minus 'draak' dan imho, want juist het afhandelen van 'foute' markup wordt in HTML5 zonder uitzondering eenduidig beschreven. De foutafhandeling van XML-applicaties wordt normaliter juist 'draconical' genoemd aangezien het meestal gaat om kleine simpele foutjes die een UA best zou kunnen oplossen, maar in plaats daarvan wordt dan een voor de gebruiker onbegrijpelijke foutmelding getoond...
En ja, ik hoop dat HTML5 een zeer kort leven beschoren is. Voor document-achtige content heeft het wel meerwaarde tov HTML4, maar voor webapps waar Google en Apple (vreemd genoeg) zo'n voorstander van zijn mist het qua markup bijna alles.
XHTML2 had dat ook niet gebracht, of wel? En zoja, hoe dan? En hoe is dat niet mogelijk met HTML5?
Zelf heb ik onlangs een upload-tool gemaakt voor ons CMS, waarbij gebruikers met drag&drop hun foto's en video's kunnen uploaden naar het CMS zonder zich daarbij druk te hoeven maken om conversie en resolutie. Ja, het zou toch ontzettend vanzelfsprekend moeten zijn dat dat kan, maar met je browser gaat je dat niet lukken, ook niet met HTML5.
Ik vind het niet zo vanzelfsprekend. Jij verwacht dat een browser alvast bepaald in welk formaat een plaatje of video op de server wordt aangelevert?
We hebben gekozen voor Java met WebStart. Het heeft feitelijk alle voordelen die vaak als "uniek" voor webapplicaties worden aangemerkt: altijd up-to-date, easy deployment, cross platform. Daarnaast heeft het alle voordelen van een normale, native applicatie: veel betere usability en features dan voorlopig met een webapp mogelijk zijn.
Prima dat je kiest voor een framework dat uiteindelijk voldoet aan je eisen, echter hoeft dat niet te betekenen dat het voor iedereen zou voldoen.
Nee, Java/WebStart is geen volledig alternatief voor HTML5 voor webapps. Maar in veel gevallen is HTML5 juist een slecht alternatief voor "echte" applicaties. Ik hoop dat meer ontwikkelaars zich voldoende gaan ergeren aan de ontoereikendheid van webtech voor apps, zodat ze naar alternatieven gaan zoeken. Misschien dat de W3C dan weer eens wakker wordt.
Ik denk dat HTML5 juist een stap vooruit is en technologieën zoals Java of Flash of Silverlight minder belangrijk maakt. Dat wil niet zeggen dat het deze technologieën obsolete maakt, maar het brengt wel veel meer mogelijkheden met zich mee waarbij externe plugins niet meer nodig zijn. Eea staat nog in de kinderschoenen, maar HTML5 legt wel degelijk een fundering waarop verder gebouwd kan worden en waar veel mensen 'simpele zaken' makkelijker mee kunnen doen.