Toon posts:

Windows Clients - Vista FAQ

Pagina: 1
Acties:
 • 49.280 views sinds 30-01-2008

 • elevator
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

elevator

Officieel moto fan :)

Topicstarter

Vista

Windows Vista is het nieuwe besturingssysteem van Microsoft en is hiermee de opvolger van Windows XP dat in 2001 uitgebracht werd. Hieronder proberen we de meest gestelde vragen over Windows Vista te beantwoorden.


« ·^

Vista Terminologie


« ·^

Vista Kopen


« ·^

Welke Vista Editie?


« ·^

Vista Activeren?


« ·^

Vista en DRM?


« ·^

Vista Compatibiliteit?


« ·^

Vista Gadgets?


« ·^

De weg naar Vista?


« ·^

Wat is er nieuw in Vista?


« ·^

Vista en drivers?


« ·^

Vista en netwerken?


« ·^

Vista Mythes


« ·^

Vista Beveiliging


« ·^

Vista Gaming


« ·^

Vista Vragen


« ·^

Screenshots

Gadgets toevoegen Computer informatie Windows Calendar
Computer Explorer Control Panel Backgrounds kiezen
Vista Desktop Features toevoegen

/weghalen
Game Explorer
IE7 Network settings Personalization
Photogallery Problems Reports Snipping tool
Startup programs Taskbar Task scheduler
Welcome center Windows Update

[Voor 255% gewijzigd door elevator op 17-03-2007 10:37]


 • elevator
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

elevator

Officieel moto fan :)

Topicstarter

Wat betekent RTM?

RTM staat voor Release To Manufacturing. Release To Manufacturing betekent dus dat de programma's "klaar" zijn, op DVD geperst worden en dat de dozen en hoesjes gemaakt worden.

RTM betekent niet dat het product al beschikbaar is.


« ·^

Wat betekent OEM, FPP, System Builders?

OEM staat voor Original Equipment Manufacturer, oftewel bedrijven die iets maken. In de Windows context betekent een OEM-versie dat het een versie is die speciaal gemaakt is om te verkopen met een computer door een groot bedrijf, dus bijvoorbeeld een HP die jouw computer levert met Windows erop.

FPP betekent "Full Packaged Product" - oftewel een versie die je in het schap van een winkel zou moeten kunnen vinden.

"System Builders" is eigenlijk een soort van OEM versie maar is meer geschikt voor de kleinere systeembouwers (dus de zelfstandige computerzaak in de stad, niet de HP's of Dell's van deze wereld). Veel tweakers bouwen hun eigen systeem en zijn dus ook systeembouwer.

Het verschil tussen de OEM/System builder versie en de FPP versie is dat bij de FPP versie je Microsoft mag bellen als je het niet geinstalleerd krijgt. Bij de andere twee versies moet je het zelf oplossen of moet je naar de fabrikant gaan.


« ·^

Wat is een single pack?

Een single pack is een specifieke uitvoering van de System Builders uitvoering. Een systembuilders uitvoering is dus per een, per drie of per 30 licenties tegelijkertijd te koop. Zoals de naam al zegt, bevat een single pack gewoon een enkele licentie van Windows.


« ·^

Wat zijn “Frankenstein builds”, “Melinda gates releases”, e.d.?

Dit zijn zogenaamde warez releases. De frankenstein build is een Windows Vista versie die vrij snel uitkwam nadat Windows Vista RTM is gegaan en bevatte een aantal files van de release candidates (vandaar ook de naam).

De "Melinda Gates Release" is een Windows Vista versie welke door middel van een 'eigen' activatie server de Windows Vista activeert.

Details over deze versies, waar ze te krijgen zijn en dergelijke zijn zaken die we op GoT niet bespreken.


« ·^

Wat is MUI en wat is LIP ?

MUI betekent "Multilingual User Interface". Een MUI Pack installeer je nadat je de standaard Windows hebt geinstalleerd en deze zorgt er voor dat je Windows volledig kan gebruiken in die taal, zo'n beetje alles is dan vertaald (Documents wordt Documenten, de Help is in het Nederlands, etc). Het voordeel van een MUI Pack is dat je op elk gewenst moment kan terugswitchen naar de Engelse taal.

Voor een MUI pack heb je Windows Vista Enterprise of Windows Vista Ultimate nodig en deze MUI packs zijn niet gratis te downloaden.

Een LIP is een Language Interface Pack, het heeft hetzelfde doel als een MUI Pack, maar vertaalt alleen de user interface (dus de menus en dergelijke, de Help blijft in de originele taal en ook niet vertaalde onderdelen blijven in de originele taal). LIP's gaan beschikbaar zijn voor elke Windows Vista versie en gaan gratis te downloaden zijn op de volgende url: http://www.microsoft.com/industry/government/locallanguage/languages.mspx.


« ·^

Wat is MSDNAA, Surfspot, ma3d, etc?

MSDNAA is de Microsoft Development Network Academic Alliance, het is een samenwerkings programma van Microsoft en diverse onderwijsinstellingen om Microsoft software tegen een zeer laag tarief beschikbaar te stellen voor studenten. Het aanbieden van MSDNAA gebeurt via (onder andere) MA3D.

Surfspot is een ander kortingsprogramma waar onder andere Microsoft aan meedoet, deze richt zich op medewerkers en leerlingen van basisscholen, universiteiten en hogescholen.

Via beide manieren kan je dus voor een zeer gereduceerd tarief aan Windows Vista (en eventueel andere (Microsoft) software) komen. Als je dus in bovenstaande doelgroepen valt is het zeker de moeite waard om te kijken of je niet op deze manier aan Windows Vista kan komen.


« ·^

Vista Experience Index?

De Windows Vista Experience Index (VEI) is een manier van Windows om het gemakkelijker te maken voor consumenten om te bepalen of bepaalde software wel geschikt is voor hun computer. Het is dus effectief de bedoeling dat het het ondoorzichtige lijstje met "System requirements" gaat vervangen.

De VEI meet vijf verschillende componenten:

 • Processor
 • Geheugen
 • Videokaart voor 'standaard' dingen
 • Videokaart voor gaming
 • Snelheid van je harddisk

De laagste score van deze vijf getallen, bepaalt je totale VEI, als je dus overal een 5 op krijgt, maar op je harddisk krijg je een 3, dan is jouw VEI een 3.

Op dit moment (30 januari 2007) is de maximale VEI score een 5.9, ongeveer elke 12 tot 18 maanden zal de score van VEI opgetrokken worden zodat er ook hoger dan een 5.9 gehaald kan worden. Een op dit moment behaalde score zal niet veranderen - een computer die dus in 2007 een score van 3.5 haalt, zal ook in 2012 nog een score van 3.5 halen mits de hardware niet wijzigt.


« ·^

Aero? Windows Basic?

Aero is de naam van de 'mooiste' layout van Windows Vista, met onder andere doorzichtige Windows en dergelijke:


 • elevator
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

elevator

Officieel moto fan :)

Topicstarter

Wanneer is Vista verkrijgbaar?

Op 8 november 2006 heeft Microsoft Windows Vista ge-RTM'ed - oftewel, is Windows Vista bestempeld als 'klaar'.

Sinds de RTM datum is Windows Vista in stappen beschikbaar gekomen, dit heeft een en ander aan verwarring veroorzaakt omdat Windows Vista voor sommige mensen wel, en voor sommige mensen niet beschikbaar was. Vanaf 30 januari 2007 is Windows Vista dus te koop in de winkels. Zowel de OEM, FPP als System Builders variant is te verkrijgen.

Voor het historische besef nog even een overzicht van de tijdslijn waarin Windows Vista publiekelijk beschikbaar werd gemaakt de afgelopen maanden:

Wie of Wat? Wanneer
Vista Upgrade Coupons 22 Oktober 2006
Volume License klanten 16 november 2006
MSDN leden 17 november 2006
Technet leden 17 november 2006
Publieke trial Onbekend
Winkel versie 30 Januari 2007

« ·^

Wat zijn de systeemeisen van Vista ongeveer?

Omdat de systemrequirements nog niet cryptisch en onrealistisch genoeg waren bij Microsoft hebben ze zelfs de systemrequirements opgedeeld in twee stukken.

Je hebt de zogenaamde "Windows Vista Capable" en de "Windows Vista Premium Ready" requirements. De ervaren tweaker weet dus dat je de "Windows Vista Capable" requirements rustig met een korreltje zout kan nemen en dat de "Windows Vista Premium Ready" requirements de requirements zijn waar het echt over gaat. Toch is opvallend dat deze keer ook de systeemeisen van de "capable" computer een heel stuk dichter bij de waarheid liggen dan bij vorige Windows versies.


Windows Vista Capable
Processor Minimaal 800 MHz
Geheugen 512 megabyte
Graphics Geschikt voor DirectX 9

Windows Vista Premium Ready
Processor Minimaal 1 GHz
Geheugen 1 gigabyte
Graphics Geschikt voor DirectX 9 met een "Vista" driver en 128MB geheugen
Harddisk 40 gigabyte met tenminste 15 gigabyte vrij
DVD speler vereist
Geluid vereist
Internet toegang vereist

« ·^

Hoe ziet de Vista retail verpakking eruit?

De verpakking van de Windows Vista FPP ziet er ongeveer zo uit:« ·^

Ik ben student, waar is mijn MSDNAA versie!

Dit is schijnbaar wat onduidelijk op dit moment (27 jan 2007). Niet elke onderwijsinstelling levert Windows Vista op hetzelfde moment uit en waar sommige studenten Windows Vista al vrolijk draaien, zitten anderen nog steeds te wachten op hun key of zelfs op de download.


« ·^

Wat is dat toch dat ik over die family versie hoor?

In de verenigde staten gaat Microsoft een "familie" korting aanbieden, als je Windows Vista Ultimate in een FPP versie koopt, kan je daarna tot twee extra computers uitrusten met Windows Vista voor 'maar' 50 dollar.

Deze actie is alleen geldig in de verenigde staten en is op dit moment aangekondigt als een tijdelijke aanbieding. Voor Nederland heeft het dus helaas (nog) geen zin om daarop te wachten.


« ·^

Vanaf welke Windows versies kan ik upgraden met Windows Vista?

Niet alle Windows Vista versies komen in aanmerking voor een upgrade uit te voeren - de meeste vorige Windows versies vereisen een zogenaamde "clean install", oftewel een installatie die al je huidige settings negeert en een schone Windows installeert. De onderstaande tabel geeft aan met welke Windows versie je een 'upgrade installatie' kan uitvoeren en met welke installatie je een 'clean install' moet uitvoeren:

[Voor 6% gewijzigd door elevator op 29-01-2007 19:41]


 • elevator
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

elevator

Officieel moto fan :)

Topicstarter

Welke edities van Vista zijn er allemaal te krijgen?

De totale lijst van alle Windows Vista versies die er te krijgen zijn, is als volgt:


Editie Voor wie?
Windows Vista Starter "Ontwikkelingslanden"
Windows Vista Home Basic Hele lichte gebruikers (geen Aero o.a.)
Windows Vista Home Basic N Als Home Basic maar zonder Media Player (enkel Europa)
Windows Vista Home Premium Meeste gebruikers (heeft wel Aero)
Windows Vista Business Bedrijven (ontbreekt aantal features van Home Premium!)
Windows Vista Business N Als Business maar zonder Media Player (enkel Europa)
Windows Vista Enterprise Grote bedrijven
Windows Vista Ultimate Hobbyisten

« ·^

Wat zit er in de verschillende versies allemaal?

TODO


« ·^

Heb ik Ultimate nodig of zijn de andere ook goed?

Dit is uiteindelijk iets dat jij alleen maar zelf kan beslissen. Kijk goed of de features die je nodig hebt ook niet al in een 'lagere' versie zitten en of de aangeboden Windows Vista Ultimate Extras voor jou belangrijk genoeg zijn om een extra dure versie te kopen.

Als je overweegt de Ultimate versie te kopen zodat je altijd goed zit denk dan nog even aan de Windows Anytime Upgrade mogelijkheid die ergens anders in deze FAQ staat uitgelegd, op die manier hoef je in ieder geval niet alvast geld uit te geven voor wat je 'misschien' nodig hebt.


« ·^

Bij het installeren kan ik de Ultimate versie installeren terwijl ik maar de Home Basic heb gekocht!

Dit klopt - de DVD van de standaard consumenten versies (Home Basic, Home Premium, Home Premium N, Business en Ultimate) staan allemaal op een en dezelfde DVD. Afhankelijk van de editie die jij kiest worden dus bepaalde features wel of niet geinstalleerd.

Let echter wel op - na 30 dagen zal Windows Vista geactiveerd moeten worden - als jouw productkey dan niet overeenkomt met de versie die jij geinstalleerd hebt, dan kan je niet activeren en zal Windows Vista in reduced functionality mode gaan. Het is echter wel een leuke manier om even een 'duurdere' Windows Vista versie uit te proberen.


« ·^

Wat is Windows Anytime Upgrade?

Windows Anytime Upgrade staat jou toe om van een 'lagere' versie (bijvoorbeeld Windows Vista Home Basic) te upgraden naar een hogere versie in het zelfde product (bijvoorbeeld Windows Vista Home Premium) zonder dat je de volle prijs moet betalen en zonder dat je Windows opnieuw moet installeren.

Je kan de upgrade inzetten door in het Control Panel naar "System and Maintenance" te gaan en vervolgens te kiezen voor "Windows Anytime Upgrade".


« ·^

Kan ik clean installeren als ik de upgrade versie koop?

Nee om een echte 'clean upgrade' uit te voeren heb je een niet-upgrade versie nodig. Dit is best een belangrijk gegeven voor de keuze tussen upgrade of niet upgrade, in Windows versies voor Windows Vista kon je namelijk gewoon installeren met een upgrade zolang je maar een CD van de 'te upgraden versie' kan laten zien op het moment dat setup daar om vroeg.


« ·^

Welke moet ik nou hebben, 32-bit of 64-bit?

Ook dit is iets dat alleen jij zelf kan bepalen - je kan wel ervaringen lezen en uitwisselen in [Vista] Kiezen tussen 32- en 64-bits editie.

Waar je in ieder geval rekening mee moet houden is dat de 32-bits versie van Windows Vista iets meer drivers zal accepteren omdat er gewoon meer 32-bits drivers zijn. Ook is belangrijk om te weten dat je in de 64-bits versie van Windows geen enkele 'unsigned' driver kan laden wat dus ook een stuk van de al bestaande 64-bits drivers uitsluit.

Als groot nadeel van de 32-bits versie is dat als je meer dan twee gigabyte geheugen hebt, dat je dan meestal lang niet alles kan aanspreken vanuit Windows - als je dus een PC koopt met meer dan twee gigabytes is het aaan te raden om de 64-bits editie te gebruiken. • elevator
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

elevator

Officieel moto fan :)

Topicstarter

Hoe zit dat nou precies met product activatie en Windows Vista?

Dit stuk tekst gaat enkel over de 'consumenten' versies van Windows Vista. Voor informatie over de bedrijven versie van Windows Vista kan je het beste de volgende vraag even lezen.

Product activatie in Windows Vista is niet wezenlijk veranderd, je moet nog steeds je Windows activeren als je hem net installeert, en je moet nog steeds her-activeren als je een wezenlijk deel van je hardware verandert.

Er zijn in het nieuws een groot aantal geruchten geweest over een maximaal aantal activaties, componenten die je niet mag wijzigen en dergelijke maar geen van deze geruchten zijn op dit moment nog bevestigd door Microsoft zelf. Wat er dus precies 'strenger' (of minder streng) is geworden aan het activatie proces (en dus feitelijk aan de Windows Licentie) is nog niet helemaal duidelijk op dit moment (27 jan 2007).


« ·^

Wat is MAK, KMS en activation servers?

Product activatie is iets dat met Windows XP geintroduceerd werd voor de consumenten markt. Omdat veel bedrijven hun computers geen 'open' verbinding met internet geven (zeker niet in het jaar 2001), was product activatie voor bedrijven geen optie - hiermee werd de "Volume License Key"-editie geboren.

In de warez gemeenschap liefkozend de 'corporate edition' genoemd is de Volume License Key een speciale Windows versie waarbij een speciaal soort key nodig is. Deze speciale Windows versie in combinatie met de key zorgen ervoor dat het gehele product activatie proces overgeslagen werd. Zoals verwacht was dit het meest interessante doel voor crackers en werd deze versie dus al snel gelekt.

In Windows Vista is product activatie nog hinderlijker gemaakt - niet zo zeer voor consumenten, maar wel voor bedrijven onder de naam Volume Activation 2.0. Een "master" key die ongelimiteerd kan activeren is er niet meer bij - als bedrijf moet je nu kiezen tussen een zogenaamde Multiple Activation Key (MAK) of het Key Management Service (KMS) systeem.

MAK is een key die het meest te vergelijken is met de huidige product activatie voor consumenten - je installeert je (speciale) Windows versie er mee en na het eenmalig activeren van je key (over internet of via de telefoon) zal de Vista versie eeuwig geactiveerd blijven. De MAK key kent een maximum aantal activaties (uiteraard gerelateerd aan het aantal licenties dat je koopt) waardoor het uitlekken van een key geen groot gat meer slaat in de product activatie.

Met het puntje - eeuwig geactiveerd blijven - komt dan ook meteen de tweede mogelijkheid - Key Management Service of KMS activatie. KMS is een service die je op Windows Longhorn Server (Windows 2007 Server), Windows Vista of Windows 2003 Server installeert en waar je een KMS key van Windows op installeert.

Deze KMS server is een soort van interne activatie server - de computers activeren dus handmatig bij deze server net zoals ze dat bij de Microsoft activatie sever zouden doen, met dit verschil dat een KMS activatie maar maximaal 6 maanden geldig is. Elke zes maanden moet een computer dus terug contact hebben met de KMS server anders deactiveert de computer zichzelf weer.


« ·^

Wat is nou die ‘reduced functionality’ modus van Vista?

Vermoedelijk vond Microsoft product activatie te gemakkelijk voor consumenten, dus kent Windows nu meerdere niveaus in het ge-deactiveerd raken.

Windows Vista raakt in reduced functionaliy mode als een van de volgende waar is:

 • Windows Vista wordt niet geactiveerd binnen de gestelde termijn (meestal 30 dagen)
 • Je verandert je hardware waardoor Windows Vista opnieuw geactiveerd moet worden maar binnen de daarvoor gestelde 'grace period' (3 dagen voor de consumenten versie, 30 dagen voor de volume license versie) activeer je windows.
 • Je Windows Vista versie wordt als "non genuine" herkent

Nu zijn er twee verschillende "reduced functionality" modussen - de modus die veroorzaakt wordt door het niet optijd activeren, en de modus die veroorzaakt wordt door een "non genuine" Windows Vista installatie.

Voor de niet-geactiveerde reduced functionality modus verandert er het volgende:

 • Je Windows Vista Activeren
 • WMI scripting is nog beschikbaar (je kan dus nog remote activeren)
 • De Windows Vista Productkey kan gewijzigd worden
 • Je kan ongeveer een uur ingelogged blijven om je gegevens te backuppen e.d.
 • Je kan geen games meer spelen
 • "Premium features" (aero e.d.) zijn niet meer beschikbaar.
 • Bitlocker is niet meer beschikbaar
 • Na een uur wordt je uitgelogged

Als je echter een Windows Vista hebt die vanwege "non genuine"-ness in reduced functionality modus gaat, krijg je de volgende wijzigingen:

 • Aero Glass en windows Readyboost zijn disabled
 • Microsoft Downloads zijn niet beschikbaar

Bovenstaande informatie kan nog wijzigen - bij Microsoft is het allemaal nog specifieker gedocumenteerd in knowledgebase artikel 925582.


 • elevator
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

elevator

Officieel moto fan :)

Topicstarter

Is het nou waar dat ik mijn ziel aan de duivel geef als ik Vista koop?

Ja - althans, als je sommige mensen moet geloven kan je beter je eerstgeborene offeren aan Lucifer dan Windows Vista te kopen, de waarheid is iets subtieler.


« ·^

Echt?

Windows Vista implementeert erg veel DRM functionaliteiten. Microsoft is zelfs zo ver gegaan dat ze de kernel diep hebben aangepast met features die het omzeilen van DRM moeilijker maken, daarnaast zitten er een geheel 'protected content path' systeem in dat automatisch de kwaliteit van bijvoorbeeld een DVD aan kan passen naar gelang jouw hardware wel het 'beschermen' van content ondersteunt. Dit laatste is bijvoorbeeld te vergelijken met het systeem dat veel VHS films bevatte - als je de vidoeband probeerde te copieeeren kreeg je storing omdat een bepaald contentbeveiliging systeem niet ondersteund werd.

Windows Vista gaat echter erg ver in DRM en een mening vormen in hoeverre je bereid bent om dit te accepteren is iets dat een ieder voor zich zal moeten doen. Om in ieder geval twee kanten van de zaak te belichten wijzen we je graag op deze twee links: • elevator
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

elevator

Officieel moto fan :)

Topicstarter

Aero staat opeens uit als ik een bepaald programma opstart?

Het kan gebeuren dat als je een programma (bijvoorbeeld Azureus) start dan zet Windows Vista opeens Aero uit en dan krijg je Windows Vista Basic - dit is een feature van Windows Vista zelf welke detecteert dat het programma iets doet wat niet compatible is met de nieuwe desktop manager in Windows.

Om te voorkomen dat het hele programma onbruikbaar wordt, schakelt Windows Vista automatisch terug naar de 'oude' modus waardoor het programma nog bruikbaar is.

Om dit te voorkomen zal het programma gerepareerd moeten worden - de Java Runtime Engine was een bekend voorbeeld dat Windows benadert op een manier die eigenlijk niet toegestaan is volgens de afspraken - in de nieuwste Java versies is dit probleem opgelost dus als je dit probleem nog hebt, update dan je Java versie.


« ·^

Newsleecher werkt niet meer

Dit komt door het security model in Windows Vista - de meest recente Newsleecher heeft aanpassingen voor Windows Vista waardoor alles zou moeten werken.


« ·^

Daemon tools werkt niet meer

De meest recente daemon-tools werkt in combinatie met Windows Vista, niet compatible versies worden automatisch geblokkeerd door de application compatibility database van Windows Vista. • elevator
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

elevator

Officieel moto fan :)

Topicstarter

Wat zijn gadgets?

Gadgets zijn kleine scripts die je in je sidebar kan laten draaien om een reeks aan functionaliteiten uit te voeren - van het tonen van RSS feeds tot het starten van programma's, zo'n beetje alles kan er mee.

Gadgets zijn ook wel bekend onder de naam Widgets en werden origineel bekend door Konfabulator, een tool voor Mac OSX.


« ·^

Waar kan ik gadgets vinden?

Voor veel kant en klare gadgets kan je kijken op Microsoft Gadgets, als je zelf een gadget wilt ontwikkelen kan je eens kijken op Windows Vista Sidebar Gadget Development Overview. • elevator
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

elevator

Officieel moto fan :)

Topicstarter

Wat is dat toch met die “reset van Longhorn”?

Bij de aankondiging van Windows Longhorn (de codenaam van Windows Vista) waren er grootste plannen op het gebied van user interface en techniek voor Windows Vista, Longhorn zou de meest revolutionaire Windows Vista versie ooit worden.

Zoals te verwachten was is dit niet helemaal gelukt - ongeveer eind 2004 heeft de toenmalige directeur van Windows ontwikkeling Jim Allchin besloten dat er overnieuw gestart moest worden - alle op dat moment gebeurde ontwikkeling werd opzij geschoven en er werd vers gestart.

In plaats van te starten met Windows XP SP1 als basis zoals tot dan toe gebeurd was, werd er gestart met Windows 2003 Server SP1 - de meest stabiele en veilige uitgebrachte Windows tot dan toe, een andere belangrijke beslissing was dat de shell (Windows Explorer) niet gebaseerd werd op het .NET framework maar 'gewoon' op native code.

Dit alles heeft geleid tot Windows Vista zoals we het nu kennen en niet tot Windows Longhorn zoals ooit beloofd was.


« ·^

Is dit nou waar Microsoft vijf jaar voor nodig had?

Nee dus - strict gezien is er 'maar' twee jaar echt ontwikkeld aan Windows Vista zoals het er nu ligt. Uiteraard is alle eerdere tijd niet verloren gegaan en is er effectief veel meer tijd gegaan in de ontwikkeling van Windows Vista - toch is het ook niet volledig vijf jaar aan gewerkt.


« ·^

Wat is nou het verschil tussen de RTM versie en die nu in de winkels ligt?

Geen - RTM betekent juist "de versie die we op DVD gaan persen zodat hij naar de winkels kan", verwacht dus niet dat jouw Windows Vista DVD van de winkel meer kan of meer doet dan "de" RTM versie - het is precies dezelfde DVD.


« ·^

Waar is WinFS nou?

WinFS is een van de features die gesneuveld is (in 2004 al, overigens) - de officiele reden is hier terug te vinden. • elevator
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

elevator

Officieel moto fan :)

Topicstarter

Wat is er nieuw in Vista voor de gemiddelde gebruiker?

Dit is geen volledig overzicht, maar een selectie van de nieuwe features waarvan wij denken dat de gemiddelde gebruiker er iets aan heeft:

 • Windows Aero - een geheel ververste 'look and feel' van Windows.
 • Windows Shell, met breadcrumb navigatie en extra informatie
 • Een nieuw start menu dat zich richt op het zoeken van programma's in plaats van aan te clicken
 • Search - bijna elk Windows Explorer venster heeft een geintegreerd zoekvenster
 • De Windows Sidebar bied een plaats voor gadgets - kleine programmatjes die functionaliteiten toevoegen varieerend van de tijd weergeven tot het starten van programma's.
 • Internet Explorer 7 heeft nu ook tabs waardoor je gemakkelijker meerdere websites tegelijkertijd open kan zetten
 • Windows Mail is de vervanger van Outlook Express en heeft een stabielere database voor mailopslag, ook zit er eindelijk een junk filer in.
 • Windows Calendar is een simpele kalender functie
 • Windows Vista heeft standaard anti-spyware/malware beveiliging in de vorm van Windows Defender
 • Windows DVD maker is een programma waarmee je gemakkelijk en simpele DVDs kan maken vanuit onder andere Windows Movie Maker.
 • "Previous versions" staat je toe om terug te gaan in de tijd wat betreft je filesysteem - als je perongeluk een bestand wist of overschrijft kan je het met previous versions vaak herstellen.
 • Windows Mobility Center is een control panel dat alle items die te maken heeft met het mobiel werken (brightnes van je scherm, je batterij meter, en dergelijke) samen pakt in een overzichtelijk programma
 • Nieuwe fonts (onder andere Segoe UI) die beter afgestemd zijn op het gebruik van hoge resolutie TFT beelden
 • Verbeterde Windows Update welke nu ook veel meer device drivers pushed
 • Windows Photo Gallery staat je toe gemakkelijk en snel fotos te importeren vanuit bijvoorbeeld een DVD of een digitale camera.
 • Problem Reports and Solutions center is toegevoegd aan Windows Vista, een programma dat statistieken bijhoud van Windows Vista en applicatie crashes, deze (optioneel) rapporteert aan Microsoft en jou ook op de hoogte kan houden van updates aan software als een bepaald ondervonden probleem opgelost is.
 • Windows Vista's standaard "uit" optie is niet langer meer om de computer uit te zetten, maar zal de computer in "sleep" zetten waardoor de computer veel sneller weer te gebruiken is.
 • User Account Protection zorgt er voor dat ondanks dat je standaard niet meer met administrator rechten werkt, je toch gemakkelijk programma's kan starten die deze rechten wel nodig hebben. Hiermee creeer je een extra barriere tegen malware.
 • Het standaard control panel is vereenvoudigd en de configuratie schermen zijn voornamelijk teruggebracht tot vensters met maar een tab.
 • In Windows Vista zit technologie die netwerk apparaten (zoals routers, game consoles, koelkasten, e.d.) automatisch kan herkennen en hiermee een topologie kan opbouwen, dit maakt het mogelijk om automatisch en beter netwerk problemen te troubleshooten.
 • Als je Windows Vista draait op een hoge DPI stand zal Windows Vista programma's automatisch "oprekken" zodat je ook op hele hoge resoluties toch nog fatsoenlijk je programma's kan lezen.
 • Elk programma kent nu zijn eigen volumeinstellingen - zo kan je Internet Explorer (en dus bijvoorbeeld de flash player) op een lager volume zetten dan WinAmp zodat je rustig je muziek kan luisteren zonder dat er advertenties doorheen schallen.
 • Windows Vista Experience Index zorgt ervoor dat het gemakkelijker is om te herkennen of software nu wel of niet geschikt is voor je computer

« ·^

Wat is er nieuw in Vista voor de tweaker?

Dit is geen volledig overzicht, maar een selectie van de nieuwe features waarvan wij denken dat de tweaker er iets mee gaat doen:

 • Image gebaseerde setup die het deployen van Windows Vista op verschillende hardware veel gemakkelijker maakt
 • ReadyBoost - een technology die bepaalde data op een USB stick kan zetten zodat die gegevens sneller beschikbaar zijn dan op de harddisk.
 • Allerhande utilities zijn standaard toegevoegd - denk bijvoorbeeld aan de sniping tool die je snel screenshots laat maken, robocopy komt standaard mee, cmdkey zit er in om stored passwords vanuit de commandline te managen, icacls om file permissions mee te backuppen en te restoren, etcetera.
 • Resizen van partities (dus ook het verkleinen)
 • Transactionele registry en filehandelingen - hiermee kan je 'gevaarlijke' wijzigingen alleen doorvoeren als alles lukt, bijvoorbeeld in een script.
 • Vista gebaseerde setup, waardoor bijvoorbeeld USB sticks werken voor drivers en de recovery van een corrupte Windows Vista gemakkelijker is.
 • Geadvanceerdere task scheduler die veel meer opties kent dan voorheen
 • Mogelijkheid om lokale policies enkel voor bepaalde users/groepen te laten gelden
 • MUI en LIP packs die het mogelijk maken om even snel naar bijvoorbeeld het Nederlands te switchen als je iemand telefonisch moet helpen
 • Ingebouwde Memory Diagnostics tool van Windows Vista zelf
 • Taskmanager kan nu het volledige path laten zien naar het process dat gestart is
 • De ingebouwde "Resource Monitor" (vervanger van perfmon) bied veel gedetailleerdere informatie dan perfmon
 • Meer "drivers" verplaatst naar usermode waardoor het draaien van bijvoorbeeld een beta video driver niet meer er voor zorgt dat je hele systeem BSODed
 • Verbeterd geheugenbeheer en I/O prioriteiten beheer waardoor je je PC zwaarder kan belasten terwijl hij toch bruikbaar blijft

« ·^

Wat is er nieuw in Vista voor de gamer?

Dit is geen volledig overzicht, maar een selectie van de nieuwe features waarvan wij denken dat de gamer er iets aan heeft:

 • DirectX 10 - bied nog meer mogelijkheden voor de game makers om mooiere games te maken
 • Game Explorer biedt je een overzicht van alle geinstalleerde games
 • Verbeterd audio systeem waardoor geluid met minder kwaliteitsverlies door Windows afgespeeld wordt


 • elevator
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

elevator

Officieel moto fan :)

Topicstarter

Ik heb geen drivers voor apparaat ???!

Windows Vista introduceert een aantal nieuwe technologieen, met name op het gebied van video en audio is er veel veranderd. Al deze wijzigingen zorgen er voor dat drivers voor Windows XP niet zomaar werken op Windows Vista - als Windows Vista dus jouw drivers niet heeft, en Windows XP drivers niet werken, raden we je aan om contact op te nemen met de leverancier van de hardware voor drivers.


« ·^

Vista pakt mijn XP driver niet

Zie ook bovenstaande vraag, maar daarnaast kan dit ook nog liggen aan dat je Windows Vista 64-bit draait. Windows Vista 64-bit heeft perse 'gesignde' drivers nodig, niet gesignde drives worden gewoon geweigerd. • elevator
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

elevator

Officieel moto fan :)

Topicstarter

Ik krijg met regelmaat event id 4226 in mijn eventlog?

Dit is een beveiliging van Windows die sinds Windows XP SP2 ingebouwd zit - als er veel uitgaande verbindingen opgezet worden die uiteindelijk niet lukken dan blokkeert Windows automatisch nieuwe verbindingen tot de eerdere verbindingen afgehandeld zijn.

Deze beveiliging is geintroduceerd om virussen (als Blaster) die massaal andere computers proberen te infecteren af te remmen. Omdat dat soort virussen dus connectie opzetten naar een groot aantal computers mislukken er ook een heleboel van deze verbindingen. Door dat Windows Vista na 10 mislukte (of nog proberende) verbindingen afremt, remt dit tegelijkertijd ook de verspreiding van een mogelijk virus af.

Voor Windows XP was er een patch beschikbaar om dit gedrag af te remmen, voor Windows Vista is deze er nog niet.


« ·^

Mijn P2P programma's (Emule, Bittorrent) zijn traag?

Zie de eerdere vraag - veel P2P programma's hebben hetzelfde 'patroon' wat betreft verbindingen opzetten als virussen als blaster en worden dus ook hierdoor geblokkeerd.


« ·^

Mijn netwerk verbinding valt regelmatig weg

Als je zeker weet dat het niet veroorzaakt wordt door bovenstaande probleem, kijk dan even of je geen virusscanner of iets dergelijks hebt dat dit veroorzaakt. Kijk ook even of er geen updates zijn voor je netwerk kaart bijvoorbeeld.


« ·^

Hoe krijg ik die vervelende melding over authenticatie met remote desktop weg?

Als je verbinding maakt met remote desktop naar een niet-Windows Vista computer krijg je een melding dat Windows Vista de 'identiteit' van deze computer niet kan verifieeren, maar Windows XP en Windows 2003 Server ondersteunen deze feature helemaal niet.


Je kan deze waarschuwing uitzetten door naar "Options" te gaan, en vervolgens naar het tabblad "Advanced" te gaan en daar de optie op "Always connect, even if authentication fails" te zetten.


 • elevator
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

elevator

Officieel moto fan :)

Topicstarter

Vista gebruikt heel veel geheugen

Hoewel het waar is dat Windows Vista meer geheugen gebruikt, is het lang niet zo erg als je medetweaker of je eigen ogen je willen doen geloven. Windows Vista gebruikt namelijk een andere manier van geheugen beheren dan vorige Windows versies en dat veroorzaakt de nodige verwarring.

Het "gebruikte geheugen" in Windows Vista is veel hoger dan in Windows XP omdat Windows Vista onder andere "SuperFetch" implementeert. SuperFetch is een techniek in Windows Vista die analyseert welke programma's jij het meest gebruikt (en zelfs wanneer jij ze gebruikt), Windows Vista zorgt er vervolgens voor dat die programma's alvast klaar staan in het geheugen om uitgevoerd te worden op het moment dat jij daar om vraagt - effectief zorgt dit er dus voor dat je computer sneller programma's kan opstarten.

Nu is het natuurlijk zo dat je meer met je computer doet dan programma's opstarten - SuperFetch geeft dan ook het geheugen automatisch vrij op het moment dat je het echt nodig hebt, dit geheugen gaat dus niet verloren.

In tegenstelling tot eerdere Windows versies is het dus met Windows Vista zo dat hoe meer geheugen je in gebruik hebt, hoe sneller je Windows Vista is.


« ·^

DirectX 10 heb je nodig anders werkt Aero niet

Dit is niet waar. Zoals je eerder in deze frequently asked questions hebt kunnen lezen heeft Aero een systemrequirement van een DirectX 9 videokaart en 128 megabyte aan videogeheugen.

Als Aero niet werkt kan dit allerlei redenen hebben:

 • Je hebt niet genoeg videogeheugen (al werkt Aero bij mij gewoon op een 64mb videokaart)
 • Je Windows Vista draait in reduced functionality modus
 • Je hebt een Windows editie (Starter of Home Basic) die geen Aero ondersteunen
 • Je hebt geen Vista driver (WDDM - Windows Vista Display Driver Model) voor je videokaart
 • Je scherm staat op minder dan 32-bit kleuren ingesteld

De eerste stap om te onderzoeken is dus of je Windows Vista wel geactiveerd is en of je wel de meest recente Windows Vista driver hebt.


« ·^

Vista is gewoon een nieuwe shell op XP

Zoals je kan lezen in deze frequently asked questions onder het kopje "Wat is er nieuw" zitten er erg veel verbeteringen in Windows Vista - waaronder inderdaad een nieuwe shell.

Naast de voor de eindgebruiker zichtbare verbeteringen, zitten er ook op technologisch vlak een boel nieuwe zaken in, SuperFetch, ReadyBoost maar ook nieuwe driver modellen of een verbeterd memory management systeem - op alle vlakken is Windows Vista een verandering ten opzichte van Windows XP.

Windows Vista dus af doen als alleen maar een nieuwe shell maakt je tot iemand die eigenlijk niet zo goed weet waar hij het over heeft.


« ·^

Voor alles wat je doet moet je drie keer Yes klikken wegens UAC?

Dit valt heel erg mee als je eenmaal klaar bent met je computer te configureren. User Account Control is inderdaad een extra hindernis in het uitvoeren van potentieel 'gevaarlijke' handelingen op je computer, de recente geschiedenis met betrekking tot malware en dergelijke heeft echter aangetoont dat het een verbetering is die gewoon nodig is.

De meeste gebruikers (ook tweakers) komen erachter dat als ze de eerste paar dagen even doorbijten met User Account Control, dat na de initiele configuratie de UAC prompts eigenlijk heel erg meevallen.


« ·^

Vista drukt alle virusmakers van de markt af met hun geintegreerde virusscanner!

Windows Vista heeft geen geintegreerde virusscanner.


« ·^

Ik wacht wel tot servicepack 1 uit is

Dat is je goed recht - vergeet echter niet dat deze populaire mythe stamt uit de tijd van Windows NT 4.0 of nog eerder en dat hij in onder andere Windows 2000 en Windows XP geen basis meer heeft gevonden in de waarheid. • elevator
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

elevator

Officieel moto fan :)

Topicstarter

Wat is UAC?

User Account Control is een heel systeem in Windows Vista dat het moeilijker moet maken voor software om rotzooi te creeeren op je systeem zonder dat de gebruiker dat door heeft. Om dit uit te leggen moeten we even een stukje geschiedenis in.

Toen Windows NT (de voorlopers van de huidige Windows 2000, XP en Vista) ontwikkeld werd was dit de eerste Windows versie die verschillende rechten onderscheidde in Windows. De consumenten versies van Windows (Windows 95, Windows 98, en dergelijke) kende wel verschillende gebruikers maar alle gebruikers waren 'eigenaar' van de computer - ze konden aan alle bestanden wijzigen, en ze konden overal in de registry schrijven.

In Windows NT niet meer - er was een geadvanceerd rechten systeem geintroduceerd waarbij veel objecten zoals directories en registry keys individueel rechten toegekend konden krijgen, zo kan je in Windows NT de gebruiker "Henk" toegang geven op C:\Henk en tegelijkertijd er voor zorgen dat de gebruiker "Tweakie" geen toegang heeft tot deze map.

Windows NT introduceerde ook rollen in de Windows wereld, enigszins vereenvoudigd uitgelegd had je drie rollen: Administrators, Power Users en Users. Administrators hebben toegang tot het hele systeem en zijn grotendeels vergelijkbaar met de gebruiker op Windows 95. Power Users hebben net wat meer toegang tot Windows, maar zijn op een aantal zaken beperkt, Users zijn beperkt tot hun "eigen" gedeelte van Windows.

Zoals je begrijpt hoor je dus eigenlijk altijd te werken in de rol van "User" (in Windows XP werdt dit de 'beperkte gebruiker' genoemd) en zou je alleen moeten inloggen met een rol van "Administrator" als je iets moet doen wat gevolgen heeft voor de gehele computer - bijvoorbeeld een driver installeren.

Dit idee was op zich goed, ware het niet dat Windows ontzettend veel third-party software heeft, iedereen heeft wel zijn eigen favoriete stukje software dat hij al tien jaar mee sleept van Windows versie naar Windows versie maar waar al lang geen updates meer voor zijn. De meeste van deze third party software is geschreven voor Windows 95 (of erger nog - eerdere Windows versies) en gaan er dus van uit dat ze op de computer mogen doen en laten wat ze willen - dit kon immers ook met Windows 95.

Vanaf Windows NT kon dit niet meer - als een programma naar de registry wilde schrijven onder HKEY_LOCAL_MACHINE dan mocht dit niet als het programma gestart werd als "User", dit heeft namelijk gevolgen voor de gehele computer en dat mag die gebruiker niet.

Resultaat was dat onder Windows 2000 en Windows XP, heel veel software niet werkte, tenzij je ingelogged was met de rol van "Administrator", omdat Microsoft hun Windows XP wel graag wilde verkopen werd dit dan ook de standaard. Elke user die je aanmaakt op Windows XP was er eentje met de rol "Administrator", in de quick start staat dan wel dat je niet met de "Administrator" rol moet werken maar wie leest die boekjes nou.

Een aantal jaar na het uitbrengen van Windows XP blijkt dat het zo niet langer kan - de programmeurs uit 1995 maken in 2005 nog steeds dezelfde slechte software - namelijk software die de Administrator rol vereist en ook malware (virussen, trojans, spyware, adware) maakt hier vrolijk gebruik van. Deze laatste nestelt zich steeds dieper in je systeem en zorgt er voor dat Windows na eindelijk de 'instabiliteit' vloek van zich af te hebben geschud nu de vloek van 'onveilig' krijgt.

Omdat zelfs software van nu nog steeds de "Administrator" rol vereist, is het voor Microsoft geen optie om te proberen af te dwingen dat mensen geen administrator meer zijn, wat heb je uiteindelijk aan een Windows Vista waar geen enkele bestaande software meer op werkt?

Microsoft is dus met een tussen oplossing gekomen - op het moment dat je inlogt op jouw Windows Vista computer is jouw standaard gebruiker nog steeds een gebruiker met de "Administrator" rol, maar al jouw speciale "Administrator" rechten worden afgepakt zodat je dezelfde rechten hebt als de "User"-rol. Op het moment dat Windows Vista detecteert dat een programma toch echt de rechten van een Administrator nodig heeft, vraagt Windows Vista of je het programma inderdaad toestemming wilt geven om met Administrator rechten te werken.

In de regel is het zo dat moderne software die niet ingrijpt op je computer zelf (dus uitzonderingen zijn video drivers, virus scanners en dergelijke) helemaal geen Administrator nodig behoort te hebben. Als je dus een game installeert en die vraagt om Administrator rechten mag je er gerust van uit gaan dat de game slecht gemaakt is.


« ·^

Hoe zet ik UAC uit?

User Account Control is gemakkelijk uit te zetten:

 • Start de "System Configuration Utility" op
 • Ga naar het tabblad "Tools"
 • Kies nu voor "Disable User Account Control"

We raden het verder sterk af om User Account Control uit te zeten!


« ·^

Waar zit die virusscanner van Vista eigenlijk?

Windows Vista heeft dus geen ingebouwde virusscanner.


« ·^

Hoe update ik die Windows Defender?

Windows Defender updates zitten mee in de "Automatic Updates" van Windows zelf - als je dus Windows Updates aan hebt staan zal je Windows Defender automatisch geupdate worden.


« ·^

Welke virusscanners zijn er voor Vista?

Free Trial Subscription from CA

CA Anti-Virus 2007 helps provides comprehensive protection against viruses, worms, and Trojan horse programs for Windows Vista RC1 users. The easy-to-use interface and automatic daily updates make it effortless to maximize protection, and with quick scan times and efficient use of system resources, it won't bog down your computer. Certified by independent testing groups ICSA Labs, Virus Bulletin, and West Coast Labs, CA Anti-Virus 2007 is supported by worldwide 24x7 research labs that help ensure protection from the latest threats.
Free Trial Subscription from F-Secure

F-Secure Corporation helps protect individuals and businesses against computer viruses and other threats coming through the Internet or mobile networks. Our award-winning solutions include antivirus, desktop firewall with intrusion prevention and network encryption. Our key strength is the speed of response to new threats. For businesses our solutions feature centralized management.
Free Trial Subscription from GRISOFT
AVG has provided users with security solutions since 1991. Today, more than 40 million users worldwide trust GRISOFT’s AVG security products to help protect their computers. The unique combination of detection methods with low resource requirements provides maximum protection for your data. We seek to provide freedom for people to explore the Internet safely, so we provide strong antivirus protection to individuals for non-commercial use, free of charge.
Free Trial Subscription from Trend Micro

Trend Micro is a long-established, global leader in antivirus and Internet content security software and services. Now with Windows Vista Beta support, Trend Micro's PC-cillin Internet Security provides comprehensive and easy to use protection for your computer and smartphone. Its advanced features go beyond standard antivirus and firewall protection, helping to safeguard your computer from new emerging threats like network viruses, spam e-mail, inappropriate Web content, and spyware programs.
Free Beta Trial of Windows Live OneCare from Microsoft

Get continuous, real-time antivirus protection and more for your Windows Vista-based computer. Windows Live OneCare provides all-in-one service and care of your PC, with antivirus that is integrated with antispyware for an extra layer of security and convenience. In addition, OneCare provides a managed, two-way firewall and activates anti-phishing technology to help protect you from unwanted hackers, identity theft and online scams. Alongside all these powerful security features, OneCare will perform scheduled tune-ups to help optimize your PC's performance while giving you additional flexibility when backing up of all your most important files. Designed to be simple and automated, Windows Live OneCare is the perfect companion to your Windows Vista RC1 computer.
avast! 4 Home Edition

avast! 4 Home Edition is a full-featured antivirus package designed exclusively for home users and non-commercial use. Both of these conditions should be met! Our company offers the Home Edition free of charge, since, in our
opinion, it is possible to avoid global virus spreading by efficient prevention
NOD32

NOD32 is a single, highly optimized engine that works as a unified Anti-Threat system to protect against a broad spectrum of malware. Viruses, worms, spyware, and other malicious attacks, which are constantly evolving. Eset NOD32 utilizes patent-pending ThreatSense® Technology to detect tomorrow's threats in real-time, by analyzing code execution for malicious intent - keeping you ahead of the malware-writers.
McAfee® VirusScan® 8.5i Enterprise

McAfee® VirusScan® 8.5i Enterprise takes anti-virus protection to the next level, integrating elements of intrusion prevention and firewall technology into a single solution for PCs and file servers.

This powerful combination delivers truly proactive protection from the newest of today’s threats—including buffer-overflow exploits and blended attacks—and features advanced outbreak management responses to reduce the damage and costs of outbreaks.


« ·^

Wat is dat protected mode van Internet Explorer 7 eigenlijk?

Protected mode van Internet Explorer 7 is een security feature van Windows Vista die eigenlijk het best te vergelijken is met het draaien van Internet Explorer in een virtuele machine.

Als Internet Explorer gestart wordt, worden de rechten van de Internet Explorer gestart onder een user met nog minder rechten dan een "User" - behalve in een paar directories schrijven die speciaal voor Internet Explorer zijn aangemaakt mag Internet Explorer eigenlijk niet. Deze mode voorkomt dat als er een lek zit in Internet Explorer dat deze gebruikt wordt om malware te installeren in jouw gebruikers instellingen.

Deze protected mode heeft ook een aantal nadelen - juist omdat het dus als het ware 'gevirtualiseerd' (gesandboxed) draait, kan Internet Explorer 7 dus ook niet zomaar een gedownload bestand op jouw desktop op slaan zonder hier expliciet toestemming voor te vragen. • elevator
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

elevator

Officieel moto fan :)

Topicstarter

Moet ik nou XP of Vista installeren voor games?

Op dit moment (28 jan 2007) zouden wij aanraden om Windows XP te installeren - heel veel drivers van onder andere videokaarten en audiokaarten zijn gewoon nog niet klaar voor Windows Vista.

Op de langere termijn verwachten we dat - net zoals bij Windows XP gebeurde - Windows Vista het ideale game besturingssysteem wordt.


« ·^

Klopt het dat Vista geen digitale audio meer ondersteunt?

Nee, Windows Vista ondersteunt dit nog wel, maar een aantal technologieen zijn eruit gehaald. • elevator
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

elevator

Officieel moto fan :)

Topicstarter

Hoe verander ik het bootscreen van Vista?

Het bootlogo van Windows Vista aanpassen kan gemakkelijk met Windows Vista Boot Logo Genreator.


« ·^

Hoe zet ik dat opstart geluid eigenlijk uit?

Windows Vista bevat een ingebouwd opstart geluid dat je niet kan veranderen - uitzetten kan je wel, via de volgende methode:

 • Ga naar "Sound"
 • Ga naar het tabblad "Sounds"
 • Vink "Play Windows Startup Sound" uit


« ·^

Ik heb Vista net geinstalleerd en nu is hij super traag, mijn harddisk ratelt ook steeds

Windows zal na het installeren alle bestanden op jouw computer indexeren zodat zoeken sneller wordt. Je kan controleren of je computer aan het indexeren is door:

 • "Indexing Options" te starten
 • Je ziet nu bovenaan een regel als "Indexing complete" staan (of iets anders)


« ·^

Ok nu heb ik Vista, maar ik wil ook XP voor te gamen!

Dat is geen probleem - zorg er alleen wel voor dat je eerst Windows XP installeert en daarna pas Windows Vista. Als je Windows XP toch achteraf wilt starten, lees dan even Windows Vista no longer starts after you install an earlier version of the Windows operating system in a dual-boot configuration.


« ·^

Hoe sync ik nou met mijn mobile device?

Als eerst heb je SyncCenter nodig op Vista, dit zit al standaard ingebouwd in Vista en het is dus niet nodig om deze ergens te downloaden. Als tweede heb je Windows Mobile Device Center nodig die al je applicaties en gegevens synchroniseert met je Windows Mobile apparaat en Vista.

Met Device Center kan je ervoor kiezen om te synchroniseren via Bluetooth, en USB. Later zal het ook mogelijk zijn om via WiFi te syncen.

Je kan Device Center in 2 smaken downloaden: voor X86 (32-bit) computers & 64-bit computers met Vista.
Geschreven door DaannO


« ·^

Hoe krijg ik die mooie applicatie switcher?

Druk op WindowsKey + Tab


« ·^

Wat is Vista Dreamscene?

Dreamscene is een manier om een video als achtergrond te starten en is een extra voor Windows Vista Ultimate.


« ·^

Ik krijg Com surrogate errors als ik een map open met DivX’en erin? (nero)

Dit is een bekend probleem met Nero - als je upgrade naar de meest recente Nero versie doet dit probleem zich niet meer voor.[Voor 8% gewijzigd door elevator op 04-02-2007 10:21]


 • elevator
 • Registratie: December 2001
 • Niet online

elevator

Officieel moto fan :)

Topicstarter

Gebeurde wijzigingen

4 februari 2007

 • In de sectie "Welke vista editie moet ik kopen" stond twee keer "Ultima" in plaats van "Ultimate"
 • Stukje toegevoegd over Mobile Sync Center door DaannO

29 januari 2007

Pagina: 1

Dit topic is gesloten.

Let op:
[html][norml][/norml][/html]

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee