Anoniem: 70687 schreef op 05 september 2004 @ 22:57:
[...]
Ik moest ook erg lachen om jou reply.... Je redeneert volgens mij puur uit eigen ervaring en in mijn oren klinkt het niet al te best (ego ding?)... Hier en daar scoor je een punt, maar over het algemeen vind ik je reply een cheap shot om mijn stukkie onderuit te halen, zonder directe aanleiding of wat dan ook.
Aggossie... Ventje, JIJ begon met het uitlachen van anderen. En mijn ervaringen zijn niet al te best? Druk jezelf eens wat duidelijker uit.
Ik heb bijvoorbeeld nooit gezegd hoe iets aangepakt dient te worden, ik heb alleen mijn mening gegeven op de stelling dat je prestaties niet kán of mág meten! Daarna wauwel ik wat door over wat dingetjes die me te binnen schieten, maar hey, wat verwacht je dan? Een uitgebreide training of wat dan ook op de zondag middag op internet? Laat me niet lachen!
Ik verwacht helemaal niets, maar als iemand anderen gaat zitten uitlachen in zn posting en dan zelf aankomt met hete lucht, linearecta van een of andere management cursus, dan mag ik daar dan toch wel wat van zeggen? Ik kreeg overigens totaal niet de indruk dat jij een stelling had dat je prestaties niet kan of mag meten, in tegendeel! Jij haalt immers de FPA aan en andere zaken, meetinstrumenten, dus waar staat jouw stelling dan?
Mijn fietsfabriekje was puur bedoelt als voorbeeld om aan te tonen dat meestal een soort van norm of functiepunten systeem benodigd is om je begrotingen realistisch op te stellen. Ik ben het met je eens, in tegenstelling tot wat ik eerder zei, dat dit niet geheel voor een software bedrijf opgaat. Het was dan ook een "kort door de bocht" voorbeeld.
Niet geheel? Dat betekent dus toch wel 'bijna volledig', en dat is echt lulkoek. Maak daar maar 'geheel niet' van.
Echter is je stelling "niet absoluut kunt definiëren wat er gedaan moet worden" en daar ben ik het dan weer niet mee eens (eigen ervaring).
Oh, dus jij kunt WEL absoluut definieren wat er gedaan moet worden in een software traject?

Volgens mij ben je niet de eerste die dat roept, maar je zult wel de eerste zijn op deze wereld die het ook daadwerkelijk zou kunnen.
Ik heb trouwens nooit gesproken over een formule, ik meen alleen dat je een goed beeld dient te hebben van de kwaliteiten van een programmeur. Je kunt hier allerlei aardige technieken op loslaten, maar de meest waardevolle kennis hierover vind je bij de manager/teamleden/collega's en niet te vergeten de programmeur zelf! (de norm wordt vaak mede hieruit afgeleid). Maar dit is wederom mijn mening!
Lees dit nou eens terug. Je zegt werkelijk helemaal niets! Beetje wollig praten over de kwaliteiten van een programmeur. Tja, goh... en wat heeft dat met het probleem te maken?
Daarnaast was mijn opmerking over de "mindere" programmeur puur gebasseerd op mijn observaties. Wat jij hierover zegt is ook waar, maar ik zie niet in waarom je dit wil tegenspreken?!
Ik spreek niets tegen? ik wilde alleen aangeven dat hoe jij het presenteert, nl. dat je wel moet weten dat iemand wat minder is, vanzelfsprekend is en dat je dat al weet, dus dat je dat niet nog eens hoeft te analyseren.
Tevens merk ik in jou reply dat je meent dat persoonlijke ontwikkeling weinig invloed heeft op de productiecapaciteiten van een projectteam. En ook hier sla je naar mijn mening de plank volledig mis. Het kan wederom aan je eigen ervaringen liggen, immers zien veel bedrijven het belang van empowerment dmv reflectie en ontwikkeling (cursussen en bijscholing, maar ook functioneringsgesprekken (om maar wat te noemen!)) nog niet goed in (ook willen werknemers vaak in eerste instantie niks van dit alles weten).
De persoonlijke ontwikkeling van iemand is iets dat er geen reet mee te maken heeft. Men wil een project doen, heeft daarvoor kennis en kunde nodig en kiest daarop de mensen uit die die kennis en kunde gaan leveren. Wie dat dan zijn weet je aan de hand van wat men kan, geanalyseerd door het bedrijf, wat ze veelal doen tijdens bv functioneringsgesprekken en evaluaties achteraf van eerder werk. Hoe iemand zich dan ontwikkelt is aan de medewerker en alleen achteraf nuttig om te weten want dan kun je die persoon voor een volgend project inzetten maar DAT de medewerker zich ontwikkelt is volledig onbelangrijk. Op het moment dat je het projectteam gaat samenstellen MOET je de kennis en kunde die je nodig DENKT te hebben ook in je project gaan opnemen.
En wat is in vredesnaam empowerment dmv reflectie?
Een medewerker die zijn eigen sterktes en valkuilen kent is zeer waardevol, met name als je er een soort normsysteem tegenover wil zetten (bijv. KLM en ING werken sinds een aantal jaar volgens een interessante techniek die hier slim gebruik van maakt). (tijdje terug een goede! training van Cap Gemini gehad hierover, vandaar de verwijzing).
Geen een medewerker kent zijn eigen sterktes en valkuilen, ga daar maar van uit. Reden: medewerkers zijn nauwelijks geneigd te zeggen dat ze iets niet kunnen, bang om als iemand te worden gezien die iets niet kan (of meer dingen niet kan) en daardoor carierre mogelijkheden mis zal lopen.
Ik vind het verder sterk dat daar dan een 'norm' systeem aan gekoppeld wordt, en mbt software development is dat dan ook nog eens niet bruikbaar, immers HOE kun je voor een zekere complexe functionaliteit dan bepalen of iemand met een zeker norm-level X dat in Y tijdseenheden kan / zal afronden? Als jij beweert dat je dat kunt, weet je echt niet waarover je praat.
[...]
Dit is zó 1950! De werkelijk ligt toch iets genuanceerder hoor!
Huh? Volgens mij ligt de werkelijkheid helemaal niet genuanceerder maar is het zo simpel, kijk je eigen contract maar na of lees eens een boek over arbeidsrecht.
[...]
Je begon de alinea sterk en ik kon me redelijk vinden in dit verhaal (ontwikkelmethodieken als DSDM of XP om maar wat te noemen nemen dit indd als uitgangspunt), alleen die laatste zin duidt dan weer op frustraties? Waarom toch? Gebrekkige communicatie? Manager die niet naar je luistert?
Ik ben al 7 jaar eigen baas, dus een manager die niet naar mij luistert heb ik niet echt. Ik weet niet echt welke laatste zin je bedoelt, wellicht moet je die dan even quoten, wel zo makkelijk. Ik ken DSDM niet, en XP vind ik niet een juiste methodiek maar dat is persoonlijk.
Ik loop nu al meer dan 10 jaar mee als professional en wat ik bij bedrijven gezien heb is louter ellende mbt communicatie tussen management en degenen die het werk uitvoeren. De oorzaak is ALTIJD dezelfde: klant wil een vast bedrag betalen voor iets dat flexibel moet zijn aangezien de klant eisen/wensen wil / gaat bijstellen en deze eisen worden overgenomen door verkoop/accountmanagement. Het punt is dat de deal met de klant gedaan wordt door mensen die niet betrokken zijn bij project management en ontwikkeling. Je krijgt dan dus een vooraf voorgeschreven raamwerk waarin de projectleider en zn medewerkers zich in moeten passen. Dit levert in 10 van de 10 gevallen ellende op: er wordt teveel werk gevraagd in een tekorte tijd.
Dit is geen lulkoek, maar ervaring die in 10 jaar niet is veranderd. Ik moet je zeggen dat ik daar zo langzamerhand behoorlijk genoeg van heb. Ik weet nl. waar het aan ligt: het middenkader-management dat al grafiekentekenend zich een weg naar boven wil werken maar zich niet betrokken voelt bij wat het beste is voor de klant. Het is alleen zo verschrikkelijk vervelend als daar dan maar nooit een verandering in komt. Bij kleinere bedrijfjes heb je deze ellende niet zo, daar zijn de lijnen korter. Bij de grote bedrijven in deze branche is het echter kommer en kwel. Ook bij middelgrote bedrijven trouwens.
Omdat de discrepantie tussen de visie/doelen van verkoop/bedrijfsmanagement aan de ene kant en de visie/doelen van ontwikkeling aan de andere kant niet opgelost wordt, zul je problematiek houden waar je koud van wordt. Jij kunt 10,000 cursussen zelfreflectie mbt empowerment en cap cursussen volgen over normering van mensen die zichzelf van binnen en van buiten kennen, maar daarmee verhul je alleen maar de ware ellende en los je het niet op, in tegendeel.
Er zijn wel bedrijven die het goed doen, maar veelal is het kommer en kwel. Het is op zich wel logisch: een bedrijf heeft er veel meer aan dat een groepje developers een jaar lang bezig is met een project dan dat hetzelfde groepje in 3 maanden klaar is. Maatwerk, lastig, zware klus, extra zware mensen erop gezet want ja de klant is koning, erg hun best gedaan maar dit is het beste wat er nog uit te slepen was etc. etc.
Jij lachte mensen uit in deze thread, wellicht diegene die erg sterk vroeg waarom deze normering/toetsing op deze manier gewenst was. Jij ging niet in op deze vraag, terwijl deze het allerbelangrijkste is: waarom moet degene die zich moet conformeren aan de eisen die verkoop/bedrijfsmanagement stelt mbt een project worden getoetst op het goed functioneren terwijl men dat eigenlijk eerst moet doen bij degene die de eisen neerlegt, immers: de eisen waaraan de developer zich te houden heeft kunnen een project maken en breken en dus ook het functioneren van een ontwikkelaar. "Hoelang denk je hieraan kwijt te zijn?" "2 dagen" "heb ik niet, kun je het in 1 dag doen?" "Nee, alleen met zeer veel mazzel en zonder testen", "Ach dat valt toch wel mee? Zie je, 1 dag". Wie is dan de lul als het 2 dagen worden? Of als het met die ene dag hacken (want 2 dagen kreeg hij niet) de kwaliteit van het project achteruit holt? De accountmanager die deze eisen heeft toegezegd aan de klant? Ha!
Kijk, verwacht nou niet teveel als je hier een topic volgt, er zijn gewoon ontzettend veel factoren die bepalen of en hoe je een succesvol bedrijf/project runt.
Ik kom hier al jaren en al 14 jaar op usenet, ik weet wel wat ik van een topic mag/kan verwachten, trust me

. En hoe je een bedrijf runt ook. Ik ben echter ook een vakneuroot. Ik zie al jaren dat softwaredevelopment een erg slechte naam krijgt doordat er projecten mislukken om redenen die helemaal niet hadden gehoeven, doordat project veel te duur worden om redenen die helemaal niet hadden gehoeven. Frustrerend? Ja, zeker omdat de oorzaken van die ellende veelal niet bij de ontwikkelaars ligt maar bij management en verkoop. De ontwikkelaar heeft er echter het meest last van: "Jij hebt significant je planning overschreden" "ik heb vantevoren aangegeven dat het krap werd en wellicht onhaalbaar, toen kreeg ik die kleine klusjes voor de CEO ertussen door en..." ... en dan, dan gaat die manager zeggen: "Je hebt helemaal gelijk, het is mijn fout, ik ga het meteen rapporteren aan mijn baas" ?

dat denk ik toch niet.
Vandaar dat het echt zo simpel is, je contract met je werkgever: lever de dienst waarvoor je bent aangenomen en waarvoor je op de loonlijst staat. Doe je meer, eis dan ook meer. Dat is niet 'zoooo 1950!', maar simpelweg realiteit. Daarom werkt het ook veel beter als je werknemers mede-eigenaar laat worden van het bedrijf, ze zijn dan niet louter dienstverlenende werknemer maar ook werkgever.
Ik kan hier toch onmogelijk verder dan dit serieus op in gaan?
Ik heb geen idee, jij begon over het vergelijken van vastgestelde productiewerkzaamheden met softwaredevelopmentwerkzaamheden. Als je dat serieus opingaan vindt, dan waardeer ik je inzet maar kom dan niet aan dat je om mijn mening moet lachen want dan snap je er ECHT gewoon werkelijk niets van.