Een fotograaf besteed tegenwoordig zo onderhand meer tijd achter zijn computer dan achter zijn camera. Een soepel lopend systeem is dus gewenst. Daarbij is de software die gebruikt wordt zoals Photoshop en Lightroom redelijk zwaar, zeker als je daarmee honderden RAW foto's wil gaan bewerken die circa 25 megabyte per stuk zijn.
Werken doe je doorgaans liever in een rustige omgeving, dus geluidsniveau van het systeem is ook belangrijk. In de BBG van mei 2010 staat een Stille allround en een high-end machine. Handig uitgangspunt voor dit voorstel voor een BBG voor fotografen.
Complete lijst
Basis:
- Processor: Intel Core i7 920
- Koeler: Scythe Mugen 2 Rev. B
- Moederboard: Asrock X58 Deluxe3
- Geheugen: GeIL GV36GB1600C9TC
- Videokaart: XFX HD 5770 1GB DDR5 PCI-E
- Hard disk: 1,5 TB Seagate Barracuda 7200.11 en 1 TB Samsung Spinpoint F3 (bootdrive)
- cardreaders: Conceptronic Multifunctional front panel (algemeen) en Sandisk Extreme FireWire
- DVD drive: Samsung SH S223L
- Behuizing: Cooler Master Sileo 500
- Keyboard: Logitech keyboard
Randapparatuur:
- Monitor: Dell Ultrasharp 24 inch
- Kalibratie: [url=hhttp://tweakers.net/pricewatch/246598/datacolor-spyder-3-express.html]Spyder 3 Express[/url]
- Tekentablet: Bamboo Fun Pen & Touch Medium
- Externe HD: Freecom Harddrive XS
- Printer: Epson Stylus Photo PX710W
Sofware:
- Besturingssysteem: Windows 7
- Optioneel: Lightroom 3 en Photoshop CS5 (Photoshop Elements is eventueel een goedkoper alternatief)
De complete lijst is ook direct hier terug te vinden. Op het moment van schrijven is de totaalprijs van dit complete systeem 2.122,99 euro.
Processor
In andere BBG zie ik de laatste tijd voornamelijk AMD's voorbijkomen. Persoonlijk heb ik toch een voorkeur voor Intel processoren, als is dat feitelijk niet echt op iets gebasseerd. Wel de reden waarom ik gekozen heb voor een systeem op basis van Intels' i7. De prijs/prestatie verhouding is wat slechter dan bij de AMD's, maar de i7 zou wel betere prestaties leveren; begreep ik.
Geheugen
Ik zit te denken aan 6 GB DDR3 geheugen. Als je bezig bent met wat lagen in Photoshop dan vliegt het geheugen er doorheen. Daarnaast wil je voor de DDR3 opstelling ook werken met 3 geheugenbanken. Dan ligt 3x 2GB voor de hand.
Grafische kaart
De grafische kaart van een systeem voor fotografen mag best een stevige zijn. Photoshop maakt vanaf versie CS4 ook gebruik van de kracht van de grafische processor bij bewerkingen en bijvoorbeeld het in- en uitzoomen op een foto. Snelheid is hierbij altijd prettig. Een stil systeem is echter prettiger om op te werken, dus wellicht is een videokaart met passieve koeling een pre.
De HD 5770 videokaart is volgens mij een aardige optie; prima prestaties voor een betaalbaar prijs. Wel las ik dat deze kaart geen 'double precision math' ondersteund. Dit zou ten nadelen zijn van 64 bits berekeningen.
Harddrives
Bootdrive en datadrive moeten natuurlijk gescheiden worden zodat de performance hoog kan zijn. Persoonlijk geloof ik nog niet zo in SSD drives als bootdrives. De opslagcapactiteit is vaak redelijk klein. Dat levert inde praktijk vaak problemen op (is me in het verleden opgevallen) doordat er toch meer dan je dacht op de C-drive terecht komt.
Geef mij daarom maar gewoon twee flinke drives. Vooral de dataschijf moet groot zijn, want een dag fotograferen kan probleemloos 10 gigabyte aan foto's opleveren. Wil je even vooruit kunnen dan is 2 TB een aardig begin. Ik zit te denken aan een Samsung Spinpoint F3 als bootdrive en een Seagate Barracude 7200.12 als datadrive. Wat denken jullie, is een SSD drive toch de moeite waard?
Behuizing
Moeilijk punt, vind ik. Ik heb graag een kast die er netjes uit ziet, maar vooral ook erg stil is. Daarbij hoeft ie niet al te groot te zijn, een Tower van een centimeter of 40 lijkt me hoog genoeg. Het lijkt me slim om voor een beetje fatsoenlijk merk te gaan, zoals een Antec of Cooler Master. Liefst zonder klepjes, want die breken bij mij altijd af of zitten in de weg van praktisch gebruik (wanneer je een USB, DVD of CF card wilt invoeren).
Het mag er allemaal wel een beetje strak uitzien. Wat dat betreft spreekt de Lian Li A05n me wel aan. Ziet er goed uit, maar ze schijnen nogal lawaaiig te zijn. Da's toch wel een flink nadeel. Daarnaast lijkt er niet heel veel ruimte in de kast te zijn.
Ik ben vooralsnog uitgekomen op de Cooler Master Sileo 500. Een recht-toe-recht-aan kast met isolatie en een 500W voeding.
Beeldscherm
De monitor bij een systeem voor fotografen is natuurlijk erg belangrijk. Foto's moet je goed kunnen beoordelen en kleuren moeten correct weergegeven worden. Het is natuurlijk onmogelijk om een foto op kleur te corrigeren als de kleuren van je monitor niet optimaal zijn. Er zijn een aantal merken die bekend staan om hun kleurechte monitoren; Eizo, LaCie, NEC en sommige Dell's. De meest geliefde techniek is volgens mij een IPS beeldscherm.
Momenteel gebruik ik een 24 inch Eizo ColorEdge CG241W. Een uitstekende monitor die ik natuurlijk ga behouden. De resolutie van dit scherm is 1920 bij 1200 pixels. Dit is een prettige maat omdat je bij het openen van een 3:2 foto nog ruimte aan de zijkanten houdt voor vensters in Photoshop of Lightroom.
Ik zou een fotograaf het scherm van Eizo ook zeker aanraden, maar het is waarschijnlijk niet de goedkoopste oplossing. Als je zoekt voor een ander scherm dan is mijn advies om in elk geval te gaan voor minimaal 24 inch formaat. Twee monitoren is natuurlijk ook te overwegen, Lightroom kan hier bijvoorbeeld ook goed mee omgaan.
Een goedkoop alternatief kan de 24 inch van Dell zijn. Hier hoor ik positieve verhalen over. Voor deze BBG stel ik voor de Dell aan te houden.
Calibrator
Zelfs bij een goed beeldscherm is calibratie van het scherm nodig. Met een calibrator worden kleur en helderheid van de monitor op de juiste manier ingesteld. Een populaire en betaalbare calibrator is de Spyder 3 Express (circa 90 euro).
Tekentablet
Niet iedereen kan er even goed mee werken, maar ik zweer erbij. Een tekentablet is zelfs het enige dat ik nog gebruik, mijn muis staat te verstoffen in de kast. Ik heb zelf een Wacom Intuos4, maar ik vind de Wacom Bamboo Fun & Touch Medium een uitstekende keuze voor een fotograaf. Met circa 160 euro is deze betaalbaar en de touch functionaliteiten zijn erg prettig.
Op mijn weblog heb ik een review staan van zowel de Bamboo en de Intuos4.
Dataopslag
Als fotograaf zijn je foto's het belangrijkste wat je hebt. Je wilt zeker weten dat deze veilig staan. Back-up en veiligheid zijn dus erg belangrijk. Nu kun je kiezen voor een RAID systeem, maar zelf ben ik erg enthousiast over de Drobo (339,- euro). Een Drobo is een externe harddisk die beschikt over zijn eigen versie van RAID. Met een Drobo kun je vier SATA 300 diskdrives als 1 drive gebruiken. De drives hoeven niet even groot te zijn en als de vier drives vol zijn dan trek je de kleinste eruit (hot swap) en stop je er een grotere in. De Drobo kan via Firewire of USB2 aangesloten worden, de nieuwste versie met 5 drives zelfs via eSATA. Helaas is deze ook gelijk flink prijziger.
Een Drobo wordt geleverd zonder drives. Deze moet je er dus nog los bijkopen. Voordeel is dat je klein kunt beginnen; bijvoorbeeld met twee drives van 2 TB.
Behalve de Drobo is het natuurlijk verstandig om ook een externe back-up te hebben. Zelf maak ik gebruik van KPN Backup Online. Voor circa 60 euro per jaar een hele betaalbare back-up dienst. Je kunt er in principe onbeperkt data kwijt, ik heb er al enkele honderden gigabytes staan.
Om het niet te ingewikkeld te maken lijkt het me prima om voor de BBG te volstaan met een externe harddisk van 2,0 TB (even groot als de datadrive in de pc). De Freecom Harddrive XS is een voordelige keuze.
DVD writer
Foto's lever je tegenwoordig vooral digitaal aan. Dat kan op een USB stick of in de hoge klasse wellicht zelfs op een iPod touch of iPad. In de praktijk is aanleveren op DVD waarschijnlijker. Een DVD schrijver is dus gewenst. Hierbij bestaat er echter een leuk extraatje; Lightscribe. Hiermee 'print' je een foto op je DVD. Het effect is niet echt super duidelijk, maar geeft zeker iets extra's boven een handgeschreven DVD. Een alternatief is het beprinten van een DVD met een printer die dat ondersteund, maar het kan geen kwaad om beide mogelijkheden te hebben.
De Samsung SH-S223L lijkt aan de eisen te voldoen. Geen idee of de kwaliteit goed is, maar dat lijkt me wel. Reviews voor dit soort apparaten worden niet vaak geschreven.
Printer
Als je zelf je foto's gaat afdrukken komt hier veel extra's bij kijken. Je hebt een goede fotoprinter nodig die bij voorkeur ook grotere formaten aan kan. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan het laten afdrukken van mijn foto's. Ik gebruik hier Profotonet. Een van de betere, als je het mij vraagt. Zelf afdrukken is in de praktijk duurder en ook nog lastiger; ook je printer moet namelijk regelmatig gecalibreerd worden (ga je voor zelf afdrukken, koop dan een calibrator die ook geschikt is voor prints).
Wel is het natuurlijk prettig om zo nu en dan eens een fotootje af te kunnen drukken. Ook scannen of het kopieren van foto's of andere documenten is handig bij het runnen van een eigen fotografiebedrijfje. Een mooie multifunctional is dus niet gek. Kijk ook of de printer in staat is om DVD's te beprinten. Dit is ook een mooie manier om DVD's aan een klant aan te leveren.
De Epson Stylus Photo PX710W lijkt me een uistekende printer voor dit doel. Epson heeft een goede naam op het gebied van het printen van foto's. Dit is een goed betaalbaar exemplaar.
Cardreader
Natuurlijk wil je als fotograaf allerlei soorten geheugenkaarten in kunnen lezen. De kans is echter groot dat je camera specifiek met Compact Flash werkt. Er zijn ook hele snelle cardreaders op de markt specifiek voor compactflash. Beide is dus handig om aan te schaffen, een algemene frontunit met verschillende aansluitingen en een specifieke cardreader voor het razendsnel uitlezen van CF cards.
Bij Rob Galbraight is nuttige informatie over cardreaders te vinden. Snelheid verschilt per gebruikte kaart, maar de juiste keuze lijkt de SanDisk Extreme FireWire of de Lexar UDMA FireWire 800 te zijn. Met circa 80 euro wel een prijzige aankoop.
Budget
Echt gebonden aan een specifiek budget ben ik niet, maar ik zit te denken aan een systeem van circa 1.000 tot 1.500 euro. Nu moet ik daarbij opmerken dat ik al beschik over een 24" Eizo CG241W scherm, een Wacom Intuos4 tablet, een HP Officejet en een Drobo 2nd gen. Onderdelen die ik ga hergebruiken in mijn nieuwe systeem en in mijn geval dus van het budget af gaan. Ook heb ik reeds 2 TB aan disks in mijn Drobo zitten. Vooralsnog is dit voldoende (nog 360 GB beschikbaar).
Besturingssysteem
Veel fotografen kiezen voor een Apple computer tegenwoordig. Leuke dingen, maar persoonlijk ben ik nog niet zo ver om over te schakelen (ondanks mijn MacBook en mijn iPhone). Gebruik van Windows 7 Home Premium ligt voor de hand. Alternatieve besturingsystemen (behalve het Mac OS X) bieden matige tot geen ondersteuning voor programma's als Photoshop en Lightroom.
Twijfels
Ik heb natuurlijk een aantal twijfels bij mijn systeem en ben erg benieuwd naar al jullie suggesties. Specifieke onderdelen waar ik over twijfel zijn de harddisks en de processor. Is het bijvoorbeeld slimmer om een Raptor of SSD in te zetten als bootdrive? Hier kan dan ook de swapfile van Photoshop op (of is dat dan weer niet verstandig). Ik vind het grootste nadeel van deze drives dat ze zo klein zijn (tegen hoge kosten). Is het gebruik van een dergelijke SSD echt goed terug te zien in de prestaties?
Intel heeft gevoelsmatig mijn voorkeur, maar ik weet dat er niks mis is met de hedendaagse AMD's. Ik ben benieuwd naar de voor- en nadelen van verschillende keuzes op dit vlak.
Alle suggesties zijn natuurlijk welkom!
Werken doe je doorgaans liever in een rustige omgeving, dus geluidsniveau van het systeem is ook belangrijk. In de BBG van mei 2010 staat een Stille allround en een high-end machine. Handig uitgangspunt voor dit voorstel voor een BBG voor fotografen.
Complete lijst
Basis:
- Processor: Intel Core i7 920
- Koeler: Scythe Mugen 2 Rev. B
- Moederboard: Asrock X58 Deluxe3
- Geheugen: GeIL GV36GB1600C9TC
- Videokaart: XFX HD 5770 1GB DDR5 PCI-E
- Hard disk: 1,5 TB Seagate Barracuda 7200.11 en 1 TB Samsung Spinpoint F3 (bootdrive)
- cardreaders: Conceptronic Multifunctional front panel (algemeen) en Sandisk Extreme FireWire
- DVD drive: Samsung SH S223L
- Behuizing: Cooler Master Sileo 500
- Keyboard: Logitech keyboard
Randapparatuur:
- Monitor: Dell Ultrasharp 24 inch
- Kalibratie: [url=hhttp://tweakers.net/pricewatch/246598/datacolor-spyder-3-express.html]Spyder 3 Express[/url]
- Tekentablet: Bamboo Fun Pen & Touch Medium
- Externe HD: Freecom Harddrive XS
- Printer: Epson Stylus Photo PX710W
Sofware:
- Besturingssysteem: Windows 7
- Optioneel: Lightroom 3 en Photoshop CS5 (Photoshop Elements is eventueel een goedkoper alternatief)
De complete lijst is ook direct hier terug te vinden. Op het moment van schrijven is de totaalprijs van dit complete systeem 2.122,99 euro.
Processor
In andere BBG zie ik de laatste tijd voornamelijk AMD's voorbijkomen. Persoonlijk heb ik toch een voorkeur voor Intel processoren, als is dat feitelijk niet echt op iets gebasseerd. Wel de reden waarom ik gekozen heb voor een systeem op basis van Intels' i7. De prijs/prestatie verhouding is wat slechter dan bij de AMD's, maar de i7 zou wel betere prestaties leveren; begreep ik.
Geheugen
Ik zit te denken aan 6 GB DDR3 geheugen. Als je bezig bent met wat lagen in Photoshop dan vliegt het geheugen er doorheen. Daarnaast wil je voor de DDR3 opstelling ook werken met 3 geheugenbanken. Dan ligt 3x 2GB voor de hand.
Grafische kaart
De grafische kaart van een systeem voor fotografen mag best een stevige zijn. Photoshop maakt vanaf versie CS4 ook gebruik van de kracht van de grafische processor bij bewerkingen en bijvoorbeeld het in- en uitzoomen op een foto. Snelheid is hierbij altijd prettig. Een stil systeem is echter prettiger om op te werken, dus wellicht is een videokaart met passieve koeling een pre.
De HD 5770 videokaart is volgens mij een aardige optie; prima prestaties voor een betaalbaar prijs. Wel las ik dat deze kaart geen 'double precision math' ondersteund. Dit zou ten nadelen zijn van 64 bits berekeningen.
Harddrives
Bootdrive en datadrive moeten natuurlijk gescheiden worden zodat de performance hoog kan zijn. Persoonlijk geloof ik nog niet zo in SSD drives als bootdrives. De opslagcapactiteit is vaak redelijk klein. Dat levert inde praktijk vaak problemen op (is me in het verleden opgevallen) doordat er toch meer dan je dacht op de C-drive terecht komt.
Geef mij daarom maar gewoon twee flinke drives. Vooral de dataschijf moet groot zijn, want een dag fotograferen kan probleemloos 10 gigabyte aan foto's opleveren. Wil je even vooruit kunnen dan is 2 TB een aardig begin. Ik zit te denken aan een Samsung Spinpoint F3 als bootdrive en een Seagate Barracude 7200.12 als datadrive. Wat denken jullie, is een SSD drive toch de moeite waard?
Behuizing
Moeilijk punt, vind ik. Ik heb graag een kast die er netjes uit ziet, maar vooral ook erg stil is. Daarbij hoeft ie niet al te groot te zijn, een Tower van een centimeter of 40 lijkt me hoog genoeg. Het lijkt me slim om voor een beetje fatsoenlijk merk te gaan, zoals een Antec of Cooler Master. Liefst zonder klepjes, want die breken bij mij altijd af of zitten in de weg van praktisch gebruik (wanneer je een USB, DVD of CF card wilt invoeren).
Het mag er allemaal wel een beetje strak uitzien. Wat dat betreft spreekt de Lian Li A05n me wel aan. Ziet er goed uit, maar ze schijnen nogal lawaaiig te zijn. Da's toch wel een flink nadeel. Daarnaast lijkt er niet heel veel ruimte in de kast te zijn.
Ik ben vooralsnog uitgekomen op de Cooler Master Sileo 500. Een recht-toe-recht-aan kast met isolatie en een 500W voeding.
Beeldscherm
De monitor bij een systeem voor fotografen is natuurlijk erg belangrijk. Foto's moet je goed kunnen beoordelen en kleuren moeten correct weergegeven worden. Het is natuurlijk onmogelijk om een foto op kleur te corrigeren als de kleuren van je monitor niet optimaal zijn. Er zijn een aantal merken die bekend staan om hun kleurechte monitoren; Eizo, LaCie, NEC en sommige Dell's. De meest geliefde techniek is volgens mij een IPS beeldscherm.
Momenteel gebruik ik een 24 inch Eizo ColorEdge CG241W. Een uitstekende monitor die ik natuurlijk ga behouden. De resolutie van dit scherm is 1920 bij 1200 pixels. Dit is een prettige maat omdat je bij het openen van een 3:2 foto nog ruimte aan de zijkanten houdt voor vensters in Photoshop of Lightroom.
Ik zou een fotograaf het scherm van Eizo ook zeker aanraden, maar het is waarschijnlijk niet de goedkoopste oplossing. Als je zoekt voor een ander scherm dan is mijn advies om in elk geval te gaan voor minimaal 24 inch formaat. Twee monitoren is natuurlijk ook te overwegen, Lightroom kan hier bijvoorbeeld ook goed mee omgaan.
Een goedkoop alternatief kan de 24 inch van Dell zijn. Hier hoor ik positieve verhalen over. Voor deze BBG stel ik voor de Dell aan te houden.
Calibrator
Zelfs bij een goed beeldscherm is calibratie van het scherm nodig. Met een calibrator worden kleur en helderheid van de monitor op de juiste manier ingesteld. Een populaire en betaalbare calibrator is de Spyder 3 Express (circa 90 euro).
Tekentablet
Niet iedereen kan er even goed mee werken, maar ik zweer erbij. Een tekentablet is zelfs het enige dat ik nog gebruik, mijn muis staat te verstoffen in de kast. Ik heb zelf een Wacom Intuos4, maar ik vind de Wacom Bamboo Fun & Touch Medium een uitstekende keuze voor een fotograaf. Met circa 160 euro is deze betaalbaar en de touch functionaliteiten zijn erg prettig.
Op mijn weblog heb ik een review staan van zowel de Bamboo en de Intuos4.
Dataopslag
Als fotograaf zijn je foto's het belangrijkste wat je hebt. Je wilt zeker weten dat deze veilig staan. Back-up en veiligheid zijn dus erg belangrijk. Nu kun je kiezen voor een RAID systeem, maar zelf ben ik erg enthousiast over de Drobo (339,- euro). Een Drobo is een externe harddisk die beschikt over zijn eigen versie van RAID. Met een Drobo kun je vier SATA 300 diskdrives als 1 drive gebruiken. De drives hoeven niet even groot te zijn en als de vier drives vol zijn dan trek je de kleinste eruit (hot swap) en stop je er een grotere in. De Drobo kan via Firewire of USB2 aangesloten worden, de nieuwste versie met 5 drives zelfs via eSATA. Helaas is deze ook gelijk flink prijziger.
Een Drobo wordt geleverd zonder drives. Deze moet je er dus nog los bijkopen. Voordeel is dat je klein kunt beginnen; bijvoorbeeld met twee drives van 2 TB.
Behalve de Drobo is het natuurlijk verstandig om ook een externe back-up te hebben. Zelf maak ik gebruik van KPN Backup Online. Voor circa 60 euro per jaar een hele betaalbare back-up dienst. Je kunt er in principe onbeperkt data kwijt, ik heb er al enkele honderden gigabytes staan.
Om het niet te ingewikkeld te maken lijkt het me prima om voor de BBG te volstaan met een externe harddisk van 2,0 TB (even groot als de datadrive in de pc). De Freecom Harddrive XS is een voordelige keuze.
DVD writer
Foto's lever je tegenwoordig vooral digitaal aan. Dat kan op een USB stick of in de hoge klasse wellicht zelfs op een iPod touch of iPad. In de praktijk is aanleveren op DVD waarschijnlijker. Een DVD schrijver is dus gewenst. Hierbij bestaat er echter een leuk extraatje; Lightscribe. Hiermee 'print' je een foto op je DVD. Het effect is niet echt super duidelijk, maar geeft zeker iets extra's boven een handgeschreven DVD. Een alternatief is het beprinten van een DVD met een printer die dat ondersteund, maar het kan geen kwaad om beide mogelijkheden te hebben.
De Samsung SH-S223L lijkt aan de eisen te voldoen. Geen idee of de kwaliteit goed is, maar dat lijkt me wel. Reviews voor dit soort apparaten worden niet vaak geschreven.
Printer
Als je zelf je foto's gaat afdrukken komt hier veel extra's bij kijken. Je hebt een goede fotoprinter nodig die bij voorkeur ook grotere formaten aan kan. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan het laten afdrukken van mijn foto's. Ik gebruik hier Profotonet. Een van de betere, als je het mij vraagt. Zelf afdrukken is in de praktijk duurder en ook nog lastiger; ook je printer moet namelijk regelmatig gecalibreerd worden (ga je voor zelf afdrukken, koop dan een calibrator die ook geschikt is voor prints).
Wel is het natuurlijk prettig om zo nu en dan eens een fotootje af te kunnen drukken. Ook scannen of het kopieren van foto's of andere documenten is handig bij het runnen van een eigen fotografiebedrijfje. Een mooie multifunctional is dus niet gek. Kijk ook of de printer in staat is om DVD's te beprinten. Dit is ook een mooie manier om DVD's aan een klant aan te leveren.
De Epson Stylus Photo PX710W lijkt me een uistekende printer voor dit doel. Epson heeft een goede naam op het gebied van het printen van foto's. Dit is een goed betaalbaar exemplaar.
Cardreader
Natuurlijk wil je als fotograaf allerlei soorten geheugenkaarten in kunnen lezen. De kans is echter groot dat je camera specifiek met Compact Flash werkt. Er zijn ook hele snelle cardreaders op de markt specifiek voor compactflash. Beide is dus handig om aan te schaffen, een algemene frontunit met verschillende aansluitingen en een specifieke cardreader voor het razendsnel uitlezen van CF cards.
Bij Rob Galbraight is nuttige informatie over cardreaders te vinden. Snelheid verschilt per gebruikte kaart, maar de juiste keuze lijkt de SanDisk Extreme FireWire of de Lexar UDMA FireWire 800 te zijn. Met circa 80 euro wel een prijzige aankoop.
Budget
Echt gebonden aan een specifiek budget ben ik niet, maar ik zit te denken aan een systeem van circa 1.000 tot 1.500 euro. Nu moet ik daarbij opmerken dat ik al beschik over een 24" Eizo CG241W scherm, een Wacom Intuos4 tablet, een HP Officejet en een Drobo 2nd gen. Onderdelen die ik ga hergebruiken in mijn nieuwe systeem en in mijn geval dus van het budget af gaan. Ook heb ik reeds 2 TB aan disks in mijn Drobo zitten. Vooralsnog is dit voldoende (nog 360 GB beschikbaar).
Besturingssysteem
Veel fotografen kiezen voor een Apple computer tegenwoordig. Leuke dingen, maar persoonlijk ben ik nog niet zo ver om over te schakelen (ondanks mijn MacBook en mijn iPhone). Gebruik van Windows 7 Home Premium ligt voor de hand. Alternatieve besturingsystemen (behalve het Mac OS X) bieden matige tot geen ondersteuning voor programma's als Photoshop en Lightroom.
Twijfels
Ik heb natuurlijk een aantal twijfels bij mijn systeem en ben erg benieuwd naar al jullie suggesties. Specifieke onderdelen waar ik over twijfel zijn de harddisks en de processor. Is het bijvoorbeeld slimmer om een Raptor of SSD in te zetten als bootdrive? Hier kan dan ook de swapfile van Photoshop op (of is dat dan weer niet verstandig). Ik vind het grootste nadeel van deze drives dat ze zo klein zijn (tegen hoge kosten). Is het gebruik van een dergelijke SSD echt goed terug te zien in de prestaties?
Intel heeft gevoelsmatig mijn voorkeur, maar ik weet dat er niks mis is met de hedendaagse AMD's. Ik ben benieuwd naar de voor- en nadelen van verschillende keuzes op dit vlak.
Alle suggesties zijn natuurlijk welkom!
Photofacts; weblog over fotografie..