Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Ernie
  • Registratie: Juni 2006
  • Laatst online: 15:52
Inleiding

Ik zit dit jaar in VWO 6 en ik moet dus binnen enkele maanden mijn vervolgopleiding hebben gekozen. (aangenomen dat ik het examen haal natuurlijk :9 )
Ik zit nu dus met een moeilijke keus. Daarom maak ik heb ik dan ook dit topic gemaakt.
Ik wil wel eens weten wat jullie ervaringen zijn met bepaalde studies en hoe jullie uiteindelijk gekozen hebben voor een bepaalde studie. Ik hoop dat ik hierdoor makkelijker een keus kan maken.

Welke studie

Ik heb natuurlijk al verschillende open dagen bezocht en ik heb informatie aangevraagd.
Het is me ook opgevallen dat mensen met een bepaalde opleiding vaak een baan krijgen die eigenlijk helemaal niet bij hun studie past. Ik heb het N&T profiel met Biologie 1,2 en informatica.
Hiermee kan ik dus heel veel kanten op. Ik zit zelf te denken aan elektrotechniek,technische informatica, life science & technology, werktuigbouwkunde, biologie. Ik vind echter ook bewegingswetenschappen wel interessant.

De stad

Helaas is dit nog niet het enige probleem.
Ik woon in Emmen dus is voor mij de RUG toch wel erg aantrekkelijk omdat dat zou betekenen dat ik niet het eerste jaar op kamers hoef, uiteraard is de reistijd naar huis wat korter en zijn niet meteen alle connecties met Emmen (zo goed als) afgebroken. Het is ook nog eens heel wat goedkoper. Ik ben een jonge leerling en wordt pas aan het begin van de zomervakantie 18, daarom zou ik het wel prettig vinden om nog een jaar thuis te wonen en te studeren in Groningen. Ook vind ik de stad Groningen een prettige stad.

Conclusie

Eigenlijk wil ik wel eens weten wat jullie ervaringen zijn m.b.t. tot jullie studiekeus en of die uiteindelijk juist is geweest. Hebben jullie nog goede tips om makkelijker tot een besluit te komen.
Moet ik bijvoorbeeld studiekeuze tests maken op internet of is het veel belangrijker om te luisteren naar wat vrienden en familie je vertellen?
Ik wil ook graag weten wat jullie van de stad zelf vinden. Is het een beetje gezellig, leer je er makkelijk mensen kennen, kun je makkelijk aan een kamer komen. Kortom hoe is het studentenleven in de stad waar je studeert of gestudeerd hebt.
Kun je er een beetje makkelijk aan een baantje komen om wat bij te verdienen of is er weinig vraag naar studenten.


Aan de modjes:
Ik wist niet goed waar ik dit topic moest plaatsen. Dit leek mij de meest logische plek aangezien dit indirect met je werk en inkomen te maken heeft. Als hij niet goed staat kunnen jullie hem dan verplaatsen naar het juiste subforum? O-)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 53715

Ik heb eigenlijk maar van één ding spijt gehad na mijn vwo en dat was de keuze om naar de universiteit te gaan.

Dit werd als vanzelfsprekend beschouwd. Maar ik ben uiteindelijk overgestapt naar het HBO en dat bevalt bij mij vele malen beter.

WO is in mijn ervaring heel theoretisch, en in mijn geval op de TuE erg onpersoonlijk. Waar het HBO meer praktijk is en juist heel persoonlijk. Dit laatse is natuurlijk ook heel erg afhankelijk van de instelling waar je studeert.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • cverkooyen
  • Registratie: Juli 2002
  • Laatst online: 22:43
Ik doe de opleiding werktuigbouw aan de HTS Alkmaar en dat bevalt me wel aardig! Zit nu in het derde jaar dus het begint alweer op te schieten!

Op de havo wist ik in de 4e al dat ik dit wel zou willen doen en ben nu nog wel aardig tevreden met mijn keuze.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Rigi
  • Registratie: September 2001
  • Laatst online: 30-11-2018
Tja, ik was vanaf 4 VWO oid er sterk van overtuigd dat Informatica de juiste keuze was. Ik ben toen ook 3x naar de voorlichting van informatica in Utrecht (Universiteit) geweest en paar andere universiteiten. Eigenlijk vanaf de eerste periode had ik niet het idee dat dat het echt was. later ging m'n zus aan Communicatie- en informatiewetenschappen beginnen en ben ik met haar mee gegaan. Ben nu ruim 3 jaar verder, heb die bachelor nu ook op zak en ben bezig met de laatste loodjes GMT in Utrecht.

Ik was trouwens de eerste lichting in de vernieuwe 2e fase (Ook N&T, Informatica, biologie 1 (zat in N&T toen) economie 1). en was dus ook verplicht te kijken bij voorlichtingen. Daar heb ik eigenlijk te weinig gebruik van gemaakt denk ik. Ik heb echt alleen informatica opleidingen bekeken en niet verder gekeken. Zou ik weer in 6V zitten zou ik waarschijnlijk CIW (en/of) informatiekunde kiezen maar dan wel met een stukje informatica in de profileringsruimte omdat dat bij beide studies hard ontbreekt. Heb niet perse spijt van m'n keuzes, want heb nu leuke pakketje imho, maar optimaal was het ook niet denk ik.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • argro
  • Registratie: Juni 2002
  • Laatst online: 07-07 20:55
Ik zou de afweging niet af laten hangen van een bepaalde stad. Staat je dus niet blind op Groningen. Wanneer je een b-keuze maakt alleen maar omdat je anders misschien op kamers moet krijg je daar vroeg of laat spijt van. Bovendien worden alle connecties met je voormalige woonplaats niet noodzakelijkerwijs verbroken zodra je op kamers gaat. Ik ben, toen ik net 18 was geworden, gaan studeren in Delft, mijn ouders wonen in Friesland. Ben dus ook direct op kamers gegaan en heb veel nieuwe mensen leren kennen maar heb ook nog erg veel contact met "oude" vrienden, het is maar net wat je er zelf van maakt.

so·wie·so (bw.) 1 hoe dan ook => überhaupt


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Ernie
  • Registratie: Juni 2006
  • Laatst online: 15:52
Ik wil zeker niet eerst de stad kiezen en dan pas de opleiding. Dat zou niet erg slim zijn.
Ik ben er al behoorlijke tijd mee bezig en ik kom er niet uit. Ik weet van mezelf dat ik een slechte motivatie heb m.b.t. huiswerk en studeren. Ik stel alles tot het laatste moment uit en dat kan helaas ook doordat ik steeds maar over blijf gaan. Ik ben ook iemand die ook wel eens wat wil doen aan praktijk en die niet alleen maar met de theoretische kant bezig is.

Ik ga denk ik eens een gesprekje met mijn decaan houden zodat hij mij misschien verder kan helpen. Ik ga ook meer informatie zoeken over HBO opleidingen.
In ieder geval bedankt voor de reacties.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 53715

Dit klinkt heel bekend..

Ik heb op de middelbare school niet echt veel moeten doen om er doorheen te rollen.. Dit ging echter wel fout op de universiteit. Doordat het minder persoonlijk is, is er ook niemand die zegt dat je nu echt eens iets moet gaan doen..

En voor een tentamen een dag van te voren het boek pakken blijft echt niet goed gaan helaas...

Kijk bij informatie over HBO opleidingen ook naar de mogelijkheden voor een verkort HBO.

Dan kun je in 3 jaar een HBO opleiding doen en daarna gewoon aan een master beginnen op een universiteit, mocht je dat dan nog willen. Het hoeft dus niet eens extra tijd te kosten.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • RoD
  • Registratie: September 2004
  • Niet online

RoD

Admin Mobile & FP PowerMod
Ik doe Life science & technology aan de RuG. Leuke studie opzich, Groningen is ook een leuke stad om in te studeren. Dat is me allemaal prima bevallen. Het is echter wel een erg drukke studie. Je hebt echt een 40-urige werkweek. Zit je niet tot 17.00 in de collegezalen, dan is het wel de enorme bergen stof die je moet leren voor tentamens. Dat viel me wat tegen. Dus mocht je die studie willen kiezen, dan weet je dat alvast :P
Imo leer je prima de mensen kennen in Groningen. Je hebt de Keiweek, en introductiekampen wat erg leuk kan zijn. Verder is de algehele sfeer (tenminste, op mijn faculteit, geen ervaringen met andere) gewoon prima.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • PHiXioN
  • Registratie: Juni 2004
  • Laatst online: 07:34
Anoniem: 53715 schreef op maandag 30 oktober 2006 @ 14:43:
Ik heb eigenlijk maar van één ding spijt gehad na mijn vwo en dat was de keuze om naar de universiteit te gaan.

Dit werd als vanzelfsprekend beschouwd. Maar ik ben uiteindelijk overgestapt naar het HBO en dat bevalt bij mij vele malen beter.

WO is in mijn ervaring heel theoretisch, en in mijn geval op de TuE erg onpersoonlijk. Waar het HBO meer praktijk is en juist heel persoonlijk. Dit laatse is natuurlijk ook heel erg afhankelijk van de instelling waar je studeert.
Ik denk dat een opleiding onpersoonlijk wordt door de schaal van de opleiding. Bij een kleinschalige opleiding is er ook op de universiteit plaats voor persoonlijker contact met docenten en medestudenten. Dat universitaire opleidingen theoretisch zijn is een feit, ik vind het zelf ook jammer dat de praktijk niet wat vaker aan de orde komt. Ook theoretisch onderzoek moet namelijk een schakeling hebben met de praktijk. Ik heb me echter er bijna doorheen geslagen, dus voor mij ligt het meeste theoretische geblaat wel achter me. :)

[ Voor 17% gewijzigd door PHiXioN op 30-10-2006 20:33 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Canaria
  • Registratie: Oktober 2001
  • Niet online

Canaria

4313-3581-4704

PHiXioN schreef op maandag 30 oktober 2006 @ 20:31:
[...]


Ik denk dat een opleiding onpersoonlijk wordt door de schaal van de opleiding. Bij een kleinschalige opleiding is er ook op de universiteit plaats voor persoonlijker contact met docenten en medestudenten.
Ligt eraan. Ik heb een grote opleiding gedaan (1000 eerstejaars, propedeuse sociale wetenschappen in Utrecht) en een kleine opleiding (40 eerstejaars, medische informatiekunde in Amsterdam).
De eerstejaars werden in Utrecht allemaal verdeeld over kleine mentorgroepjes van ongeveer 15 studenten, met een docent als mentor en een uur begeleiding per week. In Amsterdam was de groep niet verdeeld en hadden we ook niet echt een docent als mentor.
Ik vond bij beide opleidingen wel een persoonlijke sfeer aanwezig.
Dat universitaire opleidingen theoretisch zijn is een feit, ik vind het zelf ook jammer dat de praktijk niet wat vaker aan de orde komt. Ook theoretisch onderzoek moet namelijk een schakeling hebben met de praktijk. Ik heb me echter er bijna doorheen geslagen, dus voor mij ligt het meeste theoretische geblaat wel achter me. :)
Daar ben ik het helemaal mee eens. Als een software development project inhoudt dat je de literatuur gaat bestuderen om verschillende theorieën over software development te vergelijken, dan is dat wel heel leerzaam en interessant om te weten allemaal, maar in de praktijk, op de werkvloer in je eerste baan, heb je er zo weinig aan :/
Daar zijn mensen van het HBO die tijdens hun software development project daadwerkelijk zo'n real life project hebben uitgevoerd enorm in het voordeel.

Apparticle SharePoint | Apps | Articles


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Arshia
  • Registratie: November 2000
  • Laatst online: 06-02 12:57
Lastig hoor als je alles leuk vindt. Maar bedenk wel dat een opleiding ongeveer 4 jaar duurt en dat niet alles even leuk zal zijn. Je moet dus vooral bezig zijn met iets wat je leuk vindt en waar je later ook nog wat aan hebt. Als je altijd al dokter hebt willen worden is geneeskunde meteen de goede studie en dat is duidelijk. Als je niet zoiets hebt moet je vooral afgaan op je interesses en vooral ook waar je meer van wilt weten.

Je kunt ook kijken wat ze op de RuG voor studies hebben en misschien dat daar wat tussen zit. Zelf vind ik het ook heel handig hoor om dicht bij de uni/studieplek te wonen. Je bent niet eeuwen onderweg na college en dat is gewoon erg lekker. Hier aan de UvA heb je een betagamma jaar. Dat is 1 jaar waarin je allerlei vakken zelf mag kiezen. Je krijg van allerlei studies vakken en zo kom je erachter wat je leuk vindt. Na dat jaar kies je een soort van major en minor. Misschien heb je ook wel zoiets aan de RuG en is dat iets voor jou :)

Als je heel erg praktijkgericht bent zou ik niet zo vlug naar een uni gaan. In het HBO kan je ook onderzoek doen, maar dan is het wat praktijkgerichter. De uni's zijn niet alleen theoretisch hoor. Maar het is wel wat minder gericht op de praktijk en het bedrijfsleven.

\o/


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • odysseus
  • Registratie: Augustus 2000
  • Laatst online: 21-05 20:48

odysseus

Debian GNU/Linux Sid

Misschien is de Universiteit Twente ook een optie? De meeste van de studies die je noemt zijn redelijk technisch en daar is de UT van oudsher natuurlijk in gespecialiseerd. De afgelopen jaren zijn er veel maatschappelijke studies bijgekomen en ook een studie als Advanced Technology. Die laatste is voor jou misschien interessant - een brede natuurwetenschappelijke opleiding in een stad die nog redelijk te bereizen is vanaf Emmen :). Als je twijfelt tussen informatica en electrotechniek dan is er ook nog zoiets als Telematica (disclaimer: ik doe die studie zelf). Het ligt dichter bij informatica dan bij electrotechniek, maar is misschien wel iets om naar te kijken. Overigens heeft de UT ook een minor in het studieprogramma (de UT was zelfs de eerste universiteit die dat deed - de rest heeft het overgenomen).

Mijn ervaringen met Enschede zijn heel erg goed. Ik heb er ontzettend veel mensen leren kennen en ook naast je studie is er genoeg te doen. Je hebt ongeveer honderd (!) verenigingen, van de jongleervereniging via de unihockey/floorballvereniging en de zweefvliegvereniging tot een onderwaterhockeyvereniging en fotografievereniging, naast natuurlijk allerlei gezelligheids- en studieverenigingen. Zelf heb ik naast mijn studie tot nog toe eigenlijk op elk moment wel iets bij een van die verenigingen gedaan en ook bij de universiteit zelf kan je altijd wel iets doen - er is duidelijk meer dan alleen studeren :).

Leven is het meervoud van lef | In order to make an apple pie from scratch, you must first create the universe.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • StevenK
  • Registratie: Februari 2001
  • Laatst online: 21:19
Anoniem: 53715 schreef op maandag 30 oktober 2006 @ 14:43:
WO is in mijn ervaring heel theoretisch
Dan heb je geluk gehad; vaak blijkt dat WO teveel naar beroepsonderwijs neigt, waardoor de wetenschappelijke kant onderbelicht blijft.

Ik ben nu met het laatste vak van mijn studie bezig en dit is werkelijk het eerste vak dat, in mijn optiek, voldoende wetenschappelijke dimensie heeft. Zelfs de manier waarop uitgelezen wetenschappelijke vakken, zoals rechtssociologie, benaderd worden heeft een praktijkgericht karakter, om het over het oeverloos zinloze 'vaardighedenonderwijs' (pleiten, gespreksvaardigheden) nog maar niet te hebben. Zo ongeveer mijn hele studie bestaat uit toepassing van de theorie in de praktijk en ruimte voor een wetenschappelijke benadering kom je er nauwelijks tegen.

Moet er wel bij zeggen dat toen ik wiskunde & ectrie studeerde, daar veel minder sprake was van die oriëntatie richting beroepsonderwijs. Ik was toen alleen te jong om te studeren en ben er gelukkig tijdig mee gestopt.

Was advocaat maar vindt het juridische nog steeds leuk


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Ernie
  • Registratie: Juni 2006
  • Laatst online: 15:52
odysseus schreef op dinsdag 31 oktober 2006 @ 19:49:
Misschien is de Universiteit Twente ook een optie? De meeste van de studies die je noemt zijn redelijk technisch en daar is de UT van oudsher natuurlijk in gespecialiseerd. De afgelopen jaren zijn er veel maatschappelijke studies bijgekomen en ook een studie als Advanced Technology. Die laatste is voor jou misschien interessant - een brede natuurwetenschappelijke opleiding in een stad die nog redelijk te bereizen is vanaf Emmen :). Als je twijfelt tussen informatica en electrotechniek dan is er ook nog zoiets als Telematica (disclaimer: ik doe die studie zelf). Het ligt dichter bij informatica dan bij electrotechniek, maar is misschien wel iets om naar te kijken. Overigens heeft de UT ook een minor in het studieprogramma (de UT was zelfs de eerste universiteit die dat deed - de rest heeft het overgenomen).

Mijn ervaringen met Enschede zijn heel erg goed. Ik heb er ontzettend veel mensen leren kennen en ook naast je studie is er genoeg te doen. Je hebt ongeveer honderd (!) verenigingen, van de jongleervereniging via de unihockey/floorballvereniging en de zweefvliegvereniging tot een onderwaterhockeyvereniging en fotografievereniging, naast natuurlijk allerlei gezelligheids- en studieverenigingen. Zelf heb ik naast mijn studie tot nog toe eigenlijk op elk moment wel iets bij een van die verenigingen gedaan en ook bij de universiteit zelf kan je altijd wel iets doen - er is duidelijk meer dan alleen studeren :).
Dat is nog eens een goed advies. Ik was al van plan om naar Twente te gaan, ik ga daar ook zeker deze studies bekijken. Ik heb de informatie over advanced technology doorgelezen en het lijkt mij wel wat. Ik heb ook informatie over telematica bekeken. Ik weet niet of dit wat voor mij is. Ik ga eerst maar eens naar de open dagen.
Behalve studeren moet er natuurlijk ook aan ontspanning gedaan worden. Wat jij daar vertelt klinkt goed. Dit is overigens bij de meeste universiteiten goed geregeld.
StevenK schreef op dinsdag 31 oktober 2006 @ 19:55:
[...]

Dan heb je geluk gehad; vaak blijkt dat WO teveel naar beroepsonderwijs neigt, waardoor de wetenschappelijke kant onderbelicht blijft.

Ik ben nu met het laatste vak van mijn studie bezig en dit is werkelijk het eerste vak dat, in mijn optiek, voldoende wetenschappelijke dimensie heeft. Zelfs de manier waarop uitgelezen wetenschappelijke vakken, zoals rechtssociologie, benaderd worden heeft een praktijkgericht karakter, om het over het oeverloos zinloze 'vaardighedenonderwijs' (pleiten, gespreksvaardigheden) nog maar niet te hebben. Zo ongeveer mijn hele studie bestaat uit toepassing van de theorie in de praktijk en ruimte voor een wetenschappelijke benadering kom je er nauwelijks tegen.

Moet er wel bij zeggen dat toen ik wiskunde & ectrie studeerde, daar veel minder sprake was van die oriëntatie richting beroepsonderwijs. Ik was toen alleen te jong om te studeren en ben er gelukkig tijdig mee gestopt.
Dat een studie niet echt de wetenschappelijke kant benaderd is voor mij geen probleem. Ik ken genoeg mensen die graag een helemaal theoretische studie hebben. Daar is dus echt niks voor mij, ik vind het leuk om iets te zien onstaan van uit mijn werk.
Toch bedankt voor dit antwoord dit is natuurlijk niet een topic alleen voor mij. Andere mensen hebben er misschien ook wel wat aan. :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Mfpower
  • Registratie: Februari 2000
  • Laatst online: 08-07 13:15

Mfpower

In dubio

Studiekeuze is en blijft een lastig onderwerp. Ik begeleid zelf ook een aantal studenten en wat me keer op keer opvalt is dat de maatschappij je vraagt op je 17e/18e een keuze te maken waarvoor een behoorlijke groep mensen (niet allemaal!) op die leeftijd niet genoeg bagage hebben om die verantwoord te kunnen maken. Voor veel mensen bestaat het leven tot die tijd toch uit veilig thuis wonen, doen waar je zin in hebt en aan het handje van de leraar door de HAVO of het VWO lopen.

Ik ben zelf na het VWO informatica gaan studeren aan de UU. Motivatie: ik vind computers wel interessant. Al tijdens mijn studie merkte ik dat de diepgang veel groter was dan mijn interesse voor het vakgebied. En toen ik ging werken in de IT kreeg ik al helemaal spijt (6 jaar later dus!); toen moest ik de hele dag achter een computer gaan zitten. Terwijl ik om me heen allerlei interessante dingen zag waar ik niet voor opgeleid was. Tijdens mijn studie kwam ik er achter dat ik meer praktisch van aard ben en meer op mensen gericht dan ik zelf op het VWO ooit had kunnen vermoeden. Dat kwam omdat ik actief werd bij studentenvereniging, veel ging ondernemen, reizen noem maar op. In het vierde jaar van mijn studie dacht ik echt 'waarom ben ik dit ooit gaan studeren?'. En mijn cijfers waren ook nog eens heel erg goed. De meeste vakken sloot ik wel met een 8 of hoger...

Ik werk nu in het onderwijs en hou me bezig met coaching en loopbaanbegeleiding. Al een stuk meer in mijn richting, maar nog steeds niet helemaal wat ik zou willen doen. Als ik dat zou willen zou ik opnieuw moeten gaan studeren maar ik ben nu 26 en ik weet niet of ik daar nog zin in heb.

Mijn tip: persoonlijkheids/interesse testen zijn niet heel erg betrouwbaar, ze geven namelijk een momentopname en kunnen door ervaringen ontzettend veranderen. Maak er enkele om een beeld te krijgen van waar je nu staat. Als je echt heel erg twijfelt wat je wilt gaan doen ga er dan een jaartje tussen uit na je middelbare school en doe iets vormends - waarbij je veel ziet en tegen jezelf aanloopt (bijvoorbeeld werken/reizen/vrijwilligerswerk of een combinatie). Maar ga niet een jaar in een fabriek werken en elke avond met vrienden bier lopen zuipen want dan ben je na een jaar net zo ver.

Als je wel het idee hebt dat je een redelijk beeld hebt van jezelf kijk dan niet alleen naar je studie maar ook wat je daarna zou willen doen (ik weet het, dat is moeilijk). Bijv: zie je jezelf op een kantoor rondlopen? Achter een pc zitten? Met kinderen werken etc. Maak het visueel of ga hier en daar eens kijken. Bepaal aan de hand hiervan een studierichting. Kijk niet alleen naar welke studie je leuk lijkt (vrijetijdsstudies ofzo :P ) maar zie het ook als een investering voor je latere carriere. Ik zie wel wat mensen om me heen met 'pretstudies' die lastig een baan vinden nu.

Tot slot: wees actief en niet bang om fouten te maken. Ik doe nu uiteindelijk toch iets wat ik leuk vind dus alles is altijd mogelijk. Probeer iets en wees niet bang om op je keuze terug te komen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • DRAFTER86
  • Registratie: April 2002
  • Laatst online: 22:44
Mfpower schreef op woensdag 01 november 2006 @ 11:03:
Studiekeuze is en blijft een lastig onderwerp. Ik begeleid zelf ook een aantal studenten en wat me keer op keer opvalt is dat de maatschappij je vraagt op je 17e/18e een keuze te maken waarvoor een behoorlijke groep mensen (niet allemaal!) op die leeftijd niet genoeg bagage hebben om die verantwoord te kunnen maken. Voor veel mensen bestaat het leven tot die tijd toch uit veilig thuis wonen, doen waar je zin in hebt en aan het handje van de leraar door de HAVO of het VWO lopen.
Sorry hier ben ik het toch niet mee eens. Allereerst is dit probleem bij WO-ers niet echt aan de orde denk ik, als na een half jaar blijkt dat je studie het toch niet helemaal is zijn er meestal mogelijkheden om over te stappen, en aangezien je later waarschijnlijk wel boven modaal gaat verdienen hoef je je om een paar jaar extra studeren ook geen zorgen te maken. (Dit overstappen gebeurd dan ook bijzonder veel)
Ik denk wel dat dit probleem heel erg speelt bij VMBO-ers, die moeten op het VMBO al bepalen welke kant ze op willen (Technisch, Verzorging etc) om daarna op hun 15e-16e te kiezen wat ze de rest van hun leven willen doen. Als WO-er heb je gewoon een veel breder spectrum aan arbeidsplaatsen waar je terecht kan.

Overigens ben ik zelf 2e jaars werktuigbouw op de UTwente en dit bevalt erg goed :)
Er zijn inderdaad wat nieuwe aanverwante studies bijgekomen, zoals Advanced Technology, Industrieel Ontwerpen, Technische Geneeskunde. Mijn ervaring is dat dit soort nieuwe opleidingen toch wel met wat kinderziektes kampen, ze hebben bijvoorbeeld of een te hoge, maar vaak een te lage studielast.


Tot slot is het misschien een idee om eens de roosters van de opleidingen die je overweegt te bekijken. Het is inderdaad moeilijk om te bepalen wat je de rest van je leven wil doen. Makkelijker is om te kijken welke vakken je leuk vind...

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • StevenK
  • Registratie: Februari 2001
  • Laatst online: 21:19
DRAFTER86 schreef op woensdag 01 november 2006 @ 11:19:
[...]


Sorry hier ben ik het toch niet mee eens. Allereerst is dit probleem bij WO-ers niet echt aan de orde denk ik
Oh ? Ik kan iig melden dat ik op m'n achttiende nog echt niet aan studeren toe was, ondanks dat ik studies deed die mij mateloos interesseerden. Ondernemen ging me een stuk beter af.
, als na een half jaar blijkt dat je studie het toch niet helemaal is zijn er meestal mogelijkheden om over te stappen, en aangezien je later waarschijnlijk wel boven modaal gaat verdienen hoef je je om een paar jaar extra studeren ook geen zorgen te maken. (Dit overstappen gebeurd dan ook bijzonder veel)
Grappig dat je het ook benadert alsof een andere studie het enige alternatief is.

Was advocaat maar vindt het juridische nog steeds leuk


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • powerguy
  • Registratie: Maart 2005
  • Nu online
Ik zit in 5 vwo en ben ook volop aan het zoeken, gister ben ik naar een voorlichtingsdag in TU Eindhoven geweest. Ik vond industrial design wel interresant, je doet 60% van je tijd projecten voor een echte klant, in zo'n project moet je een product ontwikkelen. Je krijgt geen college's en tentamens en in die andere 40% van de tijd krijg je assigments, sommige mag je zelf kiezen en sommige zijn verplicht.. dit is theorie die je gaat toepassen in de praktijk. Het leek me dus wel een interresante studie maar ik ga nog even verder kijken, want ik ben alleen nog in eindhoven geweest.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • DRAFTER86
  • Registratie: April 2002
  • Laatst online: 22:44
StevenK schreef op woensdag 01 november 2006 @ 11:26:


Grappig dat je het ook benadert alsof een andere studie het enige alternatief is.
Ach dat is wel wat de meeste mensen doen. Er zijn er maar weinig die met een WO-studie stoppen en machinebankwerker worden.
Verder staat het iedereen natuurlijk vrij om een jaar of langer niks te doen/te gaan werken.
powerguy schreef op woensdag 01 november 2006 @ 12:13:
Ik zit in 5 vwo en ben ook volop aan het zoeken, gister ben ik naar een voorlichtingsdag in TU Eindhoven geweest. Ik vond industrial design wel interresant, je doet 60% van je tijd projecten voor een echte klant, in zo'n project moet je een product ontwikkelen. Je krijgt geen college's en tentamens en in die andere 40% van de tijd krijg je assigments, sommige mag je zelf kiezen en sommige zijn verplicht.. dit is theorie die je gaat toepassen in de praktijk. Het leek me dus wel een interresante studie maar ik ga nog even verder kijken, want ik ben alleen nog in eindhoven geweest.
Hmm klinkt wel raar. Zoals gezegd ben ik zelf 2e jaars werktuigbouw en je kunt echt niet direct echte opdrachten gaan doen. Je hebt gewoon best veel kennis nodig om een product te bedenken, ontwerpen en laten werken.

[ Voor 52% gewijzigd door DRAFTER86 op 01-11-2006 12:52 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • StevenK
  • Registratie: Februari 2001
  • Laatst online: 21:19
DRAFTER86 schreef op woensdag 01 november 2006 @ 12:50:
[...]


Ach dat is wel wat de meeste mensen doen. Er zijn er maar weinig die met een WO-studie stoppen en machinebankwerker worden.
Wat mij betreft (en overigens ook de oude Grieken en Romeinen) kun je veel beter eerst wat levenservaring op doen, voor je gaat studeren.

Was advocaat maar vindt het juridische nog steeds leuk


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • PHiXioN
  • Registratie: Juni 2004
  • Laatst online: 07:34
DRAFTER86 schreef op woensdag 01 november 2006 @ 11:19:
[...Mijn ervaring is dat dit soort nieuwe opleidingen toch wel met wat kinderziektes kampen, ze hebben bijvoorbeeld of een te hoge, maar vaak een te lage studielast.
Helemaal mee eens, ik doe een behoorlijk nieuwe studie en de planning is qua werkdruk soms om gek van te worden. Ik heb ook weinig kans gehad om naast mijn studie een baantje te nemen. Niet dat het altijd hard werken is, maar juist zo onregelmatig. Alle deadlines komen regelmatig tegelijkertijd, na een periode waarin je weinig doet. Dan heb je ook nog docenten die je geen tentamen laten doen in het 1e trimester, maar je in het 2e trimester een paper laten schrijven, wat dus samen valt met (verplichte) opdrachten van vakken uit het 2e trimester.

Natuurlijk zijn er studenten die er wel een heel weekend naast werken, maar in mijn omgeving zie ik dat een aantal daarvan ook graag uitwerkingen van opdrachten "lenen" van anderen of een (grotere) achterstand oplopen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Ernie
  • Registratie: Juni 2006
  • Laatst online: 15:52
Mfpower schreef op woensdag 01 november 2006 @ 11:03:
Studiekeuze is en blijft een lastig onderwerp. Ik begeleid zelf ook een aantal studenten en wat me keer op keer opvalt is dat de maatschappij je vraagt op je 17e/18e een keuze te maken waarvoor een behoorlijke groep mensen (niet allemaal!) op die leeftijd niet genoeg bagage hebben om die verantwoord te kunnen maken. Voor veel mensen bestaat het leven tot die tijd toch uit veilig thuis wonen, doen waar je zin in hebt en aan het handje van de leraar door de HAVO of het VWO lopen.
Ik denk dat dit ook voor mij opgaat. Ik heb tot nu toe niet serieus met mijn studie omgesprongen en mijn bijbaantje stelt ook weinig voor. Dat ik een dergelijk slechte motivatie heb komt voor een deel door de leraren. Er is altijd mogelijkheid om deadlines te overschrijden zonder enige vorm van protest van de leraar. Ik heb ook altijd in dezelfde veilige buurt gewoond en ik heb weinig verplichtingen.
Ik heb overwogen om een jaar iets anders te gaan doen. Ik heb echter geen idee wat ik zou kunnen doen waardoor deze keuze makkelijker zou worden. Ik denk niet dat ik jaar iets anders moet gaan doen. Ik ben bang dat ik dan alle motivatie om te studeren kwijtraak en later geen goede baan kan krijgen.
PHiXioN schreef op woensdag 01 november 2006 @ 17:29:
[...]


Helemaal mee eens, ik doe een behoorlijk nieuwe studie en de planning is qua werkdruk soms om gek van te worden. Ik heb ook weinig kans gehad om naast mijn studie een baantje te nemen. Niet dat het altijd hard werken is, maar juist zo onregelmatig. Alle deadlines komen regelmatig tegelijkertijd, na een periode waarin je weinig doet. Dan heb je ook nog docenten die je geen tentamen laten doen in het 1e trimester, maar je in het 2e trimester een paper laten schrijven, wat dus samen valt met (verplichte) opdrachten van vakken uit het 2e trimester.

Natuurlijk zijn er studenten die er wel een heel weekend naast werken, maar in mijn omgeving zie ik dat een aantal daarvan ook graag uitwerkingen van opdrachten "lenen" van anderen of een (grotere) achterstand oplopen.
Dit is een groot nadeel. Ik wil graag zonder schulden afstuderen dus een baantje is ook belangrijk.
Ik weet niet of dit een haalbaar is, een beetje vrije tijd is natuurlijk ook belangrijk.

[ Voor 28% gewijzigd door Ernie op 01-11-2006 17:52 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • StevenK
  • Registratie: Februari 2001
  • Laatst online: 21:19
Arno E schreef op woensdag 01 november 2006 @ 17:47:
Dit is een groot nadeel. Ik wil graag zonder schulden afstuderen dus een baantje is ook belangrijk.
Ik weet niet of dit een haalbaar is, een beetje vrije tijd is natuurlijk ook belangrijk.
wrom ? Wat tijdens je studie veel geld lijkt, is na je studie waarschijnlijk een schijntje. Uiteraard is 't een nobel streven, maar als je je studie laat lijden onder het streven om geen studieschuld op te bouwen, dan ben je imho verkeerd bezig.

Was advocaat maar vindt het juridische nog steeds leuk


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Ernie
  • Registratie: Juni 2006
  • Laatst online: 15:52
Dat begrijp ik ook wel. Dat zijn zorgen voor later. Ik denk ook niet dat ik het haal om zonder schulden het te halen. Mijn belangrijkste doel is nu om een studie te kiezen waar ik later waarschijnlijk een baan mee kan krijgen die ik leuk vind.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 3431

StevenK schreef op woensdag 01 november 2006 @ 18:30:
[...]

wrom ? Wat tijdens je studie veel geld lijkt, is na je studie waarschijnlijk een schijntje. Uiteraard is 't een nobel streven, maar als je je studie laat lijden onder het streven om geen studieschuld op te bouwen, dan ben je imho verkeerd bezig.
Helemaal eens. Daarnaast is het echt geen ramp om pas na een jaar of twee studie er achter te komen wat je nou eigenlijk wil, en dan over te stappen. Die twee jaar zijn dan echt niet 'weggegooid' ofzo.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • leecher
  • Registratie: December 2004
  • Laatst online: 17:44
Arno E schreef op woensdag 01 november 2006 @ 17:47:

Ik denk dat dit ook voor mij opgaat. Ik heb tot nu toe niet serieus met mijn studie omgesprongen en mijn bijbaantje stelt ook weinig voor. Dat ik een dergelijk slechte motivatie heb komt voor een deel door de leraren. Er is altijd mogelijkheid om deadlines te overschrijden zonder enige vorm van protest van de leraar. Ik heb ook altijd in dezelfde veilige buurt gewoond en ik heb weinig verplichtingen.
Ik heb overwogen om een jaar iets anders te gaan doen. Ik heb echter geen idee wat ik zou kunnen doen waardoor deze keuze makkelijker zou worden. Ik denk niet dat ik jaar iets anders moet gaan doen. Ik ben bang dat ik dan alle motivatie om te studeren kwijtraak en later geen goede baan kan krijgen.
ik zit hier in precies dezelfde situatie, ik zit in een havo eindexamen klas en heb al zon 3-4 jaar geen ruk uitgevoerd. 1ste klas: havo vwo, netjes huiswerk en alles gemaakt zodat ik vwo kon gaan doen. 2de klas vwo: lekker gezellig en geen ruk gedaan dus naar de havo in de 3de. daar krijg je alles wat je in de 2de in vwo al een keer hebt gehad dus weer een jaar uit je neus vreten. daarna naar de 4de, nieuwe stof, dat kwam dus wat harder aan en ben ik blijven zitten. (samen met een zodanig groot aantal mensen dat de school zich aan het kapot schamen is, say 25 mensen). de 2de keer in de 4de is dan ongelooflijk makkelijk, en vraag je je af waarom je in hemelsnaam bent blijven zitten de vorige keer. nu in een eindexamen klas met de eerste tentamens van volgende week wordt het toch een beetje spannend... haal ik ze netjes voldoende dan voldoet uit je neus vreten voor de havo. zo niet dan wordt het nog hard werken dit jaar.

kortom, ik heb absoluut geen motivatie mee gekregen, en is voor alsnog ook nog niet nodig geweest. idd deadlines zijn altijd te verschuiven, ik heb geen verplichtingen (hoef niks zelf te betalen bijv, heb een krantenwijk, geen echt baantje) en zou niet weten wat ik moet gaan doen. vorig jaar keek ik een beetje naar technische informatica, maar lang achter de pc zitten doe ik nu al veel en dat wil ik echt niet blijven doen na de havo. nu ben ik een beetje aan het kijken naar elektrotechniek maar ik zou het echt niet weten, om eerlijk te zijn zie ik er echt tegenop de eeuwig durende vakantie van de havo te verlaten (blijven zitten vond ik ook helemaal niet erg, nog een jaartje niks doen, wat wil een scholier nog meer? en niks doen = nooit huiswerk + in de les een beetje klooien met elkaar).

is hier iemand die HBO elektrotechniek studeert? en hoe bevalt dat?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 195390

belangrijkste is dat je dat gaat doen waar jij je prettig bij voelt geld alleen maakt niet gellukig ,

je kunt op korte termijn bij veel bedrijven in de keuken kijken door tijdelijk werk te doen via uitzendbureaus, dit heeft bij mij althans altijd gewerkt .

heb zelf echter nooit een fatsoenlijke opleiding kunnen halen, ben een man met praktijk ervaring maar dat schijnt niet meer mee te tellen in de ict tegenwoordig kom dan ook met soliciteren heel wat dichte deuren tegen, omdat men liever iemand met een papiertje indienst neemt.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Mfpower
  • Registratie: Februari 2000
  • Laatst online: 08-07 13:15

Mfpower

In dubio

Arno E schreef op woensdag 01 november 2006 @ 17:47:
[...]


Ik denk dat dit ook voor mij opgaat. Ik heb tot nu toe niet serieus met mijn studie omgesprongen en mijn bijbaantje stelt ook weinig voor. Dat ik een dergelijk slechte motivatie heb komt voor een deel door de leraren. Er is altijd mogelijkheid om deadlines te overschrijden zonder enige vorm van protest van de leraar. Ik heb ook altijd in dezelfde veilige buurt gewoond en ik heb weinig verplichtingen.
Ik heb overwogen om een jaar iets anders te gaan doen. Ik heb echter geen idee wat ik zou kunnen doen waardoor deze keuze makkelijker zou worden. Ik denk niet dat ik jaar iets anders moet gaan doen. Ik ben bang dat ik dan alle motivatie om te studeren kwijtraak en later geen goede baan kan krijgen.

[...]
Typisch, je gebrek aan motivatie afschuiven op de docent :N . Zal wel student-eigen zijn. Het probleem van motivatie is dat wanneer deze extern ligt je altijd afhankelijk bent van iets wat buiten jou ligt waar je geen controle over hebt. Je zult iets moeten vinden waar je zelf je motivatie/energie uit kunt putten. Dus iets waar je voldoening uit haalt.

Maar goed. Ik zei al eerder, doe iets waarbij je jezelf leert kennen. Ter illustratie. ik kreeg een paar minuten geleden een lijstje onder ogen van een student die z'n favoriete bezigheden geprioriseerd moest opschrijven voor een begeleidingsgesprek. Let op, dit is geen fictie:
  1. gamen
  2. slapen
  3. msnen
  4. eten
  5. donald duck lezen ofzo
  6. met vrienden film kijken
Wat me opvalt is dat alles zeer consumptief en weinig productief is(iets doen wat moeite kost). Op gamen na geen werkelijke hobby's (muziek, schilderen of zelfs geen sport of wat dan ook). Gamen is imho ook weinig productief en vind ik niet echt een hobby. Iemand met zo'n leven kan toch ook niet weten wat ie moet gaan studeren? Ik impliceer niet dat jij ook zo'n leven hebt hoor.

De kunst is juist dingen te doen die iets kosten. Een jaar reizen vinden veel mensen eng en doen het daarom niet. Maar ik denk dat dat nou precies is waarom het goed is: omdat het eng is. Dus sta op met je luie reet uit je veilige leven en doe dingen die je niet kunt of eng vindt. En als je ze gedaan hebt dan ben je trots op jezelf omdat je iets gedaan hebt waarvan je dacht dat je het niet kon. En op het moment dat je tegen jezelf aanloopt dan pas vorm je jezelf en kun je beter kiezen wat voor studie bij je past.

Samengevat:
  • zoek uitdagingen (verleg je grenzen: reizen bijvoorbeeld)
  • leer nieuwe dingen (ga een instrument spelen of leer debatteren (ik noem maar wat stoms))
  • wees productief (zoek een hobby)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Ernie
  • Registratie: Juni 2006
  • Laatst online: 15:52
Ik vind dat je voor een deel gelijk hebt. Als je van jezelf uit niet motivatie opbrengt voor iets wat niet leuk is zal iemand je hierbij moeten helpen. Dat zijn naar mijn mening je ouders, docenten en misschien je vrienden. Ik ben zelf een persoon die niet tot nauwelijks aangezet is om te werken. Totdat het eigenlijk al te laat was.

Om het tot mijzelf te betrekken: Ik ben nooit echt uitgedaagd om iets te doen wat ik niet leuk vond en waar ik dus zelf motivatie voor op moest brengen. Huiswerk of helpen in het huishouden bijvoorbeeld. Tot vlak voor het einde van VWO 4 heb ik vrij weinig voor school gedaan en dat hoefde ook niet echt. Of er nu een vette acht of een magere zes gehaald werd, het maakte niets uit omdat je de cijfers toch nooit van je leven terugziet.

Toch zie ik wel in dat je gelijk hebt. Ik ga je advies opvolgen, ik loop al een tijdje rond met het idee om iets te gaan doen aan mijn hobby's en de manier waarop ik mijn tijd besteed. Ik heb het nooit echt uitgevoerd omdat het mij inderdaad een eng en vreemd leek om dingen te veranderen. :|

Het zou denk ik best een goed idee zijn als ik een jaar ga reizen. Ik ga nog eens nadenken over deze optie.

Ik ben niet heel erg passief. Er moet echter nog wel wat veranderen in mijn leven denk ik. Momenteel bestaat het voor het grootste deel toch uit vrienden, computers en weinig constructiefs. Enkel sport en tot 4 jaar geleden pianoles.

[ Voor 9% gewijzigd door Ernie op 02-11-2006 18:37 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • leecher
  • Registratie: December 2004
  • Laatst online: 17:44
Mfpower schreef op donderdag 02 november 2006 @ 13:43:
[...]
Typisch, je gebrek aan motivatie afschuiven op de docent :N . Zal wel student-eigen zijn. Het probleem van motivatie is dat wanneer deze extern ligt je altijd afhankelijk bent van iets wat buiten jou ligt waar je geen controle over hebt. Je zult iets moeten vinden waar je zelf je motivatie/energie uit kunt putten. Dus iets waar je voldoening uit haalt.
als iedereen hier op de havo ergens zoveel voldoening uithaalde dat hij of zij flink gemotiveerd raakt en daardoor niet uit zn neus vreet en lekker doorwerkt zou 50% van die mensen nu vwo doen. en ja, dat weet ik zeker. motivatie afschuiven op de docent? dat zal wel per school verschillen, maar hierzo kan het niet anders. ik vind bijvoorbeeld de belofte van een jaar terug om ipv 9:10 's ochtends om 8:30 's ochtends te beginnen, dan iets eerder uit te zijn en verder speciale studieuren om voor het examen te oefenen en dan nog een stapeltje loze beloften, dan krijg je het volgende jaar (dit dus) je rooster waar je op maandag van 8:30 tot 4:20 op school zit, dan de rest van de week ergens rond 11 uur begint en een ongelooflijk domme berg tussenuren echt niet motiverend, sterker nog het werkt uit de neus vreten in de hand. (er leuk is ook dat er een vacature open staat voor roostermaker... godsamme 8)7 ) dan krijg je ook nog de grap dat die speciale oefen uren voor het examen niet doorgaan omdat het rooster zo brak is. ook de lessen vragen om veel inzet, je gaat daar zitten, de leraar schreeuwd even dat iedereen zijn hoofd moet houden en aan het werk moet gaan, vervolgens gaat hij/zij uit zijn neus zitten vreten en doet pas wat als iemand een vraag stelt.
als iedereen de inzet had om dat ook echt te gaan doen zou alweer 50% nu vwo doen, minimaal. zo kan ik nog wel even doorgaan aan wat er schort aan het schoolsysteem maar ja, daar valt verder weinig aan te doen.

wat ik probeer te zeggen: als de leraar de leerling nou elke dag eens ff flink kontschopte, echt voor de klas ging staan en lesgeven, de leerling uitdagen dan zouden die magere cijfers en de klas vol zittenblijvers elk jaar compleet verdwijnen...

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Electrowolf
  • Registratie: April 2001
  • Laatst online: 06-07 22:28

Electrowolf

Mod met Liefde!

Ik studeer atm informatica aan de UU, na een jaartje kloten aan informatiekunde...
Wat mij heel sterk opvalt is dat informatica pas interessant wordt in het 2e jaar (heb vorig jaar al deel 1e jaars informatica vakken gedaan). Wat dan weer wel duidelijk wordt is dat je je 1e jaars vakken als ondegrond nodig hebt (duh!).
Verder vind ik de meeste vakken een redelijk goede mix hebben tussen puur theorie en practijk, maar dit verschilt natuurlijk per vak. Het grootste struikel blok voor mij is het verschil tussen middelbare school en WO. Op the VWO hoefde ik serieus geen moer uit te voeren om voldoendes te halen, op het WO moet je spontaan WEL wat gaan doen, dus spontaan even leren leren.. beetje vervelend dus.. en niet goed voor je resultaten.

Het stoplicht staat op rood, het stoplicht staat op groen, in #TMF is altijd wat te doen. || http://quotes.negotiator.nl/7270 || /16 at work


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • ScorpionNL
  • Registratie: Augustus 2002
  • Laatst online: 11:35
ik zie hier veel bekend voorkomende reacties. Ben zelf na op het VWO nooit iets uitgevoerd te hebben, Elektrotechniek gaan studeren op de TU/e. Dit is me qua niveau zwaar tegengevallen. Ik was zelf ook totaal niet gewend om echt tijd te besteden aan huiswerk en leren. Na een jaar 'prutsen' ben ik daarom teruggestapt naar HBO Elektro in Breda, waar ik gelukkig in het 2e jaar kon instromen (iets wat VWO studenten daar ook al kunnen trouwens). Ik moet wel zeggen dat de opleiding op de TU/e veel uitdagender was qua projecten, maar de toepasbaarheid van vakken is op het HBO wel duidelijker. Ik weet ook van mezelf dat ik lastig te motiveren ben als ik de toepassing ergens niet van zie. Op de universiteit wordt niet altijd even duidelijk gemaakt waar iets voor dient, terwijl deze koppeling op het HBO gelijk duidelijk gemaakt wordt.

Het niveauverschil tussen HBO en Universiteit is een verschil van dag en nacht, HBO is zoveel makkelijker. Vooral op het gebied van wiskunde, iets wat niet mijn sterkste kant bleek te zijn. Achteraf heb ik totaal geen spijt van de keuzes die ik gemaakt heb. Door een jaar TU/e gedaan te hebben, had ik een grote voorsprong op de andere studenten op het HBO, en merk ik nu ik stage loop nog steeds dat ik voordelen heb van dat ene jaar TU.

Als je twijfelt tussen Universiteit en HBO zou ik als advies willen geven dat je vooral moet kijken naar hoeveel tijd je aan je studie wilt besteden. Op de TU/e had ik zo ongeveer iedere dag les van 9-17. Op het HBO had ik iedere week 1-2 dagen vrij, en de rest van de dagen stelde ook vrij weinig voor. Op de Uni wordt er ook veel meer van je verwacht dat je thuis zelfstandig zelf dingen doet en uitzoekt. Op het HBO wordt veel meer op school gedaan. Het studentenleven op de Uni was echter wel vele malen gezelliger dan op het HBO (kan ook aan de stad liggen).

Dit zijn mijn persoonlijke ervaringen. Als je denkt dat je uni haalt, zeker doen!

Niet de moeite waard om te vermelden ^__^


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Mfpower
  • Registratie: Februari 2000
  • Laatst online: 08-07 13:15

Mfpower

In dubio

Arno E schreef op donderdag 02 november 2006 @ 18:35:
Ik vind dat je voor een deel gelijk hebt. Als je van jezelf uit niet motivatie opbrengt voor iets wat niet leuk is zal iemand je hierbij moeten helpen. Dat zijn naar mijn mening je ouders, docenten en misschien je vrienden. Ik ben zelf een persoon die niet tot nauwelijks aangezet is om te werken. Totdat het eigenlijk al te laat was.
Dat klopt, daarom zijn dit ook hele belangrijke mensen in het leven van jonge mensen. Per ouder verschilt het nog wat hoe goed ze hierin zijn, maar met de huidige onderwijs situatie zie je dat het docenten niet eens meer wordt toegestaan om de schop onder de kont te geven. Ze zijn ook verminderd tot 'studiebegeleider' in de tweede fase. Imho redden veel meer mensen het daarom op het voortgezet onderwijs niet of nauwelijks. Een leraar hoort je ook enthousiast te maken voor zijn vak. Maar hij mag niet meer praten voor de klas.

@leecher:
ik denk dat dit is wat jij ook ervaart. Ik had op het VWO veel minder les dan tegenwoordig maar de lessen waren stuk voor stuk boeiend. Tussenuren bestonden eenvoudigweg niet en ik kreeg elke les huiswerk op voor de volgende en als je dat niet deed dan zwaaide er gewoon wat. Ik kende ook veel meer vrijheid in het kiezen van mijn vakken. Het onderwijs(niveau) is zwaar achteruit gegaan en daar ben je hoe rot het ook is gewoon de dupe van.
Toch zie ik wel in dat je gelijk hebt. Ik ga je advies opvolgen, ik loop al een tijdje rond met het idee om iets te gaan doen aan mijn hobby's en de manier waarop ik mijn tijd besteed. Ik heb het nooit echt uitgevoerd omdat het mij inderdaad een eng en vreemd leek om dingen te veranderen. :|

Het zou denk ik best een goed idee zijn als ik een jaar ga reizen. Ik ga nog eens nadenken over deze optie.

Ik ben niet heel erg passief. Er moet echter nog wel wat veranderen in mijn leven denk ik. Momenteel bestaat het voor het grootste deel toch uit vrienden, computers en weinig constructiefs. Enkel sport en tot 4 jaar geleden pianoles.
Ik ben benieuwd wat je ervan bakt. Durf ook voorbeelden te zoeken van mensen die andere dingen doen en je daarmee te meten en praat met ze. Dat werkt (althans bij mij) motiverend. Zoals je zelf al aangaf heb je dergelijke mensen nodig die je daarbij helpen.

Interessant voor de liefhebber die baalt van z'n manier van onderwijs:

http://www.nrc.nl/opinie/article346643.ece

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • PHiXioN
  • Registratie: Juni 2004
  • Laatst online: 07:34
Ik denk dat de oorzaak van het gebrek aan motivatie tot leren niet alleen te wijten is aan het voortgezet onderwijs. Dit begint bij het basisonderwijs wat volgens mij nog veel belabberder is. Het basisonderwijs is helemaal afgestemd op de MAVO... pardon, VMBO klant. Iedereen die meer capaciteit heeft heeft geen keuze om uitdagendere dingen te doen.

Bvb met rekenen werkte ik een heel opgaveboekje in 1 dag door, terwijl de klas er een week de tijd aan besteedde. De rest van de tijd heb ik de plaatjes zitten inkleuren. Als ik mijn huiswerk niet maakte (omdat ik het toch wel kon) was het geen probleem. Dus met die motivatie begon ik dus al aan mijn VWO, dit in combinatie met het feit dat "stuudje" zijn niet cool was. Ik ben er wel doorheen gerold zonder teveel moeite, maar niet met gemiddeld 9, wat met wat inzet wel mogelijk zou zijn geweest.

Wat mij betreft gaan ze al beginnen met scheiden van leerlingen qua verstandelijk niveau in groep 6. Er is altijd een competitiedrang binnen klassen, zeker op die leeftijd. Als je toch de slimste bent, wat je ook doet, word je lui. Dit vormt je karakter voor de rest van je leven. Daarom kan je beter zo vroeg mogelijk tussen mensen op je eigen niveau zitten. Klassen laten overslaan schiet ook niet op, want dan mis je toch iets van je basis. Leg het leertempo wat hoger voor degenen die het aan kunnen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Ernie
  • Registratie: Juni 2006
  • Laatst online: 15:52
Mfpower schreef op vrijdag 03 november 2006 @ 11:18:
[...]

Ik ben benieuwd wat je ervan bakt. Durf ook voorbeelden te zoeken van mensen die andere dingen doen en je daarmee te meten en praat met ze. Dat werkt (althans bij mij) motiverend. Zoals je zelf al aangaf heb je dergelijke mensen nodig die je daarbij helpen.

Interessant voor de liefhebber die baalt van z'n manier van onderwijs:

http://www.nrc.nl/opinie/article346643.ece
Hoewel er nog veel moet gebeuren is de eerste stap gezet. Het bureau is opgeruimd en achterstallig werk ben ik aan het wegwerken. (van opruimen en klussen tot huiswerk). Ook ben ik mijn passieve activiteiten aan het terugdringen. In de extra vrije tijd ben ik van plan om te gaan sporten en een leuke hobby/activiteit te zoeken.
PHiXioN schreef op vrijdag 03 november 2006 @ 14:37:
Ik denk dat de oorzaak van het gebrek aan motivatie tot leren niet alleen te wijten is aan het voortgezet onderwijs. Dit begint bij het basisonderwijs wat volgens mij nog veel belabberder is. Het basisonderwijs is helemaal afgestemd op de MAVO... pardon, VMBO klant. Iedereen die meer capaciteit heeft heeft geen keuze om uitdagendere dingen te doen.

Bvb met rekenen werkte ik een heel opgaveboekje in 1 dag door, terwijl de klas er een week de tijd aan besteedde. De rest van de tijd heb ik de plaatjes zitten inkleuren. Als ik mijn huiswerk niet maakte (omdat ik het toch wel kon) was het geen probleem. Dus met die motivatie begon ik dus al aan mijn VWO, dit in combinatie met het feit dat "stuudje" zijn niet cool was. Ik ben er wel doorheen gerold zonder teveel moeite, maar niet met gemiddeld 9, wat met wat inzet wel mogelijk zou zijn geweest.

Wat mij betreft gaan ze al beginnen met scheiden van leerlingen qua verstandelijk niveau in groep 6. Er is altijd een competitiedrang binnen klassen, zeker op die leeftijd. Als je toch de slimste bent, wat je ook doet, word je lui. Dit vormt je karakter voor de rest van je leven. Daarom kan je beter zo vroeg mogelijk tussen mensen op je eigen niveau zitten. Klassen laten overslaan schiet ook niet op, want dan mis je toch iets van je basis. Leg het leertempo wat hoger voor degenen die het aan kunnen.
Dit is dus ook helemaal waar. Voor een VWO leerling is het geen uitdaging om te werken in een klas met VMBO leerlingen. Niet dat ik wat tegen mensen met VMBO heb, die zijn ook enorm belangrijk in de samenleving. Het niveau van VWO vindt ik tegenwoordig erg slecht. Er wordt inderdaad enorm veel geld verspilt en de tijd die er is om les te geven wordt voor 75% verspilt.
Hoewel het nieuwe systeem je voor zou moeten bereiden op de universiteit werkt het niet. Geen enkele leraar is hetzelfde. De ene docent houdt zich strak aan de voorschriften van het studiehuis terwijl de andere docenten traditionele lessen proberen te geven. Dit leidt onherroepelijk tot problemen. In de lessen is de productiviteit bedroevend laag doordat leraren niet of nauwelijks straffen uitdelen en de verantwoording afschuiven op de leerlingen.. Hierdoor krijgen zelfs de beste leerlingen problemen met concentratie en wordt de chaos alleen maar erger.
Volgens mij is het studiehuis een hele domme keuze geweest van de overheid. Helemaal met de nieuwe wet dat je minimaal 1040 contacturen moet hebben gevolgd in een jaar. Ik heb liever echte lessen en dan elke dag vroeg vrij dan dag in dag uit lessen te volgen waar het moeilijk is om te werken.

Ik herken mijzelf dus precies in jouw verhaal. 1 keer in de week kreeg je "huiswerk" en dat moest aan het einde van de week klaar zijn. Dit was voor mij dusdanig simpel dat ik het ook de eerste dag al afhad. Dan moest ik daarna maar een boek gaan lezen of alvast aan de stof van volgend jaar beginnen. :z

[ Voor 3% gewijzigd door Ernie op 03-11-2006 20:19 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 169497

odysseus schreef op dinsdag 31 oktober 2006 @ 19:49:
Misschien is de Universiteit Twente ook een optie? De meeste van de studies die je noemt zijn redelijk technisch en daar is de UT van oudsher natuurlijk in gespecialiseerd. De afgelopen jaren zijn er veel maatschappelijke studies bijgekomen en ook een studie als Advanced Technology.
Ik studeer ook in Enschede, wat mij daar opvalt is dat na 1 jaar bijna alle studenten op kamers wonen. Voor mij gold dit ook, mijn ouders wonen in Hengelo en dat is vlakbij en had eerst ook niet de intentie om op kamers te wonen, maar binnen een half jaar was dat wel het geval.

Ik studeer zelf BedrijfsInformatieTechnologie, een combinatie van Bedrijfskunde en Informatica. Ik heb hiervoor Informatica gedaan 2 jaar, ben voor het 2e jaar bezig, maar ben wel verder met de studie omdat ik veel kon meenemen. Denk niet dat het wat voor jou is, kijkende naar de studies die je opnoemt. Op de UT is wel een studie die veel combineerd van wat jij zou willen doen. Dat is Biomedische Technologie, een brede studies die draait om technologie in de medische sector.

Het probleem met motivatie hebben veel mensen, ik ook wel. Heb het nog steeds wel eigenlijk, als ik niet gemotiveerd wordt om een vak te volgen wordt het voor mij ook moeilijk om er wat aan te doen, dit geldt vooral voor theoretische vakken waarbij college niet verplicht is, dit is een vrijheid die ik, eerlijk gezegd niet goed aankan. Maar projecten zijn in ieder geval stimulerend genoeg en die krijg je ook wel, al verschilt per studie.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Mfpower
  • Registratie: Februari 2000
  • Laatst online: 08-07 13:15

Mfpower

In dubio

PHiXioN schreef op vrijdag 03 november 2006 @ 14:37:
Ik denk dat de oorzaak van het gebrek aan motivatie tot leren niet alleen te wijten is aan het voortgezet onderwijs. Dit begint bij het basisonderwijs wat volgens mij nog veel belabberder is. Het basisonderwijs is helemaal afgestemd op de MAVO... pardon, VMBO klant. Iedereen die meer capaciteit heeft heeft geen keuze om uitdagendere dingen te doen.
Ik ben het er helemaal mee eens. Dat probleem treedt ontzettend veel op. Leerluiheid is een bekend verschijnsel. Maar het is ook lastig - wanneer PABO studenten hun rekentoets niet halen hoe kun je dan verwachten dat ze meer (intellectuele) uitdaging aan goede leerlingen geven? Goede onderwijzers vind je steeds minder (vooral mannen laten het afweten, niet dat die per definitie beter zijn maar hebben vaak toch een andere insteek).

Overigens zou je nog een apart topic kunnen starten over het hele idee van onderwijs in onze samenleving en de daaruitvolgende motivatie van de leerling/student. Maar dat is misschien meer iets voor W&L.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Chevy454
  • Registratie: Augustus 2001
  • Niet online
Anoniem: 195390 schreef op woensdag 01 november 2006 @ 22:22:
belangrijkste is dat je dat gaat doen waar jij je prettig bij voelt geld alleen maakt niet gellukig
Geld maakt inderdaad niet gelukkig maar het opent weer meer deuren.

Ik ben in het begin in het Master wezen gerold waarbij ik toch wel met de neus op de feiten werd gedrukt. Het was erg veel qua leerstof maar voor de richting welke ik volgde niet veel nieuws onder de zon. Met gevolg dat ik gewoon een beetje moest bijscholen. In het tweede jaar echter was het toch wel wat anders want ik kreeg totaal nieuwe vakken maar het waren vakken waarbij ik geen lekker gevoel had. Sommige vakken vind je gewoon minder leuk maar als op een gegeven moment alles tegen staat qua interesse dan moet jij je conclusie trekken ookal is het eindresultaat wel leuk.

In mijn geval betekende het een stapje terug en heb ik vanaf nul een HBO opleiding van autotechnologie gevolgd. Het stond mij meteen veel beter aan. Ik ben daar zonder enige interesseproblemen doorheen gekomen met een onderscheiding.

Nu heb ik ervoor gekozen om weer voor Master te gaan. De vraag is of het een goede keuze was. Ik moet nu 70 uur per week bezig zijn met school want anders red ik het niet qua leerstof. De motivatie is overigens ook niet meer van hetzelfde niveau als voorheen omdat de vakken welke ik nu gedoceerd krijg mij niet echt intresseren.

Het is niet enkel de richting welke van belang is maar waaruit de richting bestaat. Ik doe nu Master Automotive Engineering maar wat moet ik nou met een vak van industriële pompen en compressoren in de voedingsindustrie :? Je snapt dat dit een vak is welke ik super intressant vind ;) Een vak als webdesign is leuk maar draagt totaal niets toe bij deze opleiding, dan had ik liever 2 uurtjes meer les gehad van vak A of vak B ipv webdesign.

Je moet je dus niet enkel orienteren naar een richting maar ook naar de vakken van een richting heb ik geleerd.

Wanneer iedereen zijn hoofd verliest en jij houdt het hoofd koel dan heb jij het probleem niet begrepen. You think I'm expensive, try hiring an amateur.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Ernie
  • Registratie: Juni 2006
  • Laatst online: 15:52
Ik heb een topic gemaakt in Wetenschap & Levensbeschouwing zodat wij verder kunnen discussiëren over onderwijs en dergelijke. Hierbij: De kwaliteit van het onderwijs gaat hard achteruit

Helaas nog even niks te melden over mijn studiekeuze, eerst de tentamens ;)

[ Voor 21% gewijzigd door Ernie op 04-11-2006 20:38 . Reden: link toegevoegd ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Cyclonist
  • Registratie: Oktober 2005
  • Laatst online: 23:09
Kzit eigenlijk in hetzelfde schuitje, al weet ik wel al vrij zeker welke studie ik wil gaan doen.
Ik doe dit jaar Vwo6 N&T heb afgelopen jaar biologie1,2 laten vallen omdat ik m'n tijd beter in wiskunde kon steken :+ Waarschijnlijk ga ik volgend jaar beginnen aan Industrial Design op de TU/e, dat lijkt me wel wat. Vooral omdat ze daar werken met projecten ipv colleges/tentamens, zo doe je ook al de nodige werkervaring op. Iets wat je tegenwoordig alleen nog terugziet bij HBO, mocht deze WO studie op niets uitlopen ga ik het dáár proberen. Ik ben namelijk niet zo theoretisch ingesteld, laat mij maar dingen bouwen/ontwerpen/uitzoeken.. ;)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 125904

Cyclonist schreef op zondag 19 november 2006 @ 16:54:
Kzit eigenlijk in hetzelfde schuitje, al weet ik wel al vrij zeker welke studie ik wil gaan doen.
Ik doe dit jaar Vwo6 N&T heb afgelopen jaar biologie1,2 laten vallen omdat ik m'n tijd beter in wiskunde kon steken :+ Waarschijnlijk ga ik volgend jaar beginnen aan Industrial Design op de TU/e, dat lijkt me wel wat. Vooral omdat ze daar werken met projecten ipv colleges/tentamens, zo doe je ook al de nodige werkervaring op. Iets wat je tegenwoordig alleen nog terugziet bij HBO, mocht deze WO studie op niets uitlopen ga ik het dáár proberen. Ik ben namelijk niet zo theoretisch ingesteld, laat mij maar dingen bouwen/ontwerpen/uitzoeken.. ;)
Vergeet niet dat er bij ontwerpen ook een hele theoretische kant zit ;D

@TS: Ik heb ook in 6 jaar zonder al te veel moeite mijn VWO n&t afgerond. Ik was 17 toen ik klaar was hiermee en gelukkig wist ik dat ik de TU niet zou kunnen trekken op dat moment. Vandaar eigenlijk direct mijn keuze voor het HBO. Na eerst een jaar bouwkunde te hebben gedaan ben ik daar toch maar van afgezien. Door een aantal factoren die allemaal tegen zaten.
Hierna begonnen aan de opleiding Werktuigbouwkunde waar ik ondertussen alweer in het 4e jaar zit. Dit bevalt me dus prima. Persoonlijk vind ik stages erg belangrijk en leerzaam.
Even paar puntjes waar je (imho) niet druk over hoeft te maken:
- Verkeerde keus van opleding. Zolang je zeker weet dat het niks voor je is maakt dat jaar extra niks uit, tevens is het geld niet weggegooid, je hebt er wel degelijk wat aan gehad (ook al denk je dat misschien in 1e instantie niet).
- Met een VWO diploma naar HBO. Als ik kijk hoeveel mensen er van het VWO naar de TU gaan en vervolgens een jaar later beginnen in het 1e jaar van het HBO .. Het verschil tussen HBO en TU vind ik persoonlijk vrij groot. Ik ben hierna nog wel van plan een master te gaan doen maar ik weet dat dit vrij pittig zal worden.
- Studieschuld. Je weet wat ze zeggen ; studeren was de mooiste tijd van mn leven. Nou ben ik nog steeds aan het studeren maar van aan aantal afgestudeerde vrienden hoor ik al regelmatig dit soort uitspraken. ga dan ook niet overdreven je best doen om zonder schulden je studie af te ronden. Ikzelf heb misschien makkelijk praten omdat mijn ouders het betalen, maar ik had heel mijn opleiding makkelijk zelf kunnen betalen als het had gemoeten zonder schulden. Ook het lenen voor op kamers te gaan is echt niet raar. Bovendien is een uitwonende studiebeurs tegenwoordig ook niet mis.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Ernie
  • Registratie: Juni 2006
  • Laatst online: 15:52
Ik ben op 17 November op de open dag van Twente en dit heeft wel degelijk nut gehad.
Ik ben bij de studies Advanced Technology en Informatica/Telematica geweest en ik ben er nu uit dat Informatica niks voor mij is. De modelleer opdracht vond ik helemaal niet interessant en er werd verteld dat dit een van de vele stappen is die gedaan moet worden om een programma te schrijven. Het hele idee van de studie trok mij opeens ook veel minder door de presentatie en de opdracht. Dit lag niet aan de presentatie maar meer aan mijn persoonlijke interesses. Hierbij zijn telematica en informatica van mijn lijstje afgehaald.

Advanced Technology vond ik op zich wel interessant, ik weet niet goed wat ik hier van moet denken. Het project dat wij moesten doen was voor mij niet interessant en uit de presentatie werd voor mij niet goed duidelijk wat er allemaal gedaan werd. Er werd veel uitgelegd over allerlei technieken en apparaten die door studenten ontwikkeld waren. Ik zal me nog wat meer moeten gaan verdiepen in deze studie.

De universiteit twente was veel gezelliger en persoonlijker dan delft vond ik. Er werd veel meer aandacht besteed aan de toekomstige studenten. Zo werden wij persoonlijk naar het goede gebouw gebracht en de studenten die dat deden vertelden ondertussen nog wat over de studies als je dat wilde.
Van klasgenoten heb ik gehoord dat de campus ook erg goed is op twente. Er werd gezegd dat het all inclusive was en dat stroom en internet bij de prijs in zat. (250 Euro voor een kamer van 12 - 16 M2 hoewel er ook grotere kamers beschikbaar zijn).
Ik ben al van het idee af om zonder schulden door mijn studententijd te komen. ik zet geld opzij voor als ik op kamers ga volgend jaar.

[ Voor 13% gewijzigd door Ernie op 21-11-2006 16:58 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • DRAFTER86
  • Registratie: April 2002
  • Laatst online: 22:44
Arno E schreef op dinsdag 21 november 2006 @ 16:52:
Ik ben op 17 November op de open dag van Twente en dit heeft wel degelijk nut gehad.
Ik ben bij de studies Advanced Technology en Informatica/Telematica geweest en ik ben er nu uit dat Informatica niks voor mij is. De modelleer opdracht vond ik helemaal niet interessant en er werd verteld dat dit een van de vele stappen is die gedaan moet worden om een programma te schrijven. Het hele idee van de studie trok mij opeens ook veel minder door de presentatie en de opdracht. Dit lag niet aan de presentatie maar meer aan mijn persoonlijke interesses. Hierbij zijn telematica en informatica van mijn lijstje afgehaald.

Advanced Technology vond ik op zich wel interessant, ik weet niet goed wat ik hier van moet denken. Het project dat wij moesten doen was voor mij niet interessant en uit de presentatie werd voor mij niet goed duidelijk wat er allemaal gedaan werd. Er werd veel uitgelegd over allerlei technieken en apparaten die door studenten ontwikkeld waren. Ik zal me nog wat meer moeten gaan verdiepen in deze studie.

De universiteit twente was veel gezelliger en persoonlijker dan delft vond ik. Er werd veel meer aandacht besteed aan de toekomstige studenten. Zo werden wij persoonlijk naar het goede gebouw gebracht en de studenten die dat deden vertelden ondertussen nog wat over de studies als je dat wilde.
Van klasgenoten heb ik gehoord dat de campus ook erg goed is op twente. Er werd gezegd dat het all inclusive was en dat stroom en internet bij de prijs in zat. (250 Euro voor een kamer van 12 - 16 M2 hoewel er ook grotere kamers beschikbaar zijn).
Ik ben al van het idee af om zonder schulden door mijn studententijd te komen. ik zet geld opzij voor als ik op kamers ga volgend jaar.
Ik ben zelf bezig met mijn 2e jaar werktuigbouw aan de UTwente en kan je een tip geven, ga direct in de stad op kamers. Nu zullen er wel veel gotters begin te protesteren, aangezien volgens mij de meerderheid van de mensen op de campus hier volgens mij een account heeft ;)
Eerlijk is eerlijk, de campus heeft voordelen; het internet, dicht bij de faculteit, en als je het type campusbewoner leuk vind is dat ook een voordeel.

De campus is echt niet goedkoper dan in de stad en persoonlijk fiets ik liever elke ochtend en middag 20 minuten dan wanneer ik uit de kroeg kom rollen.
Feit is dat heel veel campusbewoners in hun eerste jaar op de campus al naar de stad verhuizen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Cyclonist
  • Registratie: Oktober 2005
  • Laatst online: 23:09
Anoniem: 125904 schreef op dinsdag 21 november 2006 @ 16:41:
[...]
Vergeet niet dat er bij ontwerpen ook een hele theoretische kant zit ;D
Daar had ik gelukkig al bij stil gestaan :P

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • nare man
  • Registratie: Juli 2000
  • Laatst online: 26-07-2020
DRAFTER86 schreef op dinsdag 21 november 2006 @ 18:14:
[...]


Ik ben zelf bezig met mijn 2e jaar werktuigbouw aan de UTwente en kan je een tip geven, ga direct in de stad op kamers. Nu zullen er wel veel gotters begin te protesteren, aangezien volgens mij de meerderheid van de mensen op de campus hier volgens mij een account heeft ;)
Eerlijk is eerlijk, de campus heeft voordelen; het internet, dicht bij de faculteit, en als je het type campusbewoner leuk vind is dat ook een voordeel.

De campus is echt niet goedkoper dan in de stad en persoonlijk fiets ik liever elke ochtend en middag 20 minuten dan wanneer ik uit de kroeg kom rollen.
Feit is dat heel veel campusbewoners in hun eerste jaar op de campus al naar de stad verhuizen.
Mijn broer studeert er ook en als ik zijn verhalen hoor dan klopt dit wel. Waarom zou je alleen voor het snelle internet in een fantasieloze betonnen bunker gaan zitten met allemaal toch, laten we wel zijn, niet direct extreem populaire mensen? Enschede is dan wel geen traditionele studentenstad maar het blijft een studentenstad. Lekker in de binnenstad gaan wonen. Als het goed is zuip je toch zoveel dat je snel internet toch niet echt nodig hebt.

After all, you can't see a figure's panties unless it's the real thing.


  • Ernie
  • Registratie: Juni 2006
  • Laatst online: 15:52
Ik kon natuurlijk niet weten dat de campus niet erg geliefd is. Nu snap ik ook hoe het komt dat er leegstand is op de campus. Het idee van all inclusive en het dicht bij de universiteit en het sportcentrum vond ik toch best grote voordelen en daarom wilde ik ook wel op de campus gaan wonen. Het viel mij inderdaad wel op dat de gebouwen allemaal betonnen blokkentorens waren. Ik ben niet op een kamer geweest dus ik weet niet hoe het er vanbinnen uitziet.

Ik ben toch van plan om eens een keer een meeloopdag te gaan doen bij de studies die ik interessant vind. Dan wil ik ook wel eens op de campus kijken. Dat heb ik op de open dag niet gedaan omdat ik de trein anders zou missen.

  • DRAFTER86
  • Registratie: April 2002
  • Laatst online: 22:44
Arno E schreef op donderdag 23 november 2006 @ 07:11:
Ik kon natuurlijk niet weten dat de campus niet erg geliefd is. Nu snap ik ook hoe het komt dat er leegstand is op de campus. Het idee van all inclusive en het dicht bij de universiteit en het sportcentrum vond ik toch best grote voordelen en daarom wilde ik ook wel op de campus gaan wonen. Het viel mij inderdaad wel op dat de gebouwen allemaal betonnen blokkentorens waren. Ik ben niet op een kamer geweest dus ik weet niet hoe het er vanbinnen uitziet.

Ik ben toch van plan om eens een keer een meeloopdag te gaan doen bij de studies die ik interessant vind. Dan wil ik ook wel eens op de campus kijken. Dat heb ik op de open dag niet gedaan omdat ik de trein anders zou missen.
Je moet ook zeker gaan kijken, als jij fanatiek wil sporten is de campus ideaal. Verder zou ik me niet blindstaren op de panden, de studentenhuizen in de stad zitten ook niet vaak in villa's...
Zo'n meeloopdag moet je zeker doen, ik heb het zelf niet gedaan maar studiegenoten hebben wel vaak meelopers mee en het geeft echt een goede indruk van een studie en de mensen.
Pagina: 1