op wilt installeren, ben je vaak gebaat bij een geheugenupgrade als je toch graag GNOME of KDE wilt gebruiken op een oude PC, 256-512 MB is een leuke hoeveelheid. Voor weinig geld scheelt dit veel performance.

GNOME en KDE zijn de populairste desktops, maar zij stellen in verhouding met andere desktops en windows managers de hoogste eisen aan de hardware van een PC.

Of Linux goed werkt op jouw hardware is natuurlijk niet te beantwoorden in deze FAQ omdat er zoveel verschillende hardware is. Over het algemeen zal Linux goed werken, soms heb je pech en moet je misschien wat moeite doen om het alsnog te laten werken, en in een zeer sommige gevallen werkt hardware misschien helemaal niet.

Daarom is het verstandig om voordat je een nieuw systeem/hardware koopt, eerst te zoeken op het internet naar ervaringen van anderen met de werking van de betreffende hardware onder Linux. Op het internet zijn er websites te vinden die informatie geven over de compatibiliteit van Linux distributies.

Handige links om uit te zoeken wat supported is en wat niet:

Ook kunnen de websites van distributies informatie geven over de compatibiliteit met hardware en de gemakkelijkste methode om naar informatie te zoeken is natuurlijk zonder twijfel Google.

Wanneer je zelf onderzoek hebt gedaan en daarna je nog steeds problemen hebt met hardware die dienst weigert, probeer dan eens op het forum, mailing list of IRC kanaal van de maker van de distributie die je gebruikt (of op dit NOS forum natuurlijk)om hulp te vragen.

« · ^

Waar kan ik algemene informatie vinden over Linux?
Een paar algemene links, je kunt er met Google vast nog wel meer vinden:

« · ^

Linux is gratis te downloaden, maar kan ik ook ergens een CD kopen?
Om te beginnen bezorgt Ubuntu zelfs geheel gratis cd's bij je thuis. Verder zijn de bekende distributies met handboek en al in de winkel te koop, maar dan ben je meestal een aardig bedrag kwijt (~ EUR 50). Daar staat tegenover dat je dan wel alles netjes compleet op CD (soms zelfs ook DVD) hebt staan, en vaak recht hebt op telefonische en email support. Bovendien is een goede handleiding best handig als je net begint!


Op kooplinux.nl en munnikes.nl kun je tegen een kleine vergoeding CD's kopen van de meeste gangbare distributies (en ook FreeBSD CD's) - uiteraard zonder de handboeken en support!


We hebben alleen positieve verhalen gehoord over de betrouwbaarheid van deze 'bijverdieners', maar uiteraard kunnen wij geen garanties geven.


« · ^

FreeBSD, DragonFlyBSD, NetBSD, OpenBSD... wat is nu het verschil?
Deze besturingssystemen stammen alle af van BSD (de Berkeley Software Distribution) en lijken qua gebruik aardig op elkaar, maar er zijn ook verschillen:

 • FreeBSD: wordt vaak gezien als de concurrent van Linux op servergebied. Qua software en hardwareondersteuning iets verder gevorderd dan de andere twee.
 • OpenBSD: staat bekend om zijn secure-by-default policy.
 • NetBSD: staat bekend om zijn portabiliteit. Dat wil zeggen: het draait op tientallen architecturen, waaronder i386.
 • DragonFlyBSD: een fork van FreeBSD met een sterk gewijzigde kernel.
« · ^

Ik wil Linux graag proberen, maar wil Windows niet kwijt! Hoe krijg ik dat naast elkaar geinstalleerd?
Het beste kun je met een programma als Partition Magic of GParted wat ruimte van je Windowspartitie afhalen zodat er een blok vrije ruimte overblijft waar Linux op kan. Er is geen minimum, maar om fijn (grafisch) te werken is het aanbevolen om minimaal 3 GB te nemen (5 GB is nog beter).
Kies er tijdens de installatie van je Linuxdistributie voor om Linux je vrije diskruimte in te laten nemen. Zo staan Windows en Linux keurig netjes naast elkaar. Met de bootmanager GRUB kun je ervoor zorgen dat je kunt kiezen welk OS gestart moet worden bij het aanzetten van je computer. Veel (zo niet alle) moderne distributies zorgen ervoor dat GRUB geheel automatisch geïnstalleerd wordt.

Als je een compleet nieuwe installatie doet met Windows en Linux, maak dan alleen een partitie voor Windows en laat de rest van de schijf leeg. Installeer eerst Windows op de eerste partitie, en laat daarna Linux de rest van de schijf pakken en een bootmanager installeren. Andersom werkt minder handig, omdat Windows ongevraagd de Master Boot Record weer overschrijft en je een rescue/live CD moet gebruiken om GRUB terug te zetten.

« · ^

Ik zie mooie screenshots, maar bij mij ziet Linux ziet er heel anders uit! Hoe verander ik dat?
Hiervoor is een beetje achtergrondinformatie wel handig. Wat je op je scherm
ziet is niet echt "Linux", omdat onder Linux de grafische interface en het besturingssysteem (de kernel) strikt gescheiden zijn. In feite is Linux alleen de kernel. Daarop draait dan het X Windowing System, dat de grafische hardware ondersteunt en je scherm aanstuurt. Daar bovenop draait weer een Window Manager: een stuk software dat alle knoppen, titelbalken, windows e.d. tekent en er voor zorgt dat je tussen windows kunt switchen.


Meestal wordt gebruik gemaakt van een compleet Desktop Environment, waarin behalve een Window Manager allerlei handige software bij elkaar is gezet zoals een webbrowser, een filebrowser, een panel ('start menu'), een calculator enz.

Er zijn twee bekende Desktop Environments, [url=>http://gnome.org]Gnome[/url] en KDE. Als je een desktop wilt die ongeveer net zo werkt als Windows, kun je het beste KDE nemen. Je hoeft echter niet per se een compleet Desktop Environment te gebruiken, een losse Window Manager is ook prima mogelijk. Enkele bekende zijn: Xfce, Fluxbox, Openbox, Enlightenment, IceWM, FVWM en Window Maker. Voor de echte minimalist zijn dwm en wmii een must-have.


Kortom: hoe je systeem er grafisch uitziet, bepaal je helemaal zelf. Vrijwel alle distributies leveren zowel Gnome, KDE als een aantal losse Window Managers mee - meestal kun je bij het inloggen aangeven welke je wilt gebruiken. Zowel in Gnome, KDE als de meeste losse Window Managers is de layout ook 'intern' heel erg aanpasbaar! Via het Control Center van KDE of Gnome kun je de grafische layout helemaal aan jouw wensen aanpassen.« · ^

In Windows gebruik ik [programma], wat kan ik hiervoor onder Linux/BSD gebruiken?
Voor eigenlijk alle Linuxsoftware: zoek op freshmeat.net of je lokale Tucows mirror.De tabel hieronder laat steeds maximaal twee programma's per kolom Linux/BSD-programma's zien die je kunt gebruiken om [programma] te vervangen. Deze programma's onderverdeeld in GTK+ (Gnome, Xfce etc.) en QT (KDE) om aan te geven waar zij het best bij passen. De vierde kolom laat zien welke command-line alternatieven er voor [programma] zijn.

WindowsGTK+ QT Commandline
AOL ICQPidgin Kopete, Licq Centericq
AOL WinAmp Audacious, XMMS (oud) Noatun, Kaboodle alsaplayer, madplay
Apple iTunes Listen, Rhythmbox Amarok
Adobe Photoshop The GIMP, PixelKrita
Ahead Nero Burning ROM Brasero, Gnomebaker K3b cdrkit
Google Talk Gaim, GossipPsi Centericq, ekg2
MS Office (Access) OpenOffice.org Base OpenOffice.org Base
MS Office (Excel) OpenOffice.org Calc OpenOffice.org Calc
MS Office (Outlook) Evolution, Thunderbird KMail Mutt, Pine
MS Office (PowerPoint) OpenOffice.org Impress OpenOffice.org Impress
MS Office (Word) OpenOffice.org Writer OpenOffice.org Writer vim, emacs
MS Internet Explorer Firefox, Epiphany Konqueror, Opera Links, Lynx
MS Live Messenger Pidgin, emesene Kopete, KMess Finch, Centericq
MS Media Player gMPlayer, gxine KMPlayer, Kaffeine MPlayer
uTorrentDelugeKTorrentrtorrent, ctorrent


Verder kan je voor leuke dingen nog even op Gnomefiles en KDE-files kijken, er zit vast wel wat voor je bij


« · ^

Hoe kan ik mijn (windows-)partities benaderen onder Linux?
Onder Linux kun je partities benaderen, door een partitie aan een directory te koppelen ('mounten').


Met het commando 'cat /proc/partitions' kun je zien welke partities bekend zijn bij het systeem. Zo is /dev/hda1 de eerste partitie op de eerste IDE harddisk (primary master), /dev/hdb2 de tweede partitie op de tweede IDE disk (primary slave), enzovoorts. Als je een 'extra' ATA66/100 controller hebt, worden de harddisks die daar aan hangen verder gelabeld vanaf de letter 'e' (hde, hdf etc.). De harddisks worden dus met een letter, en de partities op een harddisk met een nummer aangegeven.

Een drive kan maximaal 4 primaire partities bevatten (1 t/m 4) en in principe een ongelimiteerd aantal logische stations op een uitgebreide partitie (linux zet het maximum op 63 stations voor ide-drives). De logische stations hebben een nummer beginend met 5 en dan omhoog lopend. Een uitgebreide partitie is op zichzelf weer een primaire partitie, dus als je een uitgebreide partitie met logische stations hebt, dan heb je nog ruimte voor maar 3 primaire partities. Zo wordt de 3e primaire partitie op de 1e drive op de 1e ide-controller: /dev/hda3 en het 2e logische station op de de 2e drive op de 2e ide-controler /dev/hdd6.


Zoals gezegd "mount" je een partitie/device op een directory. Die directory moet dus wel bestaan van te voren! Een goede gewoonte is om alle door jezelf gemounte partities te mounten onder een subdirectory van /mnt. Geef er een voor jezelf duidelijke naam aan. Bijvoorbeeld voor de c-schijf van windows "/mnt/c".


Tot slot is soms het type filesystem van belang. Je kunt support voor allerlei file systems in de kernel laden. Met 'cat /proc/filesystems' kun je zien welke jouw kernel ondersteunt. Meestal kan Linux automatisch detecteren van welk type een partitie is, maar als dit niet werkt kun je het met de optie '-t' aan 'mount' laten weten.


De meest gebruikte filesystems zijn:
ext2/ext3/reiserfs/xfs: linux
vfat en ntfs: windows 9x en windows NT/2K/XP
iso9660: cdrom
smbfs: share via een samba-server/windows-machine
nfs: share via een nfs-server

Een NTFS partitie op je eerste harddisk en partitie (je 'windows C schijf') zou je dus kunnen mounten op '/mnt/c' door in te tikken:
'mount -t ntfs -o ro /dev/hda1 /mnt/c'. Tegenwoordig kan er met ntfs-3g ook geschreven worden naar NTFS partities. Het gebruik van ntfs-3g is gelijk aan mount, de opdrachtregel word dan: ntfs-3g -o rw /dev/sda1 /mnt/sda1, hier staat de rw dus voor read and write. Verder moet je er met 'man mount' wel uit kunnen komen wat de mogelijke opties zijn :)
Een SMB share ("Windows share") kun je ook mounten, als je kernel hier support voor heeft:
'mount -t smbfs //windowscomputernaam/muziek /mnt/muziek -o username=muziek,password=xxxx'

« · ^

Ik wil een programma downloaden, maar moet kiezen uit .rpm, .deb, .tar.gz... wat zijn dat voor bestanden en welke moet ik hebben?
De meeste Linuxdistributies hebben een eigen package manager - de bekendste is die van Red Hat (RPM) - waar die .rpm bestanden (ook wel packages genoemd) bij horen. Een package is een archief (denk aan ZIP/RAR) waarin het programma zit, samen met o.a. documentatie voor dat programma en wat informatie die de package manager nodig heeft.

Een package manager is een programma dat er kortweg voor zorgt dat een package op een goede manier geïnstalleerd en verwijderd kan worden. Daarbij houdt het rekening met libraries/programma's die de package nodig heeft om goed te kunnen werken (de zogenaamde dependencies), voorbeeld: Firefox heeft XOrg nodig. Als je XOrg niet geïnstalleerd hebt, zal RPM dus weigeren Firefox te installeren todat je XOrg installeert.
Nu is er een aantal package managers in omloop: RPM voor (bijvoorbeeld) Red Hat, Fedora, CentOS, SuSE en Mandriva, DPKG (met als front-end apt-get) voor Debian, Ubuntu, Knoppix en pkgtool voor Slackware en VectorLinux.
.rpm-bestanden horen bij RPM, .deb-bestanden bij DPKG en .tgz bestanden soms bij pkgtool, maar dit kunnen ook gewoon 'algemeen' ingezipte bestanden zijn. Als je dus een programma wilt downloaden, zal je het soort package moeten nemen dat waar de package manager van jouw distributie mee overweg kan.

Nu is het vervelende dat bepaalde programma's bijvoorbeeld alleen in RPM-formaat komen. Wil je dat toch op je Debian of Slackware systeem installeren, dan is er het programmaatje 'alien' wat kan converteren tussen de verschillende packageformaten.Meestal staan alle programma's die je nodig hebt trouwens al op de CD van jouw distributie. Maar als je een nieuwere versie wilt hebben, moet je daar soms wat meer moeite voor doen.« · ^

Hoe installeer ik software onder Linux?
Met behulp van de package manager die bij jouw distributie is geleverd, en de CD's met software pakketten (natuurlijk staan op het internet vaak nieuwere versies). Nu hoor ik mensen roepen: package manager!? De nieuwste packages voor mijn distributie zijn al 3 maand oud, dus da's praktisch antiek! Waarom zou je dat gebruiken? RPM zuigt, deb is voor mietjes en echte mannen compileren toch van source! Juist... Niet dus. Het schijnt de laatste tijd nogal in de mode te zijn om zo snel mogelijk je nieuwe Linux-installatie om zeep te helpen met random van-source-gecompileerde pakketjes. Sommige werken niet meteen, dus installeer je ze nog een keer op de goede lokatie, en na een tijdje ligt je hele systeem in de soep.
De oplossing is simpel: gebruik een goede package manager. De twee bekendste zijn RPM en DPKG. RPM (RedHat Package Manager) wordt gebruikt in o.a. RedHat, Suse en Mandrake. DPKG (Debian Packager) wordt o.a. gebruikt in Debian en Xandros.

De voordelen van package managers zijn legio.

Er is een gecentraliseerde lokatie die bijhoudt welke packages zijn geinstalleerd, het is mogelijk om met een muisklik packages te (de)installeren, en meestal hoef je zelf niet te compileren maar kun je pre-compiled packages gebruiken.
De meesten houden ook automatisch system dependencies bij, sommigen hebben een automatische update functie, etcetera. Het bespaart je een grote rotzooi en bovendien enorm veel tijd.

Belangrijk: kies één package database, en gebruik deze zoveel mogelijk (en voorkom dus de install-from-source!). Gebruik nooit meerdere package databases door elkaar heen.

Gelukkig is dit ook vrijwel onmogelijk. Bovenop deze package database draai je vaak een package manager. Bij DPKG is dit vrijwel altijd Apt, bij RPM varieert dit. Sommigen gebruiken Apt-rpm, anderen YUM, en weer anderen gebruiken de bij-de-distro-geleverde tool (bv. up2date, urpmi, YAST).
Meerdere package managers is geen probleem, zolang je het maar bij één database houdt! . Voor Apt/YUM geldt daarnaast dat je overal op internet grote en kleine repositories zult vinden (zowel voor RPM als DPKG), dus een beetje zoeken kan vaak geen kwaad.
Moet je alsnog van source compileren, probeer dan altijd eerst te kijken of er al ergens anders pakketjes bestaan, kijk of de tarball package-build-from-source ondersteunt (bv. rpmbuild -tb bla-X.Y.Z.tar.gz) of probeer desnoods zelf je eigen pakketjes te maken. Een handig hulpmiddel daarbij is bv. checkinstall.

Als dit allemaal niet voldoet, installeer dan je eigen van source gecompileerde dingen in '/opt' (door './configure --prefix=/opt/naamvanpakket' te gebruiken), zodat je het ook weer kunt verwijderen zonder dat de rest van je systeem meteen aan puin ligt.

RPM links
Fedora (Apt/YUM repository) - http://www.fedora.us/
FreshRPMs - http://www.freshrpms.net/
livna - http://rpm.livna.org/
PBONE.NET - http://rpm.pbone.net/
RPM finder - http://www.rpmfind.net/

DPKG links
Debian - http://packages.debian.org/
Ubuntu - http://packages.ubuntu.com/
- http://www.getdeb.net/

HOWTOs over hoe je je eigen packages maakt zijn met google wel te vinden. Ook de manual page van jouw distributies' package manager (rpm, dkpg, pkgtool), of de handboeken bij je distributie kunnen hier goed van pas komen.

« · ^

Draaien Windows programmas onder Linux?
Ja en nee. Linux kan niet zomaar Win32 executables (programmas dus) draaien. Wel is er een project genaamd Wine dat een alternatieve implementatie van de Win32 API probeert te realiseren. In normaal Nederlands: het doel is de Windows omgeving zo goed mogelijk na te maken, zodat zoveel mogelijk Windows programma's op Linux draaien.
Nu klinkt dat natuurlijk leuk, maar in de praktijk werkt dit niet altijd even perfect. Als je per se een Windows programma onder Linux wilt draaien, loont het zeker de moeite om Wine eens te proberen.

Ook kun je eens VMWare proberen. VMWare gebruiken heeft één groot nadeel en dat is dat je een hele Windowsinstallatie mee moet zeulen om je favoriete programma te kunnen draaien. Dit komt doordat VMWare een heel computersysteem nabootst (wat ook met een snelheidspenalty komt). Het grote voordeel van virtualisatiesoftware als VMWare is dat je praktisch alle Windows programma's kunt draaien, op software die specifieke hardware vereist na dan. Naast Windows kun je natuurlijkook hele andere OSen gebruiken in VMWare.
Dan is er ook nog VirtualBox. VirtualBox is een stuk sneller dan VMWare, maar is helaas nog niet zo volwassen, waardoor er op vreemde momenten bugs kunnen optreden of het gast systeem vast kan lopen.

« · ^

Kan ik ook gamen onder Linux?
Natuurlijk, maar van de meeste spellen is geen 'native' Linux versie beschikbaar. Het gebeurt wel steeds vaker dat er ook een Linux-versie van bekende spellen uitkomt, b.v. Unreal Tournament, alles uit de Quake serie, Return to Castle Wolfenstein, Never Winter Nights, enzovoorts.

Maar je Windows spellen zullen waarschijnlijk niet of niet zo goed als onder Windows werken. Het bedrijf Transgaming is al een tijd bezig DirectX spellen beter in Wine (zie vorige vraag) te laten draaien.
Een groot aantal spellen draait hier vrij goed mee, maar je moet niet denken dat elk willekeurig spel het zonder moeite zal doen. Ook is WineX geen free software. Zie verder de pagina van Transgaming om te zien welke spellen ondersteund worden.

Op PenguinPower.nl, linuX-gamers.net, winehq en LinuxGames vindt u meer informatie maar er zijn nog veel meer websites te vinden met Google.

« · ^

Hoe brand ik CD's onder Linux?
Een gebruikersvriendelijk brandprogramma is K3b. Bij de meeste nieuwe distributies is dit standaard wel meegeleverd, en als je geluk hebt is zelfs je IDE brander al goed gedetecteerd. De setup die je de eerste keer dat je k3b opstart moet doorlopen spreekt wat dat betreft voor zich.

Als je CD-brander niet wordt gedetecteerd, kan dat komen doordat je kernel niet de juiste ondersteuning daarvoor biedt. Bij de 2.4.x kernels moet je een IDE brander via SCSI simulatie laten aanspreken, anders werkt hij niet. In de 2.6 kernels zal dit veranderd zijn en kun je een IDE brander wel rechtstreeks gebruiken (al zijn er op dit moment nog geen brandprogramma's die dat begrijpen).

Er van uitgaand dat je een 2.4.x kernel gebruikt, moet je de volgende opties aan hebben staan in je kernel (je kunt deze ook als module laden)
 • ATA/IDE/MFM/RLL support - IDE, ATA and ATAPI Block devices - SCSI emulation support
 • SCSI support - SCSI CD-ROM support
 • SCSI support - SCSI generic support
De hier gegeven opties kun je terugvinden in 'make menuconfig'; hoe je zelf een kernel compileert is te vinden in de Linux kernel HOWTO.

Tot slot moet je bij het booten nog aangeven dat de kernel SCSI-emulatie moet gebruiken voor je CD-brander. Dat kan door in je lilo.conf of grub.conf aan de kernel regel (die regel waar o.a. ook zoiets op staat: 'root=/dev/hdaX') toe te voegen: 'hdd=ide-scsi' (als hdd je CD-brander is). Vergeet in het geval van lilo niet om na het wijzigen van de configuratie het commando 'lilo' te draaien!

Allemaal wat minder makkelijk dan in Windows helaas, maar zoals je ziet
wordt er hard aan gewerkt om dat in kernel 2.6 te veranderen ;)

« · ^

Ik probeer een programma zelf te compileren, maar hij kan sommige libraries niet vinden?
Dan moet je die libraries installeren met de package manager van jouw distributie. Het kan zijn dat je de 'development' versie van een library nodig hebt, in plaats van de 'gewone' versie. De 'gewone' versie bevat de feitelijke library files die programma's bepaalde functionaliteit verschaffen, terwijl de development versies daarnaast allerlei extra bestanden bevatten (zoals C header files bijvoorbeeld) die van belang zijn bij het compilen, maar niet bij het gebruiken van een programma. Daarom worden ze gewoonlijk niet geinstalleerd.

Vrijwel alle distributies bieden development versies aan van de libraries die ze aanbieden. Vaak zijn deze te herkennen aan de toegevoegde "-dev" of "-devel" aan hun naam. Zo heb je bijvoorbeeld om een GTK programma te draaien libgtk nodig, maar om een GTK programma te compilen heb je libgtk-dev of libgtk-devel nodig.


« · ^

Mijn computer is instabiel. Linux of Linuxprogramma's crashen steeds. Wat doe ik er aan?
Het gaat hier om gevallen waarbij onvoorspelbaar is wanneer problemen optreden (dus wanneer het duidelijk niet aan een specifiek programma ligt). Bijvoorbeeld wanneer gcc crasht ('segfault, signal 11') op het compileren van een kernel, en andere programma's ook op de raarste momenten crashen.

Veel voorkomende oorzaken zijn:
 • Brak geheugen en/of overklokken
 • Ook al doet Windows het misschien prima, toch kan het heel goed aan je geheugen liggen. Windows en Linux gebruiken namelijk verschillende schema's om geheugen toe te wijzen. Windows begint vooraan in je RAM, Linux juist achteraan. Stel dat er dus achteraan je RAM een 'slechte' plek zit, merkt Windows dat waarschijnlijk bijna nooit, maar Linux vertoont meteen kuren. Voor je een vraag stelt over 'random' lijkende crashes, probeer dan in ieder geval [url=http://www.memtest86.com]memtest86[/url] volledig te draaien. Je kunt dit programma op een diskette installeren vanuit Windows of Linux; het start daarna je computer op zonder enig besturingssysteem en onderwerpt je RAM aan een uitgebreide test. Mocht memtest86 geen fouten geven en wil je een topic openen, vergeet dan niet te vermelden dat je memtest86 al hebt gedraaid! Als je computer is overgeklokt, maak dit dan (tijdelijk) ongedaan, ook als Windows wel prima werkt.
 • Harddisk of partitie vol
 • Veel Linux-programma's kunnen slecht tegen een volle harddisk. Als bv. de /var-partitie of /-partitie vol is geeft dit vaak problemen. Welke partities je hebt en hoe vol ze zijn is te zien met het commando 'df' (op de commandline). Zit de /var-partitie te vol, verplaats de logs dan naar een andere partitie (of wis ze). Vergeet niet daarna de log-daemon te herstarten, anders wordt de ruimte niet vrijgegeven! Ook is het belangrijk dat in /tmp altijd ruimte is om te schrijven, hier zetten programma's namelijk tijdelijke gegevens neer.
 • Defecte hardware
 • Krijg je rare meldingen in logfiles (/var/log/messages e.d.) die je vroeger niet kreeg, zoals '/dev/hda: lost interrupt' of dergelijke enge meldingen, dan is er misschien iets met je hardware aan de hand. Check de IDE-kabels, de master/slave instellingen van harddisks en CD/DVD-spelers, of alle insteekkaarten goed vastzitten etc.[br] Uiteraard is hier wel een indicatie dat als alles onder Windows prima werkt, het waarschijnlijk aan Linux zal liggen.
Zie voor hardwareproblemen verder ook de Technische PMG FAQ: Hangen en Opstartproblemen. Ook de Linux hardware stability guide, Part 1 en Linux hardware stability guide, Part 2zijn de moeite van het lezen waard als je problemen hebt.

« · ^

Ik vind Linux toch maar niks, dus heb het er weer af gegooid. Hoe krijg ik LILO/grub nu weg?
LILO (of grub) nestelt zich meestal in het MBR (Master Boot Record). Om het daar uit te verwijderen, start je je op van een Win9x bootflop met FDISK.EXE erop en gebruik het commando FDISK /MBR. Mocht je systeem niet meer opstarten, dan komt dat waarschijnlijk doordat je wat met de bootable/active flag in de partitietabel hebt zitten spelen. Zorg ervoor dat je Windowspartitie (of welk OS je dan ook gebruikt) op Active staat. Ook dit kun je regelen met FDISK.

Geen Win9X bootdisk bij de hand? www.bootdisk.com

Voor NT/2K/XP heb je nog een optie: Kies bij setup voor de 'repair' optie, geef in de admin console 'fixmbr'. Hierdoor wordt GRUB/LILO verwijderd en, mocht er een Windowsinstallatie op de betreffende harde schijf staan wordt het MBR zo aangepast dat Windows weer boot.

Ook te vinden in de Microsoft Knowledge Base: How to Remove the Linux LILO Boot Manager en Hoe Linux te verwijderen

« · ^

Dit is toch 'Non-Windows Operating Systems'? Waarom lees ik niks over Netware, OS/2, BeOS, ... ?
Omdat deze besturingssystemen (blijkbaar?) niet zo veel gebruikt worden, in ieder geval niet door de mensen die in NOS vragen stellen. Dat neemt niet weg dat er vast wel een paar zijn, maar er komen te weinig vragen over deze besturingssystemen om ze op te nemen in de Frequently Asked Questions.
Dat kan natuurlijk in de loop van de tijd verdezen, dus wees niet bang om er toch een topic over te openen in NOS!

« · ^

Mini HOW TO's
Op het forum zijn meedere kleine how to's geschreven die de moeite waard zijn om eens door te lezen, hier een mooie lijst:

[Mini Howto] Chroot SFTP met Public/Private Keys
[Mini Howto] Hoe kan ik .001-bestanden uitpakken onder Linux
[Mini Howto] Korte find introductie voor beginners

« · ^

Mijn vraag staat hier niet bij. Wat nu?
Misschien staat je vraag bij de overige vragen'?
Verder: Zoek op internet en lees veel! Natuurlijk is het veel gemakkelijker om alle vragen die in je opkomen te stellen, maar daarmee irriteer je alleen maar medeforummers (is die vraag er nou alweer??) en de ervaring leert dat je van voorgekauwde antwoorden net zo veel opsteekt als van een dagje spijbelen. Een hoop dingen zijn al meerdere malen (op dit forum) besproken, zoek dus eerst en lees wat anderen te zeggen hebben.

Open pas daarna zelf een topic, en laat weten wat je allemaal al hebt geprobeerd voordat je de hoop hebt opgegeven er zelf uit te kunnen komen.


 • Pim.
 • Registratie: Mei 2001
 • Laatst online: 28-05 17:57

Pim.

Aut viam inveniam, aut faciam

Topicstarter

NOS - Informatie en documentatie

Hieronder volgt een overzicht met plekken waar je voor de diverse distributies en operating sytems informatie en documentatie kunt vinden. Voordat je in NOS een vraag gaat stellen is het handig om eens na te zoeken of je het ook zelf kunt vinden op bijvoorbeeld onderstaande plaatsen.
Ook kun je een bezoekje brengen aan het #nos irc kanaal op irc://irc.tweakers.net/nos om gezellig te komen buurten. Vragen stellen kan daar ook, hoewel we ook daar geen helpdesk zijn.

Deze lijst is nooit 'af' of 'compleet', dus als jullie aanvullingen of correcties hebben horen we dat graag :)

Algemeen

« ·^

Apple

Hoewel Apple een Non Windows OS is gaan we in deze FAQ er niet te diep op in. Als je meer wilt weten over Apple dan kan je terecht in Apple Talk, vergeet niet de FAQ aldaar even door te lezen voor je vragen gaat stellen.
« ·^

BSD's

FreeBSD

NetBSD

OpenBSD

DragonFlyBSD« ·^

Linux distributies

Debian:

Gentoo:

Mandrake:

RedHat:

Slackware:

SuSE:

« ·^

Sun Solaris etc..

« ·^

Hardware (probleemoplossing & compabiliteit)

Met dank aan compukid, jopiek, AlterEgo en chem voor de aanvullingen
Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee